Guppy feber

Som en flyvende vinge – bare uden livsfare! En Genesis 2 er en hyper-eksotisk flyvemaskine og noget af det nærmeste man kommer på en flyvende vinge. Stefan Björnstam fra Östra Sörmlands FK ejede egentlig en DG 600, men er nu blevet smittet af ”Guppy-feberen”.

Tekst og foto: Jens Trabolt

Alt er normalt: Standard-LAK-fuselage – indtil man kommer til bagkroppen!

 

Stefan Björmstam, 47 (1000 timer), er Verksamhetschef i Schizofreniförbundet. I fritiden flyver han LAK Genesis 2 og er medlem af Östra Sörmlands FK.

De fleste normale svævefly-konstruktioner, selv de såkaldt radikale, følger en traditionel opskrift. Cockpit, fuselage, lang stabiliserende bagkrop, finne, højderor og vinger. Selv en racy Jonker JS 3 Rapture med sin højtplacerede vingekonstruktion er et udtryk for denne konventionelle filosofi.

Gennem årene har der været flere designere, som har forsøgt at bryde mønsteret, at blive bagkroppen og finne-konstruktionen kvit. Pionerer som Horten-brødrene eksperimenterede gennem næsten 30 år med flyvende vinger – altså konstruktioner hvor alle 3 rorfunktioner er indbygget i en flyvende vinge.

Den teoretiske fordel er, at der bliver mindre modstand p.g.a. mindre overflade. Det store minus bliver på flyveegenskaberne, som i flere tilfælde bliver ”interessante” med vandrende trykcenter og ubehagelige spinkarakteristika. Med andre ord viser alle erfaringer, at den flyvende vinge ofte bliver så vanskelig og farlig at flyve, at minusserne overstiger plusserne.

Den mest kendte flyvende vinge er nok det amerikanske B2-bombefly som endnu er i aktiv tjeneste. Her er der dog indskudt en computer mellem piloterne og flyets flight controls, og det sikrer, at monsteret forbliver under kontrol.



 

Genesis 2 klar til start på Dala-järna. Uden belastning står flyet på det lille halehjul og hovedhjul

Bortset fra enkelte tyske Akaflieg-eksperimenter, som aldrig er modnet til bred folkelig anvendelse i klubberne, findes ingen flyvende vinger reelt i civil tjeneste. Men der findes jo Genesis 2! Det er ikke rigtigt en flyvende vinge, men det er bestemt heller ikke nogen normal konstruktion. Det må så være en hybrid. ”Best of both worlds”, som man siger.

Genesis er et amerikansk standardklasse-design fra 90’erne og er bygget af litauiske LAK. Genesis 1 fløj første gang i 1993 og erfaringerne herfra førte til udviklingen af Genesis 2, som er et forbedret design med lavere tomvægt, ændret vinge – og tipprofil samt indfældbart næsehjul. I alt er der bygget 27 eksemplarer, før det amerikanske designteam og producenten blev uenige om rettighederne til design og vingeforme, og joint-venturet derfor grundstødte.

Mystiske proportioner

Ser man flyet er det umuligt at tage øjnene fra den. Mystiske proportioner er på spil her, og man får mærkelige ideer i hovedet: Har der været en ulykke med atomkraft i nærheden, da flyet blev designet?

Bagkroppen er stort set fraværende (cirka 20 cm fra bagkant af vinge til finnen!) i en mystisk aerodynamisk gen-defekt? Kan den overhovedet flyve? Slår man sig ihjel under starten? Er den pitch-stabil og hvad med spin? Crazyness!

Som flyet er nu, står det med næsen højt hævet mod himlen hvilende på hoved- og halehjul. Sidstnævnte halehjul er et lille fast hjul af skateboard-typen som man typisk finder på tipperne af andre fly. Med pilot ombord har næsehjulet også kontakt med terra firma.

Bakkroppen er stort set fraværende; Vingerne går direkte over i finnekonstruktionen.

Det er ikke en flyvende vinge, men proportionerne på Genesis 2 er vældigt specielle.

Finnen ligner mest af alt finnen på en haj. Den er høj, smal og kraftigt vinklet tilbage. Højderoret er af pendel-typen (kendetegnet ved, at det er hele ror-fladen som bevæger sig).

Højderor af denne type har en teoretisk fordel ved lavere modstand, men erfaringerne viser også, at typen ofte giver et mere pitch-sensitivt-fly med større instabilitet over tværaksen.

”Men det er nu ikke så heftigt i praksis”, siger flyets ejer Stefan Björnstam fra Östra Sörmlands FK.

Det lille højderor er af pendel (flying tail)-typen.

Normal næse-sektion og cockpit, men næsestillingen afslører, at Genesis 2 er langt fra ”normal”.

Faktisk er flyet, trods sit udseende som skriger ”eksperiment” ganske konventionelt at flyve, og Stefan låner ofte flyet ud til andre piloter, som er interesseret i at få en ny oplevelse. Var Genesis 2 en ”widow-maker” havde situtionen nok været noget andet. Selv svenske juniorer som Florian Enoksen har fået muligheden for at flyve det. ”Næsten normalt”, bekræfter Florian.

”Den er harmløs i praksis. En Genesis 2 kunne gå som første 1-sædede fly til ferske piloter”, siger Stefan som også er instruktør.
”Men det er altså ikke nogen ”rigtig” flyvende vinge. Den kan ikke flyve uden højderoret på toppen af finnen. Det blev desværre demonstreret i praksis på en anden Genesis, som var fejl-monteret og det endte fatalt.”, beretter Stefan.

”Men man skal vænne sig til de lidt specielle flyveegenskaber. En Genesis rører på sig i pitch og den er ikke heller ikke specielt kursstabil”, siger han.
Det er ikke de eneste mærkelige egenskaber som Genesis har. Da Robert Danewid testede SE-UMM til en artikel i Segelflygsport for 15 år siden omdøbte han Genesis 2 til ”Guppyen”. Årsagen var, at han bemærkede, at flyet ikke løftede bagkroppen (den findes ikke!), når man flyver ind i termikken. I stedet ”gupper” den: ” ”Gupp, guppi gupp gupp”, skrev han i sine testnoter.
Det billede kan man vel forstå!

Men Stefan, er den bedre end andre fly?

”Jeg har fløjet med Per Carlin fra Arboga FK i LS1-F. Under glid i aktiv luft var det tydeligt, at Per som er en dygtig pilot kunne outpace mig – ganske enkelt fordi han forstår at læse og udnytte energien i luften bedre end mig. Men når luften var død, kunne jeg glide fra ham. Det opleves som om, at den glider bedre end fx en Discus”, siger Stefan, som også pointerer, at Genesis har et ekstremt rummeligt cockpit med moderne ergonomi og en totalt uhindret udsigt gennem det store canopy.

”Jeg har fløjet næsten 100 timer i den, og jeg bliver mere og mere fornøjet med den”, siger Stefan.
”Eneste minus jeg kan komme på er, at folk gerne vil hjælpe med håndteringen af flyet på flyvepladsen, men det ender ofte med, at jeg gør det selv fordi folk ikke aner hvor de fx skal placere dolly”, konkluderer Stefan, som nok også må leve med det faktum, at det er svært at flyve inkognito med en Genesis. Overalt hvor han kommer, er interessen stor.

Stor og rummelig åbning i bagkroppen til ror-tilslutninger. Faktisk er der plads til en jetmotor, hvis man har det behov.

”Jeg tror egentlig, at Genesis er en ”partner for life”, for jeg tror ikke, at der er noget marked for en Genesis. Men det spiller ingen rolle for mig. Efter næsten 100 timer i Genesis, bliver jeg bare mere og mere fornøjet med at flyve den. Det er også lidt interessant at have noget som er lidt specielt, og man bliver jo træt når man læser typelisterne til mesterskaberne. Det er jo bare Discus og LS-8’ere alle sammen”, pointerer Stefan.

SE-UMM er egentlig importeret til Sverige straks før 2000 og fløjet af Magnus Johansson. At han vandt RST i klasse 2 siger også noget om, at konstruktionen performancemæssigt ikke er helt dum. Göran Karlsson fra Väster-Dalarnas FK købte 50 % af Genesis i 2007 og endelig hele flyet i 2012.

Senere solgte han til Stefan som havde en DG 600, men som behøvede en større renovering. Det orkede Stefan ikke, så løsningen blev en betydeligt finere Genesis.

Göran Karlsson (t.h.) var den forrige ejer af SE-UMM, og han kender alle detaljer. Her er Stefan på besøg hos Göran som også ud over jobbet som flyveleder driver fly-værkstedet Nordic Aviation 4 all i Dala Järna.

Det store, bekvemme cockpit og fine udsyn er et af argumenterne for Genesis 2, siger Stefan.

Med til beretningen hører også dette: Når man køber fly af Göran køber man ikke bare flyet, men en stor del af værdien er også Görans detaljeforbedringer; Göran er en ”bessermacher” af Guds nåde. Så Stefans Genesis er ikke bare den eneste Genesis 2 på europæisk register, men sandsynligvis også en af de fineste eksemplarer i verden.

Er Göran ikke tilfreds med en komponent som leveres af en fabrik, så bygger han sine egne komponenter og viser fabrikken den højere kvalitet. Det ender ofte med, at fabrikken senere anvender Görans komponenter. Det bærer SE-UMM præg af.

Pilot i profil: Göran Karlsson, svæveflyver, flyveleder og allround-fikser af alt elektronik og flyvning

”Så ja, den er bedre end ny – og det var også derfor jeg købte af Göran. Jeg ville have Plug and Play”, bekræfter Stefan som blev interesseret i at flyve en type, som er lidt unik.

Det behov er nu fuldstændigt dækket ind, kan man sige.

Herligt med et fly og pilot som stikker ud fra mængden.