Den perfekte svæveflyve-bil?

Volkswagens ID Buzz er en elektrisk re-inkarnation af den legendariske VW Bus fra 1950. Den kan trække op til 1000 kg trailer, og er med et ben i både for – og fremtid utrolig charmerende og ikke mindst ekstremt rummelig. Men hvor langt kommer man med en fly-trailer på slæb?

Tekst og foto: Jens Trabolt, tak til Lars Sverre Rasmussen og Morten Hugo Bennick, Polyteknisk Flyvegruppe for hjælpen med denne artikel samt tak til Volkswagen DK for lån af ID Buzz.

Ja, en ID Buzz ser godt ud fra alle vinkler og er fyldt med visuelle hilsener til den originale VW Bus fra 1950. Bemærk eksempelvis de falske “ventilationsåbninger” i C-stolpen. På den originale VW var det køleluft til hækmotoren.

Link to automatic translation

Læser man elbils-diskussionerne på Facebook, kan man konkludere, at en bil ikke er brugbar med mindre den kan køre mindst 1000 km uden pauser. Hvis det stemmer, tilhører debattørerne en sjælden og meget hårdfør biologisk race, som ikke behøver mad, toilet eller pauser under en lang rejse i bil.

Vi kan afsløre allerede nu, at så langt kan en VW Id Buzz ikke køre på en opladning. Den har overtaget batteri og motor fra MEB-familien (ID3/ID4), og de 77 kWh netto giver en WLTP-rækkevidde på 417 km.

I praksis og uden trailer kører man 230-270 km på motorvej eller 350 km på landevej, før man skal lade på batteriet. Vi har dog set eksterne rækkevidde-tests af bilen i 5 graders varme, hvor en rækkevidde op til 295 km er mulig med moderat motorvejs-fart (110 km/t GPS).

Tophastigheden er begrænset til 145 km/t, men høj fart går kraftigt ud over rækkevidden i den store bil. 0-100 km/t klares på straks under 10 sekunder, men det opleves som hurtigere. I alle tilfælde er bilen absolut flot motoriseret.

Det er svært at rejse inkognito med iD Buzz. Man får opmærksomhed overalt – her er det Søren Johansen og Benny Gudmandsen (i orange) fra Midtsjællands SFK som tager en pause fra hangarbyggeriet for at se lidt på de nye tider. Søren kører dog selv Tesla 3, så han er ikke svær at overbevise.

Masser af kvaliteter

Selv om bilen ikke kører ”1000 km på en opladning”, tilgiver man den hurtigt, for den har masser af andre kvaliteter: Den lader enormt hurtigt på batteriet og med en flad ladekurve – op til 190 kW, konstaterede vi. Så man kommer også hurtigt frem, selv om man skal lade relativt ofte. Den norske youtuber Bjørn Nyland har fx kørt 1000 km på 10 timer og 30 minutter, inklusiv ladepauser, trafik, toilet og mad. I virkelighedens verden er det svært at gøre det meget hurtigere, selv med en fossilbil.

Keep on truckin’. Man sidder højt og godt i en ID Buzz. Udsynet er virkeligt flot takket være de smalle A-stolper. Køreegenskaberne er dog mere MPV end “Bus”. Bilen opleves agil, trods den høje egenvægt på næsten 2500 kg.

Stor, men agil

Første gang man kører bilen, tror man, at man kører i en lastbil, så stor opleves den. Man sidder godt og højt i de komfortable kaptajns-sæder med et magtfuldt udsyn ud over trafikken.
Men jo længere man kører jo mere adræt opleves bilen, og en wow-faktor er bestemt at demonstrere den mikroskopiske venderadius. Bilen er ekstremt agil på en P-plads, og skulle man parkere lidt tight, kan man glæde sig over praktiske skydedøre i begge sider af bilen.

Enormt rummelig

Pladsen – ja, hvor skal vi starte? 4 personer sidder kongeligt i bilen, og 5 fungerer også, takket være den store bredde på kabinen. Selv med førersædet indstillet med suveræn komfort til en person på 193 cm, er der førsteklasses komfort på bagsædet.

Fyrstelige pladsforhold overalt i bilen.

Meget stor bagagerum. Fotoet yder ikke størrelsesforholdene fuld retfærdighed.

Det enorme bagagerum rummer op til flere svæveflyvere, viser denne videnskabelige test tydeligt. Der er i øvrigt praktisk ståhøjde under hækklappen på mindst 195 cm, og på indersiden sidder ganske kraftige LED-lamper og oplyser hele “arbejdsområdet” fra oven.

Bagagerummet er gigantisk, og kan rumme nok mad, gear og gadgets til selv lange ekspeditioner. Man kan disponere over 1.121 liter som udgangspunkt, hvilket er cirka det dobbelte af en stationcar. Har man behov for mere plads kan bagsædet flyttes 15 cm frem, og nedfælder man bagsædets ryglæn ned, er der hele 2.205 liter bagagerum. Det gør også, at man kan overnatte i bilen, hvis man skulle få den ide.

Senere kommer der en forlænget version med plads til 7 personer og 86 kWh-batteri, og i øvrigt kommer den ”korte” version som vi tester her også med 6 sæder inden længe.

Kongelig plads i kabinen? Gigantisk bagagerum? Så må ID Buzz være en enorm bil? Næh, faktisk ikke. Vi ringede til Morten Bennick som stillede op med ”NORDIC GLIDINGs referencebil”, en 2022 Tesla 3. Det viste sig, at Teslaen (som ikke er nogen stor bil) faktisk er 1 cm længere end ID Buzz!

Det er ikke svært at være betaget af denne teknisk sofistikerede retro-bus, og man får meget bil for pengene.  Prisen er “relativt” overkommelig: ID Buzz koster fra 580.000 SEK, 545.975 NOK og 420.000 DKK.

ID Buzz er dog en tung bil med en tilladt totalvægt på 3000 kg. Det betyder, at man skal have et specielt trailerkørekort hvis man vil køre lovligt med en 1000 kg trailer – læs tidligere artikler om dette her.

1000 kg på krogen er ikke alverden, men er dog nok til at køre med de fleste standardklasse, 15- og 18-meter fly. Den tunge bil (2470 kg) har motorkraft og moment nok til at bevæge sig frit i trafikken, og den høje vægt giver en stabil platform når man kører med trailer.

Krogen til traileren er svingbart, og elstikket er monteret så det er let tilgængeligt – i modsætning på fx Mortens Tesla 3, hvor montering er besværlig og kræver sprogets fulde spændvidde med eder og forbandelser.

Test-loopet er et mix af landevej, by og motorvej.

Rækkevidde med standardklasse-trailer

Som i andre tidligere artikler kørte vi flere ”loops” på fast test-rute cirka 50 km med Tesla 3 Long Range som referencebil hvor vi byttede trailer flere gange.
Med temperatur som dalede mod nulpunktet som solen gik ned, stillede det krav til varme i bilerne. ID Buzz har ikke endnu en varmepumpe (kommer senere, siger VW), og det betyder, at den faktisk bruger en del strøm til at varme den store kabine.

Uden trailer ligger en af markedets mest energieffektive elbiler Tesla 3 på 156 wh/km, hvor ID Buzz forventeligt ligger noget højere med 219 wh/km. Med trailer stiger forbruget på Tesla til 212 wh/km og ID Buzz 281 wh/km.

Et forbrug på 281 wh/km i ID BUZZ med trailer om vinteren er faktisk en flot værdi for en så bred, høj og tung bil. Vi har tidligere trailer-testet Volvo XC 40 Recharge (313 wh/km), Hyundai Ionic 5 Long Range (257 wh/km) og VW ID4 77 Kwh (245 wh/km), og her er det positivt, at ID Buzz præsterer værdier som ligger indenfor feltet.

Kan man holde et snitforbrug med ID Buzz på 281 Wh/km med trailer, er over 250 km op en opladning inden for rækkevidde. Acceptabelt? Vurder selv.
I modsætning til mange andre biler er ID Buzz ganske skøn og behagelig at opholde sig i, og derfor bliver en smule længere rejsetid forholdsvis uvæsentlig. Man sidder jo mere bekvemt end i sofaen hjemme.

Kombinationen af charme, plads, gode køregenskaber og hurtig ladetid gør bilen til et positivt bekendtskab, og eneste minus er vel at bilen ikke lovligt må køre med tungere trailere. Er det et krav, kan man se mod Tesla Y, Nissan Ariya, Volvo XC 40 Recharge, Mercedes EQC, BMW I4, Kia EV6, EV9 og en masse andre modeller – en opdateret liste over vægte og elbiler kan ses på linket her
Den perfekte svæveflyve-bil?

Volkswagens ID Buzz er en elektrisk re-inkarnation af den legendariske VW Bus fra 1959. Den kan trække op til 1000 kg trailer, og er med et ben i både for – og fremtid utrolig charmerende og ikke mindst ekstremt rummelig. Men hvor langt kommer man med en fly-trailer på slæb?
2. februar 2024/af Jens Trabolt

Tesla Y i trailertest

Vi starter med at aflive en af de mest populære myter: Jo, man kan sagtens slæbe en flytrailer med en elbil. Men det er ikke uvæsentligt hvilken bil man køber. For præcis som med svævefly er der store variationer i performance. NORDIC GLIDING har denne gang testet den nye ekstremt populære Tesla Y, som imponerer på flere punkter.
6. juni 2023/af Jens Trabolt

Godt nyt til ejere af tunge flyvemaskiner

Sidste år testede vi Tesla 3 Long Range vs. Volkswagen ID4 i trailertest. Begge biler er fantastiske trailer-biler, men har en relativt lav begrænsning på 1000/1200 kg. Ejer man en Arcus eller andet tungt fly, skal man vælge noget andet. Vi har derfor testet en af de nyeste elbiler: Hyundai Ioniq 5 og Volvo XC 40 Recharge som kan køre med selv de tungeste 20 meter- og åbenklasse-fly. Men tænk over kørekortet!
18. januar 2022/af Jens Trabolt

Verdensrekord? Til VM i Frankrig med trailer og elektrisk bil

Morten Hugo Bennick deltog i VM i Montluçon-Guéret. Han trak sin Ventus de 3500 km frem og tilbage fra Danmark med en Tesla 3 Long Range. El-nørd på selvmordsmission eller reelt muligt? Læs svaret her.
15. oktober 2021/af Jens Trabolt

VW ID4 vs Tesla 3 i trailer-test

Sidste sensommer testede vi Tesla 3 Long Range som ”første realistiske” elbil for en transportkrævende svæveflyve-pilot. Resultatet var imponerende godt for den amerikanske game-changer. Men Tesla er ikke længere eneste alternativ. Må vi præsentere: VW ID4
29. marts 2021/af Jens Trabolt

Men hvad med rækkevidden?

En vigtig del af det at disponere over et svævefly er evnen til at flytte flyet over betydelige afstande med trailer i bil. Men hvad bliver resultatet, når vi går fra fossile biler til elektriske biler? NORDIC GLIDING har testet forbrug og rækkevidde med tidens mest populære el-bil: Tesla 3.
20. oktober 2020/af Jens Trabolt

Elbil og flytrailer på langtur?

Selvmordsmission - for det går vel aldrig? Jo, siger norske Øyvind Moe. Han er blandt de første svæveflyvere i i verden som har prøvet konceptet.
2. april 2017/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

Leder: “Radardebaclet”

Den gångna våren har präglats av, förutom det urusla segelflygvädret, luftrumsproblem. rapporterar ordförande i Segelflyget, Robert Danewid.
12. juni 2024/af Jens Trabolt

Mod sydlige horisonter med Adventure Gliding Tour

Den 27. juni sætter en gruppe danske entusiaster kursen mod Sydtyskland med drømmen om at flyve ud i det blå i svævefly. Kom bare, der er fortsat mulighed for at være med på eventyr, lyder meldingen fra arrangørerne.
10. juni 2024/af Jens Trabolt

Jomfruflyvning på projekt ”VM-vinderfly” efter 15 år

Professor i Flygteknik på KTH og svæveflyver Ulf Ringertz har i al diskretion bygget sin egen flappede 18-m raket, KTH-X1. I går skrev han svensk flyvehistorie og fløj jomfruflyvning med ”KTH-X1” efter 15 års arbejde.
5. juni 2024/af Jens Trabolt

Flyv mod internationale toppiloter i Uppsala Masters

Ambitionerne er store, når Uppsala FK arrangerer Masters fra 8-15 juni på Sundbro. Scenen er sat for lokale og internationale toppiloter og et svensk mesterskab i open racing-klassen.
4. juni 2024/af Jens Trabolt

Seniorer på hårdt arbejde for fremtidens elektriske spil

Den danske Herning SFK er i fuld gang med at bygge klubbens nye ”cutting-edge” elektriske spil. Her har de produceret en kort video som forklarer behovet for at gøre en grøn sport endnu mere grøn, og som samtidig viser, hvordan klubbens senior-gruppe indgår særdeles aktivt i opgaven som skal sikre miljøvenlige starter.
29. maj 2024/af Jens Trabolt

Sailplane Grand Prix i fjeldet

Starmoen og SeilflyNorge var for første gang vært for et FAI Sailplane Grand Prix. Vejret viste sig fra sin bedste side og gav 6 ud af 7 flyvedage til de 17 deltagere. Bedre markedsføring får man ikke.
28. maj 2024/af Jens Trabolt

“Det bliver i familien”

Danske Rasmus Ørskov og Jørgen Thomsen har købt en Jonker JS3 RES til deling. De er intet dårligt makkerpar, for Rasmus er verdensmester i Klubklassen, og Jørgen kan fikse alt, inklusiv elektrodrivlinjer.  Flyet fik sin ilddåb under det netop overståede DM på Arnborg.
22. maj 2024/af Jens Trabolt

Invitation: ElSKÅ 2 – EL Segelflyg Konferens på Ålleberg 28 – 29 augusti

För två år sedan arrangerade Segelflyget och Nordic Gliding, med Svenska Flygsportförbundet som sponsor, en tvådagars konferens, som vi kallade ElSKÅ på Ålleberg. Ett 40-tal deltagare fick prova AS 34 Me, ASG 32 el, Discus 2 FES, DG-1001e och LAK-17 C FES. Nu följer vi upp denna konferens med en ny, ElSKÅ 2. Denna gång kommer tonvikten att ligga på startmetoder.
17. maj 2024/af Jens Trabolt

Välkomna till Segelflygets kvinnoträff på Ålleberg!

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till årets SWM, Scandinavian Women Meet 2024 på Ålleberg 7-9. juni samt 23-25. augusti 2024.
Detta året träffas vi två helger under och efter tävlingssäsongen. Du behöver inte ha cert eller ens vara aktiv. Det räcker att du har ett brinnande intresse för segelflyg i alla dess former och är kvinna.
13. maj 2024/af Jens Trabolt

I luften – uden en lyd

Det er en mærkelig oplevelse at se en ASK 21 blive startet af et elektrisk Skylaunch Evo-spil. En elektrisk summen afslører, at noget er i gang, men her er intet rasende V8-brøl. Stigevinklen på flyet indikerer dog, at her er titaniske kræfter i værk. NG har besøgt en nordtysk klub i LSV Grambeker Heide som har taget hul på fremtiden.
6. maj 2024/af Jens Trabolt

Ventus selvstarter elektrisk for første gang!

Schempp-Hirth fløj første gang i går med den fuldt elektrificerede Ventus E på Hahnweide.
Basis er tydeligt Solo-systemet som vi i grove træk også kender fra JS3 RES, men Schempp-Hirth har tydeligvis opgraderet nogle af hovedkomponenterne med henblik på at øge performance og effektivitet i systemet efter deres egne specifikationer.
26. april 2024/af Jens Trabolt

Kan du lande til T’et?

Ud over Grand Prix og DM i kunstflyvning er DM i præcisionslanding på programmet til DM-ugen på Arnborg. Ambitionen for landingskonkurrencen d. 17 og 18. juni er et festligt event, hvor der er masser af se på og med hurtig afgørelse af points. Tilmelding er fortsat mulig.
25. april 2024/af Jens Trabolt

“Sikke en masse herligt legetøj”

“Umuligt” sagde alle volumenproducenter for 10 år siden, da Nordic Gliding spurgte om det var muligt at producere et selvstartende elektriske svævefly til ”masserne”. På årets Aero-messe som blev afholdt for 30. gang i Friedrichshafen var tendensen klar: Alt indenfor svæveflyvning er efterhånden elektrificeret, og godt legetøj koster…
23. april 2024/af Jens Trabolt

Land i sigte – klokken 7 om morgenen!

Yves Gerster fra Schweiz er ikke bare en kapabel pilot. Han er også nysgerrig, og med et et godt Europa-kort på væggen finder han inspiration til nye imponerende flyvninger. For få uger siden fløj han fra St Auban i Frankrig til Corsica – og retur!
17. april 2024/af Jens Trabolt

Bag kulissen før Aero

I næste uge starter Aero Messe i Friedrichshafen med et stort opbud af svævefly-producenter. Messen er enorm, og det samme kan siges for den store energi som mange virksomhederne lægger i at deltage. Hos Alexander Schleicher i Poppenhausen har man startet forberedelserne mindst et halvt år forvejen.
12. april 2024/af Jens Trabolt

Bulltofta-skrönor del 4: Om olika landningsteknik

"Jag var nu på ungefär 150 m höjd och i en svag plané. Då händer det, mitt framför nosen, planets och min, slår en 2 m bred, röd fallskärm ut, svischar till vindrutan och försvinner bakåt, uppåt. Linan som är av stål, hamnar över vänstervingen ungefär en och en halv meter från flygkroppen, där den börjar såga sig igenom vingnäsans fanér."
10. april 2024/af Jens Trabolt

Var med på Ungdomsläger 2024

Häng med på ungdomsläger sommaren 2024 – ett minne för livet!
I sommar anordnar Segelflygförbundet och KSAK åter igen ett utbildningsläger i segel och motorflyg som genomförs 21-26 juli på Ålleberg i Falköping.
8. april 2024/af Jens Trabolt

Morning Glory: Unikt vejrfænomen i ødemarken

“Morning Glory” er en sjælden begivenhed i atmosfæren i det nordlige Australien; En bølge som rejser gennem atmosfæren med cirka 40 km/t. Foran dette fænomen løfter luften sig laminart. Bagved Morning Glory kan der være ekstrem turbulens. Manden bag SkySight-prognosen Matthew Scutter rejste 2500 km hver vej for at opleve at flyve svævefly på Morning Glory.
4. april 2024/af Jens Trabolt

Mod alle fire ror-stop på Wavecamp

Wavecamps med flyvning fra frosne søer er en verdens-unik signatur for den svenske og norske svæveflyvning. Årets lejre i Vågå og Ottsjö er netop afsluttede, mens verdens nordligste i Kebnekaise fortsat pågår.
3. april 2024/af Jens Trabolt

C-diplomet fyller 100 del 2: Sverige visar vägen till DK-skolning

I del 1 av denna artikelserie fick vi höra historien om hur C-diplomet har format och fortsätter att utgöra grundmodellen för segelflygutbildning. Men visste du att det var segelflyget i Sverige som vi idag kan tacka för de pedagogiska framstegen med 2-sitsiga plan? Den historien kommer här i sista delen av "C-diplomet fyller 100 år".
2. april 2024/af Jens Trabolt