Danske Arne Boye-Møller skal flyve elektrisk DG til E3Glide i Varese, Italien

At flyve med elmotor som en del af et mesterskab bliver en taktisk og strategisk udfordring som pilot, siger danske Arne Boye-Møller.

Tekst og foto: Jens Trabolt

DG 1001 e neo er nyeste bud på 2-sædet fly med el-turbo. DG stiller med dette fly både til E3-glide, men også de tyske mesterskaber, (foto: DG)

Link to automatic translation

Eglide er navnet på en ny mesterskabs-type, hvor det at flyve med elektrisk motor og disponere over en forudbestemt mængde elektrisk energi indgår i pointberegningen.

Dette giver interessante taktiske dilemmaer – skal man svinge rundt i svag termik og bruge lang tid for at komme op i højden, eller skal man acceptere en mild straf ved at anvende motor for at booste højdevindingen?

Under Eglide i Pavullo i 2019 var det fx tilladt at anvende 2 kWh ”gratis” under flyvningen, og med en straf på 15 minutter for hver kWh ekstra. Det kunne fx ofte betale sig at flytte sig for motor til det termisk mest aktive område, så man ankom på det strategisk mest opportune tidspunkt.

E-glide: Rapport fra en ny mesterskabs-type 

Denne nye mesterskabs-type er en udfordring for selv for erfarne piloter som danske Arne Boye-Møller, som skal deltage i den nye DG 1001 e neo, udlånt af DG til eventet i slutningen af august.

Jeg har aldrig fløjet i noget elektrisk fly”, siger Arne og fortsætter: ”Jeg har fløjet mange timer i DG 1000, men det elektriske bliver helt nyt.  Jeg skal selvfølgelig læse manualen grundigt inden mesterskabet og så lover DGs direktør Holger Back, som jeg kender fra mange tidligere verdensmesterskaber og som har opfordret mig til det her, at jeg kan disponere over flyet et par dage inden, så jeg kan træne lidt.

”Det bliver også nyt for mig at skulle flyve med motor i taktisk regi. Jeg kan bedst lide at tænke, at enten skal min taktik fungere uden motor eller også skal jeg udelande. Men det kan være, at den tænkning ændrer sig”, siger Arne.

Arne Boye-Møller og hjælperen Frank er kendte ansigter i svæveflyve-verden – her er teamet til VM i Lezno i 2014 (Foto: Jens Trabolt).

“Men uanset om jeg tror, at de elektriske motorsystemer er mere pålidelige end en gammeldags turbo, så skal man alligevel flyve, så man har overskud til en ordentlig pladsrunde, hvis man ender med at lande ud. Dertil kommer selvfølgelig hele den nye strategiske del med de ”gratis” kilowatttimer som jeg kan bruge under flyvningen, siger Arne: ”Det kan helt sikkert udvikle en som pilot”.

Jeg glæder mig også til at se om det at flyve med FES er som i Condor-simulatoren, hvor man kan trykke på ”Q” som giver øjeblikkelig stig”, kommer det fra Arne med reference til FES-motorens meget korte reaktionstid på opstart.  Så længe der er strøm på batteriet, er den betragtning ikke helt forkert.




Men med en maksimal vingebelastning på 45 kg/m2 i DG 1001 e neo er det nok også en anden oplevelse end Arnes private F1-racer, en Jonker JS3 Rapture som kan tankes op med vandballast til 60 kg/m2.  Men mon ikke, at Arne skal blive gode venner med den lavere vingebelastning, og så kan han i øvrigt også glæde sig til at opleve et behageligt fly med de nye Johannes Dillinger-designede neo-winglets.

NG tester DG 1001 e neo: Et overbevisende fly med brugbart motorkoncept

Hos DG Flugzeugbau i Bruchsal bygger man i øjeblikket 2 typer: DG 1001 e neo og LS 8 e neo – begge med FES-motor i næsen, og derfor er den elektriske flyvning noget som ligger virksomheden nær:

De nye elektriske mesterskaber er vigtige events for os”, siger direktør for DG, Holger Back til NORDIC GLIDING og fortsætter:

”Derfor deltager vi også, ud over vores DG 1001 e neo, også med LS 8 e neo som sandsynligvis skal flyve af Matthew Scutter (manden bag vejr-appen Skysight, red.). Vi tror også på, at vores DG 1001 e neo bliver monteret med det nye, store FES-batteri på 8,9 kWh inden konkurrencen”, slutter Holger Back.

“For DG er det nye elektriske konkurrence-event vigtigt”, forklarer direktør Holger Back, som er fotograferet, da NORDIC GLIDING testede LS 8 e neo på flyvepladsen i Bruchsal.

Men årets første mesterskab for Arne og alle andre danske piloter bliver forhåbentligvis Danmarksmesterskabet som er placeret i midten af maj på Svæveflyvecenter Arnborg. Det kan ikke afgøres i en Condor-simulator, men kræver fysisk fremmøde, så der satses hårdt på, at de hårdeste Corona-restriktioner til den tid er løftet lidt.

”Vi glæder os i hvert fald til at komme ud og flyve”, slutter Arne. Det synspunkt deles nok af de fleste.