Bliv bedre som pilot

Årets SveDaNor-kurser er offentliggjort. Skal det være fjeld-, stræk-, ava- eller IMC-flyvning? Og hvad bliver egentlig muligt med tanke på Corona?

Tekst og foto: Jens Trabolt

SveDaNor-kurser rocks! Der er nok ingen tvivl om entusiasmen hos Tyr Ljungström Hagström, 25, fra Landskrona FK. Han deltog i det fuldtbookede fjeldflyvningskursus i 2017. Det var første gang, han besøgte Vågå med 3 andre kammerater, men fik både en stor oplevelse, kundskab og 2017-højderekorden med hjem: ”Det var en top-rejse! Jeg har lært en masse om flyvning og jeg kom i 6300 meter med SveDanor-instruktøren”, siger han

Link to automatic translation

Lad os starte med elefanten i rummet. Nemlig vores ubudne gæst, Corona, som vi håber at blive kvit snart. Alt tyder på, at vi kan vinde slaget ved hjælp af det intensive vaccineprogram, som rulles ud overalt i Europa. Men præcist hvor hurtigt dette kommer til at ske, og hvor hurtigt det bliver muligt at løfte på de nuværende rejsestriktioner og karantæneregler er meget svært at sige.

Derfor er årets SveDanor-kalender også stærkt præget af usikkerhed. Specielt for de kurser som ligger tidligt på sæsonen. Flere spørgsmål rejser sig og de er alle svære at besvare: Kan man som international pilot deltage i disse kurser? Kan man som national pilot (altså lokal) pilot deltage? Hvilke regler kommer til at gælde?

Det er umuligt at svare på nu.

Men det er  tilladt at drømme, og det er bestemt også tilladt at ønske at blive en bedre pilot. Det bliver man på disse kurser, uanset om man ønsker at bliver en bedre strækflyver, bølge-connoisseur, Ava-haj eller IMC-pilot.

Seilflysektionens Steinar Øksenholt er kursuschef for det årlige SveDaNor fjeldflyvningskursus. Her flyver han med Mariann Brattland.

Fjeldflyvning

Årets norske Fjeldflyvningskursus i det smukke Vågå, cirka 3 timer nordvest for Oslo, ligger i perioden 13-20 marts. Kurset ligger så tidligt på sæsonen, at der er en reel risiko for, at restriktionerne og den generelle situation lægger store vanskeligheder i vejen. Skulle det vise sig at være muligt er der mange gode grunde til at deltage: Det er en fantastisk oplevelse at stige til over 5000 meter over isen og skue ud over fjeldmassiverne i de legendariske Jotunheimen og Rondane-nationalparker.

Artikel: Lær fjeldflyvning i Vågå

Fagchef i Seilflyseksjonen, Steinar Øksenholt er blandt de faste instruktører på dette kursus og han er helt klar over situationen:

Det er klart, at vi må forvente, at det bare bliver norsk deltagelse”, siger han. “Der bliver også en del problemer som vi må løse undervejs – bl.a. med morgen-briefing på hotellet. Her bliver vi nok for mange i et lokale, men her kan vi anvende digitale hjælpemidler og fx klare det via Teams. Men uanset hvad er det næsten umuligt at lægge planer lige nu”

Vi må vise os fleksible og gribe de muligheder som viser sig. Men jeg tror, at vi nok skal få noget aktivitet på isen sammen med Drammen FK, som arrangerer lejren på Vågå-isen”, vurderer Steinar Øksenholt.

Fra Strækflyvningskurset på Elverum. Her er der et ekstremt varieret terræn omkring Ole Reistad Center  – ca. 1,5 timers bilkørsel nordøst for Oslo. Skulle man få lyst til regulær fjeldflyvning er det bare at sætte kursen mod nordøst.

Strækflyvning

Et norsk strækflyvningskursus er planlagt i juni måned på Starmoen, cirka 1,5 time nordøst for Oslo. Det kan anbefales, specielt fordi det norske nationalcenter i Elverum byder på så mange typer af spændende landskaber.

Artikel: Svæveflyvningens motor er strækflyvningen

På tidligere kurser har deltagerne med stor succes kunne vælge mellem opgaver af varierende længde og sværhedsgrader, som enten holder piloterne i det sikre fladland omkring centeret eller sender de mere erfarne på eventyr i det lidt mere fjeldprægede terræn mod nord.
Segelflygets ASK 21 upside-down på Ållebergs Ava-kursus.

Aerobatic

Mikael Roslund fra Ljungbyheds SFK er vanlig instruktør (siden 1981!) på de to aerobatic-kurser som afholdes både på svenske Ålleberg og norske Starmoen i juli måned samt et ekstra kursus på Ålleberg i maj.

Artikel: Avaaaaaaa!

Ønsker man at prøve kræfter med grundlæggende ava-flyvning eller mere mere avanceret kunstflyvning, så kan kurset varmt anbefales.

 

IMC-flyvning kræver, at man flyver uden visuelle referencer. Det lærer man på kurset.

IMC

Det svenske IMC-kursus på Ålleberg i juni samt august er helt specielt. Det afholdes bare i Sverige og giver deltagerne en forståelse og kompetence i at flyve skyflyvning – altså flyvning uden visuelle referencer. Man lærer at flyve svævefly på instrumenter og ved hjælp af enkle metoder, som dog er krævende, indtil man får det lært.

Artikel: IMC-kursus må inkluderes i enhver svæveflyvers ”Bucket list

Uanset om man har lejlighed til at flyve lovlig skyflyvning, er kurset også en god livsforsikring. Kommer man ved et uheld i IMC-forhold under flyvning, fx under fjeldflyvning, kan det være meget farligt, hvilket flere havarier viser her i Norden. Men har man lært de basale kundskaber under kontrollerede forhold, har man i det mindste en chance for at holde hovedet koldt og redde sig ud af situationen.

Fuld kalender og tilmelding

13-20/3 Svedanorkurs fjellflyging, Vågå
17-21/5 AVA Grund/Forts. kurs 1 samt rep. SveDaNor, Ålleberg
5-11/6  Strækflyvningskursus, Starmoen
27/6-3/7 IMC-kurs 1 SveDaNor/samt rep. IMC-kurs, Ålleberg
12-16/7 AVA Grund/Forts. kurs 2 samt rep. SveDaNor, Ålleberg
19-25/7 AVA, Starmoen
7-13/8 IMC-kurs 2 SveDaNor/ samt Rep. IMC-kurs, Ålleberg

De norske kurser findes her http://nlf.no/seilfly/aktiviteter

De svenske kurser findes her https://www.segelflyget.se/Verksamhet/Segelflygskola/Kurser/Flygkurser2021/

 

Tidligere artikler om SveDanor-kurser i Nordic Gliding

Mod alle fire ror-stop på Wavecamp

Wavecamps med flyvning fra frosne søer er en verdens-unik signatur for den svenske og norske svæveflyvning. Årets lejre i Vågå og Ottsjö er netop afsluttede, mens verdens nordligste i Kebnekaise fortsat pågår.

Udvid horisonten med Svedanor-kurserne 2024

Nu er oversigten klar over næste års SveDaNor-kurser som byder på unikke flyveoplevelser: Hvilket andet sted i verden kan man eksempelvis lære at flyve bølger fra isen med talrige 2000 meter fjeldtoppe omkring sig eller prøve kræfter med termikken inde i en stor CU på IMC-skyflyvningskursus?

Aerobatics – en ny dimension til min svæveflyvning

”Jeg kan kun opfordre andre der ønsker at udvide deres pilotkompetencer og få mere præcision og sikkerhed i flyvningen til at deltage i et akro-kursus”. Det siger danske Kim Bauer-Jensen som fik udvidet horisonten på sommerens SveDaNor-kursus på norske Starmoen.

Vågå Wavecamp: Bag kulisserne

Vågå Wavecamp starter lørdag. I tiden op til eventet har der været gang i et omfattende forarbejde bag kulisserne. Dette har involveret Seilflyseksjonen og en række lokale frivillige piloter sammen med arrangøren Drammen FK.

Vågå Wave Camp 2023: Kursus i diamanthøjde

Vågå Wave Camp arrangeres 11-18. marts 2023 for 32. gang i Norge. Det er blandt verdens flotteste flyveoplevelser, og er man sulten efter en diamant-højde samt at lære bølge-håndværket og fjeld-flyvning på en sikker måde bør man tilmelde sig SveDaNor-kurset arrangeret af Seilflyseksjonen i Norges Luftsportsforbund.

Vågå i mega-comeback

Det er 3 år siden, at der sidst har været en normal wavecamp på Vågå-isen. 2021 blev skrevet på Corona-tabskontoen og 2020 blev forkortet med 2 dage af samme årsag. Så det var fuldt fortjent, at de gode kræfter i både NLF/Seilflyseksjonen og arrangøren Drammen Flyklubb kunne score en klokkeren fuldtræffer på den netop afsluttede 2022 Wavecamp.

Svedanor-kurserne i 2022 er klar

Svedanor er de officielle nordiske kurser for piloter som ønsker at videreudvikle sig. Det er kurset specielt tilrettelagt af eksperter som mestrer den specifikke disciplin - fx i Aerobatic, stræk- IMC- eller fjeldflyvning. Se oversigten her samt link til tidligere års kursusrapporter.

Bliv bedre som pilot

Årets SveDaNor-kurser er offentliggjort. Skal det være fjeld-, stræk-, ava- eller IMC-flyvning? Og hvad bliver egentlig muligt med tanke på Corona?

Vågå Wavecamp: Barbeque on ice

Der regnede ikke med diamant-højder ned fra himlen på årets Vågå Wavecamp, men hvad gør det, når man har fast is under støvlerne, høj sol og masser af grillpølser?