Hvorfor valgte Lars og Morten en AS 33 Me?

Danske Lars Sverre Rasmussen og Morten Hugo Bennick fra Polyteknisk Flyvegruppe har delt fly de seneste 24 år. Nu har de efter længere tids research bestilt et nyt svævefly – en AS 33 Me. Her er deres vurdering efter at have prøvet flyet på fabrikken.

Tekst: Morten Bennick og Lars Sverre Rasmussen / Foto: Jens Trabolt

Morten Bennick efter første start i AS 33 Me. Ansigtsudtrykket afslører nok, at han nu glæder sig til om 3 år hvor flyet leveres!

Link to automatic translation

Hånden på hjertet, det kan være svært at skrive en rationel artikel om det fornuftige i at investere i en helt ny flyvemaskine, både når man tænker på prisen og leveringstiden. Ikke desto mindre så er det som vi har gjort, og flyet er bestilt, AS 33 Me.

Så nu er det bare at vente på, at det bliver leveret om godt 3 år. Det kan også være svært at være helt objektiv efter, at flyet er bestilt, men jeg vil her prøve at gøre mit bedste for, hvorfor det er AS 33 Me der er valgt.

Lars og jeg har haft fly sammen i de sidste 24 år. I 1999 købte jeg mig ind på Lars’ ASW-20F, den havde vi meget glæde af indtil 2013, hvor vi opgraderede til en brugt Ventus 2cT med hjemhentningsturbo.

NG tester: AS 33 Me – Schleichers “Dreamglider”

Turboen har givet en masse ekstra flyveglæde og ikke mindst sparet os for en del udelandinger.. Når man nærmer sig 60 år, så kan det godt være komfortabelt at starte turboen og flyve hjem uden at bruge søndag aften på en mark.

Ventus 2cT har været et godt bekendtskab, og jeg kunne skrive en meget lang artikel om det super-harmoniske fly. Vi kunne dog se, at de kammerater som havde et selvstartende fly havde mulighed for at komme til at flyve på hverdage og ligeledes havde mulighed for at starte tidligere på dagen. Vi har dog også kunnet se at fossil-drevne motorer ikke altid var helt pålidelige. Så vi har været lidt tilbageholdende ved at opgradere flyet til noget med selvstart.

Som tiden er gået, er der kommet flere og flere eldrevne selvstartende svævefly på markedet. Simple og driftssikre motorsystemer med lille vedligehold og som er lette at bruge, gjorde at det blev enklere at træffe en beslutning om at opgradere. Vi gik derfor i gang med at undersøge mulighederne. Vores primære krav var følgende:

  • 18m,
  • Flaps,
  • 600kg,
  • Indtrækkelig motor
  • Selvfølgelig skulle flyet være let at flyve,
  • Det skal være let at samle etc.

Men hvorfor nu vælge et eldrevet selvstartende svævefly:

Det er simpel teknologi, det eneste der bevæger sig er elmotoren og propellen; Let betjening, ingen opvarmning, der er begrænset vedligeholdelse og begrænset larm i cockpittet når motoren kører. Der er dog en væsentlig ting som er forskellig fra fossile selvstartere, nemlig rækkevidden, som er markant mindre i et eldrevet svævefly. Spørgsmålet er, om det betyder noget?

Rækkeviddeangst?

Først lidt fra den automobile verden: De fleste har hørt om udtrykket ”Rækkeviddeangst” inden for bilverdenen. Udtrykket dækker over, at man er bekymret over ikke at kunne nå den næste ladestander og som konsekvens derfor lader for ofte.

I tilfældet med AS 33 Me har man cirka 130 km til rådighed efter en start til 500m. Kigger jeg i min logbog, så er den længste tur jeg har haft med turbo omkring 80 km, og dette er over en periode på 20 år.

Så hvis jeg havde haft en AS 33 Me i de sidste 20 år, så havde jeg ikke haft nogen udelandinger grundet manglende rækkevidde. Da jeg endvidere har muligheden for at søge termik længere ned med en AS 33 Me end en turbo, så vil det givetvis også have betydet, at jeg havde brugt motoren lidt mindre. Hvis jeg begynder at flyve længere flyvninger, så kan det ikke afvises, at jeg på et eller andet tidspunkt ikke kan nå hjem, men jeg vil nok altid kunne komme til en flyveplads hvor jeg kan lade op – hvis jeg husker lade-apparatet! (Schleicher har tanker om at indbygge laderen, red.)

Det skal nævnes, at FES med foldbar propel også er blevet overvejet, og selv om det er det ultimative letteste system at bruge, så giver det ekstra modstand, når systemet ikke bruges (målt L/D 1-2 minuspoint, red.), ligesom det var svært at finde et fly som kunne selvstarte med FES, når der var en fuldvægt på 600kg.  Jeg har set selvstartende FES-fly, og selv om det virker, så ser det lidt lavt ud, når de starter.

Det betød i princippet, at der var 2 fly på markedet, AS 33 Me og JS3 RES.  Schempp-Hirth har ikke selvstartende elektriske fly, og Diana-4 er endnu ikke klar. Antares kom ikke i betragtning, da spændvidden er 20m.  Så vi hentede excel-arket frem og gjorde os en masse betragtninger om fordele/ulemper ved de 2 fly.  Begge er fine svævefly, men både Lars og jeg var mest stemt for Schleicher, selv om der var en bestemt ting som vi var lidt bekymret for: Vægten af inder-vingerne er tunge grundet batterierne. En tur til Schleicher for at se både motorkonstruktionen på en AS 34 Me (det er den samme som AS 33 Me) og ikke mindst se hvilken løsning der var for at håndtere indervingerne når det skulle samles, gav os ro i sindet på det område.

Lars assisteres af Patrick fra Schleicher før sin første start.

Flyet er hurtigt i luften efter at have rullet på cirka 175 meter asfalt. Her er det Morten Bennick, som får dagens første start.

Lars Sverre Rasmussen prøver også en start.

Flyets konstruktion og præstationer blev der kigget meget på: JS3 havde allerede fløjet ved mange konkurrencer, og det var let at se, at den havde gjort det godt. Der er simpelthen ikke lige så mange AS33 på markedet til, at der er data nok. Jeg havde fløjet ASG 29 til EM i 2017 og min erfaring var, at den eneste som ASG29 ikke kunne følge med på glidet var EB29R, og AS 33 er nok bedre, og den er endvidere 4 år yngre end JS3, så der har været gode muligheder for at optimere flyet. Mange samtaler med AS33-piloter gav anledning til entusiasme med hensyn til præstationerne

En anden bekymring vi havde var den høje planbelastning (50 kg/m^2). Så der måtte både studeres diverse film på internettet og snakkes med piloter om hvad deres erfaring var med flyet når man fløj med vand, og det fjernede den bekymring fuldstændigt.

Både muligheden for at prøveflyve AS 34 Me med samme motorsystem under et tidligere besøg hos Schleicher – læs den artikel her – og ikke mindst at se motorinstallationen var noget der havde stor indflydelse på beslutningen om, at vi efter lidt betænkningstid, lagde bestillingen ind på en AS 33 Me.

Flere andre piloter flyver allerede AS 33, men med Es-benzinturbo – danske Peter Eriksen rapporterede om sine første indtryk med at gå fra ASG 29 til AS 33 i denne tidligere artikel i Nordic Gliding. (læs artikel) 

Prøveflyvning af AS 33 Me

I april måned 2023 havde vi så mulighed for at prøve flyet samtidig med Nordic Gliding, og selv om jeg (Morten) er lidt forudindtaget (vi har jo bestilt), så vil jeg her prøve at være så objektiv som overhovedet muligt, Robban har allerede lavet sin fine prøveflyvningsrapport, og det er nok så som så med at være objektiv eftersom jeg sidder med et stort bredt smil på læben.

Patrick fra Schleicher giver os en god gennemgang af flyet og procedurerne i forbindelse med start og landing. Flyet bliver rullet ud til start, og lige så elegant det er at se på, så er det noget tungt at skubbe frem, hvis banen er blød. 400 kg fornægter sig ikke.

Flyet bliver linet op på bane 24, og jeg bliver placeret i cockpittet. Der gives endnu en instruktion i hvordan flyet er under start og landing.

Motoren køres op, og startknappen (den burde nok hedde bekræftelse) aktiveres. Patrick træder til side,  og jeg er klar. Gashåndtaget trykkes i bund, og flyet accelererer hurtigt ned ad banen. Man skal sidde med pinden helt tilbage, når man starter, indtil flyet letter.

Krængerorsvirkningen er god lige fra starten, så der er ingen grund til at starte med negative flaps i starten. Bare hold den i position 5. Efter cirka 200m letter flyet, pinden føres frem, og der stiges med 105 km/t. I 150m højde reducerer jeg effekten til 25 kW. Dette gøres for holde temperaturen på batterierne nede.

Da jeg passerer 300m, tages hjulene op, det er lidt tungt, så det er først i andet forsøg at det lykkedes at få det op (det var lettere på AS 34 Me, men der var heller ikke optrækkeligt halehjul).

I 500m standser jeg motoren og fælder den ind. Det er piece-of-cake: kør håndtaget helt i bund. Automatikken klarer resten. Det betyder, at når der skal flyves stræk i flyet, er de mentale ressourcer ikke fuldt optaget af håndtering af motor og kan bruges på andre opgaver.

Fra man aktiverer motor-udfældningen til motoren kører med fulde omdrejninger, går der ca. 15 sekunder. Der er ikke behov for at dykke fart på flyet.

Det her er min første tur i en AS33, og selv om jeg har været meget glad for at flyve Ventus 2cT, så må jeg nok erkende, at det er sket meget udvikling de sidste 30 år. Den er super-hurtig på rorerne, og det er en fornøjelse at vælte den fra side til side. Den virker umiddelbart mere harmonisk end jeg husker ASG 29.

 

 

Desværre er der ikke meget termik, så rimelig hurtig må jeg erkende at der skal landes igen. Ud med hjulet og gør klar til landing på Huhnrain. Jeg kommer ind med lidt ekstra højde, så der er ro på finalen. Flaps sættes i L, Schleichers krængeror/flaps mixer system betyder, at krængerorne ikke følger med ned, så der er god krængerorsvirkning selv med landingsflaps.

Landingsflaps er meget effektive.

Da jeg placerer mig for landing på den korte asfaltbane (400 m), synes jeg lidt højt og bruger de effektive luftbremser, men må dog hurtigt erkende, at de skal en del ind igen. Flapsene er rigeligt effektive, så der skal kun bruges lidt bremser på resten af finalen. AS 33 Me har en meget effektiv hjulbremse, og da hjulbremsen er koblet på luftbremsen, skal de være lidt skubbet ind, inden man sætter flyet. Herefter rulles op til den anden ende af banen.

AS 33 Me er super-let at flyve, og præstationerne er helt i top. Det har desuden et dejligt simpelt motorsystem, og man sidder skønt og komfortabelt i cockpittet. Det skal nok blive en vinder for Lars og jeg!

Alexander Schleicher AS 33 Me

Spændvidde 18 m

Vingeareal 10,0 m²

Aspect ratio 32,4

Tomvægt med min. udrustning ca. 415 kg

Max flyvevægt (MTOW) 600 kg

Vingebelastning ca. 48 – 60 kg/m²

Max fart 270 km/h

Mindste synkehastighed 0,52 m/s

Bedste glidetal LD 56

Motor Emrax, elektrisk, 35 kW (take off), 25 kW (cont.)

Stigehastighed med motor 3,6 m/s (full power)

”Tankkapacitet” 8,6 kWh

Rækkevidde  Efter start til 500 m, yderligere 130 km for motor

Flere Alexander Schleicher-artikler

Hvorfor valgte Lars og Morten en AS 33 Me?

Danske Lars Sverre Rasmussen og Morten Hugo Bennick fra Polyteknisk Flyvegruppe har delt fly de seneste 24 år. Nu har de efter længere tids research bestilt et nyt svævefly – en AS 33 Me. Her er deres vurdering efter at have prøvet flyet på fabrikken.
28. april 2023/af Jens Trabolt

Test: AS 33 Me – “Dreamglider”

Nordic Gliding har skrivit flera artiklar om Schleichers ”Me-koncept”. Mest av den anledningen att segelflygets framtid är elektrisk och Schleicher ligger långt framme i elektrifieringen av segelflyget. Nu har vi - som första media, testat AS 33 Me som är Schleichers nyaste produkt. Den sofistikerade tekniken i drivlinan och den eleganta integrationen är summan av fabrikens erfarenhet av elektrifiering hittills. AS 33 Me är en fröjd att flyga, rapporterar Robert Danewid.
27. april 2023/af Jens Trabolt

AS Skunkworks – behind the scenes

Världens äldsta tillverkare av segelflygplan har mycket på gång. Här tar vi en närmare titt "behind the scenes".
2. november 2022/af Jens Trabolt

Test: ASW 28 B – Nygammal standardkärra i ny tappning för klubbruk

Den första ASW 28 B levererades i slutet av juli till Rhönflug Fulda (RFF). I början av oktober besökte jag Poppenhausen. Nordic Glidings chefredaktör hadegett mig i uppdrag att flyga 28 B. För hur man än vänder och vrider på det är ASW 28 B det första som hänt i standardklassen på mer än 20 år, även om flygplanet inte saluförs som ett ”standardklassflygplan”. Frågan är så klart; vem köper ett sådant flygplan?
28. oktober 2022/af Jens Trabolt

Selvstart til fartglade individualister

Schleichers nye 15/18-m racer, AS 33 Me, flyver nu med elektrisk drivlinje fra AS 34 Me. Det er godt nyt for de uafhængige ejere.
14. september 2022/af Jens Trabolt

Klub-folk tester AS 34 Me

Lige før påske kørte danske Lars Sverre Rasmussen og Morten Hugo Bennick (forfatteren) fra Polyteknisk Flyvegruppe til Poppenhausen for at prøve den nye AS 34Me. Fungerer den efter hensigten?
Ja, er det korte svar!
19. maj 2022/af Jens Trabolt

Kawa og AS 33 – tanker om performance

Sebastian Kawa fra Polen vandt det 10. FAI Sailplane Grand Prix-finale i St Auban, September 2021. Denne gang i en lånt AS 33 Es. Her er hans tanker om flyets performance og hans egen strategi.
22. marts 2022/af Jens Trabolt

AS 34 Me reducerer støj med 50 %

Schleicher har netop dokumenteret, at deres nye elektrisk selvstartende AS 34 Me larmer cirka halvt så meget som en benzindrevet ASH 31 Mi. Det er gode nyheder i en ganske nær fremtid, hvor flyvesporten kommer til at blive vurderet på evnen til at være fossilfri og støjsvag.
10. november 2021/af Jens Trabolt

Test: AS 34 Me: ”Man tager vad man haver”

AS 34 Me är den första serietillverkade elektro-seglaren från en av de stora tillverkarna; Härlig att flyga och en drivlina som är det enklaste jag använt och som har goda prestanda, säger NORDIC GLIDINGs testpilot Robert Danewid.
30. september 2021/af Jens Trabolt

AS 34 Me: Enkelt betjening, kompleks teknologi.

AS 34 Me er et historisk vigtigt fly. Det er det første certificerede elektriske selvstartende svævefly fra en volumenproducent, og NORDIC GLIDING fik – som det første medie – mulighed for at flyve AS 34 Me på en brugbar septemberdag.
Før testflyvningen brugte vi en halv dag på en længere teknisk gennemgang sammen med design- og konstruktørteamet. Her er de vigtigste muligheder og begrænsninger ved flytypens elektriske motorsystem.
23. september 2021/af Jens Trabolt

AS 34 ME leveres snart til første kunde

Schleicher forventer at levere den første elektrisk selvstartende AS 34 ME til en kunde i slutningen af august, oplyser fabrikken.
3. august 2021/af Jens Trabolt

“AS 35 skal flyve hurtigt. Hele tiden!”

Schleichers nye kompromisløse åbenklasse-raket, AS 35 Mi kommer til at give Jonker og co. lidt at tænke over. En ekstremt høj vingeloading med profil-teknologi fra AS 33 løfter high-speed-polaren direkte op i et territorium, hvor forgængeren ASH 31 Mi, trods sine mange kvaliteter ikke kunne være med.
7. juli 2021/af Jens Trabolt

Drømmen om frihed

En dansk andelsgruppe på 3 piloter har bestilt en selvstartende ASG 32 MI. ”Det skulle altså bare være et Schleicher-fly”, siger Luise Bruen fra Kalundborg Flyveklub om valget.
10. marts 2021/af Jens Trabolt

Status for elektrisk klubfly: So far, so good!

Som den første svæveflyveklub i Norden købte svenske Borås SFK et elektrisk 2-sædet klubfly, en ASG 32 EL. Efter et år gør vi status: Hvad er klubbens erfaringer efter en sæson?
24. februar 2021/af Jens Trabolt

Uli Kremer: “100 km er minimum”

Det siger Schleicher-chefen Ulrich Kremer om rækkevidden i de nye elektrosystemer som lanceres i de nye AS 33 Me og AS 34 Me. Motorteknologien strækkes til det yderste.
17. december 2020/af Jens Trabolt

Peter Eriksen: Fra ASG 29 til AS 33

Formand for den danske Svæveflyver Union Peter Eriksen, mangeårig ASG 29-ejer er en ”first mover” på bestilling af AS 33. Her er hans første indtryk af AS 33 efter besøget hos Alexander Schleicher:
11. december 2020/af Jens Trabolt

Test: AS 33: State of the art i 18 m-klassen?

AS 33 fick sitt typcertifikat för 18m versionen den 29 september och den 1 oktober fick NGs ”utsände”, som första utomstående, tillfälle att flyga AS 33.
11. december 2020/af Jens Trabolt

Nu med video: Grundkonceptet fungerer: AS 34 ME endelig i luften

Schleichers revolutionerende elektriske standardklasse-selvstarter baner vejen for en helt ny klasse af fly.
4. september 2020/af Jens Trabolt

Pionerer: Rudolf Kaiser

Tillsammans med Hans Jacobs är Rudolf Kaiser utan tvekan den främste av alla segelflygkonstruktörer. Enbart Schleicher Segelflugzeugbau har byggt mer än 4 900 exemplar av hans konstruktioner och ASK 21 tillverkas fortfarande. Dessutom har flera hundra byggts på licens av andra tillverkare.
27. maj 2020/af Jens Trabolt

Uli Kremer:”Jeg var ikke nervøs før AS 33-testflyvningen”.

AS 33 er i luften. Det markerer en nye æra for Schleicher, hvor et ungt og dynamisk team er ansvarlig for udviklingen.
28. februar 2020/af Jens Trabolt

Flere Mig og mit fly-artikler fra NORDIC GLIDING

Hvorfor valgte Lars og Morten en AS 33 Me?

Danske Lars Sverre Rasmussen og Morten Hugo Bennick fra Polyteknisk Flyvegruppe har delt fly de seneste 24 år. Nu har de efter længere tids research bestilt et nyt svævefly – en AS 33 Me. Her er deres vurdering efter at have prøvet flyet på fabrikken.
28. april 2023/af Jens Trabolt

Svævefly – investering, dyr hobby eller billig flyvning?

Det koster at flyve. Men om det er dyrt eller billigt at eje sit eget fly, kommer nok mest an på synsvinklen. Prisstigninger på fly er dog et faktum her i 2023 – men hvilke faktorer driver priserne nu og i fremtiden?
28. marts 2023/af Jens Trabolt

Ronny Eriksson: ”Japp, jag är såld på Jonker JS3 RES!”

I Januari 2023 hade jag möjlighet att efter tillverkningsförseningar slå två flugor i en smäll. Nämligen kombinera en flygvecka i Bloemfontein hos Soaring Safaris och testflyga min nya JS3-RES hos Jonker Sailplanes innan leverans till Sverige. Konklusion? Det som är mest slående är hur enkelt det är att operera flygplanet och systemet som helhet.
1. februar 2023/af Jens Trabolt

Test: ASH 25 vs Nimbus 4D – “There is no substitute for span”

Långa vingar har alltid fascinerat segelflygare. Robert Kronfelds Ku 4 Austria (med öknamnet Elefant) från 1931 hade 30 m spännvidd. Det rekordet stod sig till 2000 då eta med 30.9 m spännvidd flög. Jag tror att de flesta segelflygare någon gång drömt om att få flyga, och kanske äga, ett flygplan i öppna klassen. Det är ju det bästa av det bästa.
Denna artikel handlar om två av de mest byggda och populära flygplanen i öppna klassen, tvåsitsarna ASH 25 och Nimbus 4D. Vad ska man köpa?
3. oktober 2022/af Jens Trabolt

En tidlig start

En af Danmarks yngste Danmarksmestre gennem tiderne og nyslået instruktør. Hvad skal 21-årige Jacob Bøgelund Lassen dog ikke drive til det?
11. juli 2022/af Jens Trabolt

”Med SLG ville jeg undgå udelandinger, men fik i virkeligheden et farligere fly”

Det siger den tyske svæveflyve-pilot og professor i elektroteknik, Dr. Rainer Klein om sin tidligere selvstartende Discus bM. Erfaringerne fik ham efterfølgende til at skifte til en elektrisk selvstartende Mini LAK FES.  Her er hans erfaringer.
27. juni 2022/af Jens Trabolt

Två år med JS3 (och Corona)

Svenske Björn Regnström var tidligt ude med at købe Jonker JS3. Faktisk den første i Sverige. Med tidligere ejerskab af typer som LS3, LS7, ASW 22, en halv Nimbus 4DM og LS1-d har han et bredt erfaringsgrundlag. Så hvordan er det at blive jet-pilot i den hotte 18-meterklasse? NORDIC GLIDING har spurgt ham om hans tanker før og efter købet. Var flyet værd at vente på? Her kommer den fulde sandhed - i en meget omfattende og grundig artikel.
17. maj 2022/af Jens Trabolt

Video + læserrapport: Første elektriske selvstart i Jonker JS3 RES

Danske Mogens Balsby er en af de nordiske piloter, som har bestilt en Jonker JS3 RES. For kort tid siden var han i Sydafrika med Jonker-agenten Arne Boye-Møller for at prøve vidunderet. Her er hans første indtryk som du kan læse til sidst i artiklen.
18. marts 2022/af Jens Trabolt

Att köpa flygplan – det kan väl inte vara så svårt?

När den första entusiasmens eld och lågor lagt sig efter detta viktiga beslut – ”jag ska köpa flygplan” – infinner sig frågan: hur gör man och vad ska man köpa? För den erfarne flygplansköparen är nedanstående självklarheter, men för artikelförfattarna krävdes det tre flygplansköp för att kunna börja dra några slutsatser värda att dela med sig av, rapporterar Patrik Öhrström och Karin Lindgren fra Arboga FK
21. februar 2022/af Jens Trabolt

Jagten på det første svævefly

Christina Solberg fra Aarhus Svæveflyveklub har fået ny flyvemaskine, en LS1-f. Her er hendes historie.
12. januar 2022/af Jens Trabolt

Test: Discus B vs LS-4: Standardklasse på budget

Det er ikke alle som har et par millioner i overskud til køb af fly. Vi kigger derfor her på budget-fly konstrueret til datidens standardklasse og som nu flyver i klubklassen: Må vi præsentere 2 evergreens i svæveflyvehistorien; Rolladen Schneider LS4 og Schempp-Hirth Discus B
21. juni 2021/af Jens Trabolt

Test: Duo-Discus vs DG-1000: Showdown i 20-meterklassen

Vilken är bäst? Vad är skillnaden? De ska vi titta närmare på. Att båda flygplanen fortfarande är i produktion efter 28 respektive 21 år och att de egentligen inte har någon konkurrent i sin nisch indikerar ju att det är fina flygplan.
16. juni 2021/af Jens Trabolt

Pik 20 E: Finsk selvstart i retrospekt

Svenske Jari Hyvarinen har ejet en PIK 20 E i flere år, Her er hans oplevelse med finsk selvstart - i retrospekt. Han har nemlig solgt den efter næsten 10 års ejerskab.
25. marts 2021/af Jens Trabolt

Drømmen om frihed

En dansk andelsgruppe på 3 piloter har bestilt en selvstartende ASG 32 MI. ”Det skulle altså bare være et Schleicher-fly”, siger Luise Bruen fra Kalundborg Flyveklub om valget.
10. marts 2021/af Jens Trabolt

Fortsat fornøjet med Mini LAK FES

Norske Trygve Rushfeldt har nu fløjet et par hundrede timer i sin elektrisk selvstartende Mini-LAK FES. Anvender man flyet som det er tænkt, er det et nydeligt koncept, siger han.
2. marts 2021/af Jens Trabolt

Drømmen om en Antares

En elektrisk selvstartende Lange Antares er ikke nogen discountløsning, men økonomien er acceptabel, når man er 6 ejere. Men det kræver tillid at købe fly, man aldrig har set - med en gruppe man aldrig har mødt. Danske Poul Kudal Guldbæk har valgt en utraditionel, men interessant løsning på sine flydrømme.
4. februar 2021/af Jens Trabolt

”Rumæneren”

Hvad skal man vælge når man præsenteres for et valg mellem et østeuropæisk diesellokomotiv eller en TMG? Morten Bennick har en andel i en meget usædvanlig TMG - en
15. december 2020/af Jens Trabolt

Guppy feber

Som en flyvende vinge – bare uden livsfare! En Genesis 2 er en hyper-eksotisk flyvemaskine og noget af det nærmeste man kommer på en flyvende vinge. Stefan Björnstam fra Östra Sörmlands FK ejede egentlig en DG 600, men er nu blevet smittet af ”Guppy-feberen”.
20. oktober 2020/af Jens Trabolt

Wendts VM-Værktøj

Ljungbyheds Wilhelm Wendt har byttet sin EB 28 ud med en super-hot EB 29 DR så han og teamkammeraten Jim Acketoft nu er bevæbnet til tænderne i VM-regi.
2. oktober 2019/af Jens Trabolt

Min vej til TMG-flyvningen

TMG? Hvordan går man fra klassisk svæveflyver til en TMG-rating?
16. december 2018/af Jens Trabolt

Svæveflyvning med indbygget termik!

Hvad kan man med en TMG, og hvad kræves der af formalia for at kunne flyve disse populære typer, som ofte findes i klubberne?
16. december 2018/af Jens Trabolt

Tid for kjøp av et brukt seilfly?

I mange tilfælde får man 90-95 % af performance for under den halve pris, når man vælger et ældre fly. Nils-Joar Høimyr gennemgår her markedet.
16. december 2018/af Jens Trabolt

På eet langt finaleglid med ”eta”

eta-projektet for næsten 20 år siden var et forsøg på at konstruere det ultimative åben klasse-skib. Med 31-meters spændvidde og et glidetal på 70 var det bygget til at glide utrolige distancer og reducere tiden i termikboblerne til et absolut minimum. Nu er det muligt at flyve dette hyperskib gennem projektet ”Seventy2one” med den erfarne Uli Schwenk som chaperone.
19. juni 2018/af Jens Trabolt

Friend-ship

Vennerne Roslund og Danewid er nu ejere af Skandinaviens første ASG 32.
26. oktober 2017/af Jens Trabolt

Selvstart til klubpris

2-sædet selvstartende svævefly til basic træning og avanceret stræk? Det koster vel et par milioner? Næh Janus CM fra Schempp-Hirth, verdens første seriebyggede high-performance selvstartende to-sædede fly koster nu under 500.000kr.
25. juni 2016/af Jens Trabolt

Cirrus vs LS-1 f: Shoot-out i klubklassen

Standard-Cirrus og LS-1 var nyskabende designs for 50 år siden, og for mange markerede de indgangen til den moderne tidsalder i konstruktion af svævefly.
Thomas Hansen fra Stockholms SFK og Per Carlin, Arboga FK skriver her om deres erfaringer med at eje en funktionel klubklasse-klassiker.
23. april 2016/af Jens Trabolt

Test: LS 3-17 – Value for money

NORDIC GLIDING sætter i denne artikelserie fokus på ”past masters”, fly som var gode, solide performere i deres nutid, men som nu faldet væsentligt i pris. Hvad skal man købe, hvis man ikke er millionær, men gerne vil have komfort, performance og flyveglæde? Svaret er ”LS 3-17”, vurderer Mikael Roslund.
11. oktober 2015/af Jens Trabolt

Test: LS7 vs ASW 24: I skyggen af Discus

NORDIC GLIDING sætter her fokus på to interessante fly som fik en dårlig debut i standardklassen - LS7 fra Rolladen-Schneider og ASW 24 fra Schleicher. Begge er dog interessante i dag: Priserne er relativt moderate, og flyenes performance er høj. Dog er udbuddet forskellige. LS7 er ofte at finde på markedet, mens ASW 24 er mere sjældent til salg. Er der en grund til det?
9. oktober 2014/af Jens Trabolt