Den perfekte svæveflyve-bil?

Volkswagens ID Buzz er en elektrisk re-inkarnation af den legendariske VW Bus fra 1950. Den kan trække op til 1000 kg trailer, og er med et ben i både for – og fremtid utrolig charmerende og ikke mindst ekstremt rummelig. Men hvor langt kommer man med en fly-trailer på slæb?

Tekst og foto: Jens Trabolt, tak til Lars Sverre Rasmussen og Morten Hugo Bennick, Polyteknisk Flyvegruppe for hjælpen med denne artikel samt tak til Volkswagen DK for lån af ID Buzz.

Ja, en ID Buzz ser godt ud fra alle vinkler og er fyldt med visuelle hilsener til den originale VW Bus fra 1950. Bemærk eksempelvis de falske “ventilationsåbninger” i C-stolpen. På den originale VW var det køleluft til hækmotoren.

Link to automatic translation

Læser man elbils-diskussionerne på Facebook, kan man konkludere, at en bil ikke er brugbar med mindre den kan køre mindst 1000 km uden pauser. Hvis det stemmer, tilhører debattørerne en sjælden og meget hårdfør biologisk race, som ikke behøver mad, toilet eller pauser under en lang rejse i bil.

Vi kan afsløre allerede nu, at så langt kan en VW Id Buzz ikke køre på en opladning. Den har overtaget batteri og motor fra MEB-familien (ID3/ID4), og de 77 kWh netto giver en WLTP-rækkevidde på 417 km.

I praksis og uden trailer kører man 230-270 km på motorvej eller 350 km på landevej, før man skal lade på batteriet. Vi har dog set eksterne rækkevidde-tests af bilen i 5 graders varme, hvor en rækkevidde op til 295 km er mulig med moderat motorvejs-fart (110 km/t GPS).

Tophastigheden er begrænset til 145 km/t, men høj fart går kraftigt ud over rækkevidden i den store bil. 0-100 km/t klares på straks under 10 sekunder, men det opleves som hurtigere. I alle tilfælde er bilen absolut flot motoriseret.

Det er svært at rejse inkognito med iD Buzz. Man får opmærksomhed overalt – her er det Søren Johansen og Benny Gudmandsen (i orange) fra Midtsjællands SFK som tager en pause fra hangarbyggeriet for at se lidt på de nye tider. Søren kører dog selv Tesla 3, så han er ikke svær at overbevise.

Masser af kvaliteter

Selv om bilen ikke kører ”1000 km på en opladning”, tilgiver man den hurtigt, for den har masser af andre kvaliteter: Den lader enormt hurtigt på batteriet og med en flad ladekurve – op til 190 kW, konstaterede vi. Så man kommer også hurtigt frem, selv om man skal lade relativt ofte. Den norske youtuber Bjørn Nyland har fx kørt 1000 km på 10 timer og 30 minutter, inklusiv ladepauser, trafik, toilet og mad. I virkelighedens verden er det svært at gøre det meget hurtigere, selv med en fossilbil.

Keep on truckin’. Man sidder højt og godt i en ID Buzz. Udsynet er virkeligt flot takket være de smalle A-stolper. Køreegenskaberne er dog mere MPV end “Bus”. Bilen opleves agil, trods den høje egenvægt på næsten 2500 kg.

Stor, men agil

Første gang man kører bilen, tror man, at man kører i en lastbil, så stor opleves den. Man sidder godt og højt i de komfortable kaptajns-sæder med et magtfuldt udsyn ud over trafikken.
Men jo længere man kører jo mere adræt opleves bilen, og en wow-faktor er bestemt at demonstrere den mikroskopiske venderadius. Bilen er ekstremt agil på en P-plads, og skulle man parkere lidt tight, kan man glæde sig over praktiske skydedøre i begge sider af bilen.

Enormt rummelig

Pladsen – ja, hvor skal vi starte? 4 personer sidder kongeligt i bilen, og 5 fungerer også, takket være den store bredde på kabinen. Selv med førersædet indstillet med suveræn komfort til en person på 193 cm, er der førsteklasses komfort på bagsædet.

Fyrstelige pladsforhold overalt i bilen.

Meget stor bagagerum. Fotoet yder ikke størrelsesforholdene fuld retfærdighed.

Det enorme bagagerum rummer op til flere svæveflyvere, viser denne videnskabelige test tydeligt. Der er i øvrigt praktisk ståhøjde under hækklappen på mindst 195 cm, og på indersiden sidder ganske kraftige LED-lamper og oplyser hele “arbejdsområdet” fra oven.

Bagagerummet er gigantisk, og kan rumme nok mad, gear og gadgets til selv lange ekspeditioner. Man kan disponere over 1.121 liter som udgangspunkt, hvilket er cirka det dobbelte af en stationcar. Har man behov for mere plads kan bagsædet flyttes 15 cm frem, og nedfælder man bagsædets ryglæn ned, er der hele 2.205 liter bagagerum. Det gør også, at man kan overnatte i bilen, hvis man skulle få den ide.

Senere kommer der en forlænget version med plads til 7 personer og 86 kWh-batteri, og i øvrigt kommer den ”korte” version som vi tester her også med 6 sæder inden længe.

Kongelig plads i kabinen? Gigantisk bagagerum? Så må ID Buzz være en enorm bil? Næh, faktisk ikke. Vi ringede til Morten Bennick som stillede op med ”NORDIC GLIDINGs referencebil”, en 2022 Tesla 3. Det viste sig, at Teslaen (som ikke er nogen stor bil) faktisk er 1 cm længere end ID Buzz!

Det er ikke svært at være betaget af denne teknisk sofistikerede retro-bus, og man får meget bil for pengene.  Prisen er “relativt” overkommelig: ID Buzz koster fra 580.000 SEK, 545.975 NOK og 420.000 DKK.

ID Buzz er dog en tung bil med en tilladt totalvægt på 3000 kg. Det betyder, at man skal have et specielt trailerkørekort hvis man vil køre lovligt med en 1000 kg trailer – læs tidligere artikler om dette her.

1000 kg på krogen er ikke alverden, men er dog nok til at køre med de fleste standardklasse, 15- og 18-meter fly. Den tunge bil (2470 kg) har motorkraft og moment nok til at bevæge sig frit i trafikken, og den høje vægt giver en stabil platform når man kører med trailer.

Krogen til traileren er svingbart, og elstikket er monteret så det er let tilgængeligt – i modsætning på fx Mortens Tesla 3, hvor montering er besværlig og kræver sprogets fulde spændvidde med eder og forbandelser.

Test-loopet er et mix af landevej, by og motorvej.

Rækkevidde med standardklasse-trailer

Som i andre tidligere artikler kørte vi flere ”loops” på fast test-rute cirka 50 km med Tesla 3 Long Range som referencebil hvor vi byttede trailer flere gange.
Med temperatur som dalede mod nulpunktet som solen gik ned, stillede det krav til varme i bilerne. ID Buzz har ikke endnu en varmepumpe (kommer senere, siger VW), og det betyder, at den faktisk bruger en del strøm til at varme den store kabine.

Uden trailer ligger en af markedets mest energieffektive elbiler Tesla 3 på 156 wh/km, hvor ID Buzz forventeligt ligger noget højere med 219 wh/km. Med trailer stiger forbruget på Tesla til 212 wh/km og ID Buzz 281 wh/km.

Et forbrug på 281 wh/km i ID BUZZ med trailer om vinteren er faktisk en flot værdi for en så bred, høj og tung bil. Vi har tidligere trailer-testet Volvo XC 40 Recharge (313 wh/km), Hyundai Ionic 5 Long Range (257 wh/km) og VW ID4 77 Kwh (245 wh/km), og her er det positivt, at ID Buzz præsterer værdier som ligger indenfor feltet.

Kan man holde et snitforbrug med ID Buzz på 281 Wh/km med trailer, er over 250 km op en opladning inden for rækkevidde. Acceptabelt? Vurder selv.
I modsætning til mange andre biler er ID Buzz ganske skøn og behagelig at opholde sig i, og derfor bliver en smule længere rejsetid forholdsvis uvæsentlig. Man sidder jo mere bekvemt end i sofaen hjemme.

Kombinationen af charme, plads, gode køregenskaber og hurtig ladetid gør bilen til et positivt bekendtskab, og eneste minus er vel at bilen ikke lovligt må køre med tungere trailere. Er det et krav, kan man se mod Tesla Y, Nissan Ariya, Volvo XC 40 Recharge, Mercedes EQC, BMW I4, Kia EV6, EV9 og en masse andre modeller – en opdateret liste over vægte og elbiler kan ses på linket her
Den perfekte svæveflyve-bil?

Volkswagens ID Buzz er en elektrisk re-inkarnation af den legendariske VW Bus fra 1959. Den kan trække op til 1000 kg trailer, og er med et ben i både for – og fremtid utrolig charmerende og ikke mindst ekstremt rummelig. Men hvor langt kommer man med en fly-trailer på slæb?
2. februar 2024/af Jens Trabolt

Tesla Y i trailertest

Vi starter med at aflive en af de mest populære myter: Jo, man kan sagtens slæbe en flytrailer med en elbil. Men det er ikke uvæsentligt hvilken bil man køber. For præcis som med svævefly er der store variationer i performance. NORDIC GLIDING har denne gang testet den nye ekstremt populære Tesla Y, som imponerer på flere punkter.
6. juni 2023/af Jens Trabolt

Godt nyt til ejere af tunge flyvemaskiner

Sidste år testede vi Tesla 3 Long Range vs. Volkswagen ID4 i trailertest. Begge biler er fantastiske trailer-biler, men har en relativt lav begrænsning på 1000/1200 kg. Ejer man en Arcus eller andet tungt fly, skal man vælge noget andet. Vi har derfor testet en af de nyeste elbiler: Hyundai Ioniq 5 og Volvo XC 40 Recharge som kan køre med selv de tungeste 20 meter- og åbenklasse-fly. Men tænk over kørekortet!
18. januar 2022/af Jens Trabolt

Verdensrekord? Til VM i Frankrig med trailer og elektrisk bil

Morten Hugo Bennick deltog i VM i Montluçon-Guéret. Han trak sin Ventus de 3500 km frem og tilbage fra Danmark med en Tesla 3 Long Range. El-nørd på selvmordsmission eller reelt muligt? Læs svaret her.
15. oktober 2021/af Jens Trabolt

VW ID4 vs Tesla 3 i trailer-test

Sidste sensommer testede vi Tesla 3 Long Range som ”første realistiske” elbil for en transportkrævende svæveflyve-pilot. Resultatet var imponerende godt for den amerikanske game-changer. Men Tesla er ikke længere eneste alternativ. Må vi præsentere: VW ID4
29. marts 2021/af Jens Trabolt

Men hvad med rækkevidden?

En vigtig del af det at disponere over et svævefly er evnen til at flytte flyet over betydelige afstande med trailer i bil. Men hvad bliver resultatet, når vi går fra fossile biler til elektriske biler? NORDIC GLIDING har testet forbrug og rækkevidde med tidens mest populære el-bil: Tesla 3.
20. oktober 2020/af Jens Trabolt

Elbil og flytrailer på langtur?

Selvmordsmission - for det går vel aldrig? Jo, siger norske Øyvind Moe. Han er blandt de første svæveflyvere i i verden som har prøvet konceptet.
2. april 2017/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

Solformørkelse i TMG – stik den!

Mange piloter har en ”bucket-list”, noget man gerne vil prøve her i livet. Det kan være bølge-flyvning i Norden, hangflyvning i Alperne eller noget helt tredje. Her er en ny ide: Sidste år, d. 20 april, fløj australske Barry Hendy 3500 km fra sin base i Benalla ud til vestkysten af Australien i en Phoenix-TMG for at opleve en total solformørkelse i 15 000 ft. Stik den!
22. februar 2024/af Jens Trabolt

Ny hangar giver flyveglæde i hverdagen

Det er meningsløst at have dyre fly, hvis de er utilgængelige. Nye hangarer giver komfort og smidighed i hverdagen for en række nordiske klubber, senest med byggeprojekt i Midtsjællands SFK.
20. februar 2024/af Jens Trabolt

DM-ugen 2024: Sportsfest på himlen over Herning

For første gang er svæveflyvningen med i sportsfesten ”DM-ugen” i Herning som afvikles fra 20-23 juni. Svæveflyvningen tyvstarter dog allerede d. 17. juni, og således bliver Arnborg i hele uge 25 vært for en række spændende sportslige events med konkurrencer i kunstflyvning, grand prix og præcisionslanding.  
14. februar 2024/af Jens Trabolt

Bulltofta-skrönor del 2: En vinschstart med Baby

En vinschstart med Baby: Man kanske borde haft djuphavsdykning som hobby istället? Höjdmätarens visar 275 m. Då avbryts plötsligt mina funderingar av ett ryck, som handgripligt påminner mig att det är tid att koppla ur. Innan jag hinner göra detta får jag ett nytt ryck, som förvandlar min hals till en giraffdito och sänder denna tanke genom min skalle:  "Detta här har jag t o m betalt pengar för."!
12. februar 2024/af Jens Trabolt

Fra ASK 21 til F-35

Svæveflyvningen og den trofaste ASK 21 blev adgangsbilletten for piloten CAI til en karriere med spændende F-16-flyvning i det danske flyvevåben. Nu er han ved at lægge sidste hånd på sin omskoling til verdens nok mest avancerede flyvemaskine F-35 i USA. Det er et projekt omgivet af et ekstremt sikkerhedsniveau som matcher den ekstreme teknologi bag flyets performance. Her får vi et sjældent blik bag kulisserne.
8. februar 2024/af Jens Trabolt

Norsk jernhest får nyt liv på Arnborg

Den pensionerede norske Pawnee LN-EIC kommer nu til Danmark til erstatning for OY-CYY som havarerede sidste år. Til trods for alderen er der fortsat en brugsværdi, vurderer man i Danmark
6. februar 2024/af Jens Trabolt

Den perfekte svæveflyve-bil?

Volkswagens ID Buzz er en elektrisk re-inkarnation af den legendariske VW Bus fra 1959. Den kan trække op til 1000 kg trailer, og er med et ben i både for – og fremtid utrolig charmerende og ikke mindst ekstremt rummelig. Men hvor langt kommer man med en fly-trailer på slæb?
2. februar 2024/af Jens Trabolt

Hvornår er selvstartende el-fly grønnere end Pawnee?

Med muligheden for elektrisk selvstart i de fleste nye 18 m-fly er elektrificeringen kommet et skridt nærmere. Men er elektriske svævefly egentlig grønne? Aktuel rapport giver os en indikation af, hvad et batteri egentlig ”koster”.
29. januar 2024/af Jens Trabolt

På 1000 km rekordjagt i Namibia

I hjertet af Namibia, hvor termikken danser over det endeløse landskab i Kalahari-ørkenen, har to danske svæveflyvepiloter, Claus Elmeros og Klaus Juhl realiseret drømmen om at flyve den første danske 2-sædede 1000 km FAI-trekant.
24. januar 2024/af Jens Trabolt

SM i Konstflyg 2024

Till sommar så kommer Konstflyg SM att avgöras i Borås i såväl segelflyg som motorflyg. Tävlingen är öppen för alla från våra nordiska länder, dock krävs ett svenskt medborgarskap för att bli svensk mästare.
22. januar 2024/af Jens Trabolt

”ESP” til svævefly?

Stalls i lav højde fører hvert år til alvorlige havarier i svæveflyvningen. Men hvad nu hvis et svævefly var monteret med et system som både advarer og griber fysisk ind, lidt ligesom ESP-stabilitetskontrol til biler? Et tysk forskningsprojektet ”ASAsys” sigter netop på at udforske mulighederne for et anti-stall-system.
15. januar 2024/af Jens Trabolt

Mindeord Ib Braes 1928-2024

Ib Braes er gået bort i en moden alder af 95 år, oplyser familien. Ib Braes var en af de helt store svæveflyvere i sin generation og har spillet en stor rolle i udviklingen af strækflyvningen i Danmark – dels gennem sin forståelse af vejr og termik, men også som drivkraft under etableringen af svæveflyvecenter Arnborg.
12. januar 2024/af Jens Trabolt

Bröderna Hütter – pionjärer och innovatörer

Bröderna Hütter har nog gått under radarn inom segelflyget, men de är upphovsmän och medskapare till några av segelflygets viktigaste innovationer. Nästa gång du monterar ett flygplan med automatiska roderkopplingar eller tar ut luftbromsarna på finalen, skänk bröderna Wolfgang och Ulrich Hütter en tanke. Och deras samarbete med Eugen Hänle gav oss några av de första och epokgörande ”plastflygplanen”.
9. januar 2024/af Jens Trabolt

Hütter H17: världens minsta segelflygplan?

När undertecknad guidar grupper i vårt Segelflygmuseum på Ålleberg berättar man gärna om de lite mer udda segelflygplan som finns där. Ett av dessa är den dimunitiva Hütter H17 SE-SAD med knappt 10 m spännvidd, världens minsta segelflygplan. Just det kanske inte är helt sant men i varje fall inte långt ifrån….
H17 var bröderna Hütters första ”riktiga” konstruktion 1934 som sedan följdes av många epokgörande flygplan t.ex H 301 Libelle
9. januar 2024/af Jens Trabolt

Jens Hansen: “Hvad vil vi huske i 2023? Og hvad byder 2024 på for os svæveflyvere?”

Nytårshilsen fra Formand i DSvU, Jens Hansen som her ser tilbage på 2023 og frem mod nye planer for 2024.
3. januar 2024/af Jens Trabolt

Bulltofta skrönor del 1: Att rutscha

I segelflygaren och flyghistorikern Knut Ullers (1929-2018) donerade samling hittade vi fem ”skrönor” om segelflyg under kriget och från Bulltofta i Malmö. Författaren til skrönorna är signaturen BS. Bakom BS står Bengt Serwe (1919-2002). Bengt var arkitekt och sedermera även lärare på Pauli skolan i Malmö (Sveriges äldsta tekniska läroverk) där han undervisade i bl a byggteknik. Här kommer första delen: "Att rutscha"
27. december 2023/af Jens Trabolt

Vi ønsker en glædelig jul. Tak for 2023!

Kære læsere, samarbejdspartnere og annoncører. NORDIC GLIDING ønsker en glædelig jul og godt nytår.
22. december 2023/af Jens Trabolt

Julehilsen fra Norge: “Endelig snur sola igjen”

"Motoren til alle oss seilflygere, sola, snur endelig igjen, og vi kan glede oss til en ny flott sesong", skriver Styreleder i S/NLF Håvard Gangsås i denne julehilsen. 2023-sæsonen var et godt udgangspunkt: Ingen alvorlige skader eller ulykker, en norsk VM-titel i E-gliding og et Ole Reistad-senter i topform - ovenikøbet med friske slæbekræfter til næste år med helt nyt Eurofox. Jo, der er meget at glæde sig over.
21. december 2023/af Jens Trabolt

Video: Gennemgang af JS5-prototypen

Den åbne klasse giver konstruktørerne frihed til at designe og producere fly med maksimal performance. Med den nye JS5 Rey mener Jonker, at 24 meter spændvidde er det helt rigtige kompromis når det gælder maksimal ydelse over hele polaren. Kort efter jomfruflyvningen fik NORDIC GLIDING en unik mulighed for at opleve JS5-prototypen via en online-forbindelse.
20. december 2023/af Jens Trabolt

Nytårshälsning: Vi ser fram mot 2024

2024 blir ett praktår, vi ska flyga som aldrig förr, eller hur? Alla vi som jobbar centralt i Segelflyget, ideellt eller anställda, önskar alla segelflygare, where ever you are, en god jul och ett gott nytt 2024. Julehälsning fra Robert Danewid och Henrik Svensson.
19. december 2023/af Jens Trabolt