Danmarks Bergfalke (och en överlevare från det kalla kriget)

Den första danska Lehrmeistern hämtades i DDR med flygsläp sommaren 1959. OY-BAX skulle till klubben på Bornholm. Så man flygsläpade helt enkelt BAX efter en KZ-III, från Rügen i DDR till Bornholm. Tvärs över Östersjön. När man passerade kustlinjen blev det östtyska gränsskyddet, som ju alltid var hyperalert, riktigt nervösa. Så de besköt släpet - som dock överlevde! Men i början av september i år fick vi tillfälle att flyga Lehrmeistern OY-BAX på Arnborg. Alltså den första Lehrmeistern i Danmark och den som sägs ha beskjutits av östtyska gränsskyddet.

Tekst og foto: Robert Danewid

Link to automatic translation

Segelflygplan från forna DDR, det vi kallade Östtyskland, finns det? Byggdes det segelflygplan på andra sidan ”muren”? Ja faktiskt. När man tänker efter så är det inte så konstigt. Före kriget var ju Tyskland den i särklass ledande segelflygnationen både vad gällde antalet segelflygare och antalet producerade segelflygplan. Enbart under perioden 1935-1944 byggdes det mer än 18 000 segelflygplan i Tyskland. Så när Tyskland delades efter kriget var det ju ganska naturligt att segelflygintresset fanns kvar även hos den del av befolkningen som hamnade på ”fel” sida om järnridån.

FES 530/I Lehrmeister I på Arnborg sensommaren 2021

Precis som ”pappa” Sovjetunionen var ”östzonen”, sedermera DDR, slutna samhällen. Medan man i västra Tyskland fick vänta till 1951 innan man åter fick segelflyga släpptes dock segelflyget i DDR ”fritt” 1950, om än rigoröst övervakat av staten, d v s partiapparaten. Inte mycket om segelflyget i DDR kom till vår kännedom här i väst. Då och då dök det upp någon deltagare i VM/EM. Det var mest på damsidan vi hörde talas om dem. 1979 vann Monika Warstat det första EMet för kvinnor, det flögs i Ungern. Monika flög en Jantar Std i standardklassen.

Medan man i väst, främst jänkarna, besinningslöst slog sönder alla segelflygplan man hittade efter kriget, verkar det som att sovjeterna i öst var lite mer återhållsamma och tillät, off the record, begränsat segelflyg innan det officiellt ”släpptes” fritt 1950. Man använde äldre segelflygplan, de som inte förstörts vid krigsslutet, samt byggde nya flygplan efter gamla ritningar, som Grunau Baby (mer än 200 byggdes i östzonen) och Olympia.

I början på 50-talet såg man behovet, i både väst och öst, av tvåsitsiga skolflygplan. I väst fick vi Bergfalke, Rhönlerche, Ka 2 och K 7 m fl.

I DDR konstruerade VEB Lowa Gotha tvåsitsaren Go 530.  VEB står för ”Volkseigener Betrieb”, alltså ”folkägt företag”. I DDR var man ju extra socialistiska!

Gotha hade byggt lastseglarna DFS 230 och Gotha 242, och dess motoriserade version Go 244, i stort antal under kriget. Så man hade erfarenhet av att bygga, i alla fall stora, segelflygplan. Go 530 flög första gången i juni 1954.

Lastseglaren Gotha Go 242

1957 började VEB Apparatenbau Lommatzsch, i Lommatzsch i östra DDR, bygga Go 530 i serie. Den fick då namnet FES 530 Lehrmeister. Eftersom alla företag var VEB så kunde ju ”folket”, d v s makthavarna, bestämma vem som byggde vad och var, oavsett vem som stod för designen. FES står för ”Forschungs- und Entwicklungsstelle für Segelflug”.

Beställare var GST (”Gesellschaft für Sport und Technik”) motsvarande ungefär östtyska segelflygförbundet. Som parentes kan nämnas att i mitten av 60-talet beslöt GST att det inte skulle byggas segelflygplan i DDR, man skulle istället köpa dem från sina socialistiska bröder i Polen. Så östtyskt segelflygbygge var en tämligen kortlivad historia. Och de flesta segelflygplan byggda i DDR skrotades snabbt. VEB Lommatzsch byggde nästan 700 segelflygplan under åren 1955 – 62. Så de var en stor aktör.

En tidig Lehrmeister med 17 m spännvidd och stagad vinge

Samma Lehrmeister i vinschstart

Lehrmeister har 17 m spännvidd och en stagad vinge. Den byggdes i 96 exemplar och blev populär i GST klubbarna. Flygegenskaperna var fina och prestanda utomordentliga för sin tid. Glidtalet var 24.

1959 följde FES 530/I Lehrmeister I med en fribärande vinge med 17 m spännvidd. Totalt byggdes 17 exemplar av Lehrmeister I. Lehrmeister I hade ett bästa glidtal på 26. FES 530/II Lehrmeister II hade 15 m spännvidd och kallades för ”der kleine Lehrmeister”. Den var speciellt bra och populär för aerobatics. Av denna version byggdes det 107 exemplar. Uppgifterna på antalet tillverkade varierar, men totalt byggdes det ca 220 Lehrmeister. Lehrmeistern kan närmast jämföras med Ka 2 som är samtida. Samma byggsätt, i trä, och likartade prestanda. Lehrmeistern byggdes dock i avsevärt större antal.

Lehrmeister II med 15 m spännvidd på segelflygmuseet på Wasserkuppe

1959 började man, som ett resultat av den nya regimens i Sovjetunionen försök att närma sig väst, försöka sälja Lom Libelle och Lehrmeister till väst, först i Nederländerna. Totalt exporterade man 22 Lehrmeister till sex länder, däribland Danmark. Lehrmeister återfanns i så exotiska segelflygländer som Egypten och Syrien.

Den danske affärsmannen och segelflygaren Eli V Nielsen hade importerat och sålt östtyska barografer. Han blev uppmärksammad av sina östtyska kontakter om att de även kunde leverera segelflygplan. På så sätt såldes totalt 10 Lehrmeister och två Lom Libelle till Danmark.

Den första danska Lehrmeistern hämtades i DDR med flygsläp sommaren 1959. OY-BAX skulle till klubben på Bornholm. Så man flygsläpade helt enkelt BAX efter en KZ-III, från Rügen i DDR till Bornholm. Tvärs över Östersjön, det är ca 100 km.

Det påstås att man i färdplanen inte angivit att det var ett flygsläp. När man passerade kustlinjen blev det östtyska gränsskyddet, som ju alltid var hyperalert, riktigt nervösa. Det var ju två flygplan och inte ett! Så de besköt släpet, och det sägs att när man landade på Bornholm var det kulhål i KZ:ans vingar!

Med 10 Lehrmeister sålda till Danmark kan man nog påstå att Lehrmeister är ”Danmarks Bergfalke”.

Idag håller Dansk Svaeveflyvehistorisk Klub (DaSK) tre Lehrmeister i flygande skick; OY-BAX, OY-XAY och OY-DXK. Fast XAY har nyligen sålts till Deutsche Museum i Tyskland.

Schleichers Ka 2 är samtida med Lehrmeister och väldigt lik i både byggsätt, dimensioner, prestanda och flygegenskaper

Lehrmeister blev populär i Danmark. Den användes först och främst som skolflygplan. Enda svagheten var att landstället lätt slogs in. I tävlingssammanhang nådde flygplanet stora framgångar. 1961 blev Ole Didriksen (sedermera chef för danska segelflyget) och Carsten Thomasen danska mästare i tvåsitsklassen i en Lehrmeister.

I början av september i år fick vi tillfälle att flyga Lehrmeistern OY-BAX på Arnborg. Alltså den första Lehrmeistern i Danmark och den som sägs ha beskjutits av östtyska gränsskyddet. BAX är i mycket fint skick. Det är f ö alla DaSKs segelflygplan. De är en fröjd att se. Är man medlem i DaSk får man flyga alla deras dyrgripar.

Lehrmeister I OY-XAY på Arnborg 2015. Kom till Danmark 1960

Lehrmeistern är helt byggd i trä. Vingen har enkeltrapets planform och spännvidden för Lehrmeister I är alltså 17 m. Jag tycker att Lehrmeistern är ett vackert flygplan. Det är ett proportionerligt flygplan och sådana är ju ofta fina att flyga också. Tomvikten är 280 kg och max flygvikt 480 kg. Alltså en tillsatsvikt på 200 kg, vilket är helt OK för flygplan från den tiden.




Sittbrunnen är stor och framförallt bred. Det märks att de som en gång konstruerade Lehrmeistern var ingenjörer på Gotha, som byggde lastseglare under kriget. Enligt ett danskt rykte är rekordet fyra personer samtidigt i cockpit på en Lehrmeister! Fan tro´t!

OY-BAX klar för vinschstart. Flygplanet står på nosen med piloter i.

Sittbrunnen är stor och framförallt bred. Främre ryggstödet kan fällas framåt för att göra det enklare för instruktören att komma in i bakre sätet

Henrik Svensson provflyger Lehrmeister. Sittbrunnen är stor och framförallt bred.

Instruktören sitter delvis under vingen. För att komma i och ur är ryggstödet i framsits fällbart framåt. Ungefär som i en bil med två dörrar. Så det är tämligen lätt att ta sig i och ur baksitsen. När man sätter sig i flygplanet ställer det sig på nosen och skidan.

Man sitter rätt upp och ner och att ta femtimmars i en Lehrmeister måste vara en prestation som kräver en uthållig rygg och ända!

Flygplanet är försett med Schempp-Hirth bromsar på vingarnas ovan- och undersida. Luftbromsreglaget är lite knöligt att hantera, det är inte helt enkelt att låsa bromsen. Höjdrodertrimmen är en riktig rodertrim och reglaget sitter till vänster om spaken.

Riktig rodertrim på höjdrodrets vänstra sida. Notera den undre delen av fenan som är fast. Den ser ut att lätt skadas!

Jag flög med Johannes Lyng, DaSKs nestor, i baksits. Han fick ta vinschstarten eftersom jag inte vinschat på flera år. Väl i luften visade det sig att Lehrmeister var en trevlig maskin. Roderharmonin är fin, om än inte lika agil som dagens racers. Om man jämför med t ex en ASK 21, som har samma spännvidd, är skillnaden att man använder större roderutslag än i dagens flygplan.

OY-BAX i vinschstart på Arnborg

Det var svag torrtermik till en 5-600 m och Lehrmeistern hade inga problem att hänga kvar. Det känns lite konstigt, men kul, att ligga och kurva ner i 70 km/m, det går att flyga ännu långsammare. Man förstår att Lehrmeistern var ett populärt flygplan på 60-talet. Och, i Lehrmeistern fick jag, liksom i de flesta flygplan i ”bröte-klassen”, tillbaka känslan av ren flygglädje. Att det är så kul att bara segelflyga.

I min ASG 32 är kul flygning att stå på i en molngata utan att kurva och jaga RST-poäng. Och jag tror att det är här någonstans attraktionskraften i vintage gliders ligger. Att segelflyga enbart för att det är så himla kul. En glädje som kanske försvann på andra sidan glidtal 40! Därmed inte sagt att det inte är minst lika kul att bränna fram i en molngata i en ASG 32! Segelflyg har så oändligt mycket att erbjuda!

Dags för landning. Luftbromsarna och den låga farten gör att man kan landa på ett frimärke. Och Lehrmeistern är lätt att landa. När man väl satt sig går nosen ned på skidan och den hjälper till att bromsa.

Jag lärde mig flyga på Bergfalke i slutet av 60-talet. Rent flygmässigt är Lehrmeistern inte sämre än Bergfalke, K 7 eller Ka 2, snarare tvärtom, men Bergfalken är förmodligen stryktåligare med sin stålrörskropp. Prestanda är likvärdiga. Alltså var Lehrmeister en fullgod konkurrent till skolflygplanen från andra, den rätta (!), sidan järnridån.

Portræt af DASK – her er drømmeværkstedet

DaSK gör en jätteinsats för att hålla äldre segelflygplan vid liv och i flygande skick. De har en fantastisk verksamhet. Tack för det Johannes, Klaus & co!

OY-XAR och OY-XAU – några andra danska Lehrmeister

OY-XAU

Extra retro-info om Lehrmeister och DDR

Monika Warstat från DDR vann det första DM-EM:et 1979 i en Jantar. Här står hon framför en Lehrmeister. Östtyskarna var framgångsrika på damsidan. Och Monika var den framgångsrikaste av dem.

Östtyskt segelflygmärke
”Beredd till arbete i fredens tjänst”

Några andra segelflygplan byggda av VEB Lommatzsch i DDR

Några andra segelflygplan byggda av VEB Lommatzsch i DDR: Lom 59 Lo-Meise var en ”upphottad” Olympia. Byggdes i 4 exemplar

Lom 58II Libelle Laminar från 1958. Spännvidd 16.5 m och bästa glidtal 36. Byggdes i 126 exemplar i flera versioner.

Lom 61 Favorit från 1962. 15 m spännvidd och bästa glidtal uppges till 38. Ett av de bästa standarklassflygplanen i trä. Byggdes bara i fem exemplar. Med en Favorit flög Adolf Daumann i juni 1962 den första 500 km triangeln i DDR, alltså innan man gjorde det i Västtyskland.

Referenser

  1. Segelflugzeugbau in der DDR, Frank-Dieter Lemke, Verlag Rockstuhl, 2018
  2. https://www.dask-vgc.dk/DaskNy/
  3. Segelflugzeug-Geschichten, Peter F Selinger, Stiftung Deutsches Segelflugmuseum, 2004
  4. Föniks Posten,nr 60, 2020

Flere historiske artikler

Træt af den kedelige ASK 21? Så prøv 1930’ernes 1-sædede skolekoncept!  

I gamle dage måtte eleverne i en svæveflyveklub tåle meget. De pædagogiske værktøjer og forholdet mellem flyvning og havari blev forbedret kraftigt, da der kom 2-sædede skolefly hvor instruktøren faktisk kunne flyve med. NORDIC GLIDING har været ”elev for en dag” og prøvet nogle af datidens skolefly under ”Oldtimer Rally” hos DASK på Arnborg.
26. september 2023/af Jens Trabolt

Varför har amerikanska segelflygplan så dåliga prestanda?

I Europa är ASK 21 ett vanligt skolflygplan, kanske det vanligaste. ASK 21 har ett glidtal på 34. Många i Sverige menar att det är alldeles för dåligt för ett skolflygplan. I USA är Schweizer 2-33 det vanligaste skolflygplanet. Den har ett glidtal på 22. Varför har amerikanska segelflygplan överlag så dåliga prestanda? Kan inte jänkarna bättre?
30. juni 2023/af Jens Trabolt

Kvinnliga segelflygare i världsklass

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till det första, av många hoppas vi, Scandinavian Women Meet, 26 aug – 2 sep 2023. Lidt inspiration före detta: Ett galleri över några kvinnliga segelflygare, som satt avtryck i den mansdominerade segelflygvärlden.
23. juni 2023/af Jens Trabolt

Långt före sin tid – SZD 8 Jaskolka – ikonisk pärla från 50-talet

Jaskolkan (Svalan) var först med många delar vi idag tar för självklara och en viktig del i ett paradigmskifte för vad som ansågs vara viktiga parametrar i ett modernare segelflyg. NG:s Bernt Hall har flugit det polska segelflygplanet med karisma och ”racing vibbar” - 50-talets Jonker JS3?
14. juni 2023/af Jens Trabolt

Över Öresund från Sverige till Kastrup flygplats – 90 år senare.

Den 12 augusti 1933 blev Edmund Sparmann i ESG-31, SE-ADP, den förste att segelflyga, eller rättare sagt glidflyga, över Öresund. 1983 var jag involverad i återskapandet av flygningen 50 år senare. Nedslag i loggboken
1. juni 2023/af Jens Trabolt

Alexander Lippisch – ett rastlöst geni

Alexander Martin Lippisch (1894-1976) var en tysk flygplanskonstruktör, som konstruerade segelflygplan på 20- och 30-talet, byggde stjärtlösa motor- och segelflygplan och är en av skaparna av deltavingen.
Även om Lippisch förefaller ha varit en rastlös själ med en oförmåga eller ovilja att avsluta sina projekt, det fick andra göra, var han under mer än 10 år den mest inflytelserika konstruktören av segelflygplan under den, förmodligen, viktigaste perioden av segelflygets utveckling.
13. februar 2023/af Jens Trabolt

Johannes Lyng 80 år

En af dansk svæveflyvnings absolutte ”Grand Old Men”, Johannes Lyng, runder et skarpt hjørne den 2. februar 2023, hvor han fylder 80 år. Dette er en meget personlig hyldest til min gamle ”storebror”, skriver Ulrik Friis.
2. februar 2023/af Jens Trabolt

“Gummihunde” – viel arbeit, wenig fliegen!

Oldtimer Segelflug Club (OSC) Wasserkuppe arrangerar varje sommar och höst weekendkurser i gummirepstart. De flyger med en SG 38. I många år har jag och kompisarna fra Landskrona FK åkt till Wasserkuppe första weekenden i oktober. I år sammanföll hela vår vistelse med en av gummirepstart-kurserna och kompisarna Clas, Sten-Åke och Ola anmälde sig - ett klart bucket list item!
28. december 2022/af Jens Trabolt

I luften efter en pause på 56 år

Den danske svæveflyvehistoriske klub, DASK har fået endnu et klenodie, en Dobbeltraab IV, i luften efter en pause på en menneskealder. Men ikke uden sværdslag: Hvordan genskaber man eksempelvis flyets logbog, når den er blevet væk?
12. oktober 2022/af Jens Trabolt

Cancer-syge børn fik oplevelser for livet i svævefly

Der er Oldtimer-rally på Svæveflyvecenter Arnborg i disse dage, og Dansk Svæveflyvehistorisk Klub skød eventet i gang lørdag d. 20. august med en dedikeret flyvedag for børn, som kæmper med cancer-sygdom. ”Det var en stor succes for alle parter, og alle frivillige leverede til topkarakter”, konkluderer formand i DASK, Klaus Degner.
23. august 2022/af Jens Trabolt

100 år sedan första entimmesflygningen

Den 18 augusti i år firar vi 100 års jubileet av den första segelflygningen längre än en timme.
18. august 2022/af Jens Trabolt

Vi minns: 90 år sedan Groenhoff omkom

Den 23 juli var det 90 år sedan Günther Groenhoff omkom i sin Fafnir på Wasserkuppes västhang. Groenhoff är segelflyget största affischnamn någonsin. Han är, vad jag vet, den ende segelflygare som nått riktig kultstatus redan under sin livstid. Och ändå blev han bara 24 år. Ett jubileum väl värt att uppmärksamma.
12. august 2022/af Jens Trabolt

VGC-rally 2022: Den levende svæveflyve-historie

Det årlige Vintage Glider Rally er en seriøs flyvefest i alle regnbuens farver. Et panorama ud over svæveflyvehistorien med flyvedygtige fly og en showcase for det store arbejde med at holde sjældne, gamle flykonstruktioner på vingerne. Det 49. Internationale Vintage Glider Rally blev afholdt i Celje, Slovenien, og her besøgte en gruppe danske DASK-entusiaster rallyet med 2 rariteter.
11. august 2022/af Jens Trabolt

Vi minns: 50 år sedan Göran Ax vann VM

I juli 1972, för 50 år sedan, vann Göran Ax sitt första VM, han vann även 1981. VMet ägde rum i jugoslaviska Vrsac, i nuvarande Serbien. Det blev ett VM med mycket cb och åska, överlag dåligt väder, massor med utelandningar, mycket molnflygning, två dödsolyckor, två fallskärmshopp och en riktigt dålig tävlingsorganisation. VM 1972 minns man kanske för hur eländigt och tragiskt det var, men framförallt för att Göran Ax, Sverige blev världsmästare.
10. august 2022/af Jens Trabolt

Litauisk utelandning – Nedslag i loggboken

"Petras drar på full gas med klaffen infälld och vi börjar skörda och mala säd. Till slut ser man inget framåt. Jag stirrar förtvivlat på fartmätaren som tycks fastnat på 60 km/h."
Interessant? Jo, här är Robert Danewids berättelse om en ekstrem utelandning under Baltic Cup i 1989, hvor Litauen forfarende var Sovjet-okkuperad.
21. april 2022/af Jens Trabolt

Lajos Rotter och Nemere: Ungersk segelflygpionjär

Efter artiklar om sovjetiskt segelflyg och om östtyska Lehrmeister stannar vi kvar i östra Europa och tittar på en ungersk pionjär:  Lajos Rotter var nog en av de första till at fokusera på högfartsprestanda med sin konstruktion ”Nemere” och beskriva delfinflygning - en – för tiden – ny flygstil. Han satte världsrekord i 1936 med en målflygning på 326.5 km och drygt 3.5 tim. Alltså med en medelfart runt 90 km/h – en imponerande snittfart för denna tiden. 
27. januar 2022/af Jens Trabolt

Richard Eppler, plastflygplanens pappa 1924-2021

Professor Richard Eppler avled i slutet av november i en ålder av 97 år. Eppler är en av de stora aerodynamikerna, speciellt vad gäller vingprofiler för modell- och segelflygplan.  Epplers största bidrag till segelflyget är dock att han är en av papporna till fs24 Phönix - det första segelflygplanet byggt helt i plastkomposit
10. december 2021/af Jens Trabolt

Minns du stickan? Nostalgitripp för nördar

Minns du finalglidningsstickan? Idag använder vi, såklart, digitala finalglidningsstickor, d v s segelflygdatorer, som själv hämtar input från GPS, fart-, höjdmätare och inlagd polarkurva. Fantastiska hjälpmedel, som gör att man kan finalglida med avsevärt bättre precision än med den gamla ”analoga” stickan. Men för att förstå hur finalglidningen fungerar kan det därför vara en god idé att förstå de bakomliggande sambanden.
7. december 2021/af Jens Trabolt

Danmarks Bergfalke (och en överlevare från det kalla kriget)

Den första danska Lehrmeistern hämtades i DDR med flygsläp sommaren 1959. OY-BAX skulle till klubben på Bornholm. När man passerade kustlinjen blev det östtyska gränsskyddet, som ju alltid var hyperalert, riktigt nervösa. Så de besköt släpet - som dock överlevde! Men i början av september i år fick vi tillfälle att flyga Lehrmeistern OY-BAX på Arnborg.
19. oktober 2021/af Jens Trabolt

”Det var fantastisk at flyve her”.

En gruppe entusiaster fik lørdag luft under vingerne til det unikke Lønstruptræf. "Vildt fantastisk", lød vurderingen.
27. september 2021/af Jens Trabolt

Röd Front!

Historien om segelflyg i Sovjetunionen under mellankrigstiden; Läs vidare, kamrat!
15. september 2021/af Jens Trabolt

I 100 meter over klitterne

I disse dage er der døgnbemanding på vejrudsigten hos de gode folk fra DASK, Dansk Svæveflyvehistorisk klub. Bliver der vestenvind – gerne med en nordlig komponent – og en vindstyrke på 8-10 kt eller derover, så er der linet op til det årlige Lønstruptræf. En herlig ramsaltet og vild oplevelse som bør være på alles bucket list.
10. september 2021/af Jens Trabolt

De banade väg för Perlan

Två vågpionjärer, idag tämligen okända för de flesta segelflygare. Joachim Küttner lade grunden till våra kunskaper om hur lävågor bildas och fungerar. Erich Klöckner var den förste att flyga upp i stratosfären, och det i ett segelflygplan. Så nästa gång du sitter och njuter i en våg över Opdal, Vågå, Ottsjö, Kiruna eller Hede så skänk Küttner och Klöckner en tanke!
16. juli 2021/af Jens Trabolt

Silver-C fyller 90 år

De tre momenten för silver-C; uthållighetsflygning på 5 tim, distansflygning på 50 km och höjdvinst på 1000 m är idag inte speciellt svåra att uppnå, men för 90 år sedan var det en prestation.
29. juni 2021/af Jens Trabolt

”Hvis pengene ikke går til lim og træ, så er det for dyrt”

Formand i DASK, Dansk Svæveflyvehistorisk klub Johannes Lyng har nu givet stafetten videre efter 24 år som formand. Tilbage står hans utrættelige og forbilledlige indsats, som han forleden blev hædret for på Arnborg, hvor også Niels Sundberg skænkede sine Kranich II og SHK-fly til klubben.
14. juni 2021/af Jens Trabolt

Ålleberg: Svenska segelflygets högborg fyller 80 år

Segelflygskolan på Ålleberg blev uppförd efter förebild i tyska Wasserkuppe efter en nationell insamling för precis 80 år sedan. Robert Danewid berättar här den fascinerande historien om svenska segelflygets högborg.
8. juni 2021/af Jens Trabolt

Världsrekordet som inte blev något

Den 4 maj 1931, alltså för 90 år sedan, flög Günther Groenhoff i Fafnir från München till Kaaden i Tjeckoslovakien. Distansen blev 272 km. Det var ett uofficielt världsrekord, och Groenhoffs Kaaden flygning räknas som en av segelflygningens allra största bedrifter
4. maj 2021/af Jens Trabolt

Tabell, sticka eller ring – historien om “best speed”

För 30-40 år sedan satt det en MacCready-ring i alla segelflygplan. Idag är den ofta utslängd. Det enda som påminner oss om ringen är att det värde vi ställer in i ”komputtern” för att ge farten vi ska hålla benämns ”MC”, som en påminnelse om Paul MacCready och hans ring. Och ändå är det inte MacCready som ska ha hela äran av att ha ”uppfunnit” teorin för bästa fart.
7. april 2021/af Jens Trabolt

Hans-Werner Grosse: 80 år i luften

Den tyske svæveflyvelegende Hans-Werner Grosse er død. Han fik 80 år i luften og blev et forbillede og mæcen for sporten.
22. februar 2021/af Jens Trabolt

Isolering i selvisolation

Man skal isolere sig, siger myndighederne. Det er de gode folk i DASK, Dansk Svæveflyvehistorisk Klub, helt med på. Altså både Corona-isolering og isolering af hangaren, som nok er den flotteste i Norden.
20. januar 2021/af Jens Trabolt

Cockpit genom tiderna

2020 fyller segelflyget 100 år, och utvecklingen har ju varit enorm sedan dess. Det har skrivits mycket om segelflygplanens tekniska och aerodynamiska utveckling under dessa 100 år. Men om hur vår arbetsplats, cockpit eller sittbrunnen, utvecklats under samma tid hittar man inte så mycket skrivet. Så detta är en introduktion i ett ämne som borde bli föremål för mer flyghistorisk forskning.
14. januar 2021/af Jens Trabolt

Pionerer: Rudolf Kaiser

Tillsammans med Hans Jacobs är Rudolf Kaiser utan tvekan den främste av alla segelflygkonstruktörer. Enbart Schleicher Segelflugzeugbau har byggt mer än 4 900 exemplar av hans konstruktioner och ASK 21 tillverkas fortfarande. Dessutom har flera hundra byggts på licens av andra tillverkare.
27. maj 2020/af Jens Trabolt

Pionerer: Alexander Schleicher

Alexander Schleicher Segelflugzugbau är världens äldsta tillverkare av segelflygplan. Företaget grundades av möbelsnickaren och segelflygläraren Alexander Schleicher i november 1927
10. februar 2020/af Jens Trabolt

Pionerer: Weltensegler

Weltensegler? Världens första fabrik för serietillverkning av segelflygplan, världens första segelflygskola och fortfarende en inspirator på planformen hos moderna segelflygplanvingar!
2. december 2019/af Jens Trabolt

2G – en dansk klenod på Ålleberg

När SVS hade sin flygvecka på Ålleberg i början av juli hade man bjudit in Jørgen Thomsen och DaSKs 2G. Intresset för att flyga den danska klenoden var stort.
4. oktober 2019/af Jens Trabolt

Olympia i retrotest

Hvordan opleves det at flyve retro i Olympia, ”standardklassens fader”, når man selv flyver ASG 32 Mi til daglig?
4. oktober 2019/af Jens Trabolt

Lastseglare

Militære svævefly fik sin debut i 2.verdenskrig, men var det en sindssyg ide eller fungerede konceptet i virkeligheden?
6. september 2019/af Jens Trabolt

Pionerer: Egon Scheibe, Bergfalkens pappa

Bergfalke i alla dess varianter är det viktigaste segelflygplanet i Sverige genom tiderna. Det konstruerades av Egon Scheibe. Förutom att vara ”pappa” till Bergfalken är det Scheibe som, genom sin SF 25, ska ha äran av att ha utvecklat TMG (Touring Motor Glider) konceptet.
11. august 2019/af Jens Trabolt

Pionerer: Robert Kronfeld

Robert Kronfeld var den förste som flög med variometer.
13. januar 2019/af Jens Trabolt

VGC-rally i koldkrigs-land

Årets VGC-rally blev en stor succes på den tidligere militære flyveplads, Stendal Borstel. Den tidligere base for 135 kamphelikoptere og 10.000 soldater blev denne gang invaderet af mere fredelig og farverig flyvning.
16. december 2018/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

Træt af den kedelige ASK 21? Så prøv 1930’ernes 1-sædede skolekoncept!  

I gamle dage måtte eleverne i en svæveflyveklub tåle meget. De pædagogiske værktøjer og forholdet mellem flyvning og havari blev forbedret kraftigt, da der kom 2-sædede skolefly hvor instruktøren faktisk kunne flyve med. NORDIC GLIDING har været ”elev for en dag” og prøvet nogle af datidens skolefly under ”Oldtimer Rally” hos DASK på Arnborg.
26. september 2023/af Jens Trabolt

“Polish Start”: Hur minskar vi risken för ”midairs”?

Hur minskar vi risken för ”midairs”? I Polen har man funderat en hel del på detta och jobbat med nya grepp. Sedan ett par år använder man ett helt nytt startförfarande plus att man förbjuder tracking i realtid
20. september 2023/af Jens Trabolt

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

Förslag till ny struktur av det undre luftrummet

I början av september presenterade Luftfartsverket (LFV) en utredning och förslag till ny struktur av luftrummet under 2 900 m STD, alltså det luftrum majoriteten av våra flygningar sker i!
13. september 2023/af Jens Trabolt

Grob 109B som ”hot-rod”-multiværktøj?

Forrige år kom nyheden om 100 hk-opgradering til G109 B. Men mere power er godt! Tysk firma tilbyder nu certificering med den store 141 hestes turboladede Rotax 915-motor og constant speed-propel. Det giver mulighed for at flyslæbe.
12. september 2023/af Jens Trabolt

Kæmpedrone i luften under Junior-EM på Arnborg!

Ingen panik! Der var fuldstændig styr på situationen, da en professionel dronefotograf efter aftale med Junior-EM-teamet optog de fedeste film.
11. september 2023/af Jens Trabolt

Med TMG på strandtur

En 65 hestes MotorFalke er nok ikke det mest oplagte bush-fly, men det er der ingen som har fortalt flyets ejer Niels Arild Jakobsen fra Skive Svæveflyveklub. Han og klubkammeraten Thomas H. Sørensen har flere gange deltaget i det interessante Blokhus Strand-fly-in med OY-NAX, senest 20 august, hvor både deltagere og strandgæsterne fik en stor oplevelse.
9. september 2023/af Jens Trabolt

JEGC 2023: I huvudet på en gammal steward

För nionde gången var jag steward på ett VM eller EM. Den här gången på junior EM i Danmark, där Arnborg, danska segelflygets center, tog emot 56 juniorer från 16 nationer, 36 i klubbklassen och 20 i standard, i början av augusti. JEGC är årets stora segelflyghändelse i Norden.
5. september 2023/af Jens Trabolt

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.
4. september 2023/af Jens Trabolt

DSvU: “Tak til de mange frivillige”

Sommerens mange mesterskaber på Svæveflyvecenter Arnborg har krævet en stor arbejdsindsats, og for at få disse konkurrencer afviklet har et stort antal frivillige lagt sjæl og kræfter i projekterne. Stort tak, lyder det her fra Hovedbestyrelsen i DSvU.
1. september 2023/af Jens Trabolt

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!
31. august 2023/af Jens Trabolt

Ungdomar fick gratis intro-kurs i Västerdalarnas FK

26–27 augusti anordnade Västerdalarnas Flygklubb en kostnadsfri introduktionskurs för ungdomar i åldrarna 15–25. Tanken bakom gratiskursen var att främja segelflyget och att fler ungdomar skulle intressera sig för sporten.
30. august 2023/af Jens Trabolt

Gösta Arvastson 1943-2023

Gösta Arvastson, Segelflygförbundets förste ordförande, har gått bort. Minnesord av Bertil Ohlsson.
29. august 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Vi är segelflygare!”

Flygsportförbundet har kommunicerat att vi segelflygare ska kalla oss flygsportare och inte segelflygare och att våra landslagspiloter representerar Flygsportförbundet. Reflektioner om identitet og kultur från Junior-EM.
28. august 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvningen på første parket i Roskilde Airshow

Straks under 20 000 fly-fans var mødt op til denne weekends Roskilde Air Show ved København. Himmelballetten med svævefly var en herlig afveksling til efterbrændere og jagerfly.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Mindeord Lars Agesen-Pagh 1974-2023

Formand i DSvU Jens Hansen skriver her i anledning af Lars Agesen Paghs bortgang d. 19 august.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Lars Agesen-Pagh er gået bort

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh er gået bort efter længere tids sygdom.
21. august 2023/af Jens Trabolt

Grøn strøm til en grøn sport?

Høje energipriser og klimadiskussion har fået flere nordiske flyveklubber til at montere solceller på taget. I mange tilfælde kan det være en god investering, men ønsket om at bidrage til en grøn sport og være selvforsynende med egenproduceret strøm store dele af året er også en parameter i nogle af projekterne.
17. august 2023/af Jens Trabolt

Reception for Lars Agesen-Pagh aflyst

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh skulle have været centrum for en afskedsreception på søndag d. 20 august. Det er desværre aflyst.
16. august 2023/af Jens Trabolt

Junior-EM: Alle fly og piloter intakte

Deltagerne og arrangørerne af Junior EM på Arnborg viste klasse og kæmpede sig gennem til et gyldigt mesterskab trods svære vilkår. Men vigtigst af alt; havari-trenden blev brudt – ingen skader eller havarier.
14. august 2023/af Jens Trabolt

Selvstart om natten med natkikkert og overnatning i bølgen: Historien bag en 3000 km-flyvning

I juni måned fløj den amerikanske bølge-specialist Gordon Boettger og kammeraten Bruce Campbell utrolige 3058 km i en Arcus J langs Sierra Nevada-bjergene bag Los Angeles og San Francisco. Dette inkluderede selvstart om natten, en overnatning i bølgen og anvendelse af natkikkerter, Night Vision Goggles. Amelie Holighaus, datter af Schempp-Hirth chefen Tilo Holighaus har her gravet lidt i den utrolige historie.
11. august 2023/af Jens Trabolt

Og så til sommervejret…

Uvejr, ekstremnedbør og vind har givet piloter og arrangører af mesterskaber i Europa en hård omgang.
9. august 2023/af Jens Trabolt

13 år i svæveflyvningens tjeneste

Efter 13 år som generalsekretær stopper Lars Agesen Pagh i DSvU. Han fik aldrig svæveflyvecertifikat, men hjertet tilhører alligevel sporten. På jorden har han i jobbet fightet for at sætte de mest optimale rammer for sporten og piloterne i Danmark. Men nu kæmper han sin egen private kamp mod alvorlig sygdom.
4. august 2023/af Jens Trabolt

Junior EM uden trofast slæbehest

”Jeg skal lige ned til ham hver dag for at sige hej”. Det siger slæbepiloten Jannie Krogsdal om ”sin” kære Pawnee Yankee Yankee som nu står parkeret under en presenning på Arnborg. Flyets aktive karriere fik en brat opbremsning ved mødet med et læhegn nær Arnborg d. 7. juli. Skaderne betyder, at Yankee Yankee har nok desværre fløjet sit sidste slæb i en alder af 57 år.
3. august 2023/af Jens Trabolt

Jobopslag: Vil du være ny Generalsekretær i DSvU?

Som generalsekretær skal du være leder af vores unionskontor på Arnborg og sikre godt samspil med svæveflyveklubberne, fagudvalg, idrætsforbund, offentlige myndigheder og den politiske del af organisationen. Du vil også i nogen grad blive involveret i ledelse af Svæveflyvecenter Arnborg, skriver DSvU i dette jobopslag.
27. juli 2023/af Jens Trabolt

Outsider-VM i Spanien

Que? Trods fantastisk terræn og exceptionelt kraftig termik er Spanien stort set ukendt som svæveflyve-nation. Det forhindrede dog ikke en gruppe lokale entusiaster i at afholde kvindernes 12. verdensmesterskab i Soria.
26. juli 2023/af Jens Trabolt

Bilslæb – alternativ til flyslæb?

Bilslæb: Back-up for slepeflyet eller alternativ startmetode? Arne Wangsholm ser her nærmere på en gammel startmetode, som med elektriske biler og fly har fået nyt liv.
7. juli 2023/af Jens Trabolt

Varför har amerikanska segelflygplan så dåliga prestanda?

I Europa är ASK 21 ett vanligt skolflygplan, kanske det vanligaste. ASK 21 har ett glidtal på 34. Många i Sverige menar att det är alldeles för dåligt för ett skolflygplan. I USA är Schweizer 2-33 det vanligaste skolflygplanet. Den har ett glidtal på 22. Varför har amerikanska segelflygplan överlag så dåliga prestanda? Kan inte jänkarna bättre?
30. juni 2023/af Jens Trabolt

”Det stærkeste junior-team i årevis”

Junior-EM er lige om hjørnet på Svæveflyvecenter Arnborg. Sverige og Danmark stiller op med en stærk nordisk repræsentation, og specielt for Danmark skal det blive interessant at se om en eventuel hjemmebanefordel viser sig i resultaterne. ”Vi har det stærkeste Junior-team i årevis”, lyder det fra den danske Team Captain Emil Dalboe forud for Junior EM.
29. juni 2023/af Jens Trabolt

JS3 RES-typecertifikat: ”Vi skålede i kold Cola”

Jonker har nu endelig efter års forsinkelse har fået sit typecertifikat til den elektrisk selvstartende JS3 RES. Nu kan de i alt 11 nordiske piloter, som har bestilt dette fly, se lyset for enden af den meget lange tunnel.
26. juni 2023/af Jens Trabolt

Kvinnliga segelflygare i världsklass

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till det första, av många hoppas vi, Scandinavian Women Meet, 26 aug – 2 sep 2023. Lidt inspiration före detta: Ett galleri över några kvinnliga segelflygare, som satt avtryck i den mansdominerade segelflygvärlden.
23. juni 2023/af Jens Trabolt

Hold øje med FLARM-systemets funktion.

En simpel test afslører, at ikke alle FLARM-systemer fungerer optimalt. Elektroniktekniker Oluf Mauritsen fra Skrydstrup Svæveflyveklub har gennemgået flere forskellige installationer og giver her tips til hvordan man selv udfører en enkel test af systemets ydeevne.
Det kan være en god investering i øget flyvesikkerhed.
20. juni 2023/af Jens Trabolt

En juni-drøm: 565 km ø-hop på udebane i Danmark

Præcise prognoser, gode fly og ”lidt” erfaring gav 4 Herning-piloter en yderst spændende flyvning med krydsning af store vandområder d. 3. juni 2023.
19. juni 2023/af Jens Trabolt

Långt före sin tid – SZD 8 Jaskolka – ikonisk pärla från 50-talet

Jaskolkan (Svalan) var först med många delar vi idag tar för självklara och en viktig del i ett paradigmskifte för vad som ansågs vara viktiga parametrar i ett modernare segelflyg. NG:s Bernt Hall har flugit det polska segelflygplanet med karisma och ”racing vibbar” - 50-talets Jonker JS3?
14. juni 2023/af Jens Trabolt

Nordiske forbund investerer i moderne slæbefly

Efter længere tids research og afprøvning i England har Segelflyget og Seilflyseksjonen nu bestilt slæbeflyet Eurofox til nationalcentrene.
”Det var vores chance for at gå i brechen for mere miljøvenlig flyvning og enklere vedligehold”, lyder det i Sverige.
13. juni 2023/af Jens Trabolt

Valdres Flyklubb leverede endnu et knald-NM.

Valdres Flyklubb og Seilflyseksjonen leverede enorm flyveplads, fantastisk terræn, 7 flyvedage ud af 7 mulige og super-organisering til årets NM på Fagernes fra 3-10 juni.
12. juni 2023/af Jens Trabolt

Havarirapport: For mange chancer?

Hvorfor valgte en erfaren norsk pilot under en konkurrence i en ASH 31 Mi at reducere sine marginer så ekstremt, at resultatet blev et fatalt havari? Måske fordi han havde gjort det før med succes?
Statens Havarikommission i Norge har her 4 år efter havariet i går offentliggjort rapporten på LN-GOM, og det er læsning som særligt vedrører alle piloters forhold til risiko-håndtering og personlige minima.
8. juni 2023/af Jens Trabolt

Tesla Y i trailertest

Vi starter med at aflive en af de mest populære myter: Jo, man kan sagtens slæbe en flytrailer med en elbil. Men det er ikke uvæsentligt hvilken bil man køber. For præcis som med svævefly er der store variationer i performance. NORDIC GLIDING har denne gang testet den nye ekstremt populære Tesla Y, som imponerer på flere punkter.
6. juni 2023/af Jens Trabolt

Över Öresund från Sverige till Kastrup flygplats – 90 år senare.

Den 12 augusti 1933 blev Edmund Sparmann i ESG-31, SE-ADP, den förste att segelflyga, eller rättare sagt glidflyga, över Öresund. 1983 var jag involverad i återskapandet av flygningen 50 år senare. Nedslag i loggboken
1. juni 2023/af Jens Trabolt

DM 2023: De er verdensmestre på Arnborg

57 fly med i alt 66 piloter kæmpede om DM-titlen i en yderst velorganiseret konkurrence på Svæveflyvecenter Arnborg.
30. maj 2023/af Jens Trabolt