Benalla 2017: Det store spil

Verdensmesterskabet i 15, 18 og åben klasse i Benalla, Australien afholdes i januar. Her er duallanterne som rejser om på den anden side af jordkloden for at forsvare ”Nordens ære”.

Tekst og foto: Jens Trabolt

Jim Acketoft, 37. (t.h.) flyver i åben klase med co-piloten Wilhelm Wendt (t.v.) i EB28. Jim har deltaget bl.a. verdensmesterskabet i Leszno, Polen 2014 og flere gange i de svenske mesterskaber. Jim vandt Hahnweide Open i 2015 og 2016, og har sat flere lokale svenske rekorder bl.a. 500 triangel out of return. 750 km out and return og 1000 out and return. Wilhelm er ingen dårlig pilot selv – han byttede plads med Jim i cockpittet og fløj sig til den svenske mestertitel ved SM i Feringe i år.

45-årige Markus Ganev fra Uppsala fløj sit første VM i Leszno i 2014 og placerede sig på nummer 30/46: ”Det var uvirkeligt at passere startlinjen med flere legender og mangedobbelte verdensmestre”, konkluderede han overfor NORDIC GLIDING dengang. Markus fløj også i Hahnweide i 2015, hvor han placerede sig som en respektabel 3/38. I år deltog han i Räyskälä Masters i en Arcus M samt Hahnweide med sin ASG 29E. Markus har fløjet i Australien ved flere lejligheder.

Den erfarne og aktive duo bestående af Owe Engström (t.h.) og Bengt Frid (t.v.) som copilot stiller op i Benalla. Tidligere har de deltaget i både Hahnweide Open, WGC i Lezsno 2014, Rayskala Masters 2016 og EGC i Ungarn 2016. I år har Owe også deltaget i de australske mesterskaber (dog i LS 7) i Benalla og fløjet sig til en 2.placering i det svenske mesterskab.

Uppsala-piloten Börje Eriksson har i år byttet ud i sit ”weapon of choice” – den vanlige ASG 29 er blevet ”pensioneret” fra aktiv tjeneste, og i stedet stiller Eriksson op med sin nye Ventus 3 i 18-m klassen (6 nye Ventus deltager, Börjes Ventus er en af de 3 uden turbo). Eriksson er ingen novice – han fik bl.a. bronze i 15-m-klassen på hjemmebane under VM i Eskilstuna 2006. Börje Eriksson deltog ogå i årets australske mesterskab i Benalla. Benalla bliver hans 9. verdensmesterskab.

Team Captain Mika Saväng er ”opvokset” på en svæveflyveplads, og har som aktiv pilot deltaget i SM, DM og Open. Med ca 1250 timer i logbogen er han en erfaren person, som også tidligere har fungeret som Team Captain under både VM i USA, Polen, FInland og Litauen.

”Som i Uvalde är värmen den största utmaning i Benalla, det gäller att spara på energin och exponera sig så lite som möjligt för solen innan flygning. I Uvalde hittade vi rutiner att låta lagen för respektive pilot göra förberedelserna inför varje tävlingsdag. Vätska är en annan del som är viktig och här kompletterar vi även med salter och mineraler för att man svettas i omfattande mängder.

Sedan hittar piloterna på egna bra sätt att hantera värmen, kylvästar, is, m.m. Det är en fördel att vara på tävlingsplatsen en tid före för att anpassa sig till klimatet samt hitta rutiner som passar.

Som alltid inför ett VM känns det som vi har ett mycket bra team, jag tror på medalj!”, siger MIka til NORDIC GLIDING.

Den 58-årige Jan W. Andersen er et kendt figur i det internationale miljø. Bag den sympatiske og ydmyge personlighed er der dog også et ønske om at vinde: Han har vundet det danske mesterskab 18 gange og deltaget 10 gange i VM – i øvrigt er det ikke første gange, at Jan flyver i Australien; Han deltog i VM i Benalla 1987 med en DG 300 i Standardklassen og blev 8/44.

Senere skiftede han til åben klasse, og Jans deltagelse i Räyskala i EM 1988 i Nimbus 3 blev starten på et livslangt ”ægteskab” med åben klasse og starten på 25 år med Nimbus 3 og senere Nimbus 4. Men i Benalla 2016 flyver Jan i den EB29 som han debuterede med til VM i Lezsno. Her har han valget mellem 3 spændvidder (25,3 / 28,3 og 29,3 meter).

 

Arne Boye-Møller startede karrieren som aktiv konkurrencepilot for 15 år siden. Det er blevet til adskillige Danmarksmestertitler i både standard- og 15-meterklassen. Siden 2007 har Boye-Møller kastet sin kærlighed på 18-meterklassen og vist med flere DM-titler i, at det er en recept som fungerer. Der er nok ingen som kan klage over en Arnes gennemsnitshastighed på 152 km/t til seneste DM.
Arne flyver ofte i Afrika; Han har tætte forbindelser med Jonker-fabrikken i Sydafrika og har givet feedback under udviklingen af JS1. Det skal i øvrigt bemærkes, at Uys og Attie Jonker i år selv flyver i 15-m-klassen i ”en flytype som endnu ikke bekræftet”. Jonker har ikke selv nogen 15-meter-version, og har afvist overfor NG at bekræfte eksistensen af denne type. Men mon ikke fabrikken debuterer med en JS 15 M i Australien?

41-årige Steen Elmgaard har med 2200 timer prøvet lidt af hvert og vundet 3 Danmarksmesterskaber, senest i 2015, i både 2-sædede fly og 18-meterklassen. I Benalla stiller han op i den åbne klasse i ASH 31 Mi som han har lånt af klubkammeraten Claus Elmroos. ”Vi shippede containeren med flyet fra Holland d.17 september og det varede præcis 2 måneder inden det ankom. De australske myndigheder er hysteriske med at få fremmed jord og bakterier ind, så det var verdens reneste fly vi sendte til Australien.”, siger Steen (som i øvrigt bekymrer sig om det nu skulle være alt for varmt i Australien i Januar … )

Med sin første deltagelse i et Danmarksmesterskab i 1965 og 4 DM-titler i scrapbogen må Ib Wienberg siges at være ”en gammel rotte”. Ib har fløjet mange VM og deltog med Jan Andersen under VM i Benalla i 1987. Ib siger selv, at ”Benalla er den bedste svæveflyveoplevelse, jeg nogensinde har haft. Flyvningerne var spektakulære; længere, hurtigere og højere end jeg nogensinde havde prøvet før. Jeg er dansk ”lavlænding” og burde have været på hjemmebane i det lave terræn, men jeg konkluderede, at jeg havde meget at lære endnu. Jeg var dog vældig tilfreds (nöjd, red) med en dagssejr, og jeg glæder mig til at opleve Benalla igen”, siger den danske Team Captain.

Mesterskab: Ib Wienberg efter Benalla: “Der flyves hurtigere end teorien kan forklare”.

 

56-årige Lars Rune Bjørnevik bliver den ensomme cowboy på prærien – eller i hvertfald eneste nordmand i konkurrencen. Men for moralsk og praktisk support kommer han til at læne sig op af det svenske team.
Lars har fløjet i ca 18 år og har 1700 timer. Hans bedste resultat er en mestertitel i 18-m klassen i 2010 – i øvrigt et NM med 7 ud 10 mulige flyvedage og høje hastigheder: ”Jostein Tangen i LAK 20 så resultatene etter dag en og kom med følgende uttalelse: Det er første gang jeg har flyet med 123 km/t en dag i et NM – og kommet sist!!”, fortæller Lars Rune. Han er i øvrigt en detaljernes mand og har en komplet log fra alle sine flyvninger: ”Det er interessant se hvordan gjennomsnitt hastigheten har utviklet seg”, siger han.

LÆS OGSÅ

DM 2023: De er verdensmestre på Arnborg

57 fly med i alt 66 piloter kæmpede om DM-titlen i en yderst velorganiseret konkurrence på Svæveflyvecenter Arnborg.

IGC og OSTIV vil have højere sikkerhed til konkurrencer

Det er ikke noget kønt syn, når man tager et vue ned over listen over ulykker og near-misses til de seneste års store internationale mesterskaber. Nu har den internationale svæveflyvekommission, IGC og svæveflyvningens teknisk-videnskabelige organisation, OSTIV, taget initiativ til at analysere risikomomenter, deres alvorlighed og frekvens. Resultatet skal over tid munde ud i håndgribelige forbedringer i flyvesikkerheden.

Nordiska Mästerskapet i Konstflyg 2023 – Segel samt Motorflyg.

Det är nu klart att nästa års Nordiska Mästerskap i Konstflyg med segelflygplan kommer att genomföras på Söderhamns Flygplats, skriver Anders Trygg, tävlingsledare NM 2023 i denne invitation

Kvinder kan, selvfølgelig!

Stemning og organisation var i top, da England arrangerede Kvinde-VM på Husbands-Bosworth. Team Danmark repræsenterede norden i ensom majestæt og rejste hjem med bagagen fuld af fantastiske oplevelser og mange venner rigere.

”Jeg er imponeret over vores juniorer”

Det siger Per Carlin, Team Captain for Sverige. Junior-VM i Tabor, Tjekkiet, er netop afsluttet. Svenske, norske og danske piloter fik sig en super-oplevelse i et meget vel-organiseret event, som tilmed havde godt vejr det meste af tiden. Hvad mere kan man kræve?

Vi minns: 50 år sedan Göran Ax vann VM

I juli 1972, för 50 år sedan, vann Göran Ax sitt första VM, han vann även 1981. VMet ägde rum i jugoslaviska Vrsac, i nuvarande Serbien. Det blev ett VM med mycket cb och åska, överlag dåligt väder, massor med utelandningar, mycket molnflygning, två dödsolyckor, två fallskärmshopp och en riktigt dålig tävlingsorganisation. VM 1972 minns man kanske för hur eländigt och tragiskt det var, men framförallt för att Göran Ax, Sverige blev världsmästare.

Hot VM med over 200 km/t i cruise-speed

Der blev trimmet helt frem, da verdens bedste piloter kæmpede om verdensmestertitlen i Szeged, Ungarn som stillede op med et super-velarrangeret mesterskab og fantasi-vejrforhold, som gav gennemsnitshastigheder på over 160 km/t på 440 km-opgaver. Norge, Danmark og Sverige var repræsenteret med teams, som præsterede respektabelt i det ultra-skarpe selskab. Ingen klagede over kulden, i øvrigt.

Markus Ganev: En VM-pilots funderinger over ambitioner og præstationer

Hvordan plukker man sig selv op fra en absolut katastrofestart til et verdensmesterskab? Svenske Markus Ganev fra Uppsala reflekterer her over sine ambitioner og præstationer til VM 2022 i Szeged.

I huvudet på en Chief Steward

Robert Danewid var Chief Steward under sommerens EM i Litauen. Det blev et rigtigt vellykket mesterskab med svensk guld til Janne Nordh, trods dårligt vejr og spændt europæisk sikkerhedssituation. Men hvad går jobbet som Steward egentlig ud på? Læs Robbans fine rapport fra EM og bliv klogere.

En tidlig start

En af Danmarks yngste Danmarksmestre gennem tiderne og nyslået instruktør. Hvad skal 21-årige Jacob Bøgelund Lassen dog ikke drive til det?

Svæveflyvning i festival-mode

Ekstrem naturoplevelse; Den netop afsluttede Ekstremsportveko i Voss, Norge er en fest for alle typer af outdoor-sportsgrene med fællesnævneren natur, fart og spænding. I år var det noget helt særligt, da Voss FK var vært for Norges Cup Grand Prix i svæveflyvning samtidig med, at gæster fra hele verden stod i kø for passagerflyvning i noget af verdens flotteste natur. En uge med et helt unikt mix af svæveflyvning, kammeratskab, store naturoplevelser, koncerter og fest

“Ingen respekt for os ældre”; Ungdomsoprør til Uppsala Masters

Uppsala Masters 2022 blev et meget vellykket og velorganiseret internationalt event med SM og Junior-SM indbygget. Men nogen havde glemt at påminde juniorpiloterne om deres plads nederst i resultatlisten. De unge piloter fløj ekstremt godt og decimerede de fleste andre svenske klubpiloter.

NM Grand Prix: The race was on!

Det norske mesterskab på Starmoen blev kørt i Grand Prix-formatet, hvor første fly hjemme (som regel) er vinderen. Sandefjords Per Morten Løvsland viste flyvning af vanlig høj kvalitet og tog sejren. NORDIC GLIDINGs udsendte reporter havde måske også hede drømme om et trofæ, men fik i stedet en rigtig spændende oplevelse af konkurrenceflyvning og effekten af strafpoint…

Svæveflyvning på programmet til verdens største ekstremsports-festival

”Ekstremsportsveko” i Voss, Norge er med op til 40 000 deltagere verdens største festival for ekstremsport. Den lokale flyveklub stiller op med svæveflyvning som en del af programmet: ”Kom bare, det bliver kanon”, lyder det fra event-koordinator i Voss FK Erik Røthe Klette

NM 2022 på “Fighter town” Starmoen

Ole Reistad Senter på Starmoen lægger luftrum til det igangværende NM i Sportsklasse og Rookie - næste mesterskab er NM Grand Prix om få dage.

DM 2022: Nye og gamle talenter

DM-ledelsen og de 61 piloter anstrengte sig i en noget sølle vejr-periode. Men hvad gør det, når det blev et gyldigt DM, hvor både gamle og nye talenter manifesterede sig i pointlisten. Et resultat af mange års talentpleje i dansk svæveflyvning?

Klar til Uppsala Masters 11-18. juni 2022

Uppsala Masters er en ”3-i-en”. Det er SM, JSM, men også et event som er designet til at lokke internationale top-piloter til Sverige. ” Vil man gerne være dygtig, så skal man jo flyve mod de bedste. Det var også baggrunden for, at vi for år tilbage grundlagde fx Uppsala Masters”, siger Börje Eriksson, konkurrence-leder for Uppsala Masters 2022.

DM i horisonten: Der ER bestilt godt vejr.

Danmarksmesterskabet på Arnborg starter om bare 2 dage og får dermed æren af at kick-starte sæsonens nordiske nationale mesterskaber. DM er den årlige test af hvem som er bedste pilot i det bedste fly. Men det er også en sammenhængende flyve-ferie for mange af de i alt 61 deltagende piloter og en social begivenhed.

”I det mindste kan vi støtte vores ukrainske kammerater”

Stor fundraiser skal sikre, at ukrainske piloter, hvis fly og klub er ødelagt under den russiske invasion, får mulighed for at deltage i sommerens kvinde-VM i England. ”Vi kan ikke gøre meget ved krigen i Ukraine, men i det mindste kan vi støtte vores ukrainske kammerater”, siger Liz Sparrow, som er initiativtager til kampagnen og chef for Kvinde-VM.

Mesterskaber i Ukraines skygge

Efter 2 år med corona-aflysninger og logistiske mareridt for deltagere og arrangører kunne man håbe en normal afvikling sommerens store mesterskaber. Men vi ser allerede de første konsekvenser af krigen i Ukraine. Desværre.

Kawa og AS 33 – tanker om performance

Sebastian Kawa fra Polen vandt det 10. FAI Sailplane Grand Prix-finale i St Auban, September 2021. Denne gang i en lånt AS 33 Es. Her er hans tanker om flyets performance og hans egen strategi.

Pilot i profil: Lasse Edslev

Danske Lasse Edslev fik sidste weekend den prestigefulde Per Weishaupt-pokal. Den 20-årige pilot fra Aarhus Svæveflyveklub har trods sin unge alder akkumuleret 600 timer og en imponerende portefølje af mesterskabs-resultater. Passionen for flyvningen har han ikke fra fremmede. Hans far Uffe Edslev er også en erfaren konkurrencepilot.

Nordiska Mästerskapet i konstflyg

Under 2023 så avser Svenska Konstflygförbundet att arrangera Nordiska Mästerskapet i konstflyg, innefattande såväl segelflyg samt motorflyg.

Kvinde-VM med kontrovers

Kvinde-VM i Australien blev omgivet af kontrovers omkring det australske teams brug af live tracking. Nu har det internationale tribunal - ledet af svenske Reno Filla - afgivet sin dom i sagen. Alle australske piloter er blevet fuldstændigt diskvalificeret. Tribunalet anser deres konkurrenceresultater under kvinde-VM for at være ugyldige, fordi de blev opnået under forhold som ikke var fair.

”Mesterskaberne er motoren i svæveflyvningen”

Det siger Börje Eriksson, 65, fra Uppsala. Han er en af kræfterne i den nye svenske tävlingskomité (TK). ”Vi skal ud i verden og deltage i internationale mesterskaber, Det er det eneste måde, vi hæver vores niveau på”, siger han. Börje og co. har en stor opgave foran sig, for 2 års Corona-krise har efterladt et trænings-efterslæb hos de nationale og internationale piloter.

Virtuelt race side om side med virkeligheden

Norske Arne Martin Güettler og danske Tim Madsen var blandt de i alt 20 deltagere, som fløj i det virtuelle Virtual Sailplane Grand Prix - World Final 2021. Det var det første FAI-anerkendte e-Sport-mesterskab nogensinde.

Ungdoms SM: Årets svenske mästare i pricklandning

Lördagen 18/9 samlades 10 förväntansfulla ungdomar på flygklubben i Skövde för att göra upp om titeln årets svenske mästare i pricklandning.

VM i Frankrig: Debutanten Filip Bojanowski fører i Standardklasssen

Det går ikke dårligt, faktisk ganske udmærket til VM i Frankrig, og der er høj stemning i den danske lejr. Ikke mindst fordi VM-debutanten Filip Bojanowski fra Øst-Sjællands FK har udnyttet det dårlige vejr til at sætte sig på 2 dagssejre ud af de 5 gyldige konkurredage i et i øvrigt non-standard VM.

DM Västra 2021: Dä ska va gôtt å leva…

I ett distriktsmästerskap finns det precis som i Vasaloppet bara vinnare! Rapport fra det 55 DM:et i Västra.

Junior-SM i pandemins skugga

Årets JSM genomfördes parallellt med SM i Racing och Open Racing som avgjordes i Borås exakt samma vecka.

“Rookies” på NM

Siden jeg begynte med denne herlige sporten en varm sommerdag i 2008, har jeg med flere lenge tenkt at terskelen for å fly strekk-NM er skyhøy. Konkurranseflyging må være noe for de aller beste? Som rookie i forsetet under NM i juni var vi flere som fikk våre øyne «opplyst» og som etter hvert tenkte: «men, dette går jo an!»

SM: Snapshots af hotshots!

Humlebien ved ikke, at den ikke kan flyve: På samme vis er Feringe SFK egentlig for lille til at køre et stort mesterskab. Men det er der ingen, som har fortalt Feringe-folkene, som i disse dage stiller op med can-do-attitude og gennemfører SM med pondus og høj kvalitet.

Feringe satser max på SM

At arrangere et SM er vældigt hårdt arbejde. Men det giver energi at bruge energi, er ræsonnementet på Feringe:. ”For en strækflyvnings-klub giver det jo et enormt kick at få besøg af så mange hotte piloter”, siger ordførende i Feringe, Torulf Wiberg forud for SM-showdown som starter lørdag.

Den ydmyge vinder

Det blev Per Morten Løvsland som tog årets NM-guld - endnu en gang, han vandt også i 2018. Trods fremgangen er han er en afdæmpet person, som nødig fremhæver sig selv.    Men tag ikke fejl. "Han demonstrerer topniveau i alt hvad han gør", siger dem som kender ham.

NM under opsejling på Starmoen

18 deltagere skal kæmpe om titlen som Norgesmester på Ole Reistad Center i perioden 13-19 juni. Forberedelserne er allerede i gang.

Største DM i mands minde

Svæveflyvere er svære at stille tilfredse: Sidste års Danmarksmesterskab var alt for varmt. Denne gang blev det alt for koldt og ikke mindst vådt. Men 73 fly trodsede vejret, tog ja-hatten på og kæmpede sig til et gyldigt mesterskab.

Svensk power sikrer DM

Et rekordstort antal DM-deltagere kræver mange slæbefly. Det krævede, at danske Henrik Sylvest og Søren Grum i går fløj til Sverige på pirat-eventyr og ”stjal” Borås SFKs fine Pawnee og bortførte den til svæveflyvecenter Arnborg.

VM i Tyskland endnu et corona-offer

Efter længere tids planlægning og forsøg på at navigere i corona-restriktionerne har arrangørerne i går aftens offentliggjort deres beslutning om at aflyse årets VM i Stendal. Men hvad med de andre mesterskaber?

VM i Glider Aerobatics: Nu gör vi ett nytt försök 2021!

Coronan gjorde att allt ställdes in 2020. Nu gör vi ett nytt försök 2021. VM i Glider Aerobatics hålls i Leszno, Polen, 28 juli till 8 augusti, 2021, skriver Pekka Havbrandt

Drama i luften! Sverige og Norge fører i svæveflyve-VM

..altså i svæveflyve-simulatoren Condor! Men tag ikke fejl – det er konkurrence på liv og død, når de norske, danske og svenske piloter træner til virkelighedens mesterskaber

Danske Arne Boye-Møller skal flyve elektrisk DG til E3Glide i Varese, Italien

At flyve med elmotor som en del af et mesterskab bliver en taktisk og strategisk udfordring som pilot, siger danske Arne Boye Møller.

Feringe er SM-klar (igen!)

SM planeras genomföras 3 - 10 juli 2021 på Feringe Flygfält och i tävlingsklasserna 18-meters, 20-meters och Klubbklass

Verdens bedste NM

OL i Lillehammer ‘94 fik betegnelsen ”the best olympics ever”. Det netop fløjne NM på Fagernes kan med sandfærdighed påkalde sig superlativerne: ”The best NM ever”.

IGC-møde i Corona-tider

Årets IGC Plenary møde fandt sted i Budapest, 6-7 marts 2020. Dette var kort før, verden lukkede ned på grund af COVID-19 krisen.

Opdatering: Corona-kancelleret; SM 2020: Feringe är klar!

Den 27 juni – 4 juli arrangeras Svenska Mästerskapen i segelflygning av Feringe Segelflygklubb

E-Glide!

13,5 m-mesterskabet i italienske Pavullo var også debut for det første e-mesterskab, hvor piloterne kunne anvende elektromotorer som en del af deres strategi

NM i vind og sol

Kraftig blæst og regn gav 3 gyldige dage til NM på Starmoen og en ny norgesmester

Stockholm blæste til SM

Stockholms SFK var vært for årets SM i 18, Klub og 20m-klassen på Långtora. Kanonsommeren holdt dog pause under flere af dagene.

I huvudet på en chefs steward

”Behind-the-scenes” til VM i Hosin. Robert Danewid forklarer, hvordan man driver et - frem for alt - sikkert verdensmesterskab.

Life is easy!

Det norske mesterskab i svæveflyveflyvning på Notodden bød på mange gode flyvetimer, fin stemning og usædvanligt flot vejr.

< 30-generationen

Mesterskaber? Overvægt af ældre mænd? Det er dog en sandhed med modifikationer. En strategisk satsning på ungdomsarbejdet giver nu resultater. Årets DM var beviset med en usædvanlig stor aldersspredning blandt deltagerne.

“Der flyves hurtigere end teorien kan forklare”

Det siger Ib Wienberg. Han fungerede som dansk Team Captain under årets VM i Benalla. Hvilke observationer kom med hjem på notesblokken?

Tanker før Benalla

Sidste konkurrencedag under EM '94 i åben klasse i Rieti var en af de mest sublime svæveflyveoplevelser, jeg har haft til dato”, mindes den danske åbenklassepilot Jan W. Andersen før afrejsen til VM i Australien.

Forberedelser til Benalla

Flere nordiske piloter deltager i årets VM i Benalla. Danske Jan W. Andersen og Norges Lars-Rune Bjørnevik fortæller her om forberedelserne.

Benalla 2017: Det store spil

Verdensmesterskabet i 15, 18 og åben klasse i Benalla, Australien afholdes i januar. Her er duallanterne som rejser om på den anden side af jordkloden for at forsvare ”Nordens ære”.

Ifrån förstagångspilotens perspektiv

Rapport från WGC i Pociunai, Litauen 2016

Svenskt VM-guld!

7th World Advanced Glider Aerobatic Championship, Ungern: Sverige har för tredje gången fått en världsmästare i konstflygning med segelflygplan.