Både Norge, Danmark og Sverige var repræsenterede til VM i Szeged, som bød på svine-varmt vejr med 44,5 grader. Her er det Team Sweden på en af de "kolde" dage med bare 30 grader i skyggen.
Der blev trimmet helt frem, da verdens bedste piloter kæmpede om verdensmestertitlen i Szeged, Ungarn som stillede op med et super-velarrangeret mesterskab og fantasi-vejrforhold, som gav gennemsnitshastigheder på over 160 km/t på 440 km-opgaver. Norge, Danmark og Sverige var repræsenteret med teams, som præsterede respektabelt i det ultra-skarpe selskab.
Ingen klagede over kulden, i øvrigt.
Både Norge, Danmark og Sverige var repræsenterede til VM i Szeged, som bød på svine-varmt vejr med 44,5 grader. Her er det Team Sweden på en af de "kolde" dage med bare 30 grader i skyggen.
Verdens største glider-airshow! Det var et imponerende skue at se 83 fly ankomme som perler på en snor efter en lang dag i luften. Her er det svenske Markus Ganev (med effektiv haubenblitzer) på finale til Szegeds store og særdeles hårde græsbane (det kostede andre deltagere et par halehjul under mesterskabet).
Det var et særdeles velorganiseret VM. Det skal arrangørerne have ros for, og task-setteren ramte det maksimal potentiale ud fra vejret, som også nok er det bedste jeg har prøvet under et VM”.
Det siger danske Peter Eriksen fra Kolding, som stillede op i åben klasse til VM i det sydlige Ungarn med en lånt EB 29 R fra kammeraterne Peter Sommerlade og Jan W. Andersen.
Egentlig skulle mesterskabet have været i Kecskemét-Matkópuszta og ikke i Szeged. Men problemet var, at den nærliggende militære Kecskemét Air Base i anledning af krigen i Ukraine var fyldt op med Nato-fly, som nok var mindre indstillede på at dele luftrummet med piloter i svævefly – verdensmesterskab eller ej.
Så det blev Szeged, som igen måtte være vært for VM. Sidste VM i Szeged var i 2010, og dengang var organiseringen ikke helt i top.
”Da jeg fik at vide, at vi skulle tilbage til Szeged, var det ærligt talt med blandede følelser med tanke på 2010-VM, men de ungarske arrangører har med 2022-VM totalt udraderet det dårlige rygte. Det hele kørte som et klokkeværk. Det var perfekt arrangeret”, konkluderer 18-meterklassens Arne Boye-Møller fra Danmark, som tilmed blev den bedste placerede nordiske pilot – og nok også den pilot, som temmelig langt frem i mesterskabet kunne se konturerne af en podieplacering i horisonten. Så tæt race var det i top 10.
Boye-Møller i fuldt attack mode. Fotografen havde gemt sig ved flyvepladsens eneste toilet (i øvrigt næsten midt på banen!) og tænkte, at her var man nok i sikkerhed for vilde VM-piloter, da ingen ville risikere et “portipotti-strike”.
På sidstedagen var der for Boye-Møller mindre end 100 points op til 3.pladsen. Når man opererer med så små point-afstande, kan de ske meget på en flyvedag. En klog taktisk satsning eller en modstanders mindre taktiske fejlvurdering kan vende op og ned på resultatlisten. Boye-Møller lykkedes dog ikke at avancere og blev nummer 8 ud af 42 verdens bedste piloter. Det er respektabelt nok i sig selv.
Jonker-agenten Boye-Møller kunne sikkert også glæde sig over at se 18 meter-klassen domineret af Jonker-fly. Ud af 42 fly deltog 25 styk Jonker JS3, og både første, anden og tredie-pladsen gik til piloter som fløj Jonker JS3-fly.
Jonker-fly dominerede startlisten. Her er det Jeroen Verkuijl som endte med en 4. plads i 18 m. Bemærk at dette er et motorløst RES-fly, som er leveret, men venter på motorinstallationen.
I øvrigt var det også interessant at se effekten af den såkaldte PEV, ”Pilot Event Start”. Her skal piloten markere i logfilen under flyvningen et bestemt tidsrum før han eller hun vil starte. Det giver individuelle taktiske beslutninger bedre forhold, og fordi man ikke bare kan følge efter, skulle dette teorien også begrænse ”follow-the-leader”-flyvning, hvor store grupper af piloter blindt følger den bedste pilot ved starten.
Man kunne i hvert fald se, at der var flere piloter som tidligere har klaret sig forholdsvist godt, denne gang blev tvunget ud i mere individuel flyvning med dårligere resultater til følge. Måske som følge af PEV-reglen?
Det er racing
Der var desuden ændringer i kongerækken: Polakken Sebastian Kawa som ellers har for vane (12 gange tidligere) at vinde – mest i 15/18 meterklassen, skulle havde fløjet den relativt nye Diana 3. Men han stillede aldrig op. Om det enten skyldes, at han ikke var tilfreds med flyet, eller at det ikke var tilladt at stille op i ikke-EASA-typecertificerede fly, er ikke klart ved redaktionens slutning.
Michael Sommer i EB 29 R.
Tyskeren Michael Sommer deltog endnu en gang med EB 29 R – og naturligvis med ambitionen at vinde sit 6 VM i Åben klasse. (Sommer vandt i 2006, 2008, 2010, 2014 og senest 2018). Men at situationen i showbusiness hurtigt kan ændre sig, blev tydeligt på flyvedag nummer 6, hvor Sommer forsøgte at komme frem til startlinjen i kraftig vind. Det mislykkedes og Sommer måtte starte motor under 20 km fra flyvepladsen, inden han overhovedet kom i gang. Dette decimerede hans stilling og ved slutningen af konkurrencen fik han kæmpet sig op til en total 11. plads.
Men for den tyske Team Captain Holger Back (også DG-boss) var der nok lidt trøst i at se den suverænt flyvende Felipe Levin på sejrspodiet med en flot 1.plads til Tyskland. 2.pladsen gik til sydafrikanske Oscar Goudriaan i EB 29 DR og en 3. plads til tjekken Radek Krajcirek i en Jonker JS1 C 21 m.
Verdensmester i Åben klasse Felipe Levin fra Tyskland.
Peter Eriksen (t.h) med Kolding-klubkammeraten og hjælperen Mathias Kjær Holm.
Peter Eriksen ankomst i A
Peter Eriksen (som ellers er en glad ejer af en AS 33 18 Es) var flot flyvende i en lånt EB 29 R, da der ikke var flere deltager-pladser i 18-meterklassen.
Den dag NORDIC GLIDING mødte Peter efter landing, var han ikke helt tilfreds med sin egen flyvning, som i flyvestil nok krævede en del justeringer i handling og taktik i forhold til de vanlige 18 meter-fly som Peter normalt flyver.
”Jeg må nok ærligt erkende, at jeg nok ikke kan skyde skylden på flyet for min 18. plads i mesterskabet. Men uanset placeringen ændrer det ikke på, at det var en rigtig stor oplevelse at få lov til at flyve dette fly i disse vejrforhold”, konkluderer han efter mesterskabet.
I Åbenklassen deltog også Poul Kim Larsen fra Midtsjælland – også på lånte vinger. Claus Elmeros havde venligt stillet sin ASH 31 Mi til rådighed for Poul Kim under hele mesterskabet.
Det siger nok om det ultra-høje deltager-niveau, at selv Poul Kims ultra-lange 757 km opgave med en snitfart på yderst respektable 128 km/t ikke rakte til mere end næst-sidste plads på dagen. Peter Eriksen fløj på samme opgave 139 km/t i snit, mens bedste mand, Felipe Levin klarede at holde 142 km/t. De 10 bedste piloter kæmpede således inden for 2-3 km/t i gennemsnitshastighed på de meget lange distancer. Med så små tolerancer er der ikke plads til fejl.
Trimmet helt frem
Og der blev fløjet meget, meget hurtigt: Den 29. juli blev der nok også skrevet Europa-historie hvad angår gennemsnitshastigheder. Hvordan lyder 439 km med en gennemsnitsfart på 164,2 km/t? (Michael Sommer i EB 29 R). De andre klasser var i øvrigt ikke langt efter. (nok kun overgået af de amerikanske 18 meter-mesterskaber i Nephi, Utah, 2021, hvor der blev fløjet en 568 km-opgave med 190 km/t i snit – tak til Kato Kvitne, Norge, for at bidrage med denne oplysning som denne skribent havde misset)
Sådanne hastigheder kan kun realiseres når både vejr, tasksettere, flykonstruktører og piloter spiller sammen, og hvad angår længde er det nok kun 2005-Europamesterskaberne i Finland som har haft længere opgaver (her fløj deltagerne 1000 km i åben klasse i konkurrencens første dag!). 18 meterklassen under 2022-VM i Szeged fløj gennemsnitligt 485 km om dagen(!) Så har man da fået ”value for money” både hvad angår vejr og distancer.
Rasmus Ørskov deltog i 18 meterklassen i lånt Ventus 3T.
Det er også værd at bemærke danske Rasmus Ørskov (Verdensmester i klubklasse 2018) debut i 18 meterklassen, hvor han havde lånt Øjvind K. Franks Ventus 3T. Den kunne Øjvind desværre ikke selv flyve, da han havde travlt bag kulisserne med at effektivt assistere VM-organisationen som Steward. Rasmus præsterede stabilt i en ny klasse og fløj sig til en total 16.plads ud af 42 deltagere.
Steward Øjvind med fødderne på tør grund. Hjælperen Mathias har her valgt en anden afkølings-taktik i den stegende varme, som sugede saft og kraft ud af deltagerne.
Den erfarne Jan Schmeltz Pedersen var team-captain for Dammark.
TC Börje Eriksson fra Sverige.
Video: Interview med TC Börje Erikson
Heja Sverige
Den rutinerede svenske VM-pilot Börje Eriksson havde påtaget sig jobbet som team captain for det svenske national-team med Markus Ganev i en lånt Ventus 3T og VM-debutanten Peter Johannson i ASG 29. Alle 3 er i øvrigt hjemmehørende i Segelflygarna Uppsala.
Vi fik en rigtig dårlig start den første dag og sluttede på sidstepladsen, så de første dage måtte vi arbejde lidt med at få humøret op og re-definere vores succesparametre”, forklarer Börje Eriksson til NORDIC GLIDING.
Men Börje lykkedes med sin mission, for Markus havde senere dagsplaceringer på helt op til 3.plads og sluttede totalt som nummer 24 ud af de i alt 42 piloter i den store 18 meterklasse.
Markus Ganev fik en katastrofal start på mesterskabet, men præsterede et seriøst comeback.
Det blev ikke helt til den 21. plads som var det nye mål efter katastrofestarten, men man må bestemt anerkende præstationen at hive sig selv op fra en så dårlig start og så slutte i midten af feltet.
”Det er en kunst at skabe nye mål og visioner når virkeligheden hurtigt ændrer sig. Varme, sol og lange dage stiller høje krav til kroppen, og og selv tålte jeg varmen dårligere end jeg havde forventet. Sidst, men ikke mindst, når det går dårligt, så brug kammeraterne og teamet. Det giver kraft og energi til at man orker komme i gang igen. I hvert fald for mig”, siger Markus, som her har beskrevet sine tanker omkring sin deltagelse i 2022-VM
”Er jeg tilfreds? Absolut ikke. Men fik jeg det bedste ud af den lortesituation, jeg havde placeret mig i? Absolut”, konkluderer Markus. Peter Johansen sluttede som nummer 36 ud af 42.
Peter Johansson ankommer i ASG 29, som efterhånden er et “gammelt fly”. Skulle man købe en AS 33? Næh, der er nok mere at hente ved at forbedre pilot-performance, sagde Peter Johansson, som fik den store oplevelse at flyve et VM for første gang. Peter har en god portion mesterskabserfaring fra svenske mesterskaber, men det er klart, at VM er noget helt andet.
Peter Johansson
Team Norway! Rune Hovda og hustruen Vendel.
Rune Hovda ankommer i sin i øvrigt nye Ventus 3M.
I ensom majestæt repræsenterede Rune Hovda Norge og var også som svenske Peter Johansson VM-debutant. Rune var ankommet med hele familien og sin nye Ventus 3M til Szeged efter et antal lade-stop med sin Tesla.
Det blev dog ikke til nogen 18 m-VM-guldmedalje denne gang til Norge, men som Seilflyseksjonens fagchef Steinar Øksenholt også kommenterede på Facebook, så var det at deltage i og flyve et verdensmesterskab en kæmpe læringsoplevelse, som rækker langt ud over placering X eller Y. Det stemmer nok.
Tom Jørgensen og Henning K. Nielsen
Henning og Tom i fin form.
I 20 meter-klassen (eller Arcus-klasen, som man også kunne kalde den!) med 19 fly var det udelukkende op til danske Tom Jørgen og Henning K.Nielsen fra Midtsjælland at kæmpe for den nordiske ære i – ja, en Arcus T. Det lykkedes egentlig meget godt, og den dynamiske duo sluttede på en samlet 12. plads. Der var dog flere danske fly med, dog med internationalt crew. Amerikanske Karl Striedieck og Sarah Arnold havde lånt en Arcus T, N1, fra Nordsjælland.
Som et interessant kuriosum fik polakkerne Jakub Barszcz / Lukasz Kornacki også fyret godt op for deres Hph TwinShark med en 2.placering. ”Dobbelthajen” har ellers levet en liv lidt i skyggen af Arcus. Mesterskabets eneste ASG 32 sluttede dog på en beskeden 16. plads, men som Sebastian Kawa viste med en VM-titel i 2018 og EM-titel i ASG 32 i 2017, så kan den også flyve hurtigt. Det handler ofte om den rigtige pilot, kunne man mistænke.
Næste gang der skal flyves VM i 18-, 20 M og Åbenklassen skal man bestille flybilletter til Uvalde, Texas i perioden 14. august – 1.september 2024. Det var også her man fløj VM i 2012.
Stort Galleri
Resultatlisten
18-klassen, Points
1 Christophe Abadie Frankrig, 8957
2 Riccardo Brigliadori, Italien, 8865
3 Davide Schiavotto, Italien, 8843
8 Arne J. Boye-Møller, DK, 8711
16 Rasmus Ørskov, DK, 8600
24 Markus Ganev, Sverige, 7840
26 Peter Johansson, Sverige , 7101
42 Rune Hovda, Norge , 4817
Tosædet
1 Ivan Novak / Petr Krejcirik, Tjekkiet 8898
2 Jakub Barszcz / Lukasz Kornacki, Polen , 8783
3 Steve Jones / Garry Coppin, U.K. 8666
12 Tom Jørgensen / Henning K. Nielsen Danmark 7.851
Åben klasse
1 Felipe Levin, Tyskland, 9.088
2 Oscar Goudriaan, Sydafrika, 9016
3 Radek Krejcirik, Tjekkiet, 8646
18 Peter Eriksen, DK, 7029
20 Poul Kim Larsen, DK, 6.879
Lördagen den 26 mars äger Flygsportförbundets (FSF) digitala förbundsmöte rum. Till mötet har FSF styrelse lagt fram ett helt nytt stadgeförslag. Vi, Svenska Segelflygförbundet, uppmanar våra klubbar att yrka på återremiss av stadgeförslaget. Att skriva nya och tydligare stadgar för FSF är vi i grunden positiva till. Men de nu föreslagna stadgarna är alldeles för dåligt genomarbetade.
https://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2022/03/Robban-Robert-portræt-leder.jpg6301200Jens Trabolthttps://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/02/nordic-gliding-logo-invert.jpgJens Trabolt2022-03-16 10:42:302022-03-16 10:55:56Robert Danewid: Gör om, gör rätt
ASK 21 B ser ut som en ASK 21 och flyger som en ASK 21. Det handlar om ”produktutveckling”, en massa förbättringar, stora som små. Men utan tvekan är det en rejäl ansiktslyftning och ASK 21 B har blivit ett ännu bättre skolflygplan
https://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2018/07/21B-Luftbild-009-udvalgt.jpg6301200Jens Trabolthttps://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/02/nordic-gliding-logo-invert.jpgJens Trabolt2018-07-17 17:43:382021-12-07 15:20:10Test: Alexander Schleicher ASK 21 B-model
Nordic Gliding bruger cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer vores cookies, hvis du fortsætter med at bruge nordicgliding.com Cookie indstillingerOK
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.