I luften er vi alle ens

I 2004 blev Jens Sternberg ramt af en alvorlig ulykke, som lammede ham fra brystet og ned. Nu er han tilbage i svæveflyvningen og en af de drivende kræfter i Uppsala-svæveflyvernes seneste successprojekt – en håndstyret Duo Discus XLT som flyves under projektnavnet "Alla kan flyga".

Tekst: Jens Trabolt / Foto: Björn Hedin

Jens Sternberg
Klubb: Segelflygarna Uppsala FK
Ålder: 49 år
Utbildning / Job: Elektroingeniør
Antal timmar: ca 250
Flygplan: C42 Icarus (privat), Duo Discus XLT (Klub)
Privat: Gift, 1 barn

Jens Sternberg (t.v.)  i dialog med Thomas Fogdö med døtre. I midten Sabina Illerbrand fra sponsoren Permobil. Længst til højre står Annie Larsson, Upplands Idrottsförbund, som bidrog markant til projektets financiering. I hvid sweater Stefan Pihl fra Parasportförbundet.

Ja, det var jo lidt anderledes efter ulykken. Min instruktør sad i bagsædet og trampede på sideroret, for det kunne jeg ikke selv gøre længere”, mindes den 49-årige svæveflyvende el-ingeniør Jens Sternberg om sin første flyvning i svævefly i 2005 efter ulykken.

I 2003 havde Jens ellers fløjet sig op til et niveau, hvor han kunne flyve solo (EK) i klubben i Storvik, ca 100 km nord for Uppsala, men selve certifikatet måtte han vente med.

”Jeg er jo selv oprindeligt tysk, så i 2005 fik jeg kontakt med en tysk organisation for handicappede piloter, Rolliflieger (www.rolliflieger.de), og de var en stor inspiration. Umiddelbart derefter rejste jeg til Öehlinghausen i Tyskland, hvor de havde en ASK 21 med håndstyring. Men første gang jeg fløj i et handicap-tilpasset svævefly var på Ålleberg i 2005 under AVA SM”, siger Jens Sternberg og fortsætter:

”Det var lidt af en aha-oplevelse, men også lidt som at starte fra bunden igen, for det var ikke helt så enkelt, og min instruktør i bagsædet må have været en robust person, for ofte var flyvningen ikke altid helt koordineret.” Trods start-vanskelighederne gav det alligevel Jens blod på tanden, og i 2006 tog han lektioner i Storviks ASK 21 med håndstyring og bare få måneder senere fik Jens sit certifikat.

Det var vældigt fint at opleve, at der fandtes muligheder indenfor flyvningen. Det er jo ikke sådan, at ens interesser ændrer sig, bare fordi man får et handicap. Under min rehabilitering efter ulykken blev jeg også præsenteret for kørestols-basketball, men det interesserede mig overhovedet ikke – hvad skulle jeg med det, når jeg kunne flyve”, griner Jens.

Før ulykken var Jens i øvrigt godt undervejs med PPL-certifikatet, og det fortsatte han med og fik certifikat i 2011. I 2012 købte han sin egen ultralette Comco C42 Icarus (med håndstyring af sideroret), og den blev hans redning, da hans svæveflyveklub solgte den handicap-tilpassede ASK 21.
I en årrække frem var det bare den motoriserede flyvning, som gjaldt, indtil Segelflygarna i Uppsala kontaktede Jens omkring et projekt med titlen ”Alle kan flyve”.

”Vi startede en dialog omkring mulighederne og de praktiske aspekter i piloter med handicap, og senest var jeg med på handicapmessen ”Hjultorget”, hvor der var rigtig fin interesse”, siger Jens, som nu også er blevet medlem i Uppsala SFK. Jens har flere gange i år været primus motor for gennemførelse af PR-flyvedage for ”potentielle medlemmer” – dvs personer med funktionsnedsættelser.

Hele projektet er kulmineret i, at Svæveflyveklubben i Uppsala netop har modtaget deres Duo Discus XLT med håndstyring (50 % financieret af Upplands Idrottsförbund) og takket være sponsoren, rullestolsproducenten Permobil er det muligt for 2 potentielle piloter med funktionsnedsættelse at prøve 10 lektioner hver i et ægte high-performance svævefly, som ud over håndstyring også har et luftbremse-håndtag som kan låses i forskellige positioner under finale.

Sponsoren Permobil har spillet en stor rolle i projektet.

Klubben har tilmed modtaget støtte til indkøb af en terrængående rullestol, og man eksperimenterer faktisk med om den kan bugsere over et halvt ton Duo Discus!

Klubportræt: Drammen satser på flyvning for alle

”Takket være støtte fra mange personer og organisationer er det lykkedes for klubben at tage et stort skridt på vejen mod at åbne sig for en ny kategori af medlemmer. Det er vores ønske, at alle som deler vores passion skal føle sig velkomne i vores klub”, siger ordførende Peder Lindbom som også er blandt drivkræfterne.

”2016 handler om at nå ud og informere om mulighederne, og at lokke nye medlemmer frem. Nu har vi et tilpasset svævefly, og det er selve grundforudsætningen. Men det er bare starten. Næste skridt handler om forbedre al infrastruktur i klubben hvor vi tilpasser lokaler, hangarporte, køkken, toiletter og selve flyvepladsen til folk med handicap”, lover Peder Lindbom om fremtiden.

Klubben udstiller ”Projekt AKF” og Duoen på Speed Art i Mariestad den 3-4. september.

Skövde FK får erstatning for flyveplads

Når kommunen vil bygge industriområde på flyvepladsen er det normalt vældig dårlige nyheder for en flyveklub. Men i tilfældet med Skövde FK er det blevet en rigtig solstrålehistorie. Nu flytter klubben base til Falköping, 20 millioner kroner og en del store planer rigere, beretter ordførende Anders Blom.

Svæveflyveklub vil bygge ”New Generation” elektrisk spil

For næsten 40 år siden byggede den danske Herning SFK et meget avanceret diesel-elektrisk spil, som fortsat giver fremragende starter. Nu vil teamet bag det gamle spil med navnet ”Elvira” bidrage til den grønne omstilling i klubben med et fuldt batteri-drevet spil med sofistikeret sensor-setup og styring af wiren. Det lyder svært, men folkene bag er tekniske kompetente og målsikre.

Bland nissar, bölger och norrsken

Sista helgen i november är det traditionell säsongsavslutning och nisseflygning på Oppdal, hemvist för NTNU flygklubb. Ett av det mest fascinerande med flygning i Oppdal vid denna tid på året är ljuset. På morgonen och eftermiddagen blir lentisarna vackert solbeslysta underifrån. Ljuset och färgerna är vidunderliga. Rapport från Robert Danewid

Stick AND rudder

Air France gør det – det danske Flyvevåbens Air Cadets gør det. Svæveflyvning er god træning i energi-management og håndtering af flyvemaskinen. Nu har en gruppe svenske trafikpilotelever fra Ljungbyhed også fået øjnene op for svæveflyvningens glæder.

Svæveflyvning i festival-mode

Ekstrem naturoplevelse; Den netop afsluttede Ekstremsportveko i Voss, Norge er en fest for alle typer af outdoor-sportsgrene med fællesnævneren natur, fart og spænding. I år var det noget helt særligt, da Voss FK var vært for Norges Cup Grand Prix i svæveflyvning samtidig med, at gæster fra hele verden stod i kø for passagerflyvning i noget af verdens flotteste natur. En uge med et helt unikt mix af svæveflyvning, kammeratskab, store naturoplevelser, koncerter og fest

Portræt: Hammer Flyveplads fylder 50 år

"Hammer Svæveflyveplads klar til fremtidens udfordringer", skrev NORDIC GLIDING da vi besøgte den store danske Vejle Svæveflyveklub i august 2013 og skrev et stort portræt af klubben. Det fik vi ret i, for klubben er still going strong og inviterer nu til 50 års jubilæums-reception. Læs invitationen her og få også portrættet af klubben med.

“Smart” og energieffektivt klubhus

Klubhus? Gammelt, slidt, lugt af døde mus? Ikke i Øst-Sjællands Flyveklub som sætter standarden for fremtidige klubhus-byggerier. Ikke bare i Danmark, men måske på verdensplan.

Tyske Akaflieg-studerende får havarerede nordiske Twin Astirs i luften

Akaflieg Karlsruhe er kendt for flyvende vinger og andre eksotiske konstruktioner. Nu lærer de tyske studerende om flykonstruktion ved at reparere 2 danske Twin Astirs som begge havarerede i 2018.

Västerdalarnas FK: Gateway to heaven

Den lille klub i Dalarna ligger perfekt placeret i et af Sveriges, ja måske et af Nordens bedste strækflyvningsområder. At klubben tilmed kan løfte et kæmpe-event som Flygfesten, som er Nordeuropas største civile airshow vidner om organisatoriske kæmpemuskler, som trodser klubbens relativt beskedne størrelse.

Hvor mange piloter flyver med håndstyring?
Der er ikke mange ”håndstyrings”-piloter i Norden. I Danmark førte projekt ”Humlebierne” for et par år siden til at 3 piloter fløj solo, men bare 1 – Henrik Torp fra Midtsjællands SFK flyver endnu i ASK 21 (Danfoss sponsorerede ombygningen). I Norge flyver Mariann Brattland som eneste pilot.

Men flere kan dog være på vej. Uppsala-klubben er nemlig ikke eneste klub som arbejder med funktionshæmmede piloter – fx har Drammen FK netop bygget nyt og flot handicap-tilpasset klubhus og har modtaget en fabriksny ASK 21 med håndstyring til både for- og bagsæde.

(Opdatering 2020: Den nye DG 1001 M som ejes af en privat gruppe, bl.a. Marian Brattland, er monteret med håndstyring af sideroret.)