14-årig flyver ASW 24

Kevin Wennborg er for ung til køre 30 km/t på scooter. Men i luften må han flyve op til 280 km/t i Landskronas ASW 24. Det er da dynamit, når man er 14 år gammel.

Tekst og foto: Jens Trabolt

Navn Kevin Wennborg
Alder 14 år
Klub Landskrona FK
Profession Skoleelev i 9 klasse, fremtidig professionel pilot!
Timer ca 50
Flyver ASW 24 & DG 1000

De fleste starter deres pilotkarrierer for sent, men i dette tilfælde er der meget langt til de grå hår. 14-årige Kevin Wennborg fra Rydebäck, nær Helsingborg, fik sin første prøvelektion som 13 årig, og flyver nu selv som 14-årig i Landskrona Flyveklubs ASW 24.

Paradoksalt nok er transporten til klubben det største problem, for Kevin er for ung til selv at køre bil, men når cyklen ikke rækker, må mor Nina hjælpe til.

”Kevin har altid haft en enorm interesse for flyvning”, siger Nina Petersson, mor til Kevin. ”Det har altid været klart, at det er den vej, det skulle gå. Kevins farmor har haft motorflyvecertifikat, og er nok derfra, at han har fået interessen.”

 

Mor, lillesøster Emmy og mor Nina på besøg i flyveklubben.

 

Kevin er naturligvis galant og henter dem i golfvognen.

 

Sidste år, som 13 årig, fik Kevin sin første prøveflyvning hos Landskrona FK. Det gav – ikke uventet – mersmag og Kevin startede sin flyvetræning i 2018. Den gamle historie om at unge mennesker lærer hurtigt er ganske sand, for tidligt på sommeren lykkedes det Kevin at flyve sig op til et niveau, hvor han kunne flyve EK, den første soloflyvning.

”Det kan man det år, man fylder 15 år”, siger Ronny Lindell, dagens instruktør, den dag NORDIC GLIDING besøger Enoch Tulins Flygfält. Man kan absolut sige, at Kevin har haft en god stab af instruktører bag sig: Ronny er fx absolut ingen letvægter når det kommer til svæveflyvning. Han har 3 600 timer og er regerende svensk mester i Racing-klassen.

Ronny Lindell er en af de instruktører som har givet lærdommen videre til den nye generation.

 

Kevin har gået ”all in” på skolingen og har været i klubben stort set alle mulige skolingsdage. Det har givet det ønskede resultat, nemlig EK-status. Certifikat må han dog vente med til han er 16.

Med gode, stabile instruktører og et gennemprøvet træningsforløb er der ingen problemer med at sende 14-årige i luften på egen hånd. Der er også derfor, at Kevins mor aldrig har været nervøs:

”Eller det vil sige, at i starten var jeg lidt nervøs, men nu har jeg besøgt klubben og har set Kevin flyve, så nu er jeg tryg ved det. Hvem ved, måske kan jeg flyve med ham om et år eller 2”, siger mor Nina.

Faktisk er Kevin allerede klar med alle flyvningerne til certifikat. Nu er det bare tiden som skal gå. Det fulde certifikat må han vente med til han fylder 16. Oh, denne fremtid!

 

En ung og stolt pilot med en lang flyvekarriere foran sig.

 

Selv om Landskrona også har ASK 21 MI har Kevin bare skolet på DG 1000 og nu flyver han i klubbens ASW 24:

 

”Det er som at komme fra en traktor over til en Ferrari, men man skal være mere vågen i starten. En ASW 24 er mere levende”, siger Kevin med et stort, stort smil på læberne efter at have hentet mor og lillesøster Emmy i klubhuset. Hele flyvemiljøet er selvfølgelig værd at vise frem til familien.

 

”Mine kammerater i 9.klasse, synes også, at det er spændende, når jeg fortæller om mine oplevelser i luften”, siger han.

”Det var specielt spændende, jeg skulle flyve EK for første gang. Det var Ronny som spurgte mig, om jeg havde lyst til det. Jeg oplevede, at jeg var klar, men jeg var også meget nervøs, for nu var der ikke længere nogen voksen i bagsædet som kunne redde mig, hvis jeg lavede en fejl. Men det var klart noget at det mest spændende, jeg har prøvet”, beretter han.

”Ja, og så den gang jeg fløj en længere strækflyvning med Ronny på 2-3 timer. Det var heftigt at se noget nyt landskab”.

Resten af dagen skal der flyves i ASW 24. Der er ingen tvivl om, at han er komfortabel i cockpittet og glad for, at endelig kunne flyve. Selvfølgelig er han også tydelig stolt, for det kræver noget at lære at flyve. Det er ikke noget man kan bestille over nettet.

Det kræver, at man gør en indsats, har disciplin og har orden i sagerne. Her er konsekvenserne tydelige og belønningerne rigelige – kort sagt verdens bedste skole for en 14-årig med masser af energi og eventyrlyst.

 

En ASW er ikke som en DG 1000, ”men principperne er de samme”, siger Kevin efter landingen.

 

Men Kevin har også været fast inventar i flyveklubben hele sommeren, siger han. ”Jeg har været der mindst 3-4 dage hver uge. I starten blev jeg lidt dårlig, når vi fløj termik. Men det gør jeg ikke længere. Mine instruktører siger at det er jo vigtigt at kunne flyve termik, hvis man gerne vil være en dygtig svæveflyver.”

Man skulle tro, at 3-4 dages flyvning hver uge ville være nok til Kevin, men mere vil have mere! Kevin er ofte med toget fra Helsingborg til Københavns lufthavn, hvor der er linet op med store trafikfly på finale.

Det er eldorado for en flyspotter og hans kammerater. ”Det er specielt nye eller usædvanlige fly, som er interessante at fotografere, siger Kevin med en ægte flyspotters-entusiasme, men påpeger, at Malmø Sturup er mindre, og man derfor også kan komme nærmere på de store fascinerende flyvemaskiner!

Det kræver ingen Sherlock Holmes at gætte på en fremtidig professionel karriere, og her er erfaring med svæveflyvning en stor fordel. Her er instruktionen – som bekendt – gratis og flyvetimerne utroligt billige.

”Jeg vil gerne være enten trafikpilot eller militærpilot”, siger Kevin, ikke overraskende. Han har ikke helt besluttet sig endnu, men den nærliggende Trafikflyghögskolan på Ljungbyhed kunne være et godt bud efter 3 år på gymnasiet.

I mellemtiden kan du være sikker på en ting: Hvis du gerne vil flyve Landskronas ASW 24, så skal du stå tidligt op, for den kommer ikke til at stå i hangaren. Den og Kevin kommer til at være højt oppe i luften, i deres rette element.

Hvad siger reglerne?
I Norge er der åbnet for et forsøgsprojekt, hvor Seilflysektionen er godkendt til at skole med elever som er fyldt 13 år. Mindstealder for soloflyvning 15 år, og fuldt certifikat er 17 år.
I Sverige kan man flyve solo (EK) det år man fylder 15. Fuldt certifikat er 16 år.
I Danmark er alderen for flyve solo 15 år, og fuldt certifikat 16 år.