I huvudet på en Chief Steward

Robert Danewid var Chief Steward under sommerens EM i Litauen. Det blev et rigtigt vellykket mesterskab med svensk guld til Janne Nordh, trods dårligt vejr og spændt europæisk sikkerhedssituation. Men hvad går jobbet som Steward egentlig ud på? Læs Robbans fine rapport fra EM og bliv klogere.

Tekst og foto: Robert Danewid

Jättehangaren i Pociunai. Detta är för mig symbolen för Pociunai. Byggd under Sovjettiden och helt i betong. Man kan fundera på om den är dimensionerad för atombomber!

Link to automatic translation

Det var inte alls meningen att jag skulle vara Chief Steward på sommarens EM/VM i Litauen. Det jobbet skulle göras av gode vännen Dick Bradley. Men så drabbades Dick och hans familj av dödsfall strax innan julen 2021 och då fick jag frågan om jag kunde assistera Dick. Självklart ställer man upp för en kompis.

Den feedback jag fick från förra årets JEM i Litauen gav dock anledning till funderingar om att det här kunde bli jobbigt. Och sedan hoppade Dick av helt och hållet och jag fick ta över jobbet som CS. Och sedan invaderade Ryssland Ukraina.

Det fanns stunder i våras då jag tvivlade på om det skulle bli ett EM och om jag verkligen skulle åka till Litauen med tanke på säkerhetsläget. Men i slutänden blev det ett riktig bra EM/VM och tävlingsledningen, med Vladas Motuza i spetsen, ska ha all heder för ett riktigt bra arrangemang.

Jag måste ju dock, eftersom jag är svensk (även om jag är skåning), börja med att hylla Janne Nordh som vann standardklassen och blev europamästare. Sveriges första internationella titel sedan Göran Ax vann VM i Paderborn 1981 för 41 år sedan. Janne var dessvärre ende svenske deltagaren, men det passade nog ensamvargen bra. Dessutom trivs han i halvknepigt väder. Men det var inte bara Janne som skötte sig väl bland de nordiska piloterna. Tapio Tourola, Finland, blev fyra i klubbklassen och Michael Mix, Danmark, blev femma. I standard blev Sami Rissanen, Finland, fyra. Och Harri Hirvola från Finland blev femma i 15 m. Inga nordiska piloter deltog i VM i 13.5 m klassen.

Härlig syn för en svensk steward, även om man ska vara neutral. ”Du gamla du fria” spelas och svenska flaggan hissas

Totempålar från tidigare EM/VM i Pociunai

Chief Steward

Vad gör en steward? På alla VM och EM ska det finnas två stewards. Stewards är ”utsända”av IGC (FAIs internationella segelflygkommission) och de är IGCs ”förlängda arm”. Uppgiften för stewards är att vara rådgivare åt tävlingsledningen och piloterna, att vara en förbindelselänk mellan tävlingsledning och de deltagande nationslagen, att kolla att allting går rätt till och stötta tävlingsledaren i precis allting. Att vara en ”supervisor” alltså. Man har till och med befogenhet att stoppa tävlingen. V

id varje aktivitet ska det finnas en steward till hands. Alltså är en steward en ”klok gubbe” eller ”gumma”. En av stewarderna är boss, Chief Steward. Men nu dök min tilltänkte steward kollega aldrig upp så jag hade ingen att chefa över, alltså kallade jag mig rätt och slätt för steward. Att vara ensam steward innebar ju att jag fick mer att göra och jag kunde ju inte vara på alla ställen samtidigt. Ja, det är rätt mycket jobb från tidig morgon till sen kväll. Men kul, även om flygabstinensen trycker på emellanåt.

För att få jobba som Steward ska man ha stor erfarenhet av internationella tävlingar, kunna reglerna och förstå hur tävlingsledningen tänker (rätt lätt!) och hur tävlingspiloterna och Team Captains tänker (näst intill omöjligt!).

De senaste 20 åren har jag varit steward på flera VM och EM. (Læs fx Robbans 2018-artikel om at være Steward under VM i Hosin her) Chefs Stewarden utses av IGC minst ett år innan tävlingen och redan då börjar man jobba med tävlingsorganisationen. Man ser till att de ”får rätt” på allting, hjälper till med Local Procedures, regeltolkningar etc. Sedan när tävlingen börjar är man på plats när den officiella träningen börjar och hjälper till att trimma in organisationen. Det är många små detaljer som ska fungera och ”svetsas samman”. Och då ska man ha fått sällskap av sin steward kollega. Alla kostnader för chefs stewarden står IGC, förhoppningsvis, för, man ska ”bara” släppa till tre veckor av sin tid mitt i sommaren, när man kunde flugit själv. Och det kan jag säga, det medför svår abstinens i slutet av tävlingen!

För att delvis råda bot på det fixade jag så att jag en dag fick tillgång till en 304CZ med 17m spetsar (fina grejor). Så att jag från ovan kunde kolla att deltagarna skötte. Men det är faktiskt kul att vistas i den internationella miljön och träffa alla dessa härliga knäppskallar. Det finns ca 75 000 segelflygare i Europa och bland de drygt 100 piloterna och Team Captains i Litauen var ett stort antal kompletta idioter, som hade fått flygförbud om de flugit i någon av våra klubbar. Att försöka få dessa att förstå luftum, tävlingsuppgift, gridding och undvika att slå ihjäl sig, och kanske viktigare, andra, är både stimulerande och frustrerande.

Förra gången jag var i Litauen och på Pociunai var när jag flög Baltic Cup i en LAK-12 sommaren 1989, alltså för nästan exakt 33 år sedan, under sovjettiden. Nostalgiska minnen! Jag kunde snabbt konstatera att Litauen nu är ett helt annat land. Modernt och demokratiskt, ett land som ligger i världstopp när det t ex talas om internettillgänglighet och en synnerligen aktiv segelflygnation. Och pilsnern är lika dyr som i Sverige!

Vädret

Vädret var rent ut sagt skit! Under träningen var det varmt, upp till 32 gr, och mycket cb och åska. Redan nu sattes ribban för vad som komma skulle. Korta AAT banor med flygtid på 1 tim 30 min.
Vädret var alltså dåligt. Men trots det lyckades vi få ut nio tävlingsdagar i 13.5 m, åtta i 15m och club och sju i standard. Egentligen var det bara två dagar på slutet som medgav lite racing och hastigheter över 100 km/h. Det kan ha en förklaring att det blev så.

I Pociunai har man arrangerat sju internationella mästerskap sedan självständigheten 1990. Årets EM/VM blev det åttonde. Vid varje mästerskap har man anlitat en lokal träkonstnär för att göra en totempåle åt tävlingen. Totempålen för årets mästerskap restes i början av andra tävlingsveckan. Competition Directorn Vladas Motuza rekommenderade genast alla att tillbe vädergudarna vid pålen om bättre väder. Flera personer gjorde detta, bl a vår meteorolog (!), med mer eller mindre rituella hedniska rörelser och böner. Men se, det fick effekt och sista tävlingsdagen blev den bästa, vädret blev riktigt bra, om än blåsigt. Då flög 15 m en racing task på 318 km som Werner Amann från Österrike i en AS 33 vann med 117 km/h.

En typisk tävlingsdag var det annars 5-7/8 cu med bas 8 00-1 000 m, utflakningar och gärna någon regnskur in emellan. Med många utelandningar som följd.

Typisk himmel under årets EM/VM

Flygplanen

Det tävlades VM i 13.5 m klassen och EM i club, standard och 15 m.

13.5 m klassen är en liten klass. Det var bara 11 deltagare. Det skulle ha varit ett par till från Ryssland och Belarus, men två dagar efter Rysslands invasion av Ukraina portades dessa av FAI. Ett bra beslut! Dessutom hade Tyskland en pilot anmäld, men ett par veckor innan tävlingen ändrade tyska aeroklubben sig och bestämde att 13.5 m klassen ska man minsann inte tävla i! Så den tyske piloten fick inte vara med, anmälningsavgiften brände inne och piloten fick hitta på något annat. Tysk visdom?

Av de 11 flygplanen i klassen var nio MiniLAK och av dessa hade åtta FES. De andra två var Diana Vervs. En stympad Diana med en FES i nosen. Jag har lite svårt att första avsikten med denna klass. Det är ju ”vanliga” 15/18 m flygplan med stympade vingar och oftast en FES. Jag skulle tro att i framtiden ersätts 13.5 m klassen med E-glide konceptet och att man då tillåter andra spännvidder. Med det sagt måste jag säga att MiniLAK med FES är riktigt söt! Jag gillar den!

Lettisk MiniLAK, som flögs av den pensionerade flygkaptenen Voldemars Gavars

Nu är det ju piloter som flyger, tävlar och vinner och inte flygplanstyperna. Men det är ju ändå kul för alla nördar att kolla in vad folk flyger. I klubbklassen var det 28 deltagare och ett flertal flygplanstyper. Det som en gång var en klass för avdankade standardkärror är numera en klass för avdankade 15m kärror. Vanligaste flygplanet var ASW 20, som det fanns åtta exemplar av. Både ettan och tvåan flög typen.

Näst vanligaste typen var LS 4, som det fanns sju av. Sedan följde fem LS 7, som flögs av trean och fyran. Två LS 3 och LS 1-f neo och en vardera av Mini-Nimbus, Pegase, ASW 24 och Discus. 11 av 28 flygplan (alltså 39%) var klaffade flygplan. Visserligen har de koefficienter, men i den vädertypen vi hade, med mycket utflakningar och lååååånga glid, är det klart att en ASW 20 har en fördel över en LS 4. Det kan inga koefficienter råda bot på.

De allra flesta av klubbklassflygplanen hade en finish helt i klass med ett nytillverkat flygplan och flera av dem hade nya winglets. Flera LS 1 och LS 4 hade neo winglets från DG. Härligt att se!

Klubbklassen har av tradition alltid ansetts vara lite sämre än de andra klasserna och få toppiloter flög tidigare i klassen. Men så är det inte längre. Idag är klubbklassen den största klassen, tillsammans med 18 m.

I standardklassen med 28 deltagare var det antingen Disus 2, som intog plats ett och två, eller LS 8, på plats tre till åtta. 15 LS 8 och 13 Discus 2 deltog.

De 26 deltagarna i 15 m flög sju olika typer. Vanligast var Ventus 2 med nio exemplar följt av sex JS-3. Segraren Kawa flög förstås Diana 2, liksom tvåan. Trean, tysken Springer, flög AS 33. Vidare deltog tre ASG 29 och en Ventus 3.

Lite anmärkningsvärt att bara två piloter flög AS 33 och en Ventus 3. Klassen dominerades alltså av JS-3 och ”gamla” Ventus 2. Och en av klassens tidigare dominanter, ASW 27, var inte alls med.

Sedan kan man ju fundera över varför 15 m klassen finns idag. Alla de flygplan som deltog, förutom de tre Dianorna, är ju primärt 18m flygplan, med krympta vingar, d v s man har satt på 15m spetsar för att kunna flyga i den klassen. Varför det? Vi har väl tävlingar så det räcker och blir över?

Den överlägsne vinnaren i 15m; Sebastian Kawa med sin far, ständig lagmedlem, vid vingspetsen. Detta var Kawas, enligt egen utsago, 35e mästerskapstitel och han flög så klart en Diana 2

En ensam Mini-Nimbus deltog i klubbklassen. Det var länge sedan man såg en sådan!

I 13.5 m klassen var det nio MiniLAK och två Versvs, som är en modifierad Diana med avsågade vingar och FES. Fast just i detta fallet hade man tagit ut FESen eftersom piloten lagt på för mycket personlig vikt under vintern!

Förutom de tre Diana 2 i 15m var det bara en Ventus 3, två AS 33 och sex JS-3 från den nya generationen. Här representerat av tysken Oliver Springers AS 33, som blev trea.

Tävlingen

Tävlingen flögs alltså i ett mediokert väder. De bantyper som användes var Racing Task och Speed Task (det som vi ofta kallar AAT). Våra regler säger att en bantyp bör användas högst 2/3 av tävlingsdagarna. Men vi hade bara två dagar med Racing banor. I det vädret vi hade var AAT den enda rimliga lösningen. Och det var korta banor med tidsfönster på 1 tim 30 min eller ibland 2 tim. Och inte ens det hjälpte. I t ex 13.5 m resulterade nio tävlingsdagar i fyra med enbart utelandningar och korta distanser. Nedanstående tabell visar antalet utelandningar. 53% av alla tävlingsstarter slutade alltså med utelandning.

Klass

Antal tävlings-dagar

Antal dagar med endast utelandningar

Antal utelandningar

13.5 m (11 piloter)

9

4

57

Club (28 piloter)

8

2

102

Standard (28 piloter)

7

2

79

15 m (26 piloter)

8

1

131

Total (93 piloter)

369

Utelandningar under en typisk himmel

Tävlingsområdet är södra och sydvästra Litauen. Inte stort alltså. Dessutom hade man tillgång till polskt luftrum via den s k Suwalki korridoren, som är högpolitiskt område. Ryssen vill ju ha korridoren för att binda samman Kaliningrad och Belarus. Första dagen gick banan på västra sidan av Kaunas TMA och norrut. Och alla landade ute. Det är bara en smal korridor mellan Kaunas TMA och gränsen till Kaliningrad.

Längs gränsen till Kaliningrad och Belarus i söder fanns en buffert zon på 10 km som var ”forbidden airspace”. Detta med tanke på det rådande säkerhetsläget i Europa. Och ingen var intresserad av att hamna på fel sida av gränsen.

En dag hade vi en TP 15 km från gränsen till Belarus, alltså 5 km från buffert zonen. Men den fick flyttas längre norrut för en del piloter ville inte flyga så nära ”ryssen”.

Banläggaren Algimantas Jonusas hade ett knepigt jobb. Algi är gammal internationell tävlingspilot. Han flög t ex Eskilstuna Open 1990. Numera är han delägare och VD för Thermikas

Så här ser tävlingsområdet ut. Jordbrukslandskap med mycket skog och lite sjöar. Tämligen platt, högsta punkten i Litauen är 294 m hög och ligger i östra delen av landet. Påminner om Småland

Tävlingsledaren Vladas Motuza håller briefing. Längst till vänster chief scorer Thomas, meteorologen Viktorija och längst till höger Deputy CD Mindaugas

Briefing hölls i högra delen av jättehangaren. Tävlingsledaren Vladas Motuza, som själv flyger EM/VM (han deltog i årets VM i Ungern i 20m klassen i en ASG 32) höll en avslappad och humoristisk stil, men var stenhård mot alla som gjorde något dumt eller som man inte borde. Så ska det vara!

Tävlingen var egentligen inte så spännande. I klubbklassen gick Thomas Suchanek, Tjeckien, upp i ledning andra dagen och släppte sedan inte första platsen. Janne Nordh gick i topp den fjärde dagen och behöll den tävlingen ut. I 15 m dröjde det till tredje dagen innan Sebastian Kawa övertog ledartröjan och det var det ju ingen som förvånades över.

I 13.5 m klassen övertog Nick Hanenburg, Nederländerna, ledningen den andra dagen och släppte den sedan inte.

Man bogserade med ca 12 flygplan (8-9 Wilga 35, 1 Gavron, 1 Robin och så ett hemmabygge; en mini-Cub med Rotax motor). De finns gott om gamla Wilgor i Östeuropa. De låter för j….. även om det är ett intressant buller! De niocylindriga ryska stjärnmotorerna (amerikanskt plagiat eftersom ryssarna inte kan konstruera något själv – enligt litauerna) är på 260 hk (varav 100 bedöms ha till uppgift att bullra) förbrukar 90 l bensin och 3 l olja per timme. Så länge vi bogserar med dessa maskiner kan vi knappast säga att segelflyg är miljövänligt!

Studie av rysk stjärnmotor i en Wilga. Det mekades med dem varje dag

Påfyllning av olja i en Wilga. Det är inte den lilla oljekannan som kommer till användning

Delar av Wilga flottan. Det byggdes mer än 1 000 Wilgor

Det sociala

I reglerna för EM och VM står i första paragrafen att tävlingen ska ”foster friendship”. Så det sociala är en viktig del av ett EM/VM. Därför arrangeras alltid en International Evening (en riktig brakfest) där lagen får bjuda på specialiteter från sina hemländer. Engelsmännen bjöd så klart på sin Pimms och i år hade de fish and chips (d v s ungefär Findus fiskpinnar och Felix pommes frites).

Fransmännen hade ett flertal korvar och skinkor och så klart rött och vitt vin. Holländarna ost, lakrits och genever. Tyskarna grillade tysk korv och bjöd på tysk pilsner. Ukrainarna brännvin, supersaltat rökt fläsk (gott!) och mörkt bröd. Litauerna spettekaka (!) och brännvin. Men bäst var så klart danskarnas ”röde pölser” med dansk öl och snaps!

En kväll var det Lithuanian Evening där arrangörerna bjöd på flyguppvisning i den högre skolan och litauiska specialiteter.

Min favorit; danska röde pölser med dansk bajer…..mums!

CD Vladas visade sig ha dolda talanger. Här tar han sig en svängom under International Evening med Aude Untersee, fransk TC och pilot i standardklassen

Här Ukrainas bord med nationalblomman solros

Flygsäkerhet

Flygsäkerhet är ju en viktig del av vår verksamhet. Och extra farligt är det på tävlingar. Det beror på att många av de riktiga hotshotsen flyger enligt devisen ”better dead than second”.

I år tog vi ett nytt grepp på initiativ av Uffe Edslev från Danmark, som var lag åt sonen Lasse. Lasse tog för övrigt en dagsseger i klubbklassen.

Det började med att Uffe höll en sedvanlig säkerhetsbriefing första tävlingsdagen. Flyg så här och gör inte så där. Sedan introducerade han tre bägare, en grönmärkt, en gul och en röd. Och varje pilot fick en röd kula. Varje morgon när man kom till briefing skulle man stoppa sin kula i en av bägarna. I den gröna om allt varit OK dagen innan. I den gula om man kände att något hänt som inte var säkert. Och då skulle man helst prata med ”motparten” innan och reda ut situationen. Om man kände att det varit riktigt farligt, t ex en midair incident, la man sin kula i den röda bägaren. Varje briefing började sedan med att Uffe visade resultatet och inbjöd dels ”gula” piloter och sedan ”röda” att berätta om sina upplevelser. Och sedan gjorde Uffe en sammanfattning.

Uffe Edslevs säkerhetsinitiativ. Här finns kulor i både gula och röda bägaren. Men få av dem som lagt sin kula här ville prata om det

Ett alldeles lysande initiativ från Uffe Edslev och det är min bestämda uppfattning att detta höjde piloternas ”awareness”. Vi hade t ex ingen riktig ”near miss” under tävlingen, tack och lov.

Problemet? Att piloterna var måttligt intresserade av detta. 30% av dem la aldrig sin kula i någon bägare och endast ett fåtal ville prata offentligt om vad de upplevt. Väldig tråkigt! Men det styrker mig bara i min uppfattning att många av våra toppiloter skiljer ut sig fån vår ”community”, för dem gäller verkligen ”better dead than second”.

Uffes initiativ förtjänade bättre. Jag tänker promota ideén på kommande mästerskap! Och varför inte använda den på våra nationella tävlingar?

Likboden

Längst bak i hangaren finns ”likboden”. Den hade ju inte mycket med EMet att göra, men den är så unik att den måste nämnas. Här förvaras ett stort antal segelflygplan – jag räknade till ca 40 – som helt uppenbarligen inte flugits på länge och helt uppenbart inte kommer att flygas igen. Ett stort antal LAK-12 fanns där. Jag tror t o m at min gamla ”7”, som jag flög 1989 stod där, dammig och smutsig (Sindssyg og læsværdig historie, kan anbefales,red.)

För att LAK-12 ska bli luftvärdiga behöver man göra en dyr AD, så det är billigare att köpa en begagnad kärra från Tyskland. Ett stort antal Blanik hängde i hangartaket. Samma med dem, de behöver en dyr modifiering för att bli luftvärdiga. Istället verkar det som att man börjat ersätta Blanikarna i Litauen med gamla Bergfalke från Sverige. Man hade dock tre modifierade Blanik, ägda av staten, som man skolade med.

I likboden hittade jag även Jantar Std 3, Jantar 2, Pirat, Spatz, SF 25, Ka 6 och den riktiga pärlan; en sovjetisk Antonov A-15 i bedrövligt skick. Plus några typer till.

För en som gillar segelflygplan, speciellt udda dito, var det lite vemodigt men ändå högintressant att se alla dessa flygplan bara stå där, samla damm och tyna bort.

Likboden med bl a SF 25, Ka 6, Jantar och längst till höger en A-15

Massor med avdankade LAK-12, i alla fall nio stycken på bilden

Längs hangarväggen hänger det 12 Blanik i taket. Bergfalken är f d svensk och bakom den hänger en Morelli M-100. Båda dessa flygs aktivt. Den byggnadsintresserade kan notera takbalkarna i betong som är av s k vierendelkonstruktion

Ukraina

Två piloter från Ukraina deltog. De kom båda från klubben i Buzova, som var den största klubben i Ukraina. Jag skriver var eftersom ryssarna tidigt under invasionen bestämde sig för att segelflygklubben var ett viktigt militärt mål och bombade klubben, byggnader och flygplan, sönder och samman. Samtidigt passade de på att bomba sönder den lilla stadens skola och sjukhus.

Segelflygklubben i Buzova efter det ryska angreppet i slutet av februari (foto Buzova klubben)

Fruktansvärda bilder och så totalt meningslöst. Naturligtvis låg kriget som en skugga över mästerskapet. Ryssland och ryssar stod inte högt i kurs. Men en god sak innebar det. Det var inte segelflygare från 19 olika europeiska nationer som var i Pociunai utan vi var segelflygare från ett enat Europa. Slava Ukraini!

Fältet var nyklippt men man hade inte samlat in ”höet”. Så det hamnade ofta på vingen, vilket så klart inte uppskattades av piloten. En ny form av bugs? (fot A Untersee)

Landande Wilga, med linan hängande efter sig.

PZL Gavron har samma motor som Wilga, men troligtvis används mer hästkrafter för att skapa buller

Ukrainska laget vid invigningsceremonin

Dagsseger för Janne Nordh

Danish dynamite: John Brandt Jørgensen, pilot på LS8 Jan Brandt Jørgensen och Ulrik Eilert.

Janne Nordh programmerar in dagens bana i Tant Agdas komputter

Vid incheckning ska piloten visa att hen kan ta sig ur flygplanet snabbt. Här ”slänger” kroaten Bruno Herencic sig ur sin Diana 2 FES.

Neo winglets på Lasse Edslevs LS 4

Direkt efter EM åkte CD Vladas till Ungern för att flyga VM med kompisen Igor Volkov i en ASG 32 Mi

Cockpit i Diana 2 FES. Notera att spaken sitter på högra sidan av cockpit

T-1 BrO-1 Technikas. Extremt välbyggd replika av litauisk övningsglidare, från 1932. Detta exemplar visades upp under EM och flög sedan över sanddynerna vid Nidas, den gamla litauiska segelflygskolan på 30-talet, andra weekenden i juli.

Fin nybyggd replika av BrO-9 Ziogas. Ett litauiskt övningssegelflygplan som flög första gången 1952.

Uli Schwenk flög med eta från södra Tyskland till Pociunai på två dagar och genom en front. Längsta etappen var på 850 km. Dagen efter flög han hem igen. Uli skulle egentligen flugit en MiniLAK i 13.5 m klassen men bara någon vecka innan tävlingen bestämde sig tyska aeroklubben helt sonika för att det var slut med att skicka folk till 13.5 m klassen. Det går för övrigt två MiniLAK på etans spännvidd.

Uli Schwenk, eta pilot, och Vytataus Maciulis, VD för LAK.
Flere mesterskabsartikler

Vi minns: 50 år sedan Göran Ax vann VM

I juli 1972, för 50 år sedan, vann Göran Ax sitt första VM, han vann även 1981. VMet ägde rum i jugoslaviska Vrsac, i nuvarande Serbien. Det blev ett VM med mycket cb och åska, överlag dåligt väder, massor med utelandningar, mycket molnflygning, två dödsolyckor, två fallskärmshopp och en riktigt dålig tävlingsorganisation. VM 1972 minns man kanske för hur eländigt och tragiskt det var, men framförallt för att Göran Ax, Sverige blev världsmästare.
10. august 2022/af Jens Trabolt

Hot VM med over 200 km/t i cruise-speed

Der blev trimmet helt frem, da verdens bedste piloter kæmpede om verdensmestertitlen i Szeged, Ungarn som stillede op med et super-velarrangeret mesterskab og fantasi-vejrforhold, som gav gennemsnitshastigheder på over 160 km/t på 440 km-opgaver. Norge, Danmark og Sverige var repræsenteret med teams, som præsterede respektabelt i det ultra-skarpe selskab.
Ingen klagede over kulden, i øvrigt.
9. august 2022/af Jens Trabolt

Markus Ganev: En VM-pilots funderinger over ambitioner og præstationer

Hvordan plukker man sig selv op fra en absolut katastrofestart til et verdensmesterskab? Svenske Markus Ganev fra Uppsala reflekterer her over sine ambitioner og præstationer til VM 2022 i Szeged.
9. august 2022/af Jens Trabolt

I huvudet på en Chief Steward

Robert Danewid var Chief Steward under sommerens EM i Litauen. Det blev et rigtigt vellykket mesterskab med svensk guld til Janne Nordh, trods dårligt vejr og spændt europæisk sikkerhedssituation. Men hvad går jobbet som Steward egentlig ud på? Læs Robbans fine rapport fra EM og bliv klogere.
1. august 2022/af Jens Trabolt

En tidlig start

En af Danmarks yngste Danmarksmestre gennem tiderne og nyslået instruktør. Hvad skal 21-årige Jacob Bøgelund Lassen dog ikke drive til det?
11. juli 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyvning i festival-mode

Ekstrem naturoplevelse; Den netop afsluttede Ekstremsportveko i Voss, Norge er en fest for alle typer af outdoor-sportsgrene med fællesnævneren natur, fart og spænding. I år var det noget helt særligt, da Voss FK var vært for Norges Cup Grand Prix i svæveflyvning samtidig med, at gæster fra hele verden stod i kø for passagerflyvning i noget af verdens flotteste natur. En uge med et helt unikt mix af svæveflyvning, kammeratskab, store naturoplevelser, koncerter og fest
5. juli 2022/af Jens Trabolt

“Ingen respekt for os ældre”; Ungdomsoprør til Uppsala Masters

Uppsala Masters 2022 blev et meget vellykket og velorganiseret internationalt event med SM og Junior-SM indbygget. Men nogen havde glemt at påminde juniorpiloterne om deres plads nederst i resultatlisten. De unge piloter fløj ekstremt godt og decimerede de fleste andre svenske klubpiloter.
21. juni 2022/af Jens Trabolt

NM Grand Prix: The race was on!

Det norske mesterskab på Starmoen blev kørt i Grand Prix-formatet, hvor første fly hjemme (som regel) er vinderen. Sandefjords Per Morten Løvsland viste flyvning af vanlig høj kvalitet og tog sejren. NORDIC GLIDINGs udsendte reporter havde måske også hede drømme om et trofæ, men fik i stedet en rigtig spændende oplevelse af konkurrenceflyvning og effekten af strafpoint…
20. juni 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyvning på programmet til verdens største ekstremsports-festival

”Ekstremsportsveko” i Voss, Norge er med op til 40 000 deltagere verdens største festival for ekstremsport. Den lokale flyveklub stiller op med svæveflyvning som en del af programmet:
”Kom bare, det bliver kanon”, lyder det fra event-koordinator i Voss FK Erik Røthe Klette
13. juni 2022/af Jens Trabolt

NM 2022 på “Fighter town” Starmoen

Ole Reistad Senter på Starmoen lægger luftrum til det igangværende NM i Sportsklasse og Rookie - næste mesterskab er NM Grand Prix om få dage.
8. juni 2022/af Jens Trabolt

DM 2022: Nye og gamle talenter

DM-ledelsen og de 61 piloter anstrengte sig i en noget sølle vejr-periode. Men hvad gør det, når det blev et gyldigt DM, hvor både gamle og nye talenter manifesterede sig i pointlisten. Et resultat af mange års talentpleje i dansk svæveflyvning?
7. juni 2022/af Jens Trabolt

Klar til Uppsala Masters 11-18. juni 2022

Uppsala Masters er en ”3-i-en”. Det er SM, JSM, men også et event som er designet til at lokke internationale top-piloter til Sverige. ” Vil man gerne være dygtig, så skal man jo flyve mod de bedste. Det var også baggrunden for, at vi for år tilbage grundlagde fx Uppsala Masters”, siger Börje Eriksson, konkurrence-leder for Uppsala Masters 2022.
3. juni 2022/af Jens Trabolt

DM i horisonten: Der ER bestilt godt vejr.

Danmarksmesterskabet på Arnborg starter om bare 2 dage og får dermed æren af at kick-starte sæsonens nordiske nationale mesterskaber. DM er den årlige test af hvem som er bedste pilot i det bedste fly. Men det er også en sammenhængende flyve-ferie for mange af de i alt 61 deltagende piloter og en social begivenhed.
24. maj 2022/af Jens Trabolt

”I det mindste kan vi støtte vores ukrainske kammerater”

Stor fundraiser skal sikre, at ukrainske piloter, hvis fly og klub er ødelagt under den russiske invasion, får mulighed for at deltage i sommerens kvinde-VM i England.
”Vi kan ikke gøre meget ved krigen i Ukraine, men i det mindste kan vi støtte vores ukrainske kammerater”, siger Liz Sparrow, som er initiativtager til kampagnen og chef for Kvinde-VM.
4. maj 2022/af Jens Trabolt

Mesterskaber i Ukraines skygge

Efter 2 år med corona-aflysninger og logistiske mareridt for deltagere og arrangører kunne man håbe en normal afvikling sommerens store mesterskaber. Men vi ser allerede de første konsekvenser af krigen i Ukraine. Desværre.
23. marts 2022/af Jens Trabolt

Kawa og AS 33 – tanker om performance

Sebastian Kawa fra Polen vandt det 10. FAI Sailplane Grand Prix-finale i St Auban, September 2021. Denne gang i en lånt AS 33 Es. Her er hans tanker om flyets performance og hans egen strategi.
22. marts 2022/af Jens Trabolt

Pilot i profil: Lasse Edslev

Danske Lasse Edslev fik sidste weekend den prestigefulde Per Weishaupt-pokal. Den 20-årige pilot fra Aarhus Svæveflyveklub har trods sin unge alder akkumuleret 600 timer og en imponerende portefølje af mesterskabs-resultater. Passionen for flyvningen har han ikke fra fremmede. Hans far Uffe Edslev er også en erfaren konkurrencepilot.
14. marts 2022/af Jens Trabolt

Nordiska Mästerskapet i konstflyg

Under 2023 så avser Svenska Konstflygförbundet att arrangera Nordiska Mästerskapet i konstflyg, innefattande såväl segelflyg samt motorflyg.
3. marts 2022/af Jens Trabolt

Kvinde-VM med kontrovers

Kvinde-VM i Australien blev omgivet af kontrovers omkring det australske teams brug af live tracking. Nu har det internationale tribunal - ledet af svenske Reno Filla - afgivet sin dom i sagen. Alle australske piloter er blevet fuldstændigt diskvalificeret. Tribunalet anser deres konkurrenceresultater under kvinde-VM for at være ugyldige, fordi de blev opnået under forhold som ikke var fair.
8. december 2021/af Jens Trabolt

”Mesterskaberne er motoren i svæveflyvningen”

Det siger Börje Eriksson, 65, fra Uppsala. Han er en af kræfterne i den nye svenske tävlingskomité (TK). ”Vi skal ud i verden og deltage i internationale mesterskaber, Det er det eneste måde, vi hæver vores niveau på”, siger han. Börje og co. har en stor opgave foran sig, for 2 års Corona-krise har efterladt et trænings-efterslæb hos de nationale og internationale piloter.
3. november 2021/af Jens Trabolt

Virtuelt race side om side med virkeligheden

Norske Arne Martin Güettler og danske Tim Madsen var blandt de i alt 20 deltagere, som fløj i det virtuelle Virtual Sailplane Grand Prix - World Final 2021. Det var det første FAI-anerkendte e-Sport-mesterskab nogensinde.
6. oktober 2021/af Jens Trabolt

Ungdoms SM: Årets svenske mästare i pricklandning

Lördagen 18/9 samlades 10 förväntansfulla ungdomar på flygklubben i Skövde för att göra upp om titeln årets svenske mästare i pricklandning.
24. september 2021/af Jens Trabolt

VM i Frankrig: Debutanten Filip Bojanowski fører i Standardklasssen

Det går ikke dårligt, faktisk ganske udmærket til VM i Frankrig, og der er høj stemning i den danske lejr. Ikke mindst fordi VM-debutanten Filip Bojanowski fra Øst-Sjællands FK har udnyttet det dårlige vejr til at sætte sig på 2 dagssejre ud af de 5 gyldige konkurredage i et i øvrigt non-standard VM.
17. august 2021/af Jens Trabolt

DM Västra 2021: Dä ska va gôtt å leva…

I ett distriktsmästerskap finns det precis som i Vasaloppet bara vinnare! Rapport fra det 55 DM:et i Västra.
11. august 2021/af Jens Trabolt

Junior-SM i pandemins skugga

Årets JSM genomfördes parallellt med SM i Racing och Open Racing som avgjordes i Borås exakt samma vecka.
9. august 2021/af Jens Trabolt

“Rookies” på NM

Siden jeg begynte med denne herlige sporten en varm sommerdag i 2008, har jeg med flere lenge tenkt at terskelen for å fly strekk-NM er skyhøy. Konkurranseflyging må være noe for de aller beste? Som rookie i forsetet under NM i juni var vi flere som fikk våre øyne «opplyst» og som etter hvert tenkte: «men, dette går jo an!»
4. august 2021/af Jens Trabolt

SM: Snapshots af hotshots!

Humlebien ved ikke, at den ikke kan flyve: På samme vis er Feringe SFK egentlig for lille til at køre et stort mesterskab. Men det er der ingen, som har fortalt Feringe-folkene, som i disse dage stiller op med can-do-attitude og gennemfører SM med pondus og høj kvalitet.
8. juli 2021/af Jens Trabolt

Feringe satser max på SM

At arrangere et SM er vældigt hårdt arbejde. Men det giver energi at bruge energi, er ræsonnementet på Feringe:.
”For en strækflyvnings-klub giver det jo et enormt kick at få besøg af så mange hotte piloter”, siger ordførende i Feringe, Torulf Wiberg forud for SM-showdown som starter lørdag.
1. juli 2021/af Jens Trabolt

Den ydmyge vinder

Det blev Per Morten Løvsland som tog årets NM-guld - endnu en gang, han vandt også i 2018. Trods fremgangen er han er en afdæmpet person, som nødig fremhæver sig selv.   
Men tag ikke fejl. "Han demonstrerer topniveau i alt hvad han gør", siger dem som kender ham.
24. juni 2021/af Jens Trabolt

NM under opsejling på Starmoen

18 deltagere skal kæmpe om titlen som Norgesmester på Ole Reistad Center i perioden 13-19 juni. Forberedelserne er allerede i gang.
11. juni 2021/af Jens Trabolt

Største DM i mands minde

Svæveflyvere er svære at stille tilfredse: Sidste års Danmarksmesterskab var alt for varmt. Denne gang blev det alt for koldt og ikke mindst vådt. Men 73 fly trodsede vejret, tog ja-hatten på og kæmpede sig til et gyldigt mesterskab.
26. maj 2021/af Jens Trabolt

Svensk power sikrer DM

Et rekordstort antal DM-deltagere kræver mange slæbefly. Det krævede, at danske Henrik Sylvest og Søren Grum i går fløj til Sverige på pirat-eventyr og ”stjal” Borås SFKs fine Pawnee og bortførte den til svæveflyvecenter Arnborg.
12. maj 2021/af Jens Trabolt

VM i Tyskland endnu et corona-offer

Efter længere tids planlægning og forsøg på at navigere i corona-restriktionerne har arrangørerne i går aftens offentliggjort deres beslutning om at aflyse årets VM i Stendal. Men hvad med de andre mesterskaber?
29. april 2021/af Jens Trabolt

VM i Glider Aerobatics: Nu gör vi ett nytt försök 2021!

Coronan gjorde att allt ställdes in 2020. Nu gör vi ett nytt försök 2021. VM i Glider Aerobatics hålls i Leszno, Polen, 28 juli till 8 augusti, 2021, skriver Pekka Havbrandt
22. februar 2021/af Jens Trabolt

Drama i luften! Sverige og Norge fører i svæveflyve-VM

..altså i svæveflyve-simulatoren Condor! Men tag ikke fejl – det er konkurrence på liv og død, når de norske, danske og svenske piloter træner til virkelighedens mesterskaber
5. februar 2021/af Jens Trabolt

Danske Arne Boye-Møller skal flyve elektrisk DG til E3Glide i Varese, Italien

At flyve med elmotor som en del af et mesterskab bliver en taktisk og strategisk udfordring som pilot, siger danske Arne Boye Møller.
29. januar 2021/af Jens Trabolt

Feringe er SM-klar (igen!)

SM planeras genomföras 3 - 10 juli 2021 på Feringe Flygfält och i tävlingsklasserna 18-meters, 20-meters och Klubbklass
15. januar 2021/af Jens Trabolt

Verdens bedste NM

OL i Lillehammer ‘94 fik betegnelsen ”the best olympics ever”. Det netop fløjne NM på Fagernes kan med sandfærdighed påkalde sig superlativerne: ”The best NM ever”.
22. juni 2020/af Jens Trabolt

IGC-møde i Corona-tider

Årets IGC Plenary møde fandt sted i Budapest, 6-7 marts 2020. Dette var kort før, verden lukkede ned på grund af COVID-19 krisen.
27. maj 2020/af Jens Trabolt

Opdatering: Corona-kancelleret; SM 2020: Feringe är klar!

Den 27 juni – 4 juli arrangeras Svenska Mästerskapen i segelflygning av Feringe Segelflygklubb
26. februar 2020/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

Vi minns: 90 år sedan Groenhoff omkom

Den 23 juli var det 90 år sedan Günther Groenhoff omkom i sin Fafnir på Wasserkuppes västhang. Groenhoff är segelflyget största affischnamn någonsin. Han är, vad jag vet, den ende segelflygare som nått riktig kultstatus redan under sin livstid. Och ändå blev han bara 24 år. Ett jubileum väl värt att uppmärksamma.
12. august 2022/af Jens Trabolt

VGC-rally 2022: Den levende svæveflyve-historie

Det årlige Vintage Glider Rally er en seriøs flyvefest i alle regnbuens farver. Et panorama ud over svæveflyvehistorien med flyvedygtige fly og en showcase for det store arbejde med at holde sjældne, gamle flykonstruktioner på vingerne. Det 49. Internationale Vintage Glider Rally blev afholdt i Celje, Slovenien, og her besøgte en gruppe danske DASK-entusiaster rallyet med 2 rariteter.
11. august 2022/af Jens Trabolt

Vi minns: 50 år sedan Göran Ax vann VM

I juli 1972, för 50 år sedan, vann Göran Ax sitt första VM, han vann även 1981. VMet ägde rum i jugoslaviska Vrsac, i nuvarande Serbien. Det blev ett VM med mycket cb och åska, överlag dåligt väder, massor med utelandningar, mycket molnflygning, två dödsolyckor, två fallskärmshopp och en riktigt dålig tävlingsorganisation. VM 1972 minns man kanske för hur eländigt och tragiskt det var, men framförallt för att Göran Ax, Sverige blev världsmästare.
10. august 2022/af Jens Trabolt

Hot VM med over 200 km/t i cruise-speed

Der blev trimmet helt frem, da verdens bedste piloter kæmpede om verdensmestertitlen i Szeged, Ungarn som stillede op med et super-velarrangeret mesterskab og fantasi-vejrforhold, som gav gennemsnitshastigheder på over 160 km/t på 440 km-opgaver. Norge, Danmark og Sverige var repræsenteret med teams, som præsterede respektabelt i det ultra-skarpe selskab.
Ingen klagede over kulden, i øvrigt.
9. august 2022/af Jens Trabolt

Markus Ganev: En VM-pilots funderinger over ambitioner og præstationer

Hvordan plukker man sig selv op fra en absolut katastrofestart til et verdensmesterskab? Svenske Markus Ganev fra Uppsala reflekterer her over sine ambitioner og præstationer til VM 2022 i Szeged.
9. august 2022/af Jens Trabolt

Svævefly skal demonstrere fremtidens hydrogen-jetmotorer

Svæveflyvning har altid været lig med innovation; Winglets og kulfiber er alle teknologier som har fundet vej fra svævefly til den kommercielle flyvning. Nu skal 2 Arcus-svævefly med jetmotorer afprøve om fremtidens hydrogen-drevne jetmotorer har bedre – eller værre – contrail-egenskaber højt oppe i atmosfæren.
2. august 2022/af Jens Trabolt

I huvudet på en Chief Steward

Robert Danewid var Chief Steward under sommerens EM i Litauen. Det blev et rigtigt vellykket mesterskab med svensk guld til Janne Nordh, trods dårligt vejr og spændt europæisk sikkerhedssituation. Men hvad går jobbet som Steward egentlig ud på? Læs Robbans fine rapport fra EM og bliv klogere.
1. august 2022/af Jens Trabolt

Termik-praktikere møder termik-forskere

Der nørdes helt i top på det norske nationalcenter på Starmoen, som i denne uge er vært for en international sommerskole for vejr-forskere. Kan vi blive klogere på termikken, mon?
29. juli 2022/af Jens Trabolt

Robert Danewid: En sommar med “E”

Årets flygsäsong har vädermässigt varit usel! Det håller nog de flesta med om. Vi kan dock glädjas åt tre E. Det första, och största, är så klart Janne Nordhs seger i EM i standardklassen i Litauen.
25. juli 2022/af Jens Trabolt

Pilot i Profil: Jannie Krogsdal

"En af de sjoveste flyveture ligger et par år tilbage, hvor jeg var med DASK i Lønstrup og flyve skræntflyvning. Det var helt vildt fantastisk at flyve deroppe. En meget speciel oplevelse jeg aldrig vil glemme". Det siger danske Jannie Krogsdal, 42, som er månedens profil. Hun er nok mest kendt for at være limet til sædet på sin elskede Pawnee på Arnborg, men det hele startede egentlig med svæveflyvningen.
18. juli 2022/af Jens Trabolt

En tidlig start

En af Danmarks yngste Danmarksmestre gennem tiderne og nyslået instruktør. Hvad skal 21-årige Jacob Bøgelund Lassen dog ikke drive til det?
11. juli 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyvning i festival-mode

Ekstrem naturoplevelse; Den netop afsluttede Ekstremsportveko i Voss, Norge er en fest for alle typer af outdoor-sportsgrene med fællesnævneren natur, fart og spænding. I år var det noget helt særligt, da Voss FK var vært for Norges Cup Grand Prix i svæveflyvning samtidig med, at gæster fra hele verden stod i kø for passagerflyvning i noget af verdens flotteste natur. En uge med et helt unikt mix af svæveflyvning, kammeratskab, store naturoplevelser, koncerter og fest
5. juli 2022/af Jens Trabolt

”Med SLG ville jeg undgå udelandinger, men fik i virkeligheden et farligere fly”

Det siger den tyske svæveflyve-pilot og professor i elektroteknik, Dr. Rainer Klein om sin tidligere selvstartende Discus bM. Erfaringerne fik ham efterfølgende til at skifte til en elektrisk selvstartende Mini LAK FES.  Her er hans erfaringer.
27. juni 2022/af Jens Trabolt

“Ingen respekt for os ældre”; Ungdomsoprør til Uppsala Masters

Uppsala Masters 2022 blev et meget vellykket og velorganiseret internationalt event med SM og Junior-SM indbygget. Men nogen havde glemt at påminde juniorpiloterne om deres plads nederst i resultatlisten. De unge piloter fløj ekstremt godt og decimerede de fleste andre svenske klubpiloter.
21. juni 2022/af Jens Trabolt

NM Grand Prix: The race was on!

Det norske mesterskab på Starmoen blev kørt i Grand Prix-formatet, hvor første fly hjemme (som regel) er vinderen. Sandefjords Per Morten Løvsland viste flyvning af vanlig høj kvalitet og tog sejren. NORDIC GLIDINGs udsendte reporter havde måske også hede drømme om et trofæ, men fik i stedet en rigtig spændende oplevelse af konkurrenceflyvning og effekten af strafpoint…
20. juni 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyvning på programmet til verdens største ekstremsports-festival

”Ekstremsportsveko” i Voss, Norge er med op til 40 000 deltagere verdens største festival for ekstremsport. Den lokale flyveklub stiller op med svæveflyvning som en del af programmet:
”Kom bare, det bliver kanon”, lyder det fra event-koordinator i Voss FK Erik Røthe Klette
13. juni 2022/af Jens Trabolt

Bert Willing, forfatter til “Sådan overlever du i svæveflyvningen” 1965-2022

Tyske Bert Willing, meget erfaren pilot og instruktør, skrev for nogle år siden en fremragende artikel om flyvesikkerhed. "Har jeg personligt en chance for på lang sigt at undslippe den uhyggelige statistik?", spurgte han dengang. Desværre er han nu forulykket fatalt under endnu ukendte omstændigheder d. 28. maj i sin DG 800b i fjeldterræn under et mesterskab i Sion, Schweiz. NORDIC GLIDING bringer her en reprise af hans artikel, som er sørgeligt aktuel.
10. juni 2022/af Jens Trabolt

NM 2022 på “Fighter town” Starmoen

Ole Reistad Senter på Starmoen lægger luftrum til det igangværende NM i Sportsklasse og Rookie - næste mesterskab er NM Grand Prix om få dage.
8. juni 2022/af Jens Trabolt

DM 2022: Nye og gamle talenter

DM-ledelsen og de 61 piloter anstrengte sig i en noget sølle vejr-periode. Men hvad gør det, når det blev et gyldigt DM, hvor både gamle og nye talenter manifesterede sig i pointlisten. Et resultat af mange års talentpleje i dansk svæveflyvning?
7. juni 2022/af Jens Trabolt

Klar til Uppsala Masters 11-18. juni 2022

Uppsala Masters er en ”3-i-en”. Det er SM, JSM, men også et event som er designet til at lokke internationale top-piloter til Sverige. ” Vil man gerne være dygtig, så skal man jo flyve mod de bedste. Det var også baggrunden for, at vi for år tilbage grundlagde fx Uppsala Masters”, siger Börje Eriksson, konkurrence-leder for Uppsala Masters 2022.
3. juni 2022/af Jens Trabolt

Test: Schempp-Hirth Duo Discus FES

Duo-Discus, en av de vanligaste tvåsitsarna i Danmark, Norge och Sverige, är ett populärt och fantastiskt segelflygplan. Nu har man tagit det naturliga steget och försett även Duo-Discus med FES. Och då kallas den rätt och slätt Duo FES. Naturligtvis har Duo FES stått högt upp på NGs ”test bucket list” i mer än ett år. I mitten av maj fick vi tillfälle att resa till Slovenien och både besöka FES-fabriken och flyga Duo FES. Det ultimativa klubb 2-sitsar?
1. juni 2022/af Jens Trabolt

LZ Design – baby-logistik førte til teknik-revolution

Da slovenske Luka Žnidaršič blev far første gang, og babylogistikken satte en stopper for langvarige hjemhentninger efter udelandinger, blev det startskuddet på udviklingen af den nu stærkt populære FES-motor til svævefly. NORDIC GLIDING har netop testfløjet nyeste variant med dette motorsystem – Duo Discus FES – og har i den anledning besøgt den slovenske producent LZ Design.
31. maj 2022/af Jens Trabolt

Portræt: Hammer Flyveplads fylder 50 år

"Hammer Svæveflyveplads klar til fremtidens udfordringer", skrev NORDIC GLIDING da vi besøgte den store danske Vejle Svæveflyveklub i august 2013 og skrev et stort portræt af klubben. Det fik vi ret i, for klubben er still going strong og inviterer nu til 50 års jubilæums-reception. Læs invitationen her og få også portrættet af klubben med.
30. maj 2022/af Jens Trabolt

Nedslag i loggboken: Ferryflygning av LAK-12

Husker du, ærede læser, Robert Danewids retro-historie om den sindssyge udelanding i Litauen? Her kommer del 2 som handler om en tilsvarende sindssyg færgeflyvning i Sverige med en LAK 12 under Eskilstuna Open i 1990 – beretningen inkluderer ambulancer med fuldesyge litauere og en potentiel ulovlig udelanding på en svensk flyvevåbenbase med et sovjetisk indregistreret fly. Kort sagt, alt er normalt!
30. maj 2022/af Jens Trabolt

DM i horisonten: Der ER bestilt godt vejr.

Danmarksmesterskabet på Arnborg starter om bare 2 dage og får dermed æren af at kick-starte sæsonens nordiske nationale mesterskaber. DM er den årlige test af hvem som er bedste pilot i det bedste fly. Men det er også en sammenhængende flyve-ferie for mange af de i alt 61 deltagende piloter og en social begivenhed.
24. maj 2022/af Jens Trabolt

Klub-folk tester AS 34 Me

Lige før påske kørte danske Lars Sverre Rasmussen og Morten Hugo Bennick (forfatteren) fra Polyteknisk Flyvegruppe til Poppenhausen for at prøve den nye AS 34Me. Fungerer den efter hensigten?
Ja, er det korte svar!
19. maj 2022/af Jens Trabolt

Två år med JS3 (och Corona)

Svenske Björn Regnström var tidligt ude med at købe Jonker JS3. Faktisk den første i Sverige. Med tidligere ejerskab af typer som LS3, LS7, ASW 22, en halv Nimbus 4DM og LS1-d har han et bredt erfaringsgrundlag. Så hvordan er det at blive jet-pilot i den hotte 18-meterklasse? NORDIC GLIDING har spurgt ham om hans tanker før og efter købet. Var flyet værd at vente på? Her kommer den fulde sandhed - i en meget omfattende og grundig artikel.
17. maj 2022/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Kan vi rädda segelflygklimatet?”

Många segelflygare satte säkert kaffet i vrångstrupen när de läste rubriken ovan. Min subjektiva uppfattning är att det inom våra led finns väldigt många s k ”klimatförnekare”. Men det är OK, det får man vara. För på samma sätt som det är helt lagligt att bränna baconlindade koraner är det helt lagligt att vara ”klimatförnekare”. Det är inte det denna ledare ska handla om. Men något händer utan tvekan med vårt segelflygklimat.
16. maj 2022/af Jens Trabolt

Alle svæveflyvere er TOP GUN 2-piloter

Den originale Top Gun-film blev en kult-flyvefilm og gav massiv interesse for at blive jagerpilot. Nu er Top Gun 2 på vej, og DSvU sigter mod at booke en hel biografsal d. 7.juni for en helt speciel privat filmoplevelse.
11. maj 2022/af Jens Trabolt

“Smart” og energieffektivt klubhus

Klubhus? Gammelt, slidt, lugt af døde mus? Ikke i Øst-Sjællands Flyveklub som sætter standarden for fremtidige klubhus-byggerier. Ikke bare i Danmark, men måske på verdensplan.
11. maj 2022/af Jens Trabolt

ElSKÅ – EL Segelflyg Konferens på Ålleberg 31 augusti – 1 september

Eldrift är något nytt för de flesta av oss. För att lära oss mer och öka våra kunskaper i ämnet arrangerar Segelflyget och Nordicgliding.com, med Svenska Flygsportförbundet som sponsor, en tvådagars konferens, som vi kallar ElSKÅ på Ålleberg den 31 augusti – 1 september.
9. maj 2022/af Jens Trabolt

Litauisk svæveflyve-klub medvirkede til fund af stjålne danske svævefly

Det litauiske svæveforbund har udsendt beskrivelse af det fortsat meget mystiske tyveri og fund af de danske svævefly, som blev stjålet fra klubben Aviator i 2017.
6. maj 2022/af Jens Trabolt

Aero 2022 – back in business

Efter 2 år med Corona-pause var Aero 2022 tilbage i god form. Trods at de store svæveflyvefabrikker udeblev, var der alligevel svæveflyvning på programmet. Mest som vilde forsknings-projekter, hvor flyenes medfødte aerodynamiske fordele gør dem til ideelle platforme.
6. maj 2022/af Jens Trabolt

”I det mindste kan vi støtte vores ukrainske kammerater”

Stor fundraiser skal sikre, at ukrainske piloter, hvis fly og klub er ødelagt under den russiske invasion, får mulighed for at deltage i sommerens kvinde-VM i England.
”Vi kan ikke gøre meget ved krigen i Ukraine, men i det mindste kan vi støtte vores ukrainske kammerater”, siger Liz Sparrow, som er initiativtager til kampagnen og chef for Kvinde-VM.
4. maj 2022/af Jens Trabolt

e-Genius slår 2 verdensrekorder

Forskningsflyet eGenius fra Stuttgart Universitet har fået en velfungerende range extender baseret på Smart/Mercedes-dieselmotor. Med det nye hybridsystem lykkedes det at slå 2 rekorder for elektriske fly – både absolut distancerekord på over 1000 km og hastighedsrekord på 206 km/t over en 500 km bane.
26. april 2022/af Jens Trabolt

Kommentar: Turboen starter aldrig!

Tidligere i april publicerede NORDIC GLIDING et tankevækkende debat-indlæg af Ib Wienberg om turbostarter.
Men ikke alle erfaringer er gode: Her er danske Morten Hugo Bennick fra Polyteknisk Flyveklub med et supplerende svar på Ibs indlæg – og for sportens skyld med en passende mod-provokativ titel: ”Turboen starter aldrig”
25. april 2022/af Jens Trabolt

Litauisk utelandning – Nedslag i loggboken

"Petras drar på full gas med klaffen infälld och vi börjar skörda och mala säd. Till slut ser man inget framåt. Jag stirrar förtvivlat på fartmätaren som tycks fastnat på 60 km/h."
Interessant? Jo, här är Robert Danewids berättelse om en ekstrem utelandning under Baltic Cup i 1989, hvor Litauen forfarende var Sovjet-okkuperad.
21. april 2022/af Jens Trabolt

Mystik om stjålne danske svævefly – nu fundet i Litauen

3 tjekkiske statsborgere præsenterede formentlig falsk købskontrakt for politiet ved den polsk/litauiske grænse, da de blev stoppet med en Duo Discus og en LS4.
20. april 2022/af Jens Trabolt

Pilotstafetten: Michael Mix

"Den mest inspirerende, jeg har fløjet med de senere år, har været Ulrik Sørensen fra SG-70. Han hjalp mig virkelig med at få flyveglæden tilbage, og så nørder han også flyvning på en måde jeg rigtig godt kan lide. Min gamle klubtræner Alan Bach er også i samme kategori. Han fik fat i mig i 2011, hvor jeg faktisk var ved at stoppe med flyvning". Det siger Michael Mix, 32, om sine forbilleder i sporten. Han er månedens profil.
13. april 2022/af Jens Trabolt

Leder: Meningsløse Corona-regler

Regler er gode. Regler hjælper os med at holde en høj kvalitet i flyvesikkerheden. Men når man som dansk svæveflyve-pilot tvinges til at kontakte flyvelæge for at betale for at rapportere, at man har haft en mild version af corona for flere måneder siden, så reduceres respekten for regelværket. Specielt fordi svenske og norske piloter kan give sig selv en friskmelding.
12. april 2022/af Jens Trabolt

Ottsjö Wavecamp 2022 – Ikonisk guld och diamantgruva!

Undertecknad besökte senast Ottsjö 1975 tillsammans med ett riktigt hojtargäng från Skövde som medbragte en Bergfalke och en L-Spatz 55! Flera guldhöjder tog vi i dessa dragiga skorvar som startades på skida. Och inte visste vi mycket om fjällvärlden heller för den delen. – Öh, va, räcker det inte med långkallsonger? Så kunde det vara på den tiden.
…allt har blivit mycket bättre, rapporterar Bernt Hall om sitt återseende med Ottsjö 2022
11. april 2022/af Jens Trabolt

Kommentar: Turboen har altid startet

”Hvad er sandsynligheden for, at en motor starter? 50%!
Enten starter sådan en motor eller også starter den ikke”.
Ikke så sjældent ser jeg denne kommentar. Udsagnet er helt klart morsomt, men det er også klart noget nonsens”.
Det siger Ib Wienberg her i en kommentar til anvendelsen af turbomotorer i svævefly. Selv har han gode erfaringer, som han deler her.
7. april 2022/af Jens Trabolt

Er du udelandet? Alt ok? Så ring til Politiet!

Det er et problem i Danmark, at velmenende personer alarmerer redningskræfter når de ser svævefly udelande. Nyt actioncard fra DSvU sætter fokus på, at man selv som pilot kan forebygge unødvendige udrykninger ved at ringe til politiet efter en udelanding.
Men hvad siger erfaringerne i Norge og Sverige?
5. april 2022/af Jens Trabolt

Sæsonstart 2022 i koldluft

De første aprildage blev hidsige og kolde i store dele af Sverige og Danmark. Eller som vi siger i svæveflyvningen: ”Perfekt til sæsonstart”.
4. april 2022/af Jens Trabolt

Nyt sikkerhedskoncept hitter hos EASA 

Mid-air-kollisioner er en alvorlig fare i svæveflyvningen. Nyt EU-harmoniseret sikkerhedskoncept øger synligheden dramatisk og giver flyene et optisk løft. Prisen er en ubetydelig nedgang i performance, siger eksperter.
1. april 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyvelegenden Åke Pettersson 1945 – 2022

Svenske Åke Petterssons karriere var yderst omfattende. Han deltog i 16 VM, fik 14 SM guld, han loggede 7000 svæveflyvetimer hvoraf 2000 timer i skoling og mindst et par hundrede elever kan takke ham for certifikatet. Han døde tirsdag d. 29. marts efter længere tids sygdom.
30. marts 2022/af Jens Trabolt

Tyske Akaflieg-studerende får havarerede nordiske Twin Astirs i luften

Akaflieg Karlsruhe er kendt for flyvende vinger og andre eksotiske konstruktioner. Nu lærer de tyske studerende om flykonstruktion ved at reparere 2 danske Twin Astirs som begge havarerede i 2018.
29. marts 2022/af Jens Trabolt

Et drømmejob for en svæveflyver

Jesper Borresen Hansen er DSvUs nye uddannelseskonsulent. Med en baggrund som geolog, socialrådgiver, mangeårig aktør i uddannelsesbranchen og selvfølgelig dedikeret svæveflyver er han vant til at håndtere både mennesker og teknik. ”Et drømmejob” kalder han det selv.
28. marts 2022/af Jens Trabolt

Mesterskaber i Ukraines skygge

Efter 2 år med corona-aflysninger og logistiske mareridt for deltagere og arrangører kunne man håbe en normal afvikling sommerens store mesterskaber. Men vi ser allerede de første konsekvenser af krigen i Ukraine. Desværre.
23. marts 2022/af Jens Trabolt

Kawa og AS 33 – tanker om performance

Sebastian Kawa fra Polen vandt det 10. FAI Sailplane Grand Prix-finale i St Auban, September 2021. Denne gang i en lånt AS 33 Es. Her er hans tanker om flyets performance og hans egen strategi.
22. marts 2022/af Jens Trabolt

Video + læserrapport: Første elektriske selvstart i Jonker JS3 RES

Danske Mogens Balsby er en af de nordiske piloter, som har bestilt en Jonker JS3 RES. For kort tid siden var han i Sydafrika med Jonker-agenten Arne Boye-Møller for at prøve vidunderet. Her er hans første indtryk som du kan læse til sidst i artiklen.
18. marts 2022/af Jens Trabolt

Kom til webinar om svæveflyve-sikkerhed med EASA

European Gliding Union annoncerer EASA-sæson-kickoff 23. marts kl 19.
17. marts 2022/af Jens Trabolt

Robert Danewid: Gör om, gör rätt

Lördagen den 26 mars äger Flygsportförbundets (FSF) digitala förbundsmöte rum. Till mötet har FSF styrelse lagt fram ett helt nytt stadgeförslag. Vi, Svenska Segelflygförbundet, uppmanar våra klubbar att yrka på återremiss av stadgeförslaget. Att skriva nya och tydligare stadgar för FSF är vi i grunden positiva till. Men de nu föreslagna stadgarna är alldeles för dåligt genomarbetade.
16. marts 2022/af Jens Trabolt

Vågå i mega-comeback

Det er 3 år siden, at der sidst har været en normal wavecamp på Vågå-isen. 2021 blev skrevet på Corona-tabskontoen og 2020 blev forkortet med 2 dage af samme årsag. Så det var fuldt fortjent, at de gode kræfter i både NLF/Seilflyseksjonen og arrangøren Drammen Flyklubb kunne score en klokkeren fuldtræffer på den netop afsluttede 2022 Wavecamp.
15. marts 2022/af Jens Trabolt

Pilot i profil: Lasse Edslev

Danske Lasse Edslev fik sidste weekend den prestigefulde Per Weishaupt-pokal. Den 20-årige pilot fra Aarhus Svæveflyveklub har trods sin unge alder akkumuleret 600 timer og en imponerende portefølje af mesterskabs-resultater. Passionen for flyvningen har han ikke fra fremmede. Hans far Uffe Edslev er også en erfaren konkurrencepilot.
14. marts 2022/af Jens Trabolt

Peter Eriksen hædret med Gøta-pokalen

På Repræsentantskabsmødet i Dansk Svæveflyver Union modtog Peter Eriksen fra Kolding Flyveklub Gøtapokalen for sit utrættelige engagement for dansk svæveflyvning gennem mange år.
10. marts 2022/af Jens Trabolt

Västerdalarnas FK: Gateway to heaven

Den lille klub i Dalarna ligger perfekt placeret i et af Sveriges, ja måske et af Nordens bedste strækflyvningsområder. At klubben tilmed kan løfte et kæmpe-event som Flygfesten, som er Nordeuropas største civile airshow vidner om organisatoriske kæmpemuskler, som trodser klubbens relativt beskedne størrelse.
4. marts 2022/af Jens Trabolt

Nordiska Mästerskapet i konstflyg

Under 2023 så avser Svenska Konstflygförbundet att arrangera Nordiska Mästerskapet i konstflyg, innefattande såväl segelflyg samt motorflyg.
3. marts 2022/af Jens Trabolt

Jeg vil “bare” oppleve flyglede…

I vår sport er det trolig like mange svar på hva er flyglede, som det er piloter.. Vi er en god gjeng med «forstå-seg-påere», i alle fall her i Norge. I våre naboland møter man langt mer ydmyke piloter, som ofte utstråler mer flyglede, og ser muligheter mer enn problemer. Her har vi absolutt litt å lære, se muligheter, ikke problemene, da er jeg sikker på at flygleden også øker.
1. marts 2022/af Jens Trabolt

Jag – en Idaflieg-testpilot!

Nedslag i logbogen: August 1976 i Tyskland - Jantarn skulle testas. Polaren skulle mätas och flygegenskaperna undersökas och dokumenteras samt lite annat. Det tog tyskarna hand om. Stene och jag skulle bli ”Zacher-piloter” och testflyga några andra nya typer. Men först skulle vi utbildas! Det är ett av mina bästa segelflygminnen.
25. februar 2022/af Jens Trabolt