Hans-Werner Grosse: 80 år i luften

Den tyske svæveflyvelegende Hans-Werner Grosse er død. Han fik 80 år i luften og blev et forbillede og mæcen for sporten.

Tekst: Jens Trabolt / Foto: Alexander Schleicher, Fotothek.de, Jens trabolt, m.fl.

H.W. Grosse efter rekordflyvningen i 1972.

Link to automatic translation

”I my age we should not postpone things too long”. Svaret kom på mail fra legenden Hans-Werner Grosse til denne skribent, som havde foreslået et interview for et par år siden. Vi nåede aldrig interviewet og flyvningen med Hans-Werner, som stillede sig venligt til rådighed. Han døde i torsdags, 98 år gammel.

Til gengæld er det svært at klage over manglen på oplevelser og individuel præstation i Hans-Werners Grosses liv.

Født i 1921 var han selvskrevet til at deltage i 2.verdenskrig, og efter træning på svævefly i 1936, hvor han i øvrigt havarerede og kom slemt til skade, blev han udkommanderet til at flyve JU-88-bombefly. Flyvningen for 21 årige Hans Werner var ”skøn, indtil fjenden begyndte at skyde på mig”, som han fortalte Top Gears Jeremy Clarkson i et TV-show i 2002.

I 1944 måtte Grosse lande i Middelhavet i 1944 med en brændende motor – han reddede livet, men det kostede et længere ophold på hospitalet. I krigens sidste tid fløj han Ju-188 i Nord-Norge mod Ishavskonvojerne. På den norske svæveflyve-konference i 1997 fortalte Grosse, at han under missionerne havde fløjet så lavt med Ju-188, at tipperne på propellerne var bøjede, da de kom hjem!

Efter krigen startede han en tekstilvirksomhed som kørte med stor forretningsmæssig succes.

Den faktiske ASW-12 som Grosse fløj sin berømte rekord i.

I svæveflyve-sammenhæng er H.W. Grosse nok mest kendt for sin ret vilde distance-rekordflyvning på tværs af Europa i 1972. Med en ASW 12, som var tidens hotteste skib og defakto en produktionsversion af det højst futuriske glasfiber-stamfader Akaflieg Darmstadt D-36, startede Grosse d. 25. april fra flyvepladsen i Lübeck og endte helt sensationelt i Biarritz i det sydvestlige hjørne af Frankrig. En distance på 1461 km og en absolut verdensrekord i fri distance.

Artikel: Pionerer: D-36, plastflygplanens stamfader 

Efter eget udsagn kunne Grosse have fløjet længere, men turde ikke fortsætte ind i Francos Spanien i tusmørke og uden kort eller tilladelser. Rekorden stod i øvrigt i 30 år før Klaus Ohlman slog den i Argentina. Som den store sportsmand Grosse var, udlovede han en præmie til den som kunne slå rekorden på europæisk grund, men ingen har fløjet længere.

Rekorden er nærmere beskrevet i en 1972-udgave af New York Times (eksternt link).

Selv om Grosse fløj i næsten 12 timer under rekordflyvningen, sagde han selv, at hustruen Karin havde den hårdeste del af rekorden. Hun kørte ned og hentede ham med bil og trailer, non-stop 1700 km på datidens dårlige veje. Det må være den længste køretur for at hente et fly til dato?
Fra den nordiske synsvinkel er det også interessant, at Grosse fløj verdens første (og derfor også første nordiske!) 1000 km FAI-triangel fra Nummela, Finland, midt i 1970’erne.

Grosse fik i øvrigt 50 rekorder i hus i sin lange flyvekarriere – de fleste af dem fra det centrale Australien, hvor han ofte fløj fra Alice Springs (se video af Grosse herunder – her flyver han SB-10 som han slog mange rekorder i). Grosse blev også nummer 2 til VM i 1970.

Det var de lange vinger, som appellerede til Grosse. Den åbne klasse var klassen som gav mulighed for de meget lange og eksperimenterende flyvninger. Først med en åbenklasse ASH 25 (som Grosse generøst stillede til rådighed for unge tyske svæveflyvere), men også med det vilde eta-projekt, som Grosse delvist financierede.

31 meter spændvidde, glidetal 70. eta var et vildt projekt for 20 år siden, og det imponerer endnu i dag.

Hans eta, HW, med næsten 31 meter spændvidde, fik lov at flyve meget lange ture fra flyvepladsen i Lübeck Blankensee, og han og hustruen Karin filmede ofte turene og supplerende med interessante kommentarer.

Artikel: Eta – et vildt projekt

Selv i en meget høj alder var han aktiv med imponerende flyvninger på OLC. I juni 2014 – faktisk på 70 års-dagen for sin ditching i Middelhavet med Ju-88 – fløj ægteparret den måske sidste tur sammen. Næsten 800 km og med over 100 km/t i snit. Ikke dårligt for en pilot på 92 år!

H.W. Grosse med hustruen Karin.

Hans-Werner havde nok en oplevelse af, at dette måske var sidste store flyvning, for under alle omstændigheder navngav han youtube-videoen med titlen ”Letzter flug?” (sidste flyvning?). Det var det ikke helt, for Grosse fløj 3 fine flyvninger efter dette, før han besluttede sig, at nu var tiden inde til at indstille flyvningen.

Med en karriere i luften som strækker sig i cirka 80 år, er det dog svært at klage; Hans-Werner Grosse fik et hav af oplevelser i luften, overlevede krigen og blev et stort forbillede og mæcen for den tyske og internationale svæveflyvning.

Hans-Werner Grosse Halle Deutsche Segelflug Museum, Wasserkuppe. Grosse bekostede store dele af byggeriet. (foto: Jens Trabolt)