Bengt Göok er en legende i svenske svæveflyvning; Opfinder med bl.a. 154 byggede Göök-vogne, tekniknørd med egne ideer, rekordsetter og eventyrer. En sjældent harmonisk blanding af individualist og benefaktor for flyvningen og de klubber som Göök har været en del af.
Med en adjø-flyvning sin Windex sluttede Bengt med den aktive soloflyvning den 13. oktober 2018. Det var øjensygdommen grøn stær som endelig groundede ham. Men nok kan man plukke medicalen fra Bengt, men det er straks sværere at tage entusiasmen for flyvningen ud af manden. Så Bengt har fortsat med at sysle med flyvningen, opfindelserne og nu også en autobiografi;
I bogen ”Flyg som svalor, tranor eller Gööken” har Bengt Göök forsøgt sig med det næsten umulige projekt: Hvordan kondenserer man et langt og virksomt liv med svæveflyvning ned til lidt over 100 sider? Ikke desto mindre kommer læseren med på en stor rejse, hvor lille Bengt går fra modelflyvningen til skoleflyvningen på Getterön ved Varberg og videre til en yderst selvstændig karriere som svæveflyver med stor appetit på nye oplevelser.

Pris 200 SEK, 112 sider, A5
Set hos Adlibris.com eller bestilles direkte fra forfatteren på bengtgook@gmail.com
Ud over Bengts autobiografi, som er interessant som selvstændigt emne, er bogen er et vidnesbyrd om en sport i en rivende teknisk udvikling, og en tid hvor personligt ansvar og frihed nok er større end i dag, for hvorfor sætte grænser for det ukendte, når eventyret venter rundt om hjørnet?
Bengt går fra gamle træfly til glasfiberevolutionen og er som oftest primus motor for ny teknologi og flytyper. Ofte sprænges grænserne undervejs. Barren for marginale finaleglid sænkes betydeligt gennem karrieren, men det ledsages ofte af erkendelser, høj puls og hjemhentninger fra militærbaser, når glidetallet og forventningerne ikke helt er matchet.
Eller når finaleglid i Ventus ind i kraftig regn med høj cigarføring ikke viser sig at være en god ide. Oplevelsen reduceres til en pulsophidsende hjemmestrikket instrumentanflyvning med en gammel GPS og udkig gennem ventilationsruden. I sidste øjeblik får Göök øje på flyvepladsen og belønner sig selv med en velfortjent selvkritik post-landing.
Læsere som har fået certifikatet og har skolet efter årtusindeskiftet vil nok også bemærke, at det at flyve sig selv ind på TMG og selvstartende fly med støtte fra flyets manualer og uden nogen nævneværdig instruktion, ikke ville være ”kosher” i dag, men det var standard i ”gamle dage”.
Der er masser af ”stunts” og hårrejsende oplevelser i bogen, og det gør den temmelig underholdende. Det tjener Bengt til ære, at han ikke er sentimental, men forholder sig ganske ærligt til begivenhederne.
Har man en smule humor i sig, vil man også more sig undervejs med Göök, når han fortæller om sine ungdoms dumheder, bl.a. et uautoriseret loop som fanges op af en streng instruktør, som giver en straks-dom på stedet: ”Den var langt fra rund! Syv dages flyveforbud!!”
Undervejs introduceres vi for andre svenske legender, bl.a. Göran Ax, Åke Pettersson, Anders Blom, Robert Danewid, Lennart Stålfors (Stålis) og Karl-Göran Klevstig (Klevas) på Ålleberg.
Selv langt op i moderne tider fortsætter Gööks meritter med at være farverige; Da Skövde-klubben efter 4 år byggetid skal prøvekøre det Göök-designede spil med 7,2 liters Volvo-turbodiesel, stiller Anders Blom op med sin folkevognsbus og wiren fæstnes til bugseringsøjet. Göök giver fuld gas i den anden ende og efter en voldsom raketstart og længere ukontrollabel færd slutter eventyret med, at Blom stiger ud fra bagdøren, hvid i ansigtet og ukarakteristisk stum.
Det viser, at Göök-maskineriet har påført VW-sædekonstruktionen en så voldsom acceleration, at det knækker, og Blom er blev kastet baglæns i bilen, hvor han, reduceret til magtesløs passager/sandsæk, har bevidnet resten af den vilde rejse.
Har man smag for denne type beretninger (som denne skribent) rammer bogen midt i skiven. Bengt Göök er en levende skribent, og hans bog er læseværdig.