Den ydmyge vinder

Det blev Per Morten Løvsland som tog årets NM-guld - endnu en gang, han vandt også i 2018. Trods fremgangen er han er en afdæmpet person, som nødig fremhæver sig selv. Men tag ikke fejl. "Han demonstrerer topniveau i alt hvad han gør", siger dem som kender ham.

Tekst: Jens Trabolt / Foto: Jens Trabolt samt privat

Per Morten Løvsland forbereder sig selv og sin elskede LS6 før start til NM på Leirin i 2020.

Link to automatic translation

Alle store karrierer starter småt. Per Morten Løvsland er ingen undtagelse. Den 40-årige hydraulik-ingeniør smiler lidt ved tanken om den 18-årige version af Per Morten, som bare ville flyve, og som derfor havde meldt sig ind i Sandefjord SFK med base på Notodden.

”Hele vinteren havde jeg bygget op spændingen. Jeg havde betalt indmeldings-gebyret og var top-motiveret og nok også noget overtændt, da jeg ankom til Notodden for at starte med skolingen”, fortæller Per Morten.

Jeg var lidt frustreret og ville flyve så meget som muligt, og jeg mindes ganske tydeligt, at min instruktør Vidar Stener Ingebretsen måtte forsøge at tæmme ungdommens vilde energi med ordene:

“Nu må vi tage den lidt med ro!”.

Men Per Morten fik sit ønske opfyldt. Det blev til meget skoling for den unge elev. Med til historien hører også, at Oslo SFK på det tidspunkt havde base på Notodden og de havde mange elever. De kunne kigge misundeligt på Per Mortens ”fast-track-skoling”.

”Jeg var nok eneste elev i Sandefjord SFK, så det resulterede i, at jeg havde en luksus-tid som elev med mange instruktørressourcer og en Super Blanik”, fortæller Per Morten.

Efter en tid kom certifikatet, og med ingeniørstudierne måtte Per Morten flytte klub til NTNU, som er klubben for Norges Tekniske Universitet i Trondheim. Her fløj han i perioden 2001-2003 – efterfulgt af en pause i flyvningen, inden han kom tilbage til der hvor det hele startede i Sandefjord SFK.

Her tog det fart, da strækflyvningen for alvor kom på menuen. Under opholdet i NTNU havde Per Morten gennemført strækflyvningskursus på Starmoen med bl.a. Steinar Øksenholt som instruktør. Det gav blod på tanden.  Med adgang til en LS8, som klubkammeraten Vidar nu yderst venligt udlånte til sin flyvefærdige elev, fik Per Morten nu udforsket det spændende flyveterræn omkring Notodden.

”En luksus uden lige”, siger Per Morten selv om den fordelagtige LS8-ordning.

Det sociale miljø præger ofte en pilots udvikling – Per Morten Løvsland er ingen undtagelser. “De tre musketerer” – fra venstre Øystein Bjørklund, Arne Martin Güettler og Per Morten Løvsland efter en utrolig flyvning i juli 2013. Her fløj de fra Notodden til Flåm og retur på bølger – kropssproget viser, at dette var en præstation!

Som ofte er klubkammeraterne og det sociale miljø afgørende for udviklingen. En anden person, som også delte Per Mortens brændende interesse, nysgerrighed og med samme fokus på detaljerne i flyvningen var Arne Martin Güettler fra Drammen FK.

Her var der fælles interesse for at se nyt terræn og flyvemæssig kemi: Denne duo satte sig for at udforske, hvad var muligt med strækflyvning i Norge – specielt med kurs mod Vestlandet og fjordene, som de besejrede med nogle imponerende bølge-baserede flyvninger i 2013-2016 hvor også Sandefjord-kammeraten Øystein Bjørklund hængte på og fik en regulær ”flyvemæssig opblomstring” på sit 3. år med certifikat, for at bruge Vidar Stener Ingebretsens ord.

Det er sjovt at flyve flere sammen, og det gør det også enklere. Man kan prøve flere forskellige vej-valg. Man kan udnytte termikken mere optimalt og det reducerer risiko for udelanding på vanskelige dage”, siger Per Morten om team-flyvningen som koncept.

I starten, da Arne Martin var fersk som pilot, var det nok Per Morten som førte an. Men rollefordelingen blev hurtigt mere dynamisk, siger Per Morten:

”Det tog ikke lang tid før Arne Martin var den som førte os mod nye områder. Arne Martin har været til stor inspiration, og jeg har fået set områder, som jeg med garanti havde været foruden, hvis det ikke var for hans hunger efter at udforske pirrende terræn”, filosoferer han.




 

Grundige forberedelser

Men hemmeligheden bag de vellykkede flyvninger er også grundige forberedelser, fortæller Per Morten.

”Jeg har arbejdet meget med det norske udelandings-katalog og det har Arne Martin også. At have kendskab til udelandings-mulighederne har givet en tryg base at flyve ud fra”, siger Per Morten.

”Der er rigtigt nok en symbiose mellem Per Morten og Arne Martin”, bekræfter Vidar Stener Ingebretsen.

”De udnytter de elektroniske hjælpemidler til det maksimale. For Per Mortens vedkommende har han eksempelvis udarbejdet et excel-baseret regneark, hvor han har studerer forholdet mellem termikken og vendepunkterne, og hvornår det kan betale sig at flyve videre. Han forbereder sig meget grundigt før hver flyvning”, siger Vidar som ikke ser det som noget tilfælde, at Per Morten har haft fremgang med sine mesterskaber:

”Han lykkedes med alt med hvad han gør, og han demonstrerer topniveau overalt – ikke bare i svæveflyvningen, men fx også når vi flyver modelfly sammen. Han er en vindertype med et ønske om gode resultater”, siger Vidar.

IGC og OSTIV vil have højere sikkerhed til konkurrencer

Det er ikke noget kønt syn, når man tager et vue ned over listen over ulykker og near-misses til de seneste års store internationale mesterskaber. Nu har den internationale svæveflyvekommission, IGC og svæveflyvningens teknisk-videnskabelige organisation, OSTIV, taget initiativ til at analysere risikomomenter, deres alvorlighed og frekvens. Resultatet skal over tid munde ud i håndgribelige forbedringer i flyvesikkerheden.

Nordiska Mästerskapet i Konstflyg 2023 – Segel samt Motorflyg.

Det är nu klart att nästa års Nordiska Mästerskap i Konstflyg med segelflygplan kommer att genomföras på Söderhamns Flygplats, skriver Anders Trygg, tävlingsledare NM 2023 i denne invitation

Kvinder kan, selvfølgelig!

Stemning og organisation var i top, da England arrangerede Kvinde-VM på Husbands-Bosworth. Team Danmark repræsenterede norden i ensom majestæt og rejste hjem med bagagen fuld af fantastiske oplevelser og mange venner rigere.

”Jeg er imponeret over vores juniorer”

Det siger Per Carlin, Team Captain for Sverige. Junior-VM i Tabor, Tjekkiet, er netop afsluttet. Svenske, norske og danske piloter fik sig en super-oplevelse i et meget vel-organiseret event, som tilmed havde godt vejr det meste af tiden. Hvad mere kan man kræve?

Vi minns: 50 år sedan Göran Ax vann VM

I juli 1972, för 50 år sedan, vann Göran Ax sitt första VM, han vann även 1981. VMet ägde rum i jugoslaviska Vrsac, i nuvarande Serbien. Det blev ett VM med mycket cb och åska, överlag dåligt väder, massor med utelandningar, mycket molnflygning, två dödsolyckor, två fallskärmshopp och en riktigt dålig tävlingsorganisation. VM 1972 minns man kanske för hur eländigt och tragiskt det var, men framförallt för att Göran Ax, Sverige blev världsmästare.

Hot VM med over 200 km/t i cruise-speed

Der blev trimmet helt frem, da verdens bedste piloter kæmpede om verdensmestertitlen i Szeged, Ungarn som stillede op med et super-velarrangeret mesterskab og fantasi-vejrforhold, som gav gennemsnitshastigheder på over 160 km/t på 440 km-opgaver. Norge, Danmark og Sverige var repræsenteret med teams, som præsterede respektabelt i det ultra-skarpe selskab. Ingen klagede over kulden, i øvrigt.

Markus Ganev: En VM-pilots funderinger over ambitioner og præstationer

Hvordan plukker man sig selv op fra en absolut katastrofestart til et verdensmesterskab? Svenske Markus Ganev fra Uppsala reflekterer her over sine ambitioner og præstationer til VM 2022 i Szeged.

I huvudet på en Chief Steward

Robert Danewid var Chief Steward under sommerens EM i Litauen. Det blev et rigtigt vellykket mesterskab med svensk guld til Janne Nordh, trods dårligt vejr og spændt europæisk sikkerhedssituation. Men hvad går jobbet som Steward egentlig ud på? Læs Robbans fine rapport fra EM og bliv klogere.

En tidlig start

En af Danmarks yngste Danmarksmestre gennem tiderne og nyslået instruktør. Hvad skal 21-årige Jacob Bøgelund Lassen dog ikke drive til det?

Svæveflyvning i festival-mode

Ekstrem naturoplevelse; Den netop afsluttede Ekstremsportveko i Voss, Norge er en fest for alle typer af outdoor-sportsgrene med fællesnævneren natur, fart og spænding. I år var det noget helt særligt, da Voss FK var vært for Norges Cup Grand Prix i svæveflyvning samtidig med, at gæster fra hele verden stod i kø for passagerflyvning i noget af verdens flotteste natur. En uge med et helt unikt mix af svæveflyvning, kammeratskab, store naturoplevelser, koncerter og fest

“Ingen respekt for os ældre”; Ungdomsoprør til Uppsala Masters

Uppsala Masters 2022 blev et meget vellykket og velorganiseret internationalt event med SM og Junior-SM indbygget. Men nogen havde glemt at påminde juniorpiloterne om deres plads nederst i resultatlisten. De unge piloter fløj ekstremt godt og decimerede de fleste andre svenske klubpiloter.

NM Grand Prix: The race was on!

Det norske mesterskab på Starmoen blev kørt i Grand Prix-formatet, hvor første fly hjemme (som regel) er vinderen. Sandefjords Per Morten Løvsland viste flyvning af vanlig høj kvalitet og tog sejren. NORDIC GLIDINGs udsendte reporter havde måske også hede drømme om et trofæ, men fik i stedet en rigtig spændende oplevelse af konkurrenceflyvning og effekten af strafpoint…

Svæveflyvning på programmet til verdens største ekstremsports-festival

”Ekstremsportsveko” i Voss, Norge er med op til 40 000 deltagere verdens største festival for ekstremsport. Den lokale flyveklub stiller op med svæveflyvning som en del af programmet: ”Kom bare, det bliver kanon”, lyder det fra event-koordinator i Voss FK Erik Røthe Klette

NM 2022 på “Fighter town” Starmoen

Ole Reistad Senter på Starmoen lægger luftrum til det igangværende NM i Sportsklasse og Rookie - næste mesterskab er NM Grand Prix om få dage.

DM 2022: Nye og gamle talenter

DM-ledelsen og de 61 piloter anstrengte sig i en noget sølle vejr-periode. Men hvad gør det, når det blev et gyldigt DM, hvor både gamle og nye talenter manifesterede sig i pointlisten. Et resultat af mange års talentpleje i dansk svæveflyvning?

Klar til Uppsala Masters 11-18. juni 2022

Uppsala Masters er en ”3-i-en”. Det er SM, JSM, men også et event som er designet til at lokke internationale top-piloter til Sverige. ” Vil man gerne være dygtig, så skal man jo flyve mod de bedste. Det var også baggrunden for, at vi for år tilbage grundlagde fx Uppsala Masters”, siger Börje Eriksson, konkurrence-leder for Uppsala Masters 2022.

DM i horisonten: Der ER bestilt godt vejr.

Danmarksmesterskabet på Arnborg starter om bare 2 dage og får dermed æren af at kick-starte sæsonens nordiske nationale mesterskaber. DM er den årlige test af hvem som er bedste pilot i det bedste fly. Men det er også en sammenhængende flyve-ferie for mange af de i alt 61 deltagende piloter og en social begivenhed.

”I det mindste kan vi støtte vores ukrainske kammerater”

Stor fundraiser skal sikre, at ukrainske piloter, hvis fly og klub er ødelagt under den russiske invasion, får mulighed for at deltage i sommerens kvinde-VM i England. ”Vi kan ikke gøre meget ved krigen i Ukraine, men i det mindste kan vi støtte vores ukrainske kammerater”, siger Liz Sparrow, som er initiativtager til kampagnen og chef for Kvinde-VM.

Mesterskaber i Ukraines skygge

Efter 2 år med corona-aflysninger og logistiske mareridt for deltagere og arrangører kunne man håbe en normal afvikling sommerens store mesterskaber. Men vi ser allerede de første konsekvenser af krigen i Ukraine. Desværre.

Kawa og AS 33 – tanker om performance

Sebastian Kawa fra Polen vandt det 10. FAI Sailplane Grand Prix-finale i St Auban, September 2021. Denne gang i en lånt AS 33 Es. Her er hans tanker om flyets performance og hans egen strategi.

Pilot i profil: Lasse Edslev

Danske Lasse Edslev fik sidste weekend den prestigefulde Per Weishaupt-pokal. Den 20-årige pilot fra Aarhus Svæveflyveklub har trods sin unge alder akkumuleret 600 timer og en imponerende portefølje af mesterskabs-resultater. Passionen for flyvningen har han ikke fra fremmede. Hans far Uffe Edslev er også en erfaren konkurrencepilot.

Nordiska Mästerskapet i konstflyg

Under 2023 så avser Svenska Konstflygförbundet att arrangera Nordiska Mästerskapet i konstflyg, innefattande såväl segelflyg samt motorflyg.

Kvinde-VM med kontrovers

Kvinde-VM i Australien blev omgivet af kontrovers omkring det australske teams brug af live tracking. Nu har det internationale tribunal - ledet af svenske Reno Filla - afgivet sin dom i sagen. Alle australske piloter er blevet fuldstændigt diskvalificeret. Tribunalet anser deres konkurrenceresultater under kvinde-VM for at være ugyldige, fordi de blev opnået under forhold som ikke var fair.

”Mesterskaberne er motoren i svæveflyvningen”

Det siger Börje Eriksson, 65, fra Uppsala. Han er en af kræfterne i den nye svenske tävlingskomité (TK). ”Vi skal ud i verden og deltage i internationale mesterskaber, Det er det eneste måde, vi hæver vores niveau på”, siger han. Börje og co. har en stor opgave foran sig, for 2 års Corona-krise har efterladt et trænings-efterslæb hos de nationale og internationale piloter.

Virtuelt race side om side med virkeligheden

Norske Arne Martin Güettler og danske Tim Madsen var blandt de i alt 20 deltagere, som fløj i det virtuelle Virtual Sailplane Grand Prix - World Final 2021. Det var det første FAI-anerkendte e-Sport-mesterskab nogensinde.

Ungdoms SM: Årets svenske mästare i pricklandning

Lördagen 18/9 samlades 10 förväntansfulla ungdomar på flygklubben i Skövde för att göra upp om titeln årets svenske mästare i pricklandning.

VM i Frankrig: Debutanten Filip Bojanowski fører i Standardklasssen

Det går ikke dårligt, faktisk ganske udmærket til VM i Frankrig, og der er høj stemning i den danske lejr. Ikke mindst fordi VM-debutanten Filip Bojanowski fra Øst-Sjællands FK har udnyttet det dårlige vejr til at sætte sig på 2 dagssejre ud af de 5 gyldige konkurredage i et i øvrigt non-standard VM.

DM Västra 2021: Dä ska va gôtt å leva…

I ett distriktsmästerskap finns det precis som i Vasaloppet bara vinnare! Rapport fra det 55 DM:et i Västra.

Junior-SM i pandemins skugga

Årets JSM genomfördes parallellt med SM i Racing och Open Racing som avgjordes i Borås exakt samma vecka.

“Rookies” på NM

Siden jeg begynte med denne herlige sporten en varm sommerdag i 2008, har jeg med flere lenge tenkt at terskelen for å fly strekk-NM er skyhøy. Konkurranseflyging må være noe for de aller beste? Som rookie i forsetet under NM i juni var vi flere som fikk våre øyne «opplyst» og som etter hvert tenkte: «men, dette går jo an!»

SM: Snapshots af hotshots!

Humlebien ved ikke, at den ikke kan flyve: På samme vis er Feringe SFK egentlig for lille til at køre et stort mesterskab. Men det er der ingen, som har fortalt Feringe-folkene, som i disse dage stiller op med can-do-attitude og gennemfører SM med pondus og høj kvalitet.

Feringe satser max på SM

At arrangere et SM er vældigt hårdt arbejde. Men det giver energi at bruge energi, er ræsonnementet på Feringe:. ”For en strækflyvnings-klub giver det jo et enormt kick at få besøg af så mange hotte piloter”, siger ordførende i Feringe, Torulf Wiberg forud for SM-showdown som starter lørdag.

Den ydmyge vinder

Det blev Per Morten Løvsland som tog årets NM-guld - endnu en gang, han vandt også i 2018. Trods fremgangen er han er en afdæmpet person, som nødig fremhæver sig selv.    Men tag ikke fejl. "Han demonstrerer topniveau i alt hvad han gør", siger dem som kender ham.

NM under opsejling på Starmoen

18 deltagere skal kæmpe om titlen som Norgesmester på Ole Reistad Center i perioden 13-19 juni. Forberedelserne er allerede i gang.

Største DM i mands minde

Svæveflyvere er svære at stille tilfredse: Sidste års Danmarksmesterskab var alt for varmt. Denne gang blev det alt for koldt og ikke mindst vådt. Men 73 fly trodsede vejret, tog ja-hatten på og kæmpede sig til et gyldigt mesterskab.

Svensk power sikrer DM

Et rekordstort antal DM-deltagere kræver mange slæbefly. Det krævede, at danske Henrik Sylvest og Søren Grum i går fløj til Sverige på pirat-eventyr og ”stjal” Borås SFKs fine Pawnee og bortførte den til svæveflyvecenter Arnborg.

VM i Tyskland endnu et corona-offer

Efter længere tids planlægning og forsøg på at navigere i corona-restriktionerne har arrangørerne i går aftens offentliggjort deres beslutning om at aflyse årets VM i Stendal. Men hvad med de andre mesterskaber?

VM i Glider Aerobatics: Nu gör vi ett nytt försök 2021!

Coronan gjorde att allt ställdes in 2020. Nu gör vi ett nytt försök 2021. VM i Glider Aerobatics hålls i Leszno, Polen, 28 juli till 8 augusti, 2021, skriver Pekka Havbrandt

Drama i luften! Sverige og Norge fører i svæveflyve-VM

..altså i svæveflyve-simulatoren Condor! Men tag ikke fejl – det er konkurrence på liv og død, når de norske, danske og svenske piloter træner til virkelighedens mesterskaber

Danske Arne Boye-Møller skal flyve elektrisk DG til E3Glide i Varese, Italien

At flyve med elmotor som en del af et mesterskab bliver en taktisk og strategisk udfordring som pilot, siger danske Arne Boye Møller.

Feringe er SM-klar (igen!)

SM planeras genomföras 3 - 10 juli 2021 på Feringe Flygfält och i tävlingsklasserna 18-meters, 20-meters och Klubbklass

Verdens bedste NM

OL i Lillehammer ‘94 fik betegnelsen ”the best olympics ever”. Det netop fløjne NM på Fagernes kan med sandfærdighed påkalde sig superlativerne: ”The best NM ever”.

IGC-møde i Corona-tider

Årets IGC Plenary møde fandt sted i Budapest, 6-7 marts 2020. Dette var kort før, verden lukkede ned på grund af COVID-19 krisen.

Opdatering: Corona-kancelleret; SM 2020: Feringe är klar!

Den 27 juni – 4 juli arrangeras Svenska Mästerskapen i segelflygning av Feringe Segelflygklubb

E-Glide!

13,5 m-mesterskabet i italienske Pavullo var også debut for det første e-mesterskab, hvor piloterne kunne anvende elektromotorer som en del af deres strategi

NM i vind og sol

Kraftig blæst og regn gav 3 gyldige dage til NM på Starmoen og en ny norgesmester

Stockholm blæste til SM

Stockholms SFK var vært for årets SM i 18, Klub og 20m-klassen på Långtora. Kanonsommeren holdt dog pause under flere af dagene.

I huvudet på en chefs steward

”Behind-the-scenes” til VM i Hosin. Robert Danewid forklarer, hvordan man driver et - frem for alt - sikkert verdensmesterskab.

Life is easy!

Det norske mesterskab i svæveflyveflyvning på Notodden bød på mange gode flyvetimer, fin stemning og usædvanligt flot vejr.

< 30-generationen

Mesterskaber? Overvægt af ældre mænd? Det er dog en sandhed med modifikationer. En strategisk satsning på ungdomsarbejdet giver nu resultater. Årets DM var beviset med en usædvanlig stor aldersspredning blandt deltagerne.

“Der flyves hurtigere end teorien kan forklare”

Det siger Ib Wienberg. Han fungerede som dansk Team Captain under årets VM i Benalla. Hvilke observationer kom med hjem på notesblokken?

Tanker før Benalla

Sidste konkurrencedag under EM '94 i åben klasse i Rieti var en af de mest sublime svæveflyveoplevelser, jeg har haft til dato”, mindes den danske åbenklassepilot Jan W. Andersen før afrejsen til VM i Australien.

Forberedelser til Benalla

Flere nordiske piloter deltager i årets VM i Benalla. Danske Jan W. Andersen og Norges Lars-Rune Bjørnevik fortæller her om forberedelserne.

Benalla 2017: Det store spil

Verdensmesterskabet i 15, 18 og åben klasse i Benalla, Australien afholdes i januar. Her er duallanterne som rejser om på den anden side af jordkloden for at forsvare ”Nordens ære”.

Ifrån förstagångspilotens perspektiv

Rapport från WGC i Pociunai, Litauen 2016

Svenskt VM-guld!

7th World Advanced Glider Aerobatic Championship, Ungern: Sverige har för tredje gången fått en världsmästare i konstflygning med segelflygplan.

Stor inspirator

”Men han er også ydmyg som person og med tårnhøj integritet, og derfor lytter folk, når han siger noget, og han går ikke med skyklapper i forhold til omverdenen; Per Morten er meget dygtig til at dele sin kompetence med andre. Han har holdt teams-briefing med andre klubber omkring strækflyvning i praksis, så hans viden holder han ikke bare for sig selv, men deler med andre”, fortæller Vidar.

De bedste flyveoplevelser

Per Morten har prøvet at flyve nationale og internationale konkurrencer. Men som flyveoplevelse fremhæver han specielt Grand Prix-formatet, som blev introduceret af Kato Kvitne i Norge i 2013/2014:

Jeg ville ønske, at der var flere som så lyset med Grand Prix-formatet – det har givet fantastiske flyveoplevelser både på Voss og på Notodden. Vi var 14 fly på Voss i maj 2021, og det var ikke nogen trang oplevelse.”

”Jeg husker specielt de fantastiske finaleglid hvor vi fløj sammen. Man bliver meget bevidst om, hvordan man flyver flyet mes muligt effektivt. Det var et ”adrenalin-high”, hvor der var mindre end 1 sekund mellem første og andenplaceringen”, fortæller han og fortsætter:

”Der findes færdige Grand Prix-koncepter med handicap, hvor man ændrer på vendepunktets cirkeldiameter efter flyets handicap. Altså skal en ASK 21 have en større diameter end en Duo-Discus”, siger han for at understrege, at alle kan være med.

Ud over de norske mesterskaber, som Per Morten har klaret sig flot i, har han også deltaget i Uppsala Masters 2019 i Sverige. Her var udfordringen nok lidt omvendt – fjeldpiloten Per Morten skulle lære at flyve i fladlandet:
”Det var meget fladt, og det var lærerigt at diskutere med andre dygtige piloter. Det var meget anderledes flyvning end jeg var vant til. Finaleglidninger var vældigt skumle. Jeg så bare skov, skov og skov”, griner han.

Og så var vi ikke engang behandlet det aktuelle tema for berømmelsen, nemlig Per Mortens norgesmestertitel, som også udløste den ærefulde Kongepokal – i Per Mortens tilfælde for anden gang. Parentetisk skal det nævnes, at sølv gik øvrigt til teamet Rebecca Hansen/Martin Bjørnebekk fra Gardermoen SFK og bronze til Henning Lassen fra Oslo SFK.

Årets NM-vindere – fra venstre 2. placering til Rececca Hansen og Martin Bjørnebekk fra Gardermoen SFK, 1. plads til Per Morten Løvsland, Sandefjord SFK og 3. plads til Henning Lassen fra Oslo SFK.

Hvad er hemmeligheden bag dine vellykkede flyvninger under et mesterskab som bød på svære dage? Hvad gjorde du rigtigt?

”Det lurer jeg fortsat på, haha”, siger Per Morten.

”Seriøst? Jeg tror, at jeg havde succes med at ligge højt de rigtige steder. Selv om det ikke er den bedste boble, så kan det betale sig at stige, hvis man skal ind over skummelt terræn som fx en skov. Det giver lidt flere muligheder i den sidste ende.”

”Strategisk er jeg nok ikke så dårlig. Men jeg tror, at jeg kunne udvikle mig på det flyvetekniske – altså med at finde de bedste bobler”, siger han.

I 2016 købte Per Morten en tidlig LS6 som han fortsat er godt tilfreds med. Her under start på Fagernes Leirin.

Bucket list items?

I 2016 købte Per Morten sit eget fly, en tidlig LS6, som han efter eget udsagn er vældig fornøjet med og tænker ikke at opgradere for at få mere flyveglæde (som kammeraten Arne Martin som går fra Discus til JS3) – og kan man blive Norgesmester i en LS6, så er performance nok også tilstrækkelig.

Det maner vel til flere strækflyvninger? Noget specielt på Norgesmesterens bucket list?

”Vestlandet er jo altid spændende, uanset hvad. Men jeg har altid drømt om at flyve langs Sørlandskysten nede ved Kristiansand hvor jeg bor. Under våren har vi ofte konvergenslinjer med vældig høj skybase langs kysten. Men det er stort set altid umuligt at gennemføre på grund af ATC-restriktioner. Men det kunne jeg godt tænke mig at prøve”, bemærker han.

Så længe det går i plus

Tidsforbruget ved Per Mortens flyvning er relativt højt – han bor i Kristiansand og har 3 timer i bil til Notodden og klubben – det er nærmeste klub med mulighed for overnatning.

”Vi har et miljø i klubben her på Notodden, som gør at man trives. Det er meget vigtigt”, siger han.

”Men det kan være lidt stressende med at køre bil og montere fly, når man skal flyve en weekend. Men så længe det hele går i plus med det sociale og flyvningen”, så fortsætter jeg”, slutter han.

Udvalgte artikler

IGC og OSTIV vil have højere sikkerhed til konkurrencer

Det er ikke noget kønt syn, når man tager et vue ned over listen over ulykker og near-misses til de seneste års store internationale mesterskaber.
Nu har den internationale svæveflyvekommission, IGC og svæveflyvningens teknisk-videnskabelige organisation, OSTIV, taget initiativ til at analysere risikomomenter, deres alvorlighed og frekvens. Resultatet skal over tid munde ud i håndgribelige forbedringer i flyvesikkerheden.
23. marts 2023/af Jens Trabolt

Erik Jensen hædret med DSvU’s Göta-pokal

Gøtapokalen er DSvUs højeste hædersbevisning, som uddeles for særlig fortjenstfuld indsats i dansk svæveflyvning. På årets repræsentantskabsmøde blev Erik Jensen, Nordsjællands SFK, den værdige modtager. Der blev desuden uddelt DSvUs Guldemblem til Torben Lund Simonsen, Henrik Buur Rasmussen og Kaj Lund for deres indsats for svæveflyvningen.
16. marts 2023/af Jens Trabolt

Her tester de sig frem til bedre profil-performance

Stuttgart Universitets institut for Aero- og gasdynamik råder over en avanceret maskinpark som hjælper os med at forstå den komplekse aerodynamiske virkelighed. NORDIC GLIDING har besøgt instituttet som har spillet en betydelig rolle i udviklingen af moderne svævefly.
15. marts 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvning for alle: I øjenhøjde som radio-hjælpeinstruktør

21-årige danske Tobias Christensen Vinzents er blind, men har fundet sin egen måde at dyrke sin brændende interesse for flyvning på. Han lytter til radiokommunikation mellem fly og ATC.
”Han er så god til at tale i radio, at han er blevet min hjælpe-instruktør på BEG-radiokurset”, fortæller svæveflyve-instruktøren Søren Zebitz Nielsen.
14. marts 2023/af Jens Trabolt

Vågå Wavecamp: Bag kulisserne

Vågå Wavecamp starter lørdag. I tiden op til eventet har der været gang i et omfattende forarbejde bag kulisserne. Dette har involveret Seilflyseksjonen og en række lokale frivillige piloter sammen med arrangøren Drammen FK.
9. marts 2023/af Jens Trabolt

Den sidste jernhest

Norges sidste flyvende Pawnee har udsendt sit sidste brøl og drukket sin sidste liter benzin i Seilflyseksjonens tjeneste. Mere end 20 000 slæb blev det til.
”Med flere nødvendige opgraderinger i sigte var et ganske enkelt for dyrt at holde den på vingerne”, fortæller fagchef Steinar Øksenholt, som nu er på udkig efter fremtidens slæbefly.
6. marts 2023/af Jens Trabolt

Test: LAK 17C FES – banbrytare med FES, nu med självstart från marken!

Man unnar verkligen de litauiska entusiasterna i LAK all framgång. Möjligen att de tre 3:orna i 18-m klassen - Ventus 3, AS 33 och JS 3 - är marginellt bättre. Men bara ytterst lite. Speciellt de som kanske inte aspirerar på VM-titlar får här ett mycket gott och väl fungerande alternativ till en mer överkomlig kostnad.. Och produkten vi testat, LAK17C FES ger verkligen mycket glädje för pengarna kan vi säga redan från början.
2. marts 2023/af Jens Trabolt

LAK: Den Litauiska entreprenörsandan

Trots ett brokigt förflutet och ibland tuffa förhållanden har LAK under många år lyckats ta fram intressanta segelflygplan som legat i paritet med de bästa.
Men LAK-fabriken har också en ryggrad via sitt andra framgångsrika företag Thermikas som sysslar med bland annat motorflygplansunderhåll. Man unnar verkligen de litauiska entusiasterna all framgång. NORDIC GLIDING har precis flugit den nya självstartande LAK 17 C FES och dyker här in i den litauiska segelflygtillverkarens spännande och turbulenta historia.
1. marts 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: NG fyller 10 år

2013 stod segelflygarna i de skandinaviska länderna inför hotet att stå utan medlemstidningar. Skulle det vara möjligt att komma ur dilemmat genom att göra ett gemensamt skandinaviskt segelflygmagasin? Et gäng entusiaster tog bollen och det blev starten för NORDIC GLIDING som nu fyller 10 år. Robert Danewid rapporterar här om en satsning som lyckades.
27. februar 2023/af Jens Trabolt

Her bygger de folkets TMG

De fleste svæveflyve-piloter har på et eller andet tidspunkt stiftet bekendtskab med Motorfalken. Det er et hyggelig, godmodigt og billigt motorsvævefly, som trods sit åbenlyst forældede design nægter at dø. I Heubach i nærheden af Stuttgart ligger Scheibe Aircraft GMBH, som fortsat bygger flyet i små serier. NORDIC GLIDING har besøgt folkene som fortsat holder liv i Egon Scheibes legendariske flyvemaskiner.
16. februar 2023/af Jens Trabolt

Alexander Lippisch – ett rastlöst geni

Alexander Martin Lippisch (1894-1976) var en tysk flygplanskonstruktör, som konstruerade segelflygplan på 20- och 30-talet, byggde stjärtlösa motor- och segelflygplan och är en av skaparna av deltavingen.
Även om Lippisch förefaller ha varit en rastlös själ med en oförmåga eller ovilja att avsluta sina projekt, det fick andra göra, var han under mer än 10 år den mest inflytelserika konstruktören av segelflygplan under den, förmodligen, viktigaste perioden av segelflygets utveckling.
13. februar 2023/af Jens Trabolt

Nyt virtuelt mesterskab skal booste interessen for svæveflyvning

Den nye Esports-satsning, FAI Virtual World Gliding Series starter i dag. De i alt 16 del-konkurrencer skal flyves i 16 forskellige lande – lige fra Mexico til Japan, og mesterskabet skal kulminere i et virtuelt verdensmesterskab i 2024. FAI og IGC ser store muligheder i konceptet.
9. februar 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvere interceptet af 2 F-16-fly; DAC for kaffe!

Men ingen panik. Der blev ikke skudt med skarpt, for det var en gruppe af Danish Air Cadets som i lørdags fik en oplevelse for livet under flyvning med Hercules fra Flyvestation Aalborg.
”Det var vildt fedt”, fortæller de.
8. februar 2023/af Jens Trabolt

Schempp-Hirth “Skunkworks”

Med Jonker og Schleichers nye selvstartende elektriske 18-meter konstruktioner i form af JS3 RES og AS 33 Me er bolden nu trillet over på Schempp-Hirths banehalvdel.
Det ville være oplagt med en elektrisk selvstartende version af Ventus M, tænker Nordic Gliding – måske naivt? Men hvad tænker fabrikken, og hvad er de parate til at fortælle en insisterende redaktør som har inviteret sig selv på kaffe?
6. februar 2023/af Jens Trabolt

Johannes Lyng 80 år

En af dansk svæveflyvnings absolutte ”Grand Old Men”, Johannes Lyng, runder et skarpt hjørne den 2. februar 2023, hvor han fylder 80 år. Dette er en meget personlig hyldest til min gamle ”storebror”, skriver Ulrik Friis.
2. februar 2023/af Jens Trabolt

Ronny Eriksson: ”Japp, jag är såld på Jonker JS3 RES!”

I Januari 2023 hade jag möjlighet att efter tillverkningsförseningar slå två flugor i en smäll. Nämligen kombinera en flygvecka i Bloemfontein hos Soaring Safaris och testflyga min nya JS3-RES hos Jonker Sailplanes innan leverans till Sverige. Konklusion? Det som är mest slående är hur enkelt det är att operera flygplanet och systemet som helhet.
1. februar 2023/af Jens Trabolt

Skövde FK får erstatning for flyveplads

Når kommunen vil bygge industriområde på flyvepladsen er det normalt vældig dårlige nyheder for en flyveklub. Men i tilfældet med Skövde FK er det blevet en rigtig solstrålehistorie. Nu flytter klubben base til Falköping, 20 millioner kroner og en del store planer rigere, beretter ordførende Anders Blom.
24. januar 2023/af Jens Trabolt

Tanker om klubbdrift, aktivitet og medlemstall

Opprettholdelse av medlemstallet og aktiviteten i frivillige organisasjoner er en utfordring. Hvordan skal aktiviteten skal organiseres for å sikre at de forskjellige medlemskategoriene er fornøyd og trives, filosoferer Arne Wangsholm fra Os Aero Klubb
20. januar 2023/af Jens Trabolt

Som i en fryser: 24 timer i norske bølger

Det er 20 år siden, at 2 tyske piloter beviste i praksis, at det er muligt at overnatte i luften på bølger over de norske fjelde. Med over 24 timer i luften satte Helmut Rohs og Robert Fessler punktum for en af de vildeste strækflyvninger nogensinde i Norden. Redaktionen på NORDIC GLIDING har tidligere hørt om denne historie, men har altid troet, at det var en ”myte” – indtil det nu lykkedes at opspore de to piloter, som nu fortæller historien.
17. januar 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 2: Kroner og ører!

Økonomi og budget er ikke noget sexet emne. Men hvilken slæbefly vælger man, når den kolde økonomiske virkelighed præsenterer sig? NORDIC GLIDING har fået tidligere forbundskasserer i Segelflyget Carl Carlin, Arboga, til at regne lidt på omkostninger ved de mest vanlige slæbefly. Vi gennemgår her de vigtigste resultater, og vi advarer på forhånd mod en mulig stærk psykisk reaktion for trofaste Pawnee-fans...
11. januar 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 1 – det svære valg

Intet kan dele vandene i klubberne mere end valg af startmetoder. Skal det være den "gode gamle" Pawnee eller en moderne ultralet? Med stigende benzinpriser og miljøkrav har NORDIC GLIDING denne gang snakket specielt med klubberne om deres UL-erfaringer. Denne artikel er part 1 - part 2 med økonomiske beregninger kommer onsdag d. 11. januar.
10. januar 2023/af Jens Trabolt

Fransk svæveflyveforbund indgår samarbejde om elektrisk slæbefly

Det franske svæveflyveforbund har underskrevet aftale med den franske flyproducent AURA AERO om levering af kommende elektrisk version af deres INTEGRAL-model. Flyet skal efter planen opereres dagligt i en klub som slæbefly.
3. januar 2023/af Jens Trabolt

“Gummihunde” – viel arbeit, wenig fliegen!

Oldtimer Segelflug Club (OSC) Wasserkuppe arrangerar varje sommar och höst weekendkurser i gummirepstart. De flyger med en SG 38. I många år har jag och kompisarna fra Landskrona FK åkt till Wasserkuppe första weekenden i oktober. I år sammanföll hela vår vistelse med en av gummirepstart-kurserna och kompisarna Clas, Sten-Åke och Ola anmälde sig - ett klart bucket list item!
28. december 2022/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Dags att göra upp med vår historia?”

Jag är övertygad att vi i sporten, omedvetet, fortfarande har med oss en del värderingar från 30-talet och det är därför vi har så förtvivlat svårt att få kvinnor till sporten. Jag har funderat på det här i många år och även skrivit om det. Dags att ändra på det. Vi startar nu upp ett projekt där målet är att bygga ett skandinaviskt kvinnligt segelflygnätverk. Förebilden är brittiska nätverket Women Gliding.
21. december 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyveklub vil bygge ”New Generation” elektrisk spil

For næsten 40 år siden byggede den danske Herning SFK et meget avanceret diesel-elektrisk spil, som fortsat giver fremragende starter. Nu vil teamet bag det gamle spil med navnet ”Elvira” bidrage til den grønne omstilling i klubben med et fuldt batteri-drevet spil med sofistikeret sensor-setup og styring af wiren. Det lyder svært, men folkene bag er tekniske kompetente og målsikre.
19. december 2022/af Jens Trabolt

Erfaringer: Dynamic-slæb i Sandefjord Seilflyklubb?

Sandefjord Seilflyklubb holder til på Notodden Flyplass og er siden 2010 de lykkelige ejere af en Aerospool Dynamic WT9 LN-YVP som blev leveret fabriksny. Her er de opdaterede logbogs-erfaringer efter knap 12 sæsoner rapporteret af formand Vidar Stener Ingebretsen i december 2022. Grundartiklen er fra 2015.
16. december 2022/af Jens Trabolt

Drømmen om 1000 km i Danmark og 1500 km i Sverige

Rekorder er til for at blive slået. Det er en vigtig drivkraft i svæveflyvningen, og vi ser, at ”barren” flyttes op hvert år med bedre fly og ikke mindst bedre vejrprognoser og planlægning. Men hvad ville det fx kræver at flyve 1000 km i DK eller 1500 km i Sverige?
14. december 2022/af Jens Trabolt

Frankrig rundt med ”Himlens knallert”

Eksperimental-flyet ”Sol Ex” er et barn af den franske ingeniør Jean-Baptiste Loiselet. Han har tidligere sejlet til Antarktis, men blev for 7 år siden fascineret af svæveflyvningens muligheder for lange flyvninger. Hans drøm var total soldrevet autonomi og selvstart. Det kunne ingen producenter tilbyde, så han byggede sit eget fly. Nu har han fløjet Frankrig rundt i svævefly uden en dråbe benzin eller ekstern elektricitet.
7. december 2022/af Jens Trabolt

”Vi går til fly hver torsdag aften”

De danske kammerater Rasmus Heide og Erik Schultz har en ”lille klub”, et voksenværksted, hver torsdag. Her bringer de totalhavarerede fly – som selv fabrikkerne har opgivet – tilbage i luften.
”Vi er mænd, og vi kan ikke finde ud af at mødes og snakke om ingenting. Har vi derimod en vinge, som skal limes, går der let 2 timer med at diskutere verdenssituationen”, fortæller Erik Schultz om det produktive fællesskab.
5. december 2022/af Jens Trabolt

Steinar Øksenholt: “To år til historien”

Under Seilflykonferansen på Storefjell helgen 7.-9. hilste jeg deltakerne velkommen ved å oppsummere tiden fra forrige konferanse i oktober 2020. Oppsummeringen kan være av interesse for langt flere enn de 60 konferansedeltakerne. Her får du mine presentasjon og tanker beskrevet.
1. december 2022/af Jens Trabolt