Polen var en stor producent af svævefly fra 1950-1995. Murens fald gik hårdt ud over den toneangivende producent SZD i Bielsko-Biala. I eftertiden har flere virksomheder taget arven op, ofte med fortsættelse af SZD-produktion eller med samme persongalleri. Nye producenter som Avionic og GP er kommet til og med et stort ambitionsniveau. Ideerne fejler ihvertfald ikke noget.

GP 15 (foto GP)
Arven efter Diana
Den dårlige performance hævder nye UL-producenter som fx GP Gliders i Polen at kunne gøre noget ved. Deres Jeta- og Velo serie er selvstartende flappede elektriske fly med 15 og 13,5 m spændvidde med glidetal som angiveligt er + 45.
Det er klart et polsk produkt, når man ser den slanke Diana-lignende profil. GP Gliders er et produkt af far/søn Peszke og har bestemt en voksen selvtillid.
Jeta 15 har racy linjer og kan selvstarte med en 25 kW-motor i klassisk pylon takket været en lav max.vægt på 470 kg. Første vingegeneration fejlede i profilen, men GP lover, at alt skal blive fikset. Fabrikken er blevet overhalet under efteråret/vinteren og er trods startvanskeligheder værd at holde øje med.
GP 15 Jeta
Spændvidde 15,00 m
Vingeareal 7,78 m2
Vingebelastning 37-60 kg/m2
Glidetal 51
Min. synk 0,58 m/s

SZD 54-2 Perkoz produceret af Allstar PZL i Bielsko-Biala (foto: Allstar)
Den polske ASK 21
Efterfølgeren til Puchacz og Bocian er Perkoz, et multifly i komposit med 17,5 eller 20 meter tipper. I 17,5 meterkonfiguration tåler Perkoz temmelige hårde ava-manøvrer, helt op til +7g /-5 g i aerobatic-kategorien. Dette flankeret af en meget stor agilitet, takket være store ror. Som 20 m-fly er Perkoz ikke helt umuligt som værktøj til strækflyvning eller som skolefly.
Allstar, Arven efter SZD
Rorharmonien er udsøgt, og Perkoz gør som man befaler, inklusive en stor spinvillighed.
Det er Allstar PZL som bygger flyet på den gamle SZD-fabrik. Allstar har også andre projekter, inkl. en teknisk makeover af den gamle SZD-55, som nu i forbedret version hedder ”Nexus”. Prototypen fløj jomfruflyvning straks før jul.
SZD 54-2 Perkoz
Spændvidde 20,0 m (fås også med 17.5 m)
Vingeareal 17,82 m2
Vingebelastning 27-33 kg/m2
Glidetal 41 @ 102 km/t
Min. synk 0.58 m/s
NG tester SZD-54-2 Perkoz

Den svenske Diana-agent Göran Karlsson prøversidder her det mere konventioneller Diana 3-cockpit. Slut med sidestick som i de tidligere versioner.
Diana for folket
Den orginale Bogomil-designede DIana er en af de mest vindende konstruktioner til VM, specielt i hænderne på de polske piloter som Janus Centka og Sebastian Kawa. En super-optimeret racer som dog er meget vanskelig at flyve og håndtere. Diana 3 KKB er en mere afslappet version som produceres af det polske firma Avionic med nydesignede vinger af Krzysztof Kubryński (som også designede Diana 1 og 2-vingen). Avionic har skrottet den gamle sidestick og redesignet fuselage/vinge så hovedbjælken ikke længere stikkker ud fra kroppen. Det krævede en speciel trailer i gamle dage.
Diana 3 KKB
Spændvidde 18,00 m
Vingeareal 10,46 m2
Vingebelastning 37-57 kg/m2
Glidetal 54
Min. synk 0,49 m/s