
DM 2023: De er verdensmestre på Arnborg
57 fly med i alt 66 piloter kæmpede om DM-titlen i en yderst velorganiseret konkurrence på Svæveflyvecenter Arnborg.

Tekst: Jens Trabolt / Fotos: Jens Trabolt hvis ikke andet er angivet.
30/05/2023
Tekst: Jens Trabolt / Fotos: Jens Trabolt hvis ikke andet er angivet.
Selv en verdensmester kan blive glad for et danmarksmesterskab. Rasmus Ørskov tog sejren hjem i klubklassen igen i 2023-DM. (foto via Birgitte Ørskov).
Et DM har mange facetter; Det er ikke ”bare” et Danmarksmesterskab, men er også et socialt event, hvor man møder gamle og nye venner.
”Man har jo sit sociale DM-netværk, og der er altid gensynsglæde, når man kommer på Arnborg. Man har måske ikke set folk i et år”, fortæller Koldings Peter Eriksen om sit forhold til at deltage.
”Det er behageligt at være sammen med folk her. Det er en gemütlig stemning, også i forhold til konkurrenceledelsen. I modsætning til andre steder i udlandet er vi er nemlig ganske godt vant med kvaliteten af organiseringen af mesterskaberne her på Arnborg. Jeg kender eksempelvis ikke noget bedre sted til at arrangere et mesterskab end på Arnborg”, siger han.
”Alt kører fantastisk – at man kan få så mange fly i luften smidigt og effektivt vidner om en optimal organisering med dygtige hjælpere på jorden og rutinerede slæbepiloter. Der er vi verdensmestre på Arnborg”, fortæller Peter Eriksen.
”Jeg synes i øvrigt også, at både Karup og Billund ATC fortjener anerkendelse for at være fleksible og dialogvillige. De knoklede for at imødekomme ønskerne til DM-luftrum under mesterskabet”, fortæller han.
For en gangs skyld var DM-vejret med deltagerne – ikke sådan at forstå, at der alle dage var hammerwetter med afrikansk 4000 meters skybase, for det var det ikke, men i forhold til mange andre år med regnvejr og aflyste dage, var flyvning mulig de fleste dage. Det giver et fair mesterskab, hvor et stort antal flyvedage minimerer indvirkningen af held og tilfældigheder.
NORDIC GLIDING fik det ærefulde job at agere sniffer i en Nimbus 4DT d. 25. maj. Her var kravet mindst 900 meter, før konkurrenceledelsen ville starte deltagerne. I den trange tørtermik og kraftige vind tog det næsten en time, før vi fik kæmpet os op i den krævede højde. Som ventet blev staklerne i klubklassen forskånet for at flyve i denne vind.
Tom Jørgensen fra Midtsjællands SFK stillede op med ”JT” – en Arcus T. I bagsædet havde han god hjælp fra klubkammeraten Svend Andersen, som ellers disponerer over en spritny AS 33 Es. Men da Svend i skrivende stund er uden medical var det naturligt at hoppe i en 2-sædet løsning med Tom. Den konstellation gav i øvrigt en DM-titel, så noget rigtig gjorde de. Lidt medgang var også fortjent for Tom, som måtte holde begravelse for sin far dagen før DM startede.
”Det var altså et super godt DM, men vi skulle kæmpe på nogle af dagene, for det var lavt, og man kunne ikke regne med at termikken var der”, siger Tom Jørgensen.
Den dag vi fløj en arealopgave, AAT, var vi lavt hele tiden, og selv de bedste piloter havde det svært. Hvis man kom ned i højde, var det meget svært at komme op igen”, fortæller Tom.
Deltagerne i de 5 klasser fik også set nogle nye dele af Danmark. Morten Hugo Bennick som deltog i 15 m-klassen i sin Ventus 2 var meget tilfreds med rutelæggerne.
”Jeg synes klart, at vores konkurrenceleder Anders Møller Andersen og teamet tog nogle gode beslutninger. Det var nogle velkalkulerede udfordringer, og jeg har eksempelvis aldrig fløjet til Fyn under et DM før”, fortæller han.
For Morten blev det til en flot 3.plads, og det er totalt set en god præstation med tanke på, at Morten lå i sygesengen med et kompliceret brud på anklen stort set hele januar måned efter en mislykket infight med en granittrappe på en københavnsk metrostation.
For folk som kan lide at flyve længe var dette års DM også et hit. Den 26. maj blev klubklassen sendt ud på en 460 km opgave, og dette gav rekordlange flyvninger, og for nogle piloter var det ikke bare deres længste DM-flyvning nogensinde, men også deres længste flyvning i svævefly nogensinde.
Niklas Hedehus Kærsgaard fra Silkeborg loggede eksempelvis 8 timer og 31 minutter i det luksuriøse LS4-cockpit den dag. Thomas Dantoft fra Kolding fløj også 8 timer og 19 minutter samme dag, men det var i en Libelle, som ikke just er kendt for sin fyrstelige pladsforhold.
Så da DM var slut var der fundet 5 vindere i de 5 klasser.
I klubklassen beviste sidste års vinder Rasmus Ørskov fra SG-70 i ASW 20F, at en verdensmester også kan blive Danmarksmester. Jan W. Andersen fra Nordsjælland måtte se langt efter sit 21. Danmarksmesterskab og sluttede på en 5. plads.
Steen Elmgaard fra Midsjælland fløj sig til en 2. plads i ASW 20WL, med Felipe Cvitanich på en 3 plads i Discus CS.
Sidste års vinder Morten Nørgaard fra Billund måtte denne gang levere førstepladsen til Poul Kim Larsen fra Midtsjælland. Det var stærkt fløjet af Poul Kim, specielt fordi det var første gang, at han stillede op i 15 meterklassen. Henrik Breidahl fra ØSF kunne rejse hjem med en 2.plads foran Morten Hugo Bennick på en 3. plads.
Peter Eriksen enten giver eller får de sidste tips af Poul Kim Larsen inden start. Men noget har været værd at høre på, for Poul Kim vandt 15- meterklassen.
Halløj, her har vi 18-meterklassens Arne Boye-Møller midt i mesterskabet. Han var godt flyvende, men var også godt klar over, at selv den mindste fejltagelse kunne koste sejren til de dygtige piloter ikke langt bag ham.
Der var vagtskifte på podiepladserne. Sidste års vinder, den erfarne Stig Øye i Ventus 3M, forspildte muligheden for at tilføje sit 21. Danmarksmesterskab til listen og endte med en 4.plads.
Det var i stedet Arne Boye-Møller, som denne gang leverede som lovet i sin Jonker JS3 og scorede endnu en DM-titel. Der var dog efter eget udsagn ingen nem opgave for Boye-Møller som måtte forsvare sig mod ”2 x Jan” – nemlig Jan Hald (2) og Jan Jørgensen (3), som var lige i hælene i deres respektive Ventus 3 og ASG 29 Es.
Sidste års 2. plads gik til Peter Eriksen i AS 33 Es, men i 2023-DM fandt han aldrig rigtig sin flyvestil og sluttede på en 10. plads.
I standardklassen var også drama og omrokering. Sidste år vinder Jakob Bøgelund Lassen fra Herning måtte i år tage til takke med en 6. plads. Men det betød ikke, at det var seniorpiloterne som gik med guldet. Det var i stedet unge Lasse Edslev fra Aarhus som tog DM-titlen. Det kommer ikke som nogen stor overraskelse. Lasse fik sølvmedalje i under Junior-EM i Litauen i 2021. 2. pladsen i standardklassen gik til Thorsten Mauritsen fra Midtsjælland, som glædede sig over en podieplacering efter flere års ”medaljetørke”, som han selv udtrykte det. 3. pladsen gik til den unge Mathias Valentin fra SG-70.
Skal man vinde den 2-sædede klasse, skal man åbenbart flyve Schempp-hirth-fly og helst Arcus, som var at finde på 1,2 og 3. pladsen.
Man kunne også kalde den for copy-paste-klassen, for der er langt mellem overraskelserne i placeringerne.
Det var nemlig Tom Jørgensen som gik med sejren – for 7. gang. Sidste år var det klubkammeraten Emil Dalboe som fløj med i bagsædet, men i år var det Svend Andersen som var med.
Erik Døssing og Bertel Knudsen fra SG 70 rykkede sig dog fra sidste 3. plads til dette års 2. plads. SG 70 kunne ligeledes få fornøjelsen af at se klubbens Ulrik og Jesper Sørensen på en 3. plads.
Se også den fulde resultatliste her
Se også Danish Aviation Photos meget flotte DM-fotos her i dette eksterne galleri
Nordic Gliding Aps
Fasterholtvej 10
7400 Herning
Denmark
E-mail: jenstrabolt@nordicgliding.com
Vil du opdateres på de nyeste artikler og nyheder fra NORDIC GLIDING?