Benalla 2017: Det store spil

Verdensmesterskabet i 15, 18 og åben klasse i Benalla, Australien afholdes i januar. Her er duallanterne som rejser om på den anden side af jordkloden for at forsvare ”Nordens ære”.

Tekst og foto: Jens Trabolt

Jim Acketoft, 37. (t.h.) flyver i åben klase med co-piloten Wilhelm Wendt (t.v.) i EB28. Jim har deltaget bl.a. verdensmesterskabet i Leszno, Polen 2014 og flere gange i de svenske mesterskaber. Jim vandt Hahnweide Open i 2015 og 2016, og har sat flere lokale svenske rekorder bl.a. 500 triangel out of return. 750 km out and return og 1000 out and return. Wilhelm er ingen dårlig pilot selv – han byttede plads med Jim i cockpittet og fløj sig til den svenske mestertitel ved SM i Feringe i år.

45-årige Markus Ganev fra Uppsala fløj sit første VM i Leszno i 2014 og placerede sig på nummer 30/46: ”Det var uvirkeligt at passere startlinjen med flere legender og mangedobbelte verdensmestre”, konkluderede han overfor NORDIC GLIDING dengang. Markus fløj også i Hahnweide i 2015, hvor han placerede sig som en respektabel 3/38. I år deltog han i Räyskälä Masters i en Arcus M samt Hahnweide med sin ASG 29E. Markus har fløjet i Australien ved flere lejligheder.

Den erfarne og aktive duo bestående af Owe Engström (t.h.) og Bengt Frid (t.v.) som copilot stiller op i Benalla. Tidligere har de deltaget i både Hahnweide Open, WGC i Lezsno 2014, Rayskala Masters 2016 og EGC i Ungarn 2016. I år har Owe også deltaget i de australske mesterskaber (dog i LS 7) i Benalla og fløjet sig til en 2.placering i det svenske mesterskab.

Uppsala-piloten Börje Eriksson har i år byttet ud i sit ”weapon of choice” – den vanlige ASG 29 er blevet ”pensioneret” fra aktiv tjeneste, og i stedet stiller Eriksson op med sin nye Ventus 3 i 18-m klassen (6 nye Ventus deltager, Börjes Ventus er en af de 3 uden turbo). Eriksson er ingen novice – han fik bl.a. bronze i 15-m-klassen på hjemmebane under VM i Eskilstuna 2006. Börje Eriksson deltog ogå i årets australske mesterskab i Benalla. Benalla bliver hans 9. verdensmesterskab.

Team Captain Mika Saväng er ”opvokset” på en svæveflyveplads, og har som aktiv pilot deltaget i SM, DM og Open. Med ca 1250 timer i logbogen er han en erfaren person, som også tidligere har fungeret som Team Captain under både VM i USA, Polen, FInland og Litauen.

”Som i Uvalde är värmen den största utmaning i Benalla, det gäller att spara på energin och exponera sig så lite som möjligt för solen innan flygning. I Uvalde hittade vi rutiner att låta lagen för respektive pilot göra förberedelserna inför varje tävlingsdag. Vätska är en annan del som är viktig och här kompletterar vi även med salter och mineraler för att man svettas i omfattande mängder.

Sedan hittar piloterna på egna bra sätt att hantera värmen, kylvästar, is, m.m. Det är en fördel att vara på tävlingsplatsen en tid före för att anpassa sig till klimatet samt hitta rutiner som passar.

Som alltid inför ett VM känns det som vi har ett mycket bra team, jag tror på medalj!”, siger MIka til NORDIC GLIDING.

Den 58-årige Jan W. Andersen er et kendt figur i det internationale miljø. Bag den sympatiske og ydmyge personlighed er der dog også et ønske om at vinde: Han har vundet det danske mesterskab 18 gange og deltaget 10 gange i VM – i øvrigt er det ikke første gange, at Jan flyver i Australien; Han deltog i VM i Benalla 1987 med en DG 300 i Standardklassen og blev 8/44.

Senere skiftede han til åben klasse, og Jans deltagelse i Räyskala i EM 1988 i Nimbus 3 blev starten på et livslangt ”ægteskab” med åben klasse og starten på 25 år med Nimbus 3 og senere Nimbus 4. Men i Benalla 2016 flyver Jan i den EB29 som han debuterede med til VM i Lezsno. Her har han valget mellem 3 spændvidder (25,3 / 28,3 og 29,3 meter).

 

Arne Boye-Møller startede karrieren som aktiv konkurrencepilot for 15 år siden. Det er blevet til adskillige Danmarksmestertitler i både standard- og 15-meterklassen. Siden 2007 har Boye-Møller kastet sin kærlighed på 18-meterklassen og vist med flere DM-titler i, at det er en recept som fungerer. Der er nok ingen som kan klage over en Arnes gennemsnitshastighed på 152 km/t til seneste DM.
Arne flyver ofte i Afrika; Han har tætte forbindelser med Jonker-fabrikken i Sydafrika og har givet feedback under udviklingen af JS1. Det skal i øvrigt bemærkes, at Uys og Attie Jonker i år selv flyver i 15-m-klassen i ”en flytype som endnu ikke bekræftet”. Jonker har ikke selv nogen 15-meter-version, og har afvist overfor NG at bekræfte eksistensen af denne type. Men mon ikke fabrikken debuterer med en JS 15 M i Australien?

41-årige Steen Elmgaard har med 2200 timer prøvet lidt af hvert og vundet 3 Danmarksmesterskaber, senest i 2015, i både 2-sædede fly og 18-meterklassen. I Benalla stiller han op i den åbne klasse i ASH 31 Mi som han har lånt af klubkammeraten Claus Elmroos. ”Vi shippede containeren med flyet fra Holland d.17 september og det varede præcis 2 måneder inden det ankom. De australske myndigheder er hysteriske med at få fremmed jord og bakterier ind, så det var verdens reneste fly vi sendte til Australien.”, siger Steen (som i øvrigt bekymrer sig om det nu skulle være alt for varmt i Australien i Januar … )

Med sin første deltagelse i et Danmarksmesterskab i 1965 og 4 DM-titler i scrapbogen må Ib Wienberg siges at være ”en gammel rotte”. Ib har fløjet mange VM og deltog med Jan Andersen under VM i Benalla i 1987. Ib siger selv, at ”Benalla er den bedste svæveflyveoplevelse, jeg nogensinde har haft. Flyvningerne var spektakulære; længere, hurtigere og højere end jeg nogensinde havde prøvet før. Jeg er dansk ”lavlænding” og burde have været på hjemmebane i det lave terræn, men jeg konkluderede, at jeg havde meget at lære endnu. Jeg var dog vældig tilfreds (nöjd, red) med en dagssejr, og jeg glæder mig til at opleve Benalla igen”, siger den danske Team Captain.

Mesterskab: Ib Wienberg efter Benalla: “Der flyves hurtigere end teorien kan forklare”.

 

56-årige Lars Rune Bjørnevik bliver den ensomme cowboy på prærien – eller i hvertfald eneste nordmand i konkurrencen. Men for moralsk og praktisk support kommer han til at læne sig op af det svenske team.
Lars har fløjet i ca 18 år og har 1700 timer. Hans bedste resultat er en mestertitel i 18-m klassen i 2010 – i øvrigt et NM med 7 ud 10 mulige flyvedage og høje hastigheder: ”Jostein Tangen i LAK 20 så resultatene etter dag en og kom med følgende uttalelse: Det er første gang jeg har flyet med 123 km/t en dag i et NM – og kommet sist!!”, fortæller Lars Rune. Han er i øvrigt en detaljernes mand og har en komplet log fra alle sine flyvninger: ”Det er interessant se hvordan gjennomsnitt hastigheten har utviklet seg”, siger han.

LÆS OGSÅ

Verdens bedste NM

OL i Lillehammer ‘94 fik betegnelsen ”the best olympics ever”. Det netop fløjne NM på Fagernes kan med sandfærdighed påkalde sig superlativerne: ”The best NM ever”.

IGC-møde i Corona-tider

Årets IGC Plenary møde fandt sted i Budapest, 6-7 marts 2020. Dette var kort før, verden lukkede ned på grund af COVID-19 krisen.

Opdatering: Corona-kancelleret; SM 2020: Feringe är klar!

Den 27 juni – 4 juli arrangeras Svenska Mästerskapen i segelflygning av Feringe Segelflygklubb

E-Glide!

13,5 m-mesterskabet i italienske Pavullo var også debut for det første e-mesterskab, hvor piloterne kunne anvende elektromotorer som en del af deres strategi

NM i vind og sol

Kraftig blæst og regn gav 3 gyldige dage til NM på Starmoen og en ny norgesmester

Stockholm blæste til SM

Stockholms SFK var vært for årets SM i 18, Klub og 20m-klassen på Långtora. Kanonsommeren holdt dog pause under flere af dagene.

I huvudet på en chefs steward

”Behind-the-scenes” til VM i Hosin. Robert Danewid forklarer, hvordan man driver et - frem for alt - sikkert verdensmesterskab.

Life is easy!

Det norske mesterskab i svæveflyveflyvning på Notodden bød på mange gode flyvetimer, fin stemning og usædvanligt flot vejr.

< 30-generationen

Mesterskaber? Overvægt af ældre mænd? Det er dog en sandhed med modifikationer. En strategisk satsning på ungdomsarbejdet giver nu resultater. Årets DM var beviset med en usædvanlig stor aldersspredning blandt deltagerne.

"Der flyves hurtigere end teorien kan forklare"

Det siger Ib Wienberg. Han fungerede som dansk Team Captain under årets VM i Benalla. Hvilke observationer kom med hjem på notesblokken?

Tanker før Benalla

Sidste konkurrencedag under EM '94 i åben klasse i Rieti var en af de mest sublime svæveflyveoplevelser, jeg har haft til dato”, mindes den danske åbenklassepilot Jan W. Andersen før afrejsen til VM i Australien.

Forberedelser til Benalla

Flere nordiske piloter deltager i årets VM i Benalla. Danske Jan W. Andersen og Norges Lars-Rune Bjørnevik fortæller her om forberedelserne.

Benalla 2017: Det store spil

Verdensmesterskabet i 15, 18 og åben klasse i Benalla, Australien afholdes i januar. Her er duallanterne som rejser om på den anden side af jordkloden for at forsvare ”Nordens ære”.

Ifrån förstagångspilotens perspektiv

Rapport från WGC i Pociunai, Litauen 2016

Svenskt VM-guld!

7th World Advanced Glider Aerobatic Championship, Ungern: Sverige har för tredje gången fått en världsmästare i konstflygning med segelflygplan.