Det danske Flyvevåben skal skole elektrisk

Om få måneder leveres 2 styk Pipistrel Velis Electro til Flyveskolen i Karup. De skal anvendes til at samle erfaring med elektrisk flyvning i grundskoling og status-flyvning, siger Flyvevåbnet som er first mover på projektet. Det betyder, at der er elektrisk flyvning i sigte for de svæveflyvere i Danish Air Cadets som optages på Flyveskolen.

Tekst og foto: Jens Trabolt

Pipistrel Velis er flyet som det danske flyvevåben har bestilt: ”Pipistrel Alpha Electro” var navnet på prototypen – nu har Pipistrel udviklet lidt videre, fået EASA-typecertificering og sælger nu flyet under et nyt navn; ”Pipistrel Velis” til en pris på ca. 170 000 euro. Batterikapaciteten er øget fra 20 til 25 kWh og flere små opdateringer, bl.a. ekstra væskekøling af batteri og power electronics skal øge performance og pålidelighed.

NORDIC GLIDING prøvede typen i 2019 (se link nederst i artiklen) og var, bortset fra det dårlige udsyn fra det højvingede koncept, imponeret over totalløsningen. På billedet ses den forstørrede køle-åbning på Velis.

Link to automatic translation

Lugten af jetfuel og larmen af efterbrændere er nok noget de fleste forbinder med militærflyvning. Men fremover bliver det helt anderledes støjsvagt og miljøvenligt når 2 elektriske skolefly skal afprøves på Flyveskolen.

Vi har en masse flyvning i dag med Saab T17 for at grundskole eller holde flyve-status på stabspiloter. Vi vil gerne have erfaringer med, om vi kan erstatte noget af den aktivitet med elektriske fly”.

Det siger Major i Flyvevåbnet Henrik Næsby med flyvernavnet HEK. Han er projektkoordinator for forsøgsordningen.

”Det brydende punkt er selvfølgelig batteriteknologien, hvor energitætheden selvfølgelig er meget, meget mindre end i jetfuel.”

Så vi får nogle fly hvor endurance plus reserver er mellem 30-50 minutter. Det sætter sine begrænsninger, men vi tror, at flyet kan være nyttigt til fx landingsrunder, hvor vi forventer cirka 9 starter og landinger per ladning”, siger han.

En ting er flyvningen, en anden ting er den elektriske infrastruktur og ladning som Flyvevåbnet også er interesserede i.

”Med forsøgsordningen ønsker vi også at få mere viden om, hvordan vi håndterer den elektriske infrastruktur, hvis vi på et tidspunkt får 15 elektriske fly, som står og lader og som skal flyve 3 gange hver dag?”, slutter HEK.

Flyvevåbnets Saab T17 har siden 1975 været arbejdshesten i grunduddannelse af piloter på Flyveskolen. Men nu vil Flyvevåbnet undersøge, hvor meget elektrisk flyvning kan erstatte den.

Major i Flyvevåbnet Henrik Næsby er projektkoordinator for ordningen som indtil videre løber over 2 år.

Rækkevidden på Velis er cirka 120 km, men køberen til flyet vil som oftest anvende til det skoleflyvning i nærhed af flyvepladsen med lektioner på cirka 50 minutter plus VFR-reserver. Batterierne kan lades fra 35-100 % på cirka 2 timer med en dedikeret lader.

Flyene forventes leveret i 2.halvår 2021 og ordningen er indtil videre i 2 år.




Den slovenske producent Pipistrel bygger i forvejen ultralette svævefly (Taurus), motorsvævefly (Sinus), motorfly (Virus) og skolefly (Alpha Trainer). Alle med Rotax 912-serie-motorer, undtagen Taurus Electro og den aktuelle Velis, som begge er elektriske.

Velis er en opdateret og EASA-certificeret version af Alpha Electro – bl.a. med marginalt større batteri.
Det norske luftsportsforbund har i øvrigt også bestilt en Velis, som erstatning for prototypen Alpha Electro LN-ELA som fik inverter-overheat på grund af luftlommer i kølesystemet og måtte nødlande i en sø i sommeren 2019.

Test af Pipistrel Alpha Electro

 

Udvalgte artikler

Træt af den kedelige ASK 21? Så prøv 1930’ernes 1-sædede skolekoncept!  

I gamle dage måtte eleverne i en svæveflyveklub tåle meget. De pædagogiske værktøjer og forholdet mellem flyvning og havari blev forbedret kraftigt, da der kom 2-sædede skolefly hvor instruktøren faktisk kunne flyve med. NORDIC GLIDING har været ”elev for en dag” og prøvet nogle af datidens skolefly under ”Oldtimer Rally” hos DASK på Arnborg.
26. september 2023/af Jens Trabolt

“Polish Start”: Hur minskar vi risken för ”midairs”?

Hur minskar vi risken för ”midairs”? I Polen har man funderat en hel del på detta och jobbat med nya grepp. Sedan ett par år använder man ett helt nytt startförfarande plus att man förbjuder tracking i realtid
20. september 2023/af Jens Trabolt

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

Förslag till ny struktur av det undre luftrummet

I början av september presenterade Luftfartsverket (LFV) en utredning och förslag till ny struktur av luftrummet under 2 900 m STD, alltså det luftrum majoriteten av våra flygningar sker i!
13. september 2023/af Jens Trabolt

Grob 109B som ”hot-rod”-multiværktøj?

Forrige år kom nyheden om 100 hk-opgradering til G109 B. Men mere power er godt! Tysk firma tilbyder nu certificering med den store 141 hestes turboladede Rotax 915-motor og constant speed-propel. Det giver mulighed for at flyslæbe.
12. september 2023/af Jens Trabolt

Kæmpedrone i luften under Junior-EM på Arnborg!

Ingen panik! Der var fuldstændig styr på situationen, da en professionel dronefotograf efter aftale med Junior-EM-teamet optog de fedeste film.
11. september 2023/af Jens Trabolt

Med TMG på strandtur

En 65 hestes MotorFalke er nok ikke det mest oplagte bush-fly, men det er der ingen som har fortalt flyets ejer Niels Arild Jakobsen fra Skive Svæveflyveklub. Han og klubkammeraten Thomas H. Sørensen har flere gange deltaget i det interessante Blokhus Strand-fly-in med OY-NAX, senest 20 august, hvor både deltagere og strandgæsterne fik en stor oplevelse.
9. september 2023/af Jens Trabolt

JEGC 2023: I huvudet på en gammal steward

För nionde gången var jag steward på ett VM eller EM. Den här gången på junior EM i Danmark, där Arnborg, danska segelflygets center, tog emot 56 juniorer från 16 nationer, 36 i klubbklassen och 20 i standard, i början av augusti. JEGC är årets stora segelflyghändelse i Norden.
5. september 2023/af Jens Trabolt

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.
4. september 2023/af Jens Trabolt

DSvU: “Tak til de mange frivillige”

Sommerens mange mesterskaber på Svæveflyvecenter Arnborg har krævet en stor arbejdsindsats, og for at få disse konkurrencer afviklet har et stort antal frivillige lagt sjæl og kræfter i projekterne. Stort tak, lyder det her fra Hovedbestyrelsen i DSvU.
1. september 2023/af Jens Trabolt

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!
31. august 2023/af Jens Trabolt

Ungdomar fick gratis intro-kurs i Västerdalarnas FK

26–27 augusti anordnade Västerdalarnas Flygklubb en kostnadsfri introduktionskurs för ungdomar i åldrarna 15–25. Tanken bakom gratiskursen var att främja segelflyget och att fler ungdomar skulle intressera sig för sporten.
30. august 2023/af Jens Trabolt