Guld på Segelflygets konference

En værdig europamester Janne Nordh blev hædret med Anders Hyllanders Minnesfond på årets ”Billingehus”-konference.

Tekst: Jens Trabolt

Janne Nordh in action under SM 2016 med TA – “Tante Agda”, som har været hans “weapon of choice” i de seneste 18 sæsoner. (Foto: Jens Trabolt)

Link to automatic translation

Vejen til sejren og livet har ikke været uden hindringer, fortalte en tydeligt bevæget Janne ærligt under sin gribende forelæsning i weekendens Billingehus-konference, som var henlagt til Stora Brannbo i Sigtuna ved Stockholm.

De 80 tilhørere fik et prisværdigt åbent indblik i Jannes egen cancersygdom, som han har måtte kæmpe med, men ultimativt besejre, hans fars alvorlige sygdom og anden tung modgang i familien op til og under EM.

Faktorer som kunne slå enhver ud af kurs, men Janne fandt sin vej tilbage i cockpittet og til sig selv, og alene af den årsag er han et forbillede for enhver svæveflyver.

Det er ingen hemmelighed, at Janne Nordh har sine egne ideer om svæveflyvning og strækflyvning. Han er ofte den som starter først og lander sidst – og ja, han kan vinde mesterskaber på højt niveau med ”Tante Agda”, en turbo-Discus, selv om andre piloter i årevis har sagt, at den er for tung og derfor uden vinderchancer!

Men Janne går sine egne veje, tager sine egne beslutninger og den mindset – krydret med 40 års erfaring med svæveflyvning – resulterede i en yderst velfortjent guld-placering til EM 2022 i Litauen.

Janne var derfor en meget værdig modtager af årets Anders Hyllanders Minnesfond, som blev uddelt under konferencen.

Fonden er etableret af familien til Anders Hyllander, som var svæveflyver og SAS-pilot. Han omkom i den tragiske ulykke i Milano i 2001, da hans MD 80 under starten kolliderede med en tysk business-jet, som var kørt ind på den aktive bane ved en fejl i tæt tåge.

Fonds-midlerne bruges til at støtte svensk piloters deltagelse i internationale mesterskaber, og Janne Nordh får derved en økonomisk håndsrækning til at flyve ved VM for Standard- 15 og klubklasse i Australien, som flyves i Narromine i december 2023. Go Janne!

Anders Hyllanders Minnesfond tildelte også midler til juniorerne Dylan Osolian og Ludvig Jauring som gør det muligt for dem at deltage i junior VM på Arnborg i 2023. Tillykke til begge.

Tænk at kunne disponere over eget fly – gratis – i en hel sæson. Men det er en realitet med Danewids-fondens LS 4 fik også et fast hjemsted for sæsonen 2023 under konferencen– det var Elias Severholt fra Östra Sörmlands FK som nu kan se frem til at konsolidere logbog og erfaringsniveau med masser af flyvetimer.

Prisuddeling i RST.
Fotoet viser the usual suspects fra Dala-Järna (Jari Niskanen, Håkan Schweizer og Lars-Göran Uhr) på et pris-raid. (Foto stjålet fra Ulf Jonsson, Ljusdal)

En regulær styrt-regn af pokaler faldt også over et stort antal af svenske strækflyvere i den årlige pris-uddeling i Rikssegelflygtävlingen, RST, og her var Janne Nordh også på podiet for at hente sin årlige nye forsyning af pokaler og rekorder.




Flere nyhedsartikler

Træt af den kedelige ASK 21? Så prøv 1930’ernes 1-sædede skolekoncept!  

I gamle dage måtte eleverne i en svæveflyveklub tåle meget. De pædagogiske værktøjer og forholdet mellem flyvning og havari blev forbedret kraftigt, da der kom 2-sædede skolefly hvor instruktøren faktisk kunne flyve med. NORDIC GLIDING har været ”elev for en dag” og prøvet nogle af datidens skolefly under ”Oldtimer Rally” hos DASK på Arnborg.
26. september 2023/af Jens Trabolt

“Polish Start”: Hur minskar vi risken för ”midairs”?

Hur minskar vi risken för ”midairs”? I Polen har man funderat en hel del på detta och jobbat med nya grepp. Sedan ett par år använder man ett helt nytt startförfarande plus att man förbjuder tracking i realtid
20. september 2023/af Jens Trabolt

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

Förslag till ny struktur av det undre luftrummet

I början av september presenterade Luftfartsverket (LFV) en utredning och förslag till ny struktur av luftrummet under 2 900 m STD, alltså det luftrum majoriteten av våra flygningar sker i!
13. september 2023/af Jens Trabolt

Grob 109B som ”hot-rod”-multiværktøj?

Forrige år kom nyheden om 100 hk-opgradering til G109 B. Men mere power er godt! Tysk firma tilbyder nu certificering med den store 141 hestes turboladede Rotax 915-motor og constant speed-propel. Det giver mulighed for at flyslæbe.
12. september 2023/af Jens Trabolt

Kæmpedrone i luften under Junior-EM på Arnborg!

Ingen panik! Der var fuldstændig styr på situationen, da en professionel dronefotograf efter aftale med Junior-EM-teamet optog de fedeste film.
11. september 2023/af Jens Trabolt

Med TMG på strandtur

En 65 hestes MotorFalke er nok ikke det mest oplagte bush-fly, men det er der ingen som har fortalt flyets ejer Niels Arild Jakobsen fra Skive Svæveflyveklub. Han og klubkammeraten Thomas H. Sørensen har flere gange deltaget i det interessante Blokhus Strand-fly-in med OY-NAX, senest 20 august, hvor både deltagere og strandgæsterne fik en stor oplevelse.
9. september 2023/af Jens Trabolt

JEGC 2023: I huvudet på en gammal steward

För nionde gången var jag steward på ett VM eller EM. Den här gången på junior EM i Danmark, där Arnborg, danska segelflygets center, tog emot 56 juniorer från 16 nationer, 36 i klubbklassen och 20 i standard, i början av augusti. JEGC är årets stora segelflyghändelse i Norden.
5. september 2023/af Jens Trabolt

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.
4. september 2023/af Jens Trabolt

DSvU: “Tak til de mange frivillige”

Sommerens mange mesterskaber på Svæveflyvecenter Arnborg har krævet en stor arbejdsindsats, og for at få disse konkurrencer afviklet har et stort antal frivillige lagt sjæl og kræfter i projekterne. Stort tak, lyder det her fra Hovedbestyrelsen i DSvU.
1. september 2023/af Jens Trabolt

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!
31. august 2023/af Jens Trabolt

Ungdomar fick gratis intro-kurs i Västerdalarnas FK

26–27 augusti anordnade Västerdalarnas Flygklubb en kostnadsfri introduktionskurs för ungdomar i åldrarna 15–25. Tanken bakom gratiskursen var att främja segelflyget och att fler ungdomar skulle intressera sig för sporten.
30. august 2023/af Jens Trabolt

Gösta Arvastson 1943-2023

Gösta Arvastson, Segelflygförbundets förste ordförande, har gått bort. Minnesord av Bertil Ohlsson.
29. august 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Vi är segelflygare!”

Flygsportförbundet har kommunicerat att vi segelflygare ska kalla oss flygsportare och inte segelflygare och att våra landslagspiloter representerar Flygsportförbundet. Reflektioner om identitet og kultur från Junior-EM.
28. august 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvningen på første parket i Roskilde Airshow

Straks under 20 000 fly-fans var mødt op til denne weekends Roskilde Air Show ved København. Himmelballetten med svævefly var en herlig afveksling til efterbrændere og jagerfly.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Mindeord Lars Agesen-Pagh 1974-2023

Formand i DSvU Jens Hansen skriver her i anledning af Lars Agesen Paghs bortgang d. 19 august.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Lars Agesen-Pagh er gået bort

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh er gået bort efter længere tids sygdom.
21. august 2023/af Jens Trabolt

Grøn strøm til en grøn sport?

Høje energipriser og klimadiskussion har fået flere nordiske flyveklubber til at montere solceller på taget. I mange tilfælde kan det være en god investering, men ønsket om at bidrage til en grøn sport og være selvforsynende med egenproduceret strøm store dele af året er også en parameter i nogle af projekterne.
17. august 2023/af Jens Trabolt

Reception for Lars Agesen-Pagh aflyst

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh skulle have været centrum for en afskedsreception på søndag d. 20 august. Det er desværre aflyst.
16. august 2023/af Jens Trabolt

Junior-EM: Alle fly og piloter intakte

Deltagerne og arrangørerne af Junior EM på Arnborg viste klasse og kæmpede sig gennem til et gyldigt mesterskab trods svære vilkår. Men vigtigst af alt; havari-trenden blev brudt – ingen skader eller havarier.
14. august 2023/af Jens Trabolt