För 50, 40 och 30 år sedan

Fem jubileum - PIK 20, Smirnoff Rally, VM i Hobbs, VM i Borlänge och tidningen Segelflygsport

Tekst: Robert Danewid

Prototypen OH-425 till PIK-20 var gul. De första exemplaren hade en delad huv. Prototypen hänger idag på flygmuseet i Helsingfors

PIK-20 50 år

Link to automatic translation

För 50 år sedan, den 10 oktober 1973, flög PIK-20 för första gången. PIK-20 blev en riktig framgångssaga och är det nordiska segelflygplan som tillverkats i flest exemplar, hela 416 st.

PIK-20 konstruerades på tekniska högskolan i Helsingfors av Pekka Tammi med assistans av Ilka Rantasalo och Raimo Nurminen. PIK står för Polyteknikkojen ilmailukerho, som är flygklubben vid tekniska högskolan och något av en finsk Akaflieg.

Redan prototypen till Minimoa, 1935,hade ”hinged flap”

Amerikansk HP-14 med bakkantsbroms

PIK-20 var ursprungligen försedd med ”hinged flap”, d v s en bakkantsklaff som fälls ner och fungerar som luftbroms. Systemet användes på flera amerikanska dåtida segelflygplan, bl a HP flygplanen. Men redan prototypen till Minimoa, från 1935, hade denna luftbroms.

För att fälla ut klaffen hade PIK-20 en vev, luftkrafterna var nämligen stora. Det här med hinged flap/broms var kontroversiellt. Det visade sig, ganska uppenbart, att om man bara fällde ut klaffen lite så ökade lågfartsprestanda. Precis som på en ordinär bakkantsklaff. Det var egentligen emot reglerna för standardklassen med lyftkraftsökande anordningar, men…..

Veven för att manövrera klaff/broms

Man fick dock inte sätta klaffen i negativa lägen, för det var ju en broms, och man fick inte fälla skevrodren med klaffen.

LS 2, som är samtida med PIK-20 hade samma system, den flög på våren 1973. Här var klaffen/bromsen lång på bekostnad av skevrodrens längd. Vilket medförde dålig skevroderverkan och LS 2:an var därför svårflugen. Foto från Hahnweide tävlingen 1973. Det byggdes bara ett exemplar. Kroppen användes i LS 1-f (foto R Danewid)

Det här med klaff som broms och att klaff faktiskt var förbjudet i standardklassen ledde till att IGC ändrade reglerna så att skevrodren kunde fällas med klaffen, konsekvensen var ju annars en halvmesyr och kunde tolkas som regelbrott.

Helmuth Reichmann vann VM i Australien 1974 i LS 2. PIK-20 deltog i samma VM med Raino Nurminen som pilot och väckte stor uppmärksamhet.

En annan sak med PIK-20 var att den var inte nödvändigtvis vit som alla andra plastflygplan, den målades inte i gelcoat. Prototypen var gul och man kunde få den som ljusblå, ljusgrön och så klart vit, som med tiden blev det vanligaste.

PIK-20 gjorde sin Europa debut på Hahnweidetävlingen 1974. Den flögs åter av Nurminen, som vann sista dagen. Jag var med i tävlingen i en Standard Cirrus, som tillsammans med LS 1, Std Libelle och ASW 15 var de vanligaste standarklassflygplanen.

PIK-20 stack ut i sin ljusblåa färg (jag vill minnas att den var ljusblå) och den kraftigt insnörpta kroppen bakom vingarna, som var något nytt. Jag tyckte PIK-20 såg kaxig ut.

PIK-20 blev en framgång direkt och initiellt tillverkades den av Molino Oy, men produktionen togs snart över av Eiri-Avion Oy.

PIK-20B med utfälld broms

Den modifierade versionen PIK-20B flögs till seger i VM i Finland 1976 av Ingo Renner. Gunnar Karlsson, Sverige, i en annan PIK-20B blev tvåa och även tredje platsen togs av en pilot i en PIK-20B, George Burton från UK.

Men det här var ju fortfarande en halvmesyr och riktig röra i standardklassen och resultatet blev att IGC gick tillbaka till de gamla standardklassreglerna från 1972, förbjöd på allvar lyftkraftsökande anordningar i standardklassen och införde istället 15m klassen till VM 1978, där enda begränsningen är 15 m spännvidd.

Under tiden hade PIK-20 fått vingbalk i kolfiber. Och nu gjorde man om vingen helt med en ordinär bakkantsklaff och kopplade skevroder, det vi idag kallar flaperon, som alla klaffade flygplan har, samt ordinära Schempp-Hirth bromsar.

1978 kom en förfinad version PIK-20D, som blev den sista versionen. Man hade parallellt utvecklat PIK-20E, som var en SLG med en Rotax motor. PIK-20E får nog betraktas som den första moderna, fungerande riktiga SLG. Av de 416 byggda PIK-20 var 167 D-versionen och 103 E-versionen.

Ann Hyvarinen starter med PIK-20 E från Arboga.

Läs historien om en svensk PIK-20 E här

Franska Issoire utvecklade senare en 17m PIK-20E som de kallade PIK-30.

Många PIK-20 flyger fortfarande. I Finland, där flera PIK-20 fortfarande flyger, firade man självklart 50 årsjubileet den 10 oktober med ett speciellt evenemang.

 

Göran Ax, vinnare i Smirnoff Sailplane Derby 1973 (foto SFF arkiv)

Smirnoff Sailplane Derby 1973

Smirnoff rallyt, som vi kallade det, var en typisk amerikansk PR-tävling, som arrangerades några år i början och mitten av 70-talet med vodkatillverkaren Smirnoff som sponsor. Tävlingen startade i Los Angeles och sedan var det en rad dagsetapper på rakbana och den som nådde Washington DC på snabbaste tid, tvärs över USA, en vecka senare vann. Det var inbjudna toppiloter som deltog och i 1973 års upplaga, för 50 år sedan, deltog sex piloter, däribland Göran Ax. Göran hade vunnit VM i öppna klassen året innan och var alltså regerande världsmästare.

Amerikanske segelflyglegendaren, världsrekordhållaren, långdistansspecialisten och tvåfaldige vinnaren av Smirnoff derbyt Wally Scott vid sin ASW 12 ”7R

I en Kestrel 17 vann han Smirnoff derbyt i konkurrens med de amerikanska toppiloterna, bl a legendariske Wally Scott i en ASW 12 och Bill Holbrook i en H301 Libelle. Wally var långdistansspecialist, innehavare av flera världsrekord och högt rankad tävlingspilot. Holbrook var mannen bakom de årliga Soaring Symposia vars Proceedings en ung skånsk segelflygare slukade så fort de kom ut.

Innan derbyt startade passade Göran på att sätta svenskt rekord på 100 km triangel med 144 km/h. En helt enorm fart tyckte vi på den tiden.

 

Första numret av Segelflygsport utkom i september 1983. Omslagspojke är en ung Sakari Havbrandt

Tidningen Segelflygsport

Hösten 1983, för 40 år sedan, utkom tidningen Segelflygsport med sitt första nummer. Nordic Gliding är en direkt efterföljare till Segelflygsport.

Segelflygsport var viktig för den ”frigörelse” av svenskt segelflyg som skedde på 80-talet. Alla turer (hændelser) runt skapandet av tidningen, försök att stoppa utgivningen och andra snaskigheter var på samma nivå som turerna i såpan Dallas, som gick på TV samtidigt. The full story kommer i mina eventuella memoarer!

Tidningen var egentligen en fortsättning på det nyhetsbrev Lennart Ståhlfors gett ut under flera år på 70-talet och början av 80-talet; FSF/S informerar. Redaktör för Segelflygsport var Stålis, som var ordförande i FSF Segelflygsektion, och ansvarig utgivare Robert Axelsson. Stålis var redaktör ända fram till sin död 2010. Därefter tog Robert A över de sista åren. Segelflygsport producerades helt ideellt. 2013 fortsatte Segelflygsport som en del i nystartade Nordic Gliding.

 

VM 1983: Prisutdelning med Stig Øye överst på pallen (ur Sailplane & Gliding)

VM 1983

VM:et 1983, för 40 år sedan, skulle gå i Argentina. Men året innan hade den argentinska militärjuntan visat musklerna och invaderat och ockuperat den lilla ögruppen Falklands i södra Atlanten. Falklandsöarna var omstridda av Storbritannien och Argentina sedan mitten av 1800-talet. 1982 var de under brittiskt styre, men det fanns således argentinska nationalistiska motiv att återerövra öarna. Järnladyn Thatcher, lika nationalistisk, skickade Royal Navy & Co på ett storstilat företag halvvägs runt klotet för att återerövra öarna, vilket man också gjorde med efterföljande kaos i Argentina.

Argentinarna meddelade att något segelflyg VM 1983 var inte att tänka på. Så IGC började med kort varsel leta efter en ny arrangör. Ett tag var faktiskt Sverige med och ”biddade”. I samma veva la man nämligen ner F1, flygflottiljen i Västerås, och Flygvapnet var positiva till att gratis upplåta Hässlö med lokaler till ett VM sommaren 1983. Nu blev det Hobbs i New Mexico, USA, som fick arrangera VM. Och det blev ett fantastiskt VM. Vädret var superbt. 12 tävlingsdagar och på den snabbaste flög George Lee en 522 km bana med 178 km/h. För 40 år sedan! Och Ingo Renner tog sin andra VM-titel, nu i öppna klassen. Han skulle vinna de två kommande VM:en också.

I VM-standardklassen 1983 vann överraskningen Stig Øye från Danmark i en LS 4. Stig är fortfarande aktiv tävlingspilot. (foto Jens Trabolt)

Cover foto från Borlänge 1993. Omslaget till amerikanska Soaring i september 1993

VM i Borlänge 1993

Det där med att arrangera VM kittlade efter försöken att  få det till Västerås 1983. Så 1993, för 30 år sedan, var det dags för ett VM i Sverige, i Borlänge. Förra gången vi arrangerade VM var i Örebro 1950. Då vann svensken Billy Nilsson. Så självklart hoppades vi på en ny svensk världsmästare på hemmaplan. Det blev nästan så, Göran Ax blev tvåa i en ASW 22 i öppna klassen.

Karikatyr över VM ledningen på briefingpodiet (Kenneth saknas) ritad av en italiensk konstnär. Fr v Benke, Robban, Anders och generalen (superman) Affe

Competition Director och VM-general var Affe Ingesson-Thoor. Han var pilot och kapten i Flygvapnet, pluggade till försvarspsykolog och ledde oss i VM-organisationen med fast hand och pondus – en riktig chef.

I ”ledningsgruppen” ingick förutom Affe, jag själv som Deputy Director, Anders Helmersson som Sport Manager (han skötte banläggning m m), Bernt Hall som chef över allt annat och, den viktigaste, pengamannen Kenneth Hensner, Sveriges snålaste klubbkassör. Och det var tack vare Kenneth som VM blev en ekonomisk succé.

Minnena är många och fina. Vi satte dit en ungrare för fusk (!) genom finurligt ”detektivarbete” (egentligen en helt otrolig historia), vi var utstyrda i ”uniform” (sponsorkläder), som varierade dag för dag beroende på vädret. Affe bestämde varje dag ”daglig klädsel”, vi hade fem varianter (skjorta, slips, jacka och fleece i olika kombinationer), och visiterade oss innan vi tillsammans marscherade in på briefing.

Vi hade en flygavdelning för VIP flygningar som jag höll i med Benke som styrman. Flygavdelningen bestod av en DG-500 och en ASK 21 och vi flög med mångas sponsorer och VIP. Åtminstone för min del är det enda gången jag flugit klädd i skjorta och slips.

Affe hade dessutom ”rekvirerat” en SK 61 från Flygvapnet som ”stabs- och sambandsflygplan”. Men det man kanske bäst minns är att den 12 juni snöade det hela dagen!




Flere historiske artikler

Kystinspektion i Bergfalke

DASK, den danske svæveflyvehistoriske klub, leverede på sidste dag i september endnu en af de eksotiske Lønstrup-træf ved den danske Vestkyst. Vindretningen var perfekt, men det blæste helt sindssygt. Det gav både fordele og ulemper…
8. november 2023/af Jens Trabolt

För 50, 40 och 30 år sedan

Fem jubileum - PIK 20, Smirnoff Rally, VM i Hobbs, VM i Borlänge och tidningen Segelflygsport
16. oktober 2023/af Jens Trabolt

Træt af den kedelige ASK 21? Så prøv 1930’ernes 1-sædede skolekoncept!  

I gamle dage måtte eleverne i en svæveflyveklub tåle meget. De pædagogiske værktøjer og forholdet mellem flyvning og havari blev forbedret kraftigt, da der kom 2-sædede skolefly hvor instruktøren faktisk kunne flyve med. NORDIC GLIDING har været ”elev for en dag” og prøvet nogle af datidens skolefly under ”Oldtimer Rally” hos DASK på Arnborg.
26. september 2023/af Jens Trabolt

Varför har amerikanska segelflygplan så dåliga prestanda?

I Europa är ASK 21 ett vanligt skolflygplan, kanske det vanligaste. ASK 21 har ett glidtal på 34. Många i Sverige menar att det är alldeles för dåligt för ett skolflygplan. I USA är Schweizer 2-33 det vanligaste skolflygplanet. Den har ett glidtal på 22. Varför har amerikanska segelflygplan överlag så dåliga prestanda? Kan inte jänkarna bättre?
30. juni 2023/af Jens Trabolt

Kvinnliga segelflygare i världsklass

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till det första, av många hoppas vi, Scandinavian Women Meet, 26 aug – 2 sep 2023. Lidt inspiration före detta: Ett galleri över några kvinnliga segelflygare, som satt avtryck i den mansdominerade segelflygvärlden.
23. juni 2023/af Jens Trabolt

Långt före sin tid – SZD 8 Jaskolka – ikonisk pärla från 50-talet

Jaskolkan (Svalan) var först med många delar vi idag tar för självklara och en viktig del i ett paradigmskifte för vad som ansågs vara viktiga parametrar i ett modernare segelflyg. NG:s Bernt Hall har flugit det polska segelflygplanet med karisma och ”racing vibbar” - 50-talets Jonker JS3?
14. juni 2023/af Jens Trabolt

Över Öresund från Sverige till Kastrup flygplats – 90 år senare.

Den 12 augusti 1933 blev Edmund Sparmann i ESG-31, SE-ADP, den förste att segelflyga, eller rättare sagt glidflyga, över Öresund. 1983 var jag involverad i återskapandet av flygningen 50 år senare. Nedslag i loggboken
1. juni 2023/af Jens Trabolt

Alexander Lippisch – ett rastlöst geni

Alexander Martin Lippisch (1894-1976) var en tysk flygplanskonstruktör, som konstruerade segelflygplan på 20- och 30-talet, byggde stjärtlösa motor- och segelflygplan och är en av skaparna av deltavingen.
Även om Lippisch förefaller ha varit en rastlös själ med en oförmåga eller ovilja att avsluta sina projekt, det fick andra göra, var han under mer än 10 år den mest inflytelserika konstruktören av segelflygplan under den, förmodligen, viktigaste perioden av segelflygets utveckling.
13. februar 2023/af Jens Trabolt

Johannes Lyng 80 år

En af dansk svæveflyvnings absolutte ”Grand Old Men”, Johannes Lyng, runder et skarpt hjørne den 2. februar 2023, hvor han fylder 80 år. Dette er en meget personlig hyldest til min gamle ”storebror”, skriver Ulrik Friis.
2. februar 2023/af Jens Trabolt

“Gummihunde” – viel arbeit, wenig fliegen!

Oldtimer Segelflug Club (OSC) Wasserkuppe arrangerar varje sommar och höst weekendkurser i gummirepstart. De flyger med en SG 38. I många år har jag och kompisarna fra Landskrona FK åkt till Wasserkuppe första weekenden i oktober. I år sammanföll hela vår vistelse med en av gummirepstart-kurserna och kompisarna Clas, Sten-Åke och Ola anmälde sig - ett klart bucket list item!
28. december 2022/af Jens Trabolt

I luften efter en pause på 56 år

Den danske svæveflyvehistoriske klub, DASK har fået endnu et klenodie, en Dobbeltraab IV, i luften efter en pause på en menneskealder. Men ikke uden sværdslag: Hvordan genskaber man eksempelvis flyets logbog, når den er blevet væk?
12. oktober 2022/af Jens Trabolt

Cancer-syge børn fik oplevelser for livet i svævefly

Der er Oldtimer-rally på Svæveflyvecenter Arnborg i disse dage, og Dansk Svæveflyvehistorisk Klub skød eventet i gang lørdag d. 20. august med en dedikeret flyvedag for børn, som kæmper med cancer-sygdom. ”Det var en stor succes for alle parter, og alle frivillige leverede til topkarakter”, konkluderer formand i DASK, Klaus Degner.
23. august 2022/af Jens Trabolt

100 år sedan första entimmesflygningen

Den 18 augusti i år firar vi 100 års jubileet av den första segelflygningen längre än en timme.
18. august 2022/af Jens Trabolt

Vi minns: 90 år sedan Groenhoff omkom

Den 23 juli var det 90 år sedan Günther Groenhoff omkom i sin Fafnir på Wasserkuppes västhang. Groenhoff är segelflyget största affischnamn någonsin. Han är, vad jag vet, den ende segelflygare som nått riktig kultstatus redan under sin livstid. Och ändå blev han bara 24 år. Ett jubileum väl värt att uppmärksamma.
12. august 2022/af Jens Trabolt

VGC-rally 2022: Den levende svæveflyve-historie

Det årlige Vintage Glider Rally er en seriøs flyvefest i alle regnbuens farver. Et panorama ud over svæveflyvehistorien med flyvedygtige fly og en showcase for det store arbejde med at holde sjældne, gamle flykonstruktioner på vingerne. Det 49. Internationale Vintage Glider Rally blev afholdt i Celje, Slovenien, og her besøgte en gruppe danske DASK-entusiaster rallyet med 2 rariteter.
11. august 2022/af Jens Trabolt

Vi minns: 50 år sedan Göran Ax vann VM

I juli 1972, för 50 år sedan, vann Göran Ax sitt första VM, han vann även 1981. VMet ägde rum i jugoslaviska Vrsac, i nuvarande Serbien. Det blev ett VM med mycket cb och åska, överlag dåligt väder, massor med utelandningar, mycket molnflygning, två dödsolyckor, två fallskärmshopp och en riktigt dålig tävlingsorganisation. VM 1972 minns man kanske för hur eländigt och tragiskt det var, men framförallt för att Göran Ax, Sverige blev världsmästare.
10. august 2022/af Jens Trabolt

Litauisk utelandning – Nedslag i loggboken

"Petras drar på full gas med klaffen infälld och vi börjar skörda och mala säd. Till slut ser man inget framåt. Jag stirrar förtvivlat på fartmätaren som tycks fastnat på 60 km/h."
Interessant? Jo, här är Robert Danewids berättelse om en ekstrem utelandning under Baltic Cup i 1989, hvor Litauen forfarende var Sovjet-okkuperad.
21. april 2022/af Jens Trabolt

Lajos Rotter och Nemere: Ungersk segelflygpionjär

Efter artiklar om sovjetiskt segelflyg och om östtyska Lehrmeister stannar vi kvar i östra Europa och tittar på en ungersk pionjär:  Lajos Rotter var nog en av de första till at fokusera på högfartsprestanda med sin konstruktion ”Nemere” och beskriva delfinflygning - en – för tiden – ny flygstil. Han satte världsrekord i 1936 med en målflygning på 326.5 km och drygt 3.5 tim. Alltså med en medelfart runt 90 km/h – en imponerande snittfart för denna tiden. 
27. januar 2022/af Jens Trabolt

Richard Eppler, plastflygplanens pappa 1924-2021

Professor Richard Eppler avled i slutet av november i en ålder av 97 år. Eppler är en av de stora aerodynamikerna, speciellt vad gäller vingprofiler för modell- och segelflygplan.  Epplers största bidrag till segelflyget är dock att han är en av papporna till fs24 Phönix - det första segelflygplanet byggt helt i plastkomposit
10. december 2021/af Jens Trabolt

Minns du stickan? Nostalgitripp för nördar

Minns du finalglidningsstickan? Idag använder vi, såklart, digitala finalglidningsstickor, d v s segelflygdatorer, som själv hämtar input från GPS, fart-, höjdmätare och inlagd polarkurva. Fantastiska hjälpmedel, som gör att man kan finalglida med avsevärt bättre precision än med den gamla ”analoga” stickan. Men för att förstå hur finalglidningen fungerar kan det därför vara en god idé att förstå de bakomliggande sambanden.
7. december 2021/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

”I det mindste er der køligt i 4000 meters højde”

Til VM i Australien har deltagerne ingen problemer med at holde varmen. Over 40 grader kræver masser af væske og godt med solcreme. ”Den er i øvrigt gratis og står ved siden af remouladen her på flyvepladsen”, griner Rasmus Ørskov, som også kan godte sig over en velfortjent dagssejr på 4. dagens race i klubklassen. Rapport fra VM-lejren.
8. december 2023/af Jens Trabolt

50 år senere: Gjennom Australien med Blanik!

"Om jeg ville gjort det igjen? Selvsagt!"
I 1974 fløy norske Stein Frich fra kyst til kyst gjennom den australske «outback» i en Blanik. Noe som ingen andre hadde prøvd før med seilfly. Underveis måtte han starte med brutale bilstarter fra improviserte flystriper i bushen og lande på testområder for atombomber med «stålørnen». Ja, det var ikke kjedelig!
6. december 2023/af Jens Trabolt

Turbine-power på dit (gamle) fly

LS4 Jet-projektet kan nu leveres fra tyske M&D. Næste projekt er ”turbine-turbo” på ASW 27 til næste år. Kigger man endnu længere frem i kalenderen mener M&D også, at både LS6 og LS8 er mulige kandidater.
4. december 2023/af Jens Trabolt

”En chance for at profilere Seilfly-Norge i en international setting”

Det bliver close race, når NLF afholder det populære Sailplane Grand Prix-format til maj næste år på Starmoen.
”En chance for at profilere Seilfly-Norge i en international setting”, mener fagchef Steinar Øksenholt.
29. november 2023/af Jens Trabolt

Interglide – fagmesse for svæveflyvningen?

Vi mangler vores egen messe, mener Markus Immig, initiativtager til svæveflyve-messen Interglide som efter planen skal afholdes i november 2024 i Karlsruhe.
24. november 2023/af Jens Trabolt

Bog: En kærlighedserklæring til svæveflyvningen

Den nye bog, “The Art of Gliding” er et ekstremt flot og gennemarbejdet smykke af en bog, spækket med informationer og gode historier fra ekstreme flyvninger. Den er også en personlig beretning fra forfatteren, østrigske Simon Lemmerer om sin fars og sit eget forhold til svæveflyvning.
21. november 2023/af Jens Trabolt

Nu är ”treorna” elektrifierade

Alla tre ”treorna”, JS 3, AS 33 och Ventus 3 (fast den heter officiellt bara Ventus) har nu SLG kapacitet med elektriska drivlinor. Först ut var Jonkers JS 3 RES, vars första serieexemplar levererades till USA i december 2020, Schleichers AS 33 Me flög hösten 2022 och i november 2023 presenterade Schempp-Hirth Ventus E, med planerad jungfruflygning våren 2024. Elektrifieringen av segelflyget går rasande fort och intresset är stort!
20. november 2023/af Jens Trabolt

VM-støtteaktion blev en succes

Danske Michael Mix er sammen med Poul Kim Larsen og Rasmus Ørskov på vej mod VM i Australien. Det er forbundet med meget store udgifter at deltage, men takket være donationer og sponsorater, så er det lykkedes at samle penge nok ind, fortæller Mix, som vi her fangede straks før afrejse.
16. november 2023/af Jens Trabolt

Udvid horisonten med Svedanor-kurserne 2024

Nu er oversigten klar over næste års SveDaNor-kurser som byder på unikke flyveoplevelser: Hvilket andet sted i verden kan man eksempelvis lære at flyve bølger fra isen med talrige 2000 meter fjeldtoppe omkring sig eller prøve kræfter med termikken inde i en stor CU på IMC-skyflyvningskursus?
13. november 2023/af Jens Trabolt

På 5200 meter över Ottsjö! Rapport från lägret 2023

Ottsjö Fjällflygläger 2023 samlade 39 deltagare från åtta svenska klubbar. Med sig hade man tio segelflygplan. Många deltog för första gången, vilket är glädjande. Vädret med låga temperaturer och vindar mestadels från väst, gjorde att vi fick ut 10 flygdagar av 14 möjliga. 6 dagar gav riktigt bra vågflygningar.  Thomas Brandt rapporterar från 2023-lägret. 
9. november 2023/af Jens Trabolt

Kystinspektion i Bergfalke

DASK, den danske svæveflyvehistoriske klub, leverede på sidste dag i september endnu en af de eksotiske Lønstrup-træf ved den danske Vestkyst. Vindretningen var perfekt, men det blæste helt sindssygt. Det gav både fordele og ulemper…
8. november 2023/af Jens Trabolt

Værd at vente på: Elektrisk selvstart for Ventus-serien

Med en elektrisk selvstartende 18 m-version af Ventus, har Schempp-Hirth nu en unik model-palette, hvor kunderne kan vælge mellem hele 4 motor-varianter. Den nye version, som blev afsløret i weekenden til den tyske svæveflyvemesse i Freudenstadt, byder på et overbevisende, opgraderet design, som utvivlsomt får mundvandet til at løbe hos entusiasterne.
6. november 2023/af Jens Trabolt

Hur gammal är för gammal?

Vi blir äldre och äldre. Och det är väl rätt bra, för alternativet är ju sämre! Någon gång måste man ju sluta flyga. Men när? Hur gammal är för gammal, och kan erfarenhet och kunskap kompensera för ålderskrämporna?
2. november 2023/af Jens Trabolt

“Hvem liker lukten av bensin i et seilfly?” Erfaringer med JS 3 RES efter en sæsong

I slutten av juni i år ble jeg lykkelig eier av Jonker JS3 RES. Ett av de råeste 18m flyene på markedet, som i tillegg har en helt ny elektrisk motor som muliggjør selvstart. Jeg fløy første start på Starmoen 30 juni, og alt sto til forventingene ! Siden da har jeg 40 starter, alle med elektrisk selv start, 166 timer, og 13000 strekk kilometer. LN-GEL (ELetric) og jeg begynner å bli riktig så gode venner, og jeg er kort oppsummert veldig fornøyd. På oppfordring fra redaktøren deler jeg her mine erfaringer til nå.
30. oktober 2023/af Jens Trabolt

Segelflygkonferensen 2023 blir digital

Missa inte ett toppprogram med Jonker Sailplanes, Alexander Schleicher, Skysight og LX NAV på Segelflygkonferensen d. 18. November.
27. oktober 2023/af Jens Trabolt

Jomfruflyvning for polsk elektro-turbo

Da NORDIC GLIDING besøgte polske Allstar SZD i Bielsko-Biala i sommeren 2019, bemærkede vi en stærkt modificeret SZD-55-2-fuselage som var under forberedelse til installation af batterier og motor i næsen. Nu har systemet fløjet jomfruflyvning under navnet ”Allstar E-Motion”.
26. oktober 2023/af Jens Trabolt

Drømmen om ”Adventure Gliding Tour” i svævefly

Kom med på tur og få en oplevelse for livet, når et team af svæveflyve-entusiaster sætter kursen mod det store udland. ”Der er plads til piloter med alle erfaringsniveauer”, lyder det fra en af initiativtagerne, danske Jan Granvig Dahl som også hilser andre nordiske deltagere velkomne.
24. oktober 2023/af Jens Trabolt

För 50, 40 och 30 år sedan

Fem jubileum - PIK 20, Smirnoff Rally, VM i Hobbs, VM i Borlänge och tidningen Segelflygsport
16. oktober 2023/af Jens Trabolt

NG tester Dynamic WT9.15 GTi

Med Pawnee og Super Cubs som nærmer sig pensionen, er jagten er gået ind på det næste slæbefly. Ikke mindst hos forbundene i Norge og Sverige som har købt Eurofox med 141 hk Rotax. Men Dynamic WT-9 leveres også med samme kraftige motor. Du’r den? NORDIC GLIDING har testet det mod den på papiret mere motorstærke 180 hk Super Cub fra Ålleberg. Resultatet imponerer.
12. oktober 2023/af Jens Trabolt

NM i seilfly Acro på Klanten

Mariann Brattland og Jarle Böhn Mathisen Norgesmestre i hhv. Primary og Intermediate. Det, som er ekstra imponerende er, at Mariann flyr med sideror på venstre hånd. Hennes gull-prestasjon forsterker jo bare det faktum, at et handicap er ingen hindring for topp idrettsresultater! Rapport fra NM i Seilfly Acro på Klanten.
10. oktober 2023/af Jens Trabolt