Egil Roland: Alle jagter den perfekte flyturen

"Flyinteressen har alltid vært der, uten at jeg helt vet hvorfor. Ingen i min familie har drevet med flyging i noen form, så hvorfor det ”slo ut” hos meg, vet jeg ikke". Det siger Egil Roland, 53, fra Nome Flyklubb

Tekst: Egil Roland / Foto Jan Erik Arud

Egil Roland

EGIL ROLAND
Alder: 53 år
Klubb: Nome flyklubb
Jobb: IT-konsulent
Annet: Skolesjef, Instruktør kl. 1, acroinstruktør, tekniker

Jeg er blitt fortalt av mine foreldre at jeg snakket om fly før jeg fylte 2 år.

Drev i mange år med modellflyging (driver litt fremdels, med store skalaseilfly), og har også vært innehaver av PPL-sertifikat. Har et 100-talls timer på diverse Cessna, Cub osv. Seilflyging startet jeg med i godt voksen alder, høsten 2010, og har vel egentlig ikke sett meg tilbake.

Alle jakter den perfekte flyturen. Jeg håper inderlig jeg ikke finner den, for det er en jakt jeg på ingen måte ønsker å gi opp.
Når i tillegg seilflyging er virkelig ”hands on” flyging, og krever kontinuerlige avgjørelser på rutevalg og vurdering av forholdene, rett og slett en aktiv pilot: Ja, hva er det ikke å like?

Hva er så fasinerende med seilfly? Jeg prøver meg med noen eksempler.
Det å løse ut fra slepeflyet i 4-600 meter, for så å gli over fjell og vidde i 5-6 timer, bare en selv og naturen. Utnytte sine meteorologi-kunnskaper til å finne oppdrift, og ikke minst finne den der man mener den bør være.

Sirkle termikk med vertikalhastighet på +5 m/s. Komme seg inn i et bølgesystem, se cumulus-skyene forsvinne under seg, i helt laminær og rolig luft, med godt stig.

Pilot i profil: Trude Liåvåg: “Jeg er omringet av fantastiske mennesker i denne sporten!”

Å få være med naturkreftene på slike turer må oppleves for å tro det. Og er kanskje enda bedre om man har med en god venn i en to-seter.
Eller bruke timer/dager/uker på å lage et acroprogram, for så å fly det og se at det fungerer som man tenkte. Få delta på et flyshow, å dele opplevelsen og prate med et engasjert publikum etter endt oppvisning

Ta et slep med et veteranfly, gjerne i en åpen cockpit med vind i håret, en stille sommerkveld i solnedgangen. Man føler man smelter sammen med naturen. Ubeskrivelig vakkert!

Introdusere nye mennekser for denne fantastiske hobbyen, kanskje få oppleve at den lille frykten for fly hos vedkommende har gått over i ren glede i løpet av turen.

Sende en 15-åring solo og se gleden og stoltheten hos eleven, at vedkommende behersker flygingen. Og vanligvis gjøre sin beste landing noen sinne. Mens mamma står på bakken med en tåre i øyekroken.

Fly en konkurranse, hvor man kanskje har startet litt konservativt, og tror man ”henger etter”. For så å ta igjen den enen konkurrenten etter den andre. Kan jo egentlig ikke beskrives…

Eller oppleve at man bommet litt på rutevalget, og ble frafløyet av alle de andre. Fin opplevelse å sette på læringskontoen, og en anledning til å gjøre det bedre neste gang.

Fly seg litt bort og komme lavt, for så å finne verdens fineste termikkboble som ”redder dagen”…

Bli invitert på kaffe, kaker og seilflyprat av grunneieren til jordet der man måtte utelande…

Eller bare fly en lokal tur i nærheten av flyplassen, for den rene, pure flygleden.

Det sosiale etter endt flyging, praten med andre seilflypiloter om rutevalg, naturoppplevelser, utelandinger og hva det måtte være.

Eller bare det å sitte og observere på en dag med dårlige flyforhold; 15-åringen sitter i ivrig diskusjon med 80-åringen om termikksirkling. Generasjonskløften er helt borte.

Og det beste av alt: Ingen turer er like. Forholdene enderer seg alltid, og det er alltid nye utfordringer å løse. Og man kan alltid gjøre det bedre.

For en som ikke driver med seilflyging høres dette kanskje ut som bare skryt? Men, dette er bare er en liten del av alle de fantastiske opplevelsene jeg har hatt i løpet av min relativt korte karriere som seilflyger. Er det rart man gleder seg til fortsettelsen?

Læs også

Guppy feber

Som en flyvende vinge – bare uden livsfare! En Genesis 2 er en hyper-eksotisk flyvemaskine og noget af det nærmeste man kommer på en flyvende vinge. Stefan Björnstam fra Östra Sörmlands FK ejede egentlig en DG 600, men er nu blevet smittet af ”Guppy-feberen”.

Ingo Renner - 37000 timmar segelflygtid!

Ingo Renner, Tocumwal, Caproni Calif: Möt tre ikoniska begrepp i Australiens segelflyg

Fra Twin Astir til Super Hercules

Den 23-årige svæveflyvepilot med pilotnavnet ”ZAB” gik direkte fra svæveflyvningen til en karriere som Hercules-pilot i det danske flyvevåben. ”Som i svæveflyvningen oplever man skulle udnytte vejr og flyvemaskine til det maksimale”, siger han.

Den flyvende læge

Danske Anker Lauridsen er en af cirka 200 nordiske flyvelæger, som holder os på vingerne. Selv kan han se tilbage på en lang karriere som slæbepilot i en svæveflyveklub

Till mig själv

Vilka förmaningar skulle jag vilja ge mig själv som nybörjare? Vad finns det för ”do´s and dont´s”?

Den nordiske forbindelse

Niels Sundberg og Arne Boye-Møller har gennem 20 år delt interessen for svæveflyvning, og gennem de sidste 10 år været dybt involveret i udviklingen af Jonker Sailplanes.

Flyv til Dan-Glide

En af de største svæveflyveværksteder i Norden, Dan-Glide, er flyttet til Vamdrup Flyveplads, tæt på Kolding. Mere plads, nyere faciliteter og en flyveplads uden for døren giver nye muligheder og bestemt mere liv på værkstedet.

Han træner talenterne

Geert Sørensen er DSvU’s nye talenttræner i en ny-oprettet stilling. Han skal spotte de danske talenter og sætte system i deres udvikling.

”En drøm at passe Arnborg”

Centerchefen på Arnborg lover topfaciliteter i Danmarks bedste termikområde.

”Flere medlemmer, tak”

Malou skal skaffe flere medlemmer i svæveflyvningen!

Erfaren stifinder i regeljunglen

Ole Gellert Andersen er the go-to-guy i dansk svæveflyvning, når det drejer sig om at finde vej i regeljunglen

Et liv på flyvepladsen

Göran Karlsson, svæveflyver, flyveleder og allround-fikser af alt elektronik og flyvning.

Ridin’ with The King

Sebastian Kawa er uden diskussion verdens bedste pilot. Med 27 VM-medaljer, heraf 22 guld i varierende klasser er han kongen, som alle er tvungen til at forholde sig til. Men hvem er Sebastian Kawa egentligt?

14-årig flyver ASW 24

Kevin Wennborg er for ung til køre 30 km/t på scooter. Men i luften må han flyve op til 280 km/t i Landskronas ASW 24. Det er da dynamit, når man er 14 år gammel.

60 år i sportens tjeneste

”Godt, at jeg ikke blev fodboldspiller, for der er man gammel i sporten, når man er 40 år”. Det siger Per Winther, Vestjysk Svæveflyveklub efter 60 år i svæveflyvning. Selv om han fylder 78 år i år deltog han i årets danske mesterskab. I hvilken anden sport kan man gøre det?

VM-guld på lånte vinger

Flyet brændte før VM i Ostrow, men Rasmus Ørskov vandt alligevel den første nordiske senior-guldmedalje siden 1983.

Mr. Fix it

Thomas Pyls, født i Tyskland, holder en stor del af de nordiske svæveflyvere på vingerne. Ground loops? Sønderslåede canopies? Pyls Flygservice klarer næsten alt i værkstedet i Lidköping.

Antropolog, kvinde og svæveflyver

Er svæveflyvning mandekultur? Danske Perle Møhl er som antropolog vant til observere og analysere kulturer. Så hvordan er det at være ny elev OG kvinde i en svæveflyveklub?

Friend-ship

Vennerne Roslund og Danewid er nu ejere af Skandinaviens første ASG 32.

"Jeg er omringet av fantastiske mennesker i denne sporten!"

Det siger norske Trude LIavåg, som gik fra "lille elev" til instruktør i NTNU Flyklubb.

Segelflyget tände gnisten för flyg

Det säger Mikael Roslund, Ljungbyheds SFK, ex Draken-pilot, ex luftkaptajn. Segelflygare sedan 1971

Egil Roland: Alle jagter den perfekte flyturen

"Flyinteressen har alltid vært der, uten at jeg helt vet hvorfor. Ingen i min familie har drevet med flyging i noen form, så hvorfor det ”slo ut” hos meg, vet jeg ikke". Det siger Egil Roland, 53, fra Nome Flyklubb

I luften er vi alle ens

I 2004 blev Jens Sternberg ramt af en alvorlig ulykke, som lammede ham fra brystet og ned. Nu er han tilbage i svæveflyvningen og en af de drivende kræfter i Uppsala-svæveflyvernes seneste successprojekt – en håndstyret Duo Discus XLT som flyves under projektnavnet "Alla kan flyga".

Åke Pettersson: I svæveflyvningens tjeneste!

Han har deltaget i 16 VM, har 14 SM guld, 7000 svæveflyvetimer hvoraf 2000 i skoling og mindst et par hundrede elever kan takke ham for certifikatet. Svensk IGC-repræsentant i 20 år, VM-chief steward og ordførende i Segelflyget. Han har fløjet med legenderne og er nu selv blevet en. Åke Pettersson har haft et liv i svæveflyvningens tjeneste.

BLOM!

Efter næsten 50 år i svensk svæveflyvnings tjeneste nærmer pensionen sig for chefinstruktør Anders Blom. Han afløste en legende i jobbet, men har gennem dedikation og talent fået sin helt egen plads i Segelflygets Hall of Fame.