Her bygger de folkets TMG

De fleste svæveflyve-piloter har på et eller andet tidspunkt stiftet bekendtskab med Motorfalken. Det er et hyggelig, godmodigt og billigt motorsvævefly, som trods sit åbenlyst forældede design nægter at dø. I Heubach i nærheden af Stuttgart ligger Scheibe Aircraft GMBH, som fortsat bygger flyet i små serier. NORDIC GLIDING har besøgt folkene som fortsat holder liv i Egon Scheibes legendariske flyvemaskiner.

Tekst og fotos: Jens Trabolt

En typisk scene fra værkstedet hos Scheibe Aircraft og LTB Sammet; En ny Rotax-Falke under produktion og en ældre Falke er indleveret til service. Scheibe Aircraft bygger i øvrigt cirka 2 nye fly om året.

Link to automatic translation

Ved siden af mere moderne designs som Stemme, Dimona og Grob 109B fremstår Motorfalken måske lidt komisk med sine lærredsbetrukne vinger konstrueret i træ. Den er måske også en smule udskældt: Den glider jo dårligere end et rigtigt svævefly, og så lugter den lidt af benzin.

Men man skal ikke gå specielt langt tilbage i kalenderen for at indse, at SF 25 Motorfalke var et banebrydende design, som åbnede sporten for en ny type af flyvning – motorsvæveflyvningen. Nu kunne man – uafhængigt af kammeraterne – flyve når man ville, og hvorhen man ville. Det var nye tider i en svæveflyveklub.

Det var Egon Scheibe som stod fadder til Bergfalke, og det var med et par modificerede Bergfalke-vinger, at han byggede Motorfalken i 1963 med den stålrørskrop, som fortsat er rygraden i flyet, den dag i dag. Før Motorfalken designede Egon Scheibe den ikke specielt vellykkede TMG-singleseater Motorspatz, men erfaringerne fra den yderst begrænsede byggeserie på 50 styk kom den senere Motorfalke til gode.

Med en byggeserie på over 1500 styk er Motorfalken i dag et meget almindeligt stykke inventar i mange klubber og hos private ejere, og med indkøbspriser på ældre eksemplarer fra cirka 10 000 euros er det ”folkets TMG”.

Den første B-model havde bare 45 hk, og joken om at flyet bare kommer i luften på grund af jordens krumning stammer fra specielt fra denne model. Herfra blev det bedre, og senere versioner fik ”voldsomme” 65 hk, før moderne tider indhentede Motorfalken med Rotax 912-serien.

Den store konstruktør Egon Scheibe, som beskrives meget grundigt i denne udmærkede NORDIC GLIDING pioner-artikel døde i 1997, kort før sin 89. fødselsdag. Hans 2 svigersønner overtog virksomheden Scheibe Flugzeugbau, som de drev frem til dens lukning i 2006.

Herefter overtog virksomheden ”LTB Sammet” type-certifikat-rettighederne til at vedligeholde både TMG og svævefly. For de nysgerrige står LTB for ”Luftfarttechnische Betrieb”. En separat virksomhed ”Scheibe Aircraft” – også med tyske Hartmut Sammet som hovedaktør – blev oprettet med rettighederne til at bygge SF 25 Motorfalke.

”Scheibe 2.0” har nu værksted på den fine flyveplads i Heubach, ikke langt fra Stuttgart og andre svæveflyve-hotspots som fx Hahnweide og Schempp-Hirth.

I telefonen bydes NORDIC GLIDING velkommen på besøg hos Scheibe med ordene: ”I skal være meget velkomne, men forvent ikke nogen stor fabrik som DG”, lyder det.

Med en velkalibreret forventningsafstemning møder vi op en grå og kedelig januardag. I værkstedet huserer 3-4 mand plus kontorfolkene. Chefen selv, Hartmut Sammet, er ikke at se nogen steder indtil en mand med gasmaske og beskyttelsestøj dukker op fra malerkabinen og byder os velkommen, og forsvinder tilbage i malerkabinen. Arbejdet skal jo passes!

Selve rundvisningen står medarbejderen Uwe Sauter for på engelsk, og vi ser som det første den jig som danner rammen for Motorfalkens rørgitterramme. Det er fortsat et absolut håndværk at svejse de mange rør sammen, og det er en proces som tager op til 3 uger, fortæller Uwe.

Uwe Sauter fremviser den originale jig til Motorfalkens metalkonstruktion som stadig anvendes.

Dele til Motorfalkens rørgitter-konstruktion.

Vi ser også den originale ”opskrifts-bog”, som dikterer både længde og dimension på metalrørene. Det er bare at starte fra punkt 1, men der kræver nok alligevel sit. Uwe fortæller, at der er nøje kontrol på svejserens kvalifikationer, og de tjekkes ofte af EASA med røntgen-fotografering af prøverne.

I værkstedet står også en anden Motorfalke under opbygning. Den er næsten færdig og monteret med Rotax 914-motor som gør den til en effektiv slæbemaskine.

Klub-rapport: Sådan anskaffer man sig en Rotax-Falke

”Rotax er en kraftigere motor end de gamle Limbach, også fordi at de leverer den lovede effekt under starten”, fortæller Uwe som er motorspecialisten i virksomheden.

”De andre motorer kan variere meget i deres effekt, men Rotax holder stort set altid specifikationerne”, siger han.

En ny Rotax-Falke under opbygning.

Et kunde-fly er opmagasinet for vinteren.

Her hænger hvad vi tror er en Mü 13 E Bergfalke, og man ser tydeligt München-skolens konstruktions-teknik med sammensvejsede rør. Senere forsøgte Scheibe sig med kompositkonstruktioner.

Heubach Falke, som flyet uofficielt hedder når det bygges i det nye værksted, fås med 80, 100 og 115 hk Rotax. Selv med 100 hk er Falken en udmærket slæbemaskine til ikke alt for tunge fly.

Men hvorfor ikke montere den nye turboladede 141 hk Rotax 915-motor? Det ville give masser af overskud til slæbevirksomheden?

Det har Hartmut Sammet, som nu er dukket frem fra malerkabinen, et svar på:

”Vi har faktisk lavet en mock-up for at se om den passede. Det gør den ikke rigtig, og motoren er også alt for tung – faktisk 20 kg tungere, og det betyder, at tyngdepunktet og nyttelasten ville blive helt urealistisk”, forklarer han.

Det var også Scheibe Aircraft som stod for certificeringen af 115 hk Rotax 914 til Motorfalken – en motorkonfiguration, som ikke blev helt så populær som man havde forventet:

”Vi havde indtryk af, at der var et marked for dette, men i praksis har vi bare bygget 6 fly med turbo-motoren og nummer 7 er på vej”, lyder det fra Hartmut Sammet.

Men denne skuffelse med 914-varianten ændrer dog ikke på, at Rotax-Falken er et meget populært fly, og en byggeserie på indtil videre 209 eksemplarer med Rotax-motor er ganske meget indenfor denne niche.

Hartmut forsvinder ind på kontoret og kommer tilbage med en stor, tung logbog. Den er skrevet i hånden med stor akkuratesse og dokumenterer alle specifikationer og oplysninger på de i alt 1500 Motorfalker som er bygget.

 

“Biblen” som dokumenterer næsten alle oplysninger på de byggede fly gennem tiden.

Svævefly

Men Scheibe er mere end ”bare” Motorfalker og svævefly som Bergfalke i træ- og gitterrørskonstruktioner. En del af arven efter Egon Scheibe er også hans forsøg på at komme på ”komposit-vognen”. Dette skete i 1978 med SF34, som var et fuldt moderne 2-sædet skolefly i kompositmaterialer.

SF34 kom straks før ASK 21, men fik aldrig nogen særlig popularitet. Vingebelastningen på 35 kg/m2 var måske på den høje side for et skolefly i tidens smag. Alligevel lykkedes det for Egon Scheibe at starte serieproduktion i Ungarn og Frankrig. Produktionsværktøjer og forme til SF34 var en overgang i operation hos Hartmut Sammet, da han ville teste om der var nogen efterspørgsel fra markedet.

”Men hele setup’et fyldte ganske enkelt for meget, og vi var nødt til at leje et separat værksted for at få pladsen til at række. Der var ikke så meget efterspørgsel på flyet, så vi nedlagde den aktivitet”, fortæller han.

Træ-værkstedet – her bygges en hovedbjælke til en Motorfalke – alt er håndarbejde.

Men Uwe viser også, at moderne komposit-materialer har fundet vej til flyet.

Ikke bare Motorfalke: Her arbejdes der på renovering af en Robin.

I dag er de 2 virksomheder, som han driver, en blandet affære – produktion af nye Motorfalke, reparation og service af eksisterende Motorfalker samt vedligehold af andre typer af flyvemaskiner. På værkstedet da vi besøgte det var en Robin i gang med få en større overhaling i regi af LTB Sammet.

Den type jobs klarer man med glæde, men det er tydeligt, at virksomheden fortsat har en stor plads reserveret i hjertet for den trofaste Motorfalke.

Nogle ting ændrer sig ikke, og hvorfor skulle de også det?

Det er 25 år siden Egon Scheibe døde, men hans legendariske konstruktioner flyver videre, takket være de gode folk som Sammet og co. som har overtaget depechen.

Epilog:  Det kan i øvrigt varmt anbefales at læse den detaljerede portrætartikel om Egon Scheibe i NORDIC GLIDINGs pionerserie.




Flere producent-artikler

Grob 109B som ”hot-rod”-multiværktøj?

Forrige år kom nyheden om 100 hk-opgradering til G109 B. Men mere power er godt! Tysk firma tilbyder nu certificering med den store 141 hestes turboladede Rotax 915-motor og constant speed-propel. Det giver mulighed for at flyslæbe.
12. september 2023/af Jens Trabolt

Reception for Dan-Glide 10. juni: 25 år i svæveflyvningens tjeneste

Morten Habekost, indehaver af Dan-Glide, kunne 1. maj fejre sit 25 års-jubilæum i svæveflyvningen. Det fejres med reception d. 10. juni.
8. maj 2023/af Jens Trabolt

Fuld fart frem på Thomas og EdgePerformance

Norske Thomas Hauklien er vild med flyvemaskiner og teknik. Hans hobby er gennem årene vokset fra en lille nebengeschäft til en storskala-operation i virksomheden EdgePerformance med en god håndfuld ansatte i et splinternyt state-of-the-art hovedkvarter på flyvepladsen i Notodden. NORDIC GLIDING har besøgt Thomas i det nye univers som også indeholder interessante nyheder for svæveflyvere.  
31. marts 2023/af Jens Trabolt

Her tester de sig frem til bedre profil-performance

Stuttgart Universitets institut for Aero- og gasdynamik råder over en avanceret maskinpark som hjælper os med at forstå den komplekse aerodynamiske virkelighed. NORDIC GLIDING har besøgt instituttet som har spillet en betydelig rolle i udviklingen af moderne svævefly.
15. marts 2023/af Jens Trabolt

LAK: Den Litauiska entreprenörsandan

Trots ett brokigt förflutet och ibland tuffa förhållanden har LAK under många år lyckats ta fram intressanta segelflygplan som legat i paritet med de bästa.
Men LAK-fabriken har också en ryggrad via sitt andra framgångsrika företag Thermikas som sysslar med bland annat motorflygplansunderhåll. Man unnar verkligen de litauiska entusiasterna all framgång. NORDIC GLIDING har precis flugit den nya självstartande LAK 17 C FES och dyker här in i den litauiska segelflygtillverkarens spännande och turbulenta historia.
1. marts 2023/af Jens Trabolt

Her bygger de folkets TMG

De fleste svæveflyve-piloter har på et eller andet tidspunkt stiftet bekendtskab med Motorfalken. Det er et hyggelig, godmodigt og billigt motorsvævefly, som trods sit åbenlyst forældede design nægter at dø. I Heubach i nærheden af Stuttgart ligger Scheibe Aircraft GMBH, som fortsat bygger flyet i små serier. NORDIC GLIDING har besøgt folkene som fortsat holder liv i Egon Scheibes legendariske flyvemaskiner.
16. februar 2023/af Jens Trabolt

Schempp-Hirth “Skunkworks”

Med Jonker og Schleichers nye selvstartende elektriske 18-meter konstruktioner i form af JS3 RES og AS 33 Me er bolden nu trillet over på Schempp-Hirths banehalvdel.
Det ville være oplagt med en elektrisk selvstartende version af Ventus M, tænker Nordic Gliding – måske naivt? Men hvad tænker fabrikken, og hvad er de parate til at fortælle en insisterende redaktør som har inviteret sig selv på kaffe?
6. februar 2023/af Jens Trabolt

Fransk svæveflyveforbund indgår samarbejde om elektrisk slæbefly

Det franske svæveflyveforbund har underskrevet aftale med den franske flyproducent AURA AERO om levering af kommende elektrisk version af deres INTEGRAL-model. Flyet skal efter planen opereres dagligt i en klub som slæbefly.
3. januar 2023/af Jens Trabolt

De nyeste elektriske svævefly –  priser og leveringstider

For mindre end 10 år siden var elektrisk motoriserede svævefly en absolut sjældenhed, og mange producenter var skeptiske overfor konceptet. Nu er det el-motorer i de fleste nye fly.  Men har du råd? Her kommer priser og leveringstider her på slutningen af 2022.
17. november 2022/af Jens Trabolt

AS Skunkworks – behind the scenes

Världens äldsta tillverkare av segelflygplan har mycket på gång. Här tar vi en närmare titt "behind the scenes".
2. november 2022/af Jens Trabolt

LZ Design – baby-logistik førte til teknik-revolution

Da slovenske Luka Žnidaršič blev far første gang, og babylogistikken satte en stopper for langvarige hjemhentninger efter udelandinger, blev det startskuddet på udviklingen af den nu stærkt populære FES-motor til svævefly. NORDIC GLIDING har netop testfløjet nyeste variant med dette motorsystem – Duo Discus FES – og har i den anledning besøgt den slovenske producent LZ Design.
31. maj 2022/af Jens Trabolt

Aero 2022 – back in business

Efter 2 år med Corona-pause var Aero 2022 tilbage i god form. Trods at de store svæveflyvefabrikker udeblev, var der alligevel svæveflyvning på programmet. Mest som vilde forsknings-projekter, hvor flyenes medfødte aerodynamiske fordele gør dem til ideelle platforme.
6. maj 2022/af Jens Trabolt

Video + læserrapport: Første elektriske selvstart i Jonker JS3 RES

Danske Mogens Balsby er en af de nordiske piloter, som har bestilt en Jonker JS3 RES. For kort tid siden var han i Sydafrika med Jonker-agenten Arne Boye-Møller for at prøve vidunderet. Her er hans første indtryk som du kan læse til sidst i artiklen.
18. marts 2022/af Jens Trabolt

Pimp din LS4 med Jonker-Jet

Jonkers europæiske partner, tyske M&D Flugzeugbau har efterhånden indbygget 200 styk jetmotorer i JS1 og JS3 og kan med rette anses for verdens førende på kombinationen af svævefly og jetmotor. Nu har man samlet 40 LS4-ejere som er parat til at smide cirka 30 000 euro for et hot jet-opgradering.
8. februar 2022/af Jens Trabolt

Mylar i metermål

Svenske Göran Karlsson fra Dala-Järna har udvidet butikken og registreret nordicaviation.eu. Med 2000 artikler, hvoraf 1000 på lager, kan man regel finde, hvad man som svæveflyver har behov for. ”Ja, selv Mylar i metermål”, fortæller Göran, som altid har gang i noget nyt.
24. januar 2022/af Jens Trabolt

Hr. 48-Volt og hans flyvemaskiner

Tyske Anton Roth eller bare Toni, som han kaldes i flyve-miljøet, er elektroingeniør, opfinder og trike-instruktør. Han har ombygget flere flytyper – herunder svævefly – med elektriske motorer.  Spørger man ham om elektrisk flyvning er svaret: ”Intet er umuligt” – og det er måske også hemmeligheden bag hans succes.
3. december 2021/af Jens Trabolt

Test: Grob 109 B ”Able” Rotax

Grob 109 B er et populært motorsvævefly, bygget i cirka 300 eksemplarer. Det er drevet af en 2,5-liters Grob 2500EA 1-motor på 95 hk. De fleste af disse motorer er gamle, og reservedelssituationen er kritisk. Selve flyvemaskinen har masser af liv endnu, så hvad gør man så? Man får producenten Grob til at designe et retrofit af den fuelinjectede Rotax 912IS 100 hk motor med ny MT constant-speed-propel. Vi har prøvet prototypen.
19. november 2021/af Jens Trabolt

Det slovenske ”skunkworks”

Nu afslører LZ Design et proof-of-concept RES-system installeret i ASG 29 og retrofit af FES på Jonker JS1 og Lange Antares. NORDIC GLIDING har talt med grundlæggeren Luka Znidarsic om de store designmæssige udfordringer med at bygge det perfekte elektriske system.
10. maj 2021/af Jens Trabolt

Klenhart Aerodesign; Ny producent af svævefly

Selvom der allerede findes 4 producenter af svævefly i Tyskland, etablerer en femte endnu meget lille producent sig på markedet med en helt ny type svævefly: en 13,5 meter elektrisk selvstartende FAI svævefly. ”Birdy” bygges i den lette 120 kg klasse til det tyske marked.
6. januar 2021/af Jens Trabolt

Uli Kremer: “100 km er minimum”

Det siger Schleicher-chefen Ulrich Kremer om rækkevidden i de nye elektrosystemer som lanceres i de nye AS 33 Me og AS 34 Me. Motorteknologien strækkes til det yderste.
17. december 2020/af Jens Trabolt

JS2 Revenant – bag kulisserne

Med de succesfulde JS1 og JS3 har sydafrikanske Jonker taget en stor del af markedet for high-performance 1-sædede fly. De tyske fabrikanter har dog haft markedet for selvstartende fly for sig selv. Men nu er Jonker Sailplanes klar til produktion af den Solo-motoriserede 18/21 m-variant
25. november 2020/af Jens Trabolt

Test: SH Arcus Turbo 2020-edition

Storsælgeren Arcus fra Schempp-Hirth fejrer 10 året med flere opdateringer som kompletterer en i forvejen yderst vellykket konstruktion. Vi prøver den "lette" turbovariant Arcus T.
23. oktober 2020/af Jens Trabolt

Nu med video: Grundkonceptet fungerer: AS 34 ME endelig i luften

Schleichers revolutionerende elektriske standardklasse-selvstarter baner vejen for en helt ny klasse af fly.
4. september 2020/af Jens Trabolt

Jonker frigiver specs på JS3 / JS4 elektro

Jonker Sailplanes har nu annonceret planer om at anvende elektrodrivlinjen fra den kommende standardklasse-type JS4 til også den eksisterende 15/18 meter JS3. Det giver god mening, da modellernes fuselage stort set er identiske.
3. september 2020/af Jens Trabolt

Producenter vs Corona: Update

Corona-krise og låste grænsebomme. Hvad betyder det for svæveflyvefabrikkerne? NORDIC GLIDING har talt med både Schleicher, DG og Schempp-Hirth som melder om fabrikker med super-tight Corona-politik, afbestillinger af fly, og myndigheder som hænger i bremsen.
26. maj 2020/af Jens Trabolt

Sydtysk tankesmedja

Producent: Hansjörg Streifeneder är ingen vanlig producent!
28. februar 2020/af Jens Trabolt

Uli Kremer:”Jeg var ikke nervøs før AS 33-testflyvningen”.

AS 33 er i luften. Det markerer en nye æra for Schleicher, hvor et ungt og dynamisk team er ansvarlig for udviklingen.
28. februar 2020/af Jens Trabolt

Gliders 2020: Lange med nye vinger

Lange Aviation var den første til at elektricifere. En række forbedringer venter i 2020.
28. februar 2020/af Jens Trabolt

Gliders 2020 – made in Poland

Polske producenter som Allstar, Avionic og GP Gliders bærer arven videre efter SZD
27. februar 2020/af Jens Trabolt

Gliders 2020: Hph Sailplanes

Hph har en særlig dedikeret fanskare. Ikke uden grund.
27. februar 2020/af Jens Trabolt

Flere TMG-artikler

Her bygger de folkets TMG

De fleste svæveflyve-piloter har på et eller andet tidspunkt stiftet bekendtskab med Motorfalken. Det er et hyggelig, godmodigt og billigt motorsvævefly, som trods sit åbenlyst forældede design nægter at dø. I Heubach i nærheden af Stuttgart ligger Scheibe Aircraft GMBH, som fortsat bygger flyet i små serier. NORDIC GLIDING har besøgt folkene som fortsat holder liv i Egon Scheibes legendariske flyvemaskiner.
16. februar 2023/af Jens Trabolt

Fyrværkeri, eksplosioner, flyvemaskiner!

Det britiske airshow-team Aerosparx flyver et vildt demo-program med 2 Grob 109B-motorsvævefly – omgivet af ild og røg. Showet inkluderer flyvning og manøvrer, som bestemt ikke er en del af en standard omskoling til TMG. Men Aerosparx går til grænsen, takket være mange års erfaring og nøje planlægning. NORDIC GLIDING har talt med Aerosparx Flight Lead Rob Barsby.
31. oktober 2022/af Jens Trabolt

Test: Grob 109 B ”Able” Rotax

Grob 109 B er et populært motorsvævefly, bygget i cirka 300 eksemplarer. Det er drevet af en 2,5-liters Grob 2500EA 1-motor på 95 hk. De fleste af disse motorer er gamle, og reservedelssituationen er kritisk. Selve flyvemaskinen har masser af liv endnu, så hvad gør man så? Man får producenten Grob til at designe et retrofit af den fuelinjectede Rotax 912IS 100 hk motor med ny MT constant-speed-propel. Vi har prøvet prototypen.
19. november 2021/af Jens Trabolt

Bevar flyvetrimmet med TMG-vinterflyvning

En gruppe danske entusiaster har udstationeret klubbens Dimona til en full-size-flyveplads med snerydning, ATC og hele molevitten. Ideen er at bryde vinterens depression med flyvning, når vejret spiller med.
22. januar 2021/af Jens Trabolt

”Rumæneren”

Hvad skal man vælge når man præsenteres for et valg mellem et østeuropæisk diesellokomotiv eller en TMG? Morten Bennick har en andel i en meget usædvanlig TMG - en
15. december 2020/af Jens Trabolt

Nyt liv til engelsk Grob 109 B-version

Den gamle Grob 109 B bliver moderniseret med Rotax-motor til støtte for velgørenhedsprojekt.
14. december 2020/af Jens Trabolt

Skive får ”nordisk” TMG på vingerne

Dimonaen med serienummer 3690 har givet de tidligere ejere i Norge og Sverige mange fine flyveoplevelser. Efter flere års renovering af Dimoaen glæder Skive Svæveflyveklub sig nu til at opleve Jylland fra egen TMG.
3. juni 2020/af Jens Trabolt

Pionerer: Egon Scheibe, Bergfalkens pappa

Bergfalke i alla dess varianter är det viktigaste segelflygplanet i Sverige genom tiderna. Det konstruerades av Egon Scheibe. Förutom att vara ”pappa” till Bergfalken är det Scheibe som, genom sin SF 25, ska ha äran av att ha utvecklat TMG (Touring Motor Glider) konceptet.
11. august 2019/af Jens Trabolt

Test: Pureflight Onix

Som det første medie i verden har NORDIC GLIDING testet ΦNIX - verdens første elektriske TMG med ordentlig rækkevidde.
6. juli 2019/af Jens Trabolt

Min vej til TMG-flyvningen

TMG? Hvordan går man fra klassisk svæveflyver til en TMG-rating?
16. december 2018/af Jens Trabolt

Svæveflyvning med indbygget termik!

Hvad kan man med en TMG, og hvad kræves der af formalia for at kunne flyve disse populære typer, som ofte findes i klubberne?
16. december 2018/af Jens Trabolt

Test: Stemme S12

Stemme S12 er med 25 meter spændvidde en ordentlig TMG-basse, som kræver en solid bankkonto og mange stærke venner. Men hvordan flyver den? Reportage fra et flyvende visit.
19. juli 2018/af Jens Trabolt

Test: Stemme S12 Twin Voyager

Nu har S10 fået nye vingespidser som øger spændvidden til 25 meter, bagagerum og mulighed for autopilot. Dette gør flyet som nu hedder S12 Twin Voyager til en langdistance-tourer af format.
8. februar 2017/af Jens Trabolt

Sådan skaffer man sig en Rotax-Falke!

Østsjællands Flyveklub har byttet Dimonaen ud og købt en Rotax Falke med slæbekrog, skriver ØSF’s Ulrik Friis. Men hvorfor ikke UL? Her kommer Pro et Contra.
20. januar 2015/af Jens Trabolt

Udvalgte artikler

“Polish Start”: Hur minskar vi risken för ”midairs”?

Hur minskar vi risken för ”midairs”? I Polen har man funderat en hel del på detta och jobbat med nya grepp. Sedan ett par år använder man ett helt nytt startförfarande plus att man förbjuder tracking i realtid
20. september 2023/af Jens Trabolt

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

Förslag till ny struktur av det undre luftrummet

I början av september presenterade Luftfartsverket (LFV) en utredning och förslag till ny struktur av luftrummet under 2 900 m STD, alltså det luftrum majoriteten av våra flygningar sker i!
13. september 2023/af Jens Trabolt

Grob 109B som ”hot-rod”-multiværktøj?

Forrige år kom nyheden om 100 hk-opgradering til G109 B. Men mere power er godt! Tysk firma tilbyder nu certificering med den store 141 hestes turboladede Rotax 915-motor og constant speed-propel. Det giver mulighed for at flyslæbe.
12. september 2023/af Jens Trabolt

Kæmpedrone i luften under Junior-EM på Arnborg!

Ingen panik! Der var fuldstændig styr på situationen, da en professionel dronefotograf efter aftale med Junior-EM-teamet optog de fedeste film.
11. september 2023/af Jens Trabolt

Med TMG på strandtur

En 65 hestes MotorFalke er nok ikke det mest oplagte bush-fly, men det er der ingen som har fortalt flyets ejer Niels Arild Jakobsen fra Skive Svæveflyveklub. Han og klubkammeraten Thomas H. Sørensen har flere gange deltaget i det interessante Blokhus Strand-fly-in med OY-NAX, senest 20 august, hvor både deltagere og strandgæsterne fik en stor oplevelse.
9. september 2023/af Jens Trabolt

JEGC 2023: I huvudet på en gammal steward

För nionde gången var jag steward på ett VM eller EM. Den här gången på junior EM i Danmark, där Arnborg, danska segelflygets center, tog emot 56 juniorer från 16 nationer, 36 i klubbklassen och 20 i standard, i början av augusti. JEGC är årets stora segelflyghändelse i Norden.
5. september 2023/af Jens Trabolt

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.
4. september 2023/af Jens Trabolt

DSvU: “Tak til de mange frivillige”

Sommerens mange mesterskaber på Svæveflyvecenter Arnborg har krævet en stor arbejdsindsats, og for at få disse konkurrencer afviklet har et stort antal frivillige lagt sjæl og kræfter i projekterne. Stort tak, lyder det her fra Hovedbestyrelsen i DSvU.
1. september 2023/af Jens Trabolt

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!
31. august 2023/af Jens Trabolt

Ungdomar fick gratis intro-kurs i Västerdalarnas FK

26–27 augusti anordnade Västerdalarnas Flygklubb en kostnadsfri introduktionskurs för ungdomar i åldrarna 15–25. Tanken bakom gratiskursen var att främja segelflyget och att fler ungdomar skulle intressera sig för sporten.
30. august 2023/af Jens Trabolt

Gösta Arvastson 1943-2023

Gösta Arvastson, Segelflygförbundets förste ordförande, har gått bort. Minnesord av Bertil Ohlsson.
29. august 2023/af Jens Trabolt