”Hvis pengene ikke går til lim og træ, så er det for dyrt”

Formand i DASK, Dansk Svæveflyvehistorisk klub Johannes Lyng har nu givet stafetten videre efter 24 år som formand. Tilbage står hans utrættelige og forbilledlige indsats, som han forleden blev hædret for på Arnborg, hvor også Niels Sundberg skænkede sine Kranich II og SHK-fly til klubben.

Tekst og foto: Jens Trabolt

Nu skrev vi godt nok, at Niels Sundberg skænkede flyene, men prisen blev dog 10 kroner. Det er et godt køb, vurderer DASK-folkene!

Niels Sundberg afslører et foto af Johannes Lyng på Kranich II’eren som tak for 24 års formandsskab.

og vice versa…

Link to automatic translation

Den nye formand i DASK, Klaus Degner, har en tung arv at løfte efter Johannes Lyng, som dog har lovet ikke forsvinde fuldstændigt ud af klubben. Johannes Lyng blev formand i den unge alder af 56 år – nu er han 80 år og kan ikke siges at være løbet fra posten i utide.

Under hans formandskab har DASK fået opbygget en fantastisk flot isoleret hangar med en unik og meget varieret samling af svævefly – mange af dem luftdygtige. Det er jo primært en aktiv flyveklub og ikke et egentligt museum, som DASK selv siger.

Det gør DASK bemærkelsesværdig, ikke bare dansk og nordisk regi, men også på globalt niveau. Det er ikke usædvanligt, at andre lande kontakter DASK for at købe fly, som de ikke selv har klaret at bevare.

Klubportræt: DASK – drømmeværkstedet på Arnborg

Hemmeligheden er DASKs strategiske sans for at få fingre i så mange fly som muligt, og så rent faktisk renovere mange af dem til flyvedygtig stand. Det kræver, at der bliver gået til stålet med arbejdet, og ikke spildt ressourcer på useriøse investeringer – heraf mottoet i rubrikken: ” ”Hvis pengene ikke går til lim og træ, så er det for dyrt”, som Johannes Lyng nok engang har sagt.

Mange DASK-medlemmer var mødt op for at være med.

SHK og Kranich II som nu overdrages officielt til DASK.

I midten den nye formand Klaus Degner (med blå caps) som overtager efter Johannes Lyng.

Man har i øvrigt ikke været kritisk med ”condition”, når det handler om at få fingre i et interessant fly. Mange fly er blevet hentet hjem til Arnborg i en forfatning, hvor selv total-renoverings-optimister har slået korsets tegn for sig, når de har åbnet traileren.

Et godt eksempel på den ”Gung-ho-spirit” er den Kranich II som Niels Sundberg nu har skænket til DASK. Da DASK overtog den for mange år siden, havde flyet været havareret og redningsmandskabet havde skåret et kæmpe hul i bunden af flyet for at hente folk ud. Med andre ord – flyet var totalt skalperet, og der var vel noget tyst i lokalet, da man konstaterede omfanget af skaden.

Men intet job er for stort til DASK-entusiasterne, som ”fuellet” af rigelige mængder kaffe og kage fra det lokale plejehjem (de bytter et par flyvninger hvert år) går i krig med nogle, ærlig talt, sindssyge renoveringsprojekter.

Kranich II’eren blev (selvfølgelig) renoveret perfekt og flyver i dag, og det skyldes ikke mindst Johannes Lyng og hans talent for at organisere store projekter for begrænsede midler. Det siges, at der er ”20 meters sikkerhedsafstand” omkring Johannes. Er man uforsigtig, kan man meget enkelt blive indfanget af hans organisatoriske radarstråle og blive sysselsat – alt sammen med entusiasme og venlighed.

Et af de nyeste DASK-renoveringsprojekter, GÖ4. Erling Rasmussen som her poserer med Gö4’eren var en af hovedkræfterne bag at få flyet til DASK efter flere års kaffedrikkeri, brevskrivning og strategisk dans med ejeren, som var meget glad for flyet, men aldrig ville klare at renovere det.  Men Erling lykkedes med at overbevise ham om, at DASK ville passe godt på det. Det var i MEGET dårlig stand, men er nu i topstand med et modigt farvevalg. Flyet er luftdygtigt.

DASK-hangaren er nu isoleret og tip-top overalt.

En tydelig rørt Johannes Lyng fik overrakt æresdiplom af Niels Ebbe Gjørup på vegne af klubben samme dag.

“Vi kender jo alle din sparsommelighed med klubbens penge. Men nu må du tilgive os for, at vi har brugt penge på et gavekort til et ophold i Skagen til dig og Birthe”, sagde Niels Ebbe Gjørup som dog kunne berolige med, at det ikke var klubbens konto, men en selvstændig indsamling!  Johannes hustru Birthe Lyng har gennem en menneskealder været den faste klippe bag Johannes – og selvfølgelig dermed også DASK – og det ville klubbens medlemmer gerne vise deres påskønnelse af.

Hele Johannes familie var mødt op – her er det svæveflyvning med stort S: Svigersønnen Morten (yderst t.v.) flyver i Nordsjællands SFK sammen med sønnen Lars (yderst t.h.)

Med over 400 fornøjede medlemmer i DASK kan den strategi åbenbart ikke være helt dårlig. De fleste er naturligvis sponsormedlemmer, som er med grundet den lave medlemspris og ønsket om at støtte klubben, men der er en hård kerne på cirka 50-100 medlemmer som svinger hammer og lim ganske flittigt.




Med andre ord: Det er en sund og levedygtig klub som Johannes Lyng nu efterlader sig. Hans efterfølger, den nye formand Klaus Degner har dog også handlekraft, interesse, tid og strategisk sans, så mon ikke DASK også kan skue trygt mod horisonten?

Apropos horisonten, så diskuteres der også i DASK for tiden– er plastfly også bevaringsværdige veteranfly eller frygtelige og ucharmerende konstruktioner? De ældste plast-konstruktioner har nu en alder, hvor det er decideret retroflyvning. Det tema bliver spændende at følge. Man må jo følge med tiden, som man siger.

Udvalgte artikler

Træt af den kedelige ASK 21? Så prøv 1930’ernes 1-sædede skolekoncept!  

I gamle dage måtte eleverne i en svæveflyveklub tåle meget. De pædagogiske værktøjer og forholdet mellem flyvning og havari blev forbedret kraftigt, da der kom 2-sædede skolefly hvor instruktøren faktisk kunne flyve med. NORDIC GLIDING har været ”elev for en dag” og prøvet nogle af datidens skolefly under ”Oldtimer Rally” hos DASK på Arnborg.
26. september 2023/af Jens Trabolt

“Polish Start”: Hur minskar vi risken för ”midairs”?

Hur minskar vi risken för ”midairs”? I Polen har man funderat en hel del på detta och jobbat med nya grepp. Sedan ett par år använder man ett helt nytt startförfarande plus att man förbjuder tracking i realtid
20. september 2023/af Jens Trabolt

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

Förslag till ny struktur av det undre luftrummet

I början av september presenterade Luftfartsverket (LFV) en utredning och förslag till ny struktur av luftrummet under 2 900 m STD, alltså det luftrum majoriteten av våra flygningar sker i!
13. september 2023/af Jens Trabolt

Grob 109B som ”hot-rod”-multiværktøj?

Forrige år kom nyheden om 100 hk-opgradering til G109 B. Men mere power er godt! Tysk firma tilbyder nu certificering med den store 141 hestes turboladede Rotax 915-motor og constant speed-propel. Det giver mulighed for at flyslæbe.
12. september 2023/af Jens Trabolt

Kæmpedrone i luften under Junior-EM på Arnborg!

Ingen panik! Der var fuldstændig styr på situationen, da en professionel dronefotograf efter aftale med Junior-EM-teamet optog de fedeste film.
11. september 2023/af Jens Trabolt

Med TMG på strandtur

En 65 hestes MotorFalke er nok ikke det mest oplagte bush-fly, men det er der ingen som har fortalt flyets ejer Niels Arild Jakobsen fra Skive Svæveflyveklub. Han og klubkammeraten Thomas H. Sørensen har flere gange deltaget i det interessante Blokhus Strand-fly-in med OY-NAX, senest 20 august, hvor både deltagere og strandgæsterne fik en stor oplevelse.
9. september 2023/af Jens Trabolt

JEGC 2023: I huvudet på en gammal steward

För nionde gången var jag steward på ett VM eller EM. Den här gången på junior EM i Danmark, där Arnborg, danska segelflygets center, tog emot 56 juniorer från 16 nationer, 36 i klubbklassen och 20 i standard, i början av augusti. JEGC är årets stora segelflyghändelse i Norden.
5. september 2023/af Jens Trabolt

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.
4. september 2023/af Jens Trabolt

DSvU: “Tak til de mange frivillige”

Sommerens mange mesterskaber på Svæveflyvecenter Arnborg har krævet en stor arbejdsindsats, og for at få disse konkurrencer afviklet har et stort antal frivillige lagt sjæl og kræfter i projekterne. Stort tak, lyder det her fra Hovedbestyrelsen i DSvU.
1. september 2023/af Jens Trabolt

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!
31. august 2023/af Jens Trabolt

Ungdomar fick gratis intro-kurs i Västerdalarnas FK

26–27 augusti anordnade Västerdalarnas Flygklubb en kostnadsfri introduktionskurs för ungdomar i åldrarna 15–25. Tanken bakom gratiskursen var att främja segelflyget och att fler ungdomar skulle intressera sig för sporten.
30. august 2023/af Jens Trabolt