Bilslæb – alternativ til flyslæb?

Bilslæb: Back-up for slepeflyet eller alternativ startmetode? Arne Wangsholm ser her nærmere på en gammel startmetode, som med elektriske biler og fly har fået nyt liv.

Tekst: Arne Wangsholm, Os Aero Klubb

Video herover: Bilslep med elektrisk LAK 17 FES. 

Link to automatic translation

Bakgrunnen er enkel: Ved alle aktiviteter er forutsigbarhet en stor fordel.  Ved seilflyging er vi tradisjonelt avhengig av egnet slepefly og slepeflyger. Store klubber har gjerne flere slepefly/vinsjer, slik at en har reservekapasitet for å sikre aktivitet ved planlagt vedlikehold og ved uforutsette driftsstans.  Ekstra kapasitet kan være kostbar å opprettholde.

Ytelsene til seilflyene er blitt vesentlig bedre, slik at en har større radius fra en gitt høyde til å leite etter termikk eller annen oppdrift.

Noen seilfly har hjemhentingsmotor som ikke er sterk nok til å ta av selv, men når en først er kommet i luften er det godt nok til å forflytte seg til et bedre område, samt stige videre.  Det gjelder spesielt for seilfly med turbo og elektriske fly.  Elektriske fly har begrenset batterikapasitet slik at en bilstart kan spare 1kWh eller 2kWh  som kan benyttes til  å klatre videre med eller til å søke etter oppvinder.

Ved mangel på oppdrift eller lav skybase stanser gjerne aktiviteten opp.  En billig startmetode kan gi muligheter på dager enn ellers ikke ville fløyet.

Vinsj var opprinnelig startmetoden i Norge, men over tid har flyslep overtatt som hovedstartmetode.  I en del år var Røros seilflyklubb en ivrig bilslep-klubb, men den aktiviteten stanset da nøkkelpersonell flyttet fra området.

Her er en artikel fra Seilflysport i 1990 som beskriver erfaringer fra bilslep på Voss.

Men det har skjedd mye innen teknisk utvikling siden 1990; Enkelte firehjulstrekkere og noen nye elektriske biler har både kraftig motor og rask akselerasjon.  De kan ha stor last på slepekroken.  Det kan gi nye muligheter.

Bilslep

Det er to forskjellige metoder ved bilslep:

  1. En kan benytte en fast lengde på tauet og dra det etter bilen (tradisjonelt bilslep)
  2. En kan benytte en kasteblokk, der tauet går gjennom kasteblokken og så kjøre bilen mot seilflyet (bilslep med kasteblokk).

Ved tradisjonelt bilslep legger en ut tauet mellom seilflyet og trekkbilen.  En benytter seilflyets bunnkobling. Når linen er stram akselererer bilen opp i hastighet, seilflyet tar av og roterer i løpet av noen sekunder over i full stigning.  Når bilen nærmer seg enden av banen bremser den ned og seilflyet løser ut når trekk kraften forsvinner.  Tauet samles sammen/spoles opp og bilen returnerer til startstedet for ny start.

Vanlig bilslep bilde fra FAA sin lærebok om seilflyging

Høyden en oppnår er avhengig av flere faktorer.  Lengden på flyplassen/kjørestrekning, akselerasjon, nødvending hastighet (avhengig av flytype), styrke på eventuell motvind.  Tradisjonelt benyttes et tau på 3-400 meter.

Da Røros flyklubb var aktiv benyttet de et tau på 600 meter og kom gjerne til 450 meter på en flyplass som var 1720 meter lang.  De hadde en elektrisk trommel for å spole opp tauet etter hver start.

Med en flyplass på 1000 meter og med et tau på 300 meter bør en komme over 200 meter med dagens fly i stille vær, gitt at en kan akselerere med minst 3 meter/sekund(x)sekund, samt ha nok effekt til å opprettholde ønsket trekk i tauet under opptrekket.  Et lett fly med lav stall hastighet vil komme høyere, mens en tung toseter eller bil med dårlig akselerasjon vil komme lavere.

Er flyplassen 1200 meter kan en benytte et tau på 400 meter og oppnå knappe 300 meter. Basert på at forholdet mellom løft og vekt er 1.2 som vist i figuren under universelt kraftdiagram av John Gibson (ref 1)

Er flyplassen 1200 meter kan en benytte et tau på 400 meter og oppnå knappe 300 meter. Basert på at forholdet mellom løft og vekt er 1.2 som vist i figuren under universelt kraftdiagram av John Gibson (ref 1)

Video: Bilslep med Tesla X. Der ser en både slepekroken og utløserhåndtaket.

Bilslep med kasteblokk

Ved bruk av kasteblokk er tauet like langt som flystripen.  Bilen kjører ut/legger ut hele linen og trer enden på tauet igjennom kasteblokken før det festet til bilen.  Når seilflyet er klart til start akselerere bilen mot seilflyet.   Fra seilflyet blir starten som en vinsjstart med redusert akselerasjon (kanskje 10 sekunder til 30m/s i forhold til 3 sekunder ved vinsj).

Oppnåelig høyde blir som vinsjstart redusert med rundt 50 meter avhengig av fly, akselerasjon og vind.  Ved vinsjstart kan en oppnå knappe 50 % høyde av utlagt wire med dagens vinsj gitt at en optimaliserer selve starten. (se ref for mer detaljer)

Utstyr

For tradisjonell bilslep har TOST en utløser som monteres på en enkel måte på bilens slepefeste.

Tost-kobling

Utløseren betjenes via en wireoverføring til fører/sidemann på slepebilen.  Kostnadene er ca 15.000 kr (WWW.TOST.DE).  Skyrope (fra Skylaunch) 10 mm tau ca 1000 kr for 400 meter, og kanskje 1000 kr for ekstra ringsett og bruddstykker.  En kan også bruke Dynema kunstfiber, men det er mer kostbart.

Fartøyshåndboken vil angi hvilke bruddstyrker som må benyttes.  En må videre ha kontroll over området tauet faller ned på, – det kan være med å fastsette hvor langt tau en bør benytte. (Tost sælger også en tromle med 12V-motor for at spole ind wiren efter hver start – pris ca 2000 euro, red.).

Tost 12V-tromle

Bilen som skal benyttes bør helst ha 4 hjuls trekk og effekt på over 200 hestekrefter.

Flyplassen bør ha fast dekke på minst 1000 meter for at en skal kunne få nok høyde til en landingsrunde i stille vær.

Skal en benytte kasteblokk trenger en kasteblokk, samt lengre tau.  Det vil kunne gi nesten dobbel høyde på en 1000 meters flyplass.  TOST har en egen kasteblokk for bilslep.  Den krever et godt forankret fundament eventuelt i begge ender av flyplassen, dersom en skal benytte begge retninger for avgang.  Det kan være et alternativ til vinsj om en ønsker å holde kostnadene nede.

Bilslep med kasteblokk var en del brukt tidligere, men klubben som benyttet den startmetoden har siden gått over til vinsjing.  Slik sett kan bilslep med bruk av kasteblokk være en rimelig mulighet for å sjekke mulighetsrommet.

Video herover viser Tost-kittet under bilsleps-test af Lange Antares. 

Trening/utdannelse

Vi hadde godkjent treningsprogram for bilslep, men det er ikke blitt fornyet ved innføring av EASA regler.  Reglene ga automatisk utsjekk på bilslep hvis en hadde vinsjutsjekk, men ikke motsatt.  Det ga mening da bilslep på mange måter er som vinsjstart med en svak vinsj.

Øvelsene fra Sailplane Rule Book (herunder) viser likhetene mellom bilslep og vinsjstart.

Ved oppflyging til sertifikat er det de samme øvelsene som skal demonstreres/vurderes.  Med basis i vinsøvelsene er det kun en liten innsats som skal til for å få et godkjent utdannelsesprogram.

Oppsummert

Klubber med egnet flyplass bør vurdere å anskaffe utstyr for bilslep, som et alternativ til flyslep.  Hensikten er å ha et alternativ for å opprettholde en viss aktivitet, dersom slepeflyet ikke er tilgjengelig.  Det kan gi rimelige starter og god landingstrening.

Fremtiden er elektrisk.  Bilslep med elektriske biler kan øke rekkevidden til elektriske fly og således gi startmetoden økt relevans og være med på å tilrettelegge for elektriske seilfly (SL eller turbo).

Har en muligheter for å benytte en kasteblokk vil det gi vesentlig høyere starter hvis tilgjengelig flyplass/rullebane er begrenset, men det får en vurdere på sikt. Kommersielt utstyr er tilgjengelig via TOST, slik at en slipper å lage nødvendig utstyr selv.

Referanser

  1. “The mechanics of winch launch” av John Gibson
  2. “Flight on the winch” av P.J Goulthorpe, Sailplane and Gliding, June/July 1996
  3. “High power winching without tears” John Gibson, Sailplane and Gliding, June/July 1996
  4. “Towards optimization of ground-power glider launch” av J.V. Byrne 10th OSTIV Congress, 1965
  5. “Speed and flight path boundaries for winch launching” av F.G Irving, OSTIV Sailplane Development Panel pape
  6. “Ground Launches” by Derek Peggott

Flere videoer af bilslep i praksis








Flere artikler om startmetoder

Junior EM uden trofast slæbehest

”Jeg skal lige ned til ham hver dag for at sige hej”. Det siger slæbepiloten Jannie Krogsdal om ”sin” kære Pawnee Yankee Yankee som nu står parkeret under en presenning på Arnborg. Flyets aktive karriere fik en brat opbremsning ved mødet med et læhegn nær Arnborg d. 7. juli. Skaderne betyder, at Yankee Yankee har nok desværre fløjet sit sidste slæb i en alder af 57 år.
3. august 2023/af Jens Trabolt

Bilslæb – alternativ til flyslæb?

Bilslæb: Back-up for slepeflyet eller alternativ startmetode? Arne Wangsholm ser her nærmere på en gammel startmetode, som med elektriske biler og fly har fået nyt liv.
7. juli 2023/af Jens Trabolt

Nordiske forbund investerer i moderne slæbefly

Efter længere tids research og afprøvning i England har Segelflyget og Seilflyseksjonen nu bestilt slæbeflyet Eurofox til nationalcentrene.
”Det var vores chance for at gå i brechen for mere miljøvenlig flyvning og enklere vedligehold”, lyder det i Sverige.
13. juni 2023/af Jens Trabolt

Eurofox med store muskler – erstatning for Pawnee?

En delegation fra Seilflyseksjonen rejste til England i starten af maj måned. Missionen var klar – at vurdere om slæbeflyet Eurofox med den stærke 141 hk-motor er nogen værdig erstatning for den gode gamle Pawnee.
17. maj 2023/af Jens Trabolt

Den sidste jernhest

Norges sidste flyvende Pawnee har udsendt sit sidste brøl og drukket sin sidste liter benzin i Seilflyseksjonens tjeneste. Mere end 20 000 slæb blev det til.
”Med flere nødvendige opgraderinger i sigte var et ganske enkelt for dyrt at holde den på vingerne”, fortæller fagchef Steinar Øksenholt, som nu er på udkig efter fremtidens slæbefly.
6. marts 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 2: Kroner og ører!

Økonomi og budget er ikke noget sexet emne. Men hvilken slæbefly vælger man, når den kolde økonomiske virkelighed præsenterer sig? NORDIC GLIDING har fået tidligere forbundskasserer i Segelflyget Carl Carlin, Arboga, til at regne lidt på omkostninger ved de mest vanlige slæbefly. Vi gennemgår her de vigtigste resultater, og vi advarer på forhånd mod en mulig stærk psykisk reaktion for trofaste Pawnee-fans...
11. januar 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 1 – det svære valg

Intet kan dele vandene i klubberne mere end valg af startmetoder. Skal det være den "gode gamle" Pawnee eller en moderne ultralet? Med stigende benzinpriser og miljøkrav har NORDIC GLIDING denne gang snakket specielt med klubberne om deres UL-erfaringer. Denne artikel er part 1 - part 2 med økonomiske beregninger kommer onsdag d. 11. januar.
10. januar 2023/af Jens Trabolt

“Gummihunde” – viel arbeit, wenig fliegen!

Oldtimer Segelflug Club (OSC) Wasserkuppe arrangerar varje sommar och höst weekendkurser i gummirepstart. De flyger med en SG 38. I många år har jag och kompisarna fra Landskrona FK åkt till Wasserkuppe första weekenden i oktober. I år sammanföll hela vår vistelse med en av gummirepstart-kurserna och kompisarna Clas, Sten-Åke och Ola anmälde sig - ett klart bucket list item!
28. december 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyveklub vil bygge ”New Generation” elektrisk spil

For næsten 40 år siden byggede den danske Herning SFK et meget avanceret diesel-elektrisk spil, som fortsat giver fremragende starter. Nu vil teamet bag det gamle spil med navnet ”Elvira” bidrage til den grønne omstilling i klubben med et fuldt batteri-drevet spil med sofistikeret sensor-setup og styring af wiren. Det lyder svært, men folkene bag er tekniske kompetente og målsikre.
19. december 2022/af Jens Trabolt

Erfaringer: Dynamic-slæb i Sandefjord Seilflyklubb?

Sandefjord Seilflyklubb holder til på Notodden Flyplass og er siden 2010 de lykkelige ejere af en Aerospool Dynamic WT9 LN-YVP som blev leveret fabriksny. Her er de opdaterede logbogs-erfaringer efter knap 12 sæsoner rapporteret af formand Vidar Stener Ingebretsen i december 2022. Grundartiklen er fra 2015.
16. december 2022/af Jens Trabolt

Erfaringer med el-spil: Adgangsbillet til den grønne omstilling?

Svæveflyvning er en grøn sport. Vi flyver jo på solens energi, ikke sandt? Altså bortset fra de kulsorte 7 liter benzin som den støjende, men trofaste Pawnee kræver for en gennemsnitlig start. Straks bedre er det at spilstarte med et benzindrevet spil. Men i en tid, hvor fossile brændstoffer er under politisk pres, bør enhver strategiprocess i klubben inkludere tanker om elektriske spil. Her er 2 udenlandske klubbers erfaringer.
11. januar 2022/af Jens Trabolt

Startafvikling med spil med fokus på risici

I Danmark har der været en stigende havarirate fra 2019 til og med 2021, heraf 2 fatale havarier med afbrudt start. Sikkerhedsudvalget under DSvU har gennemgået havarier ved spilstart og kommer her med deres bud på, hvor kan vi gøre det bedre.
5. august 2021/af Jens Trabolt

”Er det på tide med et ”open-source” elektrisk spil?”

Elektriske spil har mange fordele, mener danske Mads Leth fra Vestjydsk Svæveflyveklub og peger mod en europæisk crowdfunding-kampagne for at skyde projektet i gang.
17. februar 2021/af Jens Trabolt

Leder: El-flyslæb: Kan det fungere?

Elektrisk flyslæb? Realistisk? Jo, med lidt god vilje, pioner-ånd og justering af rutiner.
26. februar 2020/af Jens Trabolt

Elektrisk bogsering

Elektriska plan har redan använts för bogsering på prov så det är definitivt möjligt, men hur skulle ett verkligt praktisk och ekonomiskt bogserplan se ut? Argument för bogsering i en fossilfri värld.
25. februar 2020/af Jens Trabolt

Problemer under flyslæb?

Bugsering med motorfly er en populær og ganske sikker startmetode. Men den aerodynamiske interaktion mellem motor- og svævefly kan i visse tilfælde give anledning til kontrolproblemer for den stakkels pilot i svæveflyet. NORDIC GLIDING analyserer her et problem.
30. august 2017/af Jens Trabolt

Eurofox – ultralet slæbefly med tundrahjul! Går det?

Økonomien i at holde Super Cub’en flyvende var blevet så dårlig for danske Viborg Svæveflyveklub, at der måtte nytænkes, så i juli 2013 fik klubben leveret en EUROFOX 2K med tundrahjul. Her - godt 18 måneder senere - kommer klubbens erfaringer med ultralet slæbefly med tundrahjul - går det?
6. marts 2015/af Jens Trabolt

Ultralet: Moderne afløser til den tørstige Pawnee?

Bugsering med ultralette fly har været diskuteret og testet i en årrække i Norden, og nutidens ultralette fly er helt andre konstruktioner end deres 2-takts-forgængere. Særlig fremkomsten af den pålidelige, lette, støjsvage og brændstoføkonomiske 100 hestes Rotax 912-motor har gjort det interessant at bugsere svævefly med ultralette fly.
11. januar 2015/af Jens Trabolt

De komplekse startmetoder: Bedst, billigst, sikrest?

De fleste svævefly har – som bekendt - det problem, at de ikke har motor, men er afhængige af en ekstern kraftkilde for at bevæge op i himlen. Men hvad er bedst? Er det den mest miljøvenlige metode? Er det den sikreste metode? Eller er det den billigste metode? Forvirret? NORDIC GLIDING retter her fokus på startmetoder og analyserer plusser og minusser.
11. januar 2015/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

Træt af den kedelige ASK 21? Så prøv 1930’ernes 1-sædede skolekoncept!  

I gamle dage måtte eleverne i en svæveflyveklub tåle meget. De pædagogiske værktøjer og forholdet mellem flyvning og havari blev forbedret kraftigt, da der kom 2-sædede skolefly hvor instruktøren faktisk kunne flyve med. NORDIC GLIDING har været ”elev for en dag” og prøvet nogle af datidens skolefly under ”Oldtimer Rally” hos DASK på Arnborg.
26. september 2023/af Jens Trabolt

“Polish Start”: Hur minskar vi risken för ”midairs”?

Hur minskar vi risken för ”midairs”? I Polen har man funderat en hel del på detta och jobbat med nya grepp. Sedan ett par år använder man ett helt nytt startförfarande plus att man förbjuder tracking i realtid
20. september 2023/af Jens Trabolt

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

Förslag till ny struktur av det undre luftrummet

I början av september presenterade Luftfartsverket (LFV) en utredning och förslag till ny struktur av luftrummet under 2 900 m STD, alltså det luftrum majoriteten av våra flygningar sker i!
13. september 2023/af Jens Trabolt

Grob 109B som ”hot-rod”-multiværktøj?

Forrige år kom nyheden om 100 hk-opgradering til G109 B. Men mere power er godt! Tysk firma tilbyder nu certificering med den store 141 hestes turboladede Rotax 915-motor og constant speed-propel. Det giver mulighed for at flyslæbe.
12. september 2023/af Jens Trabolt

Kæmpedrone i luften under Junior-EM på Arnborg!

Ingen panik! Der var fuldstændig styr på situationen, da en professionel dronefotograf efter aftale med Junior-EM-teamet optog de fedeste film.
11. september 2023/af Jens Trabolt

Med TMG på strandtur

En 65 hestes MotorFalke er nok ikke det mest oplagte bush-fly, men det er der ingen som har fortalt flyets ejer Niels Arild Jakobsen fra Skive Svæveflyveklub. Han og klubkammeraten Thomas H. Sørensen har flere gange deltaget i det interessante Blokhus Strand-fly-in med OY-NAX, senest 20 august, hvor både deltagere og strandgæsterne fik en stor oplevelse.
9. september 2023/af Jens Trabolt

JEGC 2023: I huvudet på en gammal steward

För nionde gången var jag steward på ett VM eller EM. Den här gången på junior EM i Danmark, där Arnborg, danska segelflygets center, tog emot 56 juniorer från 16 nationer, 36 i klubbklassen och 20 i standard, i början av augusti. JEGC är årets stora segelflyghändelse i Norden.
5. september 2023/af Jens Trabolt

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.
4. september 2023/af Jens Trabolt

DSvU: “Tak til de mange frivillige”

Sommerens mange mesterskaber på Svæveflyvecenter Arnborg har krævet en stor arbejdsindsats, og for at få disse konkurrencer afviklet har et stort antal frivillige lagt sjæl og kræfter i projekterne. Stort tak, lyder det her fra Hovedbestyrelsen i DSvU.
1. september 2023/af Jens Trabolt

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!
31. august 2023/af Jens Trabolt

Ungdomar fick gratis intro-kurs i Västerdalarnas FK

26–27 augusti anordnade Västerdalarnas Flygklubb en kostnadsfri introduktionskurs för ungdomar i åldrarna 15–25. Tanken bakom gratiskursen var att främja segelflyget och att fler ungdomar skulle intressera sig för sporten.
30. august 2023/af Jens Trabolt

Gösta Arvastson 1943-2023

Gösta Arvastson, Segelflygförbundets förste ordförande, har gått bort. Minnesord av Bertil Ohlsson.
29. august 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Vi är segelflygare!”

Flygsportförbundet har kommunicerat att vi segelflygare ska kalla oss flygsportare och inte segelflygare och att våra landslagspiloter representerar Flygsportförbundet. Reflektioner om identitet og kultur från Junior-EM.
28. august 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvningen på første parket i Roskilde Airshow

Straks under 20 000 fly-fans var mødt op til denne weekends Roskilde Air Show ved København. Himmelballetten med svævefly var en herlig afveksling til efterbrændere og jagerfly.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Mindeord Lars Agesen-Pagh 1974-2023

Formand i DSvU Jens Hansen skriver her i anledning af Lars Agesen Paghs bortgang d. 19 august.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Lars Agesen-Pagh er gået bort

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh er gået bort efter længere tids sygdom.
21. august 2023/af Jens Trabolt

Grøn strøm til en grøn sport?

Høje energipriser og klimadiskussion har fået flere nordiske flyveklubber til at montere solceller på taget. I mange tilfælde kan det være en god investering, men ønsket om at bidrage til en grøn sport og være selvforsynende med egenproduceret strøm store dele af året er også en parameter i nogle af projekterne.
17. august 2023/af Jens Trabolt

Reception for Lars Agesen-Pagh aflyst

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh skulle have været centrum for en afskedsreception på søndag d. 20 august. Det er desværre aflyst.
16. august 2023/af Jens Trabolt

Junior-EM: Alle fly og piloter intakte

Deltagerne og arrangørerne af Junior EM på Arnborg viste klasse og kæmpede sig gennem til et gyldigt mesterskab trods svære vilkår. Men vigtigst af alt; havari-trenden blev brudt – ingen skader eller havarier.
14. august 2023/af Jens Trabolt