
Sådan virker FLARM
Text: Jens Trabolt
FLARM blev opfundet af en gruppe schweiziske piloter, Urs Rothacher, Andrea Schlapbach og Urban Mäder i 2004. Systemet fungerer ved at beregne og udsende sin egen fremtidige 3D-position til andre fly i nærheden. Samtidig modtager det samme information fra andre fly. En intelligent algoritme beregner en kollisionsrisiko for hvert fly baseret på en integreret risikomodel. Når en kollision er nært forestående, bliver piloterne advaret om den relative position af det andet fly, hvilket gør piloterne i stand til at undgå en kollision.
Hvert FLARM-system bestemmer sin position og højde med en følsom GPS-modtager. Baseret på hastighed, acceleration, flight track, venderadius, vind, højde, vertikal-hastighed, flytype og andre parametre, kan et ret præcist projekteret flight track beregnes. Denne prognose, sammen med yderligere information såsom et unikt identifikationsnummer, kodes, før den udsendes over en krypteret radiokanal to gange i sekundet.
Nyere FLARM-enheder, der er baseret på den forbedrede PowerFLARM-teknologi, indeholder valgfrit en ADS-B og transponder (SSR) Mode-S-modtager. Dette gør det muligt at inkludere yderligere fly i algoritmen som forudsiger mulige kollisioner.
Udover at udstede kollisionsadvarsler viser de fleste nye FLARM-systemer også nærliggende fly på en ”radarskærm”. Dette hjælper piloter med at “se og undgå”, før en kollisionsadvarsel bliver nødvendig.
Langt de fleste svævefly er i dag udstyret med FLARM, og flere steder, fx i Alperne, er det et krav for at kunne flyve.
Læs eventuelt også Ole Baartvedts udmærkede 2015-artikel om FLARM og ADSB s. 30 i denne PDF-udgave af NG 01, 2015
https://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/04/01-2015-NORDIC-GLIDING.pdf
På fotoet herunder modtager opfinderne af FLARM, Urs Rothacher, Andrea Schlapbach og Urban Mäder, en sikkerhedspris fra British Gliding Associations Pete Stratten (nr 3 fra venstre) på Aero-messen i 2019.
