Fortsat fornøjet med Mini LAK FES

Norske Trygve Rushfeldt har nu fløjet et par hundrede timer i sin elektrisk selvstartende Mini-LAK FES. Anvender man flyet som det er tænkt, er det et nydeligt koncept, siger han.

Tekst: Jens Trabolt / Foto: Trygve Rushfeldt og Jens Trabolt

Her er Trygves Mini-LAK med 13,5 m-spændvidde parkeret på Starmoen – i forgrunden en anden norsk LAK 17B FES (18 m)

Link to automatic translation

At være first mover på et koncept er altid risikabelt, men for den rigtige ejer med det rigtige projekt, kan det være en god beslutning.
Norske Trygve Rushfeldt var den første kunde – ikke bare i Norden, men på verdensplan –til Mini-Lak FES.

NORDIC GLIDING var med ham i Litauen, da han hentede flyet i 2016, og vores egen testpilot Mikael Roslund fik også lejlighed til at test-flyve den nye 13,5-meter-konstruktion. Han var imponeret over flyets performance og handling, og det er stort set også det indtryk som Trygve Rushfeldt giver, når man spørger ham om flyet:

Den er kæmpefin at flyve at flyve. Det er et nydeligt koncept”, siger Trygve, (f. 1961). Han er nu pensioneret pilot i det norske flyvevåben og har fløjet i over 40 år. Efter eget udsagn har han fløjet alt – undtagen ballon!

Jeg flyver typisk 2-3 timer ad gangen i min Mini-LAK FES, og man sidder fint. Jeg har tidligere fløjet LS4, LS7 og LS8, og den opleves mindst lige så god i glideperformance, selv om det bare er 13,5 meter-spændvidde”, fortæller han. Dog har flyet flaps, hvilket i det mindste i teorien burde give en fordel over LS 4/7/8 med fast profil.

Bliv klogere på typen: Testflight af Mini Lak FES 

Mini LAK FES var det første normalklassede EASA-certificerede svævefly til at udnytte den populære FES-motorkonstruktion til selvstart. Det er flyets lave egenvægt på 220 kg som gør dette muligt. Af modifikationer har LAK også tilføjet et højere understel for at give propellen større frigang under starten.

Trygve ”Rush” og hustru Reidun Rushfeldt, Stasys Skalkis (LAK), Vytautas Maciulis (LAK) og NORDIC GLIDING testpilot Mikael Roslund under hentning af flyet i 2016.

Flyet var i 2016 også temmelig billigt – bare 77 000 euro plus moms var bestemt et godt argument for et selvstartende fly, og Trygve var også en af de kunder som fik flyet til en god pris, fordi han var en af de første kunder. Men tiden er flyet blevet dyrere.

Man skal dog have respekt for flyets startperformance – batterierne er ikke en evighedsmaskine:

Jeg starter altid med fulde batterier og kører maks.2 starter. Jeg har prøvet 3 starter på samme opladning, men der bliver energioverskuddet lidt for marginalt til min smag”, siger Trygve.

Han understreger også, at det er vigtigt, at man ikke venter alt for længe med at starte, hvis vejret er meget koldt, for det går ud over performance. ”Men er batterierne blevet brugt, så holder de varmen godt”, siger han.

At der trods alt er grænser for batteriernes kapacitet specielt i koldt vejr kombineret med lav state of charge (SOC) blev desværre også demonstreret ved et alvorligt havari i Skövde, Sverige i 2017 med den selvstartende ultralette Silent Electro. Her startede piloten i koldt vejr med nedkølede batterier (havde været parkeret udenfor i trailer i minusgrader natten over), og som ikke var fuldt opladede. Da motorinstrumentet kom med low-voltage-warning tabte piloten kontrollen med flyet som stallede, kom i spin og styrtede ned i skoven. Piloten blev alvorligt skadet ved ulykken.

Mini-LAK FES på hjemmebasen i Skogn.

Han flyver ofte fra den lille 500 meter flyveplads Skogn ved Trondheim, Oppdal eller på Starmoen. Ved kraftig vind som fx under rotoraktivitet har Trygve ofte fravalgt selv-start – specielt på Oppdal hvor Trygve et par gange har startet i fly-slæb for at være på den sikre side; Gode og store marginer er som bekendt bedre end små og dårlige.
Ejerskabet har været uden de store problemer, fortæller han. Batterierne har en gang været sendt til producenten for en mandatory opgradering efter 2 tilfælde af brand i FES-monterede HpH Shark-modeller. ”Det var egentlig mest forsendelsen med transport-firmaet, som gav mig problemer, fordi de var usikre på, hvordan batterierne skulle håndteres”, siger Trygve.

”Men man skal være forsigtig med batterierne”, siger han; ”De kontakter som er på batterierne har følsomme pin switches. Det er let at bøje dem, hvis man er klodset. Men så længe man er forsigtig, går det fint”.

Flyvningen er enkel med motorsystemet, men man må bevare sin disciplin, for det er let at sænke sine marginer og søge efter termik i for lav højde, når man ved, at motoren starter øjeblikkeligt. Det skal man tænke på”, siger han

”Eneste problem har jeg haft med flyet er, at fugt er trængt igennem vingen på forkanten, nok fra vingetanken. Her har jeg slebet og lakeret, fortæller Trygve, som i øvrigt aldrig er udelandet med Mini Lak FES:

”Man kommer altid frem”, slutter han.

Nye handicaps skal gøre klubklassen mere fair

Den yderst populære klubklasse er konstrueret med henblik på, at ældre og dermed prisbillige fly, der ikke længere er i top, fortsat skal kunne konkurrere i nationale og internationale sammenhænge. Hemmeligheden er handicapkoefficienter som gør det muligt for at holde et mesterskab for en klasse, hvor flyene kan være meget forskellige. I Danmark bliver disse handicaps nu ændret, så konkurrencen bliver mere fair end før.

Svævefly på job og i fritiden

Ulf Ringertz er professor i Flygteknik på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm samt passioneret svæveflyve-pilot. Et af hans mange projekter er en elektrificeret version af det lille svenske 12 m svævefly Windex.

“Hvem liker lukten av bensin i et seilfly?” Erfaringer med JS 3 RES efter en sæsong

I slutten av juni i år ble jeg lykkelig eier av Jonker JS3 RES. Ett av de råeste 18m flyene på markedet, som i tillegg har en helt ny elektrisk motor som muliggjør selvstart. Jeg fløy første start på Starmoen 30 juni, og alt sto til forventingene ! Siden da har jeg 40 starter, alle med elektrisk selv start, 166 timer, og 13000 strekk kilometer. LN-GEL (ELetric) og jeg begynner å bli riktig så gode venner, og jeg er kort oppsummert veldig fornøyd. På oppfordring fra redaktøren deler jeg her mine erfaringer til nå.

Hvorfor valgte Lars og Morten en AS 33 Me?

Danske Lars Sverre Rasmussen og Morten Hugo Bennick fra Polyteknisk Flyvegruppe har delt fly de seneste 24 år. Nu har de efter længere tids research bestilt et nyt svævefly – en AS 33 Me. Her er deres vurdering efter at have prøvet flyet på fabrikken.

Svævefly – investering, dyr hobby eller billig flyvning?

Det koster at flyve. Men om det er dyrt eller billigt at eje sit eget fly, kommer nok mest an på synsvinklen. Prisstigninger på fly er dog et faktum her i 2023 – men hvilke faktorer driver priserne nu og i fremtiden?

Ronny Eriksson: ”Japp, jag är såld på Jonker JS3 RES!”

I Januari 2023 hade jag möjlighet att efter tillverkningsförseningar slå två flugor i en smäll. Nämligen kombinera en flygvecka i Bloemfontein hos Soaring Safaris och testflyga min nya JS3-RES hos Jonker Sailplanes innan leverans till Sverige. Konklusion? Det som är mest slående är hur enkelt det är att operera flygplanet och systemet som helhet.

Test: ASH 25 vs Nimbus 4D – “There is no substitute for span”

Långa vingar har alltid fascinerat segelflygare. Robert Kronfelds Ku 4 Austria (med öknamnet Elefant) från 1931 hade 30 m spännvidd. Det rekordet stod sig till 2000 då eta med 30.9 m spännvidd flög. Jag tror att de flesta segelflygare någon gång drömt om att få flyga, och kanske äga, ett flygplan i öppna klassen. Det är ju det bästa av det bästa. Denna artikel handlar om två av de mest byggda och populära flygplanen i öppna klassen, tvåsitsarna ASH 25 och Nimbus 4D. Vad ska man köpa?

En tidlig start

En af Danmarks yngste Danmarksmestre gennem tiderne og nyslået instruktør. Hvad skal 21-årige Jacob Bøgelund Lassen dog ikke drive til det?

”Med SLG ville jeg undgå udelandinger, men fik i virkeligheden et farligere fly”

Det siger den tyske svæveflyve-pilot og professor i elektroteknik, Dr. Rainer Klein om sin tidligere selvstartende Discus bM. Erfaringerne fik ham efterfølgende til at skifte til en elektrisk selvstartende Mini LAK FES.  Her er hans erfaringer.