HpH: Fra modelfly til full size

Tjekkiske Hph er en mangesidet producent. Fokus er på godt håndværk, og det har sikret en fast kundekreds.

Tekst og foto: Jens Trabolt

Virksomheden blev grundlagt af ingeniørerne Ivan og Jiri Hodan i 1989 under navnet ”Modelers Club H+H” (Hodan & Hodan). De fik selskab af den nuværende ejer og direktør Jarowslav Potmesil kort tid efter og ændrede navn til ”HpH Models”.

[quads id=1]

I 1994 blev virksomheden udvidet fra produktion af modelfly til også at omfatte fuldskala svæveflyvning med datterselskabet ”HpH Sailplanes”. I 1997 købte HpH rettighederne til det originale tyske Eugen Hänle-design; Glasflügel 304 og startede en nyproduktion af den vellykkede klassiker; HpH 304 CZ.

En af de 50 ansatte i gang med at bygge en 304 Shark – ca 10 fly om året produceres her.

 

Senere introducerede HpH også en billigere standardklasse-version HpH 304C Wasp. I 2006 lancerede HpH Shark-serien som bygger på erfaringerne med produktion af den originale 304, men med en opdateret 15/18-meter-vingeprofil med højere performance og et opdateret sikkerhedscockpit. Shark-serien kan bestilles som selvstarter med Solo-2625 01-motor (Shark MS) eller som turbo med FES /jetmotor. HpH har produceret ca 200 svævefly, heraf ca 70 Shark.

 

Hovedindgangen til den nye HpH-fabrik som i indretning og opdatering hører til verdens mest moderne.

Ud over produktion af egne designs har HpH også været involveret i design af eksterne projekter som Diamond Dimona, Katana og for nyligt Binder EB29. HpH, som har EASA Design Organization Approval (DOA) og CS 22 Production Organization Approval (POA), producerer også ”fast prototyping”-komponenter i robotiseret CNC-produktion til fx bilindustrien.

I 2016 åbnede Hph Sailplanes (delvist med EU-midler) en 10.000 m2 stor og yderst moderne fabrik. De ca 50 ansatte på fabrikken i Kutna Hora (ca. 100 km sydvest for Prag) servicerer ca 2200 fly globalt, heraf ca 200 fly fra egen produktionslinje, og ud fra det positive indtryk som den nye TwinShark giver, så bliver der utvivlsomt en fremtidig vækst i produktionen.

LÆS OGSÅ: NG tester HpH Twin Shark

LÆS OGSÅ NG tester HpH 304 Es Shark 

Læs OGSÅ NG tester HpH 304 Shark MS

 

HpH har (som DG) stor kompetence i ”fast prototyping” – her produceres en prototype-komponent (troligt en oil pan til bilindustrien).

 

I en separat bygning huserer den originale del af virksomheden: HpH Models som producerer modeller med priser varierende fra 10 til 50.000 euro (ja!). Dyrest er one-off eksakte replikaer af unikke fly som bygges ud fra flere hundrede fotos af fuldskalaflyet og super-nørdet dokumentation (skrevet på japansk af kunden) – her fx en F4 Phantom til en japansk entusiast. HpH har en translatør som oversætter kundernes ønsker fra japansk til tjekkisk!

Selvfølgelig har man en Blanik på kontoret…