Barnet fylder 1 år

Danish Air Cadets-samarbejdet mellem DSvU og Flyvevåbnet fylder 1 år – og med cirka 100 DAC’ere er der nok ingen vej udenom at kalde konceptet for en succes for alle parter.

Tekst og foto Jens Trabolt

Sidste år modtog de første DAC’ere deres flyvevinge ved et event på nationalcenteret i Arnborg.

 

Link to automatic translation

”De unge DAC’ere er helt oppe på beatet. De er meget engagerede, og interessen er overvældende”. Det siger Udviklingskonsulent Malou Portefee Hansen fra DSVU til Nordic Gliding. Hun er sammen med tidl. DSvU-formand Peter Eriksen og talenttræneren Geert Sørensen tovholder på projektet.

DAC-programmet, som startede sidste år som et win-win-scenarie for både svæveflyvningen, eleverne og Flyvevåbnet, har – trods corona – allerede vist sit værd.

For svæveflyvningen er det ubetalelig reklame, at Flyvevåbnet stiller sig op og anbefaler sporten som udgangspunkt. For eleverne i alderen 13-23 år som drømmer om en professionel karriere, giver DAC et fokuseret adgangspunkt til Flyvevåbnet og en unik mulighed for personlig udvikling med svæveflyvning som udgangspunkt.

Og for Flyvevåbnet er det utvivlsomt rekrutteringsmæssigt fordelagtigt at have tæt kontakt med kvikke unge ildsjæle, som er vokset op med holdbare idealer for flyvning og kammeratskab. Det kalder man win-win.

Vi har fået mange unge elever, hvor det er vores klare indtryk, at det er DAC som har være drivende kraft for at gå med i en svæveflyveklub”, siger Malou, som også kan berette, at der er mange klubber som melder om ventelister for eleverne.

En af de unge DAC’ere, Jesper Møller fra Silkeborg.

”Det vil give mig et forspring”

En af de unge svæveflyvere, som er gået med i DAC, er 20-årige Jesper Møller fra Silkeborg Svæveflyveklub. Han fik sit certifikat sidste år, og en fremtidig karriere som pilot i flyvevåbnet var også en af motivationerne for at søge ind i svæveflyvningen, fortæller han.

Det var det her med at lære at flyve helt fra bunden i svæveflyvningen, lære godt airmanship og at være en god kammerat i klubben. Det tænkte jeg ville give mig et forspring til en eventuel optagelsesprøve hos Flyvevåbnet, så da DAC-kaptajn Hans Lund fra min klub fortalte om muligheden for at komme med i DAC, så var jeg klar”, siger Jesper.

”Jeg er ikke blind for, at Danmark snart får helt nye F-35 kampfly. Det kunne være spændende at få en pilotkarriere i jagerflyvningen. Men bare jeg kan flyve noget med vinger, ville jeg være glad. Det gælder også roterende vinger”, konkluderer Jesper som er helt klar over, at valg af flyvemaskine i praksis ikke er noget den enkelt kandidat selv bestemmer, hvis man kommer gennem de mange optagelsesprøver.

De unge DAC’ere har allerede haft de første arrangementer med Flyvevåbnet:
”På grund af corona blev det en lidt stille start, men vi har fået to virtuelle rundvisninger på Fighter Wing Skrydstrup og Helicopter Wing Karup. Det var rigtig spændende”, siger Jesper:

Man kunne virkelig mærke, at de havde forberedt sig med flere kameraer, og der stod flere piloter klar til fortælle om jobbet. Hele tiden kunne man stille spørgsmål under rundvisningen. Det var rigtig godt”, lyder det fra Jesper.

Et ekstra plus har været den tætte kontakt med piloter fra Flyvevåbnet, som også er svæveflyvere og som selv har været hele processen igennem:

”GER, GUY og HEK var virkelig delt ud af deres viden. Eksempelvis har HEK talt lang tid med mig i telefonen, selv om han faktisk havde fri. Man kan mærke, at det faktisk betyder noget for dem”, siger Jesper.

Jesper er nu i fuld gang med optagelsesprocessen til Flyvevåbnet og har bestået første prøve ud af mange.




 

Daværende formand i DSvU, Peter Eriksen var en af initiativtagerne til projektet. Her er han sammen med major Henrik Næsby med pilotnavnet HEK under afsløringen af den nye DAC-flyvervinge.

Allerede DAC’ere på flyveskolen

Hos Flyvevåbnet er man fortsat glad for ordningen:

”Mit job er jo at sikre de bedst mulige kandidater til Flyvevåbnet, og det er derfor vi er gået ind i DAC-samarbejdet. Det giver helt sikkert en højnet interesse og bedre kandidater”, siger Major i Flyvevåbnet Henrik Næsby med flyvernavnet HEK.

Flyvevåbnet oplyser, at de skal bruge cirka 60 normale ansøgere for at producere en færdig pilot, men bare mellem 7-8 svæveflyvekandidater for at få samme resultat. Det betyder, at kommer man som svæveflyver forbedrer man sine odds for at komme gennem selektionsprocessen med næsten faktor 10.  (fra cirka 1,6 % chance til 12-14 % chance)

”Jeg kan allerede løfte sløret for, at Flyvevåbnet nu har optaget et par af DAC’erne på Flyveskolen i Karup”, fortæller HEK.

På Flyveskolen i Karup optages der årligt 20-35 kandidater, afhængig af behovet for nye piloter, og cirka 10-15 piloter går videre til specifik militær pilottræning i USA.  I en parentes skylder vi også at nævne, at den nye chef for Flyvevåbnets Flyveskole, NIN, også er aktiv svæveflyvepilot. Det borger jo for kvaliteten, kan man forstå!

Sommerens program

Fremadrettet I DAC-programmet kommer HEK dog ikke til at savne en bestemt ”samarbejdspartner”, som man gerne ville have været foruden: Corona!

”Det ærgrede os rigtig meget, at vi ikke kunne invitere DAC’erne fysisk ud på flyvestationerne med weekendarrangementer, for det giver altid meget at kunne møde folk direkte”, siger HEK.

”Men vi planlægger at være med på DAC-sommerlejren senere i år – både med en fysisk tilstedeværelse, men vi håber også at kunne svinge forbi med noget ”metal” i luften”, slutter han.

Sommerlejren kommer til at køre over 14 dage i uge 27 og 28 med hver 2 x 15 DAC’ere hver uge. DAC’erne kommer selv til at tage ansvar for madlavning, køre spil og flyvedagens afvikling. Helt i tråd med en overordnede DAC-filosofi om at tage ansvar for sig selv og sine kammerater.

Rutinerede instruktører i form af DSvU-formand Jens Hansen, Jørgen Legind og Benny Gudmandsen stiller også op og hjælper med flyvningen undervejs.

Man kan læse mere om Danish Air Cadets på hjemmesiden her:

 

Udvalgte artikler

IGC og OSTIV vil have højere sikkerhed til konkurrencer

Det er ikke noget kønt syn, når man tager et vue ned over listen over ulykker og near-misses til de seneste års store internationale mesterskaber.
Nu har den internationale svæveflyvekommission, IGC og svæveflyvningens teknisk-videnskabelige organisation, OSTIV, taget initiativ til at analysere risikomomenter, deres alvorlighed og frekvens. Resultatet skal over tid munde ud i håndgribelige forbedringer i flyvesikkerheden.
23. marts 2023/af Jens Trabolt

Erik Jensen hædret med DSvU’s Göta-pokal

Gøtapokalen er DSvUs højeste hædersbevisning, som uddeles for særlig fortjenstfuld indsats i dansk svæveflyvning. På årets repræsentantskabsmøde blev Erik Jensen, Nordsjællands SFK, den værdige modtager. Der blev desuden uddelt DSvUs Guldemblem til Torben Lund Simonsen, Henrik Buur Rasmussen og Kaj Lund for deres indsats for svæveflyvningen.
16. marts 2023/af Jens Trabolt

Her tester de sig frem til bedre profil-performance

Stuttgart Universitets institut for Aero- og gasdynamik råder over en avanceret maskinpark som hjælper os med at forstå den komplekse aerodynamiske virkelighed. NORDIC GLIDING har besøgt instituttet som har spillet en betydelig rolle i udviklingen af moderne svævefly.
15. marts 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvning for alle: I øjenhøjde som radio-hjælpeinstruktør

21-årige danske Tobias Christensen Vinzents er blind, men har fundet sin egen måde at dyrke sin brændende interesse for flyvning på. Han lytter til radiokommunikation mellem fly og ATC.
”Han er så god til at tale i radio, at han er blevet min hjælpe-instruktør på BEG-radiokurset”, fortæller svæveflyve-instruktøren Søren Zebitz Nielsen.
14. marts 2023/af Jens Trabolt

Vågå Wavecamp: Bag kulisserne

Vågå Wavecamp starter lørdag. I tiden op til eventet har der været gang i et omfattende forarbejde bag kulisserne. Dette har involveret Seilflyseksjonen og en række lokale frivillige piloter sammen med arrangøren Drammen FK.
9. marts 2023/af Jens Trabolt

Den sidste jernhest

Norges sidste flyvende Pawnee har udsendt sit sidste brøl og drukket sin sidste liter benzin i Seilflyseksjonens tjeneste. Mere end 20 000 slæb blev det til.
”Med flere nødvendige opgraderinger i sigte var et ganske enkelt for dyrt at holde den på vingerne”, fortæller fagchef Steinar Øksenholt, som nu er på udkig efter fremtidens slæbefly.
6. marts 2023/af Jens Trabolt

Test: LAK 17C FES – banbrytare med FES, nu med självstart från marken!

Man unnar verkligen de litauiska entusiasterna i LAK all framgång. Möjligen att de tre 3:orna i 18-m klassen - Ventus 3, AS 33 och JS 3 - är marginellt bättre. Men bara ytterst lite. Speciellt de som kanske inte aspirerar på VM-titlar får här ett mycket gott och väl fungerande alternativ till en mer överkomlig kostnad.. Och produkten vi testat, LAK17C FES ger verkligen mycket glädje för pengarna kan vi säga redan från början.
2. marts 2023/af Jens Trabolt

LAK: Den Litauiska entreprenörsandan

Trots ett brokigt förflutet och ibland tuffa förhållanden har LAK under många år lyckats ta fram intressanta segelflygplan som legat i paritet med de bästa.
Men LAK-fabriken har också en ryggrad via sitt andra framgångsrika företag Thermikas som sysslar med bland annat motorflygplansunderhåll. Man unnar verkligen de litauiska entusiasterna all framgång. NORDIC GLIDING har precis flugit den nya självstartande LAK 17 C FES och dyker här in i den litauiska segelflygtillverkarens spännande och turbulenta historia.
1. marts 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: NG fyller 10 år

2013 stod segelflygarna i de skandinaviska länderna inför hotet att stå utan medlemstidningar. Skulle det vara möjligt att komma ur dilemmat genom att göra ett gemensamt skandinaviskt segelflygmagasin? Et gäng entusiaster tog bollen och det blev starten för NORDIC GLIDING som nu fyller 10 år. Robert Danewid rapporterar här om en satsning som lyckades.
27. februar 2023/af Jens Trabolt

Her bygger de folkets TMG

De fleste svæveflyve-piloter har på et eller andet tidspunkt stiftet bekendtskab med Motorfalken. Det er et hyggelig, godmodigt og billigt motorsvævefly, som trods sit åbenlyst forældede design nægter at dø. I Heubach i nærheden af Stuttgart ligger Scheibe Aircraft GMBH, som fortsat bygger flyet i små serier. NORDIC GLIDING har besøgt folkene som fortsat holder liv i Egon Scheibes legendariske flyvemaskiner.
16. februar 2023/af Jens Trabolt

Alexander Lippisch – ett rastlöst geni

Alexander Martin Lippisch (1894-1976) var en tysk flygplanskonstruktör, som konstruerade segelflygplan på 20- och 30-talet, byggde stjärtlösa motor- och segelflygplan och är en av skaparna av deltavingen.
Även om Lippisch förefaller ha varit en rastlös själ med en oförmåga eller ovilja att avsluta sina projekt, det fick andra göra, var han under mer än 10 år den mest inflytelserika konstruktören av segelflygplan under den, förmodligen, viktigaste perioden av segelflygets utveckling.
13. februar 2023/af Jens Trabolt

Nyt virtuelt mesterskab skal booste interessen for svæveflyvning

Den nye Esports-satsning, FAI Virtual World Gliding Series starter i dag. De i alt 16 del-konkurrencer skal flyves i 16 forskellige lande – lige fra Mexico til Japan, og mesterskabet skal kulminere i et virtuelt verdensmesterskab i 2024. FAI og IGC ser store muligheder i konceptet.
9. februar 2023/af Jens Trabolt