Bröderna Hütter – pionjärer och innovatörer

Bröderna Hütter har nog gått under radarn inom segelflyget, men de är upphovsmän och medskapare till några av segelflygets viktigaste innovationer.

Text: Robert Danewid

Link to automatic translation

Pionerer
serie i NORDIC GLIDING
Konstruktører, piloter og tænkere som har udviklet flyvningen

Bröderna Hütter, Wolfgang (1909-1990) och Ulrich (1910-1990), föddes i Pilzen i Österrike-Ungern, i dagens Tjeckien. Deras pappa var arkitekt och de flyttade i tidig ålder till Salzburg i Österrike. Bröderna studerade olika ingenjörsfack. Runt 1930, under studietiden, började de deltidsjobba för RRG (Rhön Rossitten Gesellschaft) och 1932 började de segelflyga. I samma veva gick de med i nazistpartiet. Något man hade nytta av på 30-talet om man ville komma fram i karriären. Många storheter och blivande dito inom flygbranschen gjorde detsamma. Nazityskland var uppbyggt kring korruption och nepotism. Men efter krigsslutet låg det dem så klart i fatet.

Ulrich började sin karriär som segelflygkonstruktör. Han doktorerade på vindkraftverk 1942 och i slutet av 50-talet blev han professor i Stuttgart. Han var en världsauktoritet på vindkraftverk och rotorer i komposit, något han alltså jobbat med redan under kriget. Han hade även en karriär som konstnär (!).

Wolfgang blev flygindustrin trogen hela livet. Under kriget jobbade Wolfgang med flera av tyskarnas tekniskt avancerade och hemliga flygprojekt, t ex fjärrspaningsflygplanet Hütter Hü 211.

Hü 211 ett av Wolfgangs projekt från 1944. Ett höghöjds spaningsflygplan
med tydliga drag från segelflygplan. Det byggdes i två exemplar

Bröderna började tidigt konstruera segelflygplan. 1934 konstruerade de Hütter 17. 17 kommer av att det skulle vara flygplanets bästa glidtal. Tveksamt om det hade det. H 17 är ett litet segelflygplan med bara 9.7 m spännvidd och en tomvikt på ca 80 kg. Den är slående lik Grunau Baby, fast avsevärt mindre. Her en engelsk Hütter 17. Ägare och pilot är Nick Newton, f d president i Vintage Glider Club

Idén var att H 17 skulle vara ett litet och billigt övningssegelflygplan, som kunde byggas ”hemma” i garaget, lägenheten eller någon lokal. Prestanda skulle vara hyfsade så man kunde lära sig segelflyga på ”riktigt”.

På den tiden byggdes de flesta segelflygplan av klubbar, grupper eller privatpersoner. Man köpte ritningar och ibland byggsatser och så byggde man själv. Industriell tillverkning låg fortfarande i sin linda, Schleicher var en av få tillverkare som byggde segelflygplan i serie. Hütter sålde många ritningssatser och man tror att det byggdes flera hundra H 17.

I augusti 2023 fick Bernt Hall flyga Hütter 17, OY-CJX. Läs Benkes ”testartikel” med mer information om H17.

1935 började bröderna jobba hos nystartade Schempp-Hirth i Göppingen. De tog med sig H 17 projektet och Schempp-Hirth byggde fem exemplar. SH gav den beteckningen Göppingen 5 (Gö-5) och försåg den med hjul. Minimoa var Gö-3 och Gövier Gö-4 (därav namnet).

Gö-4 Gövier konstruerades huvudsakligen av Wolfgang Hütter. Detta fina exemplar flyger hos DaSK på Arnborg (foto R Danewid)

Luftbromsar

Bland det första bröderna gjorde hos SH, framförallt var det Wolfgang, var att utveckla Schempp-Hirth luftbromsen. Den kallades ursprungligen för SH-Hütter-Sturzflugbremsen.

Luftbromsar var något tämligen nytt. Man hade använt störklaffar i några år. Men de användes för att öka sjunkhastigheten vid landning. Luftbromsar begränsar även flygplanets maximala fart och förhindrar därmed överfart och överbelastning.

Hans Jacobs, som var chefsingenjör hos DFS (läs porträtt), designade de första fungerande luftbromsarna 1934, som fick namnet DFS-broms. I början av 30-talet flögs det hejvilt i moln. Oftast utan blindflygningsinstrument och i regel utan utbildning. Tack och lov hade man börjat använda fallskärm, för ett stort antal segelflygplan bröts sönder i cumulusmolnen.

En dåtida illustration ur tidningen Flugsport av Schempp-Hirth bromsen

Med fungerande luftbromsar kommer man aldrig upp i överfart. Jacobs använde DFS bromsar i sina konstruktioner från 1935, t ex Sperber, Weihe m fl (DFS-bromsar användes f ö sedermera på de flesta Bergfalke). Från 1938 krävdes det luftbromsar enligt de tyska konstruktionsreglerna.

SH-bromsen är överlägsen DFS-bromsen, vilket även Jacobs insåg. Hans Meise-Olympia från 1939 fick SH-bromsar. I princip alla segelflygplan som byggs idag har SH-bromsar. SH-bromsarna är en av segelflyget största och viktigaste innovationer. Bara detta placerar bröderna Hütter i segelflygets ”Hall of Fame”.

På Schempp-Hirth deltog bröderna i konstruktionsarbetet med Minimoa, Mozwoa (tvåsitsig Minimoa) och Gövier. Grundidén till tvåsitsaren Gövier med besättningen i side-by-side kom från Wolfgang, som också gjorde merparten av konstruktionsarbetet.

HB-223 är den mest kända H 28:an. Den byggdes 1937 och efter kriget tog Eugen Aeberli, känd schweizisk segelflygare (se även nedan), hand om flygplanet och flög den flitigt under 50- och 60-talen. (Internet)

Hütter H 28

1936 designade bröderna Hütter H 28. 28 står för, precis som på H 17, glidtalet. Fast H 28 nådde inte upp till glidtal 28, det var snarare 24. Tanken var att piloter som lärt sig de grundläggande segelflygkunskaperna med H 17 skulle gå vidare till ett bättre flygplan. Designfilosofin var densamma som för H 17. Ett litet segelflygplan som kunde byggas hemma i garaget. Prototypen hade en rak vinge men den var från början designad med en måsvinge. Spännvidden var 12 m. Ritningssatser gjordes i ordning och såldes. Ca sju H 28 färdigställdes innan kriget. Några exemplar har byggts efter kriget i modern tid.

Dansken Carl Johansen byggde ett exemplar under kriget, som fick registreringen OY-DOX. DOX finns idag hos DaSk på Arnborg. För 4 år sedan hämtade Niels Ebbe Gjørup hem den från USA, där den hamnat efter kriget. DaSK har även en senare byggd H 28, som de håller på att renovera.

De senaste 4-5 åren har Henning Sørensen och Johannes Lyng jobbat hårt med att få H 28:an luftvärdig. Den kommer att få registreringen OY-DOX. Man räknar med att ha den i luften under 2024. DaSk planerar att även få den ursprungliga OY-DOX luftvärdig, men det dröjer, det är ett digert arbete som väntar.

Lite bilder på DaSKs H 28, som man räknar med att få i luften under 2024. Notera det fina träarbetet (foto R Danewid och DaSK)

 

Efter kriget började Wolfgang jobba med träkompositer. Istället för en vinge som är uppbyggd runt spryglar tänkte han sig ett bärande skal av plywood med balsa som distansmaterial. Byggsättet hade använts under kriget i t ex Focke-Wulf Ta 154 och idiotprojektet Bachem Natter 349 (et raketdrivet attack-fly designet af Eric Bachem som senere fik langt større succes med camping-designikonet ”Eriba Touring Puck”!!!, red.). Wolfgang började skissa på H 30.

H 30

1949 började Wolfgang bygga H 30, men bygget gick långsamt. H 30 var tänkt som en modern H 28 med en modern vingprofil.

1955 anslöt Eugen Hänle till projektet.

”Vad ska två segelflygare som är gifta med varandra göra tillsammans?”. Den retoriska frågan ställde Eugen Hänle i en artikel sent 1963. Svaret var ”självklart bygga ett segelflygplan”. Och det blev H 30.

Ursula och Eugen Hänle på 50-talet med deras AV 36 (foto ur boken Glasflügel)

H 30 GFK flyger än idag. Här fotograferad under en Glasflügel träff. Bakom H 30 står fyra Glasflügel konstruktioner; Salto, Libelle med winglets, troligtvis ytterligare en Libelle och en Kestrel (foto Streifeneder)

Ulrich Hütter jobbade på 50-talet tillsammans med Hänle med rotorblad till vindkraftverk tillverkade i glasfiberkomposit (GFK – Glas Faser Kunstoff). Wolfgang tog samtidigt fram idén med en vingbalk tillverkad i ”GFK-roving” (långa spunna trådar till en balk – som används i alla segelflygplan idag).

Planerna på den ursprungliga H 30 i träkomposit skrinlades och man började projektera H 30 GFK, i glasfiberkomposit. Många av de lösningar och innovationer, speciellt om glasfiberkompositer, som Eugen och Ursula Hänle samt bröderna Hütter tog fram till H 30 GFK används än idag i våra segelflygplan.

Projektet tog sex år att fullfölja. Första provflygningen, med Rudolf Lindner som pilot, ägde rum i maj 1962. 1989 restaurerades H 30 GFK av Streifeneder och den flyger fortfarande.

Samtidigt som Hänle byggde H 30 GFK utvecklade Wolfgang H 30 TS, en H 30 med jetmotor, en BMW 8025. H 30 TS fick ny vinge med 15 m spännvidd, H 30 GFK hade bara 13.6 m. Det byggdes två exemplar, ett med V-stjärt och ett med konventionellt stjärtparti.

Jetmotorn i H 30 TS, en BMW 8025 (Internet)

Jetmotorn i H 30 TS, en BMW 8025 (Internet)

Libelle

Eugen Aeberli, schweizaren som flög H 28:an HB-223, blev intresserad. Han hade byggt en kropp i glasfiberkomposit, som flög med Ka 6 vingar. Nu ville han sätta H 30 TS vingarna på detta flygplan och han tog H 30 TS hem till Schweiz. Aeberli återvände till Wolfgang och föreslog att han skulle utveckla ett helt nytt flygplan med utgångspunkt från H 30 TS-vingarna. Detta flygplan blev H 301 Libelle. H 301 har en vingprofil utvecklad av Wolfgang och vingbalken gjordes med rovings enligt den s k HH-processen.

Hänle byggde Libelle-prototypen under 1963-64. Han hyrde plats hos Schempp-Hirth i Kirchheim för att bygga vingarna och hos Wolf Hirth i Nabern för kroppen. Den 6 mars 1964 provflög Eugen Hänle själv prototypen. Man kan fundera över om H:et i H 301 står för Hütter eller Hänle. Troligtvis är det H som i Hütter.

SE-TIB är den sista av 108 byggda H301. Den byggdes 1969 och flyger idag i Skövde. Fotot är taget på Ålleberg

Standard Libelle 201 B. Utvecklad ur H 301. Libelle byggdes i 600 exemplar och blev därmed det mest byggda flygplanet i första generationens plastflygplan. (foto R Danewid)

Ingen av de etablerade tillverkarna visade intresse av att tillverka H 301 i serie så Hänle startade sitt eget företag Glasflügel i Schlattstall. Och det ska vi vara glada för. Knappast någon tillverkare har haft ett så stort inflytande som Glasflügel med massor av tekniska innovationer och lösningar som fortfarande används. Som t ex automatiska roderkopplingar, den geniala stabilisatorinfästningen som idag sitter på alla Schempp-Hirths flygplan, parallellogramspaken och den geniala fjädertrimmen med en ”knapp” på spaken, för att nämna några.

Glasflügel byggde 108 H 301 innan produktionen upphörde 1969. Det sista exemplaret, med tillverkningsnummer 111 levererades till Walter Hansson i Sverige, som samma år vann nordiska mästerskapen på Ålleberg i SE-TIB. Idag flyger TIB i Skövde.

Med H 301 som utgångspunkt tog Hänle fram ett standardklassflygplan, Standard Libelle 201. Libellen blev populär och fram till 1976 byggdes det 600 exemplar. Std Libelle är därmed det flygplan i första generationens plastflygplan som byggts i flest exemplar.

Eugens hustru Ursula startade sin egen firma Start+Flug 1970. Ur H 30 GFK utvecklade hon H 101 Salto. Ett flygplan som blev speciellt omtyckt av AVA-piloter. Första flygningen var 1970 och fram till 1996 byggdes det 72 exemplar.

H 101 Salto. Släktdragen med H 30 GFK är slående (Internet)

H 121 Globetrotter (ur boken Glasflügel)

Cockpit i H 121 med piloterna side by side (ur boken Glasflügel)

1977 designade Ursula tillsammans med Walter Stender H 121 Globetrotter. Walter var pappa till Björn Stender, som förolyckades när han provflög sin fina BS-1 1963. Glasflügel tog över det projektet och utvecklade flygplanet till serieproduktion.

H 121 är en tvåsitsare med piloterna side by side. Prototypen flög i juli 1977. Start+Flug gick i konkurs strax därefter så det byggde bara en prototyp. Denna flögs en hel del och exporterades senare till USA. Om H:et i H 121 står för Hänle eller Hütter kan man fundera över. Konceptet med H 121 bär stora likheter med Gövier, som till stora delar konstruerades av Wolfgang Hütter redan 1937. H 121 är därmed det sista segelflygplanet med kopplingar till bröderna Hütter.

Eugen Hänle omkom i en flygolycka med en Robin 1975. Glasflügel fortsatte att utveckla och bygga segelflygplan fram till konkursen 1982, som förefaller vara en snaskig historia. Den tongivande konstruktören efter Hänle blev Martin Hansen. Alltså ännu ett ”H” och man kan fundera över om H:et i t ex H 304, Glasflügels sista produkt, står för Hütter, Hänle eller Hansen.

Hur som helst har bröderna Hütter haft en stor påverkan på segelflygets tekniska utveckling under många decennier.
Flere historiske artikler

Bulltofta-skrönor del 2: En vinschstart med Baby

En vinschstart med Baby: Man kanske borde haft djuphavsdykning som hobby istället? Höjdmätarens visar 275 m. Då avbryts plötsligt mina funderingar av ett ryck, som handgripligt påminner mig att det är tid att koppla ur. Innan jag hinner göra detta får jag ett nytt ryck, som förvandlar min hals till en giraffdito och sänder denna tanke genom min skalle:  "Detta här har jag t o m betalt pengar för."!
12. februar 2024/af Jens Trabolt

Bröderna Hütter – pionjärer och innovatörer

Bröderna Hütter har nog gått under radarn inom segelflyget, men de är upphovsmän och medskapare till några av segelflygets viktigaste innovationer. Nästa gång du monterar ett flygplan med automatiska roderkopplingar eller tar ut luftbromsarna på finalen, skänk bröderna Wolfgang och Ulrich Hütter en tanke. Och deras samarbete med Eugen Hänle gav oss några av de första och epokgörande ”plastflygplanen”.
9. januar 2024/af Jens Trabolt

Hütter H17: världens minsta segelflygplan?

När undertecknad guidar grupper i vårt Segelflygmuseum på Ålleberg berättar man gärna om de lite mer udda segelflygplan som finns där. Ett av dessa är den dimunitiva Hütter H17 SE-SAD med knappt 10 m spännvidd, världens minsta segelflygplan. Just det kanske inte är helt sant men i varje fall inte långt ifrån….
H17 var bröderna Hütters första ”riktiga” konstruktion 1934 som sedan följdes av många epokgörande flygplan t.ex H 301 Libelle
9. januar 2024/af Jens Trabolt

Bulltofta skrönor del 1: Att rutscha

I segelflygaren och flyghistorikern Knut Ullers (1929-2018) donerade samling hittade vi fem ”skrönor” om segelflyg under kriget och från Bulltofta i Malmö. Författaren til skrönorna är signaturen BS. Bakom BS står Bengt Serwe (1919-2002). Bengt var arkitekt och sedermera även lärare på Pauli skolan i Malmö (Sveriges äldsta tekniska läroverk) där han undervisade i bl a byggteknik. Här kommer första delen: "Att rutscha"
27. december 2023/af Jens Trabolt

Kystinspektion i Bergfalke

DASK, den danske svæveflyvehistoriske klub, leverede på sidste dag i september endnu en af de eksotiske Lønstrup-træf ved den danske Vestkyst. Vindretningen var perfekt, men det blæste helt sindssygt. Det gav både fordele og ulemper…
8. november 2023/af Jens Trabolt

För 50, 40 och 30 år sedan

Fem jubileum - PIK 20, Smirnoff Rally, VM i Hobbs, VM i Borlänge och tidningen Segelflygsport
16. oktober 2023/af Jens Trabolt

Træt af den kedelige ASK 21? Så prøv 1930’ernes 1-sædede skolekoncept!  

I gamle dage måtte eleverne i en svæveflyveklub tåle meget. De pædagogiske værktøjer og forholdet mellem flyvning og havari blev forbedret kraftigt, da der kom 2-sædede skolefly hvor instruktøren faktisk kunne flyve med. NORDIC GLIDING har været ”elev for en dag” og prøvet nogle af datidens skolefly under ”Oldtimer Rally” hos DASK på Arnborg.
26. september 2023/af Jens Trabolt

Varför har amerikanska segelflygplan så dåliga prestanda?

I Europa är ASK 21 ett vanligt skolflygplan, kanske det vanligaste. ASK 21 har ett glidtal på 34. Många i Sverige menar att det är alldeles för dåligt för ett skolflygplan. I USA är Schweizer 2-33 det vanligaste skolflygplanet. Den har ett glidtal på 22. Varför har amerikanska segelflygplan överlag så dåliga prestanda? Kan inte jänkarna bättre?
30. juni 2023/af Jens Trabolt

Kvinnliga segelflygare i världsklass

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till det första, av många hoppas vi, Scandinavian Women Meet, 26 aug – 2 sep 2023. Lidt inspiration före detta: Ett galleri över några kvinnliga segelflygare, som satt avtryck i den mansdominerade segelflygvärlden.
23. juni 2023/af Jens Trabolt

Långt före sin tid – SZD 8 Jaskolka – ikonisk pärla från 50-talet

Jaskolkan (Svalan) var först med många delar vi idag tar för självklara och en viktig del i ett paradigmskifte för vad som ansågs vara viktiga parametrar i ett modernare segelflyg. NG:s Bernt Hall har flugit det polska segelflygplanet med karisma och ”racing vibbar” - 50-talets Jonker JS3?
14. juni 2023/af Jens Trabolt

Över Öresund från Sverige till Kastrup flygplats – 90 år senare.

Den 12 augusti 1933 blev Edmund Sparmann i ESG-31, SE-ADP, den förste att segelflyga, eller rättare sagt glidflyga, över Öresund. 1983 var jag involverad i återskapandet av flygningen 50 år senare. Nedslag i loggboken
1. juni 2023/af Jens Trabolt

Alexander Lippisch – ett rastlöst geni

Alexander Martin Lippisch (1894-1976) var en tysk flygplanskonstruktör, som konstruerade segelflygplan på 20- och 30-talet, byggde stjärtlösa motor- och segelflygplan och är en av skaparna av deltavingen.
Även om Lippisch förefaller ha varit en rastlös själ med en oförmåga eller ovilja att avsluta sina projekt, det fick andra göra, var han under mer än 10 år den mest inflytelserika konstruktören av segelflygplan under den, förmodligen, viktigaste perioden av segelflygets utveckling.
13. februar 2023/af Jens Trabolt

Johannes Lyng 80 år

En af dansk svæveflyvnings absolutte ”Grand Old Men”, Johannes Lyng, runder et skarpt hjørne den 2. februar 2023, hvor han fylder 80 år. Dette er en meget personlig hyldest til min gamle ”storebror”, skriver Ulrik Friis.
2. februar 2023/af Jens Trabolt

“Gummihunde” – viel arbeit, wenig fliegen!

Oldtimer Segelflug Club (OSC) Wasserkuppe arrangerar varje sommar och höst weekendkurser i gummirepstart. De flyger med en SG 38. I många år har jag och kompisarna fra Landskrona FK åkt till Wasserkuppe första weekenden i oktober. I år sammanföll hela vår vistelse med en av gummirepstart-kurserna och kompisarna Clas, Sten-Åke och Ola anmälde sig - ett klart bucket list item!
28. december 2022/af Jens Trabolt

I luften efter en pause på 56 år

Den danske svæveflyvehistoriske klub, DASK har fået endnu et klenodie, en Dobbeltraab IV, i luften efter en pause på en menneskealder. Men ikke uden sværdslag: Hvordan genskaber man eksempelvis flyets logbog, når den er blevet væk?
12. oktober 2022/af Jens Trabolt

Cancer-syge børn fik oplevelser for livet i svævefly

Der er Oldtimer-rally på Svæveflyvecenter Arnborg i disse dage, og Dansk Svæveflyvehistorisk Klub skød eventet i gang lørdag d. 20. august med en dedikeret flyvedag for børn, som kæmper med cancer-sygdom. ”Det var en stor succes for alle parter, og alle frivillige leverede til topkarakter”, konkluderer formand i DASK, Klaus Degner.
23. august 2022/af Jens Trabolt

100 år sedan första entimmesflygningen

Den 18 augusti i år firar vi 100 års jubileet av den första segelflygningen längre än en timme.
18. august 2022/af Jens Trabolt

Vi minns: 90 år sedan Groenhoff omkom

Den 23 juli var det 90 år sedan Günther Groenhoff omkom i sin Fafnir på Wasserkuppes västhang. Groenhoff är segelflyget största affischnamn någonsin. Han är, vad jag vet, den ende segelflygare som nått riktig kultstatus redan under sin livstid. Och ändå blev han bara 24 år. Ett jubileum väl värt att uppmärksamma.
12. august 2022/af Jens Trabolt

VGC-rally 2022: Den levende svæveflyve-historie

Det årlige Vintage Glider Rally er en seriøs flyvefest i alle regnbuens farver. Et panorama ud over svæveflyvehistorien med flyvedygtige fly og en showcase for det store arbejde med at holde sjældne, gamle flykonstruktioner på vingerne. Det 49. Internationale Vintage Glider Rally blev afholdt i Celje, Slovenien, og her besøgte en gruppe danske DASK-entusiaster rallyet med 2 rariteter.
11. august 2022/af Jens Trabolt

Vi minns: 50 år sedan Göran Ax vann VM

I juli 1972, för 50 år sedan, vann Göran Ax sitt första VM, han vann även 1981. VMet ägde rum i jugoslaviska Vrsac, i nuvarande Serbien. Det blev ett VM med mycket cb och åska, överlag dåligt väder, massor med utelandningar, mycket molnflygning, två dödsolyckor, två fallskärmshopp och en riktigt dålig tävlingsorganisation. VM 1972 minns man kanske för hur eländigt och tragiskt det var, men framförallt för att Göran Ax, Sverige blev världsmästare.
10. august 2022/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

Solformørkelse i TMG – stik den!

Mange piloter har en ”bucket-list”, noget man gerne vil prøve her i livet. Det kan være bølge-flyvning i Norden, hangflyvning i Alperne eller noget helt tredje. Her er en ny ide: Sidste år, d. 20 april, fløj australske Barry Hendy 3500 km fra sin base i Benalla ud til vestkysten af Australien i en Phoenix-TMG for at opleve en total solformørkelse i 15 000 ft. Stik den!
22. februar 2024/af Jens Trabolt

Ny hangar giver flyveglæde i hverdagen

Det er meningsløst at have dyre fly, hvis de er utilgængelige. Nye hangarer giver komfort og smidighed i hverdagen for en række nordiske klubber, senest med byggeprojekt i Midtsjællands SFK.
20. februar 2024/af Jens Trabolt

DM-ugen 2024: Sportsfest på himlen over Herning

For første gang er svæveflyvningen med i sportsfesten ”DM-ugen” i Herning som afvikles fra 20-23 juni. Svæveflyvningen tyvstarter dog allerede d. 17. juni, og således bliver Arnborg i hele uge 25 vært for en række spændende sportslige events med konkurrencer i kunstflyvning, grand prix og præcisionslanding.  
14. februar 2024/af Jens Trabolt

Bulltofta-skrönor del 2: En vinschstart med Baby

En vinschstart med Baby: Man kanske borde haft djuphavsdykning som hobby istället? Höjdmätarens visar 275 m. Då avbryts plötsligt mina funderingar av ett ryck, som handgripligt påminner mig att det är tid att koppla ur. Innan jag hinner göra detta får jag ett nytt ryck, som förvandlar min hals till en giraffdito och sänder denna tanke genom min skalle:  "Detta här har jag t o m betalt pengar för."!
12. februar 2024/af Jens Trabolt

Fra ASK 21 til F-35

Svæveflyvningen og den trofaste ASK 21 blev adgangsbilletten for piloten CAI til en karriere med spændende F-16-flyvning i det danske flyvevåben. Nu er han ved at lægge sidste hånd på sin omskoling til verdens nok mest avancerede flyvemaskine F-35 i USA. Det er et projekt omgivet af et ekstremt sikkerhedsniveau som matcher den ekstreme teknologi bag flyets performance. Her får vi et sjældent blik bag kulisserne.
8. februar 2024/af Jens Trabolt

Norsk jernhest får nyt liv på Arnborg

Den pensionerede norske Pawnee LN-EIC kommer nu til Danmark til erstatning for OY-CYY som havarerede sidste år. Til trods for alderen er der fortsat en brugsværdi, vurderer man i Danmark
6. februar 2024/af Jens Trabolt

Den perfekte svæveflyve-bil?

Volkswagens ID Buzz er en elektrisk re-inkarnation af den legendariske VW Bus fra 1959. Den kan trække op til 1000 kg trailer, og er med et ben i både for – og fremtid utrolig charmerende og ikke mindst ekstremt rummelig. Men hvor langt kommer man med en fly-trailer på slæb?
2. februar 2024/af Jens Trabolt

Hvornår er selvstartende el-fly grønnere end Pawnee?

Med muligheden for elektrisk selvstart i de fleste nye 18 m-fly er elektrificeringen kommet et skridt nærmere. Men er elektriske svævefly egentlig grønne? Aktuel rapport giver os en indikation af, hvad et batteri egentlig ”koster”.
29. januar 2024/af Jens Trabolt

På 1000 km rekordjagt i Namibia

I hjertet af Namibia, hvor termikken danser over det endeløse landskab i Kalahari-ørkenen, har to danske svæveflyvepiloter, Claus Elmeros og Klaus Juhl realiseret drømmen om at flyve den første danske 2-sædede 1000 km FAI-trekant.
24. januar 2024/af Jens Trabolt

SM i Konstflyg 2024

Till sommar så kommer Konstflyg SM att avgöras i Borås i såväl segelflyg som motorflyg. Tävlingen är öppen för alla från våra nordiska länder, dock krävs ett svenskt medborgarskap för att bli svensk mästare.
22. januar 2024/af Jens Trabolt

”ESP” til svævefly?

Stalls i lav højde fører hvert år til alvorlige havarier i svæveflyvningen. Men hvad nu hvis et svævefly var monteret med et system som både advarer og griber fysisk ind, lidt ligesom ESP-stabilitetskontrol til biler? Et tysk forskningsprojektet ”ASAsys” sigter netop på at udforske mulighederne for et anti-stall-system.
15. januar 2024/af Jens Trabolt

Mindeord Ib Braes 1928-2024

Ib Braes er gået bort i en moden alder af 95 år, oplyser familien. Ib Braes var en af de helt store svæveflyvere i sin generation og har spillet en stor rolle i udviklingen af strækflyvningen i Danmark – dels gennem sin forståelse af vejr og termik, men også som drivkraft under etableringen af svæveflyvecenter Arnborg.
12. januar 2024/af Jens Trabolt

Bröderna Hütter – pionjärer och innovatörer

Bröderna Hütter har nog gått under radarn inom segelflyget, men de är upphovsmän och medskapare till några av segelflygets viktigaste innovationer. Nästa gång du monterar ett flygplan med automatiska roderkopplingar eller tar ut luftbromsarna på finalen, skänk bröderna Wolfgang och Ulrich Hütter en tanke. Och deras samarbete med Eugen Hänle gav oss några av de första och epokgörande ”plastflygplanen”.
9. januar 2024/af Jens Trabolt

Hütter H17: världens minsta segelflygplan?

När undertecknad guidar grupper i vårt Segelflygmuseum på Ålleberg berättar man gärna om de lite mer udda segelflygplan som finns där. Ett av dessa är den dimunitiva Hütter H17 SE-SAD med knappt 10 m spännvidd, världens minsta segelflygplan. Just det kanske inte är helt sant men i varje fall inte långt ifrån….
H17 var bröderna Hütters första ”riktiga” konstruktion 1934 som sedan följdes av många epokgörande flygplan t.ex H 301 Libelle
9. januar 2024/af Jens Trabolt

Jens Hansen: “Hvad vil vi huske i 2023? Og hvad byder 2024 på for os svæveflyvere?”

Nytårshilsen fra Formand i DSvU, Jens Hansen som her ser tilbage på 2023 og frem mod nye planer for 2024.
3. januar 2024/af Jens Trabolt

Bulltofta skrönor del 1: Att rutscha

I segelflygaren och flyghistorikern Knut Ullers (1929-2018) donerade samling hittade vi fem ”skrönor” om segelflyg under kriget och från Bulltofta i Malmö. Författaren til skrönorna är signaturen BS. Bakom BS står Bengt Serwe (1919-2002). Bengt var arkitekt och sedermera även lärare på Pauli skolan i Malmö (Sveriges äldsta tekniska läroverk) där han undervisade i bl a byggteknik. Här kommer första delen: "Att rutscha"
27. december 2023/af Jens Trabolt

Vi ønsker en glædelig jul. Tak for 2023!

Kære læsere, samarbejdspartnere og annoncører. NORDIC GLIDING ønsker en glædelig jul og godt nytår.
22. december 2023/af Jens Trabolt

Julehilsen fra Norge: “Endelig snur sola igjen”

"Motoren til alle oss seilflygere, sola, snur endelig igjen, og vi kan glede oss til en ny flott sesong", skriver Styreleder i S/NLF Håvard Gangsås i denne julehilsen. 2023-sæsonen var et godt udgangspunkt: Ingen alvorlige skader eller ulykker, en norsk VM-titel i E-gliding og et Ole Reistad-senter i topform - ovenikøbet med friske slæbekræfter til næste år med helt nyt Eurofox. Jo, der er meget at glæde sig over.
21. december 2023/af Jens Trabolt

Video: Gennemgang af JS5-prototypen

Den åbne klasse giver konstruktørerne frihed til at designe og producere fly med maksimal performance. Med den nye JS5 Rey mener Jonker, at 24 meter spændvidde er det helt rigtige kompromis når det gælder maksimal ydelse over hele polaren. Kort efter jomfruflyvningen fik NORDIC GLIDING en unik mulighed for at opleve JS5-prototypen via en online-forbindelse.
20. december 2023/af Jens Trabolt

Nytårshälsning: Vi ser fram mot 2024

2024 blir ett praktår, vi ska flyga som aldrig förr, eller hur? Alla vi som jobbar centralt i Segelflyget, ideellt eller anställda, önskar alla segelflygare, where ever you are, en god jul och ett gott nytt 2024. Julehälsning fra Robert Danewid och Henrik Svensson.
19. december 2023/af Jens Trabolt