Elbil og flytrailer på langtur?

Selvmordsmission - for det går vel aldrig? Jo, siger norske Øyvind Moe. Han er blandt de første svæveflyvere i i verden som har prøvet konceptet.

Tekst og foto: Øyvind moe

(Opdatering 02 april 2020: Denne artikel handler om elbiler, et teknisk område som udvikler sig hurtigt. Siden publiceringen er der kommet væsentligt flere biler med slæbekrog, bl.a. Tesla 3 samt Audi og Mercedes. Teslas Superchargere lader nu med + 800 km/t, red.)

Å kjøre med elbil på langtur er omtrent som å fly seilfly.
Man må klatre i en termikkboble (lade batteriene) underveis og siste del av flukten er final glide med kalkulert overhøyde på destinasjonsstedet (gjenværende batterikapasitet). Klare likhetstrekk med andre ord.

Dette året ble turen for min del lagt til Ottsjö for å fly bølger. Jeg delte hytte med Erik Eldegard og Per Osen som tok med seg LN-GAO. Siden AO også ble brukt på Vågå i uke 11, ble oppholdet på Ottsjö lagt til uke 12. Jeg hadde gleden av å bruke elbil, Tesla Model X, som er foreløpig den eneste elbilen med tilhengerfeste.

Bil og henger

Bilen er en Tesla Model X med 90 KW batteripakke og firehjulsdrift. Den har Pirelli vinterdekk 265/50/R19, vinterpakke og autopilot. Egenvekt med fører er 2.474 kg og tillatt maksimal tilhengervekt er 2.250. Bilen har fysiske mål på 2,00 meter bred og 5,05 meter lang. Motoreffekten er ca 450 kW (ca 700 hk). Tilhengeren er en standard Cobra-tilhenger med tillatt totalvekt på 1.300 kg og faktisk vekt er ca 950 kg.

Hvordan fungerer en elbil til å trekke en seilflytilhenger?

Det er en stor og tung bil så selve opplevelsen av å kjøre er veldig behagelig. Tilhengeren merkes knapt. Bilen har veldig lavt tyngdepunkt, så det gir veldig god stabilitet og godt veigrep.

Når man kjører en elbil blir man langt mer bevisst energiforbruket enn for en fossilbil. På dashbordet er det en kurve som viser forbruket de siste 50 km og et gjennomsnittstall. På vinterføre (jeg har ennå ingen erfaring med sommerføre) er forbruket 200 – 250 Wh/km uten tilhenger.

Våte veier trekker mer energi og man kan opplever mer enn 300 Wh/km. Ladehastigheten måles i km/t. En vanlig 10A 220V kurs gir 11-12 km/h. En trefase 24A 400V ladestasjon som mange installerer i garasjen sin gir 75 km/t. Tesla superladere gir opptil 500 km/t.

Tesla har satt opp superladere på forskjellige steder i hele Europa og det er mange av dem i Norge. Kapasiteten på disse superladerne er relativt god; de har stort sett ledig kapasitet med mindre man velger et tidspunkt søndag ettermiddag når det ellers er stor trafikk på veiene.

Man lader normalt ikke batteriene mer enn til 90% av full kapasitet og på superladerne vil ladehastigheten falle når man passerer 70%. Dette er for å skåne batteriene. Fra 0% til 80% tar det kun 40 minutter (https://www.tesla.com/no_NO/supercharger).

I tillegg finnes det mange offentlige og private ladestasjoner hvor man kan lade underveis (https://www.ladestasjoner.no). Man starter normalt med batteri som har 90% etter ladning hjemme før man starter turen. Da står kilometertelleren på 350 km rekkevidde. Om vinteren pleier jeg å starte klimaanlegget 10 – 15 minutter før jeg setter meg i bilen. Da er den varm. Varmeveksleren virker utmerket. Har alltid 20°C i bilen.

Høvik (Oslo) – Ottsjö – Høvik

Turen fram og tilbake er på 1.400 km. Jeg startet med tilhenger riktignok på Elverum siden seilflytilhengeren hadde stått der over vinteren. Jeg toppet batteriet på Elverum (Elgstua superlader).

Deretter kjørte jeg til Alvdal hvor neste superlader var lokalisert. 40 minutter til lunsj og nye 90% kapasitet på batteriet. Elgstua – Alvdal er 167 km og jeg brukte ca 60% av kapasiteten. Forbruket viste 250 – 300 Wh/km. Alvdal – Klett (Trondheim) er 177 km og igjen brukt ca 60% av batterikapasiteten. Toppet batteriet på Stjørdal og kjørte helt til Østersund, 240 km. Da hadde jeg brukt mer enn 85% av batterikapasiteten og nærmet meg maksimal rekkevidde.

Over Storlien med slaps og våte veier gikk forbruket opp i over 400 Wh/km. Turen hjem gikk også bra og med de samme målene på forbruket. Rekkevidden for Tesla Model X, 90 KW batteripakke, med seilflytilhenger er i underkant av 300 km og må ansees som akseptabelt siden avstanden mellom alle superladerne i Norge er tildels betydelig kortere.

Som en kuriositet så var autopiloten permanent deaktivert med tilhenger, men cruise control brukte jeg mye. Den er også adaptiv og følger bilen foran med konstant avstand dersom denne kjører saktere en innstilt hastighet.

Med elbil blir det en stopp hver 3 – 4 time i 40 minutter. Av trafikksikkerhetsmessige grunner kan det være en fordel å ta disse pausene. Man blir mer opplagt når man kjører og kommer fram til bestemmelsesstedet mindre sliten enn om man kjører uavbrutt samme totaldistanse.

Kostnader

Politikerne i Norge har bestemt at for nye, rene elbiler skal man ikke betale noen avgifter ved kjøp (engangsavgift og mva). Jeg betalte 960.000 NOK for min da jeg kjøpte den i begynnelsen av desember 2016. En tilsvarende fossilbil i samme størrelse, motorkraft og komfort (Porsche Cayenne Turbo med største motoralternativ) ville ha kostet nesten 2,5 Mill. NOK. Jeg har gratis lading på Tesla Superladerstasjonene i bilens levetid, gratis Internett og Spotify i bilen. Normalt lader jeg bilen i garasjen hjemme og strømutgiftene har øket. Ekvivalent ”drivstoffkostnad” er omtrent 25% av bensinkostnaden.

Hva er poenget med elbil?

Å raffinere bensin er en energikrevende prosess. Det trengs 2 kWh for å raffinere 1 liter med bensin. En fossilbil i denne klassen bruker ca 1 liter på å kjøre 10 km. Jeg bruker 2 kWh på å kjøre 10 km. Hva skal man da med bensinen hvis man bare kan putte den elektriske energimengden rett på batteriet? Hydrogen er enda mer energikrevende å produsere hvis man sammenligner med dette drivstoffalternativet.

Miljøeffekten

Jeg er i utgangspunktet ingen miljøfanatiker. Men, effekten er merkbar med renere luft. Jeg bor i nærheten av E18, like ved en av Norges mest trafikkerte veier. Det er til nå solgt mer enn 120.000 elbiler og også et stort antall plug-in hybrid biler i Norge og jeg er sikker på at bruken av elbiler er hyppigere til bykjøring enn andelen elbiler. Det er også en god del busser som har gått over til gass og hydrogen. Så jeg kan si med sikkerhet at luften der jeg bor er renere nå enn tidligere, spesielt merkbart om vinteren.

Har fossilbiler ingen fordeler?

I rettferdighetens navn så har fossilbiler to fordeler: ”ladehastighet” og rekkevidde. ”Ladehastigheten” er 36.000 km/t. Batteripakken i Teslaen veier 600 kg. En tilsvarende mengde i vekt av bensin gir 8.000 km rekkevidde …

 

Epilog: Øyvind Moe omkom tragisk i et havari med LN-GOM i maj 2019 under Norges Cup 1, Elverum Grand Prix. Havariet er under udredning af AIBN i Norge.

http://nlf.no/seilfly/seilflyulykken-i-grue-hedmark-3-mai-2019