Att köpa flygplan – det kan väl inte vara så svårt?

När den första entusiasmens eld och lågor lagt sig efter detta viktiga beslut – ”jag ska köpa flygplan” – infinner sig frågan: hur gör man och vad ska man köpa? För den erfarne flygplansköparen är nedanstående självklarheter, men för artikelförfattarna krävdes det tre flygplansköp för att kunna börja dra några slutsatser värda att dela med sig av, rapporterar Patrik Öhrström och Karin Lindgren fra Arboga FK

Text: Patrik Öhrström och Karin Lindgren / Foto: Privat och Jens Trabolt

Link to automatic translation

Artikelförfattarna kastade sig in i privatägarlivet hastigt och lustigt sommaren 2018 när en klubbkompis bjöd ut sin LS3-17 till försäljning.
De blivande ägarna hade då bara haft flygcertifikat sedan 2016 men snabbt fått smak för många långa timmar i luften; en aning besvärligt när det är flera i flygklubben som slåss om flygplanen under flygdagarna. Ena halvan av ägarduon lockades också av själva ägandet som företeelse i sig; inte alla äger ett flygplan.

Sagt och gjort, LS3:an bytte ägare med några dagars varsel; en relativt nymålad maskin i fint skick men i en gammal trailer som sett bättre dagar och som inte uppmuntrade till utelandningar. ”Landa inte ute” yttrades allt som oftast av den mer försiktige i sammanhanget till den mer ambitiösa; budskapet mottogs med stigande irritation.

Framtiden var utstakad: ny flygplansvagn, nytt överdrag, nya instrument, nya… ett flygplan till?

”Landa inte ute”…

Att dela flygplan visade sig vara en aning mer komplicerat än förväntat så relativt snabbt kom insikten att det behövdes ytterligare ett flygplan i familjen. Den påföljande processen att köpa flygplan tog nästan maniska uttryck med ett ständigt kollande av annonser på segelflug.de. I de fall något intressant dök upp gällde det att blixtsnabbt maila för att vara först i kön hos säljaren, gärna ringa om det fanns ett telefonnummer. I alla de fall det inte blev något köp så kändes besvikelsen.

Test: NG tester LS3-17 – Value for money?

Till slut, efter några månaders aktivt letande under 2020 blev det en LS3 som passade perfekt och glädjen över det nya planet var stor, äntligen var sitt plan. Tyvärr slutade tillvaron med två flygplan snabbare än vad som var riktigt önskvärt efter en utelandning sommaren 2021 där det ena flygplanet skadades så svårt att det löstes in av försäkringsbolaget.

När flygplansägarna väl hämtat sig från chocken och druckit gravöl för den kraschade LS3:an påbörjades processen igen att köpa flygplan. Det finns roligare saker att göra.
 

Bägge LS3:orna i april 2021 på Arboga. Det är Karin som syns på bilden.

Av oklara skäl var utbudet dåligt under 2021 så arbetsinsatsen blev den samma till sättet men ännu mer intensiv och besvikelserna större, tänk om det inte blev något nytt plan till nästa säsong?

Intressanta objekt försvann med blixtens hastighet och alla möjliga tänkbara kandidater prövades, dessutom hade priserna gått upp så budgeten behövde anpassas. ASW19, Glasflügel Hornet, MiniNimbus m fl lanserades som alternativ men avfärdades.

DG300 smög i kulisserna länge men de för modellen tröga skevrodren fällde till slut avgörandet för en annars mycket fin DG300 med originallack i bra skick. En Glasflügel 304 så fin att änglarna grät lokaliserades men sittkomforten fungerade obegripligt nog inte för någon av piloterna och för att kunna stänga huven för den längre piloten hade det krävts ett ingrepp värdigt systrarna i Askungen. Men vilken kvalitet, luftens svar på Mercedes 600.

Schweizisk-registrerade flygplan började dyka upp som alternativ men momsfrågan blev i det flesta fall en avgörande faktor för annars väldigt fina flygplan. Här uppstod dessutom en för köparna ny och oväntad konkurrens: tyska flygklubbar som köper schweiziskt kan dra av momsen vid införseln i Tyskland. Utan den hade Sveriges i särklass dyraste Discus b kommit från Schweiz…

Men till slut i december 2021, lokaliserades en tysk Discus b i bra skick och i januari blev det affär. Tyvärr hade den ingen vagn, men den överblivna vagnen efter LS3:an kunde anpassas för att inrymma en Discus.
Ordningen återställd!

Discus b – her med dansk registrering. (foto: Jens Trabolt)

Att köpa flygplan

När den första entusiasmens eld och lågor lagt sig efter detta viktiga beslut – ”jag ska köpa flygplan” – infinner sig frågan: hur gör man och vad ska man köpa? För den erfarne flygplansköparen är nedanstående självklarheter, men för artikelförfattarna krävdes det tre flygplansköp för att kunna börja dra några slutsatser värda att dela med sig av.

Urvalsprocessen är föremål för en helt egen artikel men oftast finns det ganska gott om ensitsare till salu, så vilken av alla kandidater ska man välja och hur ska urvalet ske? Just det där exemplaret man hittat ser ju så bra ut, men vad gäller?

Det första man lär sig är mönstret i annonstexterna, nämns inte lackens skick överhuvudtaget eller bara i vaga ordalag så har den med största sannolikhet ett visst behov av omvårdnad.

Att köpa flygplan med dålig lack kan möjligen löna sig om priset är så lågt att man kan skriva av planet när ommålningsbehovet blir akut, det går aldrig att räkna hem en ommålning när priset för ommålningen motsvarar en väsentlig del av planets marknadsvärde. Att lacken är i vettigt skick är avgörande. I klubbklassen är detta ett vanligt förekommande dilemma.

Hur avgör man skicket på lacken? Kan man åka och titta så är svaret enkelt, annars får man ställa frågor, frågor och massor med flera frågor. Är det ommålat? Om ja, finns det dokumentation och kvitton? Klubblackat? Hur länge sen lackades planet? Vem klagar man hos om bubblorna kommer
säsongen efter?

Kommer man överens om affär och det visar sig på plats att skicket inte motsvarar det som säljaren sagt, då får man antingen pruta eller vända på klacken och åka hem, flygplanets pris och ålder är givetvis avgörande. Säger säljaren att det är 5 till 10 år kvar innan ommålning kan man räkna med att lacken kan se ut precis hur som helst. Tyvärr stämmer inte alltid säljarens uppfattning om planets skick överens med verkligheten; åk inte till södra Tyskland utan att ha rett ut skicket på det tilltänkta objektet så långt det bara går.

När det gäller instrument så blir ekvationen ganska enkel, det som inte sitter med i planet och som man vill ha med när man flyger får man köpa själv, det styr den kommande budgeten. Tillbehör är nästan självklart men tål att nämnas: dolly, dragstång, vinghjul, kapell och överdrag är knappast
avgörande för en affär men bör beaktas, allt som inte följer med från början måste köpas in separat.
Nu bör man kanske inte dissa ett plan av ovanstående anledningar, men pruta bör man försöka.

Guide: Norske Nils-Joar Høimyr gennemgår her markedet for brugte fly

Flygplansvagnen är viktigare än man tror och oavsett vad klubbkompisar och andra säger så är en modern Cobra-liknande vagn det man ska sträva efter, speciellt när man står på en åker miltals bort från civilisationen och ska demontera efter en utelandning.
Åtnjuter man lyxen av att ha en vagn till övers kan man även köpa flygplan utan vagn, men se till att den tilltänkta kandidaten får plats i vagnen, Discus-vingar liknar inte LS3-vingar, för att ta ett konkret exempel.

Nåväl, planet uppfyller majoriteten av urvalskriterierna, hur ser det då ut med alla papper? Bortsett från en giltig ARC samt övriga nödvändiga papper så är det bra med så mycket historik som möjligt.

Är flygplanet belånat eller inte? I Sverige sköter Transportstyrelsen den hanteringen men i Tyskland måste man fråga Amtsgericht Braunschweig, Luftfahrt-Bundesamt har inte den informationen.

Vikt?

Nu börjar det bli intressant att titta på vägningsprotokollet.
Reparationer, diverse modifieringar samt inte minst ommålningar kan göra att flygplanet går upp i vikt och det syns i ett korrekt utfört vägningsprotokoll.

Tyvärr är inte alla protokoll helt sanningsenliga eftersom det är ganska vanligt att man räknar om eller återanvänder mätvärden och det syns vid en granskning av protokollen. Konsekvensen kan mycket väl bli att planet både är tyngre och har en annan tyngdpunkt än förväntat. Sådana överraskningar vill man inte ha. En bra idé är att be om kopior på alla vägningsprotokoll.

Av ovanstående anledningar kan det därför vara en god idé att väga den tilltänkta kandidaten innan köp om protokollet ser konstigt ut. En korrekt utförd vägning reder snabbt ut begreppen och är enkel att genomföra. En våg som klarar 300 kg och som väger 4 kg går att köpa från Kern för ca 3 000 kr inklusive kalibreringsprotokoll och är en billig investering i sammanhanget. Den går att ta på flyget om man vill ut i Europa och titta innan köp.

Bra, stämde protokollet med verkligheten? Motsvarar planet det som står i pappren? Är trailern körbar? Då är det bara att göra affär och tuffa hemåt. Glöm bara inte att få alla papper korrekt påskriva innan avfärd.
Välkommen till den nya tillvaron som flygplansägare, inte alla förunnat.
Inte?

Ta ett djupt andetag, öppna webbläsaren och surfa till segelflug.de och börja om igen. Det kommer flera flygplan.

PS. Köpa schweiziskt?
Ja absolut för i många fall är planen i fint skick och fullutrustade men momsen går inte att komma undan. Men när frågan utreddes hösten 2021 med tyska och svenska myndigheter framkom att det är fullt legalt att momsa in ett schweiziskt flygplan i EU via Tyskland dvs med en momssats på 19%. Visserligen betyder det att man måste betala momsen kontant hos den tyska tullen vid gränspassagen från Schweiz, men tyska tullen tar betalkort.

Flere Mig og mit fly-artikler

Två år med JS3 (och Corona)

Svenske Björn Regnström var tidligt ude med at købe Jonker JS3. Faktisk den første i Sverige. Med tidligere ejerskab af typer som LS3, LS7, ASW 22, en halv Nimbus 4DM og LS1-d har han et bredt erfaringsgrundlag. Så hvordan er det at blive jet-pilot i den hotte 18-meterklasse? NORDIC GLIDING har spurgt ham om hans tanker før og efter købet. Var flyet værd at vente på? Her kommer den fulde sandhed - i en meget omfattende og grundig artikel.
17. maj 2022/af Jens Trabolt

Att köpa flygplan – det kan väl inte vara så svårt?

När den första entusiasmens eld och lågor lagt sig efter detta viktiga beslut – ”jag ska köpa flygplan” – infinner sig frågan: hur gör man och vad ska man köpa? För den erfarne flygplansköparen är nedanstående självklarheter, men för artikelförfattarna krävdes det tre flygplansköp för att kunna börja dra några slutsatser värda att dela med sig av, rapporterar Patrik Öhrström och Karin Lindgren fra Arboga FK
21. februar 2022/af Jens Trabolt

Jagten på det første svævefly

Christina Solberg fra Aarhus Svæveflyveklub har fået ny flyvemaskine, en LS1-f. Her er hendes historie.
12. januar 2022/af Jens Trabolt

Test: Discus B vs LS-4: Standardklasse på budget

Det er ikke alle som har et par millioner i overskud til køb af fly. Vi kigger derfor her på budget-fly konstrueret til datidens standardklasse og som nu flyver i klubklassen: Må vi præsentere 2 evergreens i svæveflyvehistorien; Rolladen Schneider LS4 og Schempp-Hirth Discus B
21. juni 2021/af Jens Trabolt

Test: Duo-Discus vs DG-1000: Showdown i 20-meterklassen

Vilken är bäst? Vad är skillnaden? De ska vi titta närmare på. Att båda flygplanen fortfarande är i produktion efter 28 respektive 21 år och att de egentligen inte har någon konkurrent i sin nisch indikerar ju att det är fina flygplan.
16. juni 2021/af Jens Trabolt

Pik 20 E: Finsk selvstart i retrospekt

Svenske Jari Hyvarinen har ejet en PIK 20 E i flere år, Her er hans oplevelse med finsk selvstart - i retrospekt. Han har nemlig solgt den efter næsten 10 års ejerskab.
25. marts 2021/af Jens Trabolt

Drømmen om frihed

En dansk andelsgruppe på 3 piloter har bestilt en selvstartende ASG 32 MI. ”Det skulle altså bare være et Schleicher-fly”, siger Luise Bruen fra Kalundborg Flyveklub om valget.
10. marts 2021/af Jens Trabolt

Fortsat fornøjet med Mini LAK FES

Norske Trygve Rushfeldt har nu fløjet et par hundrede timer i sin elektrisk selvstartende Mini-LAK FES. Anvender man flyet som det er tænkt, er det et nydeligt koncept, siger han.
2. marts 2021/af Jens Trabolt

Drømmen om en Antares

En elektrisk selvstartende Lange Antares er ikke nogen discountløsning, men økonomien er acceptabel, når man er 6 ejere. Men det kræver tillid at købe fly, man aldrig har set - med en gruppe man aldrig har mødt. Danske Poul Kudal Guldbæk har valgt en utraditionel, men interessant løsning på sine flydrømme.
4. februar 2021/af Jens Trabolt

”Rumæneren”

Hvad skal man vælge når man præsenteres for et valg mellem et østeuropæisk diesellokomotiv eller en TMG? Morten Bennick har en andel i en meget usædvanlig TMG - en
15. december 2020/af Jens Trabolt

Guppy feber

Som en flyvende vinge – bare uden livsfare! En Genesis 2 er en hyper-eksotisk flyvemaskine og noget af det nærmeste man kommer på en flyvende vinge. Stefan Björnstam fra Östra Sörmlands FK ejede egentlig en DG 600, men er nu blevet smittet af ”Guppy-feberen”.
20. oktober 2020/af Jens Trabolt

Wendts VM-Værktøj

Ljungbyheds Wilhelm Wendt har byttet sin EB 28 ud med en super-hot EB 29 DR så han og teamkammeraten Jim Acketoft nu er bevæbnet til tænderne i VM-regi.
2. oktober 2019/af Jens Trabolt

Min vej til TMG-flyvningen

TMG? Hvordan går man fra klassisk svæveflyver til en TMG-rating?
16. december 2018/af Jens Trabolt

Svæveflyvning med indbygget termik!

Hvad kan man med en TMG, og hvad kræves der af formalia for at kunne flyve disse populære typer, som ofte findes i klubberne?
16. december 2018/af Jens Trabolt

Tid for kjøp av et brukt seilfly?

I mange tilfælde får man 90-95 % af performance for under den halve pris, når man vælger et ældre fly. Nils-Joar Høimyr gennemgår her markedet.
16. december 2018/af Jens Trabolt

På eet langt finaleglid med ”eta”

eta-projektet for næsten 20 år siden var et forsøg på at konstruere det ultimative åben klasse-skib. Med 31-meters spændvidde og et glidetal på 70 var det bygget til at glide utrolige distancer og reducere tiden i termikboblerne til et absolut minimum. Nu er det muligt at flyve dette hyperskib gennem projektet ”Seventy2one” med den erfarne Uli Schwenk som chaperone.
19. juni 2018/af Jens Trabolt

Friend-ship

Vennerne Roslund og Danewid er nu ejere af Skandinaviens første ASG 32.
26. oktober 2017/af Jens Trabolt

Selvstart til klubpris

2-sædet selvstartende svævefly til basic træning og avanceret stræk? Det koster vel et par milioner? Næh Janus CM fra Schempp-Hirth, verdens første seriebyggede high-performance selvstartende to-sædede fly koster nu under 500.000kr.
25. juni 2016/af Jens Trabolt

Cirrus vs LS-1 f: Shoot-out i klubklassen

Standard-Cirrus og LS-1 var nyskabende designs for 50 år siden, og for mange markerede de indgangen til den moderne tidsalder i konstruktion af svævefly.
Thomas Hansen fra Stockholms SFK og Per Carlin, Arboga FK skriver her om deres erfaringer med at eje en funktionel klubklasse-klassiker.
23. april 2016/af Jens Trabolt

Test: LS 3-17 – Value for money

NORDIC GLIDING sætter i denne artikelserie fokus på ”past masters”, fly som var gode, solide performere i deres nutid, men som nu faldet væsentligt i pris. Hvad skal man købe, hvis man ikke er millionær, men gerne vil have komfort, performance og flyveglæde? Svaret er ”LS 3-17”, vurderer Mikael Roslund.
11. oktober 2015/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

Klub-folk tester AS 34 Me

Lige før påske kørte danske Lars Sverre Rasmussen og Morten Hugo Bennick (forfatteren) fra Polyteknisk Flyvegruppe til Poppenhausen for at prøve den nye AS 34Me. Fungerer den efter hensigten?
Ja, er det korte svar!
19. maj 2022/af Jens Trabolt

Två år med JS3 (och Corona)

Svenske Björn Regnström var tidligt ude med at købe Jonker JS3. Faktisk den første i Sverige. Med tidligere ejerskab af typer som LS3, LS7, ASW 22, en halv Nimbus 4DM og LS1-d har han et bredt erfaringsgrundlag. Så hvordan er det at blive jet-pilot i den hotte 18-meterklasse? NORDIC GLIDING har spurgt ham om hans tanker før og efter købet. Var flyet værd at vente på? Her kommer den fulde sandhed - i en meget omfattende og grundig artikel.
17. maj 2022/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Kan vi rädda segelflygklimatet?”

Många segelflygare satte säkert kaffet i vrångstrupen när de läste rubriken ovan. Min subjektiva uppfattning är att det inom våra led finns väldigt många s k ”klimatförnekare”. Men det är OK, det får man vara. För på samma sätt som det är helt lagligt att bränna baconlindade koraner är det helt lagligt att vara ”klimatförnekare”. Det är inte det denna ledare ska handla om. Men något händer utan tvekan med vårt segelflygklimat.
16. maj 2022/af Jens Trabolt

Alle svæveflyvere er TOP GUN 2-piloter

Den originale Top Gun-film blev en kult-flyvefilm og gav massiv interesse for at blive jagerpilot. Nu er Top Gun 2 på vej, og DSvU sigter mod at booke en hel biografsal d. 7.juni for en helt speciel privat filmoplevelse.
11. maj 2022/af Jens Trabolt

“Smart” og energieffektivt klubhus

Klubhus? Gammelt, slidt, lugt af døde mus? Ikke i Øst-Sjællands Flyveklub som sætter standarden for fremtidige klubhus-byggerier. Ikke bare i Danmark, men måske på verdensplan.
11. maj 2022/af Jens Trabolt

ElSKÅ – EL Segelflyg Konferens på Ålleberg 31 augusti – 1 september

Eldrift är något nytt för de flesta av oss. För att lära oss mer och öka våra kunskaper i ämnet arrangerar Segelflyget och Nordicgliding.com, med Svenska Flygsportförbundet som sponsor, en tvådagars konferens, som vi kallar ElSKÅ på Ålleberg den 31 augusti – 1 september.
9. maj 2022/af Jens Trabolt

Litauisk svæveflyve-klub medvirkede til fund af stjålne danske svævefly

Det litauiske svæveforbund har udsendt beskrivelse af det fortsat meget mystiske tyveri og fund af de danske svævefly, som blev stjålet fra klubben Aviator i 2017.
6. maj 2022/af Jens Trabolt

Aero 2022 – back in business

Efter 2 år med Corona-pause var Aero 2022 tilbage i god form. Trods at de store svæveflyvefabrikker udeblev, var der alligevel svæveflyvning på programmet. Mest som vilde forsknings-projekter, hvor flyenes medfødte aerodynamiske fordele gør dem til ideelle platforme.
6. maj 2022/af Jens Trabolt

”I det mindste kan vi støtte vores ukrainske kammerater”

Stor fundraiser skal sikre, at ukrainske piloter, hvis fly og klub er ødelagt under den russiske invasion, får mulighed for at deltage i sommerens kvinde-VM i England.
”Vi kan ikke gøre meget ved krigen i Ukraine, men i det mindste kan vi støtte vores ukrainske kammerater”, siger Liz Sparrow, som er initiativtager til kampagnen og chef for Kvinde-VM.
4. maj 2022/af Jens Trabolt

e-Genius slår 2 verdensrekorder

Forskningsflyet eGenius fra Stuttgart Universitet har fået en velfungerende range extender baseret på Smart/Mercedes-dieselmotor. Med det nye hybridsystem lykkedes det at slå 2 rekorder for elektriske fly – både absolut distancerekord på over 1000 km og hastighedsrekord på 206 km/t over en 500 km bane.
26. april 2022/af Jens Trabolt

Kommentar: Turboen starter aldrig!

Tidligere i april publicerede NORDIC GLIDING et tankevækkende debat-indlæg af Ib Wienberg om turbostarter.
Men ikke alle erfaringer er gode: Her er danske Morten Hugo Bennick fra Polyteknisk Flyveklub med et supplerende svar på Ibs indlæg – og for sportens skyld med en passende mod-provokativ titel: ”Turboen starter aldrig”
25. april 2022/af Jens Trabolt

Litauisk utelandning – Nedslag i loggboken

"Petras drar på full gas med klaffen infälld och vi börjar skörda och mala säd. Till slut ser man inget framåt. Jag stirrar förtvivlat på fartmätaren som tycks fastnat på 60 km/h."
Interessant? Jo, här är Robert Danewids berättelse om en ekstrem utelandning under Baltic Cup i 1989, hvor Litauen forfarende var Sovjet-okkuperad.
21. april 2022/af Jens Trabolt

Mystik om stjålne danske svævefly – nu fundet i Litauen

3 tjekkiske statsborgere præsenterede formentlig falsk købskontrakt for politiet ved den polsk/litauiske grænse, da de blev stoppet med en Duo Discus og en LS4.
20. april 2022/af Jens Trabolt

Pilotstafetten: Michael Mix

"Den mest inspirerende, jeg har fløjet med de senere år, har været Ulrik Sørensen fra SG-70. Han hjalp mig virkelig med at få flyveglæden tilbage, og så nørder han også flyvning på en måde jeg rigtig godt kan lide. Min gamle klubtræner Alan Bach er også i samme kategori. Han fik fat i mig i 2011, hvor jeg faktisk var ved at stoppe med flyvning". Det siger Michael Mix, 32, om sine forbilleder i sporten. Han er månedens profil.
13. april 2022/af Jens Trabolt

Leder: Meningsløse Corona-regler

Regler er gode. Regler hjælper os med at holde en høj kvalitet i flyvesikkerheden. Men når man som dansk svæveflyve-pilot tvinges til at kontakte flyvelæge for at betale for at rapportere, at man har haft en mild version af corona for flere måneder siden, så reduceres respekten for regelværket. Specielt fordi svenske og norske piloter kan give sig selv en friskmelding.
12. april 2022/af Jens Trabolt

Ottsjö Wavecamp 2022 – Ikonisk guld och diamantgruva!

Undertecknad besökte senast Ottsjö 1975 tillsammans med ett riktigt hojtargäng från Skövde som medbragte en Bergfalke och en L-Spatz 55! Flera guldhöjder tog vi i dessa dragiga skorvar som startades på skida. Och inte visste vi mycket om fjällvärlden heller för den delen. – Öh, va, räcker det inte med långkallsonger? Så kunde det vara på den tiden.
…allt har blivit mycket bättre, rapporterar Bernt Hall om sitt återseende med Ottsjö 2022
11. april 2022/af Jens Trabolt

Kommentar: Turboen har altid startet

”Hvad er sandsynligheden for, at en motor starter? 50%!
Enten starter sådan en motor eller også starter den ikke”.
Ikke så sjældent ser jeg denne kommentar. Udsagnet er helt klart morsomt, men det er også klart noget nonsens”.
Det siger Ib Wienberg her i en kommentar til anvendelsen af turbomotorer i svævefly. Selv har han gode erfaringer, som han deler her.
7. april 2022/af Jens Trabolt

Er du udelandet? Alt ok? Så ring til Politiet!

Det er et problem i Danmark, at velmenende personer alarmerer redningskræfter når de ser svævefly udelande. Nyt actioncard fra DSvU sætter fokus på, at man selv som pilot kan forebygge unødvendige udrykninger ved at ringe til politiet efter en udelanding.
Men hvad siger erfaringerne i Norge og Sverige?
5. april 2022/af Jens Trabolt

Sæsonstart 2022 i koldluft

De første aprildage blev hidsige og kolde i store dele af Sverige og Danmark. Eller som vi siger i svæveflyvningen: ”Perfekt til sæsonstart”.
4. april 2022/af Jens Trabolt

Nyt sikkerhedskoncept hitter hos EASA 

Mid-air-kollisioner er en alvorlig fare i svæveflyvningen. Nyt EU-harmoniseret sikkerhedskoncept øger synligheden dramatisk og giver flyene et optisk løft. Prisen er en ubetydelig nedgang i performance, siger eksperter.
1. april 2022/af Jens Trabolt