G Dale fortsætter tetralogien

Den fjerde bog i serien ”The Soaring Engine” handler om moderne svævefly og deres sofistikerede instrumenter. Den er udmærket og givetvis produktet af mange års erfaringer for forfatteren. Men vær opmærksom på at bestille den via en europæisk forhandler, ellers bliver det dyrt i importtold.

Tekst: Jens Trabolt

Link to automatic translation

Den britiske svæveflyvepilot, instruktør og forfatter Gerald Dale – eller bare G Dale – eller G – som han kaldes er en erfaren herre; I sin efterhånden 40-år lange karriere har han arbejdet for svæveflyveforbundene i England, Australien og New Zealand som strækflyvnings-instruktør. Desuden har han været chefinstruktør i Omarama og mange andre steder. Han fungerer også som coach for det britiske kvinde-landshold og junior team.

G Dale har desuden vundet det britiske mesterskab mange gange og har senest vundet sølv til EM i 2019. Altså et fyldigt svæveflyve-C.V., så måske skulle man lytte til, hvad han har på hjerte?
”The Soaring Engine” består af 4 bøger. Den første og anden bog fokuserer på strækflyvningsteknikker i fladland og i fjeldterræn. Bog nummer 3 handler om at optimere sine egne strategier, og den aktuelle 4. bog indeholder gennemgang af de tekniske hjælpemidler vi benytter i sporten; Altså vore svævefly, tilbehør og avionics.

Bogen er opdelt i en række korte afsnit om flyet, dets begrænsninger i vægt, hastighed og belastninger samt hvordan man effektivt flyver et fly med flaps og vand. Specielt sektionerne om flyvesikkerhed og hvordan man optimerer sit eget fly er værd at læse. Der er også et relativt stort (25 sider) afsnit om instrumenter og har man en særlig interesse i at få en dybere forståelse af dette, anbefales det at læse dette grundigt.

Bogen er 100 sider plus et appendix hvor G Dale gennemgår de basale princippet bag flyvning og variometre.

Totalt set er bogen udmærket, og man mærker en god portion indsigt, tyngde og pædagogisk pondus hos forfatteren i de gode råd og vejledninger. Illustrationerne er rudimentære, men fyldestgørende.

Mit eneste problem er prisen, som jeg synes er lidt for høj – specielt når man begår den amatøragtige fejl at bestille den hos en britisk webshop. Så kommer der EU-importtold på den i forvejen ikke for lave pris på 45 pund, og vi ender straks over 600 danske kroner for en 100 siders bog plus appendiks. Det er for meget, selv om G Dale meget sympatisk har tænkt, at bogen ikke skal være dyrere end prisen for et flyslæb.

På bogens egen hjemmeside thesoaringengine.co.uk er der en liste over forhandlere.

En løsning som sikrer, at prisen ikke stikker helt af, kunne være at bestille den hos hollandske https://www.gliderpilotshop.com/the-soaring-engine-vol-4.html

Her er prisen cirka 65 euros inkl fragt til Norden. Så burde man undgå europæisk import-told, som er en naturlig konsekvens af Brexit.

Mere om G-dale? Så se videoen her, hvor han forklarer om bølge-flyvning

Flere Gear & Gadget-artikler

Bog: En kærlighedserklæring til svæveflyvningen

Den nye bog, “The Art of Gliding” er et ekstremt flot og gennemarbejdet smykke af en bog, spækket med informationer og gode historier fra ekstreme flyvninger. Den er også en personlig beretning fra forfatteren, østrigske Simon Lemmerer om sin fars og sit eget forhold til svæveflyvning.

Aerobatics-bok kan läsas av alle

Svenska Pekka Havbrandt har skrivit en bok om avancerad flygning med segelflygplan, och den här är riktigt bra. Den kan läsas av alla som har ett allmänt segelflygintresse, og det borde ligga en i alla klubblokaler, rapporterer Mikael Roslund i sin recension

Stor fotobog fortæller historien om dansk flyvning

Den historisk velbevandrede Ole Steen Hansen er bl.a. kendt som flittig skribent i Nordic Gliding. Nu er han klar med et digert værk om ”De små fly” – historien om den lette flyvning i Danmark.

G Dale fortsætter tetralogien

Den fjerde bog i serien ”The Soaring Engine” handler om moderne svævefly og deres sofistikerede instrumenter. Den er udmærket og givetvis produktet af mange års erfaringer for forfatteren. Men vær opmærksom på at bestille den via en europæisk forhandler, ellers bliver det dyrt i importtold.

2 kg-praktbok om Glasflügel

Wolfgang Binz har återigen skrivit en praktbok, denna gång om Glasflügel. År 2014 kom boken om LS flygplanen, av samma författare och utgiven på samma förlag. Boken är tryckt på tjockt blankt papper och av mycket hög kvalitet, med knappt 500 foto. Det är en ”tegelsten”, den väger hela 2 kg

Full motion Simulator til Folket

“Full Motion Simulator” – det er et koncept som tidligere har været reserveret til yderst kostbare professionelle simulatorer i de store luftfartsselskaber. Nu forsøger danske Christian Øelund at kombinere Condor-simulatoren med Virtual Reality og bevægelig base.  Perspektiverne – og slutprisen – er lovende.

Ny bog: “Soaring Adventure – a guide to club pilots”

Der er længe til jul. Men hvorfor ikke bare købe Mike Fox’s udmærkede bog om svæveflyvning alligevel?

Drama i luften! Sverige og Norge fører i svæveflyve-VM

..altså i svæveflyve-simulatoren Condor! Men tag ikke fejl – det er konkurrence på liv og død, når de norske, danske og svenske piloter træner til virkelighedens mesterskaber

Test: LX Navigation LX 10 K – Smart all-in-one-system

Opgradering af variometer? Hvad skal man vælge? En af de nyeste skud på stammen er LX Navigations nye LX 10 K-system, som NORDIC GLIDING fik lejlighed til at prøve.

Ny simulatorprojekt skal stimulere norsk svæveflyve-interesse

En hård udelanding løsnede vingerne på LN-GBO, en Pik 20D for cirka 20 år siden. Nu har flykroppen fået nyt liv som simulator på Hangar X på den nedlagte Fornebu lufthavn i Oslo.

Online- konkurrence til alle

DSvUs nye system fortsætter hvor Termikligaen slap. Missionen; at puste liv i strækflyvningens venskabelige kappestrid

Digitalt træningsværktøj

Den danske svæveflyverunion har valgt softwaren ”Flightlogger” som elektronisk logbog og uddannelsesværktøj

Flyghistorisk revy 2019: Segelflyg igår och idag

Redaktionsgruppen, Robert Danewid, Björn Svensson, Bernt Hall och Lennart Lagerfors, har åstadkommit en imponerande exposé.

Bog:”Flyg som svalor, tranor eller Gööken”

Ny autobiografi er læsværdig.

VR er konge

Test af Oculus Rift Touch: Condor 2 understøtter endelig VR – virtual reality. Det løfter realismen til helt nye højder

Virtual reality-simulator på vej i klubberne

At kunne simulere flyvning med stor realisme giver kæmpe muligheder – også i svæveflyvningen. I Aarhus Svæveflyveklub har entusiaster bygget en effektiv virtual reality-simulator

Condor 2 – en værdig opdatering?

Simulatoren Condor er siden debut’en i 2007 udviklet sig fra ”gaming” til ”seriøst træningsværktøj” for svæveflyvere. Nu har teamet bag simulatoren frigivet Condor 2, som NG her tester.

TopMeteo 2.0: Nyt liv til gammel tjeneste, eller?

I en tidligere artikel i NORDIC GLIDING gennemgik vi en række af meteorologi-apps, herunder den nye SkySight, den gratis nordiske RASP og gode gamle TopMeteo. Nu har TopMeteo fået et facelift. Men ændrer det på magtfordelingen i TopMeteos favør?