Att köpa flygplan – det kan väl inte vara så svårt?

När den första entusiasmens eld och lågor lagt sig efter detta viktiga beslut – ”jag ska köpa flygplan” – infinner sig frågan: hur gör man och vad ska man köpa? För den erfarne flygplansköparen är nedanstående självklarheter, men för artikelförfattarna krävdes det tre flygplansköp för att kunna börja dra några slutsatser värda att dela med sig av, rapporterar Patrik Öhrström och Karin Lindgren fra Arboga FK

Text: Patrik Öhrström och Karin Lindgren / Foto: Privat och Jens Trabolt

Link to automatic translation

Artikelförfattarna kastade sig in i privatägarlivet hastigt och lustigt sommaren 2018 när en klubbkompis bjöd ut sin LS3-17 till försäljning.
De blivande ägarna hade då bara haft flygcertifikat sedan 2016 men snabbt fått smak för många långa timmar i luften; en aning besvärligt när det är flera i flygklubben som slåss om flygplanen under flygdagarna. Ena halvan av ägarduon lockades också av själva ägandet som företeelse i sig; inte alla äger ett flygplan.

Sagt och gjort, LS3:an bytte ägare med några dagars varsel; en relativt nymålad maskin i fint skick men i en gammal trailer som sett bättre dagar och som inte uppmuntrade till utelandningar. ”Landa inte ute” yttrades allt som oftast av den mer försiktige i sammanhanget till den mer ambitiösa; budskapet mottogs med stigande irritation.

Framtiden var utstakad: ny flygplansvagn, nytt överdrag, nya instrument, nya… ett flygplan till?

”Landa inte ute”…

Att dela flygplan visade sig vara en aning mer komplicerat än förväntat så relativt snabbt kom insikten att det behövdes ytterligare ett flygplan i familjen. Den påföljande processen att köpa flygplan tog nästan maniska uttryck med ett ständigt kollande av annonser på segelflug.de. I de fall något intressant dök upp gällde det att blixtsnabbt maila för att vara först i kön hos säljaren, gärna ringa om det fanns ett telefonnummer. I alla de fall det inte blev något köp så kändes besvikelsen.

Test: NG tester LS3-17 – Value for money?

Till slut, efter några månaders aktivt letande under 2020 blev det en LS3 som passade perfekt och glädjen över det nya planet var stor, äntligen var sitt plan. Tyvärr slutade tillvaron med två flygplan snabbare än vad som var riktigt önskvärt efter en utelandning sommaren 2021 där det ena flygplanet skadades så svårt att det löstes in av försäkringsbolaget.

När flygplansägarna väl hämtat sig från chocken och druckit gravöl för den kraschade LS3:an påbörjades processen igen att köpa flygplan. Det finns roligare saker att göra.
 

Bägge LS3:orna i april 2021 på Arboga. Det är Karin som syns på bilden.

Av oklara skäl var utbudet dåligt under 2021 så arbetsinsatsen blev den samma till sättet men ännu mer intensiv och besvikelserna större, tänk om det inte blev något nytt plan till nästa säsong?

Intressanta objekt försvann med blixtens hastighet och alla möjliga tänkbara kandidater prövades, dessutom hade priserna gått upp så budgeten behövde anpassas. ASW19, Glasflügel Hornet, MiniNimbus m fl lanserades som alternativ men avfärdades.

DG300 smög i kulisserna länge men de för modellen tröga skevrodren fällde till slut avgörandet för en annars mycket fin DG300 med originallack i bra skick. En Glasflügel 304 så fin att änglarna grät lokaliserades men sittkomforten fungerade obegripligt nog inte för någon av piloterna och för att kunna stänga huven för den längre piloten hade det krävts ett ingrepp värdigt systrarna i Askungen. Men vilken kvalitet, luftens svar på Mercedes 600.

Schweizisk-registrerade flygplan började dyka upp som alternativ men momsfrågan blev i det flesta fall en avgörande faktor för annars väldigt fina flygplan. Här uppstod dessutom en för köparna ny och oväntad konkurrens: tyska flygklubbar som köper schweiziskt kan dra av momsen vid införseln i Tyskland. Utan den hade Sveriges i särklass dyraste Discus b kommit från Schweiz…

Men till slut i december 2021, lokaliserades en tysk Discus b i bra skick och i januari blev det affär. Tyvärr hade den ingen vagn, men den överblivna vagnen efter LS3:an kunde anpassas för att inrymma en Discus.
Ordningen återställd!

Discus b – her med dansk registrering. (foto: Jens Trabolt)

Att köpa flygplan

När den första entusiasmens eld och lågor lagt sig efter detta viktiga beslut – ”jag ska köpa flygplan” – infinner sig frågan: hur gör man och vad ska man köpa? För den erfarne flygplansköparen är nedanstående självklarheter, men för artikelförfattarna krävdes det tre flygplansköp för att kunna börja dra några slutsatser värda att dela med sig av.

Urvalsprocessen är föremål för en helt egen artikel men oftast finns det ganska gott om ensitsare till salu, så vilken av alla kandidater ska man välja och hur ska urvalet ske? Just det där exemplaret man hittat ser ju så bra ut, men vad gäller?

Det första man lär sig är mönstret i annonstexterna, nämns inte lackens skick överhuvudtaget eller bara i vaga ordalag så har den med största sannolikhet ett visst behov av omvårdnad.

Att köpa flygplan med dålig lack kan möjligen löna sig om priset är så lågt att man kan skriva av planet när ommålningsbehovet blir akut, det går aldrig att räkna hem en ommålning när priset för ommålningen motsvarar en väsentlig del av planets marknadsvärde. Att lacken är i vettigt skick är avgörande. I klubbklassen är detta ett vanligt förekommande dilemma.

Hur avgör man skicket på lacken? Kan man åka och titta så är svaret enkelt, annars får man ställa frågor, frågor och massor med flera frågor. Är det ommålat? Om ja, finns det dokumentation och kvitton? Klubblackat? Hur länge sen lackades planet? Vem klagar man hos om bubblorna kommer
säsongen efter?

Kommer man överens om affär och det visar sig på plats att skicket inte motsvarar det som säljaren sagt, då får man antingen pruta eller vända på klacken och åka hem, flygplanets pris och ålder är givetvis avgörande. Säger säljaren att det är 5 till 10 år kvar innan ommålning kan man räkna med att lacken kan se ut precis hur som helst. Tyvärr stämmer inte alltid säljarens uppfattning om planets skick överens med verkligheten; åk inte till södra Tyskland utan att ha rett ut skicket på det tilltänkta objektet så långt det bara går.

När det gäller instrument så blir ekvationen ganska enkel, det som inte sitter med i planet och som man vill ha med när man flyger får man köpa själv, det styr den kommande budgeten. Tillbehör är nästan självklart men tål att nämnas: dolly, dragstång, vinghjul, kapell och överdrag är knappast
avgörande för en affär men bör beaktas, allt som inte följer med från början måste köpas in separat.
Nu bör man kanske inte dissa ett plan av ovanstående anledningar, men pruta bör man försöka.

Guide: Norske Nils-Joar Høimyr gennemgår her markedet for brugte fly

Flygplansvagnen är viktigare än man tror och oavsett vad klubbkompisar och andra säger så är en modern Cobra-liknande vagn det man ska sträva efter, speciellt när man står på en åker miltals bort från civilisationen och ska demontera efter en utelandning.
Åtnjuter man lyxen av att ha en vagn till övers kan man även köpa flygplan utan vagn, men se till att den tilltänkta kandidaten får plats i vagnen, Discus-vingar liknar inte LS3-vingar, för att ta ett konkret exempel.

Nåväl, planet uppfyller majoriteten av urvalskriterierna, hur ser det då ut med alla papper? Bortsett från en giltig ARC samt övriga nödvändiga papper så är det bra med så mycket historik som möjligt.

Är flygplanet belånat eller inte? I Sverige sköter Transportstyrelsen den hanteringen men i Tyskland måste man fråga Amtsgericht Braunschweig, Luftfahrt-Bundesamt har inte den informationen.

Vikt?

Nu börjar det bli intressant att titta på vägningsprotokollet.
Reparationer, diverse modifieringar samt inte minst ommålningar kan göra att flygplanet går upp i vikt och det syns i ett korrekt utfört vägningsprotokoll.

Tyvärr är inte alla protokoll helt sanningsenliga eftersom det är ganska vanligt att man räknar om eller återanvänder mätvärden och det syns vid en granskning av protokollen. Konsekvensen kan mycket väl bli att planet både är tyngre och har en annan tyngdpunkt än förväntat. Sådana överraskningar vill man inte ha. En bra idé är att be om kopior på alla vägningsprotokoll.

Av ovanstående anledningar kan det därför vara en god idé att väga den tilltänkta kandidaten innan köp om protokollet ser konstigt ut. En korrekt utförd vägning reder snabbt ut begreppen och är enkel att genomföra. En våg som klarar 300 kg och som väger 4 kg går att köpa från Kern för ca 3 000 kr inklusive kalibreringsprotokoll och är en billig investering i sammanhanget. Den går att ta på flyget om man vill ut i Europa och titta innan köp.

Bra, stämde protokollet med verkligheten? Motsvarar planet det som står i pappren? Är trailern körbar? Då är det bara att göra affär och tuffa hemåt. Glöm bara inte att få alla papper korrekt påskriva innan avfärd.
Välkommen till den nya tillvaron som flygplansägare, inte alla förunnat.
Inte?

Ta ett djupt andetag, öppna webbläsaren och surfa till segelflug.de och börja om igen. Det kommer flera flygplan.

PS. Köpa schweiziskt?
Ja absolut för i många fall är planen i fint skick och fullutrustade men momsen går inte att komma undan. Men när frågan utreddes hösten 2021 med tyska och svenska myndigheter framkom att det är fullt legalt att momsa in ett schweiziskt flygplan i EU via Tyskland dvs med en momssats på 19%. Visserligen betyder det att man måste betala momsen kontant hos den tyska tullen vid gränspassagen från Schweiz, men tyska tullen tar betalkort.

Flere Mig og mit fly-artikler

“Hvem liker lukten av bensin i et seilfly?” Erfaringer med JS 3 RES efter en sæsong

I slutten av juni i år ble jeg lykkelig eier av Jonker JS3 RES. Ett av de råeste 18m flyene på markedet, som i tillegg har en helt ny elektrisk motor som muliggjør selvstart. Jeg fløy første start på Starmoen 30 juni, og alt sto til forventingene ! Siden da har jeg 40 starter, alle med elektrisk selv start, 166 timer, og 13000 strekk kilometer. LN-GEL (ELetric) og jeg begynner å bli riktig så gode venner, og jeg er kort oppsummert veldig fornøyd. På oppfordring fra redaktøren deler jeg her mine erfaringer til nå.
30. oktober 2023/af Jens Trabolt

Hvorfor valgte Lars og Morten en AS 33 Me?

Danske Lars Sverre Rasmussen og Morten Hugo Bennick fra Polyteknisk Flyvegruppe har delt fly de seneste 24 år. Nu har de efter længere tids research bestilt et nyt svævefly – en AS 33 Me. Her er deres vurdering efter at have prøvet flyet på fabrikken.
28. april 2023/af Jens Trabolt

Svævefly – investering, dyr hobby eller billig flyvning?

Det koster at flyve. Men om det er dyrt eller billigt at eje sit eget fly, kommer nok mest an på synsvinklen. Prisstigninger på fly er dog et faktum her i 2023 – men hvilke faktorer driver priserne nu og i fremtiden?
28. marts 2023/af Jens Trabolt

Ronny Eriksson: ”Japp, jag är såld på Jonker JS3 RES!”

I Januari 2023 hade jag möjlighet att efter tillverkningsförseningar slå två flugor i en smäll. Nämligen kombinera en flygvecka i Bloemfontein hos Soaring Safaris och testflyga min nya JS3-RES hos Jonker Sailplanes innan leverans till Sverige. Konklusion? Det som är mest slående är hur enkelt det är att operera flygplanet och systemet som helhet.
1. februar 2023/af Jens Trabolt

Test: ASH 25 vs Nimbus 4D – “There is no substitute for span”

Långa vingar har alltid fascinerat segelflygare. Robert Kronfelds Ku 4 Austria (med öknamnet Elefant) från 1931 hade 30 m spännvidd. Det rekordet stod sig till 2000 då eta med 30.9 m spännvidd flög. Jag tror att de flesta segelflygare någon gång drömt om att få flyga, och kanske äga, ett flygplan i öppna klassen. Det är ju det bästa av det bästa.
Denna artikel handlar om två av de mest byggda och populära flygplanen i öppna klassen, tvåsitsarna ASH 25 och Nimbus 4D. Vad ska man köpa?
3. oktober 2022/af Jens Trabolt

En tidlig start

En af Danmarks yngste Danmarksmestre gennem tiderne og nyslået instruktør. Hvad skal 21-årige Jacob Bøgelund Lassen dog ikke drive til det?
11. juli 2022/af Jens Trabolt

”Med SLG ville jeg undgå udelandinger, men fik i virkeligheden et farligere fly”

Det siger den tyske svæveflyve-pilot og professor i elektroteknik, Dr. Rainer Klein om sin tidligere selvstartende Discus bM. Erfaringerne fik ham efterfølgende til at skifte til en elektrisk selvstartende Mini LAK FES.  Her er hans erfaringer.
27. juni 2022/af Jens Trabolt

Två år med JS3 (och Corona)

Svenske Björn Regnström var tidligt ude med at købe Jonker JS3. Faktisk den første i Sverige. Med tidligere ejerskab af typer som LS3, LS7, ASW 22, en halv Nimbus 4DM og LS1-d har han et bredt erfaringsgrundlag. Så hvordan er det at blive jet-pilot i den hotte 18-meterklasse? NORDIC GLIDING har spurgt ham om hans tanker før og efter købet. Var flyet værd at vente på? Her kommer den fulde sandhed - i en meget omfattende og grundig artikel.
17. maj 2022/af Jens Trabolt

Video + læserrapport: Første elektriske selvstart i Jonker JS3 RES

Danske Mogens Balsby er en af de nordiske piloter, som har bestilt en Jonker JS3 RES. For kort tid siden var han i Sydafrika med Jonker-agenten Arne Boye-Møller for at prøve vidunderet. Her er hans første indtryk som du kan læse til sidst i artiklen.
18. marts 2022/af Jens Trabolt

Att köpa flygplan – det kan väl inte vara så svårt?

När den första entusiasmens eld och lågor lagt sig efter detta viktiga beslut – ”jag ska köpa flygplan” – infinner sig frågan: hur gör man och vad ska man köpa? För den erfarne flygplansköparen är nedanstående självklarheter, men för artikelförfattarna krävdes det tre flygplansköp för att kunna börja dra några slutsatser värda att dela med sig av, rapporterar Patrik Öhrström och Karin Lindgren fra Arboga FK
21. februar 2022/af Jens Trabolt

Jagten på det første svævefly

Christina Solberg fra Aarhus Svæveflyveklub har fået ny flyvemaskine, en LS1-f. Her er hendes historie.
12. januar 2022/af Jens Trabolt

Test: Discus B vs LS-4: Standardklasse på budget

Det er ikke alle som har et par millioner i overskud til køb af fly. Vi kigger derfor her på budget-fly konstrueret til datidens standardklasse og som nu flyver i klubklassen: Må vi præsentere 2 evergreens i svæveflyvehistorien; Rolladen Schneider LS4 og Schempp-Hirth Discus B
21. juni 2021/af Jens Trabolt

Test: Duo-Discus vs DG-1000: Showdown i 20-meterklassen

Vilken är bäst? Vad är skillnaden? De ska vi titta närmare på. Att båda flygplanen fortfarande är i produktion efter 28 respektive 21 år och att de egentligen inte har någon konkurrent i sin nisch indikerar ju att det är fina flygplan.
16. juni 2021/af Jens Trabolt

Pik 20 E: Finsk selvstart i retrospekt

Svenske Jari Hyvarinen har ejet en PIK 20 E i flere år, Her er hans oplevelse med finsk selvstart - i retrospekt. Han har nemlig solgt den efter næsten 10 års ejerskab.
25. marts 2021/af Jens Trabolt

Drømmen om frihed

En dansk andelsgruppe på 3 piloter har bestilt en selvstartende ASG 32 MI. ”Det skulle altså bare være et Schleicher-fly”, siger Luise Bruen fra Kalundborg Flyveklub om valget.
10. marts 2021/af Jens Trabolt

Fortsat fornøjet med Mini LAK FES

Norske Trygve Rushfeldt har nu fløjet et par hundrede timer i sin elektrisk selvstartende Mini-LAK FES. Anvender man flyet som det er tænkt, er det et nydeligt koncept, siger han.
2. marts 2021/af Jens Trabolt

Drømmen om en Antares

En elektrisk selvstartende Lange Antares er ikke nogen discountløsning, men økonomien er acceptabel, når man er 6 ejere. Men det kræver tillid at købe fly, man aldrig har set - med en gruppe man aldrig har mødt. Danske Poul Kudal Guldbæk har valgt en utraditionel, men interessant løsning på sine flydrømme.
4. februar 2021/af Jens Trabolt

”Rumæneren”

Hvad skal man vælge når man præsenteres for et valg mellem et østeuropæisk diesellokomotiv eller en TMG? Morten Bennick har en andel i en meget usædvanlig TMG - en
15. december 2020/af Jens Trabolt

Guppy feber

Som en flyvende vinge – bare uden livsfare! En Genesis 2 er en hyper-eksotisk flyvemaskine og noget af det nærmeste man kommer på en flyvende vinge. Stefan Björnstam fra Östra Sörmlands FK ejede egentlig en DG 600, men er nu blevet smittet af ”Guppy-feberen”.
20. oktober 2020/af Jens Trabolt

Wendts VM-Værktøj

Ljungbyheds Wilhelm Wendt har byttet sin EB 28 ud med en super-hot EB 29 DR så han og teamkammeraten Jim Acketoft nu er bevæbnet til tænderne i VM-regi.
2. oktober 2019/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

Solformørkelse i TMG – stik den!

Mange piloter har en ”bucket-list”, noget man gerne vil prøve her i livet. Det kan være bølge-flyvning i Norden, hangflyvning i Alperne eller noget helt tredje. Her er en ny ide: Sidste år, d. 20 april, fløj australske Barry Hendy 3500 km fra sin base i Benalla ud til vestkysten af Australien i en Phoenix-TMG for at opleve en total solformørkelse i 15 000 ft. Stik den!
22. februar 2024/af Jens Trabolt

Ny hangar giver flyveglæde i hverdagen

Det er meningsløst at have dyre fly, hvis de er utilgængelige. Nye hangarer giver komfort og smidighed i hverdagen for en række nordiske klubber, senest med byggeprojekt i Midtsjællands SFK.
20. februar 2024/af Jens Trabolt

DM-ugen 2024: Sportsfest på himlen over Herning

For første gang er svæveflyvningen med i sportsfesten ”DM-ugen” i Herning som afvikles fra 20-23 juni. Svæveflyvningen tyvstarter dog allerede d. 17. juni, og således bliver Arnborg i hele uge 25 vært for en række spændende sportslige events med konkurrencer i kunstflyvning, grand prix og præcisionslanding.  
14. februar 2024/af Jens Trabolt

Bulltofta-skrönor del 2: En vinschstart med Baby

En vinschstart med Baby: Man kanske borde haft djuphavsdykning som hobby istället? Höjdmätarens visar 275 m. Då avbryts plötsligt mina funderingar av ett ryck, som handgripligt påminner mig att det är tid att koppla ur. Innan jag hinner göra detta får jag ett nytt ryck, som förvandlar min hals till en giraffdito och sänder denna tanke genom min skalle:  "Detta här har jag t o m betalt pengar för."!
12. februar 2024/af Jens Trabolt

Fra ASK 21 til F-35

Svæveflyvningen og den trofaste ASK 21 blev adgangsbilletten for piloten CAI til en karriere med spændende F-16-flyvning i det danske flyvevåben. Nu er han ved at lægge sidste hånd på sin omskoling til verdens nok mest avancerede flyvemaskine F-35 i USA. Det er et projekt omgivet af et ekstremt sikkerhedsniveau som matcher den ekstreme teknologi bag flyets performance. Her får vi et sjældent blik bag kulisserne.
8. februar 2024/af Jens Trabolt

Norsk jernhest får nyt liv på Arnborg

Den pensionerede norske Pawnee LN-EIC kommer nu til Danmark til erstatning for OY-CYY som havarerede sidste år. Til trods for alderen er der fortsat en brugsværdi, vurderer man i Danmark
6. februar 2024/af Jens Trabolt

Den perfekte svæveflyve-bil?

Volkswagens ID Buzz er en elektrisk re-inkarnation af den legendariske VW Bus fra 1959. Den kan trække op til 1000 kg trailer, og er med et ben i både for – og fremtid utrolig charmerende og ikke mindst ekstremt rummelig. Men hvor langt kommer man med en fly-trailer på slæb?
2. februar 2024/af Jens Trabolt

Hvornår er selvstartende el-fly grønnere end Pawnee?

Med muligheden for elektrisk selvstart i de fleste nye 18 m-fly er elektrificeringen kommet et skridt nærmere. Men er elektriske svævefly egentlig grønne? Aktuel rapport giver os en indikation af, hvad et batteri egentlig ”koster”.
29. januar 2024/af Jens Trabolt

På 1000 km rekordjagt i Namibia

I hjertet af Namibia, hvor termikken danser over det endeløse landskab i Kalahari-ørkenen, har to danske svæveflyvepiloter, Claus Elmeros og Klaus Juhl realiseret drømmen om at flyve den første danske 2-sædede 1000 km FAI-trekant.
24. januar 2024/af Jens Trabolt

SM i Konstflyg 2024

Till sommar så kommer Konstflyg SM att avgöras i Borås i såväl segelflyg som motorflyg. Tävlingen är öppen för alla från våra nordiska länder, dock krävs ett svenskt medborgarskap för att bli svensk mästare.
22. januar 2024/af Jens Trabolt

”ESP” til svævefly?

Stalls i lav højde fører hvert år til alvorlige havarier i svæveflyvningen. Men hvad nu hvis et svævefly var monteret med et system som både advarer og griber fysisk ind, lidt ligesom ESP-stabilitetskontrol til biler? Et tysk forskningsprojektet ”ASAsys” sigter netop på at udforske mulighederne for et anti-stall-system.
15. januar 2024/af Jens Trabolt

Mindeord Ib Braes 1928-2024

Ib Braes er gået bort i en moden alder af 95 år, oplyser familien. Ib Braes var en af de helt store svæveflyvere i sin generation og har spillet en stor rolle i udviklingen af strækflyvningen i Danmark – dels gennem sin forståelse af vejr og termik, men også som drivkraft under etableringen af svæveflyvecenter Arnborg.
12. januar 2024/af Jens Trabolt

Bröderna Hütter – pionjärer och innovatörer

Bröderna Hütter har nog gått under radarn inom segelflyget, men de är upphovsmän och medskapare till några av segelflygets viktigaste innovationer. Nästa gång du monterar ett flygplan med automatiska roderkopplingar eller tar ut luftbromsarna på finalen, skänk bröderna Wolfgang och Ulrich Hütter en tanke. Och deras samarbete med Eugen Hänle gav oss några av de första och epokgörande ”plastflygplanen”.
9. januar 2024/af Jens Trabolt

Hütter H17: världens minsta segelflygplan?

När undertecknad guidar grupper i vårt Segelflygmuseum på Ålleberg berättar man gärna om de lite mer udda segelflygplan som finns där. Ett av dessa är den dimunitiva Hütter H17 SE-SAD med knappt 10 m spännvidd, världens minsta segelflygplan. Just det kanske inte är helt sant men i varje fall inte långt ifrån….
H17 var bröderna Hütters första ”riktiga” konstruktion 1934 som sedan följdes av många epokgörande flygplan t.ex H 301 Libelle
9. januar 2024/af Jens Trabolt

Jens Hansen: “Hvad vil vi huske i 2023? Og hvad byder 2024 på for os svæveflyvere?”

Nytårshilsen fra Formand i DSvU, Jens Hansen som her ser tilbage på 2023 og frem mod nye planer for 2024.
3. januar 2024/af Jens Trabolt

Bulltofta skrönor del 1: Att rutscha

I segelflygaren och flyghistorikern Knut Ullers (1929-2018) donerade samling hittade vi fem ”skrönor” om segelflyg under kriget och från Bulltofta i Malmö. Författaren til skrönorna är signaturen BS. Bakom BS står Bengt Serwe (1919-2002). Bengt var arkitekt och sedermera även lärare på Pauli skolan i Malmö (Sveriges äldsta tekniska läroverk) där han undervisade i bl a byggteknik. Här kommer första delen: "Att rutscha"
27. december 2023/af Jens Trabolt

Vi ønsker en glædelig jul. Tak for 2023!

Kære læsere, samarbejdspartnere og annoncører. NORDIC GLIDING ønsker en glædelig jul og godt nytår.
22. december 2023/af Jens Trabolt

Julehilsen fra Norge: “Endelig snur sola igjen”

"Motoren til alle oss seilflygere, sola, snur endelig igjen, og vi kan glede oss til en ny flott sesong", skriver Styreleder i S/NLF Håvard Gangsås i denne julehilsen. 2023-sæsonen var et godt udgangspunkt: Ingen alvorlige skader eller ulykker, en norsk VM-titel i E-gliding og et Ole Reistad-senter i topform - ovenikøbet med friske slæbekræfter til næste år med helt nyt Eurofox. Jo, der er meget at glæde sig over.
21. december 2023/af Jens Trabolt

Video: Gennemgang af JS5-prototypen

Den åbne klasse giver konstruktørerne frihed til at designe og producere fly med maksimal performance. Med den nye JS5 Rey mener Jonker, at 24 meter spændvidde er det helt rigtige kompromis når det gælder maksimal ydelse over hele polaren. Kort efter jomfruflyvningen fik NORDIC GLIDING en unik mulighed for at opleve JS5-prototypen via en online-forbindelse.
20. december 2023/af Jens Trabolt

Nytårshälsning: Vi ser fram mot 2024

2024 blir ett praktår, vi ska flyga som aldrig förr, eller hur? Alla vi som jobbar centralt i Segelflyget, ideellt eller anställda, önskar alla segelflygare, where ever you are, en god jul och ett gott nytt 2024. Julehälsning fra Robert Danewid och Henrik Svensson.
19. december 2023/af Jens Trabolt