
Et nyt klubhus som er værd at vise frem, mener Ingar Brenna.
Drammen Flyklubb fejrede sidste år sit 80 års jubilæum – og har siden 1959 haft base på Hokksund Flyplass. Flyveklubben som er blandt de største i Norge – hvis ikke den største – er i sit livs form og fik sidste år en højkalibret vitaminindsprøjtning i form af helt nyt klubhus og ny handicaptilpasset ASK 21 – i alt investeringer på 4,8 mio. norske kroner:
Det har været en meget krævende proces at rejse midlerne og gennemføre projektet. Nu har vi fået en pustepause”, siger en af klubbens mange ildsjæle, styreleder Stig Harald Hovind til NORDIC GLIDING under besøget på Hokksund.
”Men vi tror på, at det nye klubhus med sine faciliteter og den fortsatte satsing på rekruttering af nye piloter, vil videreføre klubbens lange traditioner i det norske flymiljø”, siger han.
”Af de 4,8 millioner klubben har investeret kommer 2,4 millioner i støtte fra ExtraStiftelsen, 100.000 kroner fra Stiftelsen Kaare Berg, og 20.000 kroner fra Sparebanken Øst. Resterende kommer fra lån og egne driftsmidler”, siger Hovind som er tidligere professionel pilot i USA, men nu arbejder som teknisk skribent.
Drammen Flyklubb holdt allerede i oktober 2016 de første test-events med svæveflyvning for funktionshæmmede, og det var en stor succes:
”For os har samarbejdet med Landsforeningen for Ryggmargsskadde vist sig at være indgangsbilletten til klubbens handicapsatsing. Foreningen har mange ressourcer og stort netværk, og har allerede søgt om støtte til uddannelse af seks svæveflypiloter, personlifte og flere introduktionsdage”, siger Stig Harald Hovind.

I alt var der 12 funktionshæmmede deltagere på introdagen d. 1. oktober som blev arrangeret i samarbejde med Landsforeningen for Ryggmargsskadde (LARS). Klubben stillede med instruktører og slæbepiloter så alle deltagere fik mindst en flyvning hver, oplyser styreleder Stig Harald Hovind.

Styreleder i Drammen FK, Stig Harald Hovind har stået i spidsen for klubbens satsninger.
Ambitionen for klubben er i øvrigt at øge aktiviteterne, og bl.a. har klubben søgt om længere åbningstider for flyvepladsen i driftsaftalen for de næste 10 år – og der er også søgt om at øge antallet af flyvningerne fra 7000 til 12.000 om året.

Klubbens ca 280 medlemmer har arbejdet hårdt i 2016 for at færdigbygge det nye klubhus, som fungerer som mødested for medlemmene, og er utstyret med klasserum, kontorer, hvilerum for handicappede, WC/bad og et ganske flot køkken. Projektet er også muliggjort gennem økonomisk støtte fra ExtraStiftelsen, Stiftelsen Kaare Berg (150,000), og Øvre Eiker idrettsråd.

Miljøhensyn vejer tungt
Men de fleste flyveklubber har også erfaring med, at aktivitet er lig med øget opmærksomhed fra naboer (grannar, red.), og derfor har klubben gennem de senere år haft et stærkt fokus på at minimere miljøbelastningen, siger Morten Svendsen, leder af Seilflygruppen:
Vi er opmærksomme på aerodynamisk støj og motorstøj. Vi indførte grønne landinger for et par år siden, hvor motorflyene nu lander med motor i tomgang. Vi har netop besluttet at købe endnu en Dynamic, som ribbet for vægt kan fungere som et ekstra effektivt slæbefly”, fortæller han.
Klubben venter i øvrigt med at flyve til efter kirketid om søndagen, og klubben har gjort meget for at sikre dialog med de naboer som oplever støj. Men ikke alle er negative – den nærmeste nabo er stærkt fascineret af flyvning og flyvemaskiner, og mange påskønner den aktivitet som flyvepladsen og klubben medfører til lokal-området;
Man skal ikke glemme, at svæveflyveklubber – Drammen Flyklubb ingen undtagelse – har en vigtig samfundsfunktion for unge og ældre flyveentusiaster, og flere af klubbernes unge medlemmer går videre til flyvekarrierer i det civile eller i forsvaret.

Ak ja, ungdommen i vore dage! I gamle dage måtte eleverne selv bugsere rundt på flyene med håndkraft. Sander Gundersen lægger alle ”kræfter” i bugseringen af klubbens ASK 21’eren ved hjælp at et motoriseret gyrostabiliseret mono-wheel! Hvad skal det ikke ende med? Motorflyvning? Kjetil Gundersen i baggrunden er der endnu håb for!
Relativt kort bane
Hokksunds bane 10/28 står dog ikke på listen over mulige reserve-landingspladser for Space Shuttle, og det er der en god grund til. Banen er nemlig relativt kort med bare 630 x 30 meter. Som ekstra bonus er den også smal – bare 30 meter, så normalt lander man langt frem, hvis der er flere fly på downwind.

Flyvepladsen ligger i tæt befolket område i udkanten af Hokksund by – deraf klubbens store fokus på miljøvenlig flyvning. Til gengæld er der ikke langt til hverken storby eller interessante terrænforhold.
Som det er nu opererer klubben med 2 slæbefly, LN-DFK som er en ”klassisk” Robin Remo 180 hk, som afløste klubbens Pawnee der grundet alder og stigende vedligeholdelsesregime var blevet for dyr i drift. Det skal dog siges, at den klarede over 20.000 slæb for klubben inden pensionering.
Klubbens andet slæbefly er LN-YDM som er en ultralet Dynamic WT9 ejet af en privat ejergruppe. Effekten på Dynamic er ”bare” 100 hk, men flyet er meget let og aerodynamisk, så performance er god – selv på 630 meter. Dertil kommer, at en Dynamic har betydeligt lavere benzinforbrug og mindre miljøbelastning.
Dette illustreres også, at prisen for slæb er i Dynamic’ens favør med 45 kroner per 100 meter mod 60 kroner per 100 meter med Robin.
Klubben har dog i tidernes morgen (´70-´77) haft svagere slæbefly – ”rekordholderen” var LN-TSO, en Piper SuperCub PA-18 med voldsomme 95 hk til disposition. Efter sigende tog det ”evigheder” om at stige til 500 meter og med alle instrumenter i rødt (nok undtagen fartviseren!)
I dag har ca. 30 fly base på Hokksund. Seilflygruppen har 5 fly, 3 styk ASK 21, hvoraf den ene er med håndstyring, en Discus B og en temmelig ny LS 4 fra 2003. Drammen Flyklubb er selvfølgelig ikke bare svæveflyvning, men har også en motor- og mikrosektion, og klubmedlemmerne trives i hinandens selskab.

Utdrikningslag, polterabend, möhippa – kært barn har mange navne. Men Drammen FK står altid til tjeneste, når et kommende bryllup skal fejres. Om aktiviteten genererer nye piloter er usikkert, men flyvningerne er tydelige på klubbens økonomiske resultat. De mange gæsteflyvninger giver klubben et tilskud på ca. 180.000 kroner årligt.
Oslo giver unge medlemmer
Drammen Flyklubb har tydeligvis en stor andel af unge medlemmer; En af forklaringerne er, at der bare er 64 km fra Oslo centrum til Hokksund, og dette gør Drammen FK til den nærmeste klub til Oslo.
Nationalcenteret på Starmoen som også huser både Gardermoen SFK og Elverum SFK ligger 149 km nord for Oslo – ca 2 timer borte. På en god dag, som den dag NORDIC GLIDING besøgte klubben, kan man tydeligt se Oslo City og krydstogtskibene fra 800 meter over Hokksund.
Vi forsøger at tage de unge med i bil når vi kører til klubben”, forklarer Jon Veddum, skolechef i klubben.
Der er flere incitamenter designet til at give mere aktivitet med unge medlemmer. Blandt andet findes der en støtteordning for ungdomsmedlemmer. Indbetaler medlemmet 1000 kroner på klubkontoen, giver klubben ekstra 1000 kroner.

Skolechef i klubben, Jon Veddum er en af dem som arbejder med rekruttering og ”keeping members” i klubben. Det har ofte et lav-praktisk udgangspunkt: ”Vi forsøger at tage de unge med bilen når vi kører til klubben”, siger han.

Drammen FK har en absolut ung profil – her er langt til de første grå hår. Fra venstre Peder Kristensen, Martin H. Larsen, Hans Christian Knudsen, Henrik Gjestvang, Sander Gundersen og Christopher Kjendlie.

Selv med den aldeles glimrende Telemark-termik kan der være langt i ASK 21 fra flyvepladsen i Hokksund til det majestætiske Gaustatoppen, ca. 70 km mod vest. Derfor har klubmedlemmerne Kjetil Gundersen (t.v.) og Jørund Martinsen investeret i en DG 505 M, som ud over at have friheden ved selvstart også har et hæderligt glidetal. ”Det er ikke verdens mest harmoniske konstruktion, men det giver en stor værdi for pengene og frihed i flyvningen, ” siger Kjetil.
Fantastisk terræn
Men disse fantastiske faciliteter ville ingen rolle spille, hvis flyvningen i området er kedelig (tråkig, red.) Men Drammen FK er i den optimale situation er der findes en meget bred variation af terræn tilgængelig inden for en relativ kort radius af flyvepladsen.
Både nord og syd for Hokksund ligger to mindre fjeldpartier som hæver sig op til 600 meter over terrænet, hvor eleverne får deres første erfaringer med ”fjeldflyvning light”.
Virker strategien ikke kan eleverne hurtigt flyve hjem til Hokksund og lavere terræn. Men mod vest venter de rigtigt store oplevelser og de mest øde områder i hele Europa – et naturligt vendepunkt lige ved grænsen til det enorme fjeldplateau Hardangervidda er det højeste fjeld i Telemark, det karismatiske Gaustatoppen, ca 70 km vest for Hokksund.

Flyveterrænet i nærheden:
Dybt under den majestætiske Gaustatop ligger Rjukan – kendt for turisme og for sine heliostater – spejle som dirrigerer sollys ned på byens torv i vintermånederne. Men Rjukan har også en mere dyster svæveflyvehistorik som ikke er umiddelbar synlig på en solskinsdag i bagsædet på en DG 505 M.
Under 2. verdenskrig var her Norsk Hydro tungtvandsværket som var udgangspunkt for tyskernes forsøg på at bygge atomvåben. De allierede forsøgte dog flere gange at sabotere værket, bl.a. med 2 Horsa-svævefly som alle havarerede under forsøget med flere omkomne som resultat.

Målpassage af Gaustatoppen.
Fra toppen som rejser sig 1883 meter over havets overflade kan man på gode dage se ca. 1/6 af Norge. Takket være solen utrolige energi er det muligt at glide forbi Gausta-toppen med hvilepuls 50 – helt uden anstrengelse – og få kontakt med de svedige vandrefolk som har slidt og slæbt for udsigten på toppen.
”Men svæveflyvning er også en idræt”, kan man passende skrige til vandrerne på toppen, når man glider forbi!
Er man i øjen-højde med vandrerne på toppen under en forbiflyvning, så passer det i mange tilfælde med glidehøjde tilbage til Hokksund, eller til nabo-klubben Sandefjord på Notoddens Seilflycenter som bare ligger 45 km borte.
Det er i øvrigt et bucket-list-emne at glide fordi Gaustatoppens højfjeld og ud over den spektakulære Rjukan-dal, som pludselig åbenbarer sig under flyet. Pludselig har man 1600 meter under kølen, og man føler sig som en mægtig mand (m/k) – skønt!
Er dette ikke højde nok, kan man hænge med på den traditionsrige Vågå Wave Camp som arrangeres af Drammen FK. Ny webadresse for arrangementet er i øvrigt http://wavecamp.drammenflyklubb.no.