Dit næste slæbe-fly bliver en ”Rolls-Royce”

Rolls-Royce køber Siemens elektrofly-division. Det sætter yderligere fart på elektro-udviklingen, også i små fly. Norske flyveskoler bliver derfor første kunder til ”Rolls-Royce”-motoriseret motorfly, som også har slæbepotentiale.

Tekst: Jens Trabolt

Britiske Rolls-Royce har netop annonceret købet af Siemens ”e-Aviation-division”. Dette er ingen tilfældig transaktion. Siemens har gennem de sidste 10 år været pioner i udviklingen af den elektriske flyvning og har sat en række verdensrekorder for elektriske fly.

Med købet understreger Rolls-Royce (som i forvejen er en stor aktør på markedet for jetturbiner og drivlinjer i øvrigt), at man sigter mod at blive markedsledende i elektriske og hybridelektriske drivlinjer til flyvningen.

Jomfruflyvning med den Siemens-motoriserede Flight Design F2E over Berlin i maj 2019.

Siemens e-Aviation rummer ca 180 ingeniører og ses som et ”in-house”-startup med afdelinger i Erlangen og München.
Rolls-Royce sigter naturligvis på den tungere luftfart og mobilitetsektor i øvrigt. Men inden vi når til at flyve kommercielt med store elektrificerede fly, må vi lære at flyve med små fly på el, og her er der lovende takter:

Rolls-Royce debut
Et af de første Siemens-elektromotoriserede småfly er Flight Design F2E. Prototypen er monteret med en 70 kW Siemens SP 55 D-motor, inverter og controller. Det bliver et EASA-certificeret fly, som faktisk kan anvendes af flyveskoler verden over. Med en rekordstor batterikapacitet på 80 kWh i prototypen er endurance over 3 timer, og det må vel række. Flyet fløj første gang fra Straussberg i Berlin i maj 2019.

Norske Aero-Nor er forhandlere af Flight Design i Norden. Bag Aero-Nor står de velkendte svæveflyvere Ståle Lien og Ole Baartvedt.
Det er lykkedes for Ståle og Ole at sælge 10 stk af F2E til en norsk flyveskole, Pilot Flight Academy i Sandefjord.

Aero-Nor AS har som agent for Flight Design i Tyskland formidket en aftale hvor Pilot Flight Academy i Sandefjord har bestilt 10 fly af typen F2E. Det EASA-certificerede med Siemens elektromotor er designet til træning af kommercielle piloter. Når flyene leveres i 2021 vil de gøre det muligt for flyveskolen at tilbyde hel-elektrisk MPL-pilotuddannelse, oplyser Aero-Nor.

Ole Baartvedt forventer, at F2E serieversionen bliver opgraderet med endnu kraftigere motor og større batteri end prototypen: ”Forventningen er 90 kW-motor, 100-110 kWh-batteri og endurance 3:20 plus 20 minutters endurance og 3-faset hurtigladning med 400 V”, siger Ole Baartvedt.

Rolls-Royce får debut-opgaven med certificering og produktion. Det skal bygges 10 stk test/prototyper i 2020. ”Vi forventer levering til flyveskolen i sommeren 2021”, siger Ole.

Men Ole, det vigtigste – kan man bestille en slæbeversion?
”Ja, den kommer nok ultimo 2021”, siger han.

Siemens satte flere verdensrekorder med elektriske Extra 330LE fly i 2017.
Med 260 kW-motor lykkedes det bl.a. at stige til 3000 meter på bare 4 minutter og 22 sek, et middelstig på 11 m/s.
Senere blev en LS-8 Neo koblet på og bugseret op til 600 meter på 76 sek, også en verdensrekord (middelstig på 7,8 m/s som inkluderer tiden fra absolut stilstand til 600 m). (Foto: Jean-Marie Uhrlacher)