Flyv mod internationale toppiloter i Uppsala Masters

Ambitionerne er store, når Uppsala FK arrangerer Masters fra 8-15 juni på Sundbro. Scenen er sat for lokale og internationale toppiloter og et svensk mesterskab i open racing-klassen.

Tekst og foto Jens Trabolt

Deltagerne klar til start på Sundbro i 2022. Uppsala Masters arrangeres hvert 2. år i dialog med “søster-eventet” Räyskälä Masters i Finland.  (foto Björn Hedin)

Link to automatic translation

Uppsala Masters startede i 2013 som en friskt indslag fra det store udland; En international konkurrence i Norden, hvor svenske og nordiske piloter kunne prøve kræfter med toppiloter fra andre lande.

Foruden debut-året i 2013 har Uppsala Masters været arrangeret med store succes i 2015, 2017, 2019 og efter en vældig lang og ufrivillig Corona-pause også i 2022.

Rapport fra 2022-Uppsala Masters: “Ingen respekt for os ældre”

Det er en stor gruppe af frivillige fra flyveklubben i Uppsala som står bag eventet.

En af de drivende kræfter bag mesterskabet er Börje Eriksson fra Uppsala som anvender sin store internationale baggrund som ”Contest Director”. Börje har cirka 5000 flyvetimer og har prøvet lidt af hvert med 8 fløjne VM herunder bronzemedalje til VM i Eskilstuna i 2006 (15 m) og 5. plads til VM i Benalla 2017 (18 m).

Uppsala Masters 2022: Rikard Sohlberg og Börje Eriksson forbereder dagen. I år er det Emil Björk som står for meteorologien, Task-setter er Thomas Jobs og Pall Einarsson holder kontrol med scoringen.

”Flyv mod de bedste”

”Man skal flyve mod de bedste, hvis man vil udvikle sig som pilot”, sagde Börje, da NG interviewede ham for et par år siden til en artikel om mesterskaber og udviklingen af Team Sweden.

”Det var også baggrunden for, at vi for år tilbage grundlagde fx Uppsala Masters, så vi kunne have et mesterskab i Sverige med international deltagelse”, sagde han

Den tanker holder fortsat: For det er lykkedes at lokke masser af internationale toppiloter til Uppsala, ikke mindst fra Finland, men også Polen, bl.a. idolet Janusz Centka. Den dobbelte svenske verdensmester Göran Ax (1942-2018) mente i øvrigt, at Centka var den bedste pilot han nogensinde havde fløjet med:

”Han flyver efter sit eget hoved, og for det meste har han ret”, sagde Ax om Centka i et interview i NORDIC GLIDING. (03 2014)

Denne gang bliver der også noget erfaringsudveksling, for med i Centkas Duo Discus finder man også svenske junior-pilot Elias Severholt Fourati, som var den bedst placerede svenske pilot (16 ud af 32 deltagere i klubklasse) til sidste års junior EM. Han skal flyve med Centka som træning til Junior EM- og -VM senere i sommer, fortæller Börje Eriksson.

Elias Severholt Fourati, her siddende i cockpittet, skal flyve med polakken Janusz Centka. Foto fra Junior EM 2023 i DK.

Janusz Centka

Janusz Centka og Elias Severholt Fourati er ikke de eneste dygtige piloter i Masters 2024. Junior-europamester i klubklasse, Kim Toppari, deltager også i. LS7. Her er han fotograferet under ankomst på Arnborg under Junior-EM 2023

Som sagt, ideen er at flyve mod internationale toppiloter. Det gælder også den anden vej: For de lokale svenske piloter fra Sverige er ikke helt forsvarsløse, langt fra, og det er vel også attraktionen for de tilrejsende piloter.

Bortset fra 2019 hvor 2019, hvor de tilrejsende finner Tapio Tourula, Aku Jaakkola og Olli Teronen kørte en ren finsk sejr i racingklassen, har svenskerne virkelig været stærke på hjemmebanen, og ved seneste masters i 2022 var det Per Carlin som fandt dette rette tempo til en første-placering foran finske Tapio Tourula i klubkassen. Per Carlin er desværre ikke på deltagerlisten i år på grund af job-kalender-konflikt. Det er svenske Janne Nordh derimod. Med sin EM-titel fra 2022 – i øvrigt første internationale sejr til Sverige i 41 år – er Janne en meget kompetent deltager.

Europamesteren Janne Nordh lader op før start under et tidligere Uppsala Masters. Janne deltager også i år.

”Uppsala Masters er en morsom konkurrence og er rigtig fin fortræning til EM i Tabor, Tjekkiet senere på året”, siger Janne som også deltager senere i SM i Herrljunga.

Skulle man være i humør til at sige adjø til Jannes ”Tante Agda”, den efterhånden legendariske Discus 2T, så er det snart sidste boarding call, i hvert fald med Janne Nordh i cockpittet.

”Det bliver nok mit sidste mesterskab med TA”, forklarer Janne til NORDIC GLIDING. Flyet, som har set mange stræk-km og utrolige flyvninger, er solgt til fordel for en selvstartende Ventus 2M efter ”20 fantastiske år og 3000 timer”, som Janne selv siger.

Der er mange typer af fly med i konkurrencen – fra Discus b til det ypperste i Åben Klasse. Det i sig selv er en attraktion. Jim Acketoft og Wilhelm Wendt deltager bl.a. i den hotte åbenklasse EB 29 DR, og ja, det er den med det spartanske bagsæde – alle som flyver i EB 29 DR skal som udgangspunkt være klar på lidt kropskontakt.

Owe Engström og Bengt Frid på finale, VM i Polen 2014. Owe Engström deltager i år også med med ASH 25 EB 28,  men Bengt Frid flyver nu sin egen Ventus.

Markus Ganev lander i ASG 29 under et tidligere Uppsala Masters. I år er han registreret som deltager i efterfølgeren, AS 33 Me, men i praksis bliver det en lånt ASG 29 fordi batterierne på hans AS 33 ME ikke er klar endnu. I øvrigt bliver der noget at se på for teknik-nørderne, for Ronny Eriksson, Peter Cutting samt norske Kato Kvitne stiller op med deres elektrisk selvstartende JS3 RES. I prototype-hjørnet kommer professor Ulf Ringertz også med Windex, som er under ombygning til elektrisk selvstart.

Stort billedgalleri

Se deltagerlisten herunder
https://www.soaringspot.com/en_gb/uppsala-masters-2024-sundbro-2024/pilots

Man kan følge resultaterne i Uppsala Masters her
www.soaringspot.com/en_gb/uppsala-masters-2024-sundbro-2024/

Flere nyhedsartikler

Mod sydlige horisonter med Adventure Gliding Tour

Den 27. juni sætter en gruppe danske entusiaster kursen mod Sydtyskland med drømmen om at flyve ud i det blå i svævefly. Kom bare, der er fortsat mulighed for at være med på eventyr, lyder meldingen fra arrangørerne.
10. juni 2024/af Jens Trabolt

Jomfruflyvning på projekt ”VM-vinderfly” efter 15 år

Professor i Flygteknik på KTH og svæveflyver Ulf Ringertz har i al diskretion bygget sin egen flappede 18-m raket, KTH-X1. I går skrev han svensk flyvehistorie og fløj jomfruflyvning med ”KTH-X1” efter 15 års arbejde.
5. juni 2024/af Jens Trabolt

Flyv mod internationale toppiloter i Uppsala Masters

Ambitionerne er store, når Uppsala FK arrangerer Masters fra 8-15 juni på Sundbro. Scenen er sat for lokale og internationale toppiloter og et svensk mesterskab i open racing-klassen.
4. juni 2024/af Jens Trabolt

Seniorer på hårdt arbejde for fremtidens elektriske spil

Den danske Herning SFK er i fuld gang med at bygge klubbens nye ”cutting-edge” elektriske spil. Her har de produceret en kort video som forklarer behovet for at gøre en grøn sport endnu mere grøn, og som samtidig viser, hvordan klubbens senior-gruppe indgår særdeles aktivt i opgaven som skal sikre miljøvenlige starter.
29. maj 2024/af Jens Trabolt

Sailplane Grand Prix i fjeldet

Starmoen og SeilflyNorge var for første gang vært for et FAI Sailplane Grand Prix. Vejret viste sig fra sin bedste side og gav 6 ud af 7 flyvedage til de 17 deltagere. Bedre markedsføring får man ikke.
28. maj 2024/af Jens Trabolt

“Det bliver i familien”

Danske Rasmus Ørskov og Jørgen Thomsen har købt en Jonker JS3 RES til deling. De er intet dårligt makkerpar, for Rasmus er verdensmester i Klubklassen, og Jørgen kan fikse alt, inklusiv elektrodrivlinjer.  Flyet fik sin ilddåb under det netop overståede DM på Arnborg.
22. maj 2024/af Jens Trabolt

Invitation: ElSKÅ 2 – EL Segelflyg Konferens på Ålleberg 28 – 29 augusti

För två år sedan arrangerade Segelflyget och Nordic Gliding, med Svenska Flygsportförbundet som sponsor, en tvådagars konferens, som vi kallade ElSKÅ på Ålleberg. Ett 40-tal deltagare fick prova AS 34 Me, ASG 32 el, Discus 2 FES, DG-1001e och LAK-17 C FES. Nu följer vi upp denna konferens med en ny, ElSKÅ 2. Denna gång kommer tonvikten att ligga på startmetoder.
17. maj 2024/af Jens Trabolt

Välkomna till Segelflygets kvinnoträff på Ålleberg!

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till årets SWM, Scandinavian Women Meet 2024 på Ålleberg 7-9. juni samt 23-25. augusti 2024.
Detta året träffas vi två helger under och efter tävlingssäsongen. Du behöver inte ha cert eller ens vara aktiv. Det räcker att du har ett brinnande intresse för segelflyg i alla dess former och är kvinna.
13. maj 2024/af Jens Trabolt

I luften – uden en lyd

Det er en mærkelig oplevelse at se en ASK 21 blive startet af et elektrisk Skylaunch Evo-spil. En elektrisk summen afslører, at noget er i gang, men her er intet rasende V8-brøl. Stigevinklen på flyet indikerer dog, at her er titaniske kræfter i værk. NG har besøgt en nordtysk klub i LSV Grambeker Heide som har taget hul på fremtiden.
6. maj 2024/af Jens Trabolt

Ventus selvstarter elektrisk for første gang!

Schempp-Hirth fløj første gang i går med den fuldt elektrificerede Ventus E på Hahnweide.
Basis er tydeligt Solo-systemet som vi i grove træk også kender fra JS3 RES, men Schempp-Hirth har tydeligvis opgraderet nogle af hovedkomponenterne med henblik på at øge performance og effektivitet i systemet efter deres egne specifikationer.
26. april 2024/af Jens Trabolt

Kan du lande til T’et?

Ud over Grand Prix og DM i kunstflyvning er DM i præcisionslanding på programmet til DM-ugen på Arnborg. Ambitionen for landingskonkurrencen d. 17 og 18. juni er et festligt event, hvor der er masser af se på og med hurtig afgørelse af points. Tilmelding er fortsat mulig.
25. april 2024/af Jens Trabolt

“Sikke en masse herligt legetøj”

“Umuligt” sagde alle volumenproducenter for 10 år siden, da Nordic Gliding spurgte om det var muligt at producere et selvstartende elektriske svævefly til ”masserne”. På årets Aero-messe som blev afholdt for 30. gang i Friedrichshafen var tendensen klar: Alt indenfor svæveflyvning er efterhånden elektrificeret, og godt legetøj koster…
23. april 2024/af Jens Trabolt

Land i sigte – klokken 7 om morgenen!

Yves Gerster fra Schweiz er ikke bare en kapabel pilot. Han er også nysgerrig, og med et et godt Europa-kort på væggen finder han inspiration til nye imponerende flyvninger. For få uger siden fløj han fra St Auban i Frankrig til Corsica – og retur!
17. april 2024/af Jens Trabolt

Bag kulissen før Aero

I næste uge starter Aero Messe i Friedrichshafen med et stort opbud af svævefly-producenter. Messen er enorm, og det samme kan siges for den store energi som mange virksomhederne lægger i at deltage. Hos Alexander Schleicher i Poppenhausen har man startet forberedelserne mindst et halvt år forvejen.
12. april 2024/af Jens Trabolt

Bulltofta-skrönor del 4: Om olika landningsteknik

"Jag var nu på ungefär 150 m höjd och i en svag plané. Då händer det, mitt framför nosen, planets och min, slår en 2 m bred, röd fallskärm ut, svischar till vindrutan och försvinner bakåt, uppåt. Linan som är av stål, hamnar över vänstervingen ungefär en och en halv meter från flygkroppen, där den börjar såga sig igenom vingnäsans fanér."
10. april 2024/af Jens Trabolt

Var med på Ungdomsläger 2024

Häng med på ungdomsläger sommaren 2024 – ett minne för livet!
I sommar anordnar Segelflygförbundet och KSAK åter igen ett utbildningsläger i segel och motorflyg som genomförs 21-26 juli på Ålleberg i Falköping.
8. april 2024/af Jens Trabolt

Morning Glory: Unikt vejrfænomen i ødemarken

“Morning Glory” er en sjælden begivenhed i atmosfæren i det nordlige Australien; En bølge som rejser gennem atmosfæren med cirka 40 km/t. Foran dette fænomen løfter luften sig laminart. Bagved Morning Glory kan der være ekstrem turbulens. Manden bag SkySight-prognosen Matthew Scutter rejste 2500 km hver vej for at opleve at flyve svævefly på Morning Glory.
4. april 2024/af Jens Trabolt

Mod alle fire ror-stop på Wavecamp

Wavecamps med flyvning fra frosne søer er en verdens-unik signatur for den svenske og norske svæveflyvning. Årets lejre i Vågå og Ottsjö er netop afsluttede, mens verdens nordligste i Kebnekaise fortsat pågår.
3. april 2024/af Jens Trabolt

C-diplomet fyller 100 del 2: Sverige visar vägen till DK-skolning

I del 1 av denna artikelserie fick vi höra historien om hur C-diplomet har format och fortsätter att utgöra grundmodellen för segelflygutbildning. Men visste du att det var segelflyget i Sverige som vi idag kan tacka för de pedagogiska framstegen med 2-sitsiga plan? Den historien kommer här i sista delen av "C-diplomet fyller 100 år".
2. april 2024/af Jens Trabolt

C-diplomet 100 år Del 1: Segelflygutbildningen växer fram

Måsmärket, eller C-diplommärket, fyller 100 år i år, 2024. Under större delen av 1900-talet var märket en välkänd symbol för segelflyget. Man bar det med stolthet och speciellt om man fått det utökat till silver-C eller ännu häftigare till guld-C, kanske även med diamanter. Idag förefaller det som att måsmärkenas status är låg och att de rentav fallit i glömska. Men idag, 100 år senare, utgör ideen fortfarande hela grunden för all segelflygutbildning.
27. marts 2024/af Jens Trabolt

Flere mesterskabsartikler

[av_masonry_entries post_type=’post’ link=’category,14′ wc_prod_visible=” wc_prod_hidden=’hide’ wc_prod_featured=” prod_order_by=” prod_order=” date_filter=” date_filter_start=” date_filter_end=” date_filter_format=’yy/mm/dd’ sort=’no’ query_orderby=’date’ query_order=’DESC’ caption_elements=’title excerpt’ caption_styling=” caption_display=’always’ size=’flex’ orientation=” gap=’large’ columns=’2′ av-medium-columns=” av-small-columns=” av-mini-columns=” items=’50’ paginate=’none’ color=” custom_bg=” overlay_fx=” animation=” lazy_loading=’disabled’ id=” custom_class=” av_uid=’av-koicjurr’ orderby=”