
Foreningens Druine Turbulent i værkstedet. Den gamle VW-motor er demonteret.
Click here for automatic translation
”Foreningen til Elektrisk Fremdrift” hedder gruppen af entusiaster, som alle har deres base i DTU, Danmarks Tekniske Universitet.
Vi er interesseret i alt, hvad som er elektrisk mobilt – det vil sige cykler, skibe og biler – og nu også fly”, siger foreningens Leif Lind til NORDIC GLIDING.
Foreningen har fået penge fra den danske Ellehammerfond til projektet, som sigter mod at elektrificere en Druine Turbulent.
Foreningens 3 mest aktive medlemmer træffes hver onsdag aften og bygger på den indkøbte OY-AMR, en ældre Turbulent fra 1963, som skal flyve på experimental-register. Vingerne på OY-AMR har i øvrigt været forbi eksperterne i DASK, Dansk Svæveflyvehistorisk Klub til en renovering.
Det er et stort projekt og der er mange del-systemer som skal fungere. Den gamle 30 hk VW-motor og tanksystem skal skrottes og erstattes af elektromotor, batterier og controller. Foreningen vil bygge sine batteripakker, og indtil videre har man testet mindst 1 design, som dog blev for varmt.

Test af batterier

Termografi af batteri-pakke afslørede overophedning.
Der er plads til cirka 100 kg batterier i flyet, siger projektets Leif Lind. Det giver med et håndholdt estimat en energikapacitet på 12-14 kWh, hvis man anvender gængse Li-ion-batterier. Det burde være nok til cirka en halv times flyvning plus reserver.
Vi er klar over, at det er en meget begrænset rækkevidde”, siger Leif Lind, ”men det vigtigste for os, er at få erfaring med elektrificering”.
Under alle omstændigheder er der ingen tvivl om, at EMRAX-motoren er meget kraftigere end den gamle 30 hestes VW-motor. Den luftkølede EMRAX 228-motor er identisk med motoren i ASG 32 EL (2-sædet turbo) og den kommende AS 34 Me (1-sædet selvstart) og giver 35 kW peak (cirka 46 hk). Vægten er bare 12 kg mod cirka 80 kg for VW-motoren, hvilket giver en lastreserve for de tunge batterier.

Winglets under konstruktion i værkstedet.

Ny propel
Flyets vinge er blevet modificeret med winglets, som er en del af et studenterprojekt på DTU.
Man kan følge projektet på via gruppens facebookside https://www.facebook.com/elfremdrift.dk
NG ønsker held og lykke med projektet.
Elektro: Hur skulle ett verkligt praktisk och ekonomiskt bogserplan se ut?