Drama i luften! Sverige og Norge fører i svæveflyve-VM

..altså i svæveflyve-simulatoren Condor! Men tag ikke fejl – det er konkurrence på liv og død, når de norske, danske og svenske piloter træner til virkelighedens mesterskaber

Tekst og foto: Jens Trabolt

Jim Acketoft fra Ljungbyheds SFK træner til VM på Condor. Her er han i forsædet med teamkammeraten Wilhelm Wendt i duoens tidligere fly, EB 28.

Link to automatic translation

”Arne Martin Güettler og jeg var nummer 1 og 2 i Condor World Cup indtil i søndags. Men så blev det helt katastrofalt. Arne Martin rev vingerne af sit fly, fordi han fik flutter under starten i den tynde luft, haha, så nu ligger vi lidt mere ydmygt placeret”.

Det siger svenske Jim Acketoft fra Ljungbyheds SFK om sit virtuelle teams performance under Condor World Cup – se den aktuelle placering her

Condor 2 – en værdig opdatering af simulatoren

Det virtuelle mesterskab består af 24 races hver torsdag og søndag aften, frem til 24. marts. Det er i øvrigt gratis at deltage.
Dog må man sige til Jims forsvar, at hans placering som nummer 4 ud af 277 piloter er ikke så dårligt.

Deltagerne i Condor-mesterskaberne er et interessant mix”, siger Jim. ”Det er både simulatorpiloter uden noget rigtigt certifikat, men jeg kender også mindst 10-15 rigtige VM-piloter, som træner på Condor”.

Jim, Arne Martin Güettler (Drammen) og Ronny Lindell (Landskrona) er en af de mange ”rigtige” svæveflyvepiloter, som også flyver virtuelt og som mener, at det har en reel træningsværdi.

Svenske Ronny Lindell fra Landskrona er blandt simulatorpiloterne.

Arne Martin Güettler fra Drammen FK er ansvarlig for norges-landskaberne i Condor og træner til mesterskab på simulatoren.

Jeg kan se, at de rigtige piloter bliver dygtigere, men Condor-mesterskaberne viser også, at simulator-piloterne kan lære taktik og strategi, som svarer til virkeligheden, konkluderer Jim.

”Interessant nok, så er min oplevelse, at jeg begår de samme taktiske fejl i simulatoren som i virkeligheden. I simulatoren har jeg bedre tid, så på et tidspunkt jeg har prøvet de samme fejl så mange gang, at jeg nok forbedrer mig”, konkluderer han.




”Jeg har også fundet ud af, at jeg ikke behøver at flyve så hurtigt med risiko for, at jeg sidder ”fast” et sted. Det er bedre at flyve lidt langsommere. Det kan man lære i Condor, siger Jim.

”Når man tænker på, hvad man har af potentiale, er det egentligt ærgerligt, at vi ikke anvender Condor mere systematisk til træning og udvikling. Jeg ved, at Frankrig fx har haft virtuelle mesterskaber med kommentatorer, live tracking og interviews med vinderne. Det var ret lærerigt”, siger han.

Her er vi med i det virtuelle bagsæde hos Jim Acketoft. Siden billedet er taget, har han droppet skærmen og bruger kun Virtual Reality-headset.

Meget realistisk

Jim har cirka 1600 timer i luften, men yderligere cirka 3000 timer i Condor. Han flyver nu med Oculus Rift Virtual Reality-headset, som giver en 3D-virkning.
”Det er så realistisk, at man bliver temmelig chokeret, når man crasher.”, siger han.
Det længste flyvninger Jim har prøvet er cirka 4 timer og han har ikke – som andre – problemer med flyvesyge når man anvender VR-headset.

Morten Hugo Bennick fra Polyteknisk Flyvegruppe skal flyve VM til sommer, men anvender vinterpausen til at træne teamflyvning med kammeraterne i det danske team.

Danmarks team træner Condor

Det er ikke bare i Sverige og Norge, at man træner Condor. Det danske nationalteam bruger også tid på at lære at flyve sammen som team på Condor.

Vi forsøger at gøre det realistisk”, siger en af piloterne, Morten Hugo Bennick til NORDIC GLIDING og fortsætter: ”Faktisk så ved jeg, at det er spot on, når de andre deltagere klager over vejret. Det er nemlig alt for let når man vælger homogen sydafrikansk hammertermik. Det skal være lidt udfordrende”, siger han.

“Jeg træner virtuelt med Thomas Grove, Filip Bojanowski, Jan Brandt, Rasmus Ørskov og Morten Hoeck Petersen”, forklarer han om teamet som skal flyve ”rigtigt” VM i klub-standard- og 15 meterklassen i franske Montlucon-Guere til august.

”Derfor flyver vi også i terrænet omkring VM-flyvepladsen. Der er nogle fælder i området, som det er værd at kende, før vi flyver dernede”, siger Morten hemmelighedsfuldt.

”Det er en god investering for os at lære hinanden af kende i luften inden konkurrencen. Vi har fløjet 6 flyvninger sammen indtil videre, og der er meget at lære: fx hvordan kommunikerer vi i luften som et team er et studie i sig selv”, konkluderer Morten.

”Her gælder det om at dele observationer og tanker under flyvningen, så alle får et bedre totalbillede”, siger Morten.
Teamet flyver både med og uden vandballast og typisk med den flytype som de stiller op med i virkeligheden. Flyvningerne er ofte lidt kortere end i virkeligheden.

”Man skal tænke på, at vi flyver om aftenen på hverdage, så vi er nødt til at gøre det lidt kortere”, siger Morten.

”Taktisk er det også interessant: På en af flyvningerne tog jeg et forkert rutevalg, og Rasmus Ørskov kom hjem et kvarter før mig. Men han er også den eneste verdensmester blandt os to”, griner Morten.

Læs flere artikler om simulatorflyvning

Drama i luften! Sverige og Norge fører i svæveflyve-VM

..altså i svæveflyve-simulatoren Condor! Men tag ikke fejl – det er konkurrence på liv og død, når de norske, danske og svenske piloter træner til virkelighedens mesterskaber

Ny simulatorprojekt skal stimulere norsk svæveflyve-interesse

En hård udelanding løsnede vingerne på LN-GBO, en Pik 20D for cirka 20 år siden. Nu har flykroppen fået nyt liv som simulator på Hangar X på den nedlagte Fornebu lufthavn i Oslo.

Simulatortræning fungerer

Ny statistik viser, at simulatortræning fungerer.

VR er konge

Test af Oculus Rift Touch: Condor 2 understøtter endelig VR – virtual reality. Det løfter realismen til helt nye højder

Virtual reality-simulator på vej i klubberne

At kunne simulere flyvning med stor realisme giver kæmpe muligheder – også i svæveflyvningen. I Aarhus Svæveflyveklub har entusiaster bygget en effektiv virtual reality-simulator

Condor 2 – en værdig opdatering?

Simulatoren Condor er siden debut’en i 2007 udviklet sig fra ”gaming” til ”seriøst træningsværktøj” for svæveflyvere. Nu har teamet bag simulatoren frigivet Condor 2, som NG her tester.