Full motion Simulator til Folket

“Full Motion Simulator” – det er et koncept som tidligere har været reserveret til yderst kostbare professionelle simulatorer i de store luftfartsselskaber. Nu forsøger danske Christian Øelund at kombinere Condor-simulatoren med Virtual Reality og bevægelig base.  Perspektiverne – og slutprisen – er lovende.

Tekst: Jens Trabolt / Foto: Christian Øelund

Christians setup. Bemærk siderorspedalerne som er monteret på en “fod”. (Foto: Privat)

Link to automatic translation

Egentlig var det slet ikke meningen, at 38-årige Christian Øelund skulle være svæveflyver. Men en kammerat fik lokket med ud i Polyteknisk Flyvegruppe på Kalundborg flyveplads – og så blev han hooked:

”Jeg var også overrasket over hvor billig flyvningen var”, fortæller Christian. ”Jeg havde altid troet, at flyvning kostede en bondegård”. Besøget resulterede i, at Christian i dag flyver som elev i klubben.




En i svæveflyve-verden af ingeniører er Christian noget så eksotisk som Teknisk Grafiker for en virksomhed som udvikler spil – gamer-afficionados vil nok nikke genkendende til titler som ”Heroes and Generals” – lanceret af Christians firma Reto Moto. 

Christian Øelund (Foto: Privat)

Det seneste års Corona-lockdown har givet Christian en del tid mellem hænderne, og i klubben var der en snak om at forsøge at bygge en full-motion-simulator.

”Det endte faktisk med, at jeg købte alle komponenter for mig selv, så jeg kan eksperimentere med setuppet”, siger Christian – det er nemlig ikke bare plug-and-play at få det til at virke.

YawVR-komponenterne.

Systemet, som Christian har købt, består af svæveflyvesimulatoren Condor, en kraftig PC med et potent grafikkort, en mobil base som er udgangspunktet for ”full motion-delen” samt et ret avanceret eksemplar af Virtual Reality-headsettet Pimax, som er seneste generation af VR-teknologien.

VR-brillerne koster cirka 1000 euros. De har 2 x 4K-opløsning og 200 graders field of view – dvs meget bedre end fx det billigere Oculus Rift-VR-headset”, fortæller Christian. “Dog skal man være klar over, at Pimax-VR-systemet kræver meget fintuning for, at det skal fungere. Så det er ikke for alle, og det eksisterende Oculus Rift-VR-headset er fuldt tilstrækkeligt for de fleste”, siger han.

Party-tricket i setuppet er den bevægelige base, som er et kommercielt produkt ved navn YAW VR, som koster cirka 1500 USD. Det består af en upside-down sokkel med 3 hjul monteret med 3 kraftige motorer. På disse hjul hviler en ”æggeskal”, som piloten sidder i.  Condor-simulatoren er linket op med den bevægelige skal, som bevæges synkront med oplevelsen i simulatoren.

Simulatoren arbejder efter det princip, at kroppen gerne vil bedrages, hvis synsindtryk følger acceleration.

Eksempel kan termikflyvning med kontinuerlig radius simuleres ved, at stolen tiltes lidt bagover, så man oplever lidt acceleration mod ryggen samtidig med, at man har et visuelt indtryk fra VR-systemet af, at man svinger.

Den kan tiltes i alle dimensioner, og er meget vellykket til at simulere acceleration, eller deceleration, fx under stall-manøvrer, spilstarter eller fx yaw, hvis man tramper sideror. Den fungerer vældigt fint med kommercielle bilsimulatorer, men det kræver temmelig meget at synkronisere med en fly-simulator, og det projekt arbejder jeg på at fintune”, siger Christian, som nu koncentrerer sig om Condor 2 og Microsofts opdaterede 2020-Flight Simulator.

”Stolens styring skal jo vide, hvilke kræfter der udløses af forskellige flyve-manøvrer i spillet, og det er er meget komplekst at håndtere, så det opleves virkeligt”, siger han.

”Man bliver ganske enkelt flyve-syg, hvis bevægelserne ikke er synkroniseret med hvad man oplever visuelt, siger Christian. Det er kendt som ”Simulator sickness”.

Der er temmelig stor rækkevidde i bevægelserne, men der er en grænse – ledninger bliver twistede til sidst, specielt også fordi, at siderorepedalerne jo skal følge med rundt i bevægelserne”, siger han.

Artikel: Virtual-Reality-simulatorer er på vej ud i klubberne

Setup af simulatoren (Foto: Privat)

Produktfoto af YawVR

I øvrigt er et tema som vægt og balance (CoG) vigtigt i simulatoren, præcis som i virkelighedens flyvning. Hvis man bruger for tunge siderorspedaler bliver simulatoren for næsetung og motorerne har svært ved at tilte stolen bagud. Christian har derfor monteret en kontravægt på ryggen af stolen.

”Men dette gav stolen et større moment når den drejede omkring sig selv, hvilket også var problematisk. Det optimale er, at man vil gerne have center-massepunktet til at være så tæt på midten som muligt, og have så lidt masse i omkredsen som muligt”, slutter han.

NG følger sagen.

Produktvideo

 

Link til produkterne 

https://www.yawvr.com/

https://eu.pimax.com/products/vision-8k-x

Andre simulator-artikler

Nyt virtuelt mesterskab skal booste interessen for svæveflyvning

Den nye Esports-satsning, FAI Virtual World Gliding Series starter i dag. De i alt 16 del-konkurrencer skal flyves i 16 forskellige lande – lige fra Mexico til Japan, og mesterskabet skal kulminere i et virtuelt verdensmesterskab i 2024. FAI og IGC ser store muligheder i konceptet.

Condor Danmark vinder pris for landskab

Den lille forening fejede store milliard-virksomheder af banen, da publikumsprisen i går aftes blev uddelt på årets Kortdage arrangeret af GEOFORUM i Aalborg.

Virtuelt race side om side med virkeligheden

Norske Arne Martin Güettler og danske Tim Madsen var blandt de i alt 20 deltagere, som fløj i det virtuelle Virtual Sailplane Grand Prix - World Final 2021. Det var det første FAI-anerkendte e-Sport-mesterskab nogensinde.

Full motion Simulator til Folket

“Full Motion Simulator” – det er et koncept som tidligere har været reserveret til yderst kostbare professionelle simulatorer i de store luftfartsselskaber. Nu forsøger danske Christian Øelund at kombinere Condor-simulatoren med Virtual Reality og bevægelig base.  Perspektiverne – og slutprisen – er lovende.

Drama i luften! Sverige og Norge fører i svæveflyve-VM

..altså i svæveflyve-simulatoren Condor! Men tag ikke fejl – det er konkurrence på liv og død, når de norske, danske og svenske piloter træner til virkelighedens mesterskaber

Ny simulatorprojekt skal stimulere norsk svæveflyve-interesse

En hård udelanding løsnede vingerne på LN-GBO, en Pik 20D for cirka 20 år siden. Nu har flykroppen fået nyt liv som simulator på Hangar X på den nedlagte Fornebu lufthavn i Oslo.

Simulatortræning fungerer

Ny statistik viser, at simulatortræning fungerer.

VR er konge

Test af Oculus Rift Touch: Condor 2 understøtter endelig VR – virtual reality. Det løfter realismen til helt nye højder

Virtual reality-simulator på vej i klubberne

At kunne simulere flyvning med stor realisme giver kæmpe muligheder – også i svæveflyvningen. I Aarhus Svæveflyveklub har entusiaster bygget en effektiv virtual reality-simulator

Seneste artikler

DM 2023: De er verdensmestre på Arnborg

57 fly med i alt 66 piloter kæmpede om DM-titlen i en yderst velorganiseret konkurrence på Svæveflyvecenter Arnborg.

Minnesord Anders Blom – 1950-2023

Det är svårt att tänka sig Segelflyget och framförallt Ålleberg utan Blommen. Minnesord av Robert Danewid.

Anders Blom in memoriam

Anders Blom, en av de största inom svenskt segelflyg har gått bort.

Havkrydser med flaps

En Arcus M er et ypperligt 2-sædet fly med fremragende præstationer. Giver man det 2 piloter med appetit på eventyr og ekspedition kan man også notere ”Oceangående” på listen over plusord. Danske Minik Frank og Frederik Nøddelund fik i starten af maj realiseret en plan for en grænseoverskridende flyvning fra Jylland til Sverige med havkrydseren på ”60 fods spændvidde”.

Kom till Ava Camp i Stockholm 2023

Det är ett AVA-läger i segelflyg för alla. Du är välkommen att bara komma ut över dagen för ett par träningspass eller gå kurserna som erbjuds.

Eurofox med store muskler – erstatning for Pawnee?

En delegation fra Seilflyseksjonen rejste til England i starten af maj måned. Missionen var klar – at vurdere om slæbeflyet Eurofox med den stærke 141 hk-motor er nogen værdig erstatning for den gode gamle Pawnee.

Jens Hansen: “Mangel på flyveledere har konsekvenser for os som svæveflyvepiloter”.

I Danmark mangler Naviair flyveledere, og det betyder, at store dele af luftrummet flere gange har været begrænset for bl.a. svæveflyvning. Det har store konsekvenser for vilkårene for vores sport, skriver Formand i DSvU, Jens Hansen her.

Flygläger 2023

I sommar anordnar Segelflygförbundet och KSAK ytterligare ett i raden av utbildningsläger i segel- och motorflyg. Detta läger vänder sig till ungdomar i åldrarna 16-22 år och inga förkunskaper krävs.

Robert Danewid: Segelflygkonferensen 2023 blir digital

Detta kan bli bra, så boka in lördagen den 18 november i kalendern. Vi har redan klart med några internationella föreläsare; Patrick Wenzeck från Schleicher (om deras syn på framtiden för el-segelflygplan), Matthew Scutter från Skysight (om hur man använder Skysight), Toni Sibanc från LX NAV (framtida variometersystem och speciellt HAWK systemet) och vi hoppas på Uys Jonker från Jonkers (om deras RES system). Och så lite av det vanliga, RST m m.

Välkomna till Segelflygets kvinnoträff på Ålleberg!

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till det första, av många hoppas vi, SWM 26 aug – 2 sep 2023. Du behöver inte ha cert eller ens vara aktiv. Det räcker att du har ett brinnande intresse för segelflyg i alla dess former och är kvinna.

Langt, hurtigt, fantastisk (og langsomt og højt!)

Dagene omkring 3-7 maj bød på ekstraordinære flyvninger i Sverige. Janne Nordh, Jari Niskanen, Mikael Engström, Bengt Frid og flere andre fik store oplevelser i luften. Men en dansk ASK 23 fik måske den bedste udsigt. 

Reception for Dan-Glide 10. juni: 25 år i svæveflyvningens tjeneste

Morten Habekost, indehaver af Dan-Glide, kunne 1. maj fejre sit 25 års-jubilæum i svæveflyvningen. Det fejres med reception d. 10. juni.

Aero 2023: Med svæveflyvning!

De store producenter af svævefly valgte at blive hjemme fra årets Aero-messe fra 17-20 april. Årsagen var for mange messens sene placering på sæsonen, og de høje omkostninger forbundet med at deltage. Men tog man ja-hatten på, var der masser af svæveflyvning, hvis man kiggede ordentligt efter.

Test: AS 33 Me – “Dreamglider”

Nordic Gliding har skrivit flera artiklar om Schleichers ”Me-koncept”. Mest av den anledningen att segelflygets framtid är elektrisk och Schleicher ligger långt framme i elektrifieringen av segelflyget. Nu har vi - som första media, testat AS 33 Me som är Schleichers nyaste produkt. Den sofistikerade tekniken i drivlinan och den eleganta integrationen är summan av fabrikens erfarenhet av elektrifiering hittills. AS 33 Me är en fröjd att flyga, rapporterar Robert Danewid.

Flyg med SVS på Ålleberg: Saknar du flygmöjligheter? Vill du ha lite variation i ditt flygande?

Har din flygklubb lagt ner eller har den minskad/obefintlig verksamhet och du inte får flyga så mycket som du vill, eller behöver du lite ny inspiration med lite annorlunda segelflygplan så kom och flyg med oss på Ålleberg. Eller som en del gör, upplev din ungdom på nytt. Och du som är ungdom idag upplev hur farfar flög.

 

 

 

For den ekstra interesserede:

Christian anvender SimTool, som er et program der kører i baggrunden og kigger på telemetry data som spil/programmer outputter, og behandler dette til noget der kan sendes videre til en motion-simulator.
Ud over selve SimTool programmet skal man også bruge et abonnement til Xsimulator, som leverer plugins til SimTools og fortæller SimTool hvor det skal kigge for at finde Telemetry Data for forskellige spil/programmer.
Man skal så derefter selv konfigurere op hvordan denne data skal bruges til ens specifikke motion-simulator.