En lang historie med konstruktionsmæssig fremgang, specielt i 1960’erne, afbrudt af Sovjetunionens idemæssige og økonomiske forfald. Sådan kan man karakterisere skæbnen for SZD i Bielsko-Biala som har givet os fremgangsrige, VM-medalje-vindende konstruktioner som Mucha, Zefir, Foka, Cobra, Orion og ikke mindst den radikale 15-meter-konstruktion Diana, som blev præsenteret straks før virksomhedens officielle konkurs. I sidste nummer af NORDIC GLIDING i artiklen ”Silesian Cluster” gennemgik Bernt Hall hele baggrunden for den polske udvikling og produktion af svævefly.

Allstar PZL huses i den gamle SZD-fabrik.
Siden murens fald har de intellektuelle rettigheder og ingeniørkræfterne restruktureret sig i mange varierende virksomheder, som alle deler en DNA og et persongalleri som stammer fra SZD i Bielsko-Biala. Selve produktionen af SZD-fly har været gennem en skizofren og flakkende tilværelse med mange skiftende entreprenører. Konstruktøren Andrejz Papiorek var en overgang partner i produktionen af ”nye” SZD-fly som Perkoz og SZD-55.

Den tyske investor Bernd Hager, som ser et potentiale i Allstar. (foto Allstar PZL)
I 2002 købte den tyske investor Bernd Hager i Hannover rettighederne til produktionen og startede virksomheden Allstar PZL med base i den gamle SZD-fabrik på flyvepladsen i Bielsko-Biala. Rettighedsproblematikken har dog lige siden været et issue mellem de to partnere: Papiorek og Hager ligger fortsat i skyttegravskrig omkring rettighederne og gammelt SZD-inventar som fx forme til Perkoz. Da NORDIC GLIDING besøgte Papiorek tidligere på året så vi formene til det 2-sædede træningsfly Perkoz ligge ubenyttet i en fabrikshal.

Den tidligere polske landstræner i ”glider aerobatics”, Michal Ombach. Han er nu daglig leder af fabrikken, udviklings – og salgschef. Jo, det er mange opgaver, men Michal er en energisk person.
Den tidligere polske landstræner for glider-aerobatic-teamet Michal Ombach er hyret ind som daglig leder af Allstar PZL og har fået den monumentale opgave at forsøge at restrukturere, organisere og modernisere fabrikken. Michal har stor viden om produktionen og er hyper-energisk, så måske er det ikke en så sindssyg ide alligevel.
Der er stor håndværksmæssig kompetence opbygget i de gamle SZD-folk, og det kan bringes i spil. Men det kræver kunder, som vil købe flyene. Der pågår endnu en vis udvikling af flyene, så de i mindste markedsføringsmæssigt spejler udviklingen på det øvrige marked. Men den tunge polske arv fornægter sig ikke – på godt og ondt. Mere om det senere.
Produktion i dag
I dag har Allstar produktion af 3 flytyper: SZD 54-2 Perkoz, som er et 2-sædet træningsfly i samme konceptuelle liga som ASK 21 og DG 1001 Club Neo. Som sine tyske kollegaer, specielt DG 1001 Club Neo, er Perkoz også er ganske kapabel, hvad angår stræk- og akroflyvning.
På produktionsgulvet findes også singleseateren SZD-55 Nexus, et 15 meters standardklassefly samt SZD-59-1 Acro, som er et 1-sædet fuldt kunstflyvningsfly med henholdsvis 13, 15 og 17 meter spændvidde.

Herover: Allstar har produceret 3 styk SZD 55-1 Nexus-fuselager med plads til e-motion-batterierne.
SZD-55 Nexus modtager i øjeblikket den største udviklingsmæssige opmærksomhed. Allstar har bygget 3 prototyper til tests. ”De er næsten klar til flyvning”, forklarer Michal Ombach og fortsætter: ”Vi har udviklet nye winglets, elektrisk turbo, ny væsentlig større og mere effektive krængeror og mixer. I øjeblikket venter på det tyske luftfartsmyndigheders (LBA) feedback – vi har placeret ansøgningen for ”Major Design Change” hos dem”, siger han.

SZD-55 Nexus produceres fortsat og bliver opdateret i øjeblikket med el-turbo, nye krængeror, mixer og winglets.
Det nye AllStar e-motion-motorkoncept ligner fuldstændigt det eksisterende FES-koncept, men har lidt større batteri. Det er den tyske tidl. Akaflieg-ingeniør, Elias Braunig, som udvikler dette, og det går åbenbart udmærket, siger Michael Ombach:
”Vi har haft de første statiske tests uden bemærkninger”. Han indskyder også, at de nye canopies som Allstar producerer er af ”den bedste kvalitet nogensinde: ”Vi har fået et nyt system og setup, og det fungerer flot”, siger Ombach.
Tidligere havde fabrikken kvalitetsproblemer med hovedbjælkerne, men det er fortid nu: ”Jeg er overbevist om, at vi nu har de stærkeste bjælker nogensinde”, forsikrer han. En god nyhed er også, at Allstar nu fuldt autonome som producent med ”POA” – Production Organization Approval, og dette inkluderer også, at fabrikken selv må udskrive ”Permit-to-fly”.

Præsentation af e-motion-konceptet på SZD-55 Nexus på Aero-messen i 2019.
På rundvisning i fabrikken ser man lidt af hvert: de nye lokaler. Nymalede og med nye installationer. ”Det er en transformation af image: fra gammelt og fælt til nyt og friskt”, påpeger Ombach. Det er helt korrekt, for ser man de gamle dele af fabrikken så er det klassisk grå østblok-beton i trist forfatning. Kan man trives her? Kan man overhovedet bygge nye, flotte fly her? Jo, Allstar er udmærket klar over, at er meget arbejde endnu med renovering og modernisering. ”Det er 1 dag af gangen, men det går fremad”, siger Michal.

Vingeproduktion til SZD-55-1 Nexus. Michal Ombach er meget stolt af kvaliteten i de nyrenoverede workshops.
Allstar PZL har potentiale, og det skal bliver interessant at se videreudviklingen af SZD 55 Nexus med nye winglets og elektromotor. Man må håbe, at den tyske investor fortsat kan financiere udviklingen, for fabrikken har en mægtig arv og et nutidigt drive.