Att köpa flygplan – det kan väl inte vara så svårt?

När den första entusiasmens eld och lågor lagt sig efter detta viktiga beslut – ”jag ska köpa flygplan” – infinner sig frågan: hur gör man och vad ska man köpa? För den erfarne flygplansköparen är nedanstående självklarheter, men för artikelförfattarna krävdes det tre flygplansköp för att kunna börja dra några slutsatser värda att dela med sig av, rapporterar Patrik Öhrström och Karin Lindgren fra Arboga FK

Text: Patrik Öhrström och Karin Lindgren / Foto: Privat och Jens Trabolt

Link to automatic translation

Artikelförfattarna kastade sig in i privatägarlivet hastigt och lustigt sommaren 2018 när en klubbkompis bjöd ut sin LS3-17 till försäljning.
De blivande ägarna hade då bara haft flygcertifikat sedan 2016 men snabbt fått smak för många långa timmar i luften; en aning besvärligt när det är flera i flygklubben som slåss om flygplanen under flygdagarna. Ena halvan av ägarduon lockades också av själva ägandet som företeelse i sig; inte alla äger ett flygplan.

Sagt och gjort, LS3:an bytte ägare med några dagars varsel; en relativt nymålad maskin i fint skick men i en gammal trailer som sett bättre dagar och som inte uppmuntrade till utelandningar. ”Landa inte ute” yttrades allt som oftast av den mer försiktige i sammanhanget till den mer ambitiösa; budskapet mottogs med stigande irritation.

Framtiden var utstakad: ny flygplansvagn, nytt överdrag, nya instrument, nya… ett flygplan till?

”Landa inte ute”…

Att dela flygplan visade sig vara en aning mer komplicerat än förväntat så relativt snabbt kom insikten att det behövdes ytterligare ett flygplan i familjen. Den påföljande processen att köpa flygplan tog nästan maniska uttryck med ett ständigt kollande av annonser på segelflug.de. I de fall något intressant dök upp gällde det att blixtsnabbt maila för att vara först i kön hos säljaren, gärna ringa om det fanns ett telefonnummer. I alla de fall det inte blev något köp så kändes besvikelsen.

Test: NG tester LS3-17 – Value for money?

Till slut, efter några månaders aktivt letande under 2020 blev det en LS3 som passade perfekt och glädjen över det nya planet var stor, äntligen var sitt plan. Tyvärr slutade tillvaron med två flygplan snabbare än vad som var riktigt önskvärt efter en utelandning sommaren 2021 där det ena flygplanet skadades så svårt att det löstes in av försäkringsbolaget.

När flygplansägarna väl hämtat sig från chocken och druckit gravöl för den kraschade LS3:an påbörjades processen igen att köpa flygplan. Det finns roligare saker att göra.
 

Bägge LS3:orna i april 2021 på Arboga. Det är Karin som syns på bilden.

Av oklara skäl var utbudet dåligt under 2021 så arbetsinsatsen blev den samma till sättet men ännu mer intensiv och besvikelserna större, tänk om det inte blev något nytt plan till nästa säsong?

Intressanta objekt försvann med blixtens hastighet och alla möjliga tänkbara kandidater prövades, dessutom hade priserna gått upp så budgeten behövde anpassas. ASW19, Glasflügel Hornet, MiniNimbus m fl lanserades som alternativ men avfärdades.

DG300 smög i kulisserna länge men de för modellen tröga skevrodren fällde till slut avgörandet för en annars mycket fin DG300 med originallack i bra skick. En Glasflügel 304 så fin att änglarna grät lokaliserades men sittkomforten fungerade obegripligt nog inte för någon av piloterna och för att kunna stänga huven för den längre piloten hade det krävts ett ingrepp värdigt systrarna i Askungen. Men vilken kvalitet, luftens svar på Mercedes 600.

Schweizisk-registrerade flygplan började dyka upp som alternativ men momsfrågan blev i det flesta fall en avgörande faktor för annars väldigt fina flygplan. Här uppstod dessutom en för köparna ny och oväntad konkurrens: tyska flygklubbar som köper schweiziskt kan dra av momsen vid införseln i Tyskland. Utan den hade Sveriges i särklass dyraste Discus b kommit från Schweiz…

Men till slut i december 2021, lokaliserades en tysk Discus b i bra skick och i januari blev det affär. Tyvärr hade den ingen vagn, men den överblivna vagnen efter LS3:an kunde anpassas för att inrymma en Discus.
Ordningen återställd!

Discus b – her med dansk registrering. (foto: Jens Trabolt)

Att köpa flygplan

När den första entusiasmens eld och lågor lagt sig efter detta viktiga beslut – ”jag ska köpa flygplan” – infinner sig frågan: hur gör man och vad ska man köpa? För den erfarne flygplansköparen är nedanstående självklarheter, men för artikelförfattarna krävdes det tre flygplansköp för att kunna börja dra några slutsatser värda att dela med sig av.

Urvalsprocessen är föremål för en helt egen artikel men oftast finns det ganska gott om ensitsare till salu, så vilken av alla kandidater ska man välja och hur ska urvalet ske? Just det där exemplaret man hittat ser ju så bra ut, men vad gäller?

Det första man lär sig är mönstret i annonstexterna, nämns inte lackens skick överhuvudtaget eller bara i vaga ordalag så har den med största sannolikhet ett visst behov av omvårdnad.

Att köpa flygplan med dålig lack kan möjligen löna sig om priset är så lågt att man kan skriva av planet när ommålningsbehovet blir akut, det går aldrig att räkna hem en ommålning när priset för ommålningen motsvarar en väsentlig del av planets marknadsvärde. Att lacken är i vettigt skick är avgörande. I klubbklassen är detta ett vanligt förekommande dilemma.

Hur avgör man skicket på lacken? Kan man åka och titta så är svaret enkelt, annars får man ställa frågor, frågor och massor med flera frågor. Är det ommålat? Om ja, finns det dokumentation och kvitton? Klubblackat? Hur länge sen lackades planet? Vem klagar man hos om bubblorna kommer
säsongen efter?

Kommer man överens om affär och det visar sig på plats att skicket inte motsvarar det som säljaren sagt, då får man antingen pruta eller vända på klacken och åka hem, flygplanets pris och ålder är givetvis avgörande. Säger säljaren att det är 5 till 10 år kvar innan ommålning kan man räkna med att lacken kan se ut precis hur som helst. Tyvärr stämmer inte alltid säljarens uppfattning om planets skick överens med verkligheten; åk inte till södra Tyskland utan att ha rett ut skicket på det tilltänkta objektet så långt det bara går.

När det gäller instrument så blir ekvationen ganska enkel, det som inte sitter med i planet och som man vill ha med när man flyger får man köpa själv, det styr den kommande budgeten. Tillbehör är nästan självklart men tål att nämnas: dolly, dragstång, vinghjul, kapell och överdrag är knappast
avgörande för en affär men bör beaktas, allt som inte följer med från början måste köpas in separat.
Nu bör man kanske inte dissa ett plan av ovanstående anledningar, men pruta bör man försöka.

Guide: Norske Nils-Joar Høimyr gennemgår her markedet for brugte fly

Flygplansvagnen är viktigare än man tror och oavsett vad klubbkompisar och andra säger så är en modern Cobra-liknande vagn det man ska sträva efter, speciellt när man står på en åker miltals bort från civilisationen och ska demontera efter en utelandning.
Åtnjuter man lyxen av att ha en vagn till övers kan man även köpa flygplan utan vagn, men se till att den tilltänkta kandidaten får plats i vagnen, Discus-vingar liknar inte LS3-vingar, för att ta ett konkret exempel.

Nåväl, planet uppfyller majoriteten av urvalskriterierna, hur ser det då ut med alla papper? Bortsett från en giltig ARC samt övriga nödvändiga papper så är det bra med så mycket historik som möjligt.

Är flygplanet belånat eller inte? I Sverige sköter Transportstyrelsen den hanteringen men i Tyskland måste man fråga Amtsgericht Braunschweig, Luftfahrt-Bundesamt har inte den informationen.

Vikt?

Nu börjar det bli intressant att titta på vägningsprotokollet.
Reparationer, diverse modifieringar samt inte minst ommålningar kan göra att flygplanet går upp i vikt och det syns i ett korrekt utfört vägningsprotokoll.

Tyvärr är inte alla protokoll helt sanningsenliga eftersom det är ganska vanligt att man räknar om eller återanvänder mätvärden och det syns vid en granskning av protokollen. Konsekvensen kan mycket väl bli att planet både är tyngre och har en annan tyngdpunkt än förväntat. Sådana överraskningar vill man inte ha. En bra idé är att be om kopior på alla vägningsprotokoll.

Av ovanstående anledningar kan det därför vara en god idé att väga den tilltänkta kandidaten innan köp om protokollet ser konstigt ut. En korrekt utförd vägning reder snabbt ut begreppen och är enkel att genomföra. En våg som klarar 300 kg och som väger 4 kg går att köpa från Kern för ca 3 000 kr inklusive kalibreringsprotokoll och är en billig investering i sammanhanget. Den går att ta på flyget om man vill ut i Europa och titta innan köp.

Bra, stämde protokollet med verkligheten? Motsvarar planet det som står i pappren? Är trailern körbar? Då är det bara att göra affär och tuffa hemåt. Glöm bara inte att få alla papper korrekt påskriva innan avfärd.
Välkommen till den nya tillvaron som flygplansägare, inte alla förunnat.
Inte?

Ta ett djupt andetag, öppna webbläsaren och surfa till segelflug.de och börja om igen. Det kommer flera flygplan.

PS. Köpa schweiziskt?
Ja absolut för i många fall är planen i fint skick och fullutrustade men momsen går inte att komma undan. Men när frågan utreddes hösten 2021 med tyska och svenska myndigheter framkom att det är fullt legalt att momsa in ett schweiziskt flygplan i EU via Tyskland dvs med en momssats på 19%. Visserligen betyder det att man måste betala momsen kontant hos den tyska tullen vid gränspassagen från Schweiz, men tyska tullen tar betalkort.

Flere Mig og mit fly-artikler

Test: ASH 25 vs Nimbus 4D – “There is no substitute for span”

Långa vingar har alltid fascinerat segelflygare. Robert Kronfelds Ku 4 Austria (med öknamnet Elefant) från 1931 hade 30 m spännvidd. Det rekordet stod sig till 2000 då eta med 30.9 m spännvidd flög. Jag tror att de flesta segelflygare någon gång drömt om att få flyga, och kanske äga, ett flygplan i öppna klassen. Det är ju det bästa av det bästa.
Denna artikel handlar om två av de mest byggda och populära flygplanen i öppna klassen, tvåsitsarna ASH 25 och Nimbus 4D. Vad ska man köpa?
3. oktober 2022/af Jens Trabolt

En tidlig start

En af Danmarks yngste Danmarksmestre gennem tiderne og nyslået instruktør. Hvad skal 21-årige Jacob Bøgelund Lassen dog ikke drive til det?
11. juli 2022/af Jens Trabolt

”Med SLG ville jeg undgå udelandinger, men fik i virkeligheden et farligere fly”

Det siger den tyske svæveflyve-pilot og professor i elektroteknik, Dr. Rainer Klein om sin tidligere selvstartende Discus bM. Erfaringerne fik ham efterfølgende til at skifte til en elektrisk selvstartende Mini LAK FES.  Her er hans erfaringer.
27. juni 2022/af Jens Trabolt

Två år med JS3 (och Corona)

Svenske Björn Regnström var tidligt ude med at købe Jonker JS3. Faktisk den første i Sverige. Med tidligere ejerskab af typer som LS3, LS7, ASW 22, en halv Nimbus 4DM og LS1-d har han et bredt erfaringsgrundlag. Så hvordan er det at blive jet-pilot i den hotte 18-meterklasse? NORDIC GLIDING har spurgt ham om hans tanker før og efter købet. Var flyet værd at vente på? Her kommer den fulde sandhed - i en meget omfattende og grundig artikel.
17. maj 2022/af Jens Trabolt

Video + læserrapport: Første elektriske selvstart i Jonker JS3 RES

Danske Mogens Balsby er en af de nordiske piloter, som har bestilt en Jonker JS3 RES. For kort tid siden var han i Sydafrika med Jonker-agenten Arne Boye-Møller for at prøve vidunderet. Her er hans første indtryk som du kan læse til sidst i artiklen.
18. marts 2022/af Jens Trabolt

Att köpa flygplan – det kan väl inte vara så svårt?

När den första entusiasmens eld och lågor lagt sig efter detta viktiga beslut – ”jag ska köpa flygplan” – infinner sig frågan: hur gör man och vad ska man köpa? För den erfarne flygplansköparen är nedanstående självklarheter, men för artikelförfattarna krävdes det tre flygplansköp för att kunna börja dra några slutsatser värda att dela med sig av, rapporterar Patrik Öhrström och Karin Lindgren fra Arboga FK
21. februar 2022/af Jens Trabolt

Jagten på det første svævefly

Christina Solberg fra Aarhus Svæveflyveklub har fået ny flyvemaskine, en LS1-f. Her er hendes historie.
12. januar 2022/af Jens Trabolt

Test: Discus B vs LS-4: Standardklasse på budget

Det er ikke alle som har et par millioner i overskud til køb af fly. Vi kigger derfor her på budget-fly konstrueret til datidens standardklasse og som nu flyver i klubklassen: Må vi præsentere 2 evergreens i svæveflyvehistorien; Rolladen Schneider LS4 og Schempp-Hirth Discus B
21. juni 2021/af Jens Trabolt

Test: Duo-Discus vs DG-1000: Showdown i 20-meterklassen

Vilken är bäst? Vad är skillnaden? De ska vi titta närmare på. Att båda flygplanen fortfarande är i produktion efter 28 respektive 21 år och att de egentligen inte har någon konkurrent i sin nisch indikerar ju att det är fina flygplan.
16. juni 2021/af Jens Trabolt

Pik 20 E: Finsk selvstart i retrospekt

Svenske Jari Hyvarinen har ejet en PIK 20 E i flere år, Her er hans oplevelse med finsk selvstart - i retrospekt. Han har nemlig solgt den efter næsten 10 års ejerskab.
25. marts 2021/af Jens Trabolt

Drømmen om frihed

En dansk andelsgruppe på 3 piloter har bestilt en selvstartende ASG 32 MI. ”Det skulle altså bare være et Schleicher-fly”, siger Luise Bruen fra Kalundborg Flyveklub om valget.
10. marts 2021/af Jens Trabolt

Fortsat fornøjet med Mini LAK FES

Norske Trygve Rushfeldt har nu fløjet et par hundrede timer i sin elektrisk selvstartende Mini-LAK FES. Anvender man flyet som det er tænkt, er det et nydeligt koncept, siger han.
2. marts 2021/af Jens Trabolt

Drømmen om en Antares

En elektrisk selvstartende Lange Antares er ikke nogen discountløsning, men økonomien er acceptabel, når man er 6 ejere. Men det kræver tillid at købe fly, man aldrig har set - med en gruppe man aldrig har mødt. Danske Poul Kudal Guldbæk har valgt en utraditionel, men interessant løsning på sine flydrømme.
4. februar 2021/af Jens Trabolt

”Rumæneren”

Hvad skal man vælge når man præsenteres for et valg mellem et østeuropæisk diesellokomotiv eller en TMG? Morten Bennick har en andel i en meget usædvanlig TMG - en
15. december 2020/af Jens Trabolt

Guppy feber

Som en flyvende vinge – bare uden livsfare! En Genesis 2 er en hyper-eksotisk flyvemaskine og noget af det nærmeste man kommer på en flyvende vinge. Stefan Björnstam fra Östra Sörmlands FK ejede egentlig en DG 600, men er nu blevet smittet af ”Guppy-feberen”.
20. oktober 2020/af Jens Trabolt

Wendts VM-Værktøj

Ljungbyheds Wilhelm Wendt har byttet sin EB 28 ud med en super-hot EB 29 DR så han og teamkammeraten Jim Acketoft nu er bevæbnet til tænderne i VM-regi.
2. oktober 2019/af Jens Trabolt

Min vej til TMG-flyvningen

TMG? Hvordan går man fra klassisk svæveflyver til en TMG-rating?
16. december 2018/af Jens Trabolt

Svæveflyvning med indbygget termik!

Hvad kan man med en TMG, og hvad kræves der af formalia for at kunne flyve disse populære typer, som ofte findes i klubberne?
16. december 2018/af Jens Trabolt

Tid for kjøp av et brukt seilfly?

I mange tilfælde får man 90-95 % af performance for under den halve pris, når man vælger et ældre fly. Nils-Joar Høimyr gennemgår her markedet.
16. december 2018/af Jens Trabolt

På eet langt finaleglid med ”eta”

eta-projektet for næsten 20 år siden var et forsøg på at konstruere det ultimative åben klasse-skib. Med 31-meters spændvidde og et glidetal på 70 var det bygget til at glide utrolige distancer og reducere tiden i termikboblerne til et absolut minimum. Nu er det muligt at flyve dette hyperskib gennem projektet ”Seventy2one” med den erfarne Uli Schwenk som chaperone.
19. juni 2018/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

Skövde FK er verdens rigeste svæveflyveklub

Når kommunen vil bygge industriområde på flyvepladsen er det normalt vældig dårlige nyheder for en flyveklub. Men i tilfældet med Skövde FK er det blevet en rigtig solstrålehistorie. Nu flytter klubben base til Falköping, 20 millioner kroner og en del store planer rigere, beretter ordførende Anders Blom.
24. januar 2023/af Jens Trabolt

Tanker om klubbdrift, aktivitet og medlemstall

Opprettholdelse av medlemstallet og aktiviteten i frivillige organisasjoner er en utfordring. Hvordan skal aktiviteten skal organiseres for å sikre at de forskjellige medlemskategoriene er fornøyd og trives, filosoferer Arne Wangsholm fra Os Aero Klubb
20. januar 2023/af Jens Trabolt

Som i en fryser: 24 timer i norske bølger

Det er 20 år siden, at 2 tyske piloter beviste i praksis, at det er muligt at overnatte i luften på bølger over de norske fjelde. Med over 24 timer i luften satte Helmut Rohs og Robert Fessler punktum for en af de vildeste strækflyvninger nogensinde i Norden. Redaktionen på NORDIC GLIDING har tidligere hørt om denne historie, men har altid troet, at det var en ”myte” – indtil det nu lykkedes at opspore de to piloter, som nu fortæller historien.
17. januar 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 2: Kroner og ører!

Økonomi og budget er ikke noget sexet emne. Men hvilken slæbefly vælger man, når den kolde økonomiske virkelighed præsenterer sig? NORDIC GLIDING har fået tidligere forbundskasserer i Segelflyget Carl Carlin, Arboga, til at regne lidt på omkostninger ved de mest vanlige slæbefly. Vi gennemgår her de vigtigste resultater, og vi advarer på forhånd mod en mulig stærk psykisk reaktion for trofaste Pawnee-fans...
11. januar 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 1 – det svære valg

Intet kan dele vandene i klubberne mere end valg af startmetoder. Skal det være den "gode gamle" Pawnee eller en moderne ultralet? Med stigende benzinpriser og miljøkrav har NORDIC GLIDING denne gang snakket specielt med klubberne om deres UL-erfaringer. Denne artikel er part 1 - part 2 med økonomiske beregninger kommer onsdag d. 11. januar.
10. januar 2023/af Jens Trabolt

Fransk svæveflyveforbund indgår samarbejde om elektrisk slæbefly

Det franske svæveflyveforbund har underskrevet aftale med den franske flyproducent AURA AERO om levering af kommende elektrisk version af deres INTEGRAL-model. Flyet skal efter planen opereres dagligt i en klub som slæbefly.
3. januar 2023/af Jens Trabolt

“Gummihunde” – viel arbeit, wenig fliegen!

Oldtimer Segelflug Club (OSC) Wasserkuppe arrangerar varje sommar och höst weekendkurser i gummirepstart. De flyger med en SG 38. I många år har jag och kompisarna fra Landskrona FK åkt till Wasserkuppe första weekenden i oktober. I år sammanföll hela vår vistelse med en av gummirepstart-kurserna och kompisarna Clas, Sten-Åke och Ola anmälde sig - ett klart bucket list item!
28. december 2022/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Dags att göra upp med vår historia?”

Jag är övertygad att vi i sporten, omedvetet, fortfarande har med oss en del värderingar från 30-talet och det är därför vi har så förtvivlat svårt att få kvinnor till sporten. Jag har funderat på det här i många år och även skrivit om det. Dags att ändra på det. Vi startar nu upp ett projekt där målet är att bygga ett skandinaviskt kvinnligt segelflygnätverk. Förebilden är brittiska nätverket Women Gliding.
21. december 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyveklub vil bygge ”New Generation” elektrisk spil

For næsten 40 år siden byggede den danske Herning SFK et meget avanceret diesel-elektrisk spil, som fortsat giver fremragende starter. Nu vil teamet bag det gamle spil med navnet ”Elvira” bidrage til den grønne omstilling i klubben med et fuldt batteri-drevet spil med sofistikeret sensor-setup og styring af wiren. Det lyder svært, men folkene bag er tekniske kompetente og målsikre.
19. december 2022/af Jens Trabolt

Erfaringer: Dynamic-slæb i Sandefjord Seilflyklubb?

Sandefjord Seilflyklubb holder til på Notodden Flyplass og er siden 2010 de lykkelige ejere af en Aerospool Dynamic WT9 LN-YVP som blev leveret fabriksny. Her er de opdaterede logbogs-erfaringer efter knap 12 sæsoner rapporteret af formand Vidar Stener Ingebretsen i december 2022. Grundartiklen er fra 2015.
16. december 2022/af Jens Trabolt

Drømmen om 1000 km i Danmark og 1500 km i Sverige

Rekorder er til for at blive slået. Det er en vigtig drivkraft i svæveflyvningen, og vi ser, at ”barren” flyttes op hvert år med bedre fly og ikke mindst bedre vejrprognoser og planlægning. Men hvad ville det fx kræver at flyve 1000 km i DK eller 1500 km i Sverige?
14. december 2022/af Jens Trabolt

Frankrig rundt med ”Himlens knallert”

Eksperimental-flyet ”Sol Ex” er et barn af den franske ingeniør Jean-Baptiste Loiselet. Han har tidligere sejlet til Antarktis, men blev for 7 år siden fascineret af svæveflyvningens muligheder for lange flyvninger. Hans drøm var total soldrevet autonomi og selvstart. Det kunne ingen producenter tilbyde, så han byggede sit eget fly. Nu har han fløjet Frankrig rundt i svævefly uden en dråbe benzin eller ekstern elektricitet.
7. december 2022/af Jens Trabolt

”Vi går til fly hver torsdag aften”

De danske kammerater Rasmus Heide og Erik Schultz har en ”lille klub”, et voksenværksted, hver torsdag. Her bringer de totalhavarerede fly – som selv fabrikkerne har opgivet – tilbage i luften.
”Vi er mænd, og vi kan ikke finde ud af at mødes og snakke om ingenting. Har vi derimod en vinge, som skal limes, går der let 2 timer med at diskutere verdenssituationen”, fortæller Erik Schultz om det produktive fællesskab.
5. december 2022/af Jens Trabolt

Steinar Øksenholt: “To år til historien”

Under Seilflykonferansen på Storefjell helgen 7.-9. hilste jeg deltakerne velkommen ved å oppsummere tiden fra forrige konferanse i oktober 2020. Oppsummeringen kan være av interesse for langt flere enn de 60 konferansedeltakerne. Her får du mine presentasjon og tanker beskrevet.
1. december 2022/af Jens Trabolt

Bland nissar, bölger och norrsken

Sista helgen i november är det traditionell säsongsavslutning och nisseflygning på Oppdal, hemvist för NTNU flygklubb. Ett av det mest fascinerande med flygning i Oppdal vid denna tid på året är ljuset. På morgonen och eftermiddagen blir lentisarna vackert solbeslysta underifrån. Ljuset och färgerna är vidunderliga. Rapport från Robert Danewid
29. november 2022/af Jens Trabolt

Stor fotobog fortæller historien om dansk flyvning

Den historisk velbevandrede Ole Steen Hansen er bl.a. kendt som flittig skribent i Nordic Gliding. Nu er han klar med et digert værk om ”De små fly” – historien om den lette flyvning i Danmark.
25. november 2022/af Jens Trabolt

Vågå Wave Camp 2023: Kursus i diamanthøjde

Vågå Wave Camp arrangeres 11-18. marts 2023 for 32. gang i Norge. Det er blandt verdens flotteste flyveoplevelser, og er man sulten efter en diamant-højde samt at lære bølge-håndværket og fjeld-flyvning på en sikker måde bør man tilmelde sig SveDaNor-kurset arrangeret af Seilflyseksjonen i Norges Luftsportsforbund.
22. november 2022/af Jens Trabolt

Guld på Segelflygets konference

En værdig europamester Janne Nordh hædret med Anders Hyllanders Minnesfond på årets ”Billingehus”-konference.
21. november 2022/af Jens Trabolt

De nyeste elektriske svævefly –  priser og leveringstider

For mindre end 10 år siden var elektrisk motoriserede svævefly en absolut sjældenhed, og mange producenter var skeptiske overfor konceptet. Nu er det el-motorer i de fleste nye fly.  Men har du råd? Her kommer priser og leveringstider her på slutningen af 2022.
17. november 2022/af Jens Trabolt

Jens Trabolt: “Flyskammen kommer – også til en klub nær dig”

Der er i dag ingen børn eller unge som ikke er bekendte med temaer omkring klimaforandringer og kuldioxid, og dagens accepterede aktiviteter kan meget vel ende med at blive totalt udskammet i morgen.  Men hvad har det med svæveflyvning at gøre? Faktisk en del, kunne man frygte. Men der findes håb for vores elskede sport, skriver NORDIC GLIDINGs redaktør Jens Trabolt her,
14. november 2022/af Jens Trabolt