Fra glidetal 40 til 4

”Svæveflyvningen har været et fantastisk redskab på vejen” siger de unge danske svæveflyve-piloter med pilot-navnene KOA og SYL. De lærte hinanden at kende i Herning Svæveflyveklub, hvorfra de fik det grundlæggende håndværk på plads. Nu er de på vej mod en professionel karriere i det danske flyvevåben som helikopterpiloter.

Tekst og foto: Jens Trabolt. Af hensyn til sikkerhed er piloternes identitet sløret.

KOA i venstre sæde på træningshelikopteren EC 135. Helikopterverdenen er i øvrigt en smule omvendt i forhold til “Fixed wing”, for her sidder fartøjschefen i højre sæde.

Link to automatic translation

At flyve helikopter er fedt, men er noget HELT andet end at flyve ASK 21, forstår man på piloterne KOA, 22 år og SYL, 25 år, da NORDIC GLIDING møder dem på den tyske militære helikopterbase Bückeburg, lidt vest for Hannover.

”Glidetallet i en helikopter er nok 3, ja måske 4. Det er jo ikke alverden i forhold til et svævefly”, griner de.

”Men til gengæld er der mange muligheder med en helikopter. Man behøver ikke noget landingsbane, der er mange variabler, og det er altså ret spændende at lande i confined spaces”, siger de. Det sidste er “helikopter-slang” for at lande steder hvor det er trangt. Det stiller krav til præcision og pilotens evner, ikke helt ukendte begreber for en svæveflyve-pilot.

Svæveflyvningen i Herning SFK var netop det sted, hvor det hele startede for SYL og KOA, og som nu kan tage en del af æren for, at de to lovende pilot-talenter nu befinder sig i Tyskland, i øvrigt bare få kilometer fra det ikoniske svæveflyver-hang, Porta Westfallica.

Her har de været et halvt år, og når de er færdige i slutningen af 2024 har de gennemgået grundlæggende 15 måneders flyvetræning i helikopter.

Det kan være svært at lære at flyve helikopter, men ord på 35 bogstaver fortjener også lidt respekt! Svæveflyverne KOA og SYL i hver sin ende af skiltet som indikerer, at vi befinder os på ”Internationales Hubschrauberausbildungszentrum” i Bückeburg, Tyskland.

Heeresflugplatz Bückeburg er ikke langt fra Hannover.

Vejen til karrieren

SYL er egentlig fra Sjælland, men havde efter sin værnepligt en konstabelstilling som såkaldt Identification Operator hos Air Control Wing Karup.

”Det var spændende for mig at lære, hvordan forskellige luftrumsklasser er bygget op, og så var det også en mulighed for mig at snuse til pilot-jobbet”, fortæller SYL som i forbindelse med jobbet var flyttet til Herning, som også rummer en stor svæveflyveklub!

Her startede SYL som svæveflyve-elev og stiftede også nærmere bekendtskab med Flyvevåbnet gennem Danish Air Cadet-ordningen. Den cocktail forstærkede drømmen om at blive pilot.

”Det gik hurtigt op for mig, at svæveflyvningen er et fantastisk redskab til at lære det grundlæggende. Man lander jo på samme måde flyveskolens Saab T-17, og så er svæveflyvning jo – i modsætning til mange andre typer flyvning – heller ikke vildt dyrt”, forklarer SYL.

På samme tidspunkt i Herning Svæveflyveklub befandt der sig også en anden flyveinteresseret ung elev , den 22-årige KOA. Han havde læst, at svæveflyvning skulle være en god basisuddannelse som pilot.

”Det fandt jeg ud af er rigtigt, for med svæveflyvningen får man en god basic træning i hvordan en flyvemaskine fungerer, hvordan rorene virker, og hvordan man fx håndterer dokumentation som logbøger”, ræsonnerer KOA.

”Ja, og man får også en god indsigt i meteorologi og hvordan luftrum er bygget op”, tilføjer han.

Det kammeratskab og interessefællesskab som udviklede sig mellem SYL og KOA i svæveflyvningen og Danish Air Cadets, skulle senere overgå til et skæbnefællesskab; For som SYL havde KOA også ambitioner om at blive pilot i Flyvevåbnet.

Event på Arnborg for Danish Air Cadets hvor det hele startede. SYL og KOA i midten, og før de vidste, at vejen var banet for en karriere i Flyvevåbnet. Men drømmen var der. Danish Air Cadets er et samarbejde mellem Dansk Svæveflyver Union og det danske flyvevåben om at fremme karrieremuligheder i Forsvaret for unge danske svæveflyvere.

Efter soloflyvning, og for KOAs vedkommende også et fuldgyldigt SPL-certifikat, blev det tid for begge at søge ind på flyvevåbnets flyveskole i juni 2021.

Flyveskolen i Karup er ikke en flyveskole i egentlig forstand. Det er mere et værktøj til pilot-kandidat-selektion, hvor de nøje udvalgte pilot-elever efterfølgende sendes afsted til type-specifik træning, fx fighter og transportfly i USA og helikopter-træning i Tyskland eller USA sammen med pilot-elever fra andre allierede lande.

Selv om både KOA og SYL er dedikerende og skarpe unge kandidater med god ballast, var det langt fra sikkert, at pilotdrømmen på Flyveskolen i Karup ville blive en realitet. De beskriver begge optagelsesprøven som en krævende proces med masser af prøver, designet til at presse eleverne mest muligt.

”Jeg tænkte, at det ville blive næsten umuligt med rigelige muligheder for at blive smidt af undervejs”, fortæller SYL.

Jeg har aldrig rystet så meget som før første selektion, fordi jeg vidste, at man bare havde en chance. Det var umuligt at regne ud, hvad de ledte efter, og vi blev udsat for flere tests i multitasking og hånd-øje-koordinations-øvelser. Til sidst er prøverne så svære, at man fejler, og ideen er nok at se, hvordan man reagerer på fejl undervejs”, forklarer KOA.

I forløbet var også meget grundige flyvemedicinske undersøgelser på Rigshospitalet, nok ud fra det klassiske modus operandi: En frisk pilot-aspirant er en aspirant som ikke er undersøgt tilstrækkeligt længe. Uanset fandt lægerne tilfredshed i både KOA og SYLs fysiske konstruktion, og efter en stund viste det sig, at Flyvevåbnet også mente, at hovedet på de to unge svæveflyvere også kunne bruges i professionelt regi. De bestod!

Men spørgsmålet var til hvad?

Alle kandidater får lov at komme med deres egne ønsker, og KOA og SYL skrev de samme to flytyper på deres ønskeliste: F35 og Fennec. Faktisk to modsat-rettede poler – en hyper-sofistikeret fighter og en let transporthelikopter til observations- og specialmissioner, men med en fællesnævner: F35 og Fennec er single pilot-crew.

”Man kan også komme til at flyve den store rednings – og troppetransporthelikopter EH101 Merlin og Sikorsky Seahawk som løser mange opgaver for Søværnet , men Flyvevåbnet oplevede, at både KOA og jeg passede bedst ind i en helikoptertype som Fennec”, siger SYL .

KOA og SYL i hangaren på Bückeburg.

På elev-kollegiet på basen bor et stort udvalg af internationale piloter. Både Danmark og Sverige har været repræsenteret flere gange, hvilket man også kan se af disse dekaler.

Som pilot på Fennec har man en varieret palette af missioner: ”Man støtter eksempelvis politiet med eftersøgningsopgaver og flyver indsats-teams på specialopgaver. Omskolingen i Karup tager et års tid og der er beredskab på Sjælland eller i Jylland ”, forklarer SYL.

Men inden de kommer så langt, er det flyveskoling på EC 135, som er en 2-motoret Airbus-helikopter. Den første tid, faktisk de første 3 måneder, var ren teori, og her var lyset tændt på elevernes rum på basen til sent hver aften. Helikopter-teorien er lidt mere omfattende end VFR-reglerne i ASK 21, skulle det vise sig.

Den første flyvetræning var Bell 206 , som er bedre at lære nødprocedurer på, fordi eleverne kunne flyve den i autorotation helt ned til jorden, i stedet for at afslutte den i luften. De havde i øvrigt fornøjelsen af at være det sidste hold som fløj Bell-helikopteren, inden de overgik til træning på EC 135.

Autorotations-øvelserne har været krævende, fortæller de. Heldigvis har EC135 to motorer, så det ville være meget uheldigt med dobbelt motorstop, men en sådan situation i en helikopter er en kritisk situation uanset konfiguration.  ”Man har kun et forsøg”, siger de i kor.

Der er en anden disciplin som lyder spændende: Lavtflyvning med helikopter, som er en ”militær specialitet”. Her gælder det om at flytte sig hurtigt og udnytte terrænet til sin fordel, så man kommer uset frem.

”Vi har nogle præ-definerede ruter i landskabet omkring basen, hvor vi kan øve den specielle kunst at flyve lavt og hurtigt. Vi har ikke prøvet det endnu, men det skulle være rigtig spændende”, siger de.

Den militære helikopterskole i Bückeburg er i øvrigt et sted som overrasker med et utroligt niveau for materiellet. I den ene hangar står 11 styk EC 135-helikoptere, basen huser cirka 60 helikoptere, og i en anden diskret hal står der 14 full-motion-helikoptersimulatorer (8 x EC135, 2 x NH90 og 4 x CH53) som kører stort set hele tiden. Altså et niveau i milliard-klassen. En dyr flyveklub, men når frihed og retfærdighed står på spil, skal man ikke gå ned på materiel.

Så KOA og SYL er bestemt en succeshistorie og vidner også om, at man kommer langt med talent, tålmodighed, disciplin, en stærk fysik, et godt hoved (og en nyttig grundlæggende flyvetræning i svævefly.)

Så hvad KOA og SYL kommer til at lave om 2-3 år? Ja, det er et godt spørgsmål. Men at eftersøge i Fennec for Politiet, redde folk op af vandet eller transportere kritisk syge i EH101 eller flyve i Grønland med Seahawk med base på et af Søværnets skibe er helt sikkert en garanti for krævende og meningsfuld flyvning.

Og glem ikke, at det hele startede med svæveflyvningen, og der er fortsat pladser hos Air Cadets-ordningen i en svæveflyveklub nær dig. Det kræver bare at du er mellem 13 og 23 år.

Læs eventuelt om Danish Air Cadets på

https://dsvu.dk/forside/nationalcenter3/dac-hvor-og-hvordan/danish-air-cadet/om-svaeveflyvning2/dac-krav-og-forventninger/beliggenhed

eller generelt om, hvordan en professionel pilotkarriere kan starte med svæveflyvning

https://nordicgliding.com/category/karriere/
Flere karriereartikler

Fra glidetal 40 til 4

”Svæveflyvningen har været et fantastisk redskab på vejen” siger de unge danske svæveflyve-piloter med pilot-navnene KOA og SYL. De lærte hinanden at kende i Herning Svæveflyveklub, hvorfra de fik det grundlæggende håndværk på plads. Nu er de på vej mod en professionel karriere i det danske flyvevåben som helikopterpiloter.
4. juli 2024/af Jens Trabolt

Fra ASK 21 til F-35

Svæveflyvningen og den trofaste ASK 21 blev adgangsbilletten for piloten CAI til en karriere med spændende F-16-flyvning i det danske flyvevåben. Nu er han ved at lægge sidste hånd på sin omskoling til verdens nok mest avancerede flyvemaskine F-35 i USA. Det er et projekt omgivet af et ekstremt sikkerhedsniveau som matcher den ekstreme teknologi bag flyets performance. Her får vi et sjældent blik bag kulisserne.
8. februar 2024/af Jens Trabolt

Svæveflyvere interceptet af 2 F-16-fly; DAC for kaffe!

Men ingen panik. Der blev ikke skudt med skarpt, for det var en gruppe af Danish Air Cadets som i lørdags fik en oplevelse for livet under flyvning med Hercules fra Flyvestation Aalborg.
”Det var vildt fedt”, fortæller de.
8. februar 2023/af Jens Trabolt

Flyvevåben-piloter ”tester” svæveflyvning

DAC, Danish Air Cadets, er en stor mulighed for unge danske svæveflyve-piloter at komme nærmere på drømmen om at blive pilot i Forsvaret. I forrige uge var rollerne dog byttet om, da Instruktørerne på den militære flyveskole i Karup fik et lynkursus i svæveflyvning og svar på spørgsmålene: Hvordan flyver svævefly? Hvordan uddannes svæveflyvere?
24. oktober 2022/af Jens Trabolt

Kaptajnen blev elev (igen)

Danske Søren Enderlein, 56, fra Nordsjællands SFK er luftkaptajn. Han lærte at flyve på svævefly som teenager, men familieliv og jobbet i den kommercielle flyvning krævede en pause på næsten 35 år. Nu er han tilbage i luften i den motorløse flyvning.
”Det giver mig en enorm ro og glæde dybt ind i sjælen at kunne flyve svævefly igen”, fortæller han om gensynet med den tabte kærlighed.
20. september 2022/af Jens Trabolt

Stick AND rudder

Air France gør det – det danske Flyvevåbens Air Cadets gør det. Svæveflyvning er god træning i energi-management og håndtering af flyvemaskinen. Nu har en gruppe svenske trafikpilotelever fra Ljungbyhed også fået øjnene op for svæveflyvningens glæder.
12. september 2022/af Jens Trabolt

 I en tynd tråd

Thomas Dantoft hænger i en tynd tråd – både i fritiden når der skal startes i ASK 21 fra Kolding Flyveklub eller på jobbet når han som redder på Flyvevåbnets store redningshelikopter skal hente folk op fra havet. Men der er flere ligheder mellem svæveflyveklubben og jobbet i en redningseskadrille, fortæller han.
1. november 2021/af Jens Trabolt

En hangar fuld af fremtiden

De unge Danish Air Cadets og deres familier fyldte hangaren på Arnborg til en flot ”vingnings”-ceremoni.
18. august 2021/af Jens Trabolt

DAC for en camp

DAC, Danish Air Cadets er navnet på joint-venturet mellem DSvU og Flyvevåbnet. I ugerne 27 og 28 var Arnborg centrum for 2 intensive camp-uger – skoling, flyvning, foredrag og flyvende gæster fra Flyvevåbnet var på programmet. Det var ikke så dårligt, synes deltagerne.
28. juli 2021/af Jens Trabolt

Barnet fylder 1 år

Danish Air Cadets-samarbejdet mellem DSvU og Flyvevåbnet fylder 1 år – og med cirka 100 DAC’ere er der nok ingen vej udenom at kalde konceptet for en succes for alle parter.
3. juni 2021/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

Velorganiseret SM i modvilligt vejr

Klubben i Herrljunga var dette år vært for et velorganiseret SM og JSM. Derimod var vejret faktisk overhovedet ikke en teamplayer, men det hindrede ikke de bedste piloter at finde vej til de bedste resultater på de ganske begrænsede dage, hvor flyvning var mulig.  Men mange af juniorerne, som nu deltager i Junior-VM i Polen, benyttede chancen til at fintrimme formen. Det var klogt.
15. juli 2024/af Jens Trabolt

EMRAX – motorproducent til svæveflyvningen

På ganske kort tid er den slovenske el-motorproducent EMRAX gået fra at være ”niche” til at være hovedleverandør til selvstartende svævefly fra Schleicher, Schempp-Hirth, HPH, Pipistrel og Jonker.
12. juli 2024/af Jens Trabolt

Verdensmesterskabet er også videnskab

OSTIV, svæveflyvningens teknisk-videnskabelige organisation, holder sin 36. kongres under VM i Uvalde, Texas til august og uddeler bl.a. priser for vigtigste bidrag til sporten.
9. juli 2024/af Jens Trabolt

Fra glidetal 40 til 4

”Svæveflyvningen har været et fantastisk redskab på vejen” siger de unge danske svæveflyve-piloter med pilot-navnene KOA og SYL. De lærte hinanden at kende i Herning Svæveflyveklub, hvorfra de fik det grundlæggende håndværk på plads. Nu er de på vej mod en professionel karriere i det danske flyvevåben som helikopterpiloter.
4. juli 2024/af Jens Trabolt

George Moffat 1927-2024

George Moffat in memoriam. Amerikanen George B Moffat Jr var den förste att bli dubbel världsmästare i öppna klassen.
28. juni 2024/af Jens Trabolt

Verdens bedste Arnborg fylder 60 år

Et af verdens fineste flyvecentre fylder 60 år i dag. Arnborg er på mange måder hjertet i dansk svæveflyvning og rammen om et vigtigt socialt liv og de store mesterskaber. Sådanne faciliteter er let at tage for givet, men er produktet af mange anstrengelser og fremsynede beslutninger i datidens svæveflyvemiljø. Det nyder vi godt af i dag.
27. juni 2024/af Jens Trabolt

Svæveflyvning kan altså også noget!

Svæveflyvning på Arnborg var bare en af i de alt 40 sportsgrene som var repræsenteret til den netop overståede DM-uge i Herning. Det var første gang, at svæveflyvningen deltog i denne folkefest.
24. juni 2024/af Jens Trabolt

Uppsala Masters: “Riders on The Storm”

De 38 deltagere til årets Uppsala Masters måtte flyve slalom gennem massevis af CB og andet spændende vejr. Det var krævende flyvning i en international atmosfære. Men det var vel også meningen.
17. juni 2024/af Jens Trabolt

Test: Dynamic WT9.16: “Kan du be han slepe lavere, så jeg får med Lifjell i bakgrunn?”

I fjor testet NORDIC GLIDING en Dynamic med 143 hk Rotax 915 mot en Super Cub, og det nye flyet viste betydelig bedre ytelse som slepefly. Men hvis power er bra, så er mer power enda bedre; Nå er Dynamic tilgjengelig i en "ekstra hot" versjon med 160 hk! 11. mai var det et samarbeid mellom Nome Flyklubb og Sportsfly.no som gjorde det mulig å besøke Aerospool sin demo slepefly WT9.16 Dynamic. Dette flyet har en Rotax 916 installert, med 160hk, og er i skrivende stund det eneste i sitt slag.
14. juni 2024/af Jens Trabolt

Leder: “Radardebaclet”

Den gångna våren har präglats av, förutom det urusla segelflygvädret, luftrumsproblem. rapporterar ordförande i Segelflyget, Robert Danewid.
12. juni 2024/af Jens Trabolt

Mod sydlige horisonter med Adventure Gliding Tour

Den 27. juni sætter en gruppe danske entusiaster kursen mod Sydtyskland med drømmen om at flyve ud i det blå i svævefly. Kom bare, der er fortsat mulighed for at være med på eventyr, lyder meldingen fra arrangørerne.
10. juni 2024/af Jens Trabolt

Jomfruflyvning på projekt ”VM-vinderfly” efter 15 år

Professor i Flygteknik på KTH og svæveflyver Ulf Ringertz har i al diskretion bygget sin egen flappede 18-m raket, KTH-X1. I går skrev han svensk flyvehistorie og fløj jomfruflyvning med ”KTH-X1” efter 15 års arbejde.
5. juni 2024/af Jens Trabolt

Flyv mod internationale toppiloter i Uppsala Masters

Ambitionerne er store, når Uppsala FK arrangerer Masters fra 8-15 juni på Sundbro. Scenen er sat for lokale og internationale toppiloter og et svensk mesterskab i open racing-klassen.
4. juni 2024/af Jens Trabolt

Seniorer på hårdt arbejde for fremtidens elektriske spil

Den danske Herning SFK er i fuld gang med at bygge klubbens nye ”cutting-edge” elektriske spil. Her har de produceret en kort video som forklarer behovet for at gøre en grøn sport endnu mere grøn, og som samtidig viser, hvordan klubbens senior-gruppe indgår særdeles aktivt i opgaven som skal sikre miljøvenlige starter.
29. maj 2024/af Jens Trabolt

Sailplane Grand Prix i fjeldet

Starmoen og SeilflyNorge var for første gang vært for et FAI Sailplane Grand Prix. Vejret viste sig fra sin bedste side og gav 6 ud af 7 flyvedage til de 17 deltagere. Bedre markedsføring får man ikke.
28. maj 2024/af Jens Trabolt

“Det bliver i familien”

Danske Rasmus Ørskov og Jørgen Thomsen har købt en Jonker JS3 RES til deling. De er intet dårligt makkerpar, for Rasmus er verdensmester i Klubklassen, og Jørgen kan fikse alt, inklusiv elektrodrivlinjer.  Flyet fik sin ilddåb under det netop overståede DM på Arnborg.
22. maj 2024/af Jens Trabolt

Invitation: ElSKÅ 2 – EL Segelflyg Konferens på Ålleberg 28 – 29 augusti

För två år sedan arrangerade Segelflyget och Nordic Gliding, med Svenska Flygsportförbundet som sponsor, en tvådagars konferens, som vi kallade ElSKÅ på Ålleberg. Ett 40-tal deltagare fick prova AS 34 Me, ASG 32 el, Discus 2 FES, DG-1001e och LAK-17 C FES. Nu följer vi upp denna konferens med en ny, ElSKÅ 2. Denna gång kommer tonvikten att ligga på startmetoder.
17. maj 2024/af Jens Trabolt

Välkomna till Segelflygets kvinnoträff på Ålleberg!

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till årets SWM, Scandinavian Women Meet 2024 på Ålleberg 7-9. juni samt 23-25. augusti 2024.
Detta året träffas vi två helger under och efter tävlingssäsongen. Du behöver inte ha cert eller ens vara aktiv. Det räcker att du har ett brinnande intresse för segelflyg i alla dess former och är kvinna.
13. maj 2024/af Jens Trabolt

I luften – uden en lyd

Det er en mærkelig oplevelse at se en ASK 21 blive startet af et elektrisk Skylaunch Evo-spil. En elektrisk summen afslører, at noget er i gang, men her er intet rasende V8-brøl. Stigevinklen på flyet indikerer dog, at her er titaniske kræfter i værk. NG har besøgt en nordtysk klub i LSV Grambeker Heide som har taget hul på fremtiden.
6. maj 2024/af Jens Trabolt

Ventus selvstarter elektrisk for første gang!

Schempp-Hirth fløj første gang i går med den fuldt elektrificerede Ventus E på Hahnweide.
Basis er tydeligt Solo-systemet som vi i grove træk også kender fra JS3 RES, men Schempp-Hirth har tydeligvis opgraderet nogle af hovedkomponenterne med henblik på at øge performance og effektivitet i systemet efter deres egne specifikationer.
26. april 2024/af Jens Trabolt