Barnet fylder 1 år

Danish Air Cadets-samarbejdet mellem DSvU og Flyvevåbnet fylder 1 år – og med cirka 100 DAC’ere er der nok ingen vej udenom at kalde konceptet for en succes for alle parter.

Tekst og foto Jens Trabolt

Sidste år modtog de første DAC’ere deres flyvevinge ved et event på nationalcenteret i Arnborg.

 

Link to automatic translation

”De unge DAC’ere er helt oppe på beatet. De er meget engagerede, og interessen er overvældende”. Det siger Udviklingskonsulent Malou Portefee Hansen fra DSVU til Nordic Gliding. Hun er sammen med tidl. DSvU-formand Peter Eriksen og talenttræneren Geert Sørensen tovholder på projektet.

DAC-programmet, som startede sidste år som et win-win-scenarie for både svæveflyvningen, eleverne og Flyvevåbnet, har – trods corona – allerede vist sit værd.

For svæveflyvningen er det ubetalelig reklame, at Flyvevåbnet stiller sig op og anbefaler sporten som udgangspunkt. For eleverne i alderen 13-23 år som drømmer om en professionel karriere, giver DAC et fokuseret adgangspunkt til Flyvevåbnet og en unik mulighed for personlig udvikling med svæveflyvning som udgangspunkt.

Og for Flyvevåbnet er det utvivlsomt rekrutteringsmæssigt fordelagtigt at have tæt kontakt med kvikke unge ildsjæle, som er vokset op med holdbare idealer for flyvning og kammeratskab. Det kalder man win-win.

Vi har fået mange unge elever, hvor det er vores klare indtryk, at det er DAC som har være drivende kraft for at gå med i en svæveflyveklub”, siger Malou, som også kan berette, at der er mange klubber som melder om ventelister for eleverne.

En af de unge DAC’ere, Jesper Møller fra Silkeborg.

”Det vil give mig et forspring”

En af de unge svæveflyvere, som er gået med i DAC, er 20-årige Jesper Møller fra Silkeborg Svæveflyveklub. Han fik sit certifikat sidste år, og en fremtidig karriere som pilot i flyvevåbnet var også en af motivationerne for at søge ind i svæveflyvningen, fortæller han.

Det var det her med at lære at flyve helt fra bunden i svæveflyvningen, lære godt airmanship og at være en god kammerat i klubben. Det tænkte jeg ville give mig et forspring til en eventuel optagelsesprøve hos Flyvevåbnet, så da DAC-kaptajn Hans Lund fra min klub fortalte om muligheden for at komme med i DAC, så var jeg klar”, siger Jesper.

”Jeg er ikke blind for, at Danmark snart får helt nye F-35 kampfly. Det kunne være spændende at få en pilotkarriere i jagerflyvningen. Men bare jeg kan flyve noget med vinger, ville jeg være glad. Det gælder også roterende vinger”, konkluderer Jesper som er helt klar over, at valg af flyvemaskine i praksis ikke er noget den enkelt kandidat selv bestemmer, hvis man kommer gennem de mange optagelsesprøver.

De unge DAC’ere har allerede haft de første arrangementer med Flyvevåbnet:
”På grund af corona blev det en lidt stille start, men vi har fået to virtuelle rundvisninger på Fighter Wing Skrydstrup og Helicopter Wing Karup. Det var rigtig spændende”, siger Jesper:

Man kunne virkelig mærke, at de havde forberedt sig med flere kameraer, og der stod flere piloter klar til fortælle om jobbet. Hele tiden kunne man stille spørgsmål under rundvisningen. Det var rigtig godt”, lyder det fra Jesper.

Et ekstra plus har været den tætte kontakt med piloter fra Flyvevåbnet, som også er svæveflyvere og som selv har været hele processen igennem:

”GER, GUY og HEK var virkelig delt ud af deres viden. Eksempelvis har HEK talt lang tid med mig i telefonen, selv om han faktisk havde fri. Man kan mærke, at det faktisk betyder noget for dem”, siger Jesper.

Jesper er nu i fuld gang med optagelsesprocessen til Flyvevåbnet og har bestået første prøve ud af mange.




 

Daværende formand i DSvU, Peter Eriksen var en af initiativtagerne til projektet. Her er han sammen med major Henrik Næsby med pilotnavnet HEK under afsløringen af den nye DAC-flyvervinge.

Allerede DAC’ere på flyveskolen

Hos Flyvevåbnet er man fortsat glad for ordningen:

”Mit job er jo at sikre de bedst mulige kandidater til Flyvevåbnet, og det er derfor vi er gået ind i DAC-samarbejdet. Det giver helt sikkert en højnet interesse og bedre kandidater”, siger Major i Flyvevåbnet Henrik Næsby med flyvernavnet HEK.

Flyvevåbnet oplyser, at de skal bruge cirka 60 normale ansøgere for at producere en færdig pilot, men bare mellem 7-8 svæveflyvekandidater for at få samme resultat. Det betyder, at kommer man som svæveflyver forbedrer man sine odds for at komme gennem selektionsprocessen med næsten faktor 10.  (fra cirka 1,6 % chance til 12-14 % chance)

”Jeg kan allerede løfte sløret for, at Flyvevåbnet nu har optaget et par af DAC’erne på Flyveskolen i Karup”, fortæller HEK.

På Flyveskolen i Karup optages der årligt 20-35 kandidater, afhængig af behovet for nye piloter, og cirka 10-15 piloter går videre til specifik militær pilottræning i USA.  I en parentes skylder vi også at nævne, at den nye chef for Flyvevåbnets Flyveskole, NIN, også er aktiv svæveflyvepilot. Det borger jo for kvaliteten, kan man forstå!

Sommerens program

Fremadrettet I DAC-programmet kommer HEK dog ikke til at savne en bestemt ”samarbejdspartner”, som man gerne ville have været foruden: Corona!

”Det ærgrede os rigtig meget, at vi ikke kunne invitere DAC’erne fysisk ud på flyvestationerne med weekendarrangementer, for det giver altid meget at kunne møde folk direkte”, siger HEK.

”Men vi planlægger at være med på DAC-sommerlejren senere i år – både med en fysisk tilstedeværelse, men vi håber også at kunne svinge forbi med noget ”metal” i luften”, slutter han.

Sommerlejren kommer til at køre over 14 dage i uge 27 og 28 med hver 2 x 15 DAC’ere hver uge. DAC’erne kommer selv til at tage ansvar for madlavning, køre spil og flyvedagens afvikling. Helt i tråd med en overordnede DAC-filosofi om at tage ansvar for sig selv og sine kammerater.

Rutinerede instruktører i form af DSvU-formand Jens Hansen, Jørgen Legind og Benny Gudmandsen stiller også op og hjælper med flyvningen undervejs.

Man kan læse mere om Danish Air Cadets på hjemmesiden her:

 

Udvalgte artikler

”I det mindste er der køligt i 4000 meters højde”

Til VM i Australien har deltagerne ingen problemer med at holde varmen. Over 40 grader kræver masser af væske og godt med solcreme. ”Den er i øvrigt gratis og står ved siden af remouladen her på flyvepladsen”, griner Rasmus Ørskov, som også kan godte sig over en velfortjent dagssejr på 4. dagens race i klubklassen. Rapport fra VM-lejren.
8. december 2023/af Jens Trabolt

50 år senere: Gjennom Australien med Blanik!

"Om jeg ville gjort det igjen? Selvsagt!"
I 1974 fløy norske Stein Frich fra kyst til kyst gjennom den australske «outback» i en Blanik. Noe som ingen andre hadde prøvd før med seilfly. Underveis måtte han starte med brutale bilstarter fra improviserte flystriper i bushen og lande på testområder for atombomber med «stålørnen». Ja, det var ikke kjedelig!
6. december 2023/af Jens Trabolt

Turbine-power på dit (gamle) fly

LS4 Jet-projektet kan nu leveres fra tyske M&D. Næste projekt er ”turbine-turbo” på ASW 27 til næste år. Kigger man endnu længere frem i kalenderen mener M&D også, at både LS6 og LS8 er mulige kandidater.
4. december 2023/af Jens Trabolt

”En chance for at profilere Seilfly-Norge i en international setting”

Det bliver close race, når NLF afholder det populære Sailplane Grand Prix-format til maj næste år på Starmoen.
”En chance for at profilere Seilfly-Norge i en international setting”, mener fagchef Steinar Øksenholt.
29. november 2023/af Jens Trabolt

Interglide – fagmesse for svæveflyvningen?

Vi mangler vores egen messe, mener Markus Immig, initiativtager til svæveflyve-messen Interglide som efter planen skal afholdes i november 2024 i Karlsruhe.
24. november 2023/af Jens Trabolt

Bog: En kærlighedserklæring til svæveflyvningen

Den nye bog, “The Art of Gliding” er et ekstremt flot og gennemarbejdet smykke af en bog, spækket med informationer og gode historier fra ekstreme flyvninger. Den er også en personlig beretning fra forfatteren, østrigske Simon Lemmerer om sin fars og sit eget forhold til svæveflyvning.
21. november 2023/af Jens Trabolt

Nu är ”treorna” elektrifierade

Alla tre ”treorna”, JS 3, AS 33 och Ventus 3 (fast den heter officiellt bara Ventus) har nu SLG kapacitet med elektriska drivlinor. Först ut var Jonkers JS 3 RES, vars första serieexemplar levererades till USA i december 2020, Schleichers AS 33 Me flög hösten 2022 och i november 2023 presenterade Schempp-Hirth Ventus E, med planerad jungfruflygning våren 2024. Elektrifieringen av segelflyget går rasande fort och intresset är stort!
20. november 2023/af Jens Trabolt

VM-støtteaktion blev en succes

Danske Michael Mix er sammen med Poul Kim Larsen og Rasmus Ørskov på vej mod VM i Australien. Det er forbundet med meget store udgifter at deltage, men takket være donationer og sponsorater, så er det lykkedes at samle penge nok ind, fortæller Mix, som vi her fangede straks før afrejse.
16. november 2023/af Jens Trabolt

Udvid horisonten med Svedanor-kurserne 2024

Nu er oversigten klar over næste års SveDaNor-kurser som byder på unikke flyveoplevelser: Hvilket andet sted i verden kan man eksempelvis lære at flyve bølger fra isen med talrige 2000 meter fjeldtoppe omkring sig eller prøve kræfter med termikken inde i en stor CU på IMC-skyflyvningskursus?
13. november 2023/af Jens Trabolt

På 5200 meter över Ottsjö! Rapport från lägret 2023

Ottsjö Fjällflygläger 2023 samlade 39 deltagare från åtta svenska klubbar. Med sig hade man tio segelflygplan. Många deltog för första gången, vilket är glädjande. Vädret med låga temperaturer och vindar mestadels från väst, gjorde att vi fick ut 10 flygdagar av 14 möjliga. 6 dagar gav riktigt bra vågflygningar.  Thomas Brandt rapporterar från 2023-lägret. 
9. november 2023/af Jens Trabolt

Kystinspektion i Bergfalke

DASK, den danske svæveflyvehistoriske klub, leverede på sidste dag i september endnu en af de eksotiske Lønstrup-træf ved den danske Vestkyst. Vindretningen var perfekt, men det blæste helt sindssygt. Det gav både fordele og ulemper…
8. november 2023/af Jens Trabolt

Værd at vente på: Elektrisk selvstart for Ventus-serien

Med en elektrisk selvstartende 18 m-version af Ventus, har Schempp-Hirth nu en unik model-palette, hvor kunderne kan vælge mellem hele 4 motor-varianter. Den nye version, som blev afsløret i weekenden til den tyske svæveflyvemesse i Freudenstadt, byder på et overbevisende, opgraderet design, som utvivlsomt får mundvandet til at løbe hos entusiasterne.
6. november 2023/af Jens Trabolt