Lars Sverre Rasmussen og Morten Bennick før den første prøveflyvning af deres allerede bestilte AS 33 Me. Spændingen var tydelig - havde man nu truffet rigtige valg?
Danske Lars Sverre Rasmussen og Morten Hugo Bennick fra Polyteknisk Flyvegruppe har delt fly de seneste 24 år. Nu har de efter længere tids research bestilt et nyt svævefly – en AS 33 Me. Her er deres vurdering efter at have prøvet flyet på fabrikken.
Lars Sverre Rasmussen og Morten Bennick før den første prøveflyvning af deres allerede bestilte AS 33 Me. Spændingen var tydelig - havde man nu truffet rigtige valg?
Tekst: Morten Bennick og Lars Sverre Rasmussen / Foto: Jens Trabolt
Hånden på hjertet, det kan være svært at skrive en rationel artikel om det fornuftige i at investere i en helt ny flyvemaskine, både når man tænker på prisen og leveringstiden. Ikke desto mindre så er det som vi har gjort, og flyet er bestilt, AS 33 Me.
Så nu er det bare at vente på, at det bliver leveret om godt 3 år. Det kan også være svært at være helt objektiv efter, at flyet er bestilt, men jeg vil her prøve at gøre mit bedste for, hvorfor det er AS 33 Me der er valgt.
Lars og jeg har haft fly sammen i de sidste 24 år. I 1999 købte jeg mig ind på Lars’ ASW-20F, den havde vi meget glæde af indtil 2013, hvor vi opgraderede til en brugt Ventus 2cT med hjemhentningsturbo.
Turboen har givet en masse ekstra flyveglæde og ikke mindst sparet os for en del udelandinger.. Når man nærmer sig 60 år, så kan det godt være komfortabelt at starte turboen og flyve hjem uden at bruge søndag aften på en mark.
Ventus 2cT har været et godt bekendtskab, og jeg kunne skrive en meget lang artikel om det super-harmoniske fly. Vi kunne dog se, at de kammerater som havde et selvstartende fly havde mulighed for at komme til at flyve på hverdage og ligeledes havde mulighed for at starte tidligere på dagen. Vi har dog også kunnet se at fossil-drevne motorer ikke altid var helt pålidelige. Så vi har været lidt tilbageholdende ved at opgradere flyet til noget med selvstart.
Som tiden er gået, er der kommet flere og flere eldrevne selvstartende svævefly på markedet. Simple og driftssikre motorsystemer med lille vedligehold og som er lette at bruge, gjorde at det blev enklere at træffe en beslutning om at opgradere. Vi gik derfor i gang med at undersøge mulighederne. Vores primære krav var følgende:
18m,
Flaps,
600kg,
Indtrækkelig motor
Selvfølgelig skulle flyet være let at flyve,
Det skal være let at samle etc.
Men hvorfor nu vælge et eldrevet selvstartende svævefly:
Det er simpel teknologi, det eneste der bevæger sig er elmotoren og propellen; Let betjening, ingen opvarmning, der er begrænset vedligeholdelse og begrænset larm i cockpittet når motoren kører. Der er dog en væsentlig ting som er forskellig fra fossile selvstartere, nemlig rækkevidden, som er markant mindre i et eldrevet svævefly. Spørgsmålet er, om det betyder noget?
Rækkeviddeangst?
Først lidt fra den automobile verden: De fleste har hørt om udtrykket ”Rækkeviddeangst” inden for bilverdenen. Udtrykket dækker over, at man er bekymret over ikke at kunne nå den næste ladestander og som konsekvens derfor lader for ofte.
I tilfældet med AS 33 Me har man cirka 130 km til rådighed efter en start til 500m. Kigger jeg i min logbog, så er den længste tur jeg har haft med turbo omkring 80 km, og dette er over en periode på 20 år.
Så hvis jeg havde haft en AS 33 Me i de sidste 20 år, så havde jeg ikke haft nogen udelandinger grundet manglende rækkevidde. Da jeg endvidere har muligheden for at søge termik længere ned med en AS 33 Me end en turbo, så vil det givetvis også have betydet, at jeg havde brugt motoren lidt mindre. Hvis jeg begynder at flyve længere flyvninger, så kan det ikke afvises, at jeg på et eller andet tidspunkt ikke kan nå hjem, men jeg vil nok altid kunne komme til en flyveplads hvor jeg kan lade op – hvis jeg husker lade-apparatet! (Schleicher har tanker om at indbygge laderen, red.)
Det skal nævnes, at FES med foldbar propel også er blevet overvejet, og selv om det er det ultimative letteste system at bruge, så giver det ekstra modstand, når systemet ikke bruges (målt L/D 1-2 minuspoint, red.), ligesom det var svært at finde et fly som kunne selvstarte med FES, når der var en fuldvægt på 600kg. Jeg har set selvstartende FES-fly, og selv om det virker, så ser det lidt lavt ud, når de starter.
Det betød i princippet, at der var 2 fly på markedet, AS 33 Me og JS3 RES. Schempp-Hirth har ikke selvstartende elektriske fly, og Diana-4 er endnu ikke klar. Antares kom ikke i betragtning, da spændvidden er 20m. Så vi hentede excel-arket frem og gjorde os en masse betragtninger om fordele/ulemper ved de 2 fly. Begge er fine svævefly, men både Lars og jeg var mest stemt for Schleicher, selv om der var en bestemt ting som vi var lidt bekymret for: Vægten af inder-vingerne er tunge grundet batterierne. En tur til Schleicher for at se både motorkonstruktionen på en AS 34 Me (det er den samme som AS 33 Me) og ikke mindst se hvilken løsning der var for at håndtere indervingerne når det skulle samles, gav os ro i sindet på det område.
Lars assisteres af Patrick fra Schleicher før sin første start.
Flyet er hurtigt i luften efter at have rullet på cirka 175 meter asfalt. Her er det Morten Bennick, som får dagens første start.
Lars Sverre Rasmussen prøver også en start.
Flyets konstruktion og præstationer blev der kigget meget på: JS3 havde allerede fløjet ved mange konkurrencer, og det var let at se, at den havde gjort det godt. Der er simpelthen ikke lige så mange AS33 på markedet til, at der er data nok. Jeg havde fløjet ASG 29 til EM i 2017 og min erfaring var, at den eneste som ASG29 ikke kunne følge med på glidet var EB29R, og AS 33 er nok bedre, og den er endvidere 4 år yngre end JS3, så der har været gode muligheder for at optimere flyet. Mange samtaler med AS33-piloter gav anledning til entusiasme med hensyn til præstationerne
En anden bekymring vi havde var den høje planbelastning (50 kg/m^2). Så der måtte både studeres diverse film på internettet og snakkes med piloter om hvad deres erfaring var med flyet når man fløj med vand, og det fjernede den bekymring fuldstændigt.
I april måned 2023 havde vi så mulighed for at prøve flyet samtidig med Nordic Gliding, og selv om jeg (Morten) er lidt forudindtaget (vi har jo bestilt), så vil jeg her prøve at være så objektiv som overhovedet muligt, Robban har allerede lavet sin fine prøveflyvningsrapport, og det er nok så som så med at være objektiv eftersom jeg sidder med et stort bredt smil på læben.
Patrick fra Schleicher giver os en god gennemgang af flyet og procedurerne i forbindelse med start og landing. Flyet bliver rullet ud til start, og lige så elegant det er at se på, så er det noget tungt at skubbe frem, hvis banen er blød. 400 kg fornægter sig ikke.
Flyet bliver linet op på bane 24, og jeg bliver placeret i cockpittet. Der gives endnu en instruktion i hvordan flyet er under start og landing.
Motoren køres op, og startknappen (den burde nok hedde bekræftelse) aktiveres. Patrick træder til side, og jeg er klar. Gashåndtaget trykkes i bund, og flyet accelererer hurtigt ned ad banen. Man skal sidde med pinden helt tilbage, når man starter, indtil flyet letter.
Krængerorsvirkningen er god lige fra starten, så der er ingen grund til at starte med negative flaps i starten. Bare hold den i position 5. Efter cirka 200m letter flyet, pinden føres frem, og der stiges med 105 km/t. I 150m højde reducerer jeg effekten til 25 kW. Dette gøres for holde temperaturen på batterierne nede.
Da jeg passerer 300m, tages hjulene op, det er lidt tungt, så det er først i andet forsøg at det lykkedes at få det op (det var lettere på AS 34 Me, men der var heller ikke optrækkeligt halehjul).
I 500m standser jeg motoren og fælder den ind. Det er piece-of-cake: kør håndtaget helt i bund. Automatikken klarer resten. Det betyder, at når der skal flyves stræk i flyet, er de mentale ressourcer ikke fuldt optaget af håndtering af motor og kan bruges på andre opgaver.
Fra man aktiverer motor-udfældningen til motoren kører med fulde omdrejninger, går der ca. 15 sekunder. Der er ikke behov for at dykke fart på flyet.
Det her er min første tur i en AS33, og selv om jeg har været meget glad for at flyve Ventus 2cT, så må jeg nok erkende, at det er sket meget udvikling de sidste 30 år. Den er super-hurtig på rorerne, og det er en fornøjelse at vælte den fra side til side. Den virker umiddelbart mere harmonisk end jeg husker ASG 29.
Desværre er der ikke meget termik, så rimelig hurtig må jeg erkende at der skal landes igen. Ud med hjulet og gør klar til landing på Huhnrain. Jeg kommer ind med lidt ekstra højde, så der er ro på finalen. Flaps sættes i L, Schleichers krængeror/flaps mixer system betyder, at krængerorne ikke følger med ned, så der er god krængerorsvirkning selv med landingsflaps.
Landingsflaps er meget effektive.
Da jeg placerer mig for landing på den korte asfaltbane (400 m), synes jeg lidt højt og bruger de effektive luftbremser, men må dog hurtigt erkende, at de skal en del ind igen. Flapsene er rigeligt effektive, så der skal kun bruges lidt bremser på resten af finalen. AS 33 Me har en meget effektiv hjulbremse, og da hjulbremsen er koblet på luftbremsen, skal de være lidt skubbet ind, inden man sætter flyet. Herefter rulles op til den anden ende af banen.
AS 33 Me er super-let at flyve, og præstationerne er helt i top. Det har desuden et dejligt simpelt motorsystem, og man sidder skønt og komfortabelt i cockpittet. Det skal nok blive en vinder for Lars og jeg!
Alexander Schleicher AS 33 Me
Spændvidde 18 m
Vingeareal 10,0 m²
Aspect ratio 32,4
Tomvægt med min. udrustning ca. 415 kg
Max flyvevægt (MTOW) 600 kg
Vingebelastning ca. 48 – 60 kg/m²
Max fart 270 km/h
Mindste synkehastighed 0,52 m/s
Bedste glidetal LD 56
Motor Emrax, elektrisk, 35 kW (take off), 25 kW (cont.)
Stigehastighed med motor 3,6 m/s (full power)
”Tankkapacitet” 8,6 kWh
Rækkevidde Efter start til 500 m, yderligere 130 km for motor
En dansk andelsgruppe på 3 piloter har bestilt en selvstartende ASG 32 MI. ”Det skulle altså bare være et Schleicher-fly”, siger Luise Bruen fra Kalundborg Flyveklub om valget.
https://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2021/03/141478975_2524529384523688_3924454417584004230_o-udvalgt.jpg6301200Jens Trabolthttps://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/02/nordic-gliding-logo-invert.jpgJens Trabolt2021-03-10 12:56:312021-03-15 10:22:30Drømmen om frihed
Noe av det som virkelig inspirerte meg da jeg begynte å fly seilfly var å se Gladiators of the Sky, dokumentarfilmen fra seilfly Grand Prix i Omarama i 2007. Jeg har siden den gang vært veldig fascinert av å fly der, og lovt meg selv at en gang skulle jeg reise dit og fly.
https://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/03/DSC07232-udvalgt.jpg6301200Jens Trabolthttps://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/02/nordic-gliding-logo-invert.jpgJens Trabolt2017-05-31 16:19:592022-11-24 13:27:02Drømmebølgen i New Zealand
Nordic Gliding bruger cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer vores cookies, hvis du fortsætter med at bruge nordicgliding.com Cookie indstillingerOK
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.