Bevar flyvetrimmet med TMG-vinterflyvning

En gruppe danske entusiaster har udstationeret klubbens Dimona til en full-size-flyveplads med snerydning, ATC og hele molevitten. Ideen er at bryde vinterens depression med flyvning, når vejret spiller med.

Tekst og foto: Jens Trabolt

Hangaren huser 2 x Dimona i godt selskab. På fotoet er den ene Dimona i luften.

Link to automatic translation

Den 1200 meter lange græsbane på Nordsjællands Svæveflyveklub er egentlig fin. Men om vinteren har den tendens til blive vældig våd og blød, og det sætter en naturlig stopper for TMG-flyvning, selv på flyvbare dage.

Men det der nu ingen grund til, mener en gruppe entusiaster, som nu har flyttet Dimonaen til den nærliggende lufthavn Roskilde, vest for København. Her er der opvarmet hangar, 4 baner, snerydning, ATC og redningstjeneste.




Dimonaen deler i øvrigt også hangar med Frederikværks/Frederikssunds Svæveflyveklubs Dimona (som også forsøger sig med konceptet) og en full size Pilatus PC 12 Turboprop.

Ingen sommer i nærheden. Men derfor kan man godt flyve alligevel, mener Søren Sylvest Jacobsen.

Søren Sylvest Jacobsen fra Nordsjællands Svæveflyveklub er initiativtageren til ”Operation vinterflyvning”. Han er mangeårig svæveflyver, slæbeflyver og instruktør til TMG og svævefly.

Vi havde egentlig planer om at flytte vores Dimona til Roskilde allerede i oktober 2019, men vi kom for sent i gang, og banen blev for våd og blød. Så man kan sige, at vi strandede på vores egen flyveplads”, siger Søren.

”Men i november 2020 lykkedes det os at flyve fra vores lokale bane efter sæsonslut og har nu udstationeret flyet på Roskilde. Vi har samlet 22 piloter fra klubben. De betaler den samlede hangarhyre på 17 500 DKK for fem måneder, så totalt set er det ikke dyrt for muligheden for at flyve i vinterhalvåret”, siger Søren.

Stor aktivitet

”Bare i november måned fløj vi over 30 skoletimer fra Roskilde. December måned var utrolig dårlig, men flyets logbog viser alligevel over 50 timer fra November til Januar”, siger Søren.

Men modsat klassisk svæveflyvning, så går det også at flyve på meget dårlige dage, og det kan være god træning, fortæller han.
”Jeg fløj fx en checkstart i midt i december med en anden pilot under temmelig dårlige forhold, hvor sigten maksimalt var 6 km. Det er vi bestemt ikke vant til som svæveflyvere. Vi var i landingsrunden hele tiden, og tårnet havde god kontrol med os. Det at flyve fra en kontrolleret plads, betyder også, at det er et trygt miljø at øve flyvning under lidt mere marginale forhold under”, fortæller han.

Søren siger dog også, at et halehjulsfly som en Dimona kan være lidt mere tricky under sidevind på en asfaltbane, hvis man ikke er vant til det, og ATC-kommunikationen også kan være en udfordring, hvis man er rusten. Men det er bare et spørgsmål om træning.

Følg med på en vinter-flyvetur med videoen her. Vælg undertekster (subtitles) for yderligere information til videoen.

TMG har givet mere interesse for svæveflyvning

En af de glade piloter som er med på projektet er Peter Thede, 54. Han har fløjet svævefly siden 1983 og startede med TMG-flyvning for 10 år siden. Siden har han købt en andel i en ultralet Atec Faeta som også er udstationeret i hjemmeklubben i Nordsjælland.

Peter Thede tjekker de sidste vejrdetaljer inden start.

”Jeg har været flagstangs-svæveflyver i rigtig mange år. Men paradoksalt nok så har TMG-flyvningen egentlig givet mig endnu mere interesse for svæveflyvningen”, siger Peter og fortsætter:

“Det er fx sjovt at kigge efter udelandingsmarker, komme ud over landet og få nye ideer til strækflyvningsstrategier. TMG-flyvningen skal have et formål, ellers er det ikke sjovt”, siger Peter, som også fremhæver det sociale element med at være 2 piloter på flyvningen. ”Så kan man også lære noget af hinanden og få nye oplevelser”, siger han.

Minus 4 grader er koldt. For en gangs skyld kan man være glad for at flyve noget med motor, som har indbygget kabinevarme.

For ham er vinterflyvningen lig med at holde skarp. ”Det giver en værdi at holde sig skarp året rundt. Man bliver hurtig rusten med fx radio, siger han og fortsætter: ”Det er en god investering at flyve lidt om vinteren. Man flyve nye steder og flyvepladser som bryder rutinen”, slutter Peter Thede.

Det er en skøn oplevelse at line up på en lang asfaltbane med flere Boeing 737 parkerede på apron med Towers ”Tilladt at starte bane 29” i øret. Specielt gælder det på en sur januardag, hvor sæsonstart for de fleste klubber kan virkelig uendelig langt borte.

Men at have en TMG udstationeret på en stor lufthavn er ingen erstatning for flyveklubben. Man kommer nemlig hurtigt til at savne det uformelle sociale liv og kaffen i klubhuset, og det giver ny forståelse og påskønnelse af sin egen flyveklub.
Men i vinterpausen er al flyvning guld værd for mange, og der har konceptet bestemt sin berettigelse.