Grenchens elektrochock

Electrifly-in i Schweiz var et højdepunkt i en ellers corona-comatøs 2020-sæson

Tekst og Foto: Jens Trabolt

Link til automatisk oversættelse

Electrifly-in fandt sted i september for 3. gang på den store og trafikerede flyveplads i Grenchen, cirka 100 km syd for Basel. Det er et ”hybrid”-event som mixer indslag af airshow med messe og konference. Selvfølgelig ikke på en skala som matcher fx Aero messen i Friedrichshafen, men har dog en værdi, fordi man kan opleve de nyeste fly i deres rette element.

”Pipistrel Alpha Electro” var navnet på prototypen – nu har Pipistrel udviklet lidt videre, fået EASA-typecertificering og sælger nu flyet under et nyt navn; ”Pipistrel Velis” til en pris på 170 000 euro. Batterikapaciteten er øget fra 20 til 25 kWh og flere små opdateringer, bl.a. ekstra væskekøling af batteri og power electronics skal øge performance og pålidelighed. Dette skal ses i lyset af et havari i august 2019 med LN-ELA, en norsk Pipistrel Alpha Electro, som følge af motorstop på en demoflyvning. Begge ombordværende klarede sig uden skader. Det har siden vist sig, at batterierne havde høj ladestatus da motoren stoppede, og man mistænker derfor overheat eller fejl på controller/inverter. Den norske havarikommission arbejder fortsat på rapporten.

Rækkevidden på Velis er cirka 120 km, men køberen til flyet vil som oftest anvende til det skoleflyvning i nærhed af flyvepladsen med lektioner på cirka 50 minutter plus VFR-reserver. Batterierne kan lades fra 35-100 % på cirka 2 timer med en dedikeret lader.

NORDIC GLIDING prøvede typen i 2019 og var, bortset fra det dårlige udsyn fra det højvingede koncept, imponeret over totalløsningen. Bemærk stor åbning til ventilation af batteri og power electronics på den nye Velis.

Desværre for gæsterne er flyvepladsen i Grenchen ikke optimal for et event, fordi den er så stærkt trafikeret med anden trafik, og publikum som udgangspunkt holdes skarpt separeret fra den flyvende trafik og parkerede flyvemaskiner.
Som en del af eventet deles der præmier ud til de piloter, som flyver til eventet med elektriske fly, men i år satte Corona en stor dæmper på rejselysten. Storfavoritten, den tjekkiske elektriske TMG Onix, måtte blive i Tjekkiet, da indrejse ville udløse karantæne.

NG tester: Pipistrel Alpha Electro

Førstepræmien på 2000 euro, som blev præsenteret af Solar Impulse-rekordpiloten Dr. Bertrand Piccard, gik til den kendte tyske pilot Klaus Ohlman som fløj fra Serres i Frankrig – 357 km i luftlinje i sin Lange Antares 20E. Han har næppe fløjet på elmotor hele vejen men nok også anvendt sin betydelige kompetence som svæveflyver.

Der er planlagt endnu et event i september 2021 – mere info på electrifly-in.ch/

Ikke bare flyvemaskiner: Den amerikanske Zero-motorcykel er en rå løsning og en 0-100-tid på under 4 sekunder viser, at der er masser af power i systemet. Rækkevidden er over 200 km med et 14 kWh batteri.

Tyske Klaus Ohlman fløj en demoflyvning med sin Antares 20 E for at demonstrere drivlinjens store fleksibilitet. Lange Aviation regnes for den absolutte pioner indenfor elektrificering af svæveflyvningen og var også første producent til at EASA-certificere elektriske fly.

E-trophy-deltagerne

eTrophy distance & startposition
Klaus Ohlmann, Lange Antares 20E, Serres, 357.6 km
Jürg Weiss, Lange Antares 20E, Farrenberg, 204.1 km
Toni Roth, Birdy, Mengen-Hohentengen, 185.7 km
Eric Raymond, Sunseeker Duo, Bad Ragaz, 176.1 km
Felix Kreier, Lange Antares 20E, Mollis, 131.7 km
Luka Žnidaršič, Ventus 3 FES, Airport Schänis, 123.6 km
Marco Buholzer, Pipistrel Velis, Airport Birrfeld, 70.3 km