Gliders 2020: Binder, superskibe til eliten

Binder indgår ingen kompromisser i design og produktion.

Tekst og foto: Jens Trabolt

De store producenter som fx Schleicher og Schempp-Hirth spænder alle vidt i deres produktportefølje – fra klubfly som Discus og ASK 21 til sportslige konstruktioner som Ventus og AS 33. Men Binder i Rhön er absolut kompromisløse i deres design og eksekvering.

Her producerer man meget kostbare fly, alle i den åbne klasse, som med deres markedsledende performance appellerer til erfarne individualister som vil flyve meget langt og meget hurtigt.
Virksomheden er grundlagt af Walter Binder i 1979 og har bl.a. været ansvarlig for produktion af ASH 25 EB 28 (videreudvikling af ASH 25), EB 28, EB 29 og den marginalt to-sædede EB29D samt en prototype elektroversion af samme.

NG tester EB 29 R – R for Racing

Binder har været en tidlig aktør i udvikling og integrering af motorsystemer af både SLG- og turbotypen, hvilket andre tyske producenter har haft glæde af. I 2014 modtog Walter Binder OSTIV-prisen for sin indsats. Nevøen Oliver, som også er en dygtig svæveflyver, fungerer som direktør i dag og leder de 10 ansatte.

EB 29 DR på Ljungbyhed, Sverige

Verdens bedste?
”Vores produkt er bedst”, siger alle producenter. Men alle har ikke ret. Binder kan dog med god samvittighed sige, at deres åbenklasse Eb 29 R og EB 29 DR (2-sædet) er det højst performende svævefly i verden.

Loek Boermans nye R-vinge er er optimeret til høj hastighed, og glidetallet ved + 170 km/t skal man ganske enkelt opleve for at tro det. Tyske Michael Sommer har sikret Binder flere verdensmestertitler med EB 29.
I Norden findes 2 styk Binder EB 29 med R-vinge – en hos Wendt/Acketoft (foto) i Ljungbyhed og hos Sommerlade/Andersen i Nordsjælland.

Binder EB 29 DR
Spændvidde 28,00 m
Vingeareal 14,9 m2
Vingebelastning 45-57 kg/m2
Glidetal 60+
Min. synk ej oplyst

Mig og mit fly: EB 29 DR, Wendts nye VM-værktøj