Binder – en nicheproducent

De konventionelle ”store” svæveflyvefabrikker som fx Schleicher og Schempp-Hirth spænder alle vidt i deres sortiment af flytyper – lige fra deciderede sportsmodeller som fx Ventus til mere kluborienterede typer som Discus og ASK 21. Der findes dog en producent, som ikke følger denne modus operandi; Binder Flugmotorenbau.

Tekst og foto: Jens Trabolt

Fabrikken i Ostheim, Rhön – cirka 10 km øst for Wasserkuppe, hvor Schleicher også har fabrik.

 

Binder Flugmotorenbau er en unik producent, fordi man her overhovedet ikke adresserer ”folkesporten”, men med ensidigt fokus byder på svævefly som retter sig mod den krævende og erfarne pilot med tyk understregning af store distanceflyvninger. Derfor er Binder-fly typisk med ekstrem spændvidde, har ekstrem glideperformance og er nok også nogle af markedets mest kostbare fly.

[quads id=1]

Firmaet er grundlagt af i 1979 af Walter Binder, som startede som svæveflyver i 1966. I 1974 startede Binder sine eksperimenter med motorisering af svævefly for at give dem selvstarts-potentiale, og Binder har lige siden haft stor ekspertise i udvikling og integrering af motorsystemer af både SLG- og turbotypen, hvilket andre tyske producenter har haft glæde af.

I 2014 modtog Walter Binder OSTIV-prisen for sin indsats

FES-opfinder får OSTIV-pris

 

Walter Binder – på billedet modtager han OSTIV-prisen i 2014 af Loek Boermanns.

 

Binder har en tæt tilknytning til eliten: Michael Sommer vandt VM i 2014 med  EB 29, monteret med de ”gamle” vinger.

 

Binder er ikke mindst kendt for sine high-performance åbenklasse-fly, herunder ASH 25 EB 28, EB 28, EB 29 og den marginal to-sædede EB29D samt en prototype elektroversion af samme. Binder-flyene har taget 2 verdensmestertitler med tyske Michael Sommer som pilot.

I 1995 overtog nevøen Oliver Binder rollen som direktør i virksomheden. Oliver Binder er selv en erfaren svæveflyver og har bl.a. vundet regionale mesterskaber i Bayern.

Virksomheden og de ca 10 medarbejdere bygger årligt 3-4 fly på den lille fabrik i Ostheim, ca 20 km øst for svæveflyvningens mekka, Wasserkuppe.

 

Walter Bindes nevø Oliver BInder har ledet virksomheden i over 20 år

 

En EB 29R under klargøring til levering på fabrikken.

 

Som altid producerer ejer-piloter også ekstra arbejde til fabrikken. Her er det en EB 29D som har havareret hjulet efter en vældig hård landing i en dal med rotor-vind. Piloterne og resten af flyet var ok.

 

Verdens dyreste hangar? På flyvepladsen Büchig er der bare langvingede EB-fly i hangaren.