Havkrydser med flaps

En Arcus M er et ypperligt 2-sædet fly med fremragende præstationer. Giver man det 2 piloter med appetit på eventyr og ekspedition kan man også notere ”Oceangående” på listen over plusord. Danske Minik Frank og Frederik Nøddelund fik i starten af maj realiseret en plan for en grænseoverskridende flyvning fra Jylland til Sverige med havkrydseren på ”60 fods spændvidde”. ”Det var en kæmpe oplevelse”, fortæller de her.

Tekst: Jens Trabolt / Foto og video: Minik Frank og Frederik Nøddelund

På vej mod Sverige. Læsø ses i baggrunden, da vi passerer sejlrenden.

Link to automatic translation

I over 3 kilometers højde over det uendelige blå Kattegat mellem øen Læsø og Jyllands østkyst hænger 2 små flyvemaskiner. Arbejdshesten er Dimonaen fra Aviator Aalborg Svæveflyveklub, og den er kommet på rigtigt arbejde. Bag ved den slæbes en Arcus M på vej mod Sverige. Målet er 4000 meter, og måske et af de højeste slæb nogensinde i Danmarkshistorien.

Pludselig bryder et radioopkald tavsheden. Det er ATC som orienterer om ny trafik i lufthavet. Det er en dansk F-16 som tilfældigvis flyver i samme område, og som en stor haj er den blevet nysgerrig og vil tage de nye legekammerater i nærmere øjesyn.

Begejstringen i svæveflyet vil ingen ende tage, da det potente jagerfly dukker op over det blå ocean, cirkler en majestætisk runde på stor afstand og derefter forsvinder i horisonten.

Præcis som når sømænd ser delfiner i nærheden af skibet som et varsel for held og gode omstændigheder, kan mødet med en venligsindet F-16 i luften ikke opfattes som andet end en nærmest guddommelig velsignelse af den forestående rekordflyvning. Bedre start på et flyve-eventyr kan man ikke få.

I Arcus-cockpittet sidder Frederik Nøddelund, 31, fra Vejle Svæveflyveklub og Minik Frank, 30, fra Aviator.

De har kendt hinanden længe i miljøet, men dette er egentlig første flyvning sammen. Totalt har de næsten 1800 timers flyveerfaring til sammen i svævefly, men den aktuelle flyvning er en debut for dem begge, og bunder i en nysgerrighed overfor at prøve noget nyt:

”Jeg fløj en 750 km ud og hjem-rekord i 2020 fra Aars og ned sydvest for Hamborg, og jeg har altid været interesseret i at flytte mine mål og udvikle mig. Men det er svært at finde noget nyt at prøve, når man har fløjet Danmark tynd”, fortæller Minik Frank.

”Motivationen var at opleve nyt landskab og prøve at krydse havet i forbindelse med et rekordforsøg. Det var også en stor motivation at lave et rekordforsøg hvor opgaven bliver fløjet i flere lande.

Inspirationen for mig har helt sikkert været de spændende flyvninger som eksempelvis Mads Lykke og Jan Walther Andersen har stået for”, siger Minik og nævner bl.a. også Øyvind Moes kattegatkrydsninger i 2013 samt danske Åge Dyhr Thomsens ret fantasifulde 1956-flyvning fra Herning til svenske Kungsbacka Sverige i en Olympia Meise”, siger han,

Disse to flyvninger kan i øvrigt læses på side 42-51 i NG 03, 2013 som PDF på dette link

Minik og Frederik (t.h) klar til afgang i Aars.

Dagligt tilsyn af klubbens Arcus M før afgang. Alt skal fungere maksimalt før den lange flyvning og krydsning af store havområder.

Flyvesikkerheden er vigtigst

Både Frederik og Minik har forberedt sig meget grundigt til flyvningen.

”Vi har begge været enige om, at flyvesikkerheden var førsteprioritet, og vi vil flyve med meget store marginer”, fortæller Minik. Det skal senere vise sig at være en klog beslutning.

Inden flyvningen har de grundigt testet glideperformance på den store Arcus og motorens ydeevne i stor højde – hvordan starter og stiger den i 3000 meters højde?

”Vi var også interesserede i at have en plan, hvis vi fik motorhavari eller fejl på pylon-mekanismen, så vi ikke ville kunne køre motoren ind med vildt synk til følge. Over havet er gode marginer et must”, siger Frederik, som nu sidder i Arcus-bagsædet, da de siger farvel til klubbens Dimona i 4000 meters højde. De er nu over den østlige del af Læsø, hvor tasken skal starte.

De har deklareret en distance-opgave på 652 km over 3 vendepunkter i Sverige. Opgaven er deklareret som et distancerekordforsøg som målflyvning over 3 vendepunkter, den nuværende målflyvningsrekord rekord er 639,50 km. Målet er at flyve ud og hjem samme dag.  Flyet er tanket med 26 liter benzin inkl. vingetankene, og for ikke at reducere benzinreserverne til den senere hjemflyvning over havet, har de valgt at tage et flyslæb, som i alt har taget en time fra flyvepladsen i Aars – sydvest for Aalborg.

Arcus’en har hovedtank i kroppen + vingetank i højre vinge. Det er også muligt at tilkøbe ekstra vingetank til venstre vinge, men det har den her ikke.

Undervejs i flyslæbet har der været tid til at opdatere facebook med info om flyvningen via mobile netværk. Ja, der stilles store krav til en moderne svæveflyvepilot – ”aviate, navigate, communicate and facebook-update!”

12888 fods flyslæb over Læsø

Da de skal krydse FIR-grænsen til Sverige har Frederik og Minik indsendt en flyveplan, som er påkrævet, og de forventer egentlig ”smooth sailing”, men så let skal det ikke være.

”Da vi kalder Göteborg ATC op for at krydse deres TMA er de ikke specielt interesserede, at vi skal flyve ind i deres luftrum, og det bliver endnu værre, da vi fortæller dem, at vi ikke kan holde FL120, da vi er et svævefly”, fortæller de.

Opgaven er startet over det østlige Læsø kl. 11.39 i 8083 fod

Efter 20 minutters forhandling får de endelig en clearance til at flyve ind i TMA’et, men i den sydlige del.  De dykker nu fart på for at krydse startlinjen og er nu i ca 2450 meters højde, da de forlader den trygge holding over Læsø.

Göteborgs TMA er temmelig stor, og en clearance til den sydlige del, betyder at de nu skal flyve en langt længere distance over havet mod Varberg. Der er cirka 60 km til den stenede svenske kyst, og lidt længere ind til termikken, alternativt de gode udelandingsmuligheder.

Stort bulkcarrier skib passeres i sejlrenden imellem Danmark og Sverige, da vi er på vej mod Sverige.

”På grund af ATC må vi gå næsten 90 grader ud af kurs. Det har man ikke så meget lyst til, når man flyver over havet. Vi er meget opmærksomme på at vi ikke lader os presse ud i en potentielt farlig situation”, siger de.

Men det er her investeringen i den gode højdemargin nu lønner sig. Undervejs på bedste glid kigger de ned mod det blå ocean og de bittesmå containerskibe, som nok alligevel ikke vil fungere som hangarskib for en Arcus og funderer over, om dette nu er verdens bedste ide – eller den dårligste!

De bliver nu alligevel enige om, at planen fungerer, og det er også tydeligt, at dette er en type af flyvning, som på grund af det høje workload egner sig specielt godt et for 2-personers crew, hvor den ene pilot flyver, og den anden håndterer navigation og ATC.

Sverige anes i horisonten med kurs mod sydvest fra Læsø

Land i sigte

Langsomt, men sikkert veksles højde til kilometer, og Minik og Frederik kan nu se, at planen om at forblive tørskoede er realistisk.

Arcus’en gør landgang mellem kernekraftværket i Ringhals og Varberg  i 1200 meters højde, men ved kysten er der ingen termik, så de fortsætter ind i landet for at søge efter den usynlige tørtermik – prognoserne havde ellers lovet mere cumulus, men dette er den virkelighed som der skal flyves i.

Ringhals atomkraftværk, Sveriges største.

Ankomst til Sverige i 1200m

I 750 meters højde er der termik-bonus cirka 10 km inde i landet, og med højder mellem 4-6000 ft går det helt okay op mod Falköping og videre op mod det nordlige vendepunkt Mariestad, som ligger ved Vänerns østlige kyst.

Vendepunktet ved Mariestad.

Men det viser sig, at dette er ingen luksusflyvning. Det er tørtermik, og da de vender Mariestad og flyver mod syd, bliver det svært med en arbejdshøjde på 900 meter når det går bedst.

”Da vi kommer tilbage over Falköping Flyveplads, er vi ret lavt. Vi diskuterer om vi skal lande på Falköping for at tage en pause, hvis vi ikke får fat i termikken. Men det ville koste dyrebare benzinreserver at starte en gang til, så vi tager beslutning om at fortsætte flyvningen og starter motoren over flyvepladsen”, fortæller de. Den yderst venlige svæveflyveklub i Borås har i øvrigt også været konsulteret og bekræftet som udelandings-backup, hvis hele planen skulle kollapse som et korthus.

Falköping Flyveplads hvor vi måtte starte motoren

Motor!

Efter 10 minutters motortid er de nu i mere sikker højde, og længere mod syd omkring Borås er termikken langt bedre, og med højt humør i 2400 meters højde er planen nu at forsøge at komme tilbage til Danmark via Læsø.  De gør sig dog ingen illusioner om at få lov at krydse direkte gennem Göteborgs TMA på en direkte kurs, så de flyver mod den absolutte TMA-grænse i syd og håber på velvilje efter cirka 5,5 timers flyvning i svensk luftrum.

Efter 20 minutters forhandling får de lov til krydse gennem TMA mod vest. Først vil ATC have at de flyver med kontinuerlig højde, men at flyve med luftbremser og motor er trods alt ingen god plan, så det lykkedes at få et højdebåde på mellem FL 60 og FL 80.

”Men 600 meters arbejdshøjde er trods alt ikke meget når motoren skal ud, ind og køles”, siger Frederik. Så efterhånden får de lokket en større højdebånd ud af ATC.

”Vi var heller ikke så interesserede i at blive dirigeret ud over havet i lav højde”, fortæller Frederik.

Så 5-10 km ud i Kattegat er Arcus’en nu i 11000 ft og motoren standses efter 22 minutters operation. Derefter kan teamet nyde den fantastiske udsigt og stilhed på vej mod Læsø – cirka 55 km borte i horisonten.

Ved Læsø på vej hjem fra Sverige i den oceangående Arcus.

I 7500 ft kommer teamet ind over Læsø, deres redningskrans i Kattegat. Planen er at lande her på den fine asfalterede flyveplads, hvis der er problemer med motoren. Den startes en gang til og de stiger i cirka 10 minutter mens de flyver mod Jylland.

I en højde af 10 000 ft har de nu en komfortabel slutglidshøjde til Aars – 85 km borte. Slutgliddet som nydes i den smukke aftensol med 120-130 km/t markerer en stressfri afslutning på en flyvning som var vanskelig, givende og som på alle måder stillede krav til flyveperformance, planlægning og piloter.

Trætte efter 9 timers flyvning.

Vores track på flyvningen.

”Men det er var ikke nogen flyvning som vi kunne have gjort med en elev i flyet. Vi var til tider pressede over ATC, selv om vi fløj på flyveplan. Men vi tror også, at det var fordi, at ATC faktisk ikke rigtig forstod, hvad vi gerne ville. Så næste gang lægger vi vores rute så skal vi nok undgå at flyve direkte gennem centrum af det store TMA”, konkluderer de.

D-KFMW lander klokken 1919 lokal tid, og Frederik og Minik kan stige ud og strække ben efter knap 9 timer i ”havkrydseren”, som nu står med 9-10 liter benzin i tankene. Altså gode reserver.

”Vi fløj 840 km, og selv om det ikke blev til en ny Danmarksrekord, blev det er en kæmpe oplevelse som vi aldrig glemmer,” lyder det.

Mon ikke vi kan vente at se flere flyvninger fra den kant?
Flere flight-stories

Med TMG på strandtur

En 65 hestes MotorFalke er nok ikke det mest oplagte bush-fly, men det er der ingen som har fortalt flyets ejer Niels Arild Jakobsen fra Skive Svæveflyveklub. Han og klubkammeraten Thomas H. Sørensen har flere gange deltaget i det interessante Blokhus Strand-fly-in med OY-NAX, senest 20 august, hvor både deltagere og strandgæsterne fik en stor oplevelse.
9. september 2023/af Jens Trabolt

Selvstart om natten med natkikkert og overnatning i bølgen: Historien bag en 3000 km-flyvning

I juni måned fløj den amerikanske bølge-specialist Gordon Boettger og kammeraten Bruce Campbell utrolige 3058 km i en Arcus J langs Sierra Nevada-bjergene bag Los Angeles og San Francisco. Dette inkluderede selvstart om natten, en overnatning i bølgen og anvendelse af natkikkerter, Night Vision Goggles. Amelie Holighaus, datter af Schempp-Hirth chefen Tilo Holighaus har her gravet lidt i den utrolige historie.
11. august 2023/af Jens Trabolt

En juni-drøm: 565 km ø-hop på udebane i Danmark

Præcise prognoser, gode fly og ”lidt” erfaring gav 4 Herning-piloter en yderst spændende flyvning med krydsning af store vandområder d. 3. juni 2023.
19. juni 2023/af Jens Trabolt

Över Öresund från Sverige till Kastrup flygplats – 90 år senare.

Den 12 augusti 1933 blev Edmund Sparmann i ESG-31, SE-ADP, den förste att segelflyga, eller rättare sagt glidflyga, över Öresund. 1983 var jag involverad i återskapandet av flygningen 50 år senare. Nedslag i loggboken
1. juni 2023/af Jens Trabolt

Havkrydser med flaps

En Arcus M er et ypperligt 2-sædet fly med fremragende præstationer. Giver man det 2 piloter med appetit på eventyr og ekspedition kan man også notere ”Oceangående” på listen over plusord. Danske Minik Frank og Frederik Nøddelund fik i starten af maj realiseret en plan for en grænseoverskridende flyvning fra Jylland til Sverige med havkrydseren på ”60 fods spændvidde”.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Langt, hurtigt, fantastisk (og langsomt og højt!)

Dagene omkring 3-7 maj bød på ekstraordinære flyvninger i Sverige. Janne Nordh, Jari Niskanen, Mikael Engström, Bengt Frid og flere andre fik store oplevelser i luften. Men en dansk ASK 23 fik måske den bedste udsigt. 
9. maj 2023/af Jens Trabolt

Nedslag i loggboken: Islay tur-och-retur

"Vi gled på och var nu nere på 3 000 m, fortfarande i moln. Micke började tveka. ”Där är fa…. ingen glugg på andra sidan!”. ”Jo, fortsätt”, sa jag. På 2 500 m, fortfarande ingen glugg, bara moln. ”Robban, det här håller inte, där är ingen glugg!” säger kapten. OK, han var kapten, så vi vände tillbaka mot Aboyne, fortfarande i moln. Gluggen hade uppenbarligen dragit igen, men det fina lentiset låg säkert kvar däruppe, till ingen nytta". Nedslag i logbogen fra en meget usædvanlig flyvning i Skotland.
4. april 2023/af Jens Trabolt

Som i en fryser: 24 timer i norske bølger

Det er 20 år siden, at 2 tyske piloter beviste i praksis, at det er muligt at overnatte i luften på bølger over de norske fjelde. Med over 24 timer i luften satte Helmut Rohs og Robert Fessler punktum for en af de vildeste strækflyvninger nogensinde i Norden. Redaktionen på NORDIC GLIDING har tidligere hørt om denne historie, men har altid troet, at det var en ”myte” – indtil det nu lykkedes at opspore de to piloter, som nu fortæller historien.
17. januar 2023/af Jens Trabolt

Drømmen om 1000 km i Danmark og 1500 km i Sverige

Rekorder er til for at blive slået. Det er en vigtig drivkraft i svæveflyvningen, og vi ser, at ”barren” flyttes op hvert år med bedre fly og ikke mindst bedre vejrprognoser og planlægning. Men hvad ville det fx kræver at flyve 1000 km i DK eller 1500 km i Sverige?
14. december 2022/af Jens Trabolt

Frankrig rundt med ”Himlens knallert”

Eksperimental-flyet ”Sol Ex” er et barn af den franske ingeniør Jean-Baptiste Loiselet. Han har tidligere sejlet til Antarktis, men blev for 7 år siden fascineret af svæveflyvningens muligheder for lange flyvninger. Hans drøm var total soldrevet autonomi og selvstart. Det kunne ingen producenter tilbyde, så han byggede sit eget fly. Nu har han fløjet Frankrig rundt i svævefly uden en dråbe benzin eller ekstern elektricitet.
7. december 2022/af Jens Trabolt

Bland nissar, bölger och norrsken

Sista helgen i november är det traditionell säsongsavslutning och nisseflygning på Oppdal, hemvist för NTNU flygklubb. Ett av det mest fascinerande med flygning i Oppdal vid denna tid på året är ljuset. På morgonen och eftermiddagen blir lentisarna vackert solbeslysta underifrån. Ljuset och färgerna är vidunderliga. Rapport från Robert Danewid
29. november 2022/af Jens Trabolt

Ekstreme Bahia – med Kawa på ekspedition

Vi forbinder normalt Brasilien med mange eksotiske ting, primært karneval, fremragende fodboldspillere, Amazonasskoven eller en statue af Kristus i Rio. Men meget få mennesker forbinder Brasilien med tørre plateauer og svæveflyvning. Men sådan ser mindst halvdelen af landet ud i et ækvatorialt tørt klima. 16 gange verdensmester i svæveflyvning, Sebastian Kawa har udforsket ukendte områder i Brasilien med en lille gruppe af andre svæveflyvepiloter. Her er hans rapport.
4. november 2022/af Jens Trabolt

Oh là là! Til fjeldflyvningskursus i St Auban – i Dimona!

At man vælger at tage på flyvekursus på det franske nationalcenter i St Auban er ikke noget unikt. Det er det derimod, at man som danske Claus Kjær Jensen og klubkammeraten Alexander Borrel-Jensen fra Kolding fravælger passagerflyet til Nice og i stedet flyver klubbens Dimona derned. Oh là là!
27. september 2022/af Jens Trabolt

Nedslag i loggboken: Ferryflygning av LAK-12

Husker du, ærede læser, Robert Danewids retro-historie om den sindssyge udelanding i Litauen? Her kommer del 2 som handler om en tilsvarende sindssyg færgeflyvning i Sverige med en LAK 12 under Eskilstuna Open i 1990 – beretningen inkluderer ambulancer med fuldesyge litauere og en potentiel ulovlig udelanding på en svensk flyvevåbenbase med et sovjetisk indregistreret fly. Kort sagt, alt er normalt!
30. maj 2022/af Jens Trabolt

Litauisk utelandning – Nedslag i loggboken

"Petras drar på full gas med klaffen infälld och vi börjar skörda och mala säd. Till slut ser man inget framåt. Jag stirrar förtvivlat på fartmätaren som tycks fastnat på 60 km/h."
Interessant? Jo, här är Robert Danewids berättelse om en ekstrem utelandning under Baltic Cup i 1989, hvor Litauen forfarende var Sovjet-okkuperad.
21. april 2022/af Jens Trabolt

Jag – en Idaflieg-testpilot!

Nedslag i logbogen: August 1976 i Tyskland - Jantarn skulle testas. Polaren skulle mätas och flygegenskaperna undersökas och dokumenteras samt lite annat. Det tog tyskarna hand om. Stene och jag skulle bli ”Zacher-piloter” och testflyga några andra nya typer. Men först skulle vi utbildas! Det är ett av mina bästa segelflygminnen.
25. februar 2022/af Jens Trabolt

Åska och drivis – Nedslag i loggboken

"Nu började vädret att snabbt bli riktigt bra. Molnbasen steg och var nästan 2 500 m. Och cumulusen började växa på både höjd och bredd. Något var på gång.
Jag insåg att det nu gällde att se till att flyga hem så fort som möjligt. Hur kunde en dag, som enligt prognoserna skulle bli en fin sommardag, förvandlas till en magnifik uppvisning i ”åska och drivis”? Segelflygväder är utan tvekan intressant och bjuder ofta på mysterier och överraskningar, skriver Robert Danewid her om en yderst mindeværdig flyvning.
28. december 2021/af Jens Trabolt

Kan en cub også flyve sådan?

Göran Ax (1942-2018) fra Landskrona FK var dobbelt verdensmester, tidligere jagerpilot, højt anset SAS-kaptajn – og skulle det vise sig - en formidabel kusk på klubbens Piper Cub, da jeg skulle fotografere ASH 31 og EB 28 til en reportage til NORDIC GLIDING i 2013. Den opvisning glemmer jeg aldrig. Her er et ”Nedslag i logbogen”
30. november 2021/af Jens Trabolt

”Det var fantastisk at flyve her”.

En gruppe entusiaster fik lørdag luft under vingerne til det unikke Lønstruptræf. "Vildt fantastisk", lød vurderingen.
27. september 2021/af Jens Trabolt

På hvalsafari med Jo Inge

Sandane i Norge er en ekstremernes flyveplads, et ”hangarskib” omgivet af isbræer og stejle kilometerhøje fjeld. I fjorden 50 meter fra flyvepladsen svømmer hvalerne i dybet. Men i luften er det Jo Inge Bjørø som hersker i sin nye Arcus M med konceptet ”Fjord Gliding”.
2. september 2021/af Jens Trabolt

”Begrænsninger er bare noget oppe i vores hoved”.

Det siger den tyske svæveflyver Klaus Ohlmann. Han har sine egne ideer om svæveflyvning og lykkedes med en mega-flyvning d. 17. maj fra Frankring til Grækenland. Flyvningen er summen af mange erfaringer som Klaus Ohlmann har gjort sig i de senere år.
28. maj 2021/af Jens Trabolt

Over 15 timer i cockpittet

Østrigske Markus Gusenleitner satte 11. maj europæisk vice-rekord, da han fløj 1806 km på 15 timer. ”Det var en let flyvning”, siger han. Det er svært at tro, men ikke desto mindre sandt. Med til historien hører også nyheden fra i går om Klaus Ohlmans endnu ikke-opmålte mega-flyvning fra Frankrig til Grækenland.
18. maj 2021/af Jens Trabolt

Gunilla tog rekorden

April har været en produktiv rekord-måned for de nordiske svæveflyvere med 300 km T/R i Sverige, 760 km FAI trekant i DK og nu i fredags, på april måneds sidste dag, tre nye svenske rekorder sat af svenske Gunilla Lindell.
3. maj 2021/af Jens Trabolt

Cold feet gliding club

Svenske Wilhelm Wendt fortjener en eller anden form for survival-udmærkelse for at have siddet 10,5 time i ”bagsædet” på sin EB 29 DR søndag. I forsædet var Jim Acketoft. Men allerførst gennem lufthavet på minus 20 grader var Jims fødder! Uanset så var det super-vejr i både Sverige og Danmark, og rekordlisterne blev hærget godt og grundigt.
26. april 2021/af Jens Trabolt

Familieudflugt i “SX”

Ikke en rekordopgave, ikke en højhastighedsopgave, men en gennemført opgave med Nimbus 4DT i egne af Danmark alt for få svæveflyvere ser. Det skriver Jan W. Andersen efter at have fået en stor far/søn-flyveoplevelse med sønnen Emil.
22. april 2021/af Jens Trabolt

Kold luft, sol og vind.

Lørdag d. 10. april var vejret i det sydlige Sverige og Danmark præget af kanonvejr – kold luft, sol og vind gav fantastiske skygader som ikke overudviklede. Det gav masser af meget lange flyvninger og en enkelt svensk rekord.
12. april 2021/af Jens Trabolt

Hede: Ny nordisk wave-camp-destination

Vi kender Vågå, Ottsjö og Kebne Wave Camp. Men Hede Wave Camp? Arboga FKs Lars Jauring rapporterer fra en ny nordisk destination; Hede Wave Camp 2020
6. januar 2021/af Jens Trabolt

Første 750 km FAI trekant i Danmark!

For ikke så mange år siden var denne idé regulær science fiction. Men i maj fik Mads Lykke fra Vejle SFK realiseret en rigtig gammel drøm om en flyvning absolut på kanten af af det mulige. Her beretter han om flyvningen og ikke mindst planlægningen af ruten.
24. juni 2020/af Jens Trabolt

Ingo Renner – 37000 timmar segelflygtid!

Ingo Renner, Tocumwal, Caproni Calif: Möt tre ikoniska begrepp i Australiens segelflyg
3. juni 2020/af Jens Trabolt

Kastrups Corona Cowboys

Kastrup Lufthavn har Nordens højeste trafiktal. 30 mio passagerer kom gennem gatene i 2018. Nu har Corona decimeret operationen til næsten ingenting. 98% af flytrafikken er aflyst. En tragedie for branche og samfundsøkonomi. Men det gav mulighed for en ærlig talt sindssyg ide som mod alle odds blev en realitet.
26. maj 2020/af Jens Trabolt

Masser af rekorder – trods Corona

Maj måned var rekord-fabrik for svæveflyvningen i Norden.
26. maj 2020/af Jens Trabolt

Soaring Douglas

Stefan Kipp fik prøvet drømmen om at flyve i Sydafrika. Er det pengene og den lange rejse værd? Ja, ubetinget, siger han.
26. februar 2020/af Jens Trabolt

1011 km deklareret FAI trekant med 160 km/t!

1000 km dagen før i en hyret Jonker JS1. Så hvorfor ikke prøve en gang til – denne gang med deklareret 1000 km FAI-trekant?
Det lykkedes, berettes her af Mads Lykke fra Vejle Svæveflyveklub, som var en del af teamet på Douglas.
26. februar 2020/af Jens Trabolt

839 km over 3 vendepunkter i Danmark

Mads Lykke fløj 839 km med 3 vendepunkter i Danmark!
5. oktober 2019/af Jens Trabolt

At flyve en eksotiker: B13E

At flyve en elektrisk Akaflieg-eksotiker
5. oktober 2019/af Jens Trabolt

EB 29 R – værktøjet til drømmeflyvninger?

Med både første og anden generation EB 28 og EB 29-fly vil opgaver i Sverige på mere end 1250 km være mulige – og i Danmark vil drømme som 800 km FAI opgaver inden for landets grænser være mulige at realisere. Det er bare at lade fantasien få frit spil, siger danske Jan W. Andersen.
26. august 2017/af Jens Trabolt

Det er toppen!

Rundt om det højeste bjerg i Slovenien (Triglav, 2864 m), det højeste bjerg i Østrig (Grossglockner, 3798 m) og det flotte bjerg Drei Zinnen (2999 m) i Dolomitterne i Italien på bare en dag i et nordisk svævefly.
31. maj 2017/af Jens Trabolt

Drømmebølgen i New Zealand

Noe av det som virkelig inspirerte meg da jeg begynte å fly seilfly var å se Gladiators of the Sky, dokumentarfilmen fra seilfly Grand Prix i Omarama i 2007. Jeg har siden den gang vært veldig fascinert av å fly der, og lovt meg selv at en gang skulle jeg reise dit og fly.
31. maj 2017/af Jens Trabolt

Vad Pyrenéerna gömde: Prolog till en segelflygning

”Kolla fartmätaren” ropar styrman till mig. En snabb koll på fartmätaren och konstaterar att nålen är ända uppe på red line och jag bara väntar på att tanten i taket ska börja yla ”overspeed”, ”overspeed” och dessutom står båda throttlarna i idle...
2. april 2017/af Jens Trabolt

1000: The big one

12. juni 2016, Vidar Stener Ingebretsen og 1026 kilometer mellom regn, snø og haglbyger i ASH 31 Mi.
25. december 2016/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

“Polish Start”: Hur minskar vi risken för ”midairs”?

Hur minskar vi risken för ”midairs”? I Polen har man funderat en hel del på detta och jobbat med nya grepp. Sedan ett par år använder man ett helt nytt startförfarande plus att man förbjuder tracking i realtid
20. september 2023/af Jens Trabolt

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

Förslag till ny struktur av det undre luftrummet

I början av september presenterade Luftfartsverket (LFV) en utredning och förslag till ny struktur av luftrummet under 2 900 m STD, alltså det luftrum majoriteten av våra flygningar sker i!
13. september 2023/af Jens Trabolt

Grob 109B som ”hot-rod”-multiværktøj?

Forrige år kom nyheden om 100 hk-opgradering til G109 B. Men mere power er godt! Tysk firma tilbyder nu certificering med den store 141 hestes turboladede Rotax 915-motor og constant speed-propel. Det giver mulighed for at flyslæbe.
12. september 2023/af Jens Trabolt

Kæmpedrone i luften under Junior-EM på Arnborg!

Ingen panik! Der var fuldstændig styr på situationen, da en professionel dronefotograf efter aftale med Junior-EM-teamet optog de fedeste film.
11. september 2023/af Jens Trabolt

Med TMG på strandtur

En 65 hestes MotorFalke er nok ikke det mest oplagte bush-fly, men det er der ingen som har fortalt flyets ejer Niels Arild Jakobsen fra Skive Svæveflyveklub. Han og klubkammeraten Thomas H. Sørensen har flere gange deltaget i det interessante Blokhus Strand-fly-in med OY-NAX, senest 20 august, hvor både deltagere og strandgæsterne fik en stor oplevelse.
9. september 2023/af Jens Trabolt

JEGC 2023: I huvudet på en gammal steward

För nionde gången var jag steward på ett VM eller EM. Den här gången på junior EM i Danmark, där Arnborg, danska segelflygets center, tog emot 56 juniorer från 16 nationer, 36 i klubbklassen och 20 i standard, i början av augusti. JEGC är årets stora segelflyghändelse i Norden.
5. september 2023/af Jens Trabolt

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.
4. september 2023/af Jens Trabolt

DSvU: “Tak til de mange frivillige”

Sommerens mange mesterskaber på Svæveflyvecenter Arnborg har krævet en stor arbejdsindsats, og for at få disse konkurrencer afviklet har et stort antal frivillige lagt sjæl og kræfter i projekterne. Stort tak, lyder det her fra Hovedbestyrelsen i DSvU.
1. september 2023/af Jens Trabolt

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!
31. august 2023/af Jens Trabolt

Ungdomar fick gratis intro-kurs i Västerdalarnas FK

26–27 augusti anordnade Västerdalarnas Flygklubb en kostnadsfri introduktionskurs för ungdomar i åldrarna 15–25. Tanken bakom gratiskursen var att främja segelflyget och att fler ungdomar skulle intressera sig för sporten.
30. august 2023/af Jens Trabolt

Gösta Arvastson 1943-2023

Gösta Arvastson, Segelflygförbundets förste ordförande, har gått bort. Minnesord av Bertil Ohlsson.
29. august 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Vi är segelflygare!”

Flygsportförbundet har kommunicerat att vi segelflygare ska kalla oss flygsportare och inte segelflygare och att våra landslagspiloter representerar Flygsportförbundet. Reflektioner om identitet og kultur från Junior-EM.
28. august 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvningen på første parket i Roskilde Airshow

Straks under 20 000 fly-fans var mødt op til denne weekends Roskilde Air Show ved København. Himmelballetten med svævefly var en herlig afveksling til efterbrændere og jagerfly.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Mindeord Lars Agesen-Pagh 1974-2023

Formand i DSvU Jens Hansen skriver her i anledning af Lars Agesen Paghs bortgang d. 19 august.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Lars Agesen-Pagh er gået bort

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh er gået bort efter længere tids sygdom.
21. august 2023/af Jens Trabolt

Grøn strøm til en grøn sport?

Høje energipriser og klimadiskussion har fået flere nordiske flyveklubber til at montere solceller på taget. I mange tilfælde kan det være en god investering, men ønsket om at bidrage til en grøn sport og være selvforsynende med egenproduceret strøm store dele af året er også en parameter i nogle af projekterne.
17. august 2023/af Jens Trabolt

Reception for Lars Agesen-Pagh aflyst

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh skulle have været centrum for en afskedsreception på søndag d. 20 august. Det er desværre aflyst.
16. august 2023/af Jens Trabolt

Junior-EM: Alle fly og piloter intakte

Deltagerne og arrangørerne af Junior EM på Arnborg viste klasse og kæmpede sig gennem til et gyldigt mesterskab trods svære vilkår. Men vigtigst af alt; havari-trenden blev brudt – ingen skader eller havarier.
14. august 2023/af Jens Trabolt

Selvstart om natten med natkikkert og overnatning i bølgen: Historien bag en 3000 km-flyvning

I juni måned fløj den amerikanske bølge-specialist Gordon Boettger og kammeraten Bruce Campbell utrolige 3058 km i en Arcus J langs Sierra Nevada-bjergene bag Los Angeles og San Francisco. Dette inkluderede selvstart om natten, en overnatning i bølgen og anvendelse af natkikkerter, Night Vision Goggles. Amelie Holighaus, datter af Schempp-Hirth chefen Tilo Holighaus har her gravet lidt i den utrolige historie.
11. august 2023/af Jens Trabolt