
Barnet fylder 1 år
Danish Air Cadets-samarbejdet mellem DSvU og Flyvevåbnet fylder 1 år – og med cirka 100 DAC’ere er der nok ingen vej udenom at kalde konceptet for en succes for alle parter.

Tekst og foto Jens Trabolt
Tekst og foto Jens Trabolt
”De unge DAC’ere er helt oppe på beatet. De er meget engagerede, og interessen er overvældende”. Det siger Udviklingskonsulent Malou Portefee Hansen fra DSVU til Nordic Gliding. Hun er sammen med tidl. DSvU-formand Peter Eriksen og talenttræneren Geert Sørensen tovholder på projektet.
DAC-programmet, som startede sidste år som et win-win-scenarie for både svæveflyvningen, eleverne og Flyvevåbnet, har – trods corona – allerede vist sit værd.
For svæveflyvningen er det ubetalelig reklame, at Flyvevåbnet stiller sig op og anbefaler sporten som udgangspunkt. For eleverne i alderen 13-23 år som drømmer om en professionel karriere, giver DAC et fokuseret adgangspunkt til Flyvevåbnet og en unik mulighed for personlig udvikling med svæveflyvning som udgangspunkt.
Og for Flyvevåbnet er det utvivlsomt rekrutteringsmæssigt fordelagtigt at have tæt kontakt med kvikke unge ildsjæle, som er vokset op med holdbare idealer for flyvning og kammeratskab. Det kalder man win-win.
Vi har fået mange unge elever, hvor det er vores klare indtryk, at det er DAC som har være drivende kraft for at gå med i en svæveflyveklub”, siger Malou, som også kan berette, at der er mange klubber som melder om ventelister for eleverne.
”Det vil give mig et forspring”
En af de unge svæveflyvere, som er gået med i DAC, er 20-årige Jesper Møller fra Silkeborg Svæveflyveklub. Han fik sit certifikat sidste år, og en fremtidig karriere som pilot i flyvevåbnet var også en af motivationerne for at søge ind i svæveflyvningen, fortæller han.
Det var det her med at lære at flyve helt fra bunden i svæveflyvningen, lære godt airmanship og at være en god kammerat i klubben. Det tænkte jeg ville give mig et forspring til en eventuel optagelsesprøve hos Flyvevåbnet, så da DAC-kaptajn Hans Lund fra min klub fortalte om muligheden for at komme med i DAC, så var jeg klar”, siger Jesper.
”Jeg er ikke blind for, at Danmark snart får helt nye F-35 kampfly. Det kunne være spændende at få en pilotkarriere i jagerflyvningen. Men bare jeg kan flyve noget med vinger, ville jeg være glad. Det gælder også roterende vinger”, konkluderer Jesper som er helt klar over, at valg af flyvemaskine i praksis ikke er noget den enkelt kandidat selv bestemmer, hvis man kommer gennem de mange optagelsesprøver.
De unge DAC’ere har allerede haft de første arrangementer med Flyvevåbnet:
”På grund af corona blev det en lidt stille start, men vi har fået to virtuelle rundvisninger på Fighter Wing Skrydstrup og Helicopter Wing Karup. Det var rigtig spændende”, siger Jesper:
Man kunne virkelig mærke, at de havde forberedt sig med flere kameraer, og der stod flere piloter klar til fortælle om jobbet. Hele tiden kunne man stille spørgsmål under rundvisningen. Det var rigtig godt”, lyder det fra Jesper.
Et ekstra plus har været den tætte kontakt med piloter fra Flyvevåbnet, som også er svæveflyvere og som selv har været hele processen igennem:
”GER, GUY og HEK var virkelig delt ud af deres viden. Eksempelvis har HEK talt lang tid med mig i telefonen, selv om han faktisk havde fri. Man kan mærke, at det faktisk betyder noget for dem”, siger Jesper.
Jesper er nu i fuld gang med optagelsesprocessen til Flyvevåbnet og har bestået første prøve ud af mange.
Daværende formand i DSvU, Peter Eriksen var en af initiativtagerne til projektet. Her er han sammen med major Henrik Næsby med pilotnavnet HEK under afsløringen af den nye DAC-flyvervinge.
Allerede DAC’ere på flyveskolen
Hos Flyvevåbnet er man fortsat glad for ordningen:
”Mit job er jo at sikre de bedst mulige kandidater til Flyvevåbnet, og det er derfor vi er gået ind i DAC-samarbejdet. Det giver helt sikkert en højnet interesse og bedre kandidater”, siger Major i Flyvevåbnet Henrik Næsby med flyvernavnet HEK.
Flyvevåbnet oplyser, at de skal bruge cirka 60 normale ansøgere for at producere en færdig pilot, men bare mellem 7-8 svæveflyvekandidater for at få samme resultat. Det betyder, at kommer man som svæveflyver forbedrer man sine odds for at komme gennem selektionsprocessen med næsten faktor 10. (fra cirka 1,6 % chance til 12-14 % chance)
”Jeg kan allerede løfte sløret for, at Flyvevåbnet nu har optaget et par af DAC’erne på Flyveskolen i Karup”, fortæller HEK.
På Flyveskolen i Karup optages der årligt 20-35 kandidater, afhængig af behovet for nye piloter, og cirka 10-15 piloter går videre til specifik militær pilottræning i USA. I en parentes skylder vi også at nævne, at den nye chef for Flyvevåbnets Flyveskole, NIN, også er aktiv svæveflyvepilot. Det borger jo for kvaliteten, kan man forstå!
Sommerens program
Fremadrettet I DAC-programmet kommer HEK dog ikke til at savne en bestemt ”samarbejdspartner”, som man gerne ville have været foruden: Corona!
”Det ærgrede os rigtig meget, at vi ikke kunne invitere DAC’erne fysisk ud på flyvestationerne med weekendarrangementer, for det giver altid meget at kunne møde folk direkte”, siger HEK.
”Men vi planlægger at være med på DAC-sommerlejren senere i år – både med en fysisk tilstedeværelse, men vi håber også at kunne svinge forbi med noget ”metal” i luften”, slutter han.
Sommerlejren kommer til at køre over 14 dage i uge 27 og 28 med hver 2 x 15 DAC’ere hver uge. DAC’erne kommer selv til at tage ansvar for madlavning, køre spil og flyvedagens afvikling. Helt i tråd med en overordnede DAC-filosofi om at tage ansvar for sig selv og sine kammerater.
Rutinerede instruktører i form af DSvU-formand Jens Hansen, Jørgen Legind og Benny Gudmandsen stiller også op og hjælper med flyvningen undervejs.
Man kan læse mere om Danish Air Cadets på hjemmesiden her: