Ole Gellert Andersen er DSvU’s mand som uddannelses – og materielkonsulent, specielt i overgangen til det nye EASA-regelværk.
”Det bliver enklere end før”, siger Ole. Det må vi lige høre lidt mere om, for Ole ved, hvad han taler om: Han er tidligere landbrugschef i Nordea, pensioneret fra sit ”rigtige job” sidste år, men stadig absolut aktiv som passioneret svæveflyver og fejrer snart 50 år i sporten. 68-årige Ole har i en årrække også været også involveret i ultraletflyvning i Danmark på forbundsniveau, hvor Ole har fået lige under 1000 timers UL-flyvning op under neglene. Dertil kommer også et engagement i bestyrelsen på vores egen europæiske svæveflyve-organisation EGU, European Gliding Union.
Declared Training Organisation
Men Ole, kan du prøve at forklare hvad din rolle i DSvU er: ”Jo, Jeg skal kunne svare på spørgsmål omkring uddannelse og materiel, specielt her ved overgangen til EASA-reglerne”, forklarer Ole. ”Jeg har sammen med uddannelsesudvalget skrevet unionens træningprogrammer, og vi er nu blevet godkendt af Trafikstyrelsen som DTO, Declared Training Organisation med nummer 001 – altså den første i Danmark”, siger han.
EASA er enklere
Ole stiller i øvrigt ikke op til den gamle klage-sang om, at nye regler altid er dårligere og mere komplicerede end i ”de gode gamle dage”: ”Reglerne i EASA-regi er enklere end de nationale regler. Vores gode gamle unionshåndbog var mere kompliceret end nødvendigt, og det ser man, for EASA-reglerne er barberet totalt ned. Ikke mindst fordi vi har fået det, som vi ønskede det gennem EGU-arbejdet”, beretter Ole som forsikrer om, at han ikke lønnes af EASAs PR-afdeling!
Konverterer forsøgsklubber
Ole kommer næste år til at bruge rigtig meget tid på processen med at guide klubberne gennem konverteringen fra nationalt certifikat til EASA-certifikat:
”I øjeblikket konverterer vi 4 forsøgsklubber, Østsjælland, Kolding, Fyn og Lemvig for at øve os på processen og spotte problemer på forhånd, så vi er klar til de resterende 28 klubber næste år. Det bliver i øvrigt en opgave for de lokale flyvechefer, som skal attestere en blanket for hver enkelt pilot med rettigheder og tilladelser som udgangspunkt for hvert enkelt nye certifikat”, forklarer Ole, som også fremhæver det strålende samarbejde med Trafikstyrelsen:
”Vi har brug for hinanden i en gensidig kvalitetssikring”, siger Ole, som i øvrigt betegner sig selv som en ”halv Helge”.
Det er en reference til Helge Hald, tidl. Generalsekretær i DSvU og Oles halvtidsstilling! Men Ole, uanset dimensionen i halv eller hel, bliver helt sikkert en kapacitet og en stor hjælp for klubberne, når de skal finde vej gennem den regel-jungle, som tilsyneladende er mindre frygtelig end først antaget (en vel anlagt regel-plantage?). Konverteringen skal være klar senest 8.april 2020, og mon ikke man også finder ”den halve Helge” oppe i luften i fuld færd med at fejre 50-året som svæveflyver:
”Det vil jeg”, forsikrer Ole. ”Det er det, jeg brænder for”.