På 5200 meter över Ottsjö! Rapport från lägret 2023
Ottsjö Fjällflygläger 2023 samlade 39 deltagare från åtta svenska klubbar. Med sig hade man tio segelflygplan. Många deltog för första gången, vilket är glädjande. Vädret med låga temperaturer och vindar mestadels från väst, gjorde att vi fick ut 10 flygdagar av 14 möjliga. 6 dagar gav riktigt bra vågflygningar. Thomas Brandt rapporterar från 2023-lägret.
Erik Klintborg och Håkan Nilsson når topphöjden 5200 meter.
Text: Thomas Brandt / Fotos: Tomislav Galeta, Kristofer Strindö och Erik Klintborg
Om forfatteren: Thomas Brandt, Östra Sörmlands FK Segel- och motorflyglärare, ca 1000 timmar segelflyg. Deltagit i Ottsjölägret sedan 1977. Arbetat som pilot i regionalflyg och flugit affärsjet, numera mest simulatorinstruktör.
Adnan Hadziagovic, Igor Ilic från Segelflygarna Uppsala med lägrets yngste deltagare: tvåårige Oto Galeta.
Trots initialt trassel med snöröjning, så flöt organisationen på bra. Syrgasen ordnade Jonas Mähler förtjänstfullt, och från Sven-Åke och Henrik Roos hade vi hyrt två Super Cub för bogsering. Varje morgon kl 9 höll Páll Einarsson briefing med Stefan Löfgrens specialgjorda prognoser.
Från min egen klubb Östra Sörmlands Flygklubb deltog jag själv, K-G Hällqvist och Kristofer Strindö. Dessutom hade vi tre gästmedlemmar: Martin Alkestrand och Per Fornander från varsin Skåneklubb samt Leif Moberg från Karlstad, som tyvärr hade otur med sin nylackade ASH-26 som fick stanna på marken. Men Leif åkte hem med en guldhöjd, så helt tomhänt blev han inte. Här följer mina dagboksanteckningar:
Renar på vägen välkomnar oss till Jämtland.
Lördag 11/3
Startar från Stockholm strax efter 7 på morgonen. Fint väder hela vägen, enda störningen en stor renflock på vägen mellan Rätan och Åsarna.
Lasse Bergstedt ringde på fredagskvällen och meddelade problem med pistmaskinen. Typiskt, eftersom flera klubbar redan var på plats och vädret var flygbart. Men vad gör man, med 15 cm snö på isen? När vi kommer fram på eftermiddagen är Stockholms SFK och Segelflygarna Uppsala FK redan på plats, liksom de två Cubbarna. Traktorproblemet får sin lösning av Henrik Roos: delägaren till en av Cubbarna, Fredrik Stålhane, bor i Mattmar, 53 km bort och har en traktor med snöslunga.
Henrik Roos börjar dagen med 1,5 timmes traktorkörning i 30 km/h från Mattmar. Plogar sedan oavbrutet i nio timmar upp ett bansystem på Ottsjön! Lasse Bergstedt som lånat en annan traktor stöttar också. Vid lunchtid har vi en bana öppen. Drar igång ute på isen med att få allt på plats: husvagnen Algotsro, trafikledning, banmarkeringar mm. Flygverksamheten igång på eftermiddagen.
Sent på kvällen brummar Henriks traktor fortfarande, vid 21:30 åker jag ned på isen och hämtar honom till en sen middag. Dag Sollén ansluter för lite flygsnack och catch-up. Dag är en f.d. kollega från Skyways och gammal vän till Henrik, och gör i år lägerdebut som bogserförare
Ottfjället från Vallbo
“Ottsjö international”
Måndag 13/3
Stormig natt med sydvind. Ser ut att bli bortblåst dag, men efter lunch mojnar det, men vädret är mulet med snöbyar. Dock bedömer vi det som flygbart. Så vi drar igång verksamheten med en alert på Whatsapp. Kontrollstart med Martin. Vallbo bär upp till ca 1000 m. Lars-Eric Hansson från Uppsala rapporterar kraftigt stig över sjön på läsidan av Ottfjället. Vi drar dit stiger med 5 m/s upp till molnbasen 1400 m. Inte så högt Kanske, men kul med det kraftiga stiget. Nu känns det att lägret är igång på riktigt!
Tisdag 14/3
Västvind, stratocumulus men en tydlig Föhnlucka över Vallbo. Inflygning med Leif och Kristofer, bara upp och ned. TZY laddad med syrgasutrustning i vänster vingrot. Dag bogserar upp K-G och mig innan det blir dags för tankning. Men så börjar stiget bli stadigt 1-2 m/s i Föhnluckan framför molnskärmen. K-G flyger fram och tillbaks i åttor. 1000 m. Kanske ändå… Vi drar oss närmare Ottfjället i västvinden. 2-3 m/s. 1500 meter, 1800 meter. Skönt i solskenet över de spridda molnen under oss. Fram med syrgasen. 2500 meter. 3000 meter. 3600 meter. K-G är hänförd. Känns riktigt bra att förstagångsbesökare får uppleva riktig vågflygning. Vi avslutar med att dra oss västerut och njuter av en fantastisk utsikt över fjällvärlden från vår position högt över Ånnsjön. Dag är tillbaka med Cubben, så vi bromsar oss ner och lämnar planet till Per. Årsmöte i Föreningen Ottsjö Fjällflygläger på kvällen.
Åre och Duved, ca 20 km norr om Ottsjö,
Onsdag 15/3
Solig dag med svaga vindar. Ingen stora chanser till vågor, men vi drar igång startar verksamheten eftersom många vill flyga. Svag Vallbovåg. Snöbyar börjar dra in västerifrån, och jag landar precis innan en snöby når startplatsen.
Torsdag 16/3.
Börjar med sol och svaga vindar. Traktorn som ägaren Fredrik Stålhane vänligt låtit oss disponera hela lägret kommer till användning efter gårdagens kraftiga snöbyar. Erik Klintborg från Kronoberg blir lägrets dedikerade snöröjare.
Svag Vallbovåg, men när Ottfjällets nordsida på eftermiddagen hamnar i skugga bildas ett kallras som brukar hjälpa till att generera en rotorsituation över Ottsjön. Senare på dagen vrider vinden till syd vilket resulterar i flera flygningar över 2000 meter. Kristofer flyger EK.
Fredag 17/3
Snöstorm. Vår sponsor HDI som kommer på sedvanligt besök har otur med vädret. Lars-Eric Hansson håller ett uppskattat föredrag om riskbedömning och riskhantering . Utflykt till Vålådalen för våfflor.
Lördag 18/3.
Blåsig klar dag. Västvind Vallbovåg. Börjar svagt, men flera flygningar på eftermiddagen upp till 4000 meter.
Pizza-afton på Ottsjö Wärdshus får avsluta lördagskvällen.
Söndag 19/3
Eskilstuna på plats. Soligt, sydlig vind. Startar som tvåa efter Erik Klintborg som rapporterar turbulent luft över Kläpphögarna. Startar med Viktor Timrén, ung entusiast från Östersund som just börjat utbildningen på Stöde. Kopplar på 500 m mitt över sjön med peggad variometer. Turbulent, kämpar i rotorn och kommer till slut upp i vågen och ser Ottfjället sjunka undan. Stiger till över 3100 m!
Erik Klintborg från Kronoberg når topphöjden 5200 m, och berättar här själv om sin flygning:
”Sydlig till sydvästlig vind och lovande prognos. Startade som nummer ett på bana 18. Vi bogserade längs Ottfjället i bra turbulens men inget stadigt stig. Vi var nog 100 meter lägre i västra sjöändan än vid början. Vände runt och gick över Kläpphögarna tillbaka för att prova lyckan där, men inte mycket stig där heller. Kopplade på ca 8-900 m och flög in till rotorn över sjön för att hålla mig i luften och ha lite ”fjällutbildning” för Håkan Nilsson som var med för första gången.
Sedan startade nästa plan som kopplade lågt. Tänkte att nu kanske det börja hända nåt! Vi såg när de sakta kom uppåt, och sedan kom vågen sakta igång och jag drog mig över sjön mot Ottfjället. Och sen bar det av uppåt! Nu vaknade resterande av lägret till liv och startade en efter en.
I rotorn varierade stiget från +5 till -5 m/s, men i vågen övergick det till ett stadigt stig på 4m/s upp till 4000 m, för att sedan avta till 2-3m/s. Hör några små sura rop på radion från någon som inte hade med sig syrgasmasker och fick vända neråt, men vi var förberedda och drog vidare uppåt!
Topphöjden blev 5200 m, där jag bröt jag pga av moln runt mig och även ett molntak ovanför.
Vi drog oss neråt för att lämna över till nästa pilot, som tyvärr hade otur och fick bara en kort flygning innan snöbyarna drog in.
Flygningen varade ca 2:15 min, varav ca 1:15 från 530 m till 5200 m, höjdvinst 4669 m.”
Så långt Eriks berättelse.
Per Alvestig bryter på 3200. Landar med en nöjd Viktor.
Leif Moberg tar senare på dagen en guldhöjd. Snöbyar, låg molnbas och kraftigt ökande vind gör att vi bryter.
Måndag 20/3
Västlig vind och rufsiga stratocumulus. Vallbovågen ser lovande ut från marken, men det blir ett par korta starter innan en kraftig snöby drar in. När den lättat försöker vi igen, men Vallbo lurar oss till för låga kopplingar ett par gånger. Sen artar det sig riktigt bra, med flera flygningar över 3000 meter.
Lägrets nyinköpa adapter från Mountain High-gänga till DIN-gänga fungerar bara från Mountain High till Mountain High, som kan ha olika gängor visar det sig. Adaptern passar dock perfekt mellan Eskilstunas och Leif Mobergs flaskor.
Tisdag 21/3
Enligt Páll Einarssons dagliga väderbriefing skall dagen börja med snöfall, som skall dra bort senare på dagen. Det börjar ljusna på himlen vid 12, WhatsApp-alert om start vid 13.
Västlig vind, kommer upp till drygt 2500 meter med Martin i ZY. Trevlig dag!
Onsdag 22/3
Snöat på natten, låga moln. Lars-Eric och Martin glider runt över en timme norr om Ottfjället.
Eskilstuna gör inflygningar med sitt glada gäng.
Torsdag 23/3
Icke flygbart väder med svaga vindar, låga moln och snöfall som kommer och går.
Fredag 24/4
Likartat väder som dagen före, så vi börjar demontera flygplanen och återställa utrustningen.
När allt är klart åker jag ner till Undersåker och överlämnar vår vandringspokal Ottsjökannan till förra årets snöröjare Lars Bergstedt. Utan hans insatser med nattlig pistning av banan av hade det inte blivit något läger alls 2022. Jag har på känn att kannan även nästa år går till en snöröjare…
På lördagsmorgonen kopplar jag TZY efter bilen och vänder hemåt.
Framme på Vängsö 18:30. Två avkopplande veckor med mycket flygning, sol, snö och trevligt kamratskap är över för den här gången. Om knapp ett halvår är det dags igen, och jag hoppas att trenden med många nya besökare håller i sig. Till dess önskar jag alla välkomna till Ottsjö Fjällflygläger!
Hvis der er kommet noget som helst positivt ud af Corona krisen, må det være, at vi har forstået dette, vigtigheden af at komme i klubben, nyde det sociale liv, passe sin spilvagt eller instruktørvagt, eller blot nyde en kop kaffe sammen med de andre i klubhuset.
https://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/03/Peter-Eriksen-udvalgt-1200.jpg6301200Jens Trabolthttps://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/02/nordic-gliding-logo-invert.jpgJens Trabolt2020-05-27 14:52:062022-02-01 10:19:14Peter Eriksen: Midt i et usædvanligt forår
Seilflyseksjonen i NLF i Norge har et mål om at vi gjennom programmet «TAKK» skal hjelpe oss alle til en større kollektiv bevisstgjøring om det som er viktig og relevant ifm. vår flysikkerhet
https://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/02/Rebecca-lederbillede-udvalgt.jpg6301200Jens Trabolthttps://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/02/nordic-gliding-logo-invert.jpgJens Trabolt2021-01-20 13:39:522021-01-20 13:40:45Rebecca Hansen: TAKK for at du vil være i forkant dette året!
Nordic Gliding bruger cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer vores cookies, hvis du fortsætter med at bruge nordicgliding.com Cookie indstillingerOK
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.