
EB 29 DR – et ekstremt design. Her fotograferet på BInders hjemmeplads Büchig i Rhön.
Link to automatic translation
De senere år har det gamle udsagn ”There is no substitute for wing span” været udfordret af flere svæveflyvefabrikanter, Jonker/Schempp-Hirth/Schleicher m.fl. og VM 2017 i Benalla blev som bekendt vundet af briten Russell Cheetham i JS1 C i en 21-meter variant foran typer med større spændvidde.
Det er rimeligt at sige, at forskellene mellem de enkelte flytyper ikke i sig selv afgør et konkurrenceresultat – men omvendt så er kompetenceniveauet hos VM piloterne bredt set så højt, at alle søger at få adgang til ”den bedste Formel 1-bil i feltet”.
EB 29 R synes efter flere udsagn og en kort test at være nær den optimale kombination af nyeste byggemetoder og nyeste viden om vingeprofiler som tilsammen muliggør hurtigflyve-præstationer (200 kmt +) som fuldt ud matcher kortvingede åbenklassefly samtidig med at man bibeholder de kendte fordele ved ”long wings”.
LÆS OGSÅ: EB 29 DR: Wendts VM-værktøj

Enkle og godmodige landingsegenskaber, men det tunge og store fly kan være krævende under udelanding.

Fortsat imponerende selvstarts karakteristika
Selv i medvindsstart (+10 knob) er krængerorsvirkning fin – jeg vil dog jeg anbefale (rekommendera,red.) at piloten accelererer til min 60 km/t før flaps vælges positivt. Airborne er climbperformance fuldt ud på højde med øvrige EB-fly trods det mindre vingeareal.
Tidligt på sommeren var jeg sammen med Jens Trabolt fra NG samt de danske venner Peter Sommerlade (medejer af vore danske EB 29) og Steen Elmgaard (dansk pilot som deltog i VM i Benalla i åben klasse) i Ostheim – hvor jeg skulle testflyve ”EB” – Binder fabrikkens eksemplar af EB 29 R – og det eksemplar, som Michael Sommer fløj til en sølvmedalje i Benalla.
EB 29 R er kort fortalt en EB 29 med en helt ny vinge på 28 meter spændvidde. R-vingen har et areal på 14,9 m2. sammenlignet med 16,5 m2 for gamle vinge med 28,3 m spændvidde. R-vingen har et sideforhold på 52,6 sammenlignet med 48,5 på den gamle vinge.
Således muliggør R-vingen et interval for planbelastning fra 45 op til 57 kg/m2 sammenlignet med 41 til 48,5 for den gamle vinge.
Den nye R-vinge er konstrueret på basis af den nyeste viden om moderne vingeprofiler – og i samråd med aerodymikeren Loek Boermans og er forsynet med blæseturbulatorer på undersiden af vingen.

Øverst den ”gamle” vinge, herunder den nye smalle R-vinge. Forskellen i kordetykkelsen er markant.


NG testpiloten inspicerer EB 29 DR, det selv samme eksemplar som Michael Sommer fløj til sølv under VM i Benalla.
First Impressions
Lad mig sige det straks, at mine indtryk af cirka 90 minutters testflyvning er meget positive.
Det er min opfattelse, at Binder er lykkedes med at udvikle et ”racerfly” uden at være gået på kompromis med de mange positive egenskaber langvingede åbenklassefly har.
LÆS OGSÅ BINDER 2020-oversigt
Starten på ”Flugplatz Büchig” foregår altid mod vest – ned ad bakke, hvor terrænet har negativt fald.
Selv start i 10 knob medvind foregik uden problemer – og krængeror ved negativ flaps fungerede optimalt med god styrbarhed. Selv med en startvægt på 46 km/m2. stiger R-modellen bemærkelsesværdigt godt – så selv vores ASK-16 fotofly havde vanskeligt ved at stige med.
Senere under air-to-air-fotografering måtte fotografen erkende at en ASK-16, selv med fuld gas og 170-180km/t ikke kunne hænge med en EB-29R på glideflugt.
EB 29 R har godmodige og harmoniske karakteristika ved termikflyvning og allerede i starten af flyvningen bemærker jeg, at ”roll rate” ved kurveskift i den ustabile 1,5 meter boble er hurtigt eksekverede– og jeg har samme fornemmelse (känsla, red.) som når jeg flyver i vores egen EB 29 med 25,3 meter spændvidde.
Gentagne provokationer med langsomflyvning dokumenterer godmodige stall-egenskaber om end du som pilot også hurtigt erkender, at EB 29 R skal flyves med 100 til 110 km/t i termikken for at stige optimalt (+ 10 km/t ved fuld ballast).
Vil flyve 200 km/t
Jeg fløj vestpå til Wasserkuppe og vendte i 900 meters højde. Hjemover mod Ostheim havde en skygade formet sig og her viste R-vingen sit eget tydelige sprog. EB 29 R vil flyve 200 km/t, og det er for mig tydeligt, at Binder-fabrikken har skabt et nyt ”Wunderwaffen” som tilsyneladende har alle de ”gamle” fordele – og så en R-vinge med et ”overdrive”.

EB29 R og 4000 fod over Wasserkuppe så er humøret højt. Et fantastisk fly i luften.
Under skygaden med 200kmt tænkte jeg på, hvorledes det ville være med flyet i ”konkurrencetrim” med fuld ballast og det er realistisk med en rejsehastighed mellem boblerne på 200 til 220 km/t og med et egensynk under 2 m/s.
Baseret på interviews med Michael Sommer, Tassilo Bode og Oliver Binder som alle har erfaring med såvel EB 29 og EB 29 R så er hastighedspolaren i højhastighedsområdet rykket med mere end 20 km/t hvilket sætter helt nye standarder for åbenklassefly – og betyder, at EB 29 R trods sine 28 meter vingefang som minimum matcher 21 og 23 meter ”Racing ships” i åben klasse.
Fungerer også i svag termik
Ved slutningen af testflyvningen afprøvede jeg svingeegenskaber i svag termik og under flyvning i 0,5 m/s termik fandt jeg ingen grund til at tro, at EB 29 R ikke også kommer op i den svage termik den sidste time på aftenen på vej hjem fra store distanceopgaver. Og der er netop her at ”long wings” skal skabe separation fra ”short wings”.
EB 29 er som tilfældet også er for R versionen et meget harmonisk og velflyvende fly. Jeg sammenligner ofte flyveegenskaberne med en ASW-20. EB 29 / EB 29 R appellerer til et meget bredt spektrum af piloter. Flyet kan anvendes til både hobbyflyvning, rekordflyvning og konkurrenceflyvning.
Jan W. Andersen: EB 29 R kan åbne op for nye drømmeflyvninger
Når man har vænnet sig til at flyve et stort fly – herunder håndtering på jorden, i starten og under landing – så føler man sig i det store og rummelige cockpit som en meget privilegeret og sikkert flyvende pilot.
Motorsystemet hører til det mest velfungerende system jeg har fløjet med – hvilket også underbygges af, at Binder-fabrikken igennem en årrække har stået for motorinstallationer til flere andre svævefly fabrikanter.
Min konklusion er, at Binder-fabrikken er lykkedes med version 2.0 – og at EB 29 R & EB 29 DR vil sætte nye standarder i åben klasse på topniveau. Binder har udviklet nyeste Formel 1 racer – og har samtidig bibeholdt en række gamle og meget vigtige egenskaber ved de lange vinger. Så Binder omskriver det gamle ordsprog til ”There is only one substitute for wing span = The R wing”)
Binder fabrikken har i dag 6 R-modeller flyvende – og herudover er leveret en række EB 28- og 29-modeller.
Fabrikskapaciteten er på 3 til 4 eksemplarer pr. år. Det er en imponerende indsats fra den lille familie-virksomhed i Rhön – hvor udvikling, certificering og produktion er top-tunet.
Det bliver spændende at se den fortsatte udvikling i åben klasse – hvor Binder med den nye R-model foreløbigt synes at have sat et nyt niveau. Udmærket for sporten at vi har gang i et udviklings ”race”.
Jeg vil gerne sige tak til Oliver Binder for demonstrationen – og for at vi kunne tage fotos fra Kays flotte ASK 16. Jeg vurderer, at vi kommer til at høre meget mere til EB 29 R / EB 29 DR i de kommende år.
Med den rette ”Pilot in Command” og i en R-udgave så vil både den menneskelige maksimale ydeevne og den tekniske maksimale ydeevne være forenet.