Artikelförfattarna
Patrik Öhrström och Karin Lindgren, Arboga FK. Skolade till certifikat under 2015 och har ca 330 respektive 400 timmar i luften.
Patrik är konsult inom samhällsbyggnadssektorn och Karin arbetar inom pappersmasseindustrin.
I familjen finns en LS3-17 från 1979 och en nyinköpt Discus b från 1993.
Att köpa flygplan – det kan väl inte vara så svårt?
När den första entusiasmens eld och lågor lagt sig efter detta viktiga beslut – ”jag ska köpa flygplan” – infinner sig frågan: hur gör man och vad ska man köpa? För den erfarne flygplansköparen är nedanstående självklarheter, men för artikelförfattarna krävdes det tre flygplansköp för att kunna börja dra några slutsatser värda att dela med sig av, rapporterar Patrik Öhrström och Karin Lindgren fra Arboga FK
Artikelförfattarna
Patrik Öhrström och Karin Lindgren, Arboga FK. Skolade till certifikat under 2015 och har ca 330 respektive 400 timmar i luften.
Patrik är konsult inom samhällsbyggnadssektorn och Karin arbetar inom pappersmasseindustrin.
I familjen finns en LS3-17 från 1979 och en nyinköpt Discus b från 1993.
Text: Patrik Öhrström och Karin Lindgren / Foto: Privat och Jens Trabolt
Artikelförfattarna kastade sig in i privatägarlivet hastigt och lustigt sommaren 2018 när en klubbkompis bjöd ut sin LS3-17 till försäljning.
De blivande ägarna hade då bara haft flygcertifikat sedan 2016 men snabbt fått smak för många långa timmar i luften; en aning besvärligt när det är flera i flygklubben som slåss om flygplanen under flygdagarna. Ena halvan av ägarduon lockades också av själva ägandet som företeelse i sig; inte alla äger ett flygplan.
Sagt och gjort, LS3:an bytte ägare med några dagars varsel; en relativt nymålad maskin i fint skick men i en gammal trailer som sett bättre dagar och som inte uppmuntrade till utelandningar. ”Landa inte ute” yttrades allt som oftast av den mer försiktige i sammanhanget till den mer ambitiösa; budskapet mottogs med stigande irritation.
Framtiden var utstakad: ny flygplansvagn, nytt överdrag, nya instrument, nya… ett flygplan till?
”Landa inte ute”…
Att dela flygplan visade sig vara en aning mer komplicerat än förväntat så relativt snabbt kom insikten att det behövdes ytterligare ett flygplan i familjen. Den påföljande processen att köpa flygplan tog nästan maniska uttryck med ett ständigt kollande av annonser på segelflug.de. I de fall något intressant dök upp gällde det att blixtsnabbt maila för att vara först i kön hos säljaren, gärna ringa om det fanns ett telefonnummer. I alla de fall det inte blev något köp så kändes besvikelsen.
Till slut, efter några månaders aktivt letande under 2020 blev det en LS3 som passade perfekt och glädjen över det nya planet var stor, äntligen var sitt plan. Tyvärr slutade tillvaron med två flygplan snabbare än vad som var riktigt önskvärt efter en utelandning sommaren 2021 där det ena flygplanet skadades så svårt att det löstes in av försäkringsbolaget.
När flygplansägarna väl hämtat sig från chocken och druckit gravöl för den kraschade LS3:an påbörjades processen igen att köpa flygplan. Det finns roligare saker att göra.
Bägge LS3:orna i april 2021 på Arboga. Det är Karin som syns på bilden.
Av oklara skäl var utbudet dåligt under 2021 så arbetsinsatsen blev den samma till sättet men ännu mer intensiv och besvikelserna större, tänk om det inte blev något nytt plan till nästa säsong?
Intressanta objekt försvann med blixtens hastighet och alla möjliga tänkbara kandidater prövades, dessutom hade priserna gått upp så budgeten behövde anpassas. ASW19, Glasflügel Hornet, MiniNimbus m fl lanserades som alternativ men avfärdades.
DG300 smög i kulisserna länge men de för modellen tröga skevrodren fällde till slut avgörandet för en annars mycket fin DG300 med originallack i bra skick. En Glasflügel 304 så fin att änglarna grät lokaliserades men sittkomforten fungerade obegripligt nog inte för någon av piloterna och för att kunna stänga huven för den längre piloten hade det krävts ett ingrepp värdigt systrarna i Askungen. Men vilken kvalitet, luftens svar på Mercedes 600.
Schweizisk-registrerade flygplan började dyka upp som alternativ men momsfrågan blev i det flesta fall en avgörande faktor för annars väldigt fina flygplan. Här uppstod dessutom en för köparna ny och oväntad konkurrens: tyska flygklubbar som köper schweiziskt kan dra av momsen vid införseln i Tyskland. Utan den hade Sveriges i särklass dyraste Discus b kommit från Schweiz…
Men till slut i december 2021, lokaliserades en tysk Discus b i bra skick och i januari blev det affär. Tyvärr hade den ingen vagn, men den överblivna vagnen efter LS3:an kunde anpassas för att inrymma en Discus.
Ordningen återställd!
Discus b – her med dansk registrering. (foto: Jens Trabolt)
Att köpa flygplan
När den första entusiasmens eld och lågor lagt sig efter detta viktiga beslut – ”jag ska köpa flygplan” – infinner sig frågan: hur gör man och vad ska man köpa? För den erfarne flygplansköparen är nedanstående självklarheter, men för artikelförfattarna krävdes det tre flygplansköp för att kunna börja dra några slutsatser värda att dela med sig av.
Urvalsprocessen är föremål för en helt egen artikel men oftast finns det ganska gott om ensitsare till salu, så vilken av alla kandidater ska man välja och hur ska urvalet ske? Just det där exemplaret man hittat ser ju så bra ut, men vad gäller?
Det första man lär sig är mönstret i annonstexterna, nämns inte lackens skick överhuvudtaget eller bara i vaga ordalag så har den med största sannolikhet ett visst behov av omvårdnad.
Att köpa flygplan med dålig lack kan möjligen löna sig om priset är så lågt att man kan skriva av planet när ommålningsbehovet blir akut, det går aldrig att räkna hem en ommålning när priset för ommålningen motsvarar en väsentlig del av planets marknadsvärde. Att lacken är i vettigt skick är avgörande. I klubbklassen är detta ett vanligt förekommande dilemma.
Hur avgör man skicket på lacken? Kan man åka och titta så är svaret enkelt, annars får man ställa frågor, frågor och massor med flera frågor. Är det ommålat? Om ja, finns det dokumentation och kvitton? Klubblackat? Hur länge sen lackades planet? Vem klagar man hos om bubblorna kommer
säsongen efter?
Kommer man överens om affär och det visar sig på plats att skicket inte motsvarar det som säljaren sagt, då får man antingen pruta eller vända på klacken och åka hem, flygplanets pris och ålder är givetvis avgörande. Säger säljaren att det är 5 till 10 år kvar innan ommålning kan man räkna med att lacken kan se ut precis hur som helst. Tyvärr stämmer inte alltid säljarens uppfattning om planets skick överens med verkligheten; åk inte till södra Tyskland utan att ha rett ut skicket på det tilltänkta objektet så långt det bara går.
När det gäller instrument så blir ekvationen ganska enkel, det som inte sitter med i planet och som man vill ha med när man flyger får man köpa själv, det styr den kommande budgeten. Tillbehör är nästan självklart men tål att nämnas: dolly, dragstång, vinghjul, kapell och överdrag är knappast
avgörande för en affär men bör beaktas, allt som inte följer med från början måste köpas in separat.
Nu bör man kanske inte dissa ett plan av ovanstående anledningar, men pruta bör man försöka.
Flygplansvagnen är viktigare än man tror och oavsett vad klubbkompisar och andra säger så är en modern Cobra-liknande vagn det man ska sträva efter, speciellt när man står på en åker miltals bort från civilisationen och ska demontera efter en utelandning.
Åtnjuter man lyxen av att ha en vagn till övers kan man även köpa flygplan utan vagn, men se till att den tilltänkta kandidaten får plats i vagnen, Discus-vingar liknar inte LS3-vingar, för att ta ett konkret exempel.
Nåväl, planet uppfyller majoriteten av urvalskriterierna, hur ser det då ut med alla papper? Bortsett från en giltig ARC samt övriga nödvändiga papper så är det bra med så mycket historik som möjligt.
Är flygplanet belånat eller inte? I Sverige sköter Transportstyrelsen den hanteringen men i Tyskland måste man fråga Amtsgericht Braunschweig, Luftfahrt-Bundesamt har inte den informationen.
Vikt?
Nu börjar det bli intressant att titta på vägningsprotokollet.
Reparationer, diverse modifieringar samt inte minst ommålningar kan göra att flygplanet går upp i vikt och det syns i ett korrekt utfört vägningsprotokoll.
Tyvärr är inte alla protokoll helt sanningsenliga eftersom det är ganska vanligt att man räknar om eller återanvänder mätvärden och det syns vid en granskning av protokollen. Konsekvensen kan mycket väl bli att planet både är tyngre och har en annan tyngdpunkt än förväntat. Sådana överraskningar vill man inte ha. En bra idé är att be om kopior på alla vägningsprotokoll.
Av ovanstående anledningar kan det därför vara en god idé att väga den tilltänkta kandidaten innan köp om protokollet ser konstigt ut. En korrekt utförd vägning reder snabbt ut begreppen och är enkel att genomföra. En våg som klarar 300 kg och som väger 4 kg går att köpa från Kern för ca 3 000 kr inklusive kalibreringsprotokoll och är en billig investering i sammanhanget. Den går att ta på flyget om man vill ut i Europa och titta innan köp.
Bra, stämde protokollet med verkligheten? Motsvarar planet det som står i pappren? Är trailern körbar? Då är det bara att göra affär och tuffa hemåt. Glöm bara inte att få alla papper korrekt påskriva innan avfärd.
Välkommen till den nya tillvaron som flygplansägare, inte alla förunnat.
Inte?
Ta ett djupt andetag, öppna webbläsaren och surfa till segelflug.de och börja om igen. Det kommer flera flygplan.
PS. Köpa schweiziskt?
Ja absolut för i många fall är planen i fint skick och fullutrustade men momsen går inte att komma undan. Men när frågan utreddes hösten 2021 med tyska och svenska myndigheter framkom att det är fullt legalt att momsa in ett schweiziskt flygplan i EU via Tyskland dvs med en momssats på 19%. Visserligen betyder det att man måste betala momsen kontant hos den tyska tullen vid gränspassagen från Schweiz, men tyska tullen tar betalkort.
"Vi gled på och var nu nere på 3 000 m, fortfarande i moln. Micke började tveka. ”Där är fa…. ingen glugg på andra sidan!”. ”Jo, fortsätt”, sa jag. På 2 500 m, fortfarande ingen glugg, bara moln. ”Robban, det här håller inte, där är ingen glugg!” säger kapten. OK, han var kapten, så vi vände tillbaka mot Aboyne, fortfarande i moln. Gluggen hade uppenbarligen dragit igen, men det fina lentiset låg säkert kvar däruppe, till ingen nytta". Nedslag i logbogen fra en meget usædvanlig flyvning i Skotland.
https://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2023/04/P1010500-udvalgt.jpg6301200Jens Trabolthttps://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/02/nordic-gliding-logo-invert.jpgJens Trabolt2023-04-04 10:26:192023-04-04 10:28:58Nedslag i loggboken: Islay tur-och-retur
Lördagen den 26 mars äger Flygsportförbundets (FSF) digitala förbundsmöte rum. Till mötet har FSF styrelse lagt fram ett helt nytt stadgeförslag. Vi, Svenska Segelflygförbundet, uppmanar våra klubbar att yrka på återremiss av stadgeförslaget. Att skriva nya och tydligare stadgar för FSF är vi i grunden positiva till. Men de nu föreslagna stadgarna är alldeles för dåligt genomarbetade.
https://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2022/03/Robban-Robert-portræt-leder.jpg6301200Jens Trabolthttps://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/02/nordic-gliding-logo-invert.jpgJens Trabolt2022-03-16 10:42:302022-03-16 10:55:56Robert Danewid: Gör om, gör rätt
”Behind-the-scenes” til VM i Hosin. Robert Danewid forklarer, hvordan man driver et - frem for alt - sikkert verdensmesterskab.
https://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/03/L1000853-udvalgt.jpg6301200Jens Trabolthttps://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/02/nordic-gliding-logo-invert.jpgJens Trabolt2018-07-17 17:11:002020-03-17 17:30:22I huvudet på en chefs steward
Nordic Gliding bruger cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer vores cookies, hvis du fortsætter med at bruge nordicgliding.com Cookie indstillingerOK
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.