VM i Glider Aerobatics: Nu gör vi ett nytt försök 2021!

Coronan gjorde att allt ställdes in 2020. Nu gör vi ett nytt försök 2021. VM i Glider Aerobatics hålls i Leszno, Polen, 28 juli till 8 augusti, 2021, skriver Pekka Havbrandt

Tekst: Pekka Havbrandt / Foto: Pekka Havbrandt, Gustav Salminen, m.fl.

Gustav Salminen 2017 års världsmästare och tränaren Pekka Havbrandt.

Link to automatic translation

Coronan gjorde att allt ställdes in 2020. Sverige hade tänkt skicka ett lag till både Världsmästerskapet i Polen och till de Nordiska Mästerskapen i Glider Acro. Allt inställt. Sverige hade inte ens ett SM och inga träningsläger.

Nu gör vi ett nytt försök 2021. VM i Glider Aerobatics hålls i Leszno, Polen, 28 juli till 8 augusti, 2021. Aerobatic Club of Finland kommer att arrangera ett nordiskt mästerskap som innehåller både Power och Glider Aerobatics i Lappeenranta, EFLP. Träningsdagar 2–3 augusti. Tävling 4–7 augusti.

Den som är nyfiken på Glider Aerobatics kan komma till Aerobatic Veckan på Långtora från fredag 11 juni till lördag 19 juni. AVA veckan är öppen för alla, vi hoppas på deltagare från både Finland och Norge. Finnarna tar troligen med sig sin ACRO59. Under veckan utbildar vi nybörjare, tränar i box med ASK21, DG1000 och en MDM-1 Fox.

Det finns alla chanser att få flyga med i Foxen eller ta en grundkurs i AVA. På kvällarna har vi mycket föredrag alltifrån Aerobatic teori, information om g-belastningar och till hur man skjuter upp modellraketer. Mer information finns på Stockholms Segelflygklubbs hemsida och på Facebooksidan Aerobatics forum. Alla i norden kan också beställa inbjudningar och tävlingsregler mm från info@iac22.se.

Svenska laget i Deva Rumänien 2019. Jyrki Laine och Mattias Svenberg.
”I det mindste er der køligt i 4000 meters højde”

Til VM i Australien har deltagerne ingen problemer med at holde varmen. Over 40 grader kræver masser af væske og godt med solcreme. ”Den er i øvrigt gratis og står ved siden af remouladen her på flyvepladsen”, griner Rasmus Ørskov, som også kan godte sig over en velfortjent dagssejr på 4. dagens race i klubklassen. Rapport fra VM-lejren.

”En chance for at profilere Seilfly-Norge i en international setting”

Det bliver close race, når NLF afholder det populære Sailplane Grand Prix-format til maj næste år på Starmoen. ”En chance for at profilere Seilfly-Norge i en international setting”, mener fagchef Steinar Øksenholt.

VM-støtteaktion blev en succes

Danske Michael Mix er sammen med Poul Kim Larsen og Rasmus Ørskov på vej mod VM i Australien. Det er forbundet med meget store udgifter at deltage, men takket være donationer og sponsorater, så er det lykkedes at samle penge nok ind, fortæller Mix, som vi her fangede straks før afrejse.

“Polish Start”: Hur minskar vi risken för ”midairs”?

Hur minskar vi risken för ”midairs”? I Polen har man funderat en hel del på detta och jobbat med nya grepp. Sedan ett par år använder man ett helt nytt startförfarande plus att man förbjuder tracking i realtid

JEGC 2023: I huvudet på en gammal steward

För nionde gången var jag steward på ett VM eller EM. Den här gången på junior EM i Danmark, där Arnborg, danska segelflygets center, tog emot 56 juniorer från 16 nationer, 36 i klubbklassen och 20 i standard, i början av augusti. JEGC är årets stora segelflyghändelse i Norden.

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!

Junior-EM: Alle fly og piloter intakte

Deltagerne og arrangørerne af Junior EM på Arnborg viste klasse og kæmpede sig gennem til et gyldigt mesterskab trods svære vilkår. Men vigtigst af alt; havari-trenden blev brudt – ingen skader eller havarier.

Og så til sommervejret…

Uvejr, ekstremnedbør og vind har givet piloter og arrangører af mesterskaber i Europa en hård omgang.