De nyeste elektriske svævefly –  priser og leveringstider

For mindre end 10 år siden var elektrisk motoriserede svævefly en absolut sjældenhed, og mange producenter var skeptiske overfor konceptet. Nu er det el-motorer i de fleste nye fly.  Men har du råd? Her kommer priser og leveringstider her på slutningen af 2022.

Tekst og foto: Jens Trabolt / Prisresearch: Robert Danewid

Lange Antares er en vellykket konstruktion og får nu opdatering med 21-meter-vinge og nyt batteri. Axel Lange med gul vest står her med NORDIC GLIDINGs Bernt Hall under testflyvning på fabrikken på Zweibrücken.

Link to automatic translation

Artiklen er opdateret med nyhed om AS 33-certificering d. 22. december 2022. 

Nota Bene: Hvis NORDIC GLIDING har testet eller beskrevet flyet detaljeret i en tidligere artikel, vil der være et link til artiklen i hver sektion om flyet. I slutningen af artiklen, er der desuden et link til en forsimplet PDF-oversigt over priser og modeller. 

Vi starter med en pioner fra Lange Aviation. Antares var det første EASA-certificerede elektriske svævefly, men udviklingen er fortsat. Vil man have den seneste opdaterede Antares-version med 21,5 meter vingen og det nye batteri, som kan stige til 5600 meter, må man være parat til at slippe 195 000 euro (ex moms).

Vælger man en lidt mere folkelig indgangsvinkel, så kan det være værd at se nærmere på AS 34 Me fra Schleicher. Verdens ældste svæveflyvefabrik har for tiden stor succes med at genbruge den grundlæggende systemarkitektur fra den 2-sædede ASG 32 EL (turbo) og flytte motor og øvrig elektronik over i de lettere 1-sædede fly som derved bliver selvstartende.

AS 34 Me og AS 33 Me på Huhnrain (foto Schleicher)

I dette tilfælde er AS 34 Me-konceptet et selvstartende standardklassefly uden for meget kompleksitet, og skal man tro på meldingerne fra fabrikken er ordrebøgerne fulde. Flyet er fuldt EASA-certificeret. Prisen for fuldstændig autonomi er 154 000 euro (ex moms), og man må være parat til at vente 3 år.

Har man behov for at have venstre hånd beskæftiget med et flaps-håndtag i et mere fokuseret performance-fly, bør man kigge nærmere på AS 33 Me, som afløser ASG 29 i 15/18-m-klassen. Sidstnævnte ASG 29 blev dog aldrig leveret i nogen selvstarts-version. Dertil var fuselagen antageligt for lille.

Men med en kompakt elektrisk motorinstallation og batterier i vingerne, er der blevet plads til et selvstarts-system i den nye AS 33 – hentet direkte fra AS 34 Me. Minimum vingebelastning bliver høj, men med den nye generation af vingeprofiler loves der, at flyet også kan stige i termikken. AS 33 Me blev færdigcertificeret i december 2022.

Prisen er et nøk højere, 186 000 euro ex moms og man må satse på, at man også har gyldigt medical om 3,5 år, når AS 33 Me kan leveres.  I øvrigt – hvis man synes, at 3,5 år er lang tid at vente på et fly, så hæng på og læs videre. Dette er ikke rekorden blandt producenterne!

Robin Dorbell fra Borås SFK i bagsædet flyver demo i ASG 32 EL under Segelflygets og Nordic Glidings el-konference i sensommeren 2022.

Vil man flyve 2-sædet med vennerne, og skal flyet være Made in Popppenhausen, så er det ASG 32 EL som gælder. Det har fortsat æren af at være det første EASA certificerede 2-sædede elektriske svævefly. Det flappede 20 meter-fly som kom på markedet i 2014/2015 som svar på Arcus fra Schempp-Hirth er fortsat en stærk performer – både hvad angår glideperformance og komfort.

Den elektriske turbo i ASG 32 EL er ligeledes yderst overbevisende med mindst 100 km rækkevidde og stressfri betjening. NORDIC GLIDING havde lejlighed til igen at prøve typen under ELSKÅ-festivalen på Ålleberg i sensommeren, og det er uden tvivl den mest vibrationsfri motorinstallation i noget 2-sædet fly. Intet er dog gratis – ASG 32 EL koster 200 000 euro (ex. moms) – til gengæld er ventetiden bare 1,5 år.

Se fx ASG 32 EL-motoroperation i denne video her – cirka 1 minut fremme i videoen.

Jonker JS3 RES er et nyt selvstartende 18 meter-type baseret på den populære JS3. (foto: Jonker)

Bliver vi i de pylon-motoriserede flytyper, er det svært at komme uden om den populære Jonker JS3 RES, som lægger op til høj performance i den populære 18-meterklasse.

I modsætning til AS 33 Me har Jonker valgt lidt andre veje i systemdesign, eksempelvis er batterierne placeret i fuselagen bag piloten, og den elektriske motor er en anelse mindre i dimensionerne. RES-systemet er udviklet af Solo, og de første kunder venter tålmodigt på EASA-certificering samt, at serieproduktionen skal komme op i fart.

Som det ser ud nu forventer Jonker, at nye ordrer kan leveres i sommeren 2025. Prisen er 159 570 euros (ex moms) i skrivende stund, men det forventes, at prisstigninger på op til 10 % bliver effektueret i 2023 som følge af øgning i priserne på komponenter, inflation osv. Dette er Jonker dog ikke alene om.

Ønsker man et frontmotoriseret fly med FES-motor er der en god variation i markedet, og man køber samtidig det motorsystem, som er produceret i flest eksemplarer i hele verden. Over 300 forskellige svævefly er monteret med det slovensk udviklede system, som er simpelt og yderst raffineret på samme tid.

Fordelene er øjeblikkelig motorkraft og reduceret mekanisk kompleksitet, da man har udeladt motorpylon. Ulempen er en reduktion på 1-2 point i glidetallet.

Norske Trygve Rushfeldt (i blå jeans) var first mover på Mini-LAK FES i Norden. Han er fortsat fornøjet med konceptet efter 4 sæsoner. Endnu en norsk Mini-LAK FES er siden kommet til.

Det billigste FES-fly er på ingen måde det mindst interessante. Det litauiske Mini LAK FES kan, takket være sin lave vægt og høje understel, selvstarte med motor og propel i næsen. 13,5 meter-flyet med flaps er morsomt at flyve, og det har fundet flere kunder, ikke mindst på grund af den yderst begrænsede pris på 95 000 euro (ex moms). Leveringstiden er 18 måneder.

Går man efter lav pris kan man også se på Diana 2 FES, som bygges af det polske firma Avionic. Det er lidt af en dark horse med utraditionel side-stick og flyveegenskaber optimeret mod konkurrenceflyvning.  Med FES-motor i næsen er prisen 98 000 euros (ex. moms). NORDIC GLIDING har ikke kunne få leveringsdatoer.

Diana 2 FES

Ønsker man lidt mere glidetal end Mini LAK FES, kan man bestille en LAK 17 C FES med 18 meter spændvidde med 2 års leveringstid. Her er det fortsat FES-motor i næsen og selvstartspotentiale, forudsat at man har en god og tør bane. Kraftoverskuddet på det tungere fly er lidt mere begrænset under starten, og man vil formentlig opleve at fravælge selvstart på dage hvor baneforhold og vind gør det marginalt. Dette ændrer dog ikke på, at det er det et fint fly (som i øvrigt var det første med FES-motor) med gode flyveegenskaber og med en lav pris på 117 000 euros (ex moms).

Selvstart med LAK 17 C FES 18 meter under den elektriske konference på Ålleberg/Falkøping 2022. Understellet er forhøjet for at give propelfrigang.

LS8-e neo stiger med ca. 1,75 m/s ved fuld effekt, men FES-systemet har størst rækkevidde ved level-flight ved en mere moderat 4 kW-powersetting.

Gode flyveegenskaber rimer bestemt også på LS8 e neo, som produceres af DG Aviation i Bruchsal. Her er ”e neo” lig med FES-turbomotor og nye winglets. Det er måske den bedst flyvende i standardklassen, men det kræver seriøst tålmodighed – bestiller man et fly nu (127 514 euro ex moms), skal man vente indtil slutningen af 2028. Det er 6 år!

DG-1001e neo er det første 2-sædede fly med FES-systemet. Med det originale FES-batteri (4,2 kWh) er rækkevidden cirka 50 km.

De lange ventetider hos DG skyldes måske også, at producenten har haft succes med DG 1001 e neo til klubberne (pris 156 354 euro ex moms). Dette er det første 2-sædede svævefly med FES-motor i næsen, og ud fra alle vurderinger et meget velegnet klubfly. Flyet leveres pt med standardbatteriet på 4,2 kWh, hvilket i NGs test for 2 år siden gav cirka 50 km rækkevidde. Der arbejdes på et større batteri med 100 km rækkevidde hos LZ Design. En bestilling på DG 1001 e neo medfører også en ventetid også 6 år.

Hph 304 e Shark

Er det fortsat FES-motor som gælder, er det også værd at overveje en tjekkisk HpH Shark 304 eS, som glimrer med 18 meter spændvidde og flaps. Flere af løsningerne bygger på Glasflügel-design og byggekvaliteten er god; Shark-ejerne har deres egen fanklub. Måske af en grund. Prisen er 129 310 euro (ex moms) og ventetiden opgives til mellem 6 måneder og 2 år.

Test-teamet in action med Duo Discus FES. Den kan dog ikke bestilles endnu,

Er man Schempp-Hirth-entusiast kan man glæder sig over, at fabrikken per 22. august oplyser en kort ventetid på Ventus-3 Sport Edition med FES (eller konventionel Solo-Turbo) på helt ned til 1 år.  Men priserne på hverken Discus 2 C FES eller Ventus vil fabrikken ud med, og den kommende Duo Discus FES, som er en perfekt klubmaskine, er endnu ikke at finde på fabrikkens hjemmeside.  Den er til gengæld en spændende nyhed og værd at vente på – specielt med det store batteri, når det er klart fra FES-producenten LZ Design.

Fuld oversigt af priser og specifikationer i matrix her (PDF)




Flere test-artikler

Eurofox med store muskler – erstatning for Pawnee?

En delegation fra Seilflyseksjonen rejste til England i starten af maj måned. Missionen var klar – at vurdere om slæbeflyet Eurofox med den stærke 141 hk-motor er nogen værdig erstatning for den gode gamle Pawnee.
17. maj 2023/af Jens Trabolt

Test: AS 33 Me – “Dreamglider”

Nordic Gliding har skrivit flera artiklar om Schleichers ”Me-koncept”. Mest av den anledningen att segelflygets framtid är elektrisk och Schleicher ligger långt framme i elektrifieringen av segelflyget. Nu har vi - som första media, testat AS 33 Me som är Schleichers nyaste produkt. Den sofistikerade tekniken i drivlinan och den eleganta integrationen är summan av fabrikens erfarenhet av elektrifiering hittills. AS 33 Me är en fröjd att flyga, rapporterar Robert Danewid.
27. april 2023/af Jens Trabolt

Test: LAK 17C FES – banbrytare med FES, nu med självstart från marken!

Man unnar verkligen de litauiska entusiasterna i LAK all framgång. Möjligen att de tre 3:orna i 18-m klassen - Ventus 3, AS 33 och JS 3 - är marginellt bättre. Men bara ytterst lite. Speciellt de som kanske inte aspirerar på VM-titlar får här ett mycket gott och väl fungerande alternativ till en mer överkomlig kostnad.. Och produkten vi testat, LAK17C FES ger verkligen mycket glädje för pengarna kan vi säga redan från början.
2. marts 2023/af Jens Trabolt

Test: ASW 28 B – Nygammal standardkärra i ny tappning för klubbruk

Den första ASW 28 B levererades i slutet av juli till Rhönflug Fulda (RFF). I början av oktober besökte jag Poppenhausen. Nordic Glidings chefredaktör hadegett mig i uppdrag att flyga 28 B. För hur man än vänder och vrider på det är ASW 28 B det första som hänt i standardklassen på mer än 20 år, även om flygplanet inte saluförs som ett ”standardklassflygplan”. Frågan är så klart; vem köper ett sådant flygplan?
28. oktober 2022/af Jens Trabolt

Test: ASH 25 vs Nimbus 4D – “There is no substitute for span”

Långa vingar har alltid fascinerat segelflygare. Robert Kronfelds Ku 4 Austria (med öknamnet Elefant) från 1931 hade 30 m spännvidd. Det rekordet stod sig till 2000 då eta med 30.9 m spännvidd flög. Jag tror att de flesta segelflygare någon gång drömt om att få flyga, och kanske äga, ett flygplan i öppna klassen. Det är ju det bästa av det bästa.
Denna artikel handlar om två av de mest byggda och populära flygplanen i öppna klassen, tvåsitsarna ASH 25 och Nimbus 4D. Vad ska man köpa?
3. oktober 2022/af Jens Trabolt

Test: Schempp-Hirth Duo Discus FES

Duo-Discus, en av de vanligaste tvåsitsarna i Danmark, Norge och Sverige, är ett populärt och fantastiskt segelflygplan. Nu har man tagit det naturliga steget och försett även Duo-Discus med FES. Och då kallas den rätt och slätt Duo FES. Naturligtvis har Duo FES stått högt upp på NGs ”test bucket list” i mer än ett år. I mitten av maj fick vi tillfälle att resa till Slovenien och både besöka FES-fabriken och flyga Duo FES. Det ultimativa klubb 2-sitsar?
1. juni 2022/af Jens Trabolt

Test: Grob 109 B ”Able” Rotax

Grob 109 B er et populært motorsvævefly, bygget i cirka 300 eksemplarer. Det er drevet af en 2,5-liters Grob 2500EA 1-motor på 95 hk. De fleste af disse motorer er gamle, og reservedelssituationen er kritisk. Selve flyvemaskinen har masser af liv endnu, så hvad gør man så? Man får producenten Grob til at designe et retrofit af den fuelinjectede Rotax 912IS 100 hk motor med ny MT constant-speed-propel. Vi har prøvet prototypen.
19. november 2021/af Jens Trabolt

Test: Lange Antares 21 E

Antares är en starkt lysande röd superjättestjärna på himlen. I det här sammanhanget även en starkt lysande stjärna när det gäller elektrifierat segelflyg i toppklass. Antares var första el-SLG (Self Launch Glider) i serieproduktion 2004 och firman är fortfarande ledande vågar vi påstå, här i den uppdaterade 21-meter versionen.
11. oktober 2021/af Jens Trabolt

Test: AS 34 Me: ”Man tager vad man haver”

AS 34 Me är den första serietillverkade elektro-seglaren från en av de stora tillverkarna; Härlig att flyga och en drivlina som är det enklaste jag använt och som har goda prestanda, säger NORDIC GLIDINGs testpilot Robert Danewid.
30. september 2021/af Jens Trabolt

Test: Discus B vs LS-4: Standardklasse på budget

Det er ikke alle som har et par millioner i overskud til køb af fly. Vi kigger derfor her på budget-fly konstrueret til datidens standardklasse og som nu flyver i klubklassen: Må vi præsentere 2 evergreens i svæveflyvehistorien; Rolladen Schneider LS4 og Schempp-Hirth Discus B
21. juni 2021/af Jens Trabolt

Test: Duo-Discus vs DG-1000: Showdown i 20-meterklassen

Vilken är bäst? Vad är skillnaden? De ska vi titta närmare på. Att båda flygplanen fortfarande är i produktion efter 28 respektive 21 år och att de egentligen inte har någon konkurrent i sin nisch indikerar ju att det är fina flygplan.
16. juni 2021/af Jens Trabolt

Test: Ventus 3 vs JS 3 – mer lika än olika

Vilken är bäst? Vilken skall jag köpa eller drömma om att jag hade? Svaret är att det beror mer på vem Du är, vilka primära användningsområden du prioriterar, än skillnader i prestanda eller flygegenskaper! Största skillnaden som grund för dina val ligger nog i olika motoralternativ.
11. maj 2021/af Jens Trabolt

Test: AS 33: State of the art i 18 m-klassen?

AS 33 fick sitt typcertifikat för 18m versionen den 29 september och den 1 oktober fick NGs ”utsände”, som första utomstående, tillfälle att flyga AS 33.
11. december 2020/af Jens Trabolt

Test: DG-1001 e neo

Vad är räckvidden? Första 2-sitsaren med FES! Nu har DG lanserat en ny version av DG-1001, nämligen DG-1001e neo med FES och nya neo-vingspetar. DG-1001e neo är den första tvåsitsaren med FES-systemet. Nordic Gliding fick som det första segelflygmagasin prova flygplanet.
8. december 2020/af Jens Trabolt

Test: SH Arcus Turbo 2020-edition

Storsælgeren Arcus fra Schempp-Hirth fejrer 10 året med flere opdateringer som kompletterer en i forvejen yderst vellykket konstruktion. Vi prøver den "lette" turbovariant Arcus T.
23. oktober 2020/af Jens Trabolt

Test: SZD 54-2 Perkoz

NG tester SZD 54-2 Perkoz. Er den alternativ til ASK 21 og co.?
28. december 2019/af Jens Trabolt

Test: Hph 304 ES Shark

HpH 304 ES Shark är en fortsättning på den populära Shark-serien. Den här gången med en FES-elmotor i nosan.
4. oktober 2019/af Jens Trabolt

Test: LS 8 e neo

NG tester LS 8 e neo: Med eller utan FES-installation är LS-8 neo ett utmärkt och enkelt flygplan med fina prestanda även för klubbruk och sällanflygare dessutom med som det verkar, en liten edge över en ”gammel 8:a” och Discus 2.
3. oktober 2019/af Jens Trabolt

Test: Schempp-Hirth Arcus M 2020-edition

Efter 10 år som topsælger i den flappede 20-meterklasse har Schempp-Hirth nu opdateret Arcus med en række forbedringer.
5. september 2019/af Jens Trabolt

Test: Pureflight Onix

Som det første medie i verden har NORDIC GLIDING testet ΦNIX - verdens første elektriske TMG med ordentlig rækkevidde.
6. juli 2019/af Jens Trabolt

Test: HpH 304 Shark MS

Vi har prøvet Hph 304 MS Shark med selvstarts-system fra Binder. Trods det drabelige navn er det en venlig fisk i lufthavet.
11. maj 2019/af Jens Trabolt

Test: DG 1001 M

DG har vind i sejlene med DG 1001 Club-serien. NG har prøvet den motoriserede variant, M, som imponerer med stærk motorisering, enkel klub-venlig håndtering og god performance.
17. oktober 2018/af Jens Trabolt

Test: Stemme S12

Stemme S12 er med 25 meter spændvidde en ordentlig TMG-basse, som kræver en solid bankkonto og mange stærke venner. Men hvordan flyver den? Reportage fra et flyvende visit.
19. juli 2018/af Jens Trabolt

Test: Pipistrel Alpha Trainer Electro

NORDIC GLIDING har fået mulighed for at prøve konceptet og må konkludere, at fremtidsperspektiverne står i kø - heruder bugsering af svævefly. 
19. juli 2018/af Jens Trabolt

Test: Alexander Schleicher ASK 21 B-model

ASK 21 B ser ut som en ASK 21 och flyger som en ASK 21. Det handlar om ”produktutveckling”, en massa förbättringar, stora som små. Men utan tvekan är det en rejäl ansiktslyftning och ASK 21 B har blivit ett ännu bättre skolflygplan
17. juli 2018/af Jens Trabolt

Test: Schempp-Hirth Ventus 3 M

"Simply the best". Ja, som i låten med Tina Turner har Schempp-Hirth haft detta som mål för sin nya kärra. Om att ha bästa kärran kämpar nu aktivt dom stora ”segelflyghusen” Schempp-Hirth och Jonker i både 18- och 15-m klasserna med nya konstruktioner. Enligt ännu obekräftade rykten har även Schleicher något nytt på gång
19. juni 2018/af Jens Trabolt

Test: Schempp-Hirth Arcus E

Med enhver prototype lærer man noget. Schempp-Hirth og Langes joint-venture omkring prototypen Arcus E var ikke uproblematisk. Men resultaterne af dette pionerarbejde er interessante. Her er et glimt af fremtiden for elektrisk selvstart.
22. april 2018/af Jens Trabolt

Test: DG-1001 Club Neo

En vinnare? Funderar klubben på ett nytt skolflygplan? Här är ett alternativ till ASK 21.
23. februar 2018/af Jens Trabolt

Test: Jonker Sailplanes JS3 Rapture 18 m

JS3 är ett utvecklat tema på den mycket framgångsrika JS1 som överraskade segelflygvärlden 2006. När man både ser vackra former men framförallt får en påtaglig känsla av uppkäftig racing.
24. december 2017/af Jens Trabolt

Test: HpH 304 TwinShark

Är den nya HpH TwinShark en värdig konkurrent till Arcus och ASG32?
Absolut. Det är bland de finaste double seater jag har flugit, rapporterar NORDIC GLIDINGs testpilot Mikael Roslund.
24. oktober 2017/af Jens Trabolt

Test: Binder EB 29 R

Wunderwaffen med smalle vinger. For 2 år siden testede NORDIC GLIDING åbenklasse-vidunderet EB 29 og lod sig imponere af den betydelige performance. Nyeste evolution er EB 29 R som virker til at være nær den optimale kombination af nyeste byggemetoder og nyeste viden om vingeprofiler. Jan W. Andersen rapporterer.
26. august 2017/af Jens Trabolt

Test: SunSeeker Duo

Flyv på lysets kraft! Svæveflyverne Eric og Irena Raymond har dedikeret deres liv til energieffektiv flyvning. Deres seneste kreation SunSeeker Duo er verdens første 2-sædede soldrevne selvstartende svævefly.
31. maj 2017/af Jens Trabolt

Test: Schempp-Hirth Quintus M

Med en maksimal planbelastning på 57 kg/m2 og 23m spændvidde er Quintus M Schempp-Hirth’s bidrag til den nye åbne klasse. Den danske konkurrencepilot Henrik Breidahl skriver her om sine oplevelser med en sjælden fugl.
2. april 2017/af Jens Trabolt

Test: Stemme S12 Twin Voyager

Nu har S10 fået nye vingespidser som øger spændvidden til 25 meter, bagagerum og mulighed for autopilot. Dette gør flyet som nu hedder S12 Twin Voyager til en langdistance-tourer af format.
8. februar 2017/af Jens Trabolt

Test: Alexander Schleicher ASG 32 EL

ASG 32 El med elektrisk ”turbo” är Schleichers första elektro-produktionsflygplan. NG har flugit serienummer 1, ett fantastiskt flygplan (men det visste vi), med en elegant motorinstallation, som ligger rätt i tiden.
6. december 2016/af Jens Trabolt

Test: Mini LAK FES

Elektro! Inte en massa spakar, switchar och luckor som ska synkroniseras för att allt ska fungera. Det där med elmotors enkelhet tilltalade mig så när jag fick förfrågan av redaktören om jag ville följa med till Litauen och testflyga LAK´s nya Mini LAK FES Electrical Self launcher Glider kunde jag inte säga nej.
2. oktober 2016/af Jens Trabolt

Test: Jonker JS1-C 18 Revelation Evo Jet

”Fire and forget”, ingen extra drag som konventionell turbo och 2 m/s climb rate. Det lovar producenten M&D Flugzeugbau, som är Jonker Sailpanes europeiska partner. Men jetmotor i segelflygplan? ”Kan de’ va’ nått?” Robert Danewid har flugit JS 1 med nya 18 m spetsar och jet.
2. august 2016/af Jens Trabolt

Test: Schempp-Hirth Discus 2C FES

Elektroturbo-systemet FES er klart undervurderet. Det vil ikke bare gøre fremtidens svæveflyvning sikrere. Det vil også gøre strækflyvning uendelig mere tilgængelig for uerfarne piloter, specielt i klubregi. NORDIC GLIDING har prøvet Schempp-Hirths demo-Discus med 18 meter spændvidde og FES.
10. juni 2016/af Jens Trabolt

Cirrus vs LS-1 f: Shoot-out i klubklassen

Standard-Cirrus og LS-1 var nyskabende designs for 50 år siden, og for mange markerede de indgangen til den moderne tidsalder i konstruktion af svævefly.
Thomas Hansen fra Stockholms SFK og Per Carlin, Arboga FK skriver her om deres erfaringer med at eje en funktionel klubklasse-klassiker.
23. april 2016/af Jens Trabolt

Test: ASG 29 Es – Den ultimata bensinturbon?

Turbo, Flautenschieber, Heimkehrhilfe, hemflygningsmotor, self-sustainer, SSG – kärt barn har många namn. På AERO-mässan våren 2015 visade Schleicher upp en ny version av ”E”, nu med ett ”s” tillagt - ASG 29 Es. ”s” står för starter, den vanliga SOLO 2350 har försetts med en elektrisk startmotor. Man slipper alltså ”milla” igång motorn. Är det den ultimativa bensinturbon?
24. januar 2016/af Jens Trabolt

Test: LS 3-17 – Value for money

NORDIC GLIDING sætter i denne artikelserie fokus på ”past masters”, fly som var gode, solide performere i deres nutid, men som nu faldet væsentligt i pris. Hvad skal man købe, hvis man ikke er millionær, men gerne vil have komfort, performance og flyveglæde? Svaret er ”LS 3-17”, vurderer Mikael Roslund.
11. oktober 2015/af Jens Trabolt

Test: EB 29 – Generationsskifte i åben klasse?

Efter 25 år med Nimbus: Danske Jan Andersen har deltaget i adskillige VM i Åben klasse. Nu har han byttet ”go’e gamle” Nimbus ud med EB 29.
Han funderer her: Er de nye typer med kortere vinger (ASH 31, Quintus, JS1 og Antares) ”The New Formula” eller gælder det gamle aerodynamiske kodeks ”There is no substtute for wing span” fortsat?
13. marts 2015/af Jens Trabolt

Test: LS7 vs ASW 24: I skyggen af Discus

NORDIC GLIDING sætter her fokus på to interessante fly som fik en dårlig debut i standardklassen - LS7 fra Rolladen-Schneider og ASW 24 fra Schleicher. Begge er dog interessante i dag: Priserne er relativt moderate, og flyenes performance er høj. Dog er udbuddet forskellige. LS7 er ofte at finde på markedet, mens ASW 24 er mere sjældent til salg. Er der en grund til det?
9. oktober 2014/af Jens Trabolt