Bernd Weber SH

Gliders 2020: Schempp-Hirth

Schempp-Hirth er fortsat en nytænkende volumenproducent

Bernd Weber SH

Tekst og foto: Jens Trabolt

I Kirchheim-unter-Teck fortsætter Schempp-Hirth med at være volumenproducent, men bestemt også toneangivende i udviklingen af svæveflykonstruktioner anno 2020. Schempp-Hirth var tidlige (LAK var først) i sin introduktion af FES-elektroturbo (Discus) og den nye Ventus findes også med denne løsning.




At montere en L/D-saboterende propel i næsen på et high-performance-fly var havde fabrikken nok nægtet for 10 år siden, men tiderne ændrer sig. Kunden har altid ret. Men i modsætning til Schleicher(AS 34 Me) og Jonker (JS4) er der ingen annoncerede planer for elektro-selvstart i standardklassen, fx med Discus. Det er prisen for et foreløbigt FES-commitment med lav selvstartshindrende propelfrigang.

FES åbner dog op for andre potentielle nyheder, som Schempp-Hirth overfor NG bekræfter ”interesse for”. For klubmarkedet ville det nok være interessant at følge DGs eksempel med en FES i 2-sædede fly. Duo Discus med FES ville absolut være interessant med det nye kraftigere batteri.

Men hvad med Arcus FES? Kan kunderne acceptere den lille reduktion i performance som skyldes propellen i næsen? Når Ventus-kunderne bestiller fly med FES, så findes der nok også potentielle Arcus-kunder i den liga.

Uanset spektulationerne er det nuværende line-up en stærk palette af fly, som tilbyder sympatiske og højtydende fly til både klubberne og individualisterne.

 

En elegant profil: Schempp-Hirth Arcus M på Hahnweide under NG-test (foto; Jens Trabolt)

Den racy 20-meter
Det er 10 år siden, at Arcus fløj første gang, og for Schempp-Hirth har flyet været et regulært hit med en stor volumenproduktion med over 300 stk bygget. Nyt i 2020 er optimerede winglets, mindre højderor med ny profil, elektrisk understel og en lavere canopy som angiveligt giver bedre aerodynamik. Nyt er også redesignet interiør, som hæver kvalitetsoplevelsen betydeligt.

Den fundamentale opskrift er der ikke ændret på: Arcus er fortsat et dedikeret strækflyvningsfly som trives med høje hastigheder samtidig med, at det er agilt og overkommeligt at håndtere for gennemsnitligt rutinerede klubpiloter, trods den nye maks-vægt på 850 kg.
Redaktiones favorit er nok turbo-modellen Arcus T som med sin lavere vægt understreger flyets harmoniske flyveegenskaber. Skal man have fuld frihed er det selvstartsversion M som gælder.

Schempp-Hirth Arcus M
Spændvidde 20,00 m
Vingeareal 15,6 m2
Vingebelastning 45-54 kg/m2 (2 x 80 kg pilot)
Glidetal: ca 49 @ 105 km/t
Min. synk 0,56m/s

NG tester Arcus M 2020-edition

Schempp-Hirth Ventus M

Storsælgeren
Ser man produktionsgulvet hos Schempp-Hirth er det Ventus M som dominerer. Det har sin årsag: Hvilken anden nysdesignet selvstartende 18 meter går det at bestille? Ingen, for der går nok en rum tid inden Jonker bliver færdige med JS2. Men at bestille en Ventus er ingen straf. I M-versionen noterede NGs testpilot Bernt Hall sig under test en utrolig fin rorharmoni og en stærk motorinstallation. Præstationerne tilhører også topklassen. Samtigt er flyet, som er optimeret med en større vingeareal til svagere europæiske forhold, enkelt at flyve for mindre rutinerede piloter. Selvstartsversionen bygges bare med den store Performance-fuselage.

Schempp-Hirth Ventus M
Spændvidde 18,00 m
Vingeareal 10,84 m2
Vingebelastning 44-55 kg/m2 (80 kg pilot)
Glidetal + 50 (ej målt endnu)
Min. synk 0.58 m/s

NG tester: Ventus 3 M

 

Schempp-Hirth Duo Discus XLT (foto: Ole Steen Hansen)

Strækflyvning til folket
Duo Discus fløj første gang i 1993 og var det sidste fly som blev konstrueret under ledelse af Klaus Holighaus. Duo Discus er tænkt som en afløser til Janus, men uden flaps. Takket være en nydesignet vinge med 4 sektioner er glidetallet bedre end den gamle Janus.

Nyeste variant hedder Duo Discus XLT og her nyder de 2 piloter bl.a.et længere cockpit som deles med Arcus samt mere effektive luftbremser. Der findes ikke mange 2-sædede fly som leverer samme kombination af tilgivende flyveegenskaber, termikfeeling og et glidetal som inviterer til strækflyvning. Ikke uden grund en sand klubklassiker.

Schempp-Hirth Duo Discus XLT
Spændvidde 20,00 m
Vingeareal 16,4 m2
Vingebelastning 34,1 – 45,7 kg/m2
Glidetal: ca 46-47
Min. synk 0,58 m/s @

Schempp-Hirth Discus 2C FES

Sympatisk performance
Discus 2-serien er en nyere konstruktion fra 1995 som bygger på erfaringerne med den ekstremt succesfulde DIscus fra 1984 (950 stk bygget). I 18 meterversionen er Discus en næsten perfekt kombination af rummeligt cockpit (større end den i øvrigt fine LS-8), flapløs performance, rorharmoni og transparante flyveegenskaber. Man sætter sig op i en Discus, og efter få minutter flyver man den som om man aldrig har fløjet andet.

Motoroptionerne er den velkendte Solo-turbo, men den ultimative klubmodel er uden tvivl FES-versionen. Discus dominerer indtil videre markedet for nyere standardklasse klub-singleseaters, men Schleicher sysler som bekendt med en opdateret ASW 28 B og selvstarteren AS 34 Me, som også med lidt god vilje kan betegnes som et klubfly. Med et lidt længere perspektiv kan man også konturerne af Jonkers JS4 i horisonten (estimat 2021-2022).

Schempp-Hirth 2C FES
Spændvidde 18,00 m
Vingeareal 11,39 m2
Vingebelastning 33,5 – 44,9 kg/m2
Glidetal: +45
Min. synk 0,57 m/s

Dansk klub først med FES-fly