Er her noget som fanger interessen? - det dyreste fly er dobbelt så dyrt som det billigste - men koster det samme per sæde! Er medical og alder et tema, bør man også være klar over, at ventetid på nye fly kan være chokerende - hvordan lyder leveringdato i 2028?
De nyeste elektriske svævefly – priser og leveringstider
For mindre end 10 år siden var elektrisk motoriserede svævefly en absolut sjældenhed, og mange producenter var skeptiske overfor konceptet. Nu er det el-motorer i de fleste nye fly. Men har du råd? Her kommer priser og leveringstider her på slutningen af 2022.
Er her noget som fanger interessen? - det dyreste fly er dobbelt så dyrt som det billigste - men koster det samme per sæde! Er medical og alder et tema, bør man også være klar over, at ventetid på nye fly kan være chokerende - hvordan lyder leveringdato i 2028?
Tekst og foto: Jens Trabolt / Prisresearch: Robert Danewid
Lange Antares er en vellykket konstruktion og får nu opdatering med 21-meter-vinge og nyt batteri. Axel Lange med gul vest står her med NORDIC GLIDINGs Bernt Hall under testflyvning på fabrikken på Zweibrücken.
Artiklen er opdateret med nyhed om AS 33-certificering d. 22. december 2022.
Nota Bene: Hvis NORDIC GLIDING har testet eller beskrevet flyet detaljeret i en tidligere artikel, vil der være et link til artiklen i hver sektion om flyet. I slutningen af artiklen, er der desuden et link til en forsimplet PDF-oversigt over priser og modeller.
Vi starter med en pioner fra Lange Aviation. Antares var det første EASA-certificerede elektriske svævefly, men udviklingen er fortsat. Vil man have den seneste opdaterede Antares-version med 21,5 meter vingen og det nye batteri, som kan stige til 5600 meter, må man være parat til at slippe 195 000 euro (ex moms).
Vælger man en lidt mere folkelig indgangsvinkel, så kan det være værd at se nærmere på AS 34 Me fra Schleicher. Verdens ældste svæveflyvefabrik har for tiden stor succes med at genbruge den grundlæggende systemarkitektur fra den 2-sædede ASG 32 EL (turbo) og flytte motor og øvrig elektronik over i de lettere 1-sædede fly som derved bliver selvstartende.
AS 34 Me og AS 33 Me på Huhnrain (foto Schleicher)
I dette tilfælde er AS 34 Me-konceptet et selvstartende standardklassefly uden for meget kompleksitet, og skal man tro på meldingerne fra fabrikken er ordrebøgerne fulde. Flyet er fuldt EASA-certificeret. Prisen for fuldstændig autonomi er 154 000 euro (ex moms), og man må være parat til at vente 3 år.
Har man behov for at have venstre hånd beskæftiget med et flaps-håndtag i et mere fokuseret performance-fly, bør man kigge nærmere påAS 33 Me, som afløser ASG 29 i 15/18-m-klassen. Sidstnævnte ASG 29 blev dog aldrig leveret i nogen selvstarts-version. Dertil var fuselagen antageligt for lille.
Men med en kompakt elektrisk motorinstallation og batterier i vingerne, er der blevet plads til et selvstarts-system i den nye AS 33 – hentet direkte fra AS 34 Me. Minimum vingebelastning bliver høj, men med den nye generation af vingeprofiler loves der, at flyet også kan stige i termikken. AS 33 Me blev færdigcertificeret i december 2022.
Prisen er et nøk højere, 186 000 euro ex moms og man må satse på, at man også har gyldigt medical om 3,5 år, nårAS 33 Me kan leveres. I øvrigt – hvis man synes, at 3,5 år er lang tid at vente på et fly, så hæng på og læs videre. Dette er ikke rekorden blandt producenterne!
Robin Dorbell fra Borås SFK i bagsædet flyver demo i ASG 32 EL under Segelflygets og Nordic Glidings el-konference i sensommeren 2022.
Vil man flyve 2-sædet med vennerne, og skal flyet være Made in Popppenhausen, så er det ASG 32 EL som gælder. Det har fortsat æren af at være det første EASA certificerede 2-sædede elektriske svævefly. Det flappede 20 meter-fly som kom på markedet i 2014/2015 som svar på Arcus fra Schempp-Hirth er fortsat en stærk performer – både hvad angår glideperformance og komfort.
Den elektriske turbo i ASG 32 EL er ligeledes yderst overbevisende med mindst 100 km rækkevidde og stressfri betjening. NORDIC GLIDING havde lejlighed til igen at prøve typen under ELSKÅ-festivalen på Ålleberg i sensommeren, og det er uden tvivl den mest vibrationsfri motorinstallation i noget 2-sædet fly. Intet er dog gratis – ASG 32 EL koster 200 000 euro (ex. moms) – til gengæld er ventetiden bare 1,5 år.
Se fx ASG 32 EL-motoroperation i denne video her – cirka 1 minut fremme i videoen.
Jonker JS3 RES er et nyt selvstartende 18 meter-type baseret på den populære JS3. (foto: Jonker)
Bliver vi i de pylon-motoriserede flytyper, er det svært at komme uden om den populære Jonker JS3 RES, som lægger op til høj performance i den populære 18-meterklasse.
I modsætning til AS 33 Me har Jonker valgt lidt andre veje i systemdesign, eksempelvis er batterierne placeret i fuselagen bag piloten, og den elektriske motor er en anelse mindre i dimensionerne. RES-systemet er udviklet af Solo, og de første kunder venter tålmodigt på EASA-certificering samt, at serieproduktionen skal komme op i fart.
Som det ser ud nu forventer Jonker, at nye ordrer kan leveres i sommeren 2025. Prisen er 159 570 euros (ex moms) i skrivende stund, men det forventes, at prisstigninger på op til 10 % bliver effektueret i 2023 som følge af øgning i priserne på komponenter, inflation osv. Dette er Jonker dog ikke alene om.
Ønsker man et frontmotoriseret fly med FES-motor er der en god variation i markedet, og man køber samtidig det motorsystem, som er produceret i flest eksemplarer i hele verden. Over 300 forskellige svævefly er monteret med det slovensk udviklede system, som er simpelt og yderst raffineret på samme tid.
Fordelene er øjeblikkelig motorkraft og reduceret mekanisk kompleksitet, da man har udeladt motorpylon. Ulempen er en reduktion på 1-2 point i glidetallet.
Det billigste FES-fly er på ingen måde det mindst interessante. Det litauiske Mini LAK FESkan, takket være sin lave vægt og høje understel, selvstarte med motor og propel i næsen. 13,5 meter-flyet med flaps er morsomt at flyve, og det har fundet flere kunder, ikke mindst på grund af den yderst begrænsede pris på 95 000 euro (ex moms). Leveringstiden er 18 måneder.
Går man efter lav pris kan man også se på Diana 2 FES, som bygges af det polske firma Avionic. Det er lidt af en dark horse med utraditionel side-stick og flyveegenskaber optimeret mod konkurrenceflyvning. Med FES-motor i næsen er prisen 98 000 euros (ex. moms). NORDIC GLIDING har ikke kunne få leveringsdatoer.
Diana 2 FES
Ønsker man lidt mere glidetal end Mini LAK FES, kan man bestille en LAK 17 C FES med 18 meter spændvidde med 2 års leveringstid. Her er det fortsat FES-motor i næsen og selvstartspotentiale, forudsat at man har en god og tør bane. Kraftoverskuddet på det tungere fly er lidt mere begrænset under starten, og man vil formentlig opleve at fravælge selvstart på dage hvor baneforhold og vind gør det marginalt. Dette ændrer dog ikke på, at det er det et fint fly (som i øvrigt var det første med FES-motor) med gode flyveegenskaber og med en lav pris på 117 000 euros (ex moms).
Selvstart med LAK 17 C FES 18 meter under den elektriske konference på Ålleberg/Falkøping 2022. Understellet er forhøjet for at give propelfrigang.
LS8-e neo stiger med ca. 1,75 m/s ved fuld effekt, men FES-systemet har størst rækkevidde ved level-flight ved en mere moderat 4 kW-powersetting.
Gode flyveegenskaber rimer bestemt også på LS8 e neo, som produceres af DG Aviation i Bruchsal. Her er ”e neo” lig med FES-turbomotor og nye winglets. Det er måske den bedst flyvende i standardklassen, men det kræver seriøst tålmodighed – bestiller man et fly nu (127 514 euro ex moms), skal man vente indtil slutningen af 2028. Det er 6 år!
DG-1001e neo er det første 2-sædede fly med FES-systemet. Med det originale FES-batteri (4,2 kWh) er rækkevidden cirka 50 km.
De lange ventetider hos DG skyldes måske også, at producenten har haft succes med DG 1001 e neo til klubberne (pris 156 354 euro ex moms). Dette er det første 2-sædede svævefly med FES-motor i næsen, og ud fra alle vurderinger et meget velegnet klubfly. Flyet leveres pt med standardbatteriet på 4,2 kWh, hvilket i NGs test for 2 år siden gav cirka 50 km rækkevidde. Der arbejdes på et større batteri med 100 km rækkevidde hos LZ Design. En bestilling på DG 1001 e neo medfører også en ventetid også 6 år.
Hph 304 e Shark
Er det fortsat FES-motor som gælder, er det også værd at overveje en tjekkisk HpH Shark 304 eS, som glimrer med 18 meter spændvidde og flaps. Flere af løsningerne bygger på Glasflügel-design og byggekvaliteten er god; Shark-ejerne har deres egen fanklub. Måske af en grund. Prisen er 129 310 euro (ex moms) og ventetiden opgives til mellem 6 måneder og 2 år.
Test-teamet in action med Duo Discus FES. Den kan dog ikke bestilles endnu,
Er man Schempp-Hirth-entusiast kan man glæder sig over, at fabrikken per 22. august oplyser en kort ventetid på Ventus-3 Sport Edition med FES (eller konventionel Solo-Turbo) på helt ned til 1 år. Men priserne på hverken Discus 2 C FES eller Ventus vil fabrikken ud med, og den kommende Duo Discus FES, som er en perfekt klubmaskine, er endnu ikke at finde på fabrikkens hjemmeside. Den er til gengæld en spændende nyhed og værd at vente på – specielt med det store batteri, når det er klart fra FES-producenten LZ Design.
ASG 32 El med elektrisk ”turbo” är Schleichers första elektro-produktionsflygplan. NG har flugit serienummer 1, ett fantastiskt flygplan (men det visste vi), med en elegant motorinstallation, som ligger rätt i tiden.
https://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/05/ASG-32-El-002-M-forlænget-udvalgt.jpg6301200Jens Trabolthttps://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/02/nordic-gliding-logo-invert.jpgJens Trabolt2016-12-06 10:22:412021-12-07 15:26:01Test: Alexander Schleicher ASG 32 EL
At flyve med elmotor som en del af et mesterskab bliver en taktisk og strategisk udfordring som pilot, siger danske Arne Boye Møller.
https://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2021/01/IMG_8975-udvalgt.jpg6301200Jens Trabolthttps://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/02/nordic-gliding-logo-invert.jpgJens Trabolt2021-01-29 11:21:182021-02-02 10:46:49Danske Arne Boye-Møller skal flyve elektrisk DG til E3Glide i Varese, Italien
2013 stod segelflygarna i de skandinaviska länderna inför hotet att stå utan medlemstidningar. Skulle det vara möjligt att komma ur dilemmat genom att göra ett gemensamt skandinaviskt segelflygmagasin? Et gäng entusiaster tog bollen och det blev starten för NORDIC GLIDING som nu fyller 10 år. Robert Danewid rapporterar här om en satsning som lyckades.
https://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2023/02/NG-LOGO-udvalgt.jpg6301200Jens Trabolthttps://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/02/nordic-gliding-logo-invert.jpgJens Trabolt2023-02-27 11:19:182023-02-27 11:34:09Robert Danewid: NG fyller 10 år
Nordic Gliding bruger cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer vores cookies, hvis du fortsætter med at bruge nordicgliding.com Cookie indstillingerOK
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.